You are on page 1of 7

I

I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 200 ]
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
1.
o o o o
{cos43 cos29 sin11 cos65 } + is equal to :
(a) sin 7 (b) cos 36
(c) sin 83 (d) none of these
2. If x R e , then maximumvalue of the expression
2 2
1
sin sin .cos cos ( )
2
a x b x x c x a c

+ + +
`
)
is :
(a)
2 2 2
1
2
a b c + +
(b)
2 2 2
1
2
2
a b c ac + +
(c)
2 2 2
1
2
2
a b c bc + +
(d)
2 2 2
1
2
2
a b c ab + +
3. If (2 cos )cos 2cos 1 ; 0 , = < < <
then value of
tan / 2
tan / 2

is equal to :
(a)
1
3
(b) 3
(c) 1 (d)
1
2
4. The value of
2 4 16
32.cos .cos .cos .cos
15 15 15 15
8
`
)
is equal to :
(a) 2 (b) 1
(c) 1 (d) 2
5. If cos sin a b c + = and cos sin , a b c + = then
value of tan
2
+ | |
|
\ .
is equal to :
(a)
a
b
(b)
b
c
(c)
b
a
(d)
b c
a
+
6. If tan , tan are the roots of quadratic equ-
ation
2
0 x px q + + = , then value of expression
{ }
2 2
sin ( ) cos ( ) sin( ).cos( ) q p + + + + + +
is equal to :
(a)
2
p q
q
+
(b)
p
q
(c) p q (d) q
7. If
1 1
tan ,
1 1
p
p

+
=
+ +
then cos(8 ) is equal to :
(a) 2p
2
1 (b)
2
2 1 p p
(c) 2p
2
+p (d) none of these
8. The value of {sin 144. sin 108. sin72. sin36} is
equal to :
(a)
3
16
(b)
5
16
(c)
7
16
(d)
1
16
9. The value of
6 4 2
tan 20 33tan 20 27tan 20 + is :
(a) 2 (b) 4
(c) 3 (d) none of these
10. The value of
3 7 9
1 cos 1 cos 1 cos 1 cos
10 10 10 10
| || || || |
+ + + +
| | | |
\ .\ .\ .\ .
is equal to :
(a)
1
8
(b)
1
16
(c)
1
32
(d) none of these
11. If
cos sin
, ,
cos sin
A A
n m
B B
= = then sin
2
B is equal to :
(a)
2
2 2
1 n
m n
+

(b)
2
2 2
1 n
m n

(c)
1 n
m n

+
(d)
2 2
1 n
m n
+
+
I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 201 ]
Trigonometric Ratios and Identities
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
12. If

2 2 2 2 1/2 2 2 2 2 1/2
( ) ( cos sin ) ( sin cos ) f a b a b = + + +
then maximumvalue of ( ) f is :
(a)
2 2
a b +
(b)
2 2
2( ) a b +
(c)
2 2
2 a b + (d) none of these
13. Let
tan
( )
tan3
x
f x
x
= and or ; ,
3
n
x n n I

= e then
inteval in which f (x) lies is :
(a)
1
, 2
2
R
| |

|
\ .
(b)
1
, 3
3
R
(

(

(c)
1
, 3
3
R
| |

|
\ .
(d)
1
, 2
2
R
(

(

14. If
6 6 2
cos sin sin (2 ) 1 ; 0 ,
2
K

+ + = < < then
value of K is equal to :
(a)
3
4
(b)
1
4
(c)
1
3
(d)
1
8
15. The value of
2 o o o 2 o
cos 10 cos10 .cos50 cos 50 + is :
(a)
4
3
(b)
1
3
(c)
3
4
(d) 3
16. If A + B + C =0 , then value of the expression
{sin
2
A+cos C(cos A cos Bcos C)+cos B (cosA cosC cosB)}
is equal to :
(a) 1 (b) 2
(c) 0 (d) 1
17. Value of (tan 40 +2tan 10) is :
(a) cot 50 (b) cot 40
(c) cot 10 (d) cot 20
18.
18
2 o
1
sin (5 )
r
r
=

is equal to :
(a) 9 (b)
19
2
(c)
21
2
(d)
17
2
19. I f
2 2 2
2 4
( ) sin sin sin ;
3 3
f


| | | |
= + + + +
| |
\ . \ .
then value of
15
f
| |
|
\ .
is equal to :
(a)
2
3
(b)
3
2
(c)
1
3
(d) 1
20. If cot ,cot ,cot A B C are in A.P. for , ABC A then
2 sin A cos B sin C is :
(a) tan
2
B (b) sin
2
B
(c) sec
2
B (d) cot
2
B
21. Let ,
i i
R e for all { } 1, 2, 3 . i e if
3 3
2 2
1 1 2
2
3
1
sin cos
sin
sin .cos
i i
i i
i i
i


= =
=
| || |
| |
| |
\ .\ .
=
| |
|
|
\ .

and
3 3
2 2
1 1
2
2
3
1
sin cos
cos ,
sin .cos
i i
i i
i i
i


= =
=
| || |
| |
| |
\ .\ .
=
| |
|
|
\ .

then
(a)
2 2
sin cos 1. + = (b)
4 4
sin cos 1. + =
(c)
4 8
sin cos 2. + = (d)
8 8
sin cos 1. + =
22. Let
3
2cos cos cos A B B = + and
3
2sin sin sin , A B B = then
2
sin (2 ) B is :
(a)
1
25
(b)
8
9
(c)
1
4
(d)
1
36
23. Let for all
1/2
2
2
1
, tan ,
1
x x
x R
x x


+
e =
`
+ +

)
where
3
(0, 2 ) , ,
2 2



e
`
)
then value of '

' can be :
(a)
3
8

(b)
5
12

(c)
6
5

(d)
13
12

I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 202 ]
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
24. The minimumvalue of
{ }
sin 1/2 cos 2/3
(81) (27)
x x + +
+ is
equal to :
(a) sec
3
| |
|
\ .
(b) tan
8
| |
|
\ .
(c) sin
12
| |
|
\ .
(d)
2
cosec
3
| |
|
\ .
25. Let , R
+
e and ,
2

+ = then maximumvalue
of {sin sin } + is equal to :
(a) 1 (b) 2 (c)
3
(d)
2
26. Let
1
( ) tan . (1 sec(2 )) ,
n
r
n
r
f
=


= +
`

)
[
then
(a)
2
1
16
f
| |
=
|
\ .
(b)
3
2 1
64
f
| |
=
|
\ .
(c)
2
2 3
48
f
| |
=
|
\ .
(d)
5
3 1
128
f
| |
=
|
\ .
27. Which of the following are rational numbers ?
(a) sin .cos
12 12

(b) 3.cosec sec
9 9

(c) sin .cos


10 5

(d) sin 12 . sin 48 . sin 54
28. Solution set {x , y} for the system of equations
x y =
1
3
and
2 2
1
cos ( ) sin ( )
2
x y = can be
given by :
(a)
7 5
,
6 6

`
)
(b)
2 1
,
3 3

`
)
(c)
5 7
,
6 6


`
)
(d)
13 11
,
6 6

`
)
29. If
6
3
0
sin .sin3 cos ,
m
m
m
x x a x
=
=

where a
0
, a
1
, a
2
, ...a
6
are constants , then
(a) a
1
=a
3
=a
5
=0 (b) a
0
+a
2
+a
4
+a
6
=0
(c) a
2
a
6
+2a
0
=0 (d)
6
1
0
r
r
a
=
=

30. Value of
10 55
o o
1 46
(1 tan( )) . (1 cot( ))
r r
r r
= =


+ +
` `

) )
[ [
is
equal to :
(a) 1024 (b)
10
10
0
r
r
C
=

(c) 2
20
(d)
20
20
0
r
r
C
=

Following questions are assertion and reasoning type


questions. Each of these questions contains two
statements , Statement 1 (Assertion) and Statement 2
(Reason). Each of these questions has four alternative
answers , only one of themis the correct answer. Select
the correct answer fromthe given options :
(a) Both Statement 1 and Statement 2 are true and
Statement 2 is the correct explanation of Statement 1.
(b) Both Statement 1 and Statement 2 are true
but Statement 2 is not the correct explanation of
Statement 1.
(c) Statement 1 is true but Statement 2 is false.
(d) Statement 1 is false but Statement 2 is true.
31. I n a triangle ABC with fixed base BC , the
vertex A moves such that
2
cos cos 4sin .
2
A
B C
| |
+ =
|
\ .
If a , b and c denote the side lengths of triangle
opposite to the angles A , B and C respectively , then
Statement 1 : locus of vertex point A is an ellipse
because
Statement 2 : In the given , ABC A b , a and c forman
arithmetic progression.
32. Let
4 4
sin cos 1
,
3 7 10

+ = where , R e then
Statement 1 : Value of
8 8
sin cos
27 343



+
`

)
is equal to
3
10
1
. 10
2
sgn ln log
| |
|
\ .
because
Statement 2 : Value of
2
3
tan .
7
=
I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 203 ]
Trigonometric Ratios and Identities
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
33. Let
1 2 3
, , , R e and
1
cos ,
a
b c
=
+
2
cos
b
a b
=
+
and
3
cos ,
c
a b
=
+
where the sides a , b , c of
triangle ABC are in A.P.
Statement 1 : Value of
2 2 3 1
tan tan
2 2
| | | |
+
| |
\ . \ .
is equal
to
2
3
because
Statement 2 :
3
2
1
tan 1
2
p
p

=
| |
=
|
\ .

and
2 2
1
tan
2 3
| |
=
|
\ .
34. Statement 1 : For triangle ABC , if
2 2 2
sin sin sin 2, A B C + + = then triangle must be
right angled
because
Statement 2 : In any triangle , PQR
2 2 2
sin sin sin (2 4cos .cos .cos ) P Q R P Q R + + = +
35. Consider any triangle ABC having internal angles
,
and

, where , , .
2

=
Statement 1 : If
2
tan tan tan 6 4x x + + = + for
all , x R e then triangle ABC is essentially an acute
angled triangle
because
Statement 2 : In any triangle except the right-angled ,
sumof the tangent of internal angles is always equal
to the product of tangent of internal angles.
I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 204 ]
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
Comprehension passage (1)
( Questions No. 1-3 )
Let 3 ;
2
n
= + where , n I e and
3 3
cos sin
.
cos( 3 ) sin( 3 )



= =

...(1)
On the basis of given relation , answer the following
questions.
1. Using the identity
4 4
cos sin cos2 , = the
value of tan2 which is obtained from the given
relation ..... (1) of passage is equal to :
(a)
1 cos
sin

+
(b)
1 cos
sin

(c)
1 cos
sin


+
(d)
1 sin
cos


+
2. Using the identity
3 3
sin .cos cos sin sin cos , + =
the value of tan2 which is obtained fromthe given
relation ...(1) of passage is equal to :
(a)
2 cos
1 2 sinx


(b)
2 sin
1 cosx

+
(c)
2 sin
1 2 cos

+
(d)
sin
1 cos

+
3. If ' ' is eliminated fromrelation ...(1) of passage , then
quadratic in which is obtained , is equal to :
(a)
2
2 cos 1 0 + + =
(b)
2
2 sin 1 0 + =
(c)
2
2 cos 1 0 =
(d)
2
2 sin 1 0 =
Comprehension passage (2)
( Questions No. 4-6 )
Let value of
19
tan ,
24
a a b ab
| |
= +
|
\ .
where
b >a >0 , then answer the following questions.
4. The value of
2 4 8 14
cos .cos .cos .cos
15 15 15 15

`
)
is
equal to :
(a)
2
b
a
(b)
4
1
a
(c)
4
1
b
(d)
3
a b
b
+
5. The value of
3
0
1 cos(2 1)
8
r
r

=

| |
+ +
`
|
\ .

)
[
is equal to :
(a)
3
1
b
(b)
1
2a b +
(c)
1
2b a +
(d)
b
a b +
6. The value of
{ }
o o o o
tan6 .tan42 .tan66 .tan78 is
equal to :
(a)
2
1 b
a
+
(b)
2 b
a
+
(c)
2 1
3
b
a
+
(d)
1
a
b+
7. I f
sin cos
,
n n
n
x x
T
n

+
=
`

)
then value of
{ }
1
4 6
1
2
T T

is equal to ..........
8. I f sin
14
| |
|
\ .
is a root of the cubic equation
3 2
8 4 4 0 x x x + = and [.] represents the greatest
integer function , then value of
2
(
(

is equal to ..........
9. If
7
1
(2 1) 1
sin ,
14
2
n
r
r
=
| | | |
=
`
| |
\ . \ . )
[
then value of
2
4
n | |
|
\ .
is equal to ..........
10. Let
2 2
3 8, 2 + + + and 2 3 + be three sides
of a triangle , then least possible integral value of ' '
is equal to ..........
I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 205 ]
Trigonometric Ratios and Identities
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
11. Let sin sin a + = and cos cos , b + = where , a b = then match the following columns (I) and (II).
Column (I) Column (II)
(a) tan tan + (p)
2 2 2 2
2 2
( ) 4
4( )
a b b
a b
+
+
(b) cos .cos (q)
2 2
2
( )
ab
a b +
(c) ( ) cos + (r)
2 2 2 2
8
( ) 4
ab
a b b +
(d) sin( ) + (s)
2 2 2 2
4
( ) 2
ab
a b b + +
(t)
2 2
2 2
b a
b a

+
12. Match the following columns (I) and (II).
Column (I) Column (II)
(a) If , ,
2 2
x
(
e
(

then the output set of (p) (1 , 2]
sin 1 sin
( ) 4 2 4
x x
f x
+
= + contain the interval(s)
(q) [4 , 5)
(b) If , 0 ,
2
x
(
e
(

then the output set of
6 4 2 2
( ) sin 3sin 5sin 2cos f x x x x x = + + + (r) (5 , 9]
contain the interval(s)
(c) If , ,
2 2
x
| |
e
|
\ .
then the output set of (s) [3 , 4)
f (x) =tan
6
x +4 tan
3
x +5 contain the interval(s)
(d) If , ,
2
x


| (
e

(
\
then output set of (t) [1 , 4)
sec sec
( ) 9 4(3) 5
x x
f x = + contain the interval(s)
I
I
T
-
J
E
E
O
b
j
e
c
t
i
v
e

M
a
t
h
e
m
a
t
i
c
s
E
r
.
L
.
K
.
S
h
a
r
m
a
[ 206 ]
Mathematics for J EE-2013
Author - Er. L.K.Sharma
1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (c)
Ex
6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (b)
11. (b) 12. (b) 13. (b) 14. (a) 15. (c)
16. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (b) 20. (b)
21. (c) 22. (b) 23. (c) 24. (d) 25. (d)
26. (a , b , c) 27. (a , b , c , d) 28. (a , c d) 29. (a , b , c) 30. (a , b)
31. (a) 32. (b) 33. (a) 34. (c) 35. (a)
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c)
Ex
6. (a) 7. ( 6 ) 8. ( 0 ) 9. ( 9 ) 10. ( 6 )
11. (a) r 12. (a) s
(b) p (b) q , r , s
(c) t (c) p , q , r , s , t
(d) q (d) q