You are on page 1of 44

Nr.

86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

I. EDITORIAL

Cetatea Halsttatian din Dealul Ederile este cetatea GENUCLA


Nicolae Nicolae
n numerele trecute ale revistei Dacia Magazin am prezentat cteva locuri din nordul Geiei Minor (Dobrogea), locuri ce se afl ntr-un perimetru format din satele Parche, Mnstirea Celic Dere i Comuna Niculiel, unde bnuim c s-ar afla cetatea getic Genucla, ce a fost distrus de guvernatorul Macedoniei, generalul Crassus, n anii 28-27 .Hr. Att n gospodriile localnicilor, n pdurile din preajm sau pe cmpurile din acest areal se gsesc zi de zi fel de fel de artefacte, ce ne trimit ndrt cu mii de ani. Cercetrile arheologice, ce s-au desfurat de-a lungul anilor, au scos la lumin complexe de locuire intens nc din neoliticul timpuriu. n acest perimetru s-au spat parial ase situri ce demonstreaz o aglomerare deosebit de locuine, gropi menajere, mai multe necropole, mai importante fiind doar trei, chiupuri de mari dimensiuni, o lamp de lansare la ap, cuptoare de reducerea metalelor, monede de toate felurile, inclusiv monede concave, multe alte vase de diferite mrimi ca: amfore, cercei, fibule, brri, mrgele etc. La aproximativ 4 km vest de mnstirea Celic, n inima pdurii, exist o necropol cu sute de morminte din care cel puin dou sunt foarte importante din cauza ringurilor circulare de piatr, dar i a inventarului ce a fost ridicat n urma spturilor de salvare. Dup toate artefactele militare (sbii, cuite, pumnale, scuturi etc.) se poate afirma c n urm cu trei milenii n acest teritoriu a existat o civilizaie getic ce s-a dezvoltat permanent, i nu greim dac o datm la sfritul epocii bronzului, nceputul epocii fierului. Menionm c toate acestea sunt dovedite prin metode relative, dar cu tot acest neajuns trebuie neaprat s intuim faptul c n preajm trebuie s existe o cetate sau un perimetru fortificat de unde ntregul inut trebuia condus din punct de vedere politic, administratic i, bineneles, militar. Cu muli ani n urm, fostul director al ICEM Tulcea, care era de fapt i eful de antier arheologic din aceast zon, domnul Simion Gavril, cu ajutorul a doi pdurari ce cunoteau hiurile pdurii, descoper o fortificaie sinistr, la prima vedere, n vrful primului deal spre vest, privind din faa bisericii mnstirii Celic. ntre timp, distinsul profesor a decedat, neexecutndu-se niciun fel de sptur de sondaj. ncepnd cu anul 2010, acest nou sit a fost preluat de domnul arheolog Srbu V. din Brila, care a nceput sptura de sondaj n interiorul perimetrului, marcat de formaiuni geologice peste care s-a construit zidul

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

acestei fortificaii. Sptura de sondaj i salvare s-a fcut prin practicarea unor casete cu dimensiunile de 2/1 m.l., cu studeni adui din Polonia. Timp de trei sptmni, n anul 2011 s-a spat cu o discreie absolut, iar dup ce inventarul din casete a fost scos, casetele au fost astupate cu grij, dar marcate cu cte un martor (ru din lemn). Nu nelegem de ce studenii romni nu au fost prezeni la aceste lucrri, dar bnuim c necunoaterea limbii romne este un aspect ce protejeaz informaiile culese. Din vrful acestui promontoriu se vd prvlite la vale, pn la baza dealului, mii de pietre, unele finisate, altele nu, dar toate fcnd parte din zidul fortificaiei. Cetatea are descoperite deocamdat trei pori, i anume: sud-est, nord i vest. n partea de nord-est att stncile, ct i ce-a mai rmas din zid prezint arsuri profunde. Dup inventarele gsite att n incint, ct i n necropol, cetatea este cel puin de epoc halsttatian din perioada timpurie. O informaie important pentru deosebitele enigme din zon, vine chiar din denumirea dealului pe care localnicii l numesc Ederile. Constatm, deci, c acest cuvnt este un cuvnt compus din rdcina ede=preot, ri=loc sfnt, iar le=luminos, strlucitor. Consi-

derm, de asemeni, c atribuirea acestui nume limbii turce este nefondat. n interiorul cetii la treizeci ml de latura de nord, ce este realizat perfect pe direcia est-vest fr cea mai mic deviaie, se afl o stnc finisat de o form ciudat, care poate fi asemuit cu un altar. Mai jos cu un km pe o crare deviat din crarea principal aflm o grot cu deschiderea de 1,5 m.l. nlime, 3,5 m.l. lime i 5 m.l. lungime. Aceast grot nu ar avea mare importan prin dimensiunile ei, ci prin faptul c lovind n stnc cu un ciocan ea sun a gol n partea de jos. Este foarte posibil ca aceast grot s fie de fapt intrarea, sau una din intrrile, peterii menionate de Dio Casio, fiind ntr-adevr n apropierea cetii. Avnd n vedere cele de mai sus, putem afirma c: - fortificaia (cetatea) se afl n nordul Sciiei Minor; - ea este la o distan de maximum trei km de fostul mal al Dunrii (Dunrea Veche). Noi am luat n considerare i debitul de zece ori mai mare al fluviului n urm cu 3000 de ani; - distrugerea cetii din temelii n anii 28-27 .Hr. arat ura nestvilit a romanilor pentru aceast cetate ce a contribuit cu trupe getice de elit n urm cu 20 de ani la decapitarea armatei romane de la Histria;. - numele dealului Ederile este semnificativ, motiv pentru care s-a pstrat n memoria colectiv a neamului pn n zilele noastre;. - prin tradiie, zona a rmas o zon puternic a dreptei credine, ce a existat mult nainte de apariia cretinismului. Din concluziile prezentate putem lesne s afirmm c ne aflm n faa cetii getice Genucla.

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

II. CERCETARE, ANALIZE, SINTEZE

NOI, DACII (IV) Desprte o cronic uitat a poporului Dac (2)


Dr. Napoleon Svescu
Atunci, hai s le studiem! acesta a fost i mesajul celui de al V-lea Congres de Dacologie din anul 2004, dedicat plcuelor de la Sinaia. n plenul congresului, Adrian Bucurescu, filolog i ziarist, a descifrat cu uurin dou dintre plcue, artnd i cheia descifrrii lor. Dnsul i-a continuat munca, aa cum se poate vedea n paginile publicaiei Dacia Magazin. Branislav tefanovsky, specialist n lingvistic arheologic, a prezentat i domnia sa traducerea uneia dintre plcue, la acelai congres. Mai trziu, i-a materializat rezultatul cercetrilor ntr-o carte despre aceste tblie i despre semnificaia lor.

Fig. 195 Figura acestei femei aezate central cred c am mai ntlnit-o undeva. Un medalion identic a fost gsit la Sarmisegetusa Regia, unde spturile au nceput prin anii 1924... Plcua de mai sus a fost gsit n jurul anului 1874. Deci, ea este cu 50 de ani anterioar medalionului de la Sarmisegetusa. Aadar, este ilogic ca plcua de mai sus s fie un fals.

Fig. 196 Acesta este medalionul gsit la Sarmisegetusa Regia, mult dup anul 1924. Ne ntrebm: cum a fost posibil ca falsificatorul prin anii 1874 s fi tiut de aceast figur cnd ea a fost descoperit de arheologi 50 de ani mai trziu? Atunci, cine greete?

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
forum de tiin; am putea considera chiar c institutul este un adpost de falsuri...?! De ce nu se arunc la gunoi ce este fals? De ce nu ni se dau nou plcuele? Promitem c am avea o mai bun grij de ele! Dar, dac le-ai declarat falsuri, de ce le ascundei? i mai delirant: de ce furai din ele?

Fig. 197 Spre necazul tiinificilor, ea continu s apar i pe alte tblie, artnd cine, de fapt, greete.

Fig. 199 Probabil c surpriza cea mai mare a hoilor a fost faptul c nu se ateptaser ca cineva s fi fotografiat plcuele prin anii 40 i, culmea, s se intereseze acum de ele, ba, chiar mai mult, s scrie o carte despre aceast istorie a poporului nostru dac, sintetizat pe acele plcue de plumb.

Fig.198 S ne aducem doar aminte de povestea brrilor de aur de la Sarmisegetusa, considerate mult vreme drept falsuri de ctre tiinificii notri. Datorit lucrtorilor Ministerului de Interne, ele s-au dovedit a fi autentice, dacice. Astzi, se fac teze de doctorat despre ele. Azi, ele nu mai sunt falsuri, ci obiecte de mndrie chiar i pentru cei ce, n urm cu civa ani, nu le apreciau.

Uneori m ntreb, pe bun dreptate: dac plcuele sunt falsuri, aa cum declar Vulpe, de ce sunt pstrate ntr-un institut tiinific? Dac exist un fals, suntem ndreptii s credem c mai sunt i alte falsuri pstrate prin acest

Fig. 200 Plcua fotografiat de mine la Mnstirea Sinaia, septembrie 2010. Citirea ei nu este dificil.

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

De pe http://www.ariminia.ro/tablitele/tablitele-de-la-sinaia-i.html: Domnul DOPA (dup) CAPO (cap, judecat) DIO (sfnt) ZABELIO AIU (aiu: usturoi, arztor) SOR (soare) SE ZERI (a zri) NA (na: a da, a dobor) GLOTO (gloat) ARMOSO (armat) DAB (cetate, ntritur) SIRMIO DROMIGTO KRO (croi: tietur, lovitur) MOS (moi: a lucra ceva ncet i pe ascuns) POL (pol: jumtate dintr-un ntreg). TABIO (tabie: cetate) LINA (lina: a potoli, a se adposti) TO ISO (izi: a mnca) RAGA (rage: a plnge) SIO (si: a se teme, a se sfii) O RUSI (roi) SEGETA (sgeat: copil srman). BRE! NODE (nod: genunchi) NOS (nosa: hai! haide!) GEO (giu: vioi) TOE (toi: mulime, a calma) OSTI (rsrit). SAR MOGA (mog: om simplu, nepriceput) TO DAB (cetate) SCUT (scuti: a apra, a ierta) GET. KOS (co: tabr militar) RASAR (rzare: sclipirea razelor soarelui) M. (mato: conductor) GITIO SATO (sau: sturare) PO (po: a striga pe cineva). Interior: SLIDO (sladu: produs din care se face berea, glgie). M ntreb din nou: dac plcuele sunt falsuri, aa cum declar Vulpe, de ce sunt pstrate ntr-un institut tiinific? Oare a putea i eu, pentru 100 de ani, s-mi las pantofii la pstrare n institutul lor arheologic, minind c ei aparin lui Decebal? De ce nu sunt nregistrate aceste plcue? Mai avei i alte lucruri nenregistrate din care putei fura confortabil, domnilor? Cui i trebuie un fals, dac este un fals?! i, dac sunt falsuri, atunci de ce gsim plcue asemntoare de plumb i la sudul Dunrii? Or fi intrat spionii bulgari n Institutul de Arheologie din Bucureti, prin subsolurile acestuia, i au furat plcue de plumb, oricum nenregistrate, iar acum le comercializeaz pe internet? Or, are mai mult sens c plcue asemntoare au fost folosite pentru consemnarea momentelor istorice importante, att de ctre dacii nord-dunreni, ct i de cei sud-dunreni, fluviul Dunrea nefiind n acele timpuri grania naiunii noastre, ci axa ei. Acelai inteligent i spiritual ziarist, Horia Turcanu, nu scap ocazia de a-l ntreba pe Vulpe: Cum se face c planurile cetii Sarmisegetusa se gsesc pe aceste tblie (ca, de altfel, i numele cetii, n.a.), cetate care a fost descoperit la mult timp dup ce tbliele deja zceau n subsolurile Institutului? Rspunsul lui Vulpe a fost nclcit, blbit, neverosimil.

Fig. 201 Plcuele descriu cu lux de amnunte o lume disprut a dacilor, o lume existent cu sute de ani naintea sosirii romanilor, descriu strmoi uitai, regi i lupttori, zei i preoi, fapte demne de arme i de neuitat, poate prea demne i poate prea mree pentru a mai fi menionate de istoria noastr romanofon. Sigur c reprezentarea cetii Sarmisegetusei pe unele din plcue, cu mult timp nainte ca arheologii s descopere acest centru religios, ar fi trebuit s dea de gndit celor care le considerau falsuri. Dar i mai de neneles este faptul c, dei un templu al lui Burebista, descoperit n anul 1956, se gsete reprezentat n detaliu pe aceste plci de plumb, ele zac de mai mult de 100 de ani prin beciurile Institutului de Arheologie.

Fig. 202 Sigur c reprezentarea cetii Sarmisegetusei pe unele din plcue, cu mult timp nainte ca arheologii s descopere acest centru religios, ar fi trebuit s dea de gndit celor care le considerau falsuri.

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Dar el, Vulpe, nu ezit s-i atace pe marele crturar Nicolae Densuianu (care a scris Dacia Preistoric, publicat n 1913) i pe cei care consider c Noi nu suntem urmaii Romei. Prin atitudinea lui netiinific i ru-intenionat, nu face altceva dect s se autoexclud din rndul adevrailor oameni de tiin. Ele, plcuele, vin n contradicie cu dogma Noi suntem urmaii Romei, aa c ele trebuiau s dispar!

Fig. 203 Probabil, Diegi i Vezina judecai de Diurpaneus Aceiai tiinifici, Vulpe i Djuvara, ntr-o emisiune la TVR Cultural, ncercau s ne conving ntr-un limbaj cacofonic precum c i tbliele de la Trtria, coninnd primul mesaj scris din istoria omenirii, ar fi, de fapt, un alt fals! Ele ar fi fost descoperite prin anii 1950, ne spunea btrnul om de tiin african, istoricul Djuvara... n realitate, toat lumea tie c pe atunci, descoperitorul lor, Vlasa, ar fi trebuit s fie elev la liceu i nu arheolog. Domnilor ex-staliniti, ex-comuniti, mastodoni ai istoriei i arheologiei romne, tbliele de la Trtria au fost descoperite n 1961... Ct despre datrile cu carbon radioactiv fcute n Italia, dovedind faptul c tbliele de la Trtria sunt vechi de 8.450 de ani, dnii nu le percep, deoarece nu sunt publicate ntr-o limb cunoscut dnilor, limba romn. Domnilor, faptul c avei probleme de exprimare gramatical i de memorie nu v d dreptul s v jucai cu istoria noastr...

Fig. 205 Este o chestiune de bun sim: una e s falsifici una-dou plcue de plumb i alta e s falsifici 500 de plcue, o bibliotec ntreag adic, i asta nu numai la nordul Dunrii, dar i la sudul ei.

Fig. 204 Strmoi celebri, eroi celebri, care s-au luptat i au murit pentru ca ara noastr Dacia s fie liber, azi sunt privii ca pe nite strini.

Considernd c este o crim s ascunzi pagini din istoria neamului nostru, a poporului nostru Dac, s furi din aceste dovezi, s le doseti neinventariindu-le, cerem Ministrului Culturii, cerem Procuraturii Romne, Ministerului de Interne i, nu n ultimul rnd, S.R.I-ului s-i cerceteze de urgent pe cei ce se fac vinovai de astfel de tlhrii, de furturi din gestiunea avutului naional i de comercializarea lor n afara granielor Romniei. Ne ntrebm: ce altceva s-a mai furat i continu s se fure din Institutul Arheologic din Bucuresti? i cine sunt hoii? Romnia este o ar democrat, cu legi democrate i, de aceea, ateptm cu ncredere rspunsul i deciziile organelor competente.

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Fig. 206 Arme de lupt i o figur parc din istoria Maya s fie el chiar ruda noastr ?

Fig. 208 Ca i n cazul brrilor de aur de la Sarmisegetusa i n acesta al plcuelor de aur/plumb de la Sinaia numai Ministerul de Interne poate s le salveze, s ne salveze aceast Istorie altfel Pierdut, acest Scris Pierdut.

Fig. 207 Dar el cine o fi ? Chiar s refuzm s-l cunoatem ?

Adevrul poate iei la lumin prin continu i onest cercetare. Cartea de fa este o crmid pus la temelia reconstruciei istoriei noastre strvechi, este baza de pornire i emulaie a unui curent colectiv de gndire i aciune din ce n ce mai larg, care s nlocuiasc opiniile nvechite, de mult depite, anacronice. n locul lor, s fie exprimate cu hotrre i curaj ipoteze noi i certitudini moderne, bazate pe noile descoperiri pluridisciplinare.

Fig. 215 Plcua fotografiat de mine la Mnstirea Sinaia, septembrie 2.010. Citirea ei nu este dificil, se spune pe http://www.ariminia.ro/tablitele/tablitele-de-lasinaia-i.html:PUA (a putea) IO AT (at: armsar) LEU LUE SAMUE (sam) LO ON (on: neam) SONTO (onta: a schilodi) RIOMUNO ( ) SO (astfel) NOBALI (nobi-lul) ENO EDO (ede: a judeca) LO PATRA (ptra: a nfptui).

O asemenea cercetare aprofundat va conduce, n mod cu adevrat tiinific, la concluzii demne de strmoii notri daci i de aportul lor fundamental la ntemeierea i nflorirea societii dacice, pe care au ridicat-o la valori universale.

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Sacralitatea Masivului Ceahlu


din vol. Istorii neelucidate*
Silviu N. Dragomir

Orice ar meniona istoria, orice ar povesti legendele, orice ar sugera literatura i orice ar putea afirma unii sau alii n ceea ce privete masivul Ceahlu, dar cu privire la o sacralizare a respectivului templu natural moldav nu mai pot exista absolut niciun fel de dubii. Nu cunoteam n spaiile romneti un alt munte care s aib un anume hram al su, ntocmai tuturor sfintelor lcauri. De asemenea, nu cunoatem n spaiile romneti o alt vatr de sihstrie i sunt multe asemenea zone , care s se fi bucurat la un moment dat de aproape douzeci de lcauri de cult; fr s-i mai punem la socoteal pe nenumraii sihatri vieuind rzleii pe versani, nevoindu-se prin firide tinuite, rpe, grote sau scorburi -, departe de forfota lumii. Dar, ceea ce este i mai important, aici n Ceahlu, s-a meninut, ncepnd nc din protoistorie i ptrunznd pn astzi ctre noi, un sumum de dovezi ale sacralizrii, reprezentat printr-o adoraie fa de mreia muntelui. Sacralitatea s-a pstrat de-a lungul vremilor i n firea oamenilor de munte, ei fiind aplecai spre eres nct se mai nchin la zei necunoscui care se vede c se trag din idolii cei vechi ai dacilor (v. Dimitrie Cantemir). 1. Credine ale geto-dacilor perpetuate prin protoromni ctre romnii de azi Tracii consider Herodot ar fi cei mai puternici dintre toate popoarele dac ar izbuti s se uneasc sub o singur cpetenie Dar unirea lor e cu neputin i nu-i chip s se nfptuiasc, de aceea sunt ei slabi. Tracii poart multe nume, n toate, obiceiuri asemntoare Geii sunt cei mai viteji i mai drepi dintre traci. Iat n ce chip se socot ei nemuritori: credina lor este c ei nu mor, ci c cel care piere se duce la Zamolxis divinitatea lor, pe care

unii l cred acelai cu Gebeleizis Acest Zamolxis a trit cu mult vreme naintea lui Pythagoras. Fie c Zamolxis n-a fost dect un om, fie c-o fi fost (ntr-adevr) vreun zeu de prin prile Geiei, l las cu bine Prima traducere romneasc a Istoriilor lui Herodot a fost fcut nc de timpuriu (anii 1668/1670), fiind realizat de sptarul Nicolae Milescu -, ea numrndu-se, astfel, printre primele din Europa. Dintre cele nou cri ale marelui istoric al Antichitii, cartea a patra conine datele cele mai interesante despre noi. Ea se constituie, n fapt, ntocmai unui ansamblu de amintiri, interviuri, povestiri, note de cercetare, portrete, descrieri de btlii, anecdotic, relatri indecente, descrieri geografice i observaii asupra moravurilor. Astfel, ziaristul Herodot a njghebat prima culegere de etnografie i geografie uman din trecutul nostru, al romnilor. 2. Semnificaia denumirii de Kogaionon (Cogaion) Limba romn nu poate da nicio justificare semantic acestei denumiri. Dar nu este deloc un caz aparte deoarece, la rndu-i, oronimul Olympos acea reedin montan a zeilor din panteonul grec nu este nici el explicabil cumva prin limba acestora. n

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
ajuns la sacerdoii geto-daci doar ca baz a diverselor msurtori cuprinse apoi n calendarele ce erau calculate cu o proverbial precizie. Identificarea lui Zamolxis cu principiul Binelui dobndise unele adnci sensuri social-politice. Din spusele lui Strabon, rezulta c acei ktistai-abioi elininaser ntre ei proprietatea privat a bunurilor de consum, c introduseser pe lng comunitarismul averilor i pe acela al vieii de familie (?), c prin traiul auster artau un total dispre bogiei, c erau vegetarieni, ceea ce ntr-o ar mbelugat n crnuri de tot soiul putea s aib semnificaia nu doar a unor interdicii ritualice, ci se considera i drept un act de sobrietate, i c, n mod deosebit, i preocupa dreptatea social. Dup Poseidonios, ar rezulta, ca o precizare, c abioi erau adepi ai celibatului. Toi sacerdoii geto-daci se mai ocupau intens de medicin, practicnd divinaia dup o filozofie medical proprie, conform creia (ne spune Platon n Carmide) nainte de a vindeca rnile i bolile ar trebui tmduit sufletul, sub cele dou aspecte ale sale: de sistemul nervos care controloeaz funciile organismului, dar i sub acea form a credinei care mntuie i tmduiete printr-o recunoatere a atributelor izvortoare ale Adevrului, Binelui, Dreptii i Sfineniei. n conformitate cu practicile orientale venite pe Calea sacr a sciilor, despre care ne amintete Dimitrie Cantemir, geto-dacii dispuneau i de pleistoi, care nu se aflau printre marii sacerdoi ai cultului geto-dac, ei formnd marea pleiad a filosofilor, a nelepilor, vieuind retrai prin muni. Se poate susine c pleistoi ar fi putut nsemna n limba getodacilor cel care practic asceza; micare, creia n grecete i se spunea isihia (sau isihasteria) i de unde, la noi, s-a ajuns s i se spun sihstria. Existena unor asemenea sihatri la geto-daci, i apoi la protoromni, ajungnd pn la noi romnii, este atestat n mod sigur, ea fiind semnalat att istoric, ct i prin toponimele sau hidronimele din toate zonele cunoscute ca vechi vetre de vieuire isihast (cuvnt azi admis la noi, ca arhaism), unde s-au descoperit i altare ale cultului pgn geto-dacic. Ceea ce demonstreaz continuitatea unor asemenea manifestri. 4. Sihatrii din istorie La noi, romnii, avem unele asemenea surse istorice care relev c, ntocmai la fel ca odinioar, n Antichitate, tefan cel Mare l-a consultat n anumite momente cruciale pe Daniil Sihastrul, ntocmai cum odinioar i Decebal apelase la Vezina, iar Burebista la ajutorul lui Deceneu. Exist surse din folclorul local care susin c

cea de a patra carte a sa, Herodot ne pune ntr-o prim ncurctur prin relatarea despre Zamolxis (grafitat adesea Zamolxis ori Salmoxis), care s-a retras ntr-o Oikema Katagaion, ce pare s fi fost o locuin subteran, a crei denumire n greac se constituie ntr-o adevrat omofonie: Katagaion Kogaionon. Or, aceast asemuire fonetic este cu totul ntmpltoare. n concluzie, nimeni nu poate s spun n mod cert care ar putea fi dezlegarea problemei. Cu o soluie a venit George Vaida, acesta mprind astfel oronimul: COG-AION-ON. n acest caz, prefixul COG ar avea semnificaia de munte, mgur, AION ar fi un fel de plural de la aoi, cu semnificaia de nelept, de unde oionna (component, la plural ns) ce putea foarte bine s fie considerat ca un substantiv folosit numai la singular i declinat ca atare -, iar ON ar fi doar un sufix pluralizant; deci, n traducere: Munii nelepilor sau, poate ntr-o traducere mai liber, Muntele nelepilor (a se vedea n acest sens revista Noi Tracii 159/1988). Ceea ce, n fapt, s-ar putea i astzi subnelege prin oronimul Kogaionon. Dar, muntele venit ca simbol preluat din protoistorie s-a suprapus n mod fericit pe muntele venit ca simbol preluat din cretinism, ntrind astfel i mai mult o simbolistic unificat. S nu uitm c Iisus s-a schimbat la fa pe Muntele Taborului, a predicat Fericirile pe Muntele Fericirilor, s-a retras s se roage singur pe Muntele Mslinilor, a fost rstignit pe Muntele Golgota i s-a nlat la cer de pe Muntele Eleon. Orice loca de cult cretin este aezat pe un deal sau mcar pe o ridictur. 3. Sacerdoii geto-daci Panteonul sacru al geto-dacilor se afla sub privegherea unui singur sacerdot (suprem), ajutat de ali iniiai, pe ierarhii stabilite n trepte, acetia cultivnd sentimentele religioase ale poporului. ntreg clanul construit piramidal al acestor slujitori fcea parte din aristocraie, fiind constituit ntr-un fel de ordin cavaleresc; doar c nu purtau arme, iar funciile lor se limitau la cele sacre. Erau mpritori de dreptate, dar i trezorieri ai tiinei, culturii i artei, pe care le dezvoltau punnd ns accent n mod special pe astronomie, astrologie, medicin i tiinele naturii. Fiecare sacerdot avea sub instruire unul sau mai muli novici, provenii din toate straturile societii. Din pcate, nvturile li se transmiteau adesea doar oral ntocmai ca i la druizi , astfel c ele au rmas probabil definitiv pierdute pentru posteritate. Susineau deprinderea eticii odat cu propovduirea nemuririi sufletului, concepte introduse de Zamolxis, mare preot, rege i zeu. Concomitent, mai era adorat i Soarele, ca o remanen a unor timpuri ancestrale, dar

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
pliciteaz: Unul dintre cei mai apropiai sfetnici ai lui Burebista; iar, dac ne uitm la Daniil Sihastrul, ni se expliciteaz ntr-un mod aproape similar: Sfetnic de tain i printe duhovnic al lui tefan cel Mare Este, n fapt, vorba de o aceeai funcie, recunoscut tehnicist, dei ntre cei doi mari prelai comparai trecuse circa un mileniu i jumtate. Exist, deci, unele vizibile i certe apropieri. Se pare, deci, c ar fi vorba pur i simplu de aceleai atribute. Un acelai lucru! De altminteri, dac analizm puin faptele, imensul interval de un mileniu i jumtate poate permite chiar i cu o oarecare uurin transmiterea unor importante funcii ezoterice n doar ~ 24 de generaii. Astfel, dac operm cu un criteriu cronologic n care viaa unui om ar fi considerat drept unitate de timp, constatm c un anume sumum de cunotine ar putea trece destul de uor din gur n gur, fr deformri cu mult prea importante. Asta, fiindc am putea presupune c un sihastru care a mplinit 80 de ani i dispune nc de vigoarea minii sale, va putea transmite unui asculttor de 18 ani i el copt la minte, dar aflat n plin formare, ntreaga sa experien de via, deci, i pe aceea transmis de antecesorii amndurora. Astfel, 1460 ani d.H. (Daniil) + 60 ani .H. (Deceneu) = 1520 ani: (80-18) ani/generaie = 24 generaii. Chiar dac astzi ni s-ar prea curios i destul de greu credibil un astfel de mod al transmiterii de date, nu trebuie s uitm c n trecutul ndeprtat el era nu doar perfect valabil, ci c era indicat chiar i prin doctrin, fiind de la sine neleas transmiterea de preferin oral a tuturor cunotinelor i, deci, marginalizndu-se cu totul scrierea. Pe de alt parte, chiar dac am admite c firul unor asemenea transmiteri orale se putea rupe adeseori din ntmplare pe parcursul sutelor de ani, am putea fi tot att de siguri c alte anumite astfel de fire au rezistat multor vicisitudini ale vremii. Dar care s fi fost cmpul de cunotine ale acestor pleistoi, abioi sau tarabostes, devenii apoi pilleati, despre care noi tim att de puin? Ei bine, acest lucru ni-l comunic Iordanes n Istoriile sale (avnd nr. 69-71): 69): Ei socoteau ca noroc i ctig, drept unica lor dorin, ndeplinirea n orice chip a lucrurilor pe care le artase ndrumtorul lor Deceneu, judecnd c este folositor s realizeze aceasta. El, observnd nclinarea lor de a-l asculta n toate, i c ei sunt din fire detepi, i-a instruit n aproape toate ramurile filozofiei; cci era un maestru priceput n acest domeniu. El i-a nvat etica, dezvndu-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit n tiinele fizicii, fcndu-i s triasc conform legilor naturii; trascriind aceste legi, ele se pstreaz pn

i n Masivul Ceahlului au existat pn ctre contemporaneitate sihatri care nu erau supui cinului monahal, ei fiind simpli ascei ce practicau Divinaia i Asceza; la ei oamenii mergnd spre a fi consultai, deoarece respectivii (numii pustnici) erau recunoscui pentru proverbiala lor Puritate, Echilibru, Dreptate, nelepciune, Cumptare, Modestie i Rbdare n a le asculta popornilor psurile, ceea ce se traduce printr-o linitire sufleteasc: Isihie. Ei nu participau neaprat la slujbele zilnice, lund parte doar la Slujba de nviere, ce era recunoscut tacit ca o serbare a nnoirii firii, tot un anume fel de Schimbare la Fa. Se ajunsese chiar la o desvrit nelegere i un deosebit respect reciproc. Se tie c Daniil Sihastrul fusese rugat de monahi s devin stare al Mnstirii Putna, dar refuzase accederea sa n fruntea cinului monahal. El era Sihastru, deci Pustnic, adic fcea parte dintr-o cu totul alt tagm. De asemenea, n anul 1497, la moartea Mitropolitului Moldovei, celebrul Teoctist, tot el fusese rugat s devin Mitropolit al rii Moldovei, dar refuzase din nou o funcie suprem, propunndu-l n schimb pe Grigorie Roca, un fost novice al su de odinioar. Daniil nu-l refuz, ns, pe tefan Vod, care-l dorea mai aproape; iar ca urmare, rmnnd tot pustnic, s-a mutat din marea vatr de sihstrie a Putnei n aceea a Voroneului, unde a i murit. Ne apare, deci, n mod indubitabil faptul, realitatea c nu toi aa-ziii monahi ar fi fost, la rndu-le, i monahi nregimentai n cultul cretin. Erau cinuri diferite. Merit relevat i detaliul c Ioan Casian, vorbind despre modul de alegere a locului de practicare a ascezei, arta c nu toate locurile priesc monahilor. Afirmaia poate primi interpretarea c locurile respective nu se aleg cu totul la ntmplare i c ar fi preferabil s se opteze pentru zonele n care, odinioar, se mai practicase asceza. De aici s-ar justifica mulimea de toponime generalizante, foarte adnc mpmntenite. Se pot urmri n acest sens denumiri generice ca: Sihastrul, Clugra, Dealul Popii, Poiana Maicilor, Bradul Botezat, La Chilii .a. 5. De la protoistorie la istorie Foarte muli analiti n istoria credinelor i ideilor religioase se arat destul de reticeni la orice apropiere fcut ntre sihstriile geto-dacilor i sihstriile cretine din Evul Mediu sau chiar de astzi. Ei sunt gata s declare sus i tare: Nu sufer nicio comparaie! Orice apropiere e forat fiind cu totul altceva! Oare, chiar aa s fie? Dac lum Dicionarul enciclopedic (a. 1993) i ne uitm la bibliografia lui Deceneu, ni se ex-

10

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
ar fi cptat acea stare cataleptic menit s-i justifice o rmnere sub form inert ca i mort -, pe cmpul de lupt. Asta ar presupune ns anumite nsuiri de mare aman oriental necesare marelui preot geto-dac, cu precdere n acel stadiu mai greu de controlat, anume spre revenirea la o stare normal. Ar fi necesare unele interpretri ceva mai ample ale foarte puinelor date venite din Antichitate. Dar cine s o fac? Istoricii notri in prea mult la scaunul lor de catedr spre a fi dispui s participe la asemenea comentarii ndrznee, foarte adeseori considerate ca fiind compromitoare carierei. Se tie, din puinele referiri, c tefan cel Mare n cazurile de mari invazii ale Moldovei prijeluite de armatele strine , pustia satele i otrvea fntnile. Cum i cu ce anume otrveau moldovenii apa? Poate cu arsenic, nu? Sau, poate cu stricnin? De unde puteau lua ei aa ceva? Se tie c una din cele mai mari armate otomane venite n Moldova s-a retras intempestiv, fr vreo lupt decisiv, tocmai din cauza unei teribile epidemii de cium aprut cu totul inexplicabil. Poate c fusese vorba chiar de acele otrviri ale apei cu bacterii provocatoare de boli virulente, uor rspndite, deci foarte contagioase. De ce s nu admitem c, n acele btrne vremuri, ar fi fost posibil s mai existe ferite pe undeva, prin muni i unele centre ezoterice n care se puteau pstra anumite cunotine cu totul secrete, ascunse mulimii i care puteau s fie accesate n momentele cheie? Privitor la unele posibiliti rmase neclarificate, nu trebuie s uitm c nelegerea, precum i ipotezele de lucru, au fost considerate ntotdeauna i nc vor mai face parte i pe viitor din nsi cercetarea tiinific. n prima parte din Fiin i timp, filozoful Heidegger susinea c nelegerea este facultatea ce ne proiecteaz ctre posibiliti, lund forma interpretrii: c ea, n fapt, funcioneaz interpretnd. Dar, ce anume voia s spun filozoful prin afirmaia c nelegerea ne poate deschide drumul ctre posibiliti, i c fcnd un asemenea lucru ea interpreteaz? Un rspuns ni-l ofer Gabriel Liiceanu afirmnd: filozofia lui Heidegger ncepe de la un fel neateptat de a nelege ceea ce pare de la sine neles. Pentru c tocmai ceea ce e de la sine neles este lucrul cel mai greu de neles Argument pentru apropierea de filozofie a celor etichetai tracologi ori dacologi de acei istoricifuncionari; asta deoarece filozofia cuprinde tocmai ndemnul s ne slujim de ceea ce tim pentru a ptrunde ctre ceea ce am vrea s aflm din perioadele strvechi, nestpnite nc, spre deosebire de aa-ziii istorici care se slujesc de ceea ce nu tiu pentru a defima i rstlmci toate cele tiute.
*) Editura Lucman, 2007, Bucureti, p. 120 i urm.

astzi, sub numele de belagines; i-a nvat logica, fcndu-i superiori celorlalte popoare n privina minii; dndu-le un exemplu practic, i-a ndrumat s petreac viaa n fapte bune; demostrndu-le teoria celor dousprezece semne ale zodiacului, le-a artat mersul planetelor i toate secretele astronomice i cum crete i scade orbita lunii i cu ct globul de foc al Soarelui ntrece msura globului Pmnt i le-a expus sub ce nume i sub ce semne cele trei sute patruzeci i ase de stele trec n drumul lor cel repede de la rsrit pn la apus spre a se apropia sau deprta de polul ceresc. 70) putem vedea pe unul cercetnd poziia cerului, pe altul nsuirile ierburilor i ale fructelor; pe acesta studiind descreterea i scderea lunii, pe cellalt observnd eclipsele Soarelui, i cum prin rotaia cerului (astrele), care se grbesc s ating regiunea oriental sunt duse napoi spre regiunea occidental, odihnindu-se apoi dup o regul prestabilit. 71) Comunicnd acestea i alte multe Deceneu a devenit n ochii lor o fiin miraculoas, nct a condus nu doar pe oamenii de rnd, dar chiar i pe regi. Cci, atunci a ales dintre ei pe brbaii cei mai de seam i mai nelepi pe care i-a nvat teologia, i-a sftuit s cinsteasc anumite diviniti i sanctuare, fcndu-i preoi i le-a dat numele de pilleati. Tradiia popular consfinete existena unor astfel de sihatri n masivul Ceahlu. Mai mult, chiar amintete (vom vedea) vizite fcute de tefan cel Mare considerat c era cavaler al Vechii Biserici la unii dintre marii sihatri de aici. S fi fost oare aceasta o premier? Desigur c nu! L-am vzut amintit n istorie pe marele preot Deceneu stndu-i foarte aproape lui Burebista, poate chiar aliat la domnie. Istoricul Dio Cassius, la rndul su, scrie c marele preot Vezinas participase personal la prima btlie a lui Decebal cu romanii lui Traian: Iulianus dnd lupta cu dumanii la Tapae, mcelri pe cei mai muli dintre ei. ntre dumani se afla i Vezinas, care venea, ca demnitate, ndat dup Decebal; pentru c nu putea scpa cu fuga, el se trnti la pmnt, ca i cum ar fi murit, i astfel rmase nebgat n seam, iar n timpul nopii fugi (LXVII 10, 2). Istoria consemneaz, deci, participarea marilor preoi la aciunile directe ale conductorilor de neam. Ne-ar fi fost greu sa credem astzi c romanii, extrem de versai n lupte i care dispuneau de supervizori ai cmpurilor de btlie puteau s fie att de uor pclii, ca n jocul De-a oarecele cu pisica, unde oricelul aflat la ananghie se preface mort, pentru ca apoi s-o tearg mecherete la adpostul ntunericului. Haida-de! n schimb, am putea prea bine s presupunem c marele preot Vezinas, la grea ncercare fiind, i-ar fi redus voluntar i treptat funciile sale vitale, pn

11

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

SEMNE I SCRIERI PE TERITORIUL GETO-DAC


Domnia Raiu

La nceput a fost cuvntul... rostit cu rost. Cuvntul rostit este ns efemer, aa c omul nelept, iniiatul, a neles s consemneze acele cuvinte, care pentru el aveau importan major. Cerul nstelat i-a fost primul dascl i priInscripia de pe peretele peterei Sitovo are mul abecedar Apoi, cerul i-a artat ce lungimea de 3,4o m i a fost datat la mijlocul este timpul, nvndu-l ritmul lucrrilor mileniului V .Chr. ( faza Karanovo VI ) agricole. Deoarece stabilise o legtur special cu cerul, a dat nume constelaiilor, asemnndu-le cu uneltele sau evenimentele din viaa de zi cu zi, denumiri pe care le-a actualizat dup trecerea la cretinism. Mai trziu, tot cercetnd semnele cerului, a nscocit semne-mesaj, primele nceputuri de scriere prin transpunerea semnelor cerului pe pmnt sau pe alte materiale, ca de exemplu scrierea folosit pe vasul gsit la KaraPrincipalele semne ale Cultului Solar carpatic (Virgil Vasilescu) novo n anul 1950, s-a fcut public o descoperire ocant. La intrarea unei triarhatului, conducerii nelepte a reginelor i a marilor preopeteri de lng satul Sitovo, lng Plovdiv, este o inscripie tese ale cultului solar. Pacea i traiul n siguran au fcut pe stnc, de 3,4 m lungime, cu caractere de 13-16 cm nlposibil, de exemplu, uimitoarea cultur Cucuteni. ime. Aceast descoperire nu a strnit niciun interes timp Sigur c de atunci dateaz obiceiul eztorilor din de dou decenii, pn cnd a fost menionat de arheologul serile lungi de iarn, ca i transmiterea tradiiilor spre gebulgar Todorovici n anul 1971 neraiile urmtoare. Actualmente, se cunosc aproape o sut de aezri Semnele gsite pe diverse materiale din acele timunde au fost descoperite obiecte cu astfel de inscripii. Mapuri sunt n mare msur folosite de adoratorii Sfntului joritatea acestor aezri este cuprins n zonele culturale Soare n cadrul ritualurilor cultului; sunt semne sacre. (cf. Vincea i Tisa din bazinele Moravei, Dunrii i Tisei, n teVirgil Vasilescu, Semnele cerului).Aceste semne au evoritoriile de azi din Serbia, estul Ungariei, nord-vestul Bulgaluat fie spre ideograme, scrierea silabic i apoi fonetic riei i vestul Romniei, precum i n cadrul culturii Karanovo (scrisul fiind la nceput folosit doar de sacerdoi) sau au fost ( 3-6, Boian- Gumelnia ) din centrul Bulgariei i sudul Romaterializate pe ii, pe vlnice, pe fote, pe tergare, ncrumniei. staii n lemn, ou ncondeiate, pentru a conferi protecie Descoperirile fcute n numeroase zone din areadivin celor care le purtau sau le foloseau. lul locuit de strmoii notri, ne fac s afirmm c aici a Costumul popular portul este cartea de identiexistat din timpuri strvechi o populaie sedentar numetate a celui care l poart, dar este foarte posibil ca, la nceroas i civilizat. Acele vremuri de pace se datoreaz ma-

12

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Principalele semne ale Cultului Solar carpatic (Virgil Vasilescu)

puturi, aceleai custuri s fi putut oferi cu mult mai multe date ce puteau fi citite de ctre un privitor. Cu timpul, sensul iniial al semnelor esute sau ncrustate s-a pierdut, a rmas ns valoarea lor artistic poate i pentru c sacralitatea le-a asigurat dinuirea. Existena tradiiei acestor activiti rneti este o dovada a continuitii neamului romnesc pe aceste meleaguri. strmoeti Nu se putea, ns, ca o asemenea civilizaie evoluat spiritual s nu posede i o scriere. Dup Fontes, Zalmoxe a primit Legile Belagine de la zeia Hestia (regin a geto-dacilor, zeificat ulterior ), care le scrisese. Existena unei scrieri preistorice n sud-estul european a fost semnalat prima oar n anul 1874, cnd Zsofia Torma (Sofia Turm) din Ortie a ntreprins spturi pe dealul de la Turda, lng Alba Iulia. Descoperirile, constnd din obiecte ceramice, figurine, fusaiole i alte obiecte, cu peste 300 de semne incizate, au fost treptat distribuite muzeelor din Berlin, Mainz, Munchen i Cluj. n anul 1910, Marton Roca a reluat spturile de la Turda. Contribuia sa const n aranjarea i publicarea materialului rezultat n urma spturilor Sofiei Turm. Sunt incizii simple pe care Iordache Moldoveanu le consider c sunt cu 3.000 de ani mai vechi dect cele de la Trtria. Nicolae Vlassa descoper n 1961 la Trtria trei tblie cu inscripii, cu semne mai evoluate i care, traduse fiind, redau viaa unui sacerdot de la natere pn la moarte. (Augustin Deac). Celebrul profesor arheolog italian Marco Merlini, director al Prehistory Knowledge Project, membru al World Rock Art Academy Italia, mptimit de miracolul de la Trtria, a cutat i a descoperit oasele gsite de Vlassa mpreun cu cele trei tblie. Dup ce acestea au fost analizate i datate la Departamentul de Geologie al Universitii din Roma, profesorul Merlini a concluzionat: Datarea e foarte veche, n jur de 7.300 de ani! Iar oasele au aparinut unei

femei n vrst de 50-55 de ani, creia el i atribuie un rol religios, fiindc printre oase au mai fost gsite 23 de obiecte sacre, printre care o ancor pentru esut, nite brri i nite statuete de idoli. Certific, astfel, existena marilor preotese. Acest sistem de scriere nu a fost nicidecum un proces efemer, limitat la o singur localitate, ci un fenomen larg rspindit, care a aprut printr-o folosire ndelungat a simbolurilor grafice. Originile sale trebuie cutate n perfecionarea cultului solar, religia veche european, cult deservit de preotese, prin specializarea sensului simbolurilor. Inscripiile apar pentru prima oar pe obiecte de cult i au avut un scop hieratic, nefiind deloc notarea unor tranzacii comerciale ori administrative, ca n Mesopotamia. Cercettoarea american prof. Marija Gimbutas consider c apariia acestei culturi, aparinnd Neoliticului, formeaz vechea cultur european, pe care o situeaz ntre 7.500-3.500 .d.H, cu o populaie preindo-european, care cunoate apogeul dezvoltrii sale ntre anii 5.0004.000 .d.H. Cercettoarea Ioana Crian regsete n esturile i custurile romncelor toate semnele de pe tbliele de la Trtria. In 2001 arheologul Vasile Boronean a descoperit cu ocazia spturilor de la Chitila nite oase de animale, acoperite de o scriere necunoscut. Ele au fost descoperite n interiorul locuinelor, alturi de obiecte de uz casnic i podoabe. Predominau oasele cu suprafee mari, care ofereau spaiu pentru scriere, n special mandibule de cal, dar i de la alte animale domestice sau vnate Se scria, probabil, de la stnga la dreapta, cci se vede dup inclinaia semnelor. Adesea, osul este scris pe dou fee sau chiar pe trei. n mai multe cazuri, se observ dou straturi de scriere: o scriere mai veche, care s-a tocit sau a fost tears, i o scriere mai nou, aplicat deasupra celei vechi, dup ce osul a fost din nou lustruit. Apar chiar i imagini, cum e de

13

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

pilda chipul din profil al unui barbat, asemnator cu unele reprezentri de pe monede, sau monograme. Semnele aparin unei scrieri necunoscute, ele nu par sa fie nici greceti, nici romane, nici rune gotice. Se combin ntr-o manier deosebit, apropiindu-se de nsemnrile numite rboaje. Bucile de oase au cptat luciu de la folosirea ndelungat. Este posibil s fie vorba de o scriere dacic, local, folosit doar de iniiai. Este o scriere autohton. Iar aceast scriere de pe oase aduce mult cu unul din tipurile de scriere de pe tabliele de plumb de la Sinaia. (Aurora Pean, revista Formula As). n cursul lunii mai 2009, o viitur a rului Bistria, produs n zona localitii nemene Frcaa, avea s scoat la iveal un foarte posibil atelier neolitic de confecionare a unor tblie inscripionate, foarte asemntoare cu celebrele tblie de la Trtria. Ele s-au adugat celorlalte artefacte care au fost descoperite de catre prof. dr. n istorie Dumitru Ioni, n punctul numit Vadu Ru, ncepnd cu anii 80. Prerea sa este c o parte din aceste tablie sunt relativ identice cu cele descoperite de arheologul Nicolae Vlassa n anul 1961 la Trtria, judeul Alba, care aparin culturii neolitice Vinca, datate, pe baza de Carbon 14, ca fiind realizate n perioada 6.500- 6.000 .Hr. Domnul Ioni emite supoziia c la Vadu Ru a existat n mod cert un atelier de confecionare a acestor artefacte, care apoi se rspndeau ntr-o vast arie geografic, ajungnd pn n vestul actual al Romniei Dimensiunile tblielor variaz ntre 13,5 cm lungime, respectiv 7-8 cm n lime. Este acum clar c scrierea a fost o caracteristic general a Vechii Civilizaii Europene din mileniile VI-V .e.n. Arheologii de la Muzeul Judeean Buzu au descoperit n zona aezrilor rupestre din Munii Buzului o piatr gigant inscripionat cu semne aparinnand unei civilizaii necunoscute, Piatra nsemnat, dup cum a fost numit, are forma unei ciuperci i se afla la Brotari, comuna Coli, zona cu celebrele aezari rupestre Aghaton i Fundul Peterii, care cuprind simboluri ncepnd din Epoca Bronzului i pn n perioada cretinismului timpuriu. Sunt semne absolut ciudate, n form de triunghi, stelu sau ptrat, cu certitudine fcute de o fiin uman, care nu se regsesc n nicio scriere cunoscut pn la aceast or, a declarat directorul Muzeului judeean Buzu, Doina Ciobanu, citat de Agerpres.

Alfabete folosite pe tbliele cerate de la Abrud

Inscripie dacic de la Corbii de Piatr

Unul dintre cele mai vechi alfabete de pe teritoriul nostru este i cel al plutailor de pe Bistria, aa cum ni-l prezint Nicolae Densuianu n Dacia Preistoric. Plutaii de pe rul Bistria foloseau pe la 1880, 56 de semne pentru crestatul lemnelor. Dintre acestea, 13 sunt identice cu semnele din scrierea liniar B iar 38 sunt identice sau foarte apropiate cu semnele alfabetului geilor.

14

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Scrierea geilor mai are semne comune cu alfabetul folosit n secolele Vlll ll .e.n. n estul Spaniei (Tartesio/Turdetano), ct i cu alfabetele folosite de tuaregi i libieni nainte cu multe secole de era cretin. 32 din semnele folosite n scrierea geilor pe tbliele de plumb sunt identice sau foarte apropiate cu semnele scrierii cretane liniar B din perioada 1500-1300 .e.n. Alfabetul chirilic folosit de romni pn pe la 1870 este n realitate o parte din alfabetele utilizate de strmoii notri gei n urm cu 2500 de ani. Scrierea este de fapt un regres al capacitilor psihice i intelectuale umane i nu un progres! Semnele sunt adevarate mantre, ce dezvluie concepte filosofice, acumulari energetice, ele pot da via sau pot ucide! Rolul iniial al semnelor a fost magic! Iniiai care tiau s deslueasc scrierile arhaice, autohtone s-au gsit la noi pn prin timpul lui Brncoveanu, i frnturi din secretele lor mai rzbat pn la noi, dar pentru majoritatea cercettorilor aceste scrieri n limba romn, arhaic, rneasc, nici nu exist! Este posibil s fi pstrat n multe mnstiri din Ardeal scrieri vechi avnd ca suport diverse materiale, dar prpdul fcut de generalul Bukov n lupta catolicismului mpotriva ortodoxiei i a zamolxianismului, care nc mai vieuia, multe documente au fost definitiv pierdute.

n Revista de literatur i art, care a aprut ntre 1890-1910, un articol nsoit de o fotografie a unor blocuri de sare, ne informeaz c rbojul nc mai era folosit de algi (cei care tiau i transportau sarea n ocne) pentru a nsemna blocurile. Secuii au folosit prin secolul Xlll un alfabet cu 33 de semne, iar 28 dintre acestea sunt identice sau asemntoare cu semnele geilor de pe tbliele de plumb. n Ardeal i Ungaria s-a folosit n secolele XV i XVI un alfabet runic maghiar, care a fost ,,prelucrat tot din alfabetele geilor. Episcopul got Wulfila a ,,creat i el pe la mijlocul secolului lV e.n. un alfabet pornind de la semnele geilor. Profesorul latinist Paul Gleanu , dup un studiu de 20 de ani asupra Bibliei lui Wulfila lucrnd pe o xero-copie dup Codex Argenteus de la Universitatea din Upsala a ajuns la concluzia c aceast biblie este primul document protoromn lingvistic i literar din secolul al IV-lea, document al continuitii noastre. Studiul asupra limbii folosite de Wulfilla l-a condus i la alctuirea unui glossar, de 200 de file unde 700 de termeni sunt romneti. ( Aceast cercetare a fost comunicat n aprilie 1994 la Societatea Getica Bucureti, apoi profesorul a prezentat studiul i la cursurile de var organizate de Fundaia Pro Patria a M.A.P.N., moderator indianistul George Anca. )

Papirusul descoperit la Mangalia n anul 1959 este cel mai vechi din Europa i a fost declarat deteriorat de URSS. La acea vreme, sovieticii controlau n totalitate oraul i asistau la toate spturile arheologice. Publicitii Aurelia Lpuan i tefan Lpuan, autori ai crii Mangalia n paginile vremii, consemneaz c acest papirus a strnit interesul arheologilor rui nc de la descoperire. La acea vreme, oraul era militar i se afla nc sub control sovietic, iar specialitii de la Moscova asistau cu precdere la cercetrile arheologice care se fceau n Mangalia, a declarat Aurelia Lpuan.

Litere i semne dacice figurate pe crmizile de la Slon, pe inelul Tezaurului de la Pietroasa i esute pe gulerele de la cmile ranilor din Ardeal (conf. Arh. Cristofi Cerchez)

La editura ART, a aprut n 2009, Istoria scrisului, alfabete, hieroglife i pictograme, de Andrew Robinson, aprut n 1995 i n 2007 la Londra, n care nu se scrie nici un cuvnt despre Trtria. Nu m mai mir c acest englez nu a aflat nc de Trtria dac nici istoricii notri nu au aflat nc.

15

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Istoria i mitul dacic ncorporate n istoria Spaniei: Rodrigo Jimnez de Rada


- din vol. Zamolxis x Alexandru Busuioceanu

Cu Historia Gothica a arhiepiscopului Rodrigo Jimnez de Rada, terminat n 1243, apare n istoriografia spaniol medieval conceptul de istorie naional, care ia locul relatrilor pariale ale cronicilor mai vechi i al ideii nc mai difuzate a unei istorii universale, cuprinznd referine la evenimentele petrecute n Peninsul. O tendin asemntoare l cluzise i pe episcopul Lucas din Tuy n Chronicon Mundi, care precede cu puini ani opera prelatului toledan. Dar izvoarele mai reduse ale acestui cronicar i ideea sa mai puin clar de unitate fac din Chroniconul lui mai degrab o juxtapunere de cronici anterioare, cu amplificri i interpolri care, aa cum s-a artat, nu demonstreaz mult discernmnt critic. Jimnez de Rada se ntemeiaz pe izvoare noi, iar Cronica sa, ncepnd ab avo, de la seminia fiilor lui Iafet, urmrete toate perioadele istorice Spaniei, povestind succesiv faptele reale sau legendare ale diverilor ntemeietori sau nvlitori n Peninsul, pn n zilele cnd arhiepiscopul i compunea opera. Acest plan, nu perfect definit de la nceput, i gsea completri n Istoriile subsidiare compuse de toledan[1] despre romani, despre ostrogoi i ceilali barbari invadatori, ca i despre arabi. Alfonso el Sabio n Cronica General, compus sub ngrijirea lui, va adopta, cu unele moficri i amplificri, acelai plan, care ajunge tipic pentru mult vreme n cronicile spaniole[2]. Un caracter nou al Istoriei lui Jimnez de Rada, nu mai puin exemplar pentru istoricii de dup el, este completarea relatrii istorice cu capitole despre origini n care, urmnd tradiii i izvoare variate i nu ntotdeauna identificabile, istoricul ajunge pn la legende i mituri. Elemente ale acestei istorii mitologiece le ntlnim

uneori i n scriitori anteriori, ca Orosius, Isidor din Sevilla sau episcopul Lucas din Tuy; le ntlnim, de asemenea, n cri populare, cum era Historia Troiana, citat chiar de toledan. Dar pn la Jimnez de Rada, aceste elemente nu sunt nchegate ntr-un tot i nu sunt adaptate la istoria Spaniei pentru a forma capitolul Originilor. Folosindu-le ntr-o relatare sistematizat i punndu-le n legtur cu trecutul naional, Jimnez de Rada deschidea perspective asupra trecutului incontrolabil i crea miturile poporului iberic. Aceast extindere n legendar i fabulos,

16

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Istoria lui ntlnim nti mitul biblic al originilor, pe care l putem socoti drept Mitul rasial. Este istoria celei dinti populri a Spaniei de ctre Tubal, fiul lui Iafet, istorie scoas din Genez i sprijinit pe Sf. Ieronim i Sf. Isidor[5]. n legtur cu elemente istorice mai controlabile sunt citai i Pliniu i chiar Sisebut****[6]. ntlnim apoi mitul grec al lui Hercule, care este Mitul eroic al acestui popor. Hercule e un venetic n Spania, un conchistador. Dar nvingndu-i pe Gerion i Cacus i populnd din nou Celtiberia cu grecii adui de el de peste mri, i ctig meritul unui adevrat ntemeietor. Fiii lui Tubal se artaser mai puin curajoi n btlii, nepurtnd grija armelor. Ei au fost alungai din Hesperia, unde rmne rege slujitorul i vasalul lui Hercule, Hispanus, de la care vine i numele rii. Arhiepiscopul i ia elementele povestirii din Eneida lui Vergiliu, din Metamorfozele i Heroiedele lui Ovidiu i din Lucan[7]. n versiunea din Estoria de los Godos, n legtur cu distrugerea Troiei este citat i Dares[8], dei meniunea aceasta nu se afl n textul original latin. Hercule merit ntr-atta simpatia arhiepiscolului, nct acesta, explicnd sfritul tragic al eroului, combate legenda antic i ine s dea ntemeietorului Celtiberiei o moarte mai puin pgn, mai apropiat de idealul cavaleresc. Hercule moare din dragoste i dor pentru soia sa. Nemaiputnd suporta desprirea, el aprinde un foc mare i, din pasiune i durere, se arunc n el i e mistuit de flcri[9]. Acesta e adevrul (spune autorul versiunii din Estoria de los Godos, interpretndu-l pe arhiepiscop): cmaa [trimis de Dejaneira] a fost iubita (fu la duea), strnsoarea ei a fost tria iubirii (fu la firmeza de la bien querencia), iar veninul a fost focul marelui amor[10]. Mitul roman lipsete din Historia Gothica. Arhiepiscopul nu e un mare prieten al romanilor. Dar simind aceast lips, el o repar ntr-o msur n Historia Romanorum, unde povestete legenda lui Enea i a Didonei[11]. Povestirea nu atinge Spania, faptele petrecndu-se n Sicilia, n Cartagina punic i n Italia. n treact numai, autorul pomenete i de Cartagena hispanic pentru a arta c e ntemeiat n alt epoc. Puina simpatie a istoricului pentru cuceritorii romani l face s nu nglobeze cu convingere aceast legend ntre miturile iberice. Dar pove-

care ocup un loc att de nsemnat n Cronica arhiepiscopului toledan (toat prima carte a Istoriei Gotice i cteva capitole din Historia Romanorum) se datora nu lipsei de discernmnt i nici credulitii scriitorului care, n partea de istorie propriu-zis a operei sale, fcea dovada unui spirit critic foarte pronunat. Ea este mai degrab rezultatul unui concept de cultur i de moralizare asupra istoriei caracteristic epocii n care i scria opera. Acelai concept care fcea ca Biserica s tolereze i s favorizeze rspndirea unei scrieri populare ca Historia Troiana dup Dictys* i Dares**, pentru a nltura Iliada autentic, socotit duntoare moralitii cretine, i acelai spirit care, n secolul al XII-lea, producea Le roman de Troie al lui Benoist de SainteMaure, iar n sec. al XIII-lea prelucrarea n proz a aceleiai istorii de italianul Guido delle Colonne, cri rspndite i n Spania. Tendina moralizatoare i gustul cavaleresc transformau nu numai conceptul istoric, mai redus la vechii cronicari, dar i atitudinea moral fa de legende, condamnate de scriitori anteriori. Un exemplu tipic l putem vedea n modul cum e tratat, de pild, legenda Amazoanelor de Orosius i de Jimnez de Rada. Istoria fabuloas a acelor femei rzboinice, care purtaser fierul i focul n tot Orientul, i producea lui Orosius nu incredulitate, ci indignare i invectiv mpotriva geilor Getae illi qui et nunc Gothi pentru c ngduiser femeilor s terorizeze lumea antic; i i servea istoricului drept prob evident a superioritii cretinismului, care nu mai ngduia astfel de fapte. Jimnez de Rada, povestind pe larg istoria Amazoanelor, nu-i ascunde admiraia pentru frumuseea i vitejia fabuloaselor eroine, al cror regat asigura el dinuie pn n ziua de astzi n ara care se cheam n limba popular Feminia[3]. Iar traductorul contemporan, care d versiunea cunoscut sub titlul de Estoria de los Godos, interpretnd gndul i expresia mai concis a arhiepiscopului, ncheie provestirea cu semnificativele cuvinte: Estas son de la noble natura de los Godos (acestea Amazoanele sunt din nobilul neam al goilor)[4]. Adncindu-se n legend, toledanul reconstituie toat geneza poporului iberic i creeaz mituri care corespund straturilor succesive de istorie i de cultur ale Peninsulei***. n

17

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
aparine unui anume L. Septimius, fiind alctuit pe la jumtatea sec. IV d.Hr. (N.ed.). **Dares Frigianul (Phrygius cf. numele unui preot troian al lui Hefaistos la Homer, Iliada 5, 911) era socotit nc din sec. II d.Hr. (cf. Aelian, Varia historia, XI, 2) drept autor al unei Iliade prehomerice, scris pe frunze de palmier. Sub numele lui circula apoi o traducere latin (de fapt un fals romantic), redactat, se pare, n sec. V d.Hr. i trecut sub numele lui Cornelius Nepos, cu o nchinare ctre Salustiu (N.ed.). ***n prima versiune a manuscrisului, pe spatele filei cuprinznd aceste paragrafe se afl urmtoarea schem: - Geneza I Genezea Creaia. Potopul. Fiii lui Noe. - Biblia i Isidor II Despre Europa i generaiile lui Iafet : Sciii, Massageii (?) i goii, dup Isidor coboar din Magog. - Mitul lui Tubal, Biblia, Isidor, Ieronim III Despre primii locuitori i primul nume al Spaniei: Iberii coboar din Tubal (dup Isidor i Ieronim). Rspndirea fiilor lui Noe n Europa (Pylaci?) - Mitul lui Hercule IV-VII Mitul lui Hercule i Hispanus (N.ed.) ****Rege al statului got ntre 612 i 621, s-a dovedit un adept al romanitii, pentru care a luptat i pe ci militare i spirituale. A fost primul rege germanic care a promovat cultura n ara sa, scriind n latin epistole, hagiografie i un tratat de fizic i cosmografic, De natura rerum. (N.ed.). *
NOTE [1]. Herodot, Historiae, IV, 8-10, cf. i 12-13. [2]. Pomponius Mela, Chorographia, II, 1, 11. [3]. Herodot, Ibid., IV, 93. [4]. Strabon, Geographia, VII, 3, 12-13. [5]. Herodot, Ibid., IV, 95-96. [6]. Strabon, op. cit., VII, 3, 5. [7]. Platon, Charmides, 156 b-e. [8]. Herodot, op. cit., Iv, 94. [9]. Ibid., IV, 93; 96. [10]. Strabon, op. cit., VII. 3, 8 (relatare sumar); Arrian, Anabasis, I. 3-4 (istorisire detaliat). [11]. Diodor din Sicilia, Reliquiae, XXI, 11; 12, 1-3. [12]. Strabon, op. cit., VII, 3, 11. ________________ x - Zamolxis, Al. Busuioceanu, Editura Dacia , Bucureti, 2009, p. 131 i urm.

stirea va fi reluat de Alfonso el Sabio, care i va da rdcini hispanice i, atrgnd interesul asupra figurii romantice a Didonei, va constitui ceea ce am putea numi Mitul feminin hispanic. Toledanul se inspir n aceast povestire din Heroidele lui Ovidiu n primul rnd, mai puin din Vergiliu i citeaz Historia Troianorum, care este desigur textul atribuit lui Dictys i lui Dares[12]. Al patrulea mit i cel mai extins n opera istoricului Jimnez de Rada e mitul gotic sau, mai bine-zis, complexul miturilor gotice. Toledanul descoper istoria fabuloas a poporului nordic, necunoscut lui Isidor, i o amestec cu istoria real, constituind povestirea semilegendar care ocup cea mai mare parte din cartea nti a operei sale. Legendele diverse intr n compoziia acestei istorii. Unele, legate de originile goilor, se pierd n deprtrile tenebroase ale Scandiei i Sciiei; altele, mai extravagante, cum este aceea a Amazoanelor, rmn prin exotismul lor neasimilabile lumii iberice. Dar principalul mit atribuit goilor, care ctig o semnificaie moral i las urme la toi istoricii i scriitorii de mai trziu e mitul lui Deceneu sau al nelepilor goilor, din care toledanul face Mitul nelepciunii i al Bunei crmuiri (sabiduria e buen gobierno) al noilor ntemeietori ai Spaniei. Acest mit cum bine se vede nu e gotic, ci getic. El contopete la un loc strvechea legend a lui Zamolxis, zeul carpatic, cu tradiiile dacice puse n seama goilor. Jimnez de Rada adopta aceste elemente din Iordanes, care amesteca istoria goilor cu a geilor. Pe temeiul istoricului got i sprijinindu-se pe Orosius i Sf. Isidor adic pe o tradiie hispanic independent de Iordanes, arhiepiscopul dezvolt aceast parte a operei sale i introduce, fr s-i dea seama, mitul i istoria dacilor n istoria poporului hispanic. Explicaii *Sub numele lui Dictys Cretanul (Cretensis) legendar nsoitor al regelui Idomeneu din Creta la asediul Troiei, asupra desfurrii cruia ar fi scris (pe frunze de palmier, n fenician) un Jurnal, tradus apoi n grecete ni s-a pstrat un compendiu intitulat Ephemeris belli Troiani, a crui redactare latin, ntreprins sub puternica influen stilistic a lui Salustiu i a lui Vergiliu,

18

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

TEXTUL DE PE PLACA DE PLUMB NR. 11


Mioara Clui-Alecu

Am studiat placa de plumb nr. 11, publicat de Dan Romalo [1, p.58-59], i m-am strduit s neleg informaia transmis. ncep lucrarea aceasta, reproducnd placa i transli-

terarea ei propus de Dan Romalo, dei n unele fraze din prezentul studiu nu am adoptat desprirea textului n cuvinte realizat de Dan Romalo.

Placa nr. 11

19

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
gero, pregtete, organizeaz [1, p. 206]. gerota, anunate [1, p. 206]. io, acela, aceia [1, p. 209]. molu, val de aprare [1, p. 220]. on, n, pe [1, p. 226]. rad, a netezi [1, p. 233]. rometa, repun. rumun, odaie, spaiu, (ca n englez room). tole, templu rotund, nalte [1, p. 250]. zio, zi, zile, ziua [1, p. 256]. Este probabil c textul din placa nr.11 se refer la Sarmizegetusa Regia, capitala religioas din Munii Sureanu lng Ortie. Traducerea propus de Dan Romalo a textului de pe placa nr. 11 Duc i ruaz n mijlocul inelului (cu sens probabil de sanctuar rotund), pe ai notri miei (sau ngerai) orteni. n tolosul soarelui partizanii romanilor se rad. Acu, vzndu-ne nc dezbinai (poate nehotri), o fac pe aceea oracol, pe cea mai nobil dintre ai notri orteni. Zisele zeului sunt de ea rostite pe gur. n ast zi facem legmnt cu mndre soii venite (posibil nzestrate) la Genucla. Este nvestit rege puternicul Egeriu, get al oraului. Supun (sau predau) valul lor de aprare marilor orteni, capi n Sarmigietuza. [1, p.58-59]. Chiar atunci cnd traducere propus de Dan Romalo este inexact, ea trebuie apreciat ca primul pas fcut spre rezolvarea problemei.
Bibliografie 1..Romalo Dan, Cronic apocrif pe plci de plumb? Ed. Alcor, Bucureti, 2005. 2. Burnouf E., Leopold L., Dictionnaire classique sanscrit-franais, Ed. Maisonneuve, Paris, 1866.

Traducerea propus a textului de pe placa nr. 11 Duc i fac n mijlocul cercului din cetatea noastr, focul Soarelui. Spaiul templului aa niveleaz. Acu vzndu-ne cu aceleai cereri, fac prevestiri pentru cea mai nobil dintre cetile noastre. Astfel indicate sunt acele rotiri ale pmntului pe munte, n acea zi care face legtura nsoitorilor cu Genucla noastr. Este numit conductor puternicul Egerio (organizator) al cetii gete. Astfel i repun val de aprare mreii ei brbai conductori n Sarmigetusa. Traducerea cuvnt cu cuvnt 1. duc i genereaz (realizeaz, fac) n mijlocul cercului al 2. noastrei ceti inelul (focul) de soare 3. al tempului spaiu aa rad (niveleaz) acu vzndu4. ne n cereri asociai (cu aceleai cereri) fac acel ora5. col (prevestire) pentru cea mai nobil dintre ale noastre ceti 6. astfel zeului sunt acelea anunate prin gur ( indicate sunt ale pmntul rotirii pe munte) 7. n acea zi care face legtura soi8. lor cu a noastra genuclo este nvestit bazi9. leu (conductor) durul (puternicul) egerio (organizator) al cetii gete a10. stfel repun val de aprare ai ei mrei 11. brbai capi (conductori) pe sarmige12. tuza. Interpretarea unor cuvinte scrise pe plac agnu, foc, conform agni [2, p. 8]. asoto, aceste [1, p. 184]. auko, acu [1, p. 185]. baseleu , bazileu, conductor [1, p. 186]. diagr, oracol, [1, p. 194], prevestitor.

ABONAMENTE DACIA MAGAZIN


ncepnd cu data de 1.01.2013, preul unui abonament la revista noastr este: 65 lei anual

20

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Cetatea dacic Petrodava


I
Andrei Claudiu Roibu, elev, clasa a XI-a, Piatra Neam
Nu cu mult timp n urm, puine lucruri se tiau despre aezrile dacice din Moldova, i n special de cele din zona subcarpatic. Iniial, se considera c acestea ar fi avut n special un caracter civil, comercial sau de tranzit, caracterul militar fiind foarte redus sau chiar inexistent. Lucru acesta a dus involutar la apariia ideii cum c spaiul locuit de daci la est de Carpaii Orientali, mai trziu numit Dacia Liber, era lipsit de ceti cu sisteme defensive puternice, asemntoare cu cele din Munii Ortie sau de pe ntinsul Transilvaniei. Lucru care ns se pierde din vedere este c i n regiunea subcarpatic a Moldovei se gsesc un numr considerabil de aezri dacice, care utilizeaz i fructific capacitile defensive ale cadrului natural, sporite mai apoi doar prin cteva construcii defensive, care ns nu impresioneaz la fel ca cele din Centrul rii. Dintre aceste aezri merit amintite Horoditea de la Calu (n zona Piatra Neam) i aezarea de pe Titelca, de la Tieti (n apropiere de Trgu Ocna), care sunt construite pe nlimi i creste de stnci, care le confer un grad de fortificare sporit doar prin prisma cadrului natural. Acesta poate fi ns i motivul pentru care constructorii nu au ncercat s utilizeze tehnica superioar de fortificare pe care o ntlnim n complexul de la Ortie. n vecintatea oraului Piatra Neam, se gsesc dou nlimi care au fost utilizate de strmoii notri pentru a ridica aezri puternice, care s domine valea Bistriei i care s protejeze accesul n trectoarea cunoscut astzi sub numele de Cheile Bicazului. Una dintre aceste aezri a fost descoperit n anul 1904, pe nlimea Cozla, n urma idenficrii unor urme de zidrie i de fragmente ceramice, care s-a demonstrat a aparine culturii dacice. Din pcate, aezarea de pe Cozla a fost distrus n ntregime n ziua de astzi, n special din cauza lucrrilor de amenajare a parcului i a construciilor moderne care s-au ridicat n ultimii ani. A doua aezare dacic din zona oraului Piatra Neam este cea de la Btca Doamnei, a crei relativ deprtare de zona de ntindere a oraului, a permis ca aceasta s fie cercetat n cele mai bune condiii. nainte de a discuta despre aezarea de la Btca Doamnei, vom face o parantez i ne vom ndrepta atenia ctre epoca helenistic, mai exact ctre unul dintre cele mai de seam figuri ale ei, Klaudios Ptolemaios sau Ptolemeu n limbaj simplificat. ntr-una din lucrrile sale (Indreptarul), Ptolemeu menioneaz existena unei aezri dacice, cu numele de Petrodava. Aceasta ar fi situat la 5345 longitudine i 4740 latitudine. Pe baza acestor informaii, i avnd n vedere relativitatea coordonatelor lui Ptolemeu, s-a presupus c Petrodava s-ar afla n Vestul sau Nord-Vestul Moldovei. ns, pentru o mai bun identificare a locaiei, s-a ncercat o triangulare a poziiei acesteia, n raport cu alte trei aezri sau dave, despre care Ptolemeu menioneaz c s-ar afla pe Siret, i mai exact Piroboridava, Tamasidava i Zargidava, care au fost identificate n ultimii ani ca fiind davele de la Poiana, judeul Galai, de la Rctu i de la Brad, judeul Bacu. n urma acestor ncercri, s-a ajuns la concluzia c Petrodava ar trebui s se gseasc n zona subcarpatic, iar indiciile artau c aezarea s-ar putea gsi fie la Piatra Neam, fie la Piatra oimului, cele dou localiti nefiind foarte deprtate una de alta (cca 20km) i cuprinznd amndou importante vestigii dacice. Din acest punct, s-a ncercat utilizarea unui alt instrument de cercetare istoric, mai puin precis dect spturile i descoperirile arheologice, dar cu toate acestea eficient i mai precis, lingvistica. S-a pus problema dac prima parte a denumirii Petrodava, mai exact cuvntul Petro ar putea avea n limba dacic aceeai semnificaie cu grecescul petra, care n traducere nseamn stnc sau piatr. Istoric vorbind, n cazul localitii Piatra Neam, de-a lungul existenei sale, numele su a orbitat n jurul cuvntului piatra, care probabil i are proveniena n numele Muntelui Pietricica, care practic domin oraul. n Evul Mediu, aezarea purta numele de Piatra lui Crciun, pentru ca mai tziu, pn la reforma administrativ din 1864, aceasta s se numeasc Trgu Pietrei, iar astzi localnicii s o numesc simplu: Piatra. Potrivit acestor argumente, lingvitii au conchis c este foarte probabil ca i locuitorii antici ai regiunii s fi numit aezarea Petro iar zona fortificat Petrodava (cetatea / fortreaa pietrei ). Astfel, potrivit argumentelor istorice, georgrafice i lingvistice, istoricii au conchis c Petrodava ar fi una i aceeai cu cetatea dacic de la Btca Doamnei, situat pe creasta unui deal stncos aflat la cca 3-4 km de ora, care impresioneaz prin fortifi-

21

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

caiile sale, att antropice ct i naturale, sanctuarele de piatr i numrul mare de vestigii descoperite pe raza sa. Cetatea dacic de la Btca Doamnei sau, aa cum am observat mai sus, Petrodava, se gsete la 457m altitudine absolut i la aproximativ 140m de nivelul actual al Bistriei. Vrful sau nlimea pe care este construit se gsete exact deasupra Bistriei, iar din aceast poziie, orice aprtor ar avea o larg perspectiv att asupra vii n care se gsete oraul Piatra Neam, ct i asupra vii Bistriei i drumului ctre Cheile Bicazului. Aceast caracteristic ar putea sugera c aceast fortificaie ar fi avut printre altele i rolul de a proteja accesul dinspre i nspre Transilvania, i comerul care avea loc pe rul Bistria. n actuala sa poziie, Petrodava fructific la maxim i capabilitile defensive ale mediului i terenului: nspre rsrit, unde se gsete valea prului Doamnei, panta este aproape vertical, la fel cum este i la miaznoapte , nspre valea Bistriei. n acest mod, a fost necesar doar fortificarea versanilor de sud i de vest, care sunt singurele pante accesibile pentru a urca la cetate. Accesul la cetate se fcea printr-o vale ngust, care se continu sub forma unei pante line ctre cetate. n urma spturilor arheologice din anii 1961-1962, s-a descoperit zidul care apra cetatea n partea de sud, construit din piatr de stnc fasonat prin dltuire, gros de 3,5 metri. Stilul arhitectural al zidului se aseamn cu stilul opus quadratum, ntlnit att n Grecia Antic, ct i n Imperiul Roman, care se caracteriza prin ntreptrunderea crmizilor, care erau dispuse n rnduri paralele, ntr-o manier care s confere rezisten fr a se ntrebuina mortar sau ciment. n cazul Petrodavei, s-a utilizat o tehnic care introduce i un liant ntre blocurile masive, mai precis, n acest caz s-a utilizat un amestec de pietre de stnc i lut. n spatele zidului de sud, s-au gsit urme ce ar putea indica prezena unei construcii masive, cel mai probabil un bastion, cu rol de aprare. n cazul pantei de vest, aceasta era aprat n aceeai manier, de ace-

lai zid, care spre capt cotete n direcia nord, formndu-se ca o incint exterioar a cetii, care probabil se continua cu o palisad (zid de lemn). n anul 1928, s-ar putea spune c au aprut primele indicii ale unei aezri n zona Btca Doamnei. n urma unor sumare spturi ntreprinse n acel an, s-au gsit un numr de elemente dintr-un context neolitic-cucutenian. Spturi arheologice la scar larg au nceput n anul 1957, fiind conduse de N. Gostar de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iai, care a confirmat presupunerile anterioare cu privire la existena unei aezri dezvoltate pe Btca Doamnei. Primul i cel mai vechi nivel de locuire identificat dateaz din epoca neolitic, aparinnd fazei Cucuteni A, peste care se gsete un strat aparinnd epocii bronzului, compus din vestigii dacice crora le aparine i cetatea, i care se ncheie cu un strat ultim, aparinnd feudalismului timpuriu de la sfritul secolului XIII i nceputul secoulului XIV. Cetatea se desfoar pe o suprafa total de 20.000m2 pe creasta nlimii, aceast suprafa cuprinznd platoul central, terasele din partea de vest i suprafeele nivelate, destinate construciilor. Din cauza nivelului nalt al fortificaiilor, o teorie atribuie cetii rolul de a face parte dintr-un sistem defensiv amplu, realizat pentru a supraveghea Valea Bistriei i trectorea Cheile Bicazului, ambele de importan vital att strategico-militar, ct i economic, alturi de alte ceti, cum ar fi cea de pe Muntele Cozla (distrus n 1904 de lucrrile de amenajare la Cercul Gospodinelor) i cea de la Piatra oimului Calul. Din punct de vederea arheologic, primul nivel dacic de locuire ar data din secolul II .Hr., pe cnd cel de-al doilea nivel de locuire dacic ar data din perioada cuprins ntre secolul I .Hr. i secolul I d.Hr. Prima faz se remarc prin puine construcii de piatr, ntreaga suprafa locuit fiind nconjurat de o palisad groas (circa 6 metri), care era ntrit n locurile mai expuse unor atacuri cu pia-

22

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
este ngrijit i neted, executat din blocuri masive, care se reduc n dimensiune pe msura creterii n nlime, sub aspectul unui opus quadratim, descris mai sus. La interior, zidul era ntrit cu un amestec de pietre i lut, care i confereau att rezisten, ct i capacitatea unor reparaii rapide n timp de asediu. Arheologii au mai descoperit i stlpi masivi de lemn, care arseser, lucru care ne sugereaz c zidurile ar fi avut o suprastructur de brne, lucru ntalnit la multe construcii antice. nlimea exact a zidurilor nu poate fi calculat cu exactitate, intuindu-se c aceasta ar fi fost ntre 4 i 5 metri. n total, fortificaiile i confereau aezrii aspectul unui oppidum, termen care n mod simplist definete o aezare fortificat att antropic, ct i natural, i care prin importana ei, comanda administrativ o zon larg. Nu se tie dac zidul a avut i bastioane sau turnuri de aprare, putndu-se identifica doar ntr-un col sud-estic urme asemntoare cu cele ale unui turn, ns acestea sunt destul de distruse i ru conservate. Dac acesta ar fi fost cu adevrat un bastion, atunci el ar fi avut baza patrat, de 9x9 metri, iar din ceea ce se tie din alte situri arheologice, el ar fi fost cldit la baz cu piatr, asemenea zidurilor, iar n partea superioar ar fi fost construit cu brne i lut i ar fi avut cel puin 7 metri nlime. Starea avasat de degradare a zidurilor a permis unui grup de cercettori s afirme c acestea nu ar fi ziduri de incint, ci mai degrab lucrri de consolidare a teraselor i de amenajare a terenului, lucru ct se poate de neadevrat, innd cont de importana strategic a aezrii i de nevoia de protejare a vieii economice i sociale prospere din interiorul aezrii. Zidul exterior protejeaz un numr mare de construcii concentrate n special pe platoul central al aezrii. ntre acestea se pot identifica mai multe locuine cu pereii din brne i temelii de piatr. Cea mai important zon din interiorul cetii este n schimb sanctuarul, alctuit din aliniamente de tamburi de piatr, foarte asemntoare cu cele descoperite n complexul de aezri dacice din Munii

tr. n a doua faz, pe traseul palisadei s-a suprapus zidul de piatr, de peste 3,5 metri n grosime. Dei nivelul de locuire dacic este destul de superficial, fiind n grosime de circa 25cm, spturile efectuate de arheologi au descoperit un numr mare de artefacte, printre care obiecte de ceramic, podoabe, arme i unelte de fier, care dovedesc c acesta era mai mult dect o simpl aezare dacic. Acest strat a avut foarte mult de suferit din cauza construciilor realizate n epoca feudal, a traneelor i sistemelor de fortificare din cele dou razboaie mondiale, i din cauza plantaiilor recente de conifere. Alturi de descoperirile arheologice, aspectele vizibile ale aezrii, cum ar fi nivelul ridicat al construciilor interioare i al fortificaiilor, demonstreaz c aezarea de la Btca Doamnei prezint o via social i economic dezvoltat. Aezarea nu a fost ocolit de valul de dezvoltare i nflorire care a cuprins ntreg teritoriul dacic sub domniile lui Burebista i Decebal, ea cunoscnd cea mai puternic dezvoltare n aceast perioad. Declinul ei ncepe odat cu sfritul celui de-al doilea rzboi daco-roman din 105-106 d.Hr., romanii fiind direct interesai de lichidarea oricrui avanpost care le-ar putea periclita securitatea frontierei rsritene sau care le-ar putea pune probleme n cazul unei campanii rapide care s aeze grania imperiului pe Prut sau Nistru. n continuare, vom descrie aezarea de la Btca Doamnei, plecnd de la zidul exterior i continud ctre interior. Zidul de piatr se ntinde n jurul construciilor interioare i se pstreaz n ziua de astzi cel mai bine n partea de sud. Spre sud, de-a lungul zidului, s-a ridicat i o palisad ntrit cu brne i nuiele, ca un element defensiv suplimentar, aceasta fiind latura cea mai vulnerabil a aezrii, pe unde se fcea i intrarea n cetate. La construirea zidului s-a folosit n special piatr local, fasonat sumar cu dalta. Temelia zidului a fost amenajat i consolidat ntr-o manier ingenioas, prin dou straturi de pietri i lut, care a permis s fie aplicat direct pe stnca de baz, fr a compromite structura superior. Exteriorul zidului

23

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
nc era rspndit n mare parte a Europei centrale i de rsrit, a fost depit, iar societatea dacic migrase deja spre un nivel de civilizaie echivalent cu cel din zona Mediteranean. n plus, prin localizarea ei, aezarea demonstreaz c se poate vorbi de o uniformitate cultural, tehnic i economic n tot arealul locuit de daci, existnd puine deosebiri ntre mentalitatea economic, militar i cultural a dacilor rsriteni, mai trziu dacii liberi, i fraii lor din Transilvania i, cu precdere, din zona Munilor Ortie. Cu toate acestea, exist un numr important de deosebiri ntre Petrodava i cetile dacice din Munii Ortie. Unele dintre ele se refer n special la tehnica utilizat n construcia zidului de incint, care difer de tehnica folosit n cazul aa-numitului murus dacus. n primul rnd, lipsesc acele blocuri masive de piatr, cunoscute ca babe, care aveau rol n fixarea brnelor. Mai apoi, n cazul Petrodavei, s-a utilizat un liant de lut n construcia i ntrirea zidului, rol pe care l ndeplineau n general brnele de lemn, cel puin n cazul cetilor din Transilvania. Folosirea unui liant este probabil i motivul ce a permis realizarea unui zid mai gros n medie dect cele din Transilvania, care n general nu depea 3 metri. Dac ar fi s privim n lumea antic, zidul de la Petrodava se aseamn, n ceea ce privete tehnica, att cu ziduri din vestul Europei, ct i din zona Europei Mediteraneene. Astfel, se poate spune c tehnica se aseaman att cu oppida celtice i ceea ce se nelege prin murus gallicus, ct i cu tehnica utilizat n cazul multora dintre oraele greceti nord i vest pontice, caracteristice pentru epoca elenistic. La fel de adevrat este c ziduri lucrate ntr-o manier asemntoare se gsesc i la ceti dacice din Munii Ortie, cum ar fi la Blidaru i Piatra Roie. Acest lucru nu poate sugera dect o foarte strns legtur ntre spaiul locuit de daci i restul Europei, legtur care se baza pe intense schimburi att comerciale i culturale, ct i tehnice. O alt diferen const n utilizarea precar a materialului feros n construciile interioare cetii, cum ar fi n cazul caselor. De asemenea, lipsesc crmizile iar iglele sunt n numr relativ mic. (va urma)
BIBLIOGRAFIE 1. Vladimir Agrigoroaei, Horoditea de la Btca Doamnei 2. Viorica Crian, Dacii din estul Transilvaniei, Sfntu Gheorghe, 2000; 3. Nicolae Gostar, Cetile dacice din Moldova, Bucureti 1968; MAGINI I DESENE * Andra Lupancu, 2006 * C. Scorpan, 1965 * Google Earth, 2006

Ortie. Prerile sunt ns mprite n legtur cu numrul de sanctuare care ar exista: marea majoritate a arheologilor susin c ar fi vorba doar de un singur sanctuar cu aliniamentele situate la nivele diferite, ns N. Gostar susinea c acestea ar fi de fapt dou sanctuare. Cu toate acestea, prezena unui numr impresionant de tamburi de gresie, aezai la distane egale ntre ei, de 1,9m, relev importana centrului de locuire de la Petrodava. Acesta era vital pentru populaia local, nu doar economic i militar, ci i spiritual, prin ritualurile care aveau loc n aceast zona sacr. Studiile arheologice relev c n tot spaiul geto-dacic, sanctuarele sunt destul de rare, ele gsindu-se doar n aezrile cu potenial economico-militar crescut, ca dovezi ale hegemoniei acestor aezri ntr-o anumit zon. Potrivit documentelor antice i studiilor recente, se tie, de asemenea, c aceste sanctuare au o strns legtur cu viaa tiinific dacic, deoarece preoii, care slujeau n aceste locuri, aveau de cele mai multe ori i preocupri de ordin tiinific, cum ar fi studiul astronomiei, botanicii, fizicii etc. La fel de important ca descoperire este sanctuarul de pe terasa de sud a cetii, identificat n urma campaniei de spturi din 1961. Acesta este localizat n afara zidului, ns foarte aproape de el. Era compus din patru tamburi de form rotund, fiind caracteristic construciilor dacice cu ziduri de piatr. Potrivit calculelor arheologilor, este primul i cel mai vechi sanctuar dacic aflat n afara centrului politico-militar din sud-vestul Transilvaniei, Munii Ortie. n anul 1962, ntr-un nivel mai vechi, s-a descoperit un al doilea sanctuar, ns acesta era distrus partial, cel mai probabil din cauza construirii bastionului. Acest sanctuar era format din patru aliniamente de tamburi, avnd aceeai distribuie i orientare ca i n cazul celor precedeni. n interiorul cetii, asemenea aezrilor din Munii Ortie, s-a descoperit un numr mare de locuine, cu pereii din brne cptuite uneori cu lut i cu temelie de piatr, fiind acoperite cu indril. Acestea aveau n centru o vatr i, de cele mai multe ori, fie form rotund, fie form dreptunghiular (n cazul celor mai mari). S-a identificat i o locuin mai mare, care avea probabil mai multe ncperi, situat pe platoul superior al cetii, care ar fi putut reprezenta locuina unei cpetenii locale. Aceste locuine erau dispuse pe platou i pe cteva terase, la o anumit distan una de alta, n vederea evitrii aglomerrii edificiilor i a construciilor adiacente caselor. Mai mult dect att, aceast ordonare n vederea obinerii unui echilibru n cadrul teraselor, prin amenajarea ordonat a spaiilor de locuit, a celor publice, a zonei sacre i a zonelor cu rol defensiv, n vederea evitrii aglomerrii n planul construciilor din interiorul cetii, la care se adaug i curenia din preajma locuinelor n vederea meninerii unui climat sntos nuntrul zidurilor, ca i n cazul complexului din Munii Ortie, demonstreaz c vechea ornduire gentilic, care

24

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Rdcinile scrisului
Constantin Olariu-Arimin

I
Istoria scrisului este considerat ca un fenomen dovedit odat cu descoperirea tblielor de lut ale emeilor din Ki-ne-gi/Sumer, adic spre sfritul mileniului IV .e.n. prin semnele pictografice i ulterior cele numite ,,cuneiforme, dar acestea au disprut ctre sfritul secolului III .e.n., iar scrierea fonetic ar fi aprut la fenicieni pe la anii 1000 .e.n. popor foarte sclivisit i aezat ntr-ale glagoriei fiind i de neam semit dup nscocirile unora din partea a doua secolului XIX. De la acest ,,izvor de nelepciune semit s-au adpat setoii greci n prima parte a secolului VIII .e.n.; apoi, ajungnd ei n Peninsula Italic, l-au dat i etruscilor, care ne-au lsat dovada unei tblie de filde pe la anii 700 .e.n., astfel lumea fiind salvat de la ntunericul necunoaterii de ctre civilizaii semii fenicieni! Numai c fenicienii nu scriau fonetic, fiindc foloseau numai consoanele (22 la numr), iar vocalele le citea fiecare dup propria goarn i iari nu iese bine drceasca zicere cu adevrul istoric i lingvistic! ns unii ndrjii au mai scormonit prin zon descoperind scrierea din Ugarit, care era mai veche cu dou sute de ani dect cea a fenicienilor, dar, cum i acetia erau de neam semit, snoava a rmas ca adevr istoric. Despre apariia scrierii n mileniul VII-VI .e.n. n bazinul inferior al Dunrii, nici o vorbuli pe Wikipedia, cea mai afurisit form de manipulare de azi, fiindc de la sfritul secolului XIX, cum am artat mai sus, meseriaii minciunii s-au vrut obligatoriu pui moul neamului omenesc. Despre tbliele descoperite la Trtria scriu unii din ceata celor amintii mai sus c ar fi un sistem de mesaje ciudate care nu au fost nc descifrate. Eu le zic ba i c mint cu neruinare, fiindc ele au fost descifrate n urm cu mai bine de 30 de ani de sumerologii rui i chiar scrierea sumerian care la nceput a fost pictografic, dar ei uit s spun acest amnunt foarte important pentru istoria lumii, dei s-au adunat cam 50000 de semne a plecat din jurul Carpailor, aa cum scriu destul de limpede i tbliele lor de lut cu semne cuneiforme. Avem ns mrturii mitologice, epigrafice i arheologice privind originea alfabetului pe cursul inferior al Dunrii, cu care putem astupa orice gur de fiar turbat, fie ea ct de dumnoas, satanist, revelat, sau de orice obrie ori scorneal ideologic sau sminteal omeneasc. n lucrarea Mitologia poporului romn, aprut n anul 2006, autorul Tudor Pamfile culege mai multe legende romneti despre uriei sau jidovi, iar una dintre ele zice, prin gura unui ran btrn i sftos, c ,,romnii tiu a scrie de pe timpul urieilor, informaia rmnnd doar ca o poveste ciudat i uitat ca toat istoria noastr adevrat. Numai c a venit vremea i pentru acest licr de adevr s fie scos din ntunericul afurisiilor i pus n lumina nc netiutei culturi identitare a strmoilor notri geibegei i nu neam de igani, cum se ostenesc unii s ne fac de ceva vreme. Cato cel Btrn (234-149 .e.n.) scrie n lucrarea Origines, din care s-au pstrat numai cteva rnduri, despre neamul get c ,,aveau o scriere cu mult mai nainte de ntemeierea Romei cci ei cntau faptele de vitejie ale eroilor lor n ode scrise i acompaniai la fluier, aa ceva s-a nfptuit de romani la mult vreme dup ei. Dac legendele Romei spun c cetatea a fost ntemeiat pe la anii 753 .e.n.; atunci, judecnd istoria dup zisa romanului, strmoii notri erau n vechimea vechimilor mult mai iscusii n ale scrisului fa de populaiile din peninsula italic, dup adevrul scris chiar de ei. Tot el amintete de o stnc uria pe care fusese zgriat de ctre uriai alfabetul getic, cam din vremea potopul. S ne luminm mai mult de o gean, ce spunea btrnul mioritic cu privire la vremea de cnd romnii tiau s scrie, este confirmat din surse istorice latine antice. i asta nu este tot! Mai avem nite legende care spun c toat nvtura romnilor deci i scrisul au primit-o de la neamul urieilor, care ar fi trit n vremuri uitate pe pmnturile locuite n prezent de ctre mioriticii carpatini. Dar s scormonim puin i prin povetile lsate de vechii greci unde gsim pe Pausanias cu a sa Descrierea Greciei, ce ne-a lsat mrturie c centrul religios de la Delphi ar fi fost construit n timpuri

25

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Homer amintete n Odiseea de Echidna c era o femeie nemuritoare din neamul titanilor dar cu partea de jos a trupului n form de arpe, ce locuia n ara Arima mpreun cu soul ei Tiphon ntr-o peter. Zeii grecilor, dorind s fie singurii stpni ai lumii, i-au luat i pe acetia la rost, prvlind peste ei o stnc uria s nu-i mai tie lumea dect pe ei, iar pe uriaii sau titanii, ca vechi stpni ai lumilor dumnezeieti, i-au ngrmdit n Tartar. i Pindar, amintit mai nainte, a lsat scris c ,,Hiperboreii locuiesc n prile ndeprtate lng templul lui Apolo. Ei snt cu totul nedeprini la rzboi i se trag, dup cum spun tradiiile, din neamul titanilor celor vechi; ei sunt stabilii sub suflul cel rece al lui Boreas i cinstesc pe un rege din neamul arimaspilor. Or, acest neam al titanilor a mai fost numit n mitologia grecilor i gigani sau uriai, ca s tim ce limb vorbim i unde ne snt rdcinile. Dac strmotii notri tiau c au primit de la aceti uriei (jidovi) binevoitori sau titani, dup zurba vechilor greci, scrisul i toat nelepciunea; acest adevr le va fi tuturor mincinoilor de mare suprare. Dup legendele noastre i scrierile vechilor greci i romani, strmoii notri uitai n umbrarul istoriei tiau a folosi alfabetul nc din secolele XIII .e.n., nluminare primit de la titani, gigani sau uriei, neam scobortor din zei, care i-au nelepit n multe pe hiperboreeni, abi, arimi sau gei, n fapt toate numele acestea fiind folosite pentru marele popor arimin, care tria n ara Arima sau Ariminia din nordul Istrului. i acum s aduc argumentul arheologic amintit de Cato cel Btrn, care a lsat mrturie c geii ar fi primit scrierea de la titani sau uriei pe o stnc uria cam din vremea potopului, deci mult naintea apariiei popoarelor din Peloponez i din Peninsula Italic. n petera Gaura Chindiei din judeul Cara-Severin fotografiile de mai jos exist cu adevrat o stnc uria pe care sunt desenate ntre mileniile XV-lX .e.n., cu ocru, cam 425 de semne, dintre care cele mai multe se gsesc folosite pe tbliele de plumb descoperite la Sinaia!!!

de mult uitate de ctre hiperboreenii din nordul Istrului, iar Herodot n Istorii spune chiar cu 400 de ani nainte, scriind c acest neam al hiperboreenilor trimitea n fiecare an ofrande oracolului, aici poposind fecioarele: ,,Arge i Opis veniser chiar odat cu zeii, adic la nceputul zorilor civilizaiei neamurilor din Peloponez. Alt grec, Platon (427-347 .e.n.) n lucrarea Axiochos a pus n gura lui Socrate o poveste despre nite table triunghiulare de aram aduse la Delos de fecioarele hiperboreene Opis i Hekaerge, cu un coninut religios, adic scrierea a fost adus la greci din nordul Istrului prin secolele XVI-VIII .e.n., acolo unde se aflau hiperboreenii, iar mai trziu neamul geilor, cum au fost numii btinaii de ctre aceiai vechi greci i deci alfabetul nu a fost preluat de la ,,semiii fenicieni, scorneal cu care se drglesc leprele nscocitoare de adevruri revelate. n limba greac veche, cuvntul hecaergos, nseamn cel ce ndeprteaz primejdia, adic tocmai puterea invocat prin coninutul religios al tblielor de aram. Templul din Delphi se numea n vechime ,,krisa, cum gsim la Homer n Imnul ctre Apollo, iar n limba romn veche cuvntul cri nseamn bogat, fericit, norocos, blagoslovit, adic tot ce i dorete un credincios al lui Apollo. Pe tbliele de plumb descoperite la Sinaia cuvntul cris nseamn judecat cereasc, judecat dreapt sau judecata Ziditorului, taman ce zic i vechile izvoare greceti. Templul din Delphi a fost construit i reconstruit de mai multe ori ntre anii 1600-1100 .e.n. O alt informaie despre apariia scrisului la grecii antici i originea lui nord-istrean o gsim la Pindar, poet ce a trit n secolul VI-V .e.n., unde n poemul Pithyce (lV, 31, 3) scrie despre Orfeu c a fost prooroc, mare cntre, poet i vindector, descoperitor al literelor i scrierii, fiind din Tracia, adic arimin dup neam sau getbeget. Tot acest arimin iste, care ar fi trit naintea rzboiului Troiei (mijlocul secolului XIII .e.n.), ar fi dat grecilor nite scrieri teologice i filozofice, precum i tblie sacre, ce erau un tratat de medicin n versuri pentru vindecarea bolilor trupului i ale sufletului.

26

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Cmpulung-Moldovenesc i care dovedete continuitatea noastr pe aceste meleaguri timp de peste 9000 de ani! n captul rndului este o fotografie mai bun a brbatului din cea precedent la care surprinde unele modele ce formeaz barba, gsindu-se n stlpii notri pui la captul morilor i n Coloana fr sfrit, fcut de C. Brncui. Modelul rombului simboliza unirea Tatlui Ceresc cu Maica Pmnteasc, din care s-a nscut lumea vzutelor i nevzutelor, el reprezentnd universul sau oul cosmic. Trtria este un alt loc de referin a dinuirii noastre pe aceste meleaguri i o dovad a meteugului scrisului pe care l stpneau, cum ne dovedesc tbliele de mai jos, rspndindu-se apoi miraculoasa nscocire n lumea larg. Dovezile arheologice vin de pe la anii 6250 .e.n., zona fiind locuit cam 700 de ani. n apropiere de Trtria este Para, cu un antier arheologic la fel de vechi dar mai bogat n vestigii, aici gsindu-se o comunitate format din cca 180 de case din care unele cu etaj, pe cnd n Mesopotamia, ,,leagnul neamului omenesc, dup fctura ,,semiilor cazari, nu este nicio urm de existen material a trecerii omului pe acolo n respectivele vremuri!

Dei aceast peter a fost cercetat de ctre arheologi romni dar i strini, pn acum nu s-a fcut explicit vreo legtur ntre semnele desenate aici pe stnca uria i cele folosite pe tbliele de plumb descoperite la Sinaia, dar nici cu literele alfabetelor latin i grec, s nu supere cumva strlucita istorie i civilizaie antic, venit toat numai de la cele dou popoare, cum au stabilit meseriaii n fcturi din secolul XIX i prima parte a secolului XX. Dar nici la noi nu s-a cntat alt muzic dect cea fals ticluit de strini pentru noi sau chiar de unii ntunecai romni din neam n neam, ns amarnic ndumnii asupra strmoilor. Lepenski Vir este o localitate n Serbia, situat n apropierea malului drept al Dunrii n zona peterii Gaura Chindiei de pe malul stng romnesc, unde s-au gsit urme ale omului din mileniul XX .e.n. n peterile din regiune. Pe un mic platou n aceast localitate s-a descoperit o form de aezare omeneasc din mileniul VII .e.n., format din cteva zeci de locuine aezate de-o parte i de alta a unui drum, fiind prima form de organizare din istoria lumii dup un plan a unei aezri umane. Tot aici s-au descoperit zeci de statuete i mult ceramic ce avea desenat pe ea diferite semne, care unele seamn sau sunt identice cu litere folosite de gei pe tbliele de plumb.

n stnga am pus un tabel cu semnele descoperite pe ceramica din Lepenski Vir, spre dreapta sunt trei statuete cu caracter religios, poate familia cereasc, unde n centru este nfiat un brbat cu barb (Tatl Ceresc), n dreapta este o femeie (Maica Pmnteasc), iar n stnga o figur parc neterminat a unei persoane tinere (Fiul Omului). Lng Maica Pmnteasc am pus un detaliu al acestei reprezentri teologice descoperit pe o cruce din piatr n oraul

Vina i Turda sunt dou locuri unde s-au descoperit dovezi arheologice privind folosirea scrisului nc de pe la sfritul mileniului VI .e.n., cum se vede n tabelul de mai jos i din fotografiile unor resturi de ceramic de la Vina. Dei Turda se afl pe valea rului Mure n Romnia, iar Vina este la marginea oraului Belgrad n Serbia, distana dintre aceste puncte fiind de peste 350 de km, semnele comune folosite pentru scris dovedesc unitatea lor spiritual i de neam. Situaia sitului de la Turda este secret de stat, adic a gruprilor criminale ce conduc la vedere sau din umbr Romnia de azi i cam din urm cu 150 de ani, iar pentru siguran a fost ngropat sub autostrada tras intenionat peste sit s nu se mai tie ce i cum, fiindc supr ngrozitor otirea ntunericului!

27

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

n captul rndului de sus am pus i un vas care are pe interior inscripia GULIU III, scris de la dreapta spre stnga, cu sensul de gust Mntuitorule sau Salvatorule, adic o ofrand adus divinitii supreme de ctre cei ce locuiau acolo prin mileniul VI .e.n. Dar mai dovedete faptul c locuitorii acestor locuri aveau o scriere fonetic nc din mileniul VI .e.n. i, orict s-ar umfla n pene,,semiii cazari cu scrierea consonantic de pe la anii 900 .e.n., toat povestea lor nu este dect o golnie denat i doar att!

O tbli de lut descoperit la Suplacul de Barcu (stnga, sus), judeul Bihor, cam de 7 cm n diametru, executat pe la anii 5500 .e.n., cu o scriere realizat prin puncte ntre cele dou desprituri, cum apare i pe tblia de plumb nr.1, dup numerotarea mea. Spre dreapta sunt tbliele din lut descoperite n anul 2009, care s-a datorat unei viituri a rului Bistria ce a rupt o parte din mal n punctul numit Vadu Ru din perimetrul comunei Frcaa, judeul Neam, iar omul potrivit la locul potrivit a fost profesorul Du-

mitru Ioni, de unde a adunat 150 de piese din care 100 au semne inscripionate pe ele Semnele din rndul de sus au fost folosite n scrierea de la Karanovo n mileniile VI-IV .e.n., iar cele mai multe dintre acestea se gsesc identice sau asemntoare cu ale geilor folosite pe tbliele de plumb descoperite la Sinaia. Localitatea Karanovo este situat n partea central-estic a Bulgariei, judeul Sliven, iar locul arheologic este situat pe un deal mic unde erau cca 100 de case, fiind locuit cam 1500 de ani. n partea dreapt sunt puse trei tblie scrise, care au fost descoperite n acest loc, fiind numit pn n secolele VIII-X Mesia, teritoriu locuit de gei sau vlahi, cum au fost numii btinaii de ctre greci i slavi n feudalism. Hndreti este un sat din comuna Oeleni, judeul Iai, unde n anul 2012 din primvar pn n toamn, au fost adunate de pe ogoarele arate de tractoare, peste 600 de obiecte din ceramic i piatr venite din neolitic. Vestea a zburat din ziarul Bun ziua Iai din 25 septembrie, care ddea far peste plaiurile mioritice c profesorul Mihai Vasilencu a gsit pe

28

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
unor locuine de form dreptunghiular cu podeaua din lut ars, dovedind c au fost incendiate, cuptoare de ardere a ceramicii, sufltori i multe obiecte din piatr, toate dovedind c vestigiile vin dintr-o aezare neolitic (8000-3000 .e.n.), ce cuprinde o suprafa cam de 6 kilometri. Autorul descoperirilor, profesorul M. Vasilencu susine c perimetrul pe care l-a cercetat are locuine din mai multe perioade istorice i va trebui ca munca de teren s fie extins pentru a se lmuri pe deplin perioada istoric de provenien a obiectelor arheologice descoperite pn n prezent, pe etape specifice.

acele meleaguri, i ce a uitat timpul s distrug, o comoar pe care muli ar dori s nu o tie c exist. Dar aici, nu este un singur loc unde au fost dezgropate de plugurile tractoarelor care arau, ci mai mult, gsindu-se mulime de obiecte din piatr lefuit (vrfuri de sgei, de sulie, topoare, diferite rzuitoare, dli, fusaiole, o piatr de mcinat, alte pietre cu folosin nc necunoscut), toate artnd un spaiu unde au fost cndva locuinele unor oameni din vechime. S-au mai adunat de pe cmp statuete zoomorfe sau antropomorfe, ceramic fin, semifin sau grosier, un cap de bovideu, precum i urmele

ATESTAREA DOCUMENTAR A AEZRILOR UMANE


din vol. Comunitatea romneasc din estul Serbiei*

I
Ionelia Toarc
n unitatea studiat, o prim generaie de aezri, atestat documentar, este cea a aezrilor din perioada roman. Amintim cetile i bastioanele romane: Zanes (Cladovo), Taliata (Donji Milanovac), Cuppae (Golub), Vimiancium, Gamizgrad, Horreum Margi (upria), Idimus (Medvegea), Capu Fossae (Techia) etc... Datarea unora dintre aezrile actuale ncepe ns cu secolele XII-XIII, fiind menionate chiar n hrisoave srbeti din timpul lui Stefan Nemanja (1198-1199)[1]. Aezri umane sunt atestate n regiune i n secolul al XIV-lea: Brighenia, Zidilje, Brodia, Kucevo, Sena, Srpce, Voluia, Bucovcea, Orlievo, Jdrelo, Petka, Topolovnic, Osania. Este consemnat, ns, anul primei atestri cunoscute a localitii, cu numele actual sau altul cunoscut de populaia local. Multe localiti sunt mai vechi dect anii menionai, dar nu exist o certitudine asupra anului fondrii. ntre secolele XIV-XVII, aezrile umane din estul Serbiei apar menionate fie n recensmintele turceti, fie sporadic, n scrierile unor nvai care au cutreierat acest inut. ncepnd din secolul al XVIII-lea, apar mai multe informaii cu privire la aezrile omeneti, datorit ntocmirii documentelor cartografice cu un coninut mai exact i mai diversificat. Primele hri

Harta Banatului Timioarei, 1740

pentru aceast zon, sunt realizate de austrieci. n acest sens, menionm harta Karte von dem Konigreich Servien hart militar austriac (1717), hrile ntocmite de G. Lejean (1861), L.N. Maicov (1873), prof. dr. Weigand (1900), L.T. Boga (1913), G. Vslan (1910), N. Popp (1921), Ion di la Vidin. n 1740, n harta Banatului Timioarei, regiunea dintre Timoc i Morava este mprit n ase districte: districtul Klutscher, Krainaer, Krivinaer, Die Omoli, Kutschainer, Kollumbaczer[2]. Este tiut faptul c la nceputul secolului XVIII-lea, regiunea era sub ocupaie austriac, hrile

29

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Bukovce, Kobilje, Kladurovo, Orljevo, Dobra, Boljetin, Milanovac-Donji, Meljnica, Dubokica, Setonye, Roanda, Medvjedja, Isakovo, Bigrenica, Krupaya, Vlako, Srbska, uprija, Giurakovo, Topolovnik, Kusiljevo, Dobro polje, Zlot, Osni, arbanovac, Lasovo, Baevica, Nikulievo, Grljan, Prlita, Vraogranica, Otrelj, Buje, Krivelj, Sala, Gornjani, Crnajka, Vratna, Tekya, Petrovo Selo, Sin, Kladunica, Podvrska, Brloga, Gegerac, Kostol, Kobovo, Vajuga, Bordelj, Jabukovac, Dupljane, Karbulovo, Radujevac, Negotin, Mokranje, Kobinica, Zlokua, okonjar. n harta ntocmit de prof. Weigand n 1900, aprut n Linguistiescher Atlas, Volkerkarte des rumanischen sprachgebietes-Harta etnic a arealului lingvistic romnesc, apar numeroase localiti n care elementul romnesc este majoritar: Urovita, Klokocevac, Plavna, Kobisnica, Radujevac, Bukovice, Jasikovo, Duboane, Topla, Bue, Tanda, Crnajka, Miro, Vlaole, Gorniani, Krivelj, Debeli, Lug, Dlboca, Dobra, Kuajna, Cerevica, Kaono, eremosnik, drelo, Sena. Chiar dac forma denumirii aezrilor a fost schimbat adesea, datorit transcrierii adaptate la grafia statului respectiv, hrile din secolul al XVIIIlea au pstrat numele iniial al localitilor, dat de ctre localnici. Ion di la Vidin n Harta Tribaliei trece localitile din arealul moravo-timocean, cu numele romnesc, aa cum era pronunat de locuitori, unele localiti trecndu-le chiar cu denumirea din perioada roman: Castelu (n prezent Costol), Grdite, Podu Lung (Pozarevac), Golumbei (Golubac), Melania (satul nu mai exist), Pincum, Adncata, Lnia, Cuclova, Ranov, Melnia, Piatra Mlavi (Petrovac na Mlavi), Ursoaia, Despotova (Despotovac), Vlana, Podu Nou (Ciupria), Popia, Balta Rece, Valaconie, Lucova (Lukovo), Podgoria (Porgorac), Prahova (Prahovo), Cdna, Mihil (Mihajlovac), Clococei (Klokocevac), Claudia, Techia etc. Dup 1833, din momentul alipirii ntregii regiuni dintre Timoc i Morava la statul srb, ca urmare a politicilor de deznaionalizare, numele aezrilor ncep s fie modificate oficial, hrile statului major srb artnd c regiunea din estul Serbiei este un inut cu denumiri srbeti numeroase. Denumirile de alt origine, n marea lor majoritate romneti, au fost traduse, adaptate la grafia chirilic sau pur i simplu schimbate[4] Reeaua de aezri. n prezent, n estul Serbiei se afl 532 de localiti, dintre care 20 orae i orele i 512 aezri rurale[5], a cror populaie nsuma la recensmntul din 2002 712.050 de

din aceast perioad avnd o deosebit valoare. Documentele cartografice austriece pun n eviden o serie de localiti, atestate n timp (Oritioara, Costeti, Vlaca, Clodul-Cladova, Btua, Vlaseu, Vlaskita, Vltura, Gura Sergun, Vlachi Dol, Drestie, Stana, Cestuga, Resestuga) pe care G. Vlsan nu le mai regsete reproduse n hrile srbeti de mai trziu, unele fiind greit transcrise, altele falsificate n mod intenionat, iar cele mai multe nefiind trecute deloc[3]. n aceste condiii, pe harta Serbia Austriac, apar localitile: Podgoraz (Podgorac), Popovac, Slot (Zlot), Vrashogrnaz, Krivelj, Tyuprya, Medvedya, Svilainatz (Svilajnac), Porodin, Posharevaz (Poarevac), Gradichtye (Gradite), Golubatz (Golubac), Milanovatz (Donji Milanovac), Maidanpek, Grabova, Tekia, Kladova, Zrnaika (Crnajka), Krepolyn, Radayevatz (Radujevac), Negotin, Gornyane (Gornjane), Sikole, Krively (Krivelj), Bukovaz (Bukovac). n 1861, apare Harta etnografic a Turciei Europene i statelor vasale autonome, ntocmit de G. Lejean, ce constituie un document foarte valoros n ceea ce privete numele localitilor precum i structura etnic a aezrilor: Kladova; Golubinje, Brsa Palanka (Brza Palamka), Mossna (Mosna), Topolnitza (Topolnica), Tabakovatz, Rudna Glava, Vlaolze (Vlaole), Gornjan, Malainitza (Malajnica), Tanda, Stubica (tubik), Plavna, Djanovatz (Geanov), Koroglasch (Korogla), Mokrani (Mokranje), Karbelova, Sokol (Sikole), Salatz (Sala), Duboschian (Duboane), Tchokonjatz (okonjar), Zaichar (Zajear), Grljan, Osnitz (Osni), Podgoratz (Podgorac), Zvesdan, Nikolitchevo, Hamzigrad, Metovnitza, Slatina, Ostrel, Brestovatz, Bor, Krivel (Krivelj), Boutchen (Buje), Schaugubitza (agubica), Bolievatz (Boljevac), Dobropoli (Dobropolje), Gurgussovatz, Valiakom (Valeaconje), Lukovo, Jidel (idilje), Krupaia, Trojanje, Busur, Burovatz, Bobova, Vitejevo, Porodin, Tchestobroditza (estobrodica), Lapuschnik, Krepolin, Jdrlo (drelo), Milanovatz (Donji Milanovac), Debelilug, Maidanpek, Boletin, Duboka, Mirievo, Dvorisch (Dvorite), Kisilevo, Gradischte (Gradite), Dobra, Golubatz (Golubac), Pojarevatz, Kostolatz (Kostolac), Rama (Ram), Tchourakovo (Giurakovo). Harta lui L.N. Maicov, Harta etnografic a regiunii estice a Principatului Serbiei (1873), scoate i ea la rndul su n eviden o serie de localiti: Dubravica, Petka, Kostolac, Drmo, Zaton, Popovi, Poljana, Mal, Crnie, Tribrode, Rabrovo, Mustapi, Ponikva, Caljeva Bara, Tumane, Rakova Bara, Turia,

30

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Casele sunt aezate unele lng altele, fr o ordine anume, cu ulie ntortocheate, la rscrucea din mijlocul satului fiind loc, de obicei, pentru biseric, pentru puurile de ap, crm, sau pentru organizarea horei oro, sau kolo (n limba srb). Altitudinea medie a satelor din estul Serbiei este cuprins ntre 100-300 m. cea mai joas altitudine o ntlnim la aezrile de pe valea Timocului i valea Pekului. n optina Negotin, satele Radujevac i Srbo sunt situate doar la 40 m deasupra nivelului mrii, n optina Kaldovo, satul Ljubicevac (fost Bordei) la 40 m, iar n optina Maidanpek, satul Velesnica la 40 m i Vaiuga la 46 m; satele aflate la cea mai mare altitudine se ntlnesc n optina Despotovac satul Ravna Reka (620 m) i n optina Maidanpek: satele Vlaole la 600 m i Jasikovo la 700 m. Astfel, densitatea cea mai mare de aezri umane o ntlnim de-a lungul vilor rurilor Timoc cu afluenii lui Dunre (n aval de Techia), Pore, Pec, Mlava, Morava, i a afluentului su, Reava (table nr. 2). Satele difer ca mrime, form i construcii, n principal n funcie de treapta de relief pe care sunt amplasate. Cu toate acestea, satele de pe ntreg arealul pstreaz elemente commune, evidente n modul de organizare al gospodriilor, al activitilor rurale, precum i n viaa spiritual. Din punct de vedere al mrimii demografice, specific este aezarea de mrime mijlocie, cu valoarea cuprins ntre 500-1000 locuitori. n urma analizei hrilor din mai multe perioade, s-a constatat c localizarea vetrelor actuale nu difer mult de cea din trecut. Aezrile apar ns, n marea lor majoritate cu numele transcrise n funcie de fonetica respectiv, fiind adaptate la grafia chirilic, folosit de statul srb. De-a lungul timpului, n cadrul satelor, structura etnic a suferit cele mai mari modificri. Structura etnic a aezrilor rurale. Din totalul de 512 sate, chiar dac majoritatea populaiei este recenzat ca fiind srb, n realitate, n urma informaiilor obinute n teren, n 160 de localiti populaia este majoritar romneasc, iar n 39 de sate populaia este mixt (srb i romn), ns cu o important componen etnic romneasc, dnd un total de 199 sate n care ntlnim romni. n 1906, Tihomir Georgevici afirma c pe toat ntinderea Serbiei sunt 485 de localiti locuite i de romni, dar numai n 165 din ele exist romni ntr-un numr mai nsemnat[11]. n 1907, dup Delatimoc, zona cumprindea 587 sate, n 425 de aezri populaia era mixt, iar n

locuitori. n anul 2009 se estima o scdere a populaiei pn la 613.419 de locuitori, ultimul recensmnt al populaiei avnd loc n toamna anului 2011. Condiiile de clim, relief, de distribuire a apei (de suprafa i freatic), de sol, reprezint un complex natural ce justific preferinele artate de populaie pentru utilizarea rural a regiunii. Satele concentreaz mai mult de jumtate din populaia regiunii (peste 60%). Totodat, ele au fost acelea care au asigurat continuitatea populaiei n zon, spre deosebire de orae, a cror existe a fost n unele perioade atenuat pn la dispariie. Totodat, satul a participat din plin la mbogirea patrimoniului civilizaiei i este pstrtorul artei populare, al etnografiei i folclorului, n mare parte, romnesc, n multe cazuri n forme originare. AEZRILE RURALE Tipologia satelor. Relieful se constituie ca suport principal al aezrilor umane. n cadrul factorilor naturali, rolul determinant n apariia i dezvoltarea aezrilor umane l-a avut apa. Cele mai multe sate din estul Serbiei sunt aezate ndeosebi pe vile fertile ale apelor care le strbat, n depresiunile largi dintre muni i ulterior de-a lungul drumurilor. Ele fac parte din categoria satelor aglomerate[6], compacte, adunate-alungite, cu o uli principal i cu mai multe secundare, care cad pe oseaua principal. Pentru inutul cuprins ntre rurile Pek, Timoc i Dunre (Craina iniial), Vlsan gsete dou rnduri de sate. Unul pe lng Dunre i altul ascuns pe vile rurilor, restul n terenul aluvionar al teraselor[7]. O alt categorie de sate, sunt cele de tip dispersat, acestea ntlnindu-se pe platformele netede ale munilor Homolje, Deli Iovan, Beljanica i Kuaj, n inutul muntos culmile fiind n realitate cmpii nalte (300-400m), unde se ntlnesc moiile, slaele (colibele), satele muntelui avnd o form mixt: o parte ngrmdit n vlcea, alta risipit pe nlimile din jur[8]. Aceeai mprire o face i C. Contante, satele de la Dunre sunt ngrmdite, cele de la munte au case rspndite[9]. Dup tipologia aezrilor rurale din ntreaga Peninsul Balcanic, fcut de geograful srb Cviji, satele din teritoriu cuprins ntre rurile Timoc i Morava, sunt de tip timocean[10]. Cviji caracterizeaz satul timocean ca fiind unul de tip adunat, cu o form rotund, oval uneori neregulat, cu case adunate, construite n cea mai mare parte din piatr.

31

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Coilova (Kojilovo), Zlocutea (Zlocue), Trnomania, picova (Sipcovo), Mlaua (Mali Jasonovac), Isnov (Veliki Iasenovac), Grscov (Gradskovo), Alova (Halovo), sunt recunoscute n teritoriu, de ctre locuitorii satelor vecine, ca sate de romni, pstrndu-se totui termenul generic de sate bulgreti, deoarece n contiina local este nrdcinat ideea c aceste sate au intrat n componena statului srb, din cadrul Bulgariei, de unde i denumirea respectiv, neavnd ns nicio legtur cu structura etnic a satelor n cauz. n 1922, toi locuitorii acestor sate au primit cetenia srbeasc, fiind obligai s renune la cea bulgreasc. Satul Brte (Braevac), n momentul cedrii lui Serbiei, era un sat cu locuitori venii din Bulgaria de sud, n prezent satul trecnd drept srbesc din punct de vedere al etniei, din cei 533 de locuitori, 515 declarndu-se srbi. Singurul sat bulgresc care se mai afl n regiunea cuprins ntre rurile Timoc i Morava, recunoscut n teritoriu, este satul Veliki Izvor (lng Zaicear), chiar dac sunt recenzai doar 6 bulgari din totalul de 2684 de locuitori.
NOTE [1]. Silviu Dragomir, (1922), Vlahii din Serbia n sec. XIIXV, Bucureti, p. 286. [2]. Harta Banatul Timioarei, (1740), seciunea cu regiunea dintre Morava i Timoc. [3]. Trpcea, Th. N., op.cit., p. 125. [4]. Detalii se gsesc n capitolul referitor la elementele de toponimie. [5]. Statistical Office of the Republic of Serbia, (2010), Municipalities of Serbia, Belgrade, p. 17. [6]. Zecevic Slobodan, (1970), Negotinska Krajna, Etnografski muzei, Beograd, p. 34. [7]. George Vlsan, (1911-1912), Romnii din Craina Serbiei, p. 150. [8]. Ibidem [9]. C. Constante, (1929), Romnii din Valea Timocului i a Moravei, p. 247-248. [10]. Jovan Cvijic, (1918), La peninsule balkanique, Armand Colin, Paris, p. 221-222. [11]. Dr. Tihomir Georgevici, op. cit., p. 21. [12]. Delatimoc, (1907), Romnii din Serbia: monografie etnic i statistic, T.G.A. Lzreanu, Bucureti, p. 11. [13]. Roata din srb. toak, denumirea satului fcnd referire cel mai probabil la vechea ndeletnicire a acestora. [14]. Jaki Boidar, Bai Goran, (30 decembrie 2002), Romany settlements, livind conditions and possibilities of integration of the roma in Serbia, Belgrad, p. 9-12. [15]. Conform Tratatului de Pace ntre Puterile Aliate i Bulgaria, Protocolul i Declaraia fiind semnate la Neuillysur-Seine, 27 Noiembrie 1919.

165 de sate populaia era romneasc[12]. Pe lng etnicii romni i srbi, n satele Podvrka (optina Kladovo), Urovia (optina Nigotin) i Lukovo (optina Zajecar), se gsete i un numr important de etnici igani, fr a se ti cu exactitate numrul acestora, statisticile oficiale nefiind concludente. Interesant este faptul c n satul Lukovo, ca i n alte sate din zon, iganii nu tiau limba lor, vorbesc romnete, considernd-o limba lor matern. De asemenea, n urma deplasrilor n satele de pe valea Moravei, n apropierea drumului naional Poarevac-iuprija, ntre localitile Poljana i Vlaki Do, am constatat existena unui sat format aproape numai din etnici igani, satul Toka[13]. Dei marcat cu plcu indicatoare de localitate, localitatea Toka nu apare pe hrile rutier actuale ale Serbiei, probabil datorit numrului mic de locuitori, nefiind considerat o localitate important. Lucru interesant este ns faptul c nu am reuit s aflu structura etnic i numrul locuitorilor, din surse oficiale, deoarece conform recensmntului pe localiti din 2002, acest sat nu exist, el nefiind nregistrat. Din pcate, nu am putut obine mai multe imformaii nici de la locuitorii satului, pentru c n numele lor nu vorbete dect eful lor, acesta fiind plecat din localitate. Singurul lucru constatat a fost faptul c n locul unui sat ignesc tradiional, am avut surpriza s gsesc un sat format din case moderne, construite n ultimii ani, satul fiind aproape pustiu, cu cei mai muli locuitori plecai n strintate. Nici n studiul fcut de Centrul de Cercetri Etnice[14] nu se specific numele aezrilor n care locuiesc etnicii igani, identificarea acestora fcnduse numai la nivel de judee. n cele patru judee care se suprapun peste arealul studiat, exist 54 de aezri (n Branicevo 34, Pomoravie 9, Bor 7 i Zaiecar 4), n care etnia rom (peste 15 familii sau mai mult de 100 de persoane n fiecare sat), convieuiete alturi de alte etnii, fr a se da un numr exact de persoane. Pe lng satele cu etnici majoritari fie srbi, romni sau igani, de-a lungul timpului, ntre oraele Zajecar i Negotin, pe partea dreapt a rului Timoc, s-a fcut referire la existena mai multor sate bulgreti. A fost ns o confuzie, voit sau nu, n realitate fiind vorba despre cele opt sate cu populaie majoritar romneasc i un singur sat cu populaie majoritar bulgreasc, ce fceau parte din teritoriile obinute dup primul rzboi balcanic de ctre Bulgaria i pe care aceasta a fost forat s le cedeze Serbiei dup 1919[15]. Cele opt sate cu populaie romneasc:

32

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

III. RECENZII, REPORTAJE, INTERVIURI, POLEMICI


Reportaj:

CLTORIE N VALEA REGILOR TRACI. COMORILE LOR


Aurora Pean

II
Am pornit n cutarea dacilor i a tracilor de la sud de Dunre, ntr-o zi de var, strbtnd Bulgaria de la Russe spre inima rii, prin pduri nesfrite i sate mrunte ce par pustii. Russe, Byala, Gorna, Veliko Tarnovo, Dryanovo, Gabrovo, pasul Shipka, Kazanlak - acesta e traseul care duce de la Dunre n renumita Vale a Regilor Traci. Un traseu iniiatic, ce urc brusc dup Gabrovo, din cmpie n inima muntelui, unde temperatura scade instantaneu cu 20 de grade, ceurile sunt att de dense, nct nu se mai vede nici marcajul pe sosea, iar serpentinele ameitoare sunt strjuite de pduri neguroase. Un drum prin pcl, frig i ntuneric, bjbind la limit, care dup o or de infern coboar triumftor n lumin, n valea vestiilor trandafiri de Damasc i a mormintelor regale, pictate cu cai i prinese. Ca i acum, n Antichitate, aceti muni trebuie s fi fost o pvaz teribil n faa dumanilor, o grani de piatr. Nu e o ntmplare c regii traci i-au construit mormintele, dar i capitala, la poalele acestor muni. Iar faptul c s-au aezat la sud arat c dominaia lor se ntindea spre Grecia, n vreme ce la nord de Balcani e posibil ca neamul daco-moesilor s-i fi creat o lume oarecum diferit, mai puin influenat de civilizaia grecilor i mai aproape de cea a Carpailor. Ca i la noi, nici n Bulgaria nu au existat, dup 1990, prea muli bani pentru spturi arheologice. Fuseser descoperite vestigii tracice imediat dup Al Doilea Rzboi Mondial, existau sute de tumuli funerari despre care se bnuia c adposteau morminte i tinuiau comori, dar nu se fcuser investigaii sistematice la scar mai larg. In 1992, arheologul bulgar Georgi Kitov a plnuit o campanie de spturi cu vise mari, dar a obinut bani puini, doar pentru o sptmn de lucru. i a avut de ales: s sape

Mormntul regelui trac de la Shvestri-Bulgaria (posibil mormnt al regelui get Dromichete)

la ntmplare, ntr-unul din tumuli, spernd c ceea ce gsete acolo s conving autoritile s-i dea mai

33

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
zeci. Astzi, mormintele sunt incluse n patrimoniul mondial UNESCO i sunt extrem de bine conservate. Mormntul de la Kazanlak are chiar o replica la scar, pe care o pot vizita turitii, pentru ca originalul s fie ct mai puin expus. Exist drumuri de acces n stare perfect pn la aceste morminte, iluminare, ventilare, condiii de conservare, exist indicatoare i ghizi. Autocarele cu turiti se revars ritmic, iar blitzurile aparatelor de fotografiat clipesc n minile japonezilor venii de peste mri i ri s viziteze lumea tracilor. (Dar nu i pe cea a dacilor!) Bulgarii au dezvoltat un nfloritor turism cultural, bazat pe motenirea tracic. Vorbesc mereu de traci, se mndresc cu ei, motivul tracic a devenit un fel de amprent a civilizaiei de azi a bulgarilor.

muli bani sau s renune pe moment, ncercnd s obin fonduri mai mari n viitor. A ales prima variant. A spat n tumulul Malkata, unde primele trei zile au fost dezamgitoare. Apoi a nceput s apara aurul: mormntul fusese dezvelit. Dar i pacea celui adormit fusese tulburat. Ploi teribile i vnturi puternice s-au strnit dintr-odat, spulbernd tabara arheologilor. Kitov a mers inainte. A obinut fonduri i a condus expediia timp de apte ani. n acei ani a descoperit comori fabuloase, construcii funerare incredibile, picturi murale impresionante, simboluri i taine de nedescifrat. ntr-un cuvnt, o lume ntreag ce prea s fi fost pierdut pentru totdeauna. Aa a ieit la lumin Valea Regilor Traci.

Cele mai multe dintre mormintele regale ale tracilor se aflau la mic deprtare de Kazanlak. Exist n Bulgaria cca 1500 tumuli. Cercetate sunt cteva

34

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
Asfaltul negru duce pn la intrarea n grobnia, cum le spun bulgarii acestor morminte. La intrare vorbesc cu ghidul, care mi spune cte n lun i n stele despre traci i Seuthes, dar nu a auzit nici de daci, nici de Decebal. Intru n pntecele cocoaei de pmnt, unde m ateapta lumea celor plecai dincolo. Dup un coridor de piatr lung de 13 metri i dou ncaperi boltite, urmeaz o a treia, spat toat ntr-un singur bloc de piatr, ce a fost transformat n ncapere-sarcofag. Aici a fost nmormntat marele rege Seuthes al III-lea, a crui capital, Seuthopolis, se afl astzi sub apele lacului de acumulare Koprinka. Totui, mormntul acesta nu mi se pare cu mult mai impresionant dect cel din movila Documaci, de lng Mangalia. Cele dou se aseaman foarte mult ca arhitectur i chiar i nuanele de vopsea conservate pe perei par a fi identice. Dup mormntul lui Seuthes, mai vizitez movilele Helvetsia i Ostrushka. Acum, ncep s neleg rostul acestor morminte-temple. La Helvetsia, mormntul reprezenta matricea, uterul, iar cel decedat se ntorcea napoi de unde venise, prin tainele i riturile care se practicau asupra lui. Acest mormnt chiar are forma i neregularitile unui uter i multe alte indicii trimit spre aceasta interpretare. La Ostrushka, s-au conservat cteva picturi splendide, ntre care chipul ndurerat al unei nobile, probabil soia decedatului, o femeie frumoas, distins, cu prul rocat. Dar cele mai uluitoare picturi murale se gsesc n mormntul de la Kazanlak. Aici, arta tracilor este prezent n plin apogeul su, prefigurnd arta Europei de mult mai trziu. Cupola ameitoare e acoperit de cercuri concentrice, cu scene diverse, asemenea unui templu pgn. Culorile i formele pstrate aievea evoc o lume seren, cu cai frumoi, femei graioase i mese mbelugate, un fel de paradis n ocru i albastru, ce converge spre personajul regal ce-i ine soaa de mn cu tandree.

Mormntul regelui Seuthes Muzeul din Kazanlak adpostete multe dintre minuniile descoperite n Valea Regilor, chiar dac unele sunt replici, cci originalele se afla la Sofia. Dar e minunat s poi vedea laolalt, chiar la faa locului, obiectele care alctuiau lumea tracilor. Cel mai incredibil obiect din muzeu il constituie, cu siguran, coroana regelui Seuthes al III-lea, descoperit n mormntul acestuia din movila Golyama Kosmatka: o cunun din ramuri, frunze de stejar i ghinde din aur, delicat i impuntoare n acelai timp, o oper de art fr egal. Alturi se afl bustul de bronz al regelui Seuthes. Cu prul uvie, barba bogat, nasul puternic, coroiat i privirea uor ncruntat, dar ptrunztoare, regele Seuthes pare s scruteze viitorul cumva asemenea dacilor de pe arcul lui Constantin. Alturi, splendide vase de aur i argint, amfore, arme i toate cele trebuitoare s-l nsoeasc pe cel plecat. Mormntul regelui, aflat la 15 minute distana de Kazanlk, se afl n plin cmp. Strjuit de cirei ncrcai de rod i de pajiti cu flori multicolore, movila rsare domol din cmpie, ca un animal grbov.

35

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
nici urnele nu mai sunt de gsit. Probabil cenua era mprtiat n patru vnturi sau pe ape, iar spiritul era eliberat de povara trupului. Ct de mult din lumea aceasta a tracilor ne aparine? Nu tim prea bine. mi vin n minte unele similitudini, fr s le pot lega ntr-un fir prea solid, din lips de alte informaii: o coroan asemntoare cu cea a lui Seuthes, dar mai puin elaborat, s-a gsit n mormntul cu papirus de la Mangalia, un inel de aur cu broasca estoas, asemntor cu cel descoperit de bulgari n movila Sineva, s-a descoperit n movila de la Documaci, iar aceasta din urm este extrem de asemntoare cu mormintele tracice pe care le-am vizitat. ns la noi nu se accepta c cele dou morminte - de la Callatis si de la Documaci - sunt tracice. Nu se stie, mi s-a spus: pot fi greceti, scitice, tracice mai puin. S vin bulgarii s ne lmureasc Drumul prin Valea Regilor este un drum luminos, chiar dac trece printre morminte. Un drum curat, ce respect trecutul. i nu pot s nu m gndesc la dacii notri, la drumurile, muzeele, indicatoarele noastre. La gunoaiele din cetile dacice, la dezinteresul oficialitilor, la furturile din situri, la infinitele gropi fcute de cuttori, la nepsarea ucigtoare a celor ce ar fi n drept s fac ceva. Ceva, orice, ct de puin, pentru noi, romnii.

Mormintele tracilor nu par simple morminte. Sunt construcii impresionante, cu coridoare i ncperi boltite, cu ui de marmur strjuite de capete de zei i cu sisteme de nchidere a uilor care i astzi funcioneaz. Sunt lumi n sine la scar mai mic, n care se petrec lucruri tainice, la hotarul dintre via i moarte, lucruri care pentru universul profan n care trim nu mai au nici neles, nici importan. Epoca pe care o acoper este cea a secolelor VI-II nainte de Hristos. Spre deosebire de traci, dacii aveau o alt viziune asupra lumii de dincolo. Exceptnd influenele tracice din Dobrogea, lumea dacilor nu cunoate astfel de pregtiri pentru lumea de dincolo, ci trupurile celor decedai erau incinerate. Cenua era depus ntr-o urn, iar n epoca de vrf a regalitii (sec. II .Hr. - I d.Hr.),

De la netiin i rea-credin la abandonarea rspunderii


(Pe marginea noului eseu al d-lui Lucian Boia: De ce este Romnia altfel?, Ed. Humanitas, Bucureti, 2012; dar nu numai)
Motto: *A grei este omenete, a persevera n greeal este diabolic! dicton latin *Voim Statul naional, nu Statul cosmopolit, nu America dunrean.Voim ca stejarul stejari s produc, nu meri pdurei. - Mihai Eminescu
Ca titrat universitar n domeniu, atunci cnd te decizi s apreciezi, ntr-un eseu, istoria ntreag a unei ri, trebuie ca, n prealabil, s fi fcut dovada tiinific a cunoaterii subiectului. Adic, s fi parcurs materia cu cri sau, de la nlimea titlului, s fii autorul unei sinteze asupra veacurilor sau chiar mileniilor ei de istorie. Deci, s nu-i trimii tiina la naintare prin eseuri, justificndu-te, n plus, cu parcurgerea grbit i grbindu-te s tragi concluzii nefondate, s faci caracterizri generale, s lauzi sau s incriminezi pe ansamblu. Iar cnd te decizi s demitizezi secole de istorie cum a nceput-o n for dl. Boia dup 1989! , trebuie s tii mai nti, cel puin, ce este acela un mit i s stpneti metodologia abordrii lui. Cci popoarele, d-le Boia, i-au creat firesc! mituri n jurul unor idei benefice i al unor personaliti nelepte care au fcut bine oamenilor. A existat, chiar la nceputul istoriei lor, o epoc mitologic, care prezint un mare interes i i face plcere s-o cunoti, nu s-o respingi. Iar tiina noastr burghez, d-le Boia lingvistica, istoria , a putut s comit i erori, multe i unele grave defilee de erori, cum a spus-o un erudit n domeniu (Gabriel Gheorghe), ndeobte ignorat ns de tiinifici! , deci n-a creat mituri n cele, incriminate de dvs., dou secole de mitologie naional, cum zicei, ci a comis i erori, chiar falsuri majore, cum a fost, de pild, falsificarea identitii noastre naionale, ba a influenat i factorul politic care i s-a ataat

36

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
cine s nvinuiesc mai nti? S-l mai nvinuiesc pe dl. Boia c a expediat la fel Evul mediu al istoriei naionale? Nu, n-o s-o fac, cci n anii din urm au aprut, chiar printre titrai, tineri sau mai puini tineri, destui denigratori ai istoriei naionale, n vizor intrnd, cu deosebire, personaliti emblematice de Voievozi i Domni care vezi, Doamne! , contientizndu-i micimea, nici nu ndrzneau cum zicei i dvs.! s se intituleze regi, mulumindu-se cu apelativul de principi. i nu ntmpltor tefan cel Mare i Mihai Viteazul sunt cel mai frecvent ncondeiai de respectivii tiinifici. S-l mai nvinuiesc pe dl. Boia c, n acest eseu, este complet strin de abordarea tiinific a conceptelor fundamentale de Naiune i Naionalism? Nu, nu-l nvinuiesc! Cci sunt nc atia tiinifici care au rmas prizonieri ai viziunii staliniste n fond, comunisto-masonice asupra respectivelor concepte, prizonieri i ai dicionarelor i manualelor de trist amintire, care au incriminat i unele nc incrimineaz naionalismul acest sentiment sacru al oricrui nativ care se revendic de la o naiune ca de la o mam sfnt, gata s-o slujeasc i s-o apere pn la sacrificiul suprem, dar care nativ nutrete sentimente similare pentru toate naiunile lumii, surori bune ale maicii sale sfinte din florilegiul planetar al naiunilor. i nc s-l nvinuiesc pe dl. Boia pentru aruncarea n derizoriu a geniului nostru naional, Mihai Eminescu? Nu, pentru c, direct sau indirect, au fost i mai sunt autori i mai mari i mai pigmei ai acestei blasfemii, slujitori ai unei ncrncenate strategii a denigrrii culturii naionale! Pe cine s nvinuieti mai nti? Inclusiv ziua naional a Romniei, 1 Decembrie i imnul de Stat au fost contestate i denigrate pe larg de feele subiri de azi. n sfrit, s-l nvinuim pe istoricul Lucian Boia c de la nlimea universitar la care a ajuns nu a contientizat pn acum ncotro merge omenirea? Nu, pentru c sunt nc atia, chiar titrai, care nu-i bat capul cu grijile lumii, important fiind s le mearg lor bine ... S-l ludm, n schimb, pe dl. Boia pentru osanalele la adresa celui mai ilustru dintre strinii binefctori, Carol I, din nou ajuns pe masa de lucru a istoricilor binevzui de regimul politic? Nici asta n-o facem, amintindu-ne c dup crima politic a detronrii Domnului Unirii Principatelor, Alexandru Ioan Cuza, ofierul prusac, ajuns incognito n ar, efectiv a uzurpat tronul alesului rii de la 1859, cu consensul ciocoilor vechi i noi. Iar acetia, la rndul lor, au beneficiat perpetuu de ngduina Majestii Sale. i astfel, cum s-a exprimat Eminescu, Spuma asta nveninat, ast plebe, st gunoi/ S ajung a fi stpn i pe ar i pe noi?. Iar pe monarh l-a mngiat cu un cuvnt greu de coninut n contextul politic: Carol ngduitorul. Care ngduise i pguboasa i jenanta afacere Strousberg. i ngduina a ajuns pn n 1907, cnd, parc suprat c ridicarea flmnzilor a umbrit oarecum fastuosul jubileu din 1906, cu permisiunea sa i sub acoperirea manifestului regal au ctigat ciocoii rzboiul lor cu ara ... (Tudor Arghezi). n acest an de tragic referin, discipolul lui Eminescu, Alexandru Vlahu, i-a fcut btrnului rege un portret de zile mari, cu care s se mndreasc n veci. i s nu uitm c ntr-o scrisoare

cu uurin. La rndul su, comunismul n-a creat mituri, n-a produs ,mitologie tiinific, cum iari zicei, ci, prin propaganda halebardierilor lui, din dictatori vicleni i chiar sngeroi a fcut genii n serie. i nc e bine s tii c un om de tiin responsabil nu-i repudiaz ara per total, cum a fcut-o, de pild, Emil Cioran pe care unii, dup 1989, i l-au luat ca idol , fapt pentru care, contientizndu-i culpa major, i-a trit, efectiv, drama btrneei sale. V cunosc, d-le Boia. Mi-ai fost student o vreme. i erai un student capabil. Promiteai a fi un om de tiin veritabil. Dar spre sfritul studeniei i ndeobte dup 1989, dup ce ai abandonat carnetul rou ai luat alt cale, de critic nimicitoare a istoriei i istoriografiei naionale prin ... eseuri. i ai antrenat i pe alii. Ca un fost dascl, v-am citit crile nceputului, dar cnd am neles mai bine ce cale ai luat, am renunat s v mai citesc. La studierea acestui ultim eseu ns m-a determinat o recent dezbatere electoral la postul de televiziune B1 TV pus, nu ntmpltor, n ajunul zilei naionale , dezbatere n care editorul dvs., Gabriel Liiceanu, poate influenat mai demult de celebrul Eugen Ionesco cruia i reeditase o carte cu un titlu imposibil (Rzboi cu toat lumea!); mai nou, poate influenat i de noul eseu al dvs. i de altele, multe, pe care vi le-a editat i reeditat, a pus pistolul n mna naionalismului, ca n mna unui asasin n serie! Iar la eseul dvs., dnsul i ali doi parteneri ai dezbaterii fceau trimiteri ca la un clasic n via. D-le Boia, s v nvinuiesc c n acest din urm eseu ai expediat istoria strmoilor notri reali mpotriva evidenelor din izvoarele istorice pe care, n graba parcurgerii materiei le-ai uitat? Nu, nu v nvinuiesc. Ci adaug, chiar n sprijinul dvs., c aa au fcut i alte fee mai subiri i de rang nalt, care, ca i dvs., vd n Dacia edenic zona barbariei i a ntunecimii, aproape de animalitate ..., civilizaia antic restrngndu-se evident, nu? la lumea greco-roman! ... Or, d-le Boia, cum a spus-o acelai erudit, citat mai sus, Dacia noastr a fost, n Europa precum confirm izvoarele istorice abordate profesional i responsabil! , polul civilizaiei i al spiritualitii (s.n.). Iar despre aceast patrie a poporului primordial arienii/pelasgii , un alt erudit, pui de dac din Haeg, Miron Scorobete, poet i om de tiin, ne-a dat o capodoper, Dacia edenic, nume deja intrat n circuit, alturi de celelalte nume sublime: ara Zeilor, ara Soarelui, carte aflat la a doua ediie iar o a treia ediie este gata pentru tipar. Mai adaug, tot n sprijinul dvs., c nsui Ministerul de resort, conformndu-se unor sugestii mai nalte, din alternativele celui mai important manual de profil al nvmntului preuniversitar (clasa a XII-a), coordonate de titrai universitari, manuale alternative editate n anul de referin 2007 an n care demnitari ai Neamului ne-au cedat i Suveranitatea naional cu de la ei putere! , Ministerul, deci, a eliminat, pur i simplu, istoria strmoilor notri reali. Astfel ca elevii, dar i educatorii lor profesori, prini, bunici, frai i surori mai mari, prieteni i cunoscui , ca i orice om care mai vrea s mai cunoasc i ceva istorie, s nvee, de acum nainte, c noi ne-am nscut dup anul 106, ca tnr i nobil popor ... roman. Deci, d-le Boia, pe

37

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin
unele minoriti naionale att de mult regretate de dvs. Nicolae Iorga n 1940, cnd Romnia Mare, constituit n granie fireti, naturale i istorice, la 1 Decembrie 1918 prin sacrificiul de veacuri al naiunii romne, era ameninat cu destrmarea (ceea ce s-a i ntmplat n scurt timp), datorit acelorai politicieni vnduii de acas , n frunte cu Carol al II-le, dar i jocului periculos al occidentului politic, avea, ca istoric, soluia valabil i azi i totdeauna: napoi la naiune., de la care ne vine totul, cci ea, naiunea, conserv ntrnsa sperana i fora de renatere, inclusiv pentru reconstituirea Statului naional (vezi Neamul Romnesc/ 17 mai 1940). nc nu am ajuns ntr-un moment ca acela din 1940. Asta nu nseamn c suntem departe de el, dac observm cu atenie evoluia politic intern i internaional, context n care regretatul mare poet contemporan, Adrian Punescu, vznd i simind ce se ntmpl (1992), ateniona i, n acelai timp, vedea sperana n aceeai rdcin istoric, NAIUNEA: O, ara ranului mort,/ Ai nceput s-aduci gru din import,/ Vezi s nu cumva s te zbai/ S cumperi i ceva Muni Carpai/ i s vin vreun prim ministru dezinvolt,/ Ca s importe ceva Mure i ceva Olt ... ar-n rn sub mn pgn/ Mcar rdcin s-i mai rmn./ Cnd o fi i-o fi i poate ne-om nzdrveni,/ S facem din noapte zi/ i din moarte nunt/ n patima crunt/ i s se scoale Neamul/ i rul i ramul/ i s se-aud din fiecare sat,/ Ca un ecou fidel i curat,/ Ca un parastas retehnologizat./ Adevrat, adevrat a-nviat! (Adrian Punescu, Parastasul, Cartea crilor de poezie, ediia a doua, revzut, adugit i actualizat. Ed. Punescu, Fundaia Iubirea, Fundaia Constantin, Bucureti, 2003, p. 912). Cu fiecare volum de poezii, marele poet Adrian Punescu a chemat i a murit chemnd: Deteapt-te romne! Eseul profesorului universitar dr. Lucian Boia, profesor la prima facultate de istorie a Romniei, reprezint o denigrare a naiunii romne, de la strmoii reali pn n contemporaneitate, a istoriei i culturii acesteia; din punct de vedere tiinific, acest eseu confer autorului compromitere profesional. Este cu att mai grav cu ct domnia sa, dar nu numai, formeaz, ntr-un asemenea spirit, generaii de studeni romni, chemai i datori s-i slujeasc i s-i apere ara prin adevr istoric pn la sacrificiul suprem. Iar anumite canale media i editori l cultiv ca pe un oracol. Pn cnd? Iar n final, dl. Boia, printre semnalele de alarm trase de nenumrate ori n istorie, ca un istoric ce nu-i asum rspunderea fireasc atunci cnd i atepi soluiile de ndreptare pentru prezent i pentru perspectiv, ne declar ritos i suprat pe toi i pe toate n ultimul aliniat al eseului: n ce m privete, n-am nici o soluie i nu tiu dac exist vreuna, n afar de aezarea lucrurilor n timp. Multe depind de mersul omenirii n ansamblu. N-avem nici cea mai mic idee ncotro merge Europa, ncotro merge lumea. Competena istoricului i aceasta, relativ se oprete la ziua de azi. Ziua de mine nu-i aparine (s.n.). Halal etic i rspundere de istoric! Cu prere de ru, conf. univ. dr. G.D.Iscru 06 decembrie 2012, Bucureti

din septembrie 1914, dup Consiliul de Coroan din august, scrisoare rmas neexpediat dar ajuns, secret, la destinatar, btrnul rege al Romniei, dup o Domnie de 50 de ani i comunica vrului su, mpratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, c, nefiind susinut n Consiliu pentru intrarea Romniei n rzboi de partea Puterilor Centrale, el a hotrt de a renuna la Domnie, prefernd s rup cu un trecut ntreg pentru ca numele meu s rmn neptat, mai scump fiindu-i altarul onoarei dect acel ntreg trecut de Domn i Rege al Romniei (v. Monarhia de Hohenzollern vzut de contemporani, Ed. Politic, Bucureti, 1968, p. 263-264). Deci, cpitanul prsea, primul, vasul care urma s se confrunte cu furtuna! Cum este apreciat un asemenea ilustru cpitan, d-le Boia? Ulterior, cu excepia regelui Ferdinand i a reginei Maria, multe i grave pcate au apsat i apas etern asupra urmailor lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringhen, pcate prea repede uitate de noii ludtori cu memorie scurt (perioada interbelic, nebuniile regale ale lui Carol al II-lea, anul negru 1940 i ordinul de retragere a armatei romne din Basarabia i Cadrilater, mai nou momentul 23 august, benefic tuturor, numai romnilor nu, la care Mihai I i-a dat testul maxim al valorii sale ca om i monarh, cu tragedia celor cu mult peste 130.000 de soldai romni fcui prizonieri de Rusia sovietic, asasinarea Marealului Ion Antonescu, comunizarea Romniei etc, etc, etc). La nivelul la care a ajuns acum celebritatea d-lui Boia, acest din urm eseu nu pare a fi o carte oarecare n noul context, ci pare a fi un adevrat cuvnt de ordine de cum trebuie s se scrie istoria rii noastre de acum nainte. i cum ne nva autorul? Dnsul critic Romnia i ntreaga ei istorie, veacurile de mitologie naional dar i, pe drept, derapajele tranziiei post-decembriste, scond ca principal vinovat felul de a fi al romnului, iar nu pe vnduii de acas i pe mncii strini, cum le-a spus o trist poet din trista ar basarab, Leonida Lari. Dl. Boia critic agresiv Romnia i pe romni pentru c i se pare domniei sale ara i oamenii ei se ncpneaz s fie altfel dect lumea, adic s rmn n coada cozii! ... Amintii-v i dvs., d-le Boia, i cei care v urmeaz vorba cronicarului: De aceste basne s dea seama ei i de aceast ocar. Nici iaste ag a scrie ocar unui neam, c scrisoarea iaste un lucru vecinicu. Cndu ocrsc ntr-o zi pe cineva iaste greu a rbda; dar n veci? Eu voi da seama de ale mele, cte scriu. (Miron Costin, Opere, ed. P.P. Panaitescu, Editura pentru Literatur i Art, Bucureti, 1958, p. 243, s.n.). i, d-le Boia, Statul naional, la care tot facei trimitere cu atta ironie i cu att de multe semne de ntrebare, Statul naional unitar romn, att de mult contestat de anumite elite culturale, universitare i politice de azi, de liderii unei anumite minoriti vehemente i revizioniste, prezent frecvent i laudativ n eseul dvs, a fost cldit, de-a lungul timpului, cu sacrificiul suprem al multora dintre romni. Numai ei i-au dorit, att de mult, unitatea politic, n granie reale, alturi de unitatea religioas, strmoeasc, ortodox, i nu altcineva. Cu att mai puin

38

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

Adresele distribuitorilor revistei Dacia Magazin n ar i n strintate


DACIA REVIVAL INTERNATIONAL SOCIETY Dr. Napoleon Svescu 21-26 Broadway, New York 11106 USA Tel. 7189321700, 0318106172 Fax. 7187287635 e-mail: nsavescu@nyc.rr.com 2. Ilie Enciu, director DRIS str. Arbustului nr. 2B Bucureti, sector 2 Telefon: 021 240 1218; 0745033960 3. Asociaia Dacologic Barboi Galai, Prof. Aurel Manole Str. Serei Nr. 4, bl. A 14, Sc. B, et. 4, ap. 36, Galai , Jud. Galai Tel. 0754022616 4. Clinica de Medicin Integrat, Dr. Corneliu Bbu Comuna Maloc, Jud. Timi 5. Ing. Eugen Ciobanu B-dul Nicolae Blcescu, bl. 2, sc. D, et. 3, ap. 65 Buzu, cod 210246, Tel. 0760176649 6. Rodica Florea str. Aleea Saturn, bl. 24, sc. 1, ap. 5 Deva, jud. Hunedoara 7. Gheorghe Mihilescu str. Pescarilor nr. 26, bl. MZ 11, ap. 12, cod. 900538 Constana, jud. Constana 8. Domnia Raiu str. Freziei nr. 12, bl. 10, sc. A, ap. 5 Braov, jud. Braov 9. president prof. Alexandru Stan, Asociatia Dacia-Helvetia Case postale 78, CH-1800 Vevey 1. Tel. 004021 944 93 36; E-mail: titanget@hispeed.ch Site: www.facebook.com/DaciaHelvetia 10. Eugenia Semenciuc Spania - Madrid Telefon: 00346 440 65 372 11. Societatea Cultural Romn Dacia Plushckis Nicolae - preedinte Republica Kazahstan 100017, Or. Caraganda, str. Tulepova, 17-14 Telefon: 7212/42-14-85, 476848 Mobil: +77012189472, +77776931280 Telefon: +40743939727 E-mail: romani_kazahstan@yahoo.com 12. Primria General Chiinu B-dul tefan cel Mare i Sfnt, nr. 86 MD-2012, Republica Moldova 13. Comunitatea Romnilor din Serbia (Zajednica Rumuna U Srbiji) Ion Cizma - preedinte str. Vasco Popa, nr. 16, cod. 26300 Ora: Vrsac, Serbia Telefon: +381 13 837 336 Mobil: +381 63 38 22 23 E-mail: comunitatea@gmail.com www.comunitatea-romanilor.org.yu 14. Ion Gju - preedinte Marisdava Str. Ion Buteanu nr. 14, Ap. 17 Trgu Mure, jud. Mure Tel: 0721 59 48 79 15. Vladimir Brilinsky preedinte Filiala Transilvania, Str. Carpai nr. 12, Bl. F, Ap. 11 Deva, jud.. Hunedoara Telefon: 0254 223 853 e-mail: malus_dacus @yahoo.com 16. Asociaia Romna din Valenciana Ulpia Traiana Alicante Adresa: Centro Social Jos llorca Linares C/Goya, s/n Benidorm, 03502, Alicante, Spania Tel: (0034) 625258732; 600096220 E-mail: contact@ulpiatraiana.es, www.ulpiatraiana.es Preedinte: Dorina Apostol 17. Asociaia Rumania Euskadi Decebal ara bascilor Spania Preedinte : Nicu Denisov Adresa : Serapio Mujika ,39, 1b, Bidebieta,Donostia, Gipuzkoa, Pais Vasco. Web : www.asdecebal.org E-mail : asdecebal1@hotmail.com 18. Asociatia Dacia-Mediterranee Adresa: 170 Chemin de la Valcaude, B.P.353, 34204 Sete Cedex, Tel: +33467742355E-mail: pernin.claude@libertysurf.fr www.dacia-mediterranee.org Preedinte asociaie: Claude Pernin 19. Filiala Getia Minor Tulcea, Preedinte Nicolae Nicolae Str. Florilor Nr. 37, Tulcea, Cod 820035, Jud. Tulcea Tel. 0729011003, 0752104184, 0372707308 e-mail: getiaminor@yahoo.com

39

Nr. 86 (anul X), februarie 2013

DACIA magazin

AL XIV-LEA CONGRES INTERNAIONAL DE DACOLOGIE BOGDAN PETRICEICU HASDEU - PERIT-AU DACII?


Sintezele pentru congres vor fi trimise pe adresa revistei DACIA MAGAZIN Tulcea (revistadaciamagazintulcea@gmail.com), maxim 2,5 pagini. ntregul material va fi trimis separat, pe aceeai adres, urmnd a fi publicat sub form de serial n cursul anului. Normele de redactare sunt cele publicate mai jos. Termenul maxim de depunere a materialelor: 15 iulie 2013. Nu se accept niciun material, indiferent de valoarea lui, peste aceast dat limit.

NORME DE REDACTARE A TEXTELOR PENTRU PUBLICARE


l Textele trimise la redacie pentru publicare vor fi redactate cu mijloace moderne: fiier word, pe o singur coloan, text cu diacritice, Times New Roman, mrime 12 pct; l Fiecare text va avea la sfrit numele autorului, localitatea i telefonul fix sau mobil de contact; l Trimiterile vor fi scrise la sfritul materialului, evitndu-se generarea lor automat ca not de subsol, fiind numerotate normal n text i la final, ncadrate n paranteze ptrate; l Articolele vor fi nsoite de 1 - 3 imagini sugestive; l Materialele mai lungi de 4-5 pagini vor fi fragmentate de autori, trimindu-ni-le succesiv sau toate n acelai grupaj; l Pentru fondul de imagini al revistei se vor trimite fotografii, filme, precizndu-se locul, data, evenimentul, participanii i realizatorul imaginii; l Materialele trimise prin mail vor avea la rubrica SUBIECT numele autorului i titlul pe scurt; l Corespondena se primete pe adresa: GETIA MINOR, str. Florilor, nr. 37, Tulcea, cod potal: 820035, jud. Tulcea, Romnia. l Materialele se vor trimite la urmtoarele adrese de mail: revistadaciamagazintulcea@gmail.com; pozerevistadaciamagazintulcea@gmail.com I. EDITORIAL: Nicolae Nicolae: Cetatea Halsttatian din Dealul Ederile este cetatea Genucla II. CERCETARE, ANALIZE, SINTEZE 1. Dr. Napoleon Svescu: Noi, Dacii (IV). Despre o uitat cronic a poporului dac (2) 2. Silviu N. Dragomir: Sacralitatea Masivului Ceahlu 3. Domnia Raiu: Semne i scrieri pe teritoriul geto-dac 4. Alexandru Busuioceanu: Istoria i mitul dacic ncorporate n istoria Spaniei: Rodrigo Jimenesz de Rada 5. Mioara Cluia-Alecu: Textul de pe Placa de plumb nr. 11

S U M A R

3 8 12 16 19 21

6. Aurel Claudiu Roibu: Cetatea dacic Petrodava (I) 7. C. Olariu Arimin: Istoria scrisului (I) 8. Ionelia Toarc: Atestarea documentar a aezrilor umane (I)

21 25 29

III. RECENZII, REPORTAJE, INTERVIURI, POLEMICI 1. Aurora Pean: Cltorie n Valea Regilor (2) 33 reportaj 2. G.D. Iscru: De la netiin i rea-credin la 36 abandonarea rspunderii IV. ADRESELE DISTRIBUITORILOR V. DIN ACTIVITATEA SOCIETII I A FILIALELOR

39 40

40