Altoirea vitei de vie

Altoirea constituie la ora actuala forma cea mai raspandita – aproape unica – de inmultire a vitei de vie.Butasii altoiti sau vitele altoite constituie materialul saditor de baza. Din punct de vedere practic altoirea vitei de vie este o operatie prin care o portiune de lastar sau coarda cu 1-2 ochi de la o planta se taie si se transplanteaza dupa o anumita tehnica pe alta planta. In cazul altoirii la masa , altoirea constituie o imbinare artificiala si dupa o anumita tehnica intre doua portiuni viabile de vita de vie cu scopul de a le obliga sa traiasca impreuna. Portiunea de planta din care se va forma partea aeriana a butucului se numeste altoi , iar aceea din care se va forma sistemul radicular se numeste portaltoi

Sisteme de altoire

Pentru o mai usoara intelegere le vom imparti in doua mari categorii , anume: Altoirea pe loc si altoirea la masa. Altoirea pe loc consta in aplicarea altoiului dupa o anumita tehnica – direct pe vita aflata in plantatia definitiva sau pe butasul din scoala de vite.La acest sistem de altoire nu se pot asigura conditiile optime de temperatura , umiditate , asa cum se pot asigura in cazul altoirii la masa.De aceea , altoirile pe loc nu sunt indicate in regiunile viticole nordice , ci numai in cele sudice unde exista caldura suficienta. In conditiile tarii noastre altoirea pe loc se poate aplica cu succes. Altoirea pe loc se practica dupa mai multe metode , dar mai importante sunt : Altoirea in despicatura simpla se face in luna mai dupa ce vitele au lastarit.Se reteaza portaltoiul la nivelul pamantului aplicandu-i-se altoiul ( cu 1-2 ochi) , sub forma de pana.Se leaga strans , se unge cu lipici si se musuroieste.Cand portaltoiul ce se altoieste este de aceeasi grosime cu altoiul , atunci altoirea pe loc se poate face in “pana” ca si la altoirea la masa.

se improspateaza taietura si se altoieste din nou. In timpul verii se practica altoirea in verde. se reteaza butucul cu ferastraul la nivelul pamantului . se lasa cca o ora sa se scurga seva dupa care se aplica altoiul prin simpla taietura oblica si suprapunere cat mai perfecta. iar sudura este bine formata. se acopera rana cu lipici si se musuroieste. se netezeste taietura .Se leaga apoi cu fir de bumbac.Daca dupa o ora .Se scurteaza lastarul portaltoiului la 40-50 cm de la pamant . pe sectiunea superioara a altoiului a aparut o picatura de seva este semn ca altoirea a reusit.Se face o copca in jurul butucului . iar daca nu .Se leaga strans cu rafie .Altoirea in despicatura dubla se aplica la portaltoii al caror butuc este gros. .Aceasta altoire se face in prima jumatate a lunii iunie cand lastarul verde are grosimea de 6-8 mm si au inceput sa se intareasca fibrele.Controlul prinderii se poate face foarte repede si usor.Musuroiul se va desface numai dupa ce lastarul altoiului a trecut de 15-20 cm . apoi se face o despicatura pe tot diametrul taieturii aplicand de o parte si de alta cate un altoi pregatit la fel ca la altoirea in despicatura simpla.

O alta serie de altoiri pe loc se pot aplica vitei de vie toamna .Metoda este identica cu cea aplicata la altoirea pomilor. . Altoirea mayorchina este cea mai raspandita metoda de altoire in ochi dormind practicata in tarile sudice.Acestea sunt : Altoirea in ochi dormind consta in scoaterea unui ochi cu putin lemn de pe altoi si introducerea lui sub coaja portaltoiului . deoarece cer multa dexteritate si conditii speciale de aplicare. Toate aceste altoiri in ochi prezinta mai mult interes stiintific decat practic . legandu-se strans cu rafie sau bumbac.5-0. dupa care se leaga strans cu rafie. Sistemul de altoire cel mai generalizat si aplicat pe scara mondiala este altoirea la masa sau altoirea industriala.Lastarii crescuti in urma altoirilor pe loc facute primavara si vara trebuie legati la arac sau spalier ca sa nu fie rupti de vant si stropiti saptamanal contra manei cu solutie slaba de piatra vanata (0.Metoda consta in scoaterea unui ochi de vita de pe lastarul altoi cu mai mult lemn dupa care se aplica intr-o taietura corespunzatoare facuta pe portaltoi .7 %).Reuseste bine si in conditiile tarii noastre. in perioada de parg a strugurilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful