               

 

Hoogtepunten - de vakantiegebieden in Nedersaksen
De Noordzee De Noordzee betekent puur vakantiegenoegen, weidse zeezichten en stranden die zich uitstrekken tot aan de horizon. De frisse zeewind, branding, eb en vloed, zeven eilanden en de kustlijn tussen Ems, Weser en Elbe maken het vakantieplezier compleet. Ostfriesland Dat is het weidse landschap achter de dijken, waar de mensen elkaar steevast begroeten met Moin!' Hier, in de meest noordwestelijke regio van Nedersaksen, kunt u ontspannen een kopje thee drinken of een fietstocht maken langs de vele molens. In ieder geval kunt u er genieten van het leven in Ostfriesland. Oldenburger Münsterland Het Oldenburger Münsterland is een bloeiende cultuurregio in Nedersaksen die wordt gekenmerkt door de eeuwenoude relatie tussen Oldenburg in Nedersaksen en Münster in Noordrijn-Westfalen. De regio biedt de bezoekers een scala aan mogelijkheden, zoals paardrijden, fietstochten, kanotochten of een gezellig verblijf bij de boer. Emsland 'Het land waar de Ems doorheen stroomt...' De idyllische rivieren Ems en Hase, mysterieuze moerasgebieden, dichte bossen aan de rand van het gebied dat bekend staat als Hümmling, geheimzinnige hunebedden zijn kenmerkend voor het groene en weidse landschap van het Emsland. Het is een paradijs voor fietstoeristen, gezinnen en groepen vanwege de perfecte fietspaden en de mogelijkheden om kanotochten, wandeltochten en tochten te paard maken. Gevorderde, maar ook beginnende ruiters zijn welkom. Bovendien zijn er ook nog zwemparadijzen, klimparken, dierenparken en uitstekend uitgeruste speeltuinen voor de kinderen.

 

Osnabrücker Land De markante heuvelruggen van het Teutoburger Wald en het Wiehengebirge bepalen het landschap van deze streek. Hier kunt u onthaasten in een van de grootste natuurparken van Duitsland. Niet zo lang geleden heeft de UNESCO het gebied op de lijst van Geoparken in Europa geplaatst op grond van zijn geologische kenmerken. À propos Europa: de loop van de Europese geschiedenis nam hier maar liefst twee keer een beslissende wending. Harz De meest noordelijke en laagst gelegen bergketen van Duitsland ligt in het gebied waar Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen elkaar raken. Het is een gebied van 2.226 km² met indrukwekkende en afwisselende landschappen die worden gekenmerkt door diep uitgesneden dalen, bergen met eindeloze loofhout- en dennenbossen, ruige rotspartijen, glooiende heuvels, lichte bergweiden en heldere meertjes. Heel wat dichters en schilders hebben zich laten inspireren door dit unieke landschap. Lüneburger Heide 'Als u stilletjes loopt, ontdekt u de geheimen vanzelf '. De Lüneburger Heide is een gebied in het noordoosten van Nedersaksen met zijn eigen, onvermoede karakter en wordt gekenmerkt door heidevelden, moerasgebieden en bossen. Het afwisselende landschap en de gevarieerde plantengroei zorgen voor een steeds veranderende, veelzijdige en boeiende natuurbelevenis die uniek is in Europa. Iedereen die zich verbonden voelt met de natuur zal onder de indruk raken van de landschappelijke schoonheid die de drie natuurparken van de Lüneburger Heide te bieden hebben. Braunschweiger Land Deze toeristische regio in Nedersaksen is ook een belangrijke bestemming voor zakelijke reizigers. Het gebied tussen de Harz en de Lüneburger Heide wordt gekenmerkt door een combinatie van uitgestrekte en intacte natuurlijke landschappen en stedelijke centra. De grote centra zijn snel te bereiken. Tot de plaatsen die een bezoek waard zijn, behoren Braunschweig, de 'stad van de leeuw', Wolfsburg met zijn 'Autostadt' (de futuristische belevingswereld van Volkswagen), Wolfenbüttel, 'de koninklijke stad' en Salzgitter.

 

Weserbergland Dit romantische heuvellandschap ontleent zijn naam aan de rivier de Weser die er doorheen stroomt. Langs de Weser van Hann. Münden tot Hameln liggen schitterende plaatsen met vakwerkhuizen die zich aaneenrijgen als parels aan een snoer in een schilderachtig rivierenlandschap. Hannover en omgeving Hier vindt u een combinatie van grootstedelijkheid en platteland, van cultuur en natuur. Het is een combinatie die het mogelijk maakt 's morgens uitgebreid te winkelen in Hannover, ‘s middags te zeilen op het Steinhuder Meer en 's avonds een operavoorstelling te bezoeken. Grafschaft Bentheim Grafschaft Bentheim grenst aan Nederland en heel wat Nederlanders en inwoners van Grafschaft Bentheim steken de grens over om in het buurland te gaan winkelen of fietsen. Over en weer bestaan er hechte contacten en betrekkingen op cultureel en economisch gebied. Het aantrekkelijke landschap nodigt uit tot verkenningstochten en er zijn uiteenlopende evenementen en recreatieve mogelijkheden die voor ieder wat te bieden hebben.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

 

Actief en extreem
Watersport In Nedersaksen maken sportievelingen ware luchtsprongen. Bij het kitesurfen kunnen de surfers door middel van bepaalde stuurmanoeuvres meer dan 10 meter hoog de lucht in gaan en zo afstanden tot wel 60 meter afleggen. In Hooksiel bij Wilhelmshaven en aan het Steinhuder Meer bevinden zich speciale kitesurfstranden. Kitesurfen is de laatste tijd vooral onder jongeren heel populair. Windsurfen blijft in trek bij 25-plussers. Surfscholen op de Ostfriese Waddeneilanden en aan de Noordzeekust bieden naast windsurflessen ook kitesurflessen aan. In Nedersaksen liggen maar liefst acht watersportgebieden waar u kunt wakeboarden en waterskiën. U vindt ze zowel aan zee als bij de meren. Speciale kabelinstallaties trekken de sportievelingen over het water, terwijl zij hun uiterste best doen om op de latten te blijven staan. Inlineskaten Inlineskaters kunnen in Nedersaksen hun hart ophalen. In het Ammerland treft u een routenetwerk aan van meer dan 500 kilometer, waarover u alles kunt lezen in de speciale uitgave 'Skate-Guide Ammerland'. Ook Ostfriesland en het Emsland hebben heel wat te bieden voor skaters. Hier zijn talloze geasfalteerde en autovrije wegen zonder hoogteverschillen, en ook aan natuur en frisse lucht is geen gebrek. Klimmen Klimmen behoort in Nedersaksen eveneens tot de mogelijkheden – namelijk in een van de 13 klimparken of in het Weser-Leine-Bergland, het grootste klimgebied in Nedersaksen. Hier ligt de kalksteen van de Ith te wachten op liefhebbers van holen, richels en bergkammen. Ook in het westen en het zuiden van de Harz zijn klimmogelijkheden te over, met routes door sprookjesachtige graniet- en kalksteenlandschappen. Als voorbeeld van een van de vele kleinere klimparadijzen vermelden we het Göttinger Wald, met zijn zandsteenmassieven.

 

Wintersport De Snow Dome Sölden in het Nedersaksische Bispingen maakt wintersport het hele jaar door mogelijk. In de modernste skihal van Europa met een lengte van 300 meter en een breedte van wel 100 meter kunnen de bezoekers skiën, snowboarden of gewoon wat sleeën. Naast de 23.000 vierkante meter grote skihal werd bij het ontwerp ook veel belang gehecht aan het gastronomische gedeelte met het oog op een gezellige aprèsski. Natuurlijk kun je in Nedersaksen ook in de vrije natuur skiën. Zodra er sneeuw valt, ontstaat in de Harz een perfect winterlandschap om te skiën, te rodelen of te langlaufen. Braunlage en andere plaatsen in het hoge deel van de Harz bieden dan perfecte omstandigheden. Mountainbiken Voor mountainbikers zijn er in Nedersaksen twee gebieden die bijna voor hen gemaakt lijken. De mountainbikeregio bij het natuurpark Solling-Vogler in het Weserbergland biedt 15 tochten met een totale lengte van 760 kilometer. Alle hoogteverschillen opgeteld kom je uit op maar liefst 17.000 meter. In de Volksbank Arena Harz kunnen de fietsers een afstand van meer dan 1.800 km afleggen door de unieke natuur van de Harz, met start en aankomst steeds in aantrekkelijke Harzsteden, zoals Goslar en Osterode. Downhillers kunnen hun grenzen verleggen in het nieuwe racepark. Nordic walking Nordic walking combineert wandelen met de voordelen van langlaufen, zonder van sneeuw afhankelijk te zijn. Op een aangename manier werkt u aan uw gezondheid en uw spieren. Nordic walking kan probleemloos door jong en oud beoefend worden – het enige wat u nodig hebt is een paar speciale 'wandelstokken'. Overal in de streek kunt u terecht voor walkingparken en speciale activiteiten.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

Nedersaksen – fietsparadijs pur sang!
Met de fiets onderweg tussen Noordzee en Harz is nu nog aantrekkelijker door de interactieve website www.radland-niedersachsen.de met routetips, online kaart en planningtool. NIEUW is de Nederlandstalige fietskaart ‘Fietsland Nedersaksen’. ‘Radland Niedersachsen’ is het thema waarmee Nedersaksen, de grootste deelstaat van Noord-Duitsland, fietsliefhebbers uitnodigt te komen genieten van meer dan 13.000 kilometer fraai aangelegde en goed aangegeven (ook GPS) fietsroutes. Jong en oud, recreatieve - en sportieve fietsers, individualisten, groepen en gezinnen vinden hier de fietsroute van hun dromen. Zee, strand, heide, moerassen, weidse vergezichten, pittoreske dorpjes en een uitdagend heuvel- en berglandschap bieden fietsende ontdekkingsreizigers alles wat hun hartje begeert! Gastvrije ‘Bett+Bikes’, hotels , pensions, cafés en restaurants zorgen voor ontspanning en inspiratie. In veel regio’s worden transport- en shuttleservices aangeboden (bijvoorbeeld ‘Bahn & Bike’). Interactieve website Veel informatie, routes, bezienswaardigheden en tips over de uitnodigende en veelzijdige deelstaat Nedersaksen zijn te vinden op de onlangs gelanceerde interactieve website www.radland-niedersachsen.de en op de nieuwe, topactuele Nederlandstalige fietskaart ‘Fietsland Niedersachsen’. In 2012 is de fietsrouteplanner volledig operationeel. Dit geeft de vakantiefietser de mogelijkheid comfortabel van achter de computer de gehele route van adres naar adres te plannen. Een greep uit het gevarieerde fietsprogramma:

Ostfriesland en de Noordzeekust Stap op de fiets en ontdek het afwisselende landschap van de langste zeekust van Duitsland en de als werelderfgoed aangewezen Waddenzee. Scheep in en ga met de eigen of gehuurde fiets eens ‘eilandhoppen’, om met eigen ogen te ervaren wat de verschillen tussen deDuitse waddeneilanden zijn. Boeiend is een bezoek aan de havenstad Emden aan de Dollard met zijn karakteristieke kanalenstelsel van ca. 150 kilometer! Niet voor niets wordt de stad ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Een avontuurlijke tocht en unieke natuurbeleving vormt de activiteit ‘Paddel & Pedal’, waarbij één of meer dagen afwisselend kan worden gefietst en gekanood. Op 21 plekken kunnen fietsen en kano’s worden gehuurd én achtergelaten. Geen zin om de tegenwind te trotseren? Zowel aan de kust als in het binnenland worden bij diverse verhuurstations e-bikes te huur aangeboden. Emsland Vanaf de Nederlandse grens gaat het zo het Emsland in! Door mooie rivierlandschappen, geheimzinnige moerasgebieden en een authentiek platteland kunnen de mooiste fietskilometers worden afgelegd. Duidelijk kaartmateriaal, uitstekende bewegwijzering, huurfietsen, een koffertaxi, fietsenbus en een aantrekkelijk geprijsd ticket voor bus en trein behoren tot het serviceaanbod dat deze regio de vakantiefietser biedt. De vele (culturele) bezienswaardigheden liggen meestal direct aan de fietsroute: cruiseschepen bij de Meyer Werft, stoomploeg in het Moormuseum, plantenteelt ‘Emsflower’, kasteel Clemenswerth, maritiem openluchtmuseum in Haren en nog veel meer. Grafschaft Bentheim Zo dicht bij Nederland, dat de fiets hier ‘Fietse’ wordt genoemd! Het landschap is vlak en gemakkelijk toegankelijk, zodat iedereen hier op de fiets ‘uit de voeten’ kan. Alleen in het zuiden is het heuvelachtig in het Teutoburger Wald. De Grafschaft Bentheim is in 2011 uitgeroepen tot fietsvriendelijkste regio van Nedersaksen. Veengebieden, heidelandschappen en kanalen zorgen voor een levendige en afwisselende fietsvakantie over fraai samengestelde en uitstekend bewegwijzerde fietsroutes. En als u een stukje wilt overslaan, reizen u en uw fiets met de unieke Fietsenbus naar de volgende plek van uw keuze.

Weserbergland & Elbe Eén van de meest geliefde en beroemde fietsroutes is de ‘Weserradweg’ met idyllische plaatsjes, cultuur en historie. Bekijk het plaatsje Hamelen, waar het sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’ zijn oorsprong vindt, of breng een bezoek aan het schilderachtige stadje Hann. Münden met zijn historische binnenstad en vele vakwerkhuizen. Voor mountainbikers biedt het mountainbike netwerk in het heuvelachtige Weserbergland een fantastische uitdaging. Ook E-bikers komen uitstekend in hun ritme, niet in de laatste plaats door de onlangs uitgekomen ‘Tourenkarte für e-bikes im Weserbergland’. Het Weserbergland kent een prima netwerk van 21 oplaadpunten voor e-bikes en 40 verhuurstations. De populaire 860 kilometer! lange fietsroute ‘Elberadweg’ verrast door de afwisseling van ongerepte natuur, romantische rivier, pulserende steden en historische bouwwerken. Brede uiterwaarden, oude sluisjes, mooie en goed bewegwijzerde fietspaden brengen fietsende genieters op een relaxte manier naar hun volgende plaats van bestemming. Lüneburger Heide Een bijzondere ervaring is een fietstocht door het autovrije, beschermde natuurgebied van de Lüneburger Heide. Goed bewegwijzerde fietsroutes leiden door beekdalen en bossen, langs landwegen en veenmoerassen en natuurlijk over de wereldberoemde heide. Met uitgebreide recreatiemogelijkheden voor jong en oud, 2.000 km prachtige fietsroutes en historische steden is deze streek een geliefde vakantiebestemming. Bezoek bijvoorbeeld de ruim 1200 jaar oude, historische zoutstad Lüneburg. De rijke cultuur, romantische steegjes en zoutthermen maken het de moeite waard deze stad aan te doen tijdens een fietsvakantie door het mooie Nedersaksen. Oldenburger Münsterland Deze idyllische fietsregio biedt een prachtige landschappelijke omgeving met meren, veengronden, heide, bos en heuvels. 400 kilometer bewegwijzerde fietsroutes leiden door de fantastische natuur. De 3-meren fietsroute rijgt het Zwischenahner meer, de Thülsfelder Talsperre en de Dümmer See aaneen. Er zijn zo’n 120 plaatsen waar gepauzeerd kan worden. Boerderijen bieden gemoedelijke overnachtingsmogelijkheden. Gastvrije boerderijcafés, schilderachtige herbergen en boerderijwinkels met streekproducten zorgen voor de inwendige mens. Bij de stad Cloppenburg ligt het openluchtmuseum Cloppenburg: een pittoresk museumdorp met 53 historische gebouwen, zoals boerderijen, kerk en dorpskroeg. Een gedeelte van de fietsroutes loopt langs het idyllische riviertje de Hase. Op veel locaties kunnen fietsen en e-bikes worden gehuurd. Harz

Deze populaire vakantiebestemming biedt de ultieme fietsuitdaging, met zijn heuvels en middelgebergte waarvan de ‘Brocken’ op 1142 meter het hoogste punt is. Het prachtige landschap leent zich perfect voor het maken van lange en sportieve fietstochten. Bedwing een flinke heuvel en ervaar een euforische afdaling! Mountainbikers kunnen zich uitleven over de oneindige trails van het 1.800 km lange routenetwerk. Ook kunnen er routes via GPS worden gereden. Aan de voet van de Harz ligt de wondermooie, keizerlijke stad Goslar, uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Goslar omarmt zijn fietsende bezoekers met een breed scala aan bezienswaardigheden, gezellige cafés en restaurant en sfeervolle overnachtingsmogelijkheden. Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488-16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

 

Wandelland Nedersaksen
Wandelen hoort bij de lievelingsactiviteiten tijdens een vakantie. Of het nou gaat om meerdaagse wandeltochten of gewoon een leuke korte wandeling: in Nedersaksen is ruimte genoeg. Er zijn zowel talrijke langeafstandsroutes als lokale wandelroutes uitgezet. De Harz In 2010 is het Nationale Park de Harz verkozen tot 'Naturwunder 2010'. Dit is niet verwonderlijk. In de bergwereld van de Harz mag de natuur haar gang gaan en biedt elk jaargetijde haar eigen fascinerende schouwspel. Vooral te voet kunt u hier genieten van rust en stilte. U komt planten en dieren tegen die u bijna nergens anders (meer) aantreft. Misschien komt u zelfs oog in oog te staan met een lynx. Het Teutoburger Wald De grote verscheidenheid aan landschappen maakt het Osnabrücker Land bijzonder geliefd bij wandelaars. Hier is een wandeling meer dan frisse lucht opsnuiven en genieten van de omringende natuur. U maakt een ontdekkingstocht door 300 miljoen jaar geologische geschiedenis. De natuurkrachten hebben hun werk gedaan en bijna alle landschapsvormen achtergelaten. Het enige dat ontbreekt is de kust. Maar zelfs die lag hier ooit. Met een beetje fantasie kunt u op de 'Ahornweg' midden door het Teutoburger Wald een wandeling maken langs de kust. De zuidelijke bergkam uit kalksteen vormde in het Krijt de zeebodem. Vanaf een van de uitkijktorens is het omringende landschap een lust voor het oog.

 

Het Weserbergland Het Weserbergland is nog niet erg bekend als wandelgebied, terwijl er toch veel te beleven valt. Een uitdaging voor natuurliefhebbers en wandelaars is de WeserberglandWeg. Heerlijk wandelen over paadjes door het heuvelachtige landschap met uitzichten op romantische burchten en kastelen, langs moerassen en door oerbossen. Nieuw is het Nordic Walking Park Weserland met routes in 3 verschillende moeilijkheidsgradaties. De Lüneburger Heide Ook als de heide niet bloeit is de Lüneburger Heide een prachtig wandelgebied. Met name in het autovrije natuurgebied rondom de Wilseder Berg kunt u in alle rust van de omgeving genieten. Hoewel de naam Wilseder Berg anders doet vermoeden, zijn de hoogteverschillen bijzonder gering. Een ideaal wandelgebied dus voor ongeoefende wandelaars of gezinnen met kinderen. Enkele bekende wandelroutes: De bekendste wandelroute van Nedersaksen in ongetwijfeld de Harzer Hexenstieg (94 km) rondom de hoogste berg van Nedersaksen, de Brocken, de heksenberg van de Walpurgisnacht. Donkere bossen en groene bergweides worden afgewisseld met hoogvlaktes, heidegebieden en grillige rotsformaties. Andere mooie wandelroutes door de Harz zijn de Kaiserweg (85 km) en de Karstwandelroute (Karstwanderweg, 133 km). Op de laatstgenoemde route krijgt de wandelaar een aantal bijzondere karstverschijnselen te zien, zoals een karstgrot. In het heuvelachtige zuiden van het Osnabrücker Land, rondom Bad Iburg, ligt de Ahornweg (95 km) in de vorm van een liggende 8. De naam dankt de route aan de verschillende ahornsoorten die langs de route staan. Wandelen over de beboste heuvels, met onderweg prachtige vergezichten, is het hele jaar door een belevenis. De Hermannsweg (156 km) is genoemd naar de krijger Hermann of Arminius, die in 9 n.Chr. de Romeinse legioenen van Varus versloeg. De route loopt over de toppen van het Teutoburger Wald. De natuur heeft enkele grillige bezienswaardigheden geschapen, zoals de Externsteine en de Dörenther Klippen. Het prachtige natuurgebied van de Lüneburger Heide inspireerde de gebroeders Freudenthal aan het einde van de 19de eeuw tot poëtische liefdesverklaringen. De Lüneburger Heide, met haar glooiende heuvels, loofbossen en beekjes, vormt de coulisse voor een afwisselende wandeling op de Freudenthalweg.

 

Waar vroeger de marskramers met hun waren tussen Osnabrück en Deventer onderweg waren, ligt nu de Handelsweg (229 km). De grensoverschrijdende wandelroute doorkruist zowel de beboste heuvels van het Teutoburger Wald als de uitgestrekte weide- en veenlandschappen van het Emsland. Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de 
 

 

Swingen’ in golfparadijs Nedersaksen
Naast de vele bezienswaardigheden, attractieparken, schitterende natuur, historische vakwerkstadjes en boeiende metropolen, is Nedersaksen ook een echte ‘Golfstaat’ én lekker dicht bij Nederland! Van de zilte Noordzeekust tot aan de Harz biedt Nedersaksen meer dan 80 uitdagende 9-, 18- en 27-holes golfbanen. Stijlvolle hotels, uitstekende wellnessfaciliteiten en aantrekkelijke arrangementen bieden pure ontspanning in een schitterende omgeving. Een golfvakantie laat zich perfect combineren met een stedentrip, strandbezoek, uitstapje naar een thema- of attractiepark, een heerlijke fietstocht of prachtige wandeling. Culinair staat Nedersaksen bekend om zijn hotels en restaurants van sterrenklasse en lekkere streekproducten. Het zilte noorden De zuivere zeelucht opsnuiven en genieten van eindeloze horizonten en bedrijvige havensteden. Verwend worden in het grootste Thalassocentrum van Duitsland, of een gezondheidseldorado ontdekken in Bad Zwischenahn. De bekendste winkelsteden zijn de Hanzestad Bremen en de universiteitsstad Oldenburg. De vele golfbanen bevinden zich ondermeer in de duinen van het eiland Langeoog, op de Ostfriese kleigronden, verende veengronden en in schitterende parklandschappen, zoals het Grafschaft Bentheim. Lüneburger Heide Een van de meest geliefde vakantiegebieden in Nedersaksen met attractieparken, een uniek heidelandschap en historische bezienswaardigheden. Rondom Lüneburg zijn de nodige golfclubs te vinden. Een 8-tal banen biedt met de HeideGolfCard een aantrekkelijk combiarrangement. Na een sportieve golfdag wordt pure ontspanning voor lichaam en geest gevonden in de zoutthermen SaLü. De bruisende studentenstad Lüneburg biedt op culinair gebied alles waar de echte Bourgondiër van houdt!

 

Regio Hannover Deze groene stad met zijn vele stadsparken en historische gebouwen, biedt ook heerlijke winkelpromenades en een uitgebreid culinair aanbod. Golfen kan in de directe omgeving van de stad, waarbij er een grote keuze is uit locaties en mogelijkheden, van snuffelcursus tot golfclinic. Ook voor kinderen is hier voldoende te ondernemen. De Erlebnis-Zoo Hannover, het SEA LIFE aquarium en het dinosauriërpark Münchehagen wachten op hun jonge bezoekers. Weserbergland & Harz Glooiende heuvels, bossen en de Weser als natuurlijke barrière. Het Weserbergland lijkt wel één grote golfbaan. Behalve putting en pitching greens biedt de omgeving tal van culturele en historische bezienswaardigheden. In de bergachtige Harz hebben vier golfbanen de handen ineen geslagen met de GolfHarzCard, die de mogelijkheid biedt met drie uitgekozen golfbanen kennis te maken. Naast een overdaad aan natuurschoon, zijn er ook veel interessante en historische steden, zoals het bezienswaardige Goslar. Meer informatie: www.golfland-niedersachsen.de (D)

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de
 

 

Natuur beleven in Nedersaksen
Adembenemende landschappen, unieke planten en zeldzame dieren – in Nedersaksen valt heel wat te beleven op natuurgebied. In twee nationale parken, een biosfeerreservaat en een dozijn natuurparken kan men tijdens het wandelen, fietsen, paardrijden of watersporten de natuur in alle puurheid ervaren. Biosfeerreservaat Biosfeerreservaten zijn uitgestrekte modelregio’s voor cultuurlandschappen waarin een milieuvriendelijke omgang met natuurlijke hulpbronnen wordt nagestreefd. Sinds 1997 heeft de Unesco het 'Rivierlandschap Elbe' (Flusslandschaft Elbe), helemaal in het oosten van Nedersaksen, als biosfeerreservaat erkend. De planten- en dierenwereld alsmede de historische bouwwerken zijn ook voor toeristen een belevenis. In het Elbeslot Bleckede is het informatiecentrum voor het biosfeerreservaat van het Nedersaksische Elbedal gehuisvest. Nationale parken De Nedersaksische nationale parken Harz en Waddenzee zijn schitterende natuurgebieden. De zeehonden, kreeften, zeewolven en mosselen in het nationale park Waddenzee verdienen onze bescherming. Hetzelfde geldt voor de lynxen, vossen, zwarte spechten, winterkoninkjes, everzwijnen en edelherten in het nationale park Harz. En ook de plantenwereld mogen we niet vergeten. Het motto luidt: ‘Laat de natuur haar gang gaan!’ In de bezoekerscentra in Sankt Andreasberg en Altenau-Torfhaus worden bezoekers en toeristen geïnformeerd over het belang van het nationale park Harz. Twee bezoekerscentra van het nationale park Waddenzee bevinden zich op Spiekeroog en in Wilhelmshaven. In 12 plaatsen langs de kust en op de Ostfriese Waddeneilanden kunt u in kleinere centra aanvullende informatie over het nationale park verkrijgen.

 

UNESCO werelderfgoed Sinds 2009 mag de Waddenzee, zowel het Nederlandse als ook het Nedersaksische deel, zich UNESCO werelderfgoed noemen. Het landschap met zijn eilanden, zandplaten, geulen en prielen verandert door de getijden meermaals per dag. De planten en dieren die hier leven moeten zich elke keer weer aan de nieuwe omstandigheden aanpassen. De flora en fauna op het wad zijn zeer gevarieerd en komen in deze vorm nergens anders voor. Nieuw op de lijst is de 'Oberharzer Wasserwirtschaft', een uniek systeem uit de Middeleeuwen dat de enige energiebron vormde voor de mijnbouw in de Harz. Al in de 13de eeuw legden de monnikken van klooster Walkenried de eerste waterwerken met kanalen en reservoirs aan. Het verzamelde water werd naar de mijnen geleid waar het talrijke waterraderen aandreef, zodat het water uit de mijnschachten kon worden gepompt en het materiaal worden getransporteerd. Langs de 107 historische vijvers, 310 km kanalen en 31 km beekjes kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt. Ook het gotische klooster Walkenried en de mijn Samson uit de 16de eeuw maken deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Natuurparken Terwijl in de nationale parken de dieren- en plantenwereld duidelijk voorrang hebben, komen in de natuurparken streekbewoners en bezoekers volop aan hun trekken. Hier staat immers de ontmoeting tussen mens en natuur centraal. Een afwisselend en ontspannend aanbod voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers staat hier hoog in het vaandel. De natuurparken Bourtanger Moor – Bargerveen aan de Nederlandse grens, Dümmer en Steinhuder Meer tonen de veelzijdigheid van de natuur in Nedersaksen. Net zoals het natuurpark Elm-Lappwald in het Braunschweiger Land, de Lüneburger Heide, het Weserbergland, het Noordelijke Teutoburger Woud – Wiehengebergte (TERRA.vita) en nog vele andere beschermde gebieden. 

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden. Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de
   

 

Stedentrips naar Nedersaksen
Van de Noordzee via de heidelandschappen van Lüneburg tot aan de Harz zijn er talrijke interessante en bezienswaardige historische binnensteden, bruisende metropolen en bedrijvige havensteden te ontdekken. In het gastvrije Nedersaksen vindt u UNESCO werelderfgoed naast levendige stadskernen, maar ook producten van wereldfaam en een fascinerende architectuur. De steden in Nedersaksen worden hoe langer hoe populairder als vakantiebestemming voor een (lang) weekend weg. De korte reisafstand en uitstekende bereikbaarheid, zowel met de auto als met het openbaar vervoer zorgen voor een telkens toenemende populariteit. Historische steden: Nedersaksen herbergt tal van steden met een rijke historie! Negen van deze steden (Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar,Hamelen, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel) werken ter bevordering van het toerisme samen onder de naam ‘9 Städte’. Liefhebbers van vakwerkhuizen moeten zeker een bezoek brengen aan Celle, met – behalve het imposante kasteel - de grootste hoeveelheid grondig gerestaureerde vakwerkhuizen van Europa. Zwerf in Braunschweig door de schilderachtige straten, sta stil op het kasteelplein met de Dom, kasteel Dankwarderode, het Landesmuseum en eeuwenoude vakwerkhuizen, of breng een bezoek aan het jonge Happy RIZZI House, met zijn architectonisch extravagante bouwstijl. In Wolfenbüttel kunt u feestelijk dineren in het kasteel, een rondleiding maken door de historische binnenstad met wel 600 vakwerkhuizen, de internationaal bekende Herzog August bibliotheek of culturele happening bezoeken. Wist u al dat hier de ‘Jägermeister’ vandaan komt? Meer dan 700 vakwerkhuizen, restanten van de oude stadsvesting en bouwwerken in de stijl van de Weserrenaissance zijn te vinden in Hann.Münden. Bijzonder: een rondvaart over de drie rivieren rond de stad: Werra, Fulda en Weser!

 

Göttingen staat bekend als universiteitsstad, maar ook als cultuur- en festivalstad met theaters, ‘Literaturherbst’ en jazzfestival. De historische binnenstad, biedt een uitgebreide autovrije winkelzone met romantische zijstraatjes. Er is een veelzijdig culinair aanbod en er heerst een gezellige sfeer. Hamelen, parel in het heuvelachtige Weserbergland, waar het sprookje 'De rattenvanger van Hamelen' zijn oorsprong vindt, fascineert door de schitterende architectuur, mysterieuze historie en landschappelijke rijkdom. Culinair staan specialiteiten als ‘geflambeerde rattenstaarten’ op het menu, die gedoofd kunnen worden met een glaasje ‘rattenkiller’! De bruisende studentenstad Lüneburg combineert indrukwekkende gotische architectuur met een jong en gezellig stadsbeeld. Vooral vanwege het ongeschonden middeleeuwse karakter van de stad werd Lüneburg in 2007 toegevoegd aan de Duitse Hanzesteden. In de autostad Wolfburg kunt u eten in het gerenommeerde bekende 3-sterren restaurant Aqua! Natuurlijk mogen een bezoek aan de Autostadt en het doemuseum Phaeno niet ontbreken. UNESCO Werelderfgoed: De stad Goslar, UNESCO werelderfgoed, ligt aan de voet van de Noord-Harz te midden van bergweiden, dennenbossen, meren en dalen. Met het ‘Erzbergwerk Rammelsberg’ en de historische binnenstad trekt de stad bezoekers uit alle windstreken. De fraaiste bezienswaardigheden kunnen worden ontdekt tijdens een rondleiding, per koets of te voet. Hildesheim, werelderfgoedstad, musea, kerken, theater, cultuur, historische mark met imposante vakwerkhuizen. Maar ook levendige studentenstad met een jong en bruisend winkelhart! De 1000-jaar oude rozenstok is het symbool voor Hildesheim en keert ook terug in de unieke, zelfgemaakte rozenlikeur ‘Der Hildesheimer’ en talrijke culinaire specialiteiten.

 

Maritieme steden De in Nedersaksen gelegen havensteden ademen allen een eigen sfeer uit. Houdt u van alles wat met water, oceaanreuzen, zeedieren, musea en (vis-) restaurants te maken heeft? Laat u inspireren in Bremerhaven, de grootste havenstad aan de Duitse Noordzeekust, met een fascinerende en drukke haven, het museum ‘Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost’ en het 'Auswandererhaus'. Net over de grens in Papenburg, valt het oog op de met bloemen versierde hef- en draaibruggen en de historische schepen in de kanalen. Spectaculair is een bezoek aan de Meyer Werf, waar enorme cruiseschepen worden gebouwd. In Wilhelmshafen ontmoeten strand, levendige haven, recreatie en cultuur elkaar. Een stad met veel bezienswaardigheden, zoals het Kustmuseum, Waddenzeehuis en Piratenmuseum. Emden, groene stad met zeehaven, is het economische en culturele centrum van OstFriesland. De fraaie groene omgeving gaat uitstekend samen met het maritieme karakter van de stad. Scheepsbouw, haringvangst en kunst gaan hier hand in hand. De Hanzehaven van Stade ligt pal in het bezienswaardige centrum met het museumschip ‘Greundiek’, schitterend gerestaureerde gevels, kleine speciaalzaken, theater, musea en stadsrondleidingen. Winkelparadijzen Behalve de intieme en verrassende winkels in de historische – en maritieme steden, kent Nedersaksen ook ware winkelparadijzen! Naast musea, tentoonstellingen, theater, concerten en evenementen heeft Oldenburg een autovrij winkelhart dat zijn weerga niet kent. Alle modehuizen zijn hier vertegenwoordigd, maar ook warenhuizen, kleine speciaalzaken etc. De stad staat bekend als ‘koolhoofdstad’ met de ‘Grünkohl-Academie’. In het net over de grens gelegen en uitstekend per trein bereikbare Osnabrück, vindt de echte shoppingfreak alles wat zijn hart begeert! Combineer winkelplezier met een bezoek aan een van de vele musea, bijvoorbeeld het Felix-Nussbaum-Haus.

 

De levendige binnenstad van Hannover heeft een royale voetgangerszone, de aantrekkelijke Ernst-August-Galerie en fraaie winkelpassages. Uitgebreid funshoppen, een flinke snuif cultuur opdoen in een van de musea, een bezoek brengen aan de unieke Erlebnis-Zoo Hannover, rockconcerten, maar ook slenteren door de middeleeuwse steegjes en eten in een gezellig restaurant.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

 

Culinair Nedersaksen
De culinaire specialiteiten van Nedersaksen zijn al even gevarieerd als haar regio’s: met stevige boerenkool met 'Bregenwurst', heerlijke vis, verse asperges en nog veel meer lokken gemoedelijke dorpsrestaurants en stijlvolle gourmetrestaurants hun gasten. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. In de buurt van de kust wordt natuurlijk verse vis gegeten, in de heidegebieden komt het voedsel van de schrale zandgrond, terwijl de rivierregio’s leven van hun vruchtbare akkers en frisgroene weiden. In de bergachtige Harz bieden het wild en de heldere meren en beken inspiratie voor het menu van de lokale restaurants. Specialiteit uit het noorden De mensen in Nedersaksen kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar de eerste vorst. Van november tot maart is het tussen de Elbe en de Ems immers het seizoen van de boerenkool. 'Kohl und Pinkel' is het nationale gerecht van het noorden, waarbij Pinkel de benaming is voor een gortworst van spek, buikstuk, uien en kruiden. De liefhebbers genieten niet enkel van de smaak van dit stevige gerecht: tijdens de talrijke 'boerenkooltochten' wordt het eten ervan een feestelijk gebeuren waar verenigingen, bedrijven en vriendengroepen aan meedoen. De maaltijd smaakt immers het best na een lange wandeltocht door de winterse kou. Vis, niet alleen uit de zee Heerlijke verse vis: een delicatesse die niet enkel vlakbij de kust op uw bord komt. Terwijl de gast zich hier bijvoorbeeld aan schol en heilbot tegoed kan doen, staan ook in de regio’s langs de mondingen van de Elbe, Weser, Jade en Ems en aan de oevers van de meren diverse visspecialiteiten op de kaart. Tot de bekendste palinggebieden behoren het Steinhuder Meer en het Zwischenahner Meer. Forel voelt zich juist op zijn best in de bronbeken en de zuurstofrijke rivieren van de Harz. Gekookt zoals in het zuiden, gebakken, gemarineerd of gerookt – de restaurants in de omgeving bereiden de forellen op alle mogelijke manieren. Maar de Harz is niet alleen voor forellen het ideale leefgebied. Uit de lokale bossen komt ook heerlijk wild.

 

En dan is er nóg een specialiteit die haar oorsprong vindt in het middelgebergte: de Harzer Käse. Deze dikke kwarkkaas behoort tot de oudste kaassoorten en is tot op de dag van vandaag een gezond en lekker streekproduct. 75 procent van alle dikke kwarkkazen wordt in Nedersaksen geproduceerd om van daaruit naar kaaswinkels over heel Duitsland verspreid te worden. Het witte goud Over een afstand van 750 kilometer verbindt de Nedersaksische Aspergeroute de belangrijkste teeltgebieden van het ‘witte goud’. De route begint in Burgdorf bij Hannover en voert helemaal tot de zuidelijke Lüneburger Heide en zelfs nog verder. Een reis langs de Aspergeroute in de meimaand is een culinaire belevenis. In veel dorpen vinden aspergefeesten en -markten plaats, worden er aspergekoninginnen gekozen en zijn er uiteraard asperges bij de vleet. Die worden geserveerd met hollandaisesaus of gesmolten boter, met ham en met de lekkere heideaardappels uit de zanderige bodem van de Lüneburger Heide. De bekendste markten vinden plaats in Nienburg en Burgdorf. Gezond fruit Het 'Alte Land' wordt terecht de grootste boomgaard van Duitsland genoemd. In het 'Alte Land', voor de poorten van Hamburg, groeien op een oppervlakte van meer dan 10.000 hectare vooral appels. Maar ook kersen, peren, pruimen en bessen vinden van hieruit hun weg naar de fruitwinkels. In Nedersaksen wordt het lokale fruit echter vooral ook gebruikt voor de bereiding van lekkere taarten en toetjes. Op het platteland kan men genieten van specialiteiten naar traditioneel recept in een van de boerencafés die men overal in de streek aantreft.

 

Typische dranken uit Nedersaksen Wie goed eet, moet ook goed drinken. Traditioneel wordt in Nedersaksen graag bier gedronken. De beroemdste brouwerij ligt in het stadje Einbeck, in het zuiden van Nedersaksen: hier werd meer dan 600 jaar geleden het bockbier uitgevonden. Veel brouwerijen zijn te bezichtigen. Jever, Wittinger, Gilde, Herrenhäuser, Wolters en Härke zijn andere bekende bierspecialiteiten uit Nedersaksen. En dan is er nog de sterke drank, zoals Ratzeputz, Berentzen, Jägermeister en de spiritualiën van Hardenberg-Wilthener uit het Keilerland. Het Emsland bijvoorbeeld is beroemd vanwege zijn bessenlikeur. In Hannover kent men een speciaal drinkritueel: als je hier voor een 'Lüttjen Lage' wordt uitgenodigd, dan moet je tegelijkertijd jenever en bier drinken. Hiermee vergeleken gaat het er in Ostfriesland heel wat serieuzer aan toe als het over de nationale drank van het noorden gaat, de thee. Die wordt niet zomaar gedronken, want de theecultuur is hier geenszins vrijblijvend. Precies afgemeten hoeveelheden van de beroemde Ostfriese thee worden in een voorverwarmde kan gedaan en met kokend water overgoten. Het ritueel vereist dat eerst de klontjes kandijsuiker in de kop worden gedaan. Dat zorgt voor het behaaglijke knisperen als de thee wordt ingeschonken. Tot slot komt er nog een lepel room bovenop. En nu: onder geen enkel beding roeren. Van echte Ost-Friese thee moet je vervolgens slokje voor slokje genieten.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de
   

 

Wellness-oases: energie bijtanken
Ayurveda, shiatsu, lomi lomi nui als Indische, Japanse en Hawaïaanse massages, thalassotherapie, hamam, Kneipp-waterbekkens, algenbaden en gezichtsbehandelingen: het wellness-aanbod blijft maar groeien. En het zijn niet langer alleen de vrouwen die de beautyfarms, wellness-hotels en zwemparadijzen bezoeken. Welzijn, schoonheid en gezondheid zijn intussen ook mannenaangelegenheden geworden. Klimaat, lucht en water, alsook veen, zouthoudend bronwater en zwavel zijn de ingrediënten die hier ter plaatse voor ontspanning zullen zorgen. Als ze correct gebruikt worden, helpen zij de weerstand te verbeteren en zelfs ziektes te overwinnen. En dat alles midden in de prachtige natuur van Nedersaksen. Zo zult u gegarandeerd nieuwe krachten opdoen om daarna vol energie weer verder te gaan. De heilzame werking van de natuur De streek tussen de Ems en de Elbe is rijk aan geneeskrachtige 'bodemschatten'. Plaatsen met gezonde mineraal- en veenbaden, badplaatsen, kuuroorden met een heilzaam klimaat en Kneipp-kuuroorden bieden een uitgebreid programma aan voor preventie en revalidatie – uiteraard onder het waakzame oog van speciaal opgeleid personeel. In meer dan 40 badplaatsen en kuuroorden in heel Nedersaksen kunnen mensen die op zoek zijn naar therapie en ontspanning hun eigen gezondheidsprogramma samenstellen. In alle kuuroorden in Nedersaksen houden de hotels rekening met specifieke wensen van de gasten. Of u nu op zoek bent naar een klein familiepension of een luxueus sterrenhotel, het verblijf kan individueel aangepast worden aan het doel van de therapie. Het 'Heilbäderverband Niedersachsen' biedt veel mogelijkheden voor ontspanning en het opdoen van nieuwe krachten voor het dagelijks leven. Uitmuntende geneeskrachtige baden Bad Pyrmont, Bad Harzburg, Langeoog en Bad Zwischenahn horen bij de beste kuuroorden in Duitsland. De Nedersaksische plaatsen hebben heel wat te bieden met gedeeltelijk unieke aanbiedingen, zoals Bad Münder met zeven verschillende geneeskrachtige bronnen, Göttingen met de enige zoutpan van Europa of het badhuis Norderney als grootste thalassocentrum van Duitsland.

 

Actieve en ontspannende vakanties in Nedersaksen Op basis van regionale karakteristieken presenteert Nedersaksen 4 gebieden die elk op hun eigen manier voor een perfect vakantiegevoel zorgen. Het westen van Nedersaksen staat garant voor genieten met alle zintuigen. Net over de grens liggen veel kuuroorden met thermen en wellnessoases. Talrijke bronnen ontspringen hier en worden naar zoutbaden geleid. Zilte zeelucht inademen kan langs de Noordzeekust of op de Ostfriese eilanden, in het noorden van Nedersaksen. Hier kun je lekker uitwaaien en op blote voeten over het strand wandelen. Het oosten is een streek voor levensgenieters. Met de fiets of te voet kun je op de Lüneburger Heide in het voetspoor van de herders het glooiende landschap verkennen en onderweg heerlijke regionale specialiteiten proeven. ‘Meer energie door meer beweging’ is het motto in het zuiden van Nedersaksen. De Harz en het Weserbergland bieden het hele jaar door activiteiten midden in de natuur aan. Weidse dalen en het heuvelachtige landschap met grillige rotspartijen vormen een inspiratiebron voor elke sportieveling. Meer informatie over de 4 streken, hun karakter en mogelijkheden: www.geniessen-siesich.de / www.indulge-yourself.de

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de
 

 

UNESCO Werelderfgoed locaties in Nedersaksen

Goslar: historische binnenstad en de Rammelsbergmijn Het prachtige oude stadje Goslar in de Harz kreeg een plaats op de lijst vanwege zijn unieke schoonheid. De Rammelsbergmijn werd opgenomen omdat zij de basis was voor de rijkdom van de stad. De mijn werd in 1988 gesloten en is nu een van de grootste en meest originele musea in Duitsland. Hildesheim: de Dom en de Michaeliskirche De eerste bouwwerken in Nedersaksen die op de lijst van het Werelderfgoed werden geplaatst, staan in Hildesheim. De Dom van Hildesheim en de vroegere Benedictijner Michaeliskirche werden al in 1985 door de UNESCO opgenomen. Deze gebouwen zijn uitzonderlijke uitingen van religieuze kunst uit de tijd van het Heilige Roomse Rijk en laten duidelijk zien hoe belangrijk Romaanse kerken in de westerse Christelijke wereld waren. In 2010 bestond de Michaeliskirche 1000 jaar. De 'Faguswerke' in Alfeld In 1911 gaf de schoenleestenfabrikant Carl Benscheidt de architecten Walter Gropius en Adolf Meyer de opdracht een schoenleestenfabriek te bouwen. Het gebouw geldt als baanbrekend: Het was de eerste fabriek met wanden die vrijwel helemaal uit glas bestonden. De fabriek staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst. De Waddenzee De Waddenzee, een gebied van 10.000 km² dat deels bij Nedersaksen en deels bij Nederland hoort, staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Omdat het gebied ook een rustplaats voor trekvogels is, zijn er buitengewoon veel verschillende soorten te zien. De Waddenzee is een van de grootste en belangrijkste watergebieden ter wereld die afhankelijk zijn van eb en vloed.

 

'Oberharzer Wasserwirtschaft' De 'Oberharzer Wasserwirtschaft' staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst. Het is een uniek systeem uit de Middeleeuwen dat de enige energiebron vormde voor de mijnbouw in de Harz. Al in de 13de eeuw legden de monnikken van klooster Walkenried de eerste waterwerken met kanalen en reservoirs aan.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de 
 

 

Mensen, dieren, sensatie: in Nedersaksen is veel te beleven
Nedersaksen biedt heel wat afwisseling op het gebied van vrijetijdsbesteding. Of u nu op zoek bent naar recreatieparken, pretparken, dierenparken en -tuinen, indoor sportcentra, vakantieparken, zwemparadijzen of wellnessbaden, hier kunnen gasten en bezoekers uit zo’n 100 mogelijkheden kiezen. Techniek en geschiedenis van dichtbij beleven De in de herfst van 2008 geopende 'Welt der Luftfahrt' op de luchthaven van Hannover, de InfoBox aan de JadeWeserPort in Wilhelmshaven en de 'Autostadt' en het 'experimentencentrum' Phaeno in Wolfsburg zijn vooral voor in techniek geïnteresseerde bezoekers populaire bestemmingen. In de tentoonstellingen kunt u veel zelf uitproberen en praktische ervaring opdoen, bijvoorbeeld in een vliegsimulator, op een testparcours voor terreinwagens of in een tankersimulator. De autostad Wolfsburg trekt jaarlijks zo´n 2 miljoen bezoekers. Het grottenbeleveniscentrum van de druipsteengrotten van Iberg bij Bad Grund in de Harz is sinds de zomer van 2008 geopend. Het museum met een hoog belevenisgehalte combineert de hoogtepunten van de Duitse grottenarcheologie met de geologische bijzonderheden van een unieke berg. Te gast bij de dieren In de talrijke dierenparken en -tuinen kunnen grote, kleine, zeldzame en favoriete dieren bekeken worden. De dieren worden gehouden op een manier die past bij hun manier van leven. Veel dierentuinen doen mee aan internationale fokprogramma´s voor met uitsterven bedreigde diersoorten. De 'Erlebniszoo' van Hannover ontvangt elk jaar meer bezoekers) en mocht voor zijn concept reeds verscheidene prijzen in ontvangst nemen. Kleinere parken hebben zich gespecialiseerd in bepaalde diersoorten, zoals zeehonden (Zeehondenstation Norden-Norddeich), otters (Ottercentrum Hankensbüttel), slangen (Slangenboerderij Schladen) en vlinders (Vlindertuin Steinhude). Ze hebben zo een grote vakkennis opgebouwd.

 

Puur vrijetijdsplezier op de Lüneburger Heide De Lüneburger Heide bezit de grootste concentratie aan pretparken in Europa. U vindt er onder andere het grootste recreatiepark van Noord-Duitsland, het Heide-Park Soltau (zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar), het grootste vogelpark ter wereld in Walsrode, een safarilandschap met wilde dieren, en de Snow Dome Sölden als modernste skihal van Europa. Voor waterratten In veel Nedersaksische steden en dorpen bevinden zich zwemparadijzen met glijbanen, golfbaden of kunstmatige watervallen. Vaak beschikken de zwembaden ook over wellnessafdelingen, sauna’s en vele andere ontspanningsmogelijkheden. De Noordzeelagune in Burhave heeft een pirateneiland, een waterburcht en nog veel meer om je uit te leven in en rond het water.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

 

Musea in Nedersaksen
Nedersaksen heeft talrijke musea en culturele instellingen met een goede naam in binnen- en buitenland. Braunschweig heeft met het Hertog-Anton-Ulrich-Museum het grootste en belangrijkste kunstmuseum van de deelstaat Nedersaksen en een van de belangrijkste musea voor oude kunst van Duitsland. De 'Kunsthalle Emden', met de Henry Nannen-collectie, organiseert steeds weer innovatieve kunstprojecten om ook de jongere generatie met kunst in aanraking brengen. Het Sprengel-Museum in Hannover presenteert beeldende kunst van de 20ste eeuw. Hier zijn bijzondere werken te zien van Max Ernst, Fernand Leger, Paul Klee, Pablo Picasso, Max Beckmann en Niki de SaintPhalle. Het Kunstmuseum in Wolfsburg heeft naam gemaakt met zijn collecties en tentoonstellingen op het gebied van de moderne en hedendaagse kunst. In Celle staat het eerste 24-uurskunstmuseum ter wereld, waar onder andere de collectie van Robert Simon de bezoekers weet te fascineren. Het Felix-Nussbaum-Museum in Osnabrück toont de werken van deze Joodse schilder. Het gebouw werd ontworpen door architect Daniel Libeskind. Het Horst-Janssen-Museum in Oldenburg bezit veel originele werken van de kunstenaar. Openluchtmusea De openluchtmusea in Nedersaksen trekken elk jaar vele duizenden bezoekers. In het Molenmuseum in Gifhorn kunt u echte molens uit de hele wereld bezichtigen. Het museumdorp Cloppenburg is veruit het oudste museumdorp van Duitsland met vele oude vakwerkhuizen en historische werkplaatsen met oude ambachten. Museum Kalkriese in Bramsche vierde in 2009 een groot jubileum: 2.000 jaar geleden zou hier Arminius met zijn Germanen de Romeinse veldheer Varus definitief verslagen hebben. Het 'Museum und Park Kalkriese' is een archeologisch museum met aangrenzend openluchtmuseum in Kalkriese in het Osnabrücker Land. Hier werden verscheidene vondsten uit deze tijd gedaan, onder andere een oud gezichtsmasker van een Romeins soldaat. Het openluchtmuseum op de Kiekeberg in het district Harburg toont op een oppervlakte van twaalf hectaren meer dan 30 historische gebouwen. Met traditionele interieurs en historische tuinen geven de boerderijen, stallen en schuren een realistisch beeld van de periode van 1600 tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ganzen uit Pommern, blauwpoten uit Ramelsloh (kippensoort) of bonte varkens uit Bentheim zijn uiterst levendige bewoners van de huizen.

 

Ook het kunstenaarsdorp Worpswede, waar schilders als Otto Modersohn, diens vrouw Paula Modersohn-Becker en Fritz Mackensen leefden en werkten, mag zeker niet vergeten worden. Zeven musea en museale galeries tonen de kunstgeschiedenis van Worpswede. Vandaag de dag wonen er nog steeds meer dan 100 kunstenaars en ambachtslieden in het dorp. Nog meer bijzonderheden De Hertog-August-Bibliotheek in Wolfenbüttel (Bibliotheca Augusta) geniet internationale faam. Het onderzoeksinstituut voor de Middeleeuwen en de vroege Nieuwe Tijd herbergt het duurste boek ter wereld, het evangelie van Hendrik de Leeuw, dat in 1989 voor 32,5 miljoen Duitse mark geveild werd. Het Romeins en Pelizaeus-Museum in Hildesheim geniet wereldfaam dankzij zijn belangrijke collectie oudheden uit Egypte, en kan bovendien prat gaan op de op een na grootste collectie Chinees porselein in Europa. De Sammlung für Völkerkunde aan het Instituut voor Etnologie van de Universiteit van Göttingen is een van de belangrijkste volkskundige musea van Duitsland. Uiteraard zijn er in Nedersaksen ook curieuze tentoonstellingen en instellingen, zoals het Snurkmuseum in Alfeld, het eigenaardige Spierenmuseum in Wremen of het Hammuseum van het Ammerland, dat gewijd is aan het voortbestaan van het bonte varken van Bentheim. In Neuharlingersiel, vlak aan de haven, staat het Museum voor Scheepjes in flessen, bij het Klokkenmuseum in Bad Iburg hangt het grootste zakhorloge ter wereld en het Helikoptermuseum in Bückeburg toont wel 40 helikopters.

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de 
 

 

Vakantieroutes in Nedersaksen
Onze gasten kunnen Nedersaksen leren kennen door middel van een van de vele vakantieroutes. Er zijn talrijke mogelijkheden om van plaats naar plaats te reizen en steeds weer nieuwe en interessante ontdekkingen te doen op het gebied van architectuur, culinaire specialiteiten, dieren en natuur, of geschiedenis. De 'Duitse Sprookjesroute' (Deutsche Märchenroute) voert door Nedersaksen en eindigt in Bremen. Vooral het Weserbergland is rijk aan sprookjesfiguren. De burcht Polle is bijvoorbeeld onlosmakelijk verbonden met het verhaal van Assepoester. Sinds 1996 wordt hier van mei tot en met september op de derde zondag van de maand het Assepoesterspel opgevoerd. Het handelsmerk van Hamelen is al eeuwenlang de rattenvanger; hij is over de hele wereld bekend. Van de Rattenvangerhal tot de Rattenvangerlichtshow, de musical Rats en zelfs de Rattenvangerliteratuurprijs: de beroemde sprookjesfiguur is niet meer uit Hamelen weg te denken. De Baron von Münchhausen heeft echt bestaan en vele avonturen beleefd. Hij woonde in Bodenwerder, waar de verhalen weer tot leven komen. In dezelfde streek ligt de 'Route van de Weserrenaissance' (Straße der Weserrenaissance). Deze bouwstijl werd vooral in de 16de en 17de eeuw langs de midden- en bovenloop van de Weser toegepast. Over een afstand van ongeveer 350 kilometer van Hannoversch Münden naar Bremen liggen de mooiste gebouwen uit deze belangrijke periode. De 'Störtebekerroute' (Störtebekerstraße) voert u over een afstand van 91 kilometer langs de hele Noordzeekust van Nedersaksen. Van Emden via Wilhelmshaven en Bremerhaven tot in Cuxhaven en Otterndorf loopt de route steeds langs dijken en door terpdorpen met klinkerstraten. Op het hoogste punt van het dorp staat steevast de kerk met een vrijstaande klokkentoren. Störtebeker was overigens een beruchte Duitse piraat die in deze contreien actief was. De 'Groene Kustroute' (Grüne Küstenstraße) is zo’n 1.750 kilometer lang en loopt van de Noordzeekust in België tot in Scandinavië. Ostfriesland, de kustregio van Nedersaksen, ligt aan deze route.

 

De 170 kilometer lange 'Duitse Veenroute' (Deutsche Fehnroute) is niet alleen uitermate geschikt als autoroute, maar ook als fietsroute. Langs het traject treft u prachtige windmolens aan, sluizen die nog in gebruik zijn, oeroude bakstenen kerken en mooie ‘Gulfhäuser’, de voor de regio typische boerderijen. De 'Duitse Vakwerkroute' (Deutsche Fachwerkstraße) voert eveneens door Nedersaksen. Deze route vestigt de aandacht op historische steden en dorpen met bijzondere vakwerkgebouwen op de Lüneburger Heide en in de Harz. De 'Duitse Ooievaarsroute' (Deutsche Storchenstraße) begint in het Wendland in het biosfeerreservaat van het Nedersaksische Elbedal en loopt langs de Elbe, waar heel veel ooievaarsnesten zijn. De 'Belevenisroute van de Duitse Eenheid' (Erlebnisstraße der deutschen Einheit) voert over een afstand van zo’n 2.500 kilometer door maar liefst tien Duitse deelstaten. Ook in Nedersaksen worden langs deze route grensmonumenten, grensmusea en belangrijke regio’s uit de Duits-Duitse geschiedenis onder de aandacht gebracht. De 'Nedersaksische Molenroute' (Niedersächsische Mühlenstraße) werd in 1998 in het leven geroepen en voert langs meer dan 180 molens in heel Nedersaksen. De 750 kilometer lange 'Nedersaksische Aspergeroute' (Niedersächsische Spargelstraße) combineert de belangrijkste aspergegebieden van de deelstaat met interessante landschappen, bezienswaardigheden, feesten, markten en speciale evenementen rond het thema asperges (seizoen: van eind april tot 24 juni).

Op www.presse-niedersachsen.de vindt u meer informatie over Nedersaksen als vakantiebestemming. U vindt er ook 1.400 afbeeldingen die u kunt downloaden.

Contactpersoon: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Sara Honerkamp (PR) ++49 (0)511 270488 16 honerkamp@tourismusniedersachsen.de

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful