Colegiul Romano – Catolic “Sfantul Iosif” Invatamant Postliceal Sanitar

TEHNICI DE INGRIJIRE
(Spalatura Oculara si Schimbarea Pozitiei Bolnavului)

Elev: Vilceanu Oana Beatrice Materie: Tehnici si Investigatii de Nursing Anul: IB Bucuresti, 2012 – 2013

material sterile: comprese. Fizic:     se aseaza pacientul in pozitie sezand. cu privirea in sus. cu capul aplecat pe spate.  daca starea generala nu permite pozitia sezand.Tehnici de Ingrijire I. SPALATURA OCULARA reprezinta introducerea unui current de lichid in sacul conjunctival. se aseaza tavita renala lipita de gat. medicamente: acid boric 3%. se protejeaza ochiul sanatos cu o compresa sterile.  in prezenta unor secretii conjunctivale abundente. apa bicarbonate 22‰. 2. . Materiale Necesare:     material de protective: prosoape. cu capul aplecat inapoi. pacientul va sta in decubit dorsal sau lateral. tampoane de vata.  I se explica necesitatea si inofensivitatea tehnicii. oxcidant de mercur 1/5000. ser fiziologic.  pentru indepartarea corpirlor straini. Scop Terapeutic:  in procesele inflamatoare ale conjunctivitei. de partea ochiului ce urmeaza a fi spalat (sustinuta de bolnav sau ajutor). Se pregateste pacientul: 1. undina sau alt recipient (picurator)/ material nesterile: tavita renala. Psihic:  se anunta pacientul. se protejeaza cu un prosop in jurul gatului.

evitand corneea. se dezinfecteaza cu alcool.  se spala pe maini.  aseaza pe cele doua pleoape cate o compresa imbibata in solutia antiseptic de spalare. indeparteaza compresa de pe ochiul protejat.  indeparteaza tavita renala.Tehnica:  vor participa 2 asistente: una supravegheaza pacientul si-l mentine in pozitia aleasa.  verifica temperature lichidului de spalatura: 37°C (temperature mai joasa declanseaza reflexul de inchidere a pleoapelor). aseaza pacientul in pozitie comoda. se noteaza in foaia de observatie tehnica si numele persoanei care a efectuat-o precum si aspectul lichidului de spalatura. Ingrijiri ulterioare ale pacientului:      usuca fata pacientului. . De retinut: ciocul undinei va fi tinut la distant de 6-7 cm de ochiul pacientului pentru ca eventualele miscari sa nu traumatizeze ochiul cu varful recipientului.  repeat tehnica la nevoie si verifica prezenta corpilor straini in lichidul de spalatura (cand este cazul). De evitat: infectarea ochiului sanatos prin lichidul de spalatura de la ochiul bolnav.  solicita pacientul sa roteasca ochiul in toate directiile. cealalta efectueaza tehnica.  deschide fanta pelpebrala cu degetele mainii stangi si toarna incet lichidul de undina (sau alt recipient) in sacul conjunctival. aspira lichidul ramas in unghiul nazal al ochiului.

serecomanda schimbarea pozitiei bolnavului. Schimbarea pozitiei din decubit dorsal in pozitie sezanda:  se anunta bolnavul.  se ridica patura. emboli etc).  I se explica necesitatea efctuarii tehnicii. Schimbarea pozitiei din decubit dorsal in decubit lateral si invers:  se anunta bolnavul. flectand membrul inferior (cel opus partii care se doreste schimbarea). bolnavul este predispus la aparitia unor complicatii (escare de decubit.  se readuce bolnavul in pozitia anterioara.  daca starea bolnavului permite.  se introduce mana stanga sub omoplatii bolnavului si printr-o miscare sigura se ridica bolnavul in pozitie sezand. si se intoarce bolnavul mentinandu-se in acea pozitie timp de cateva minute.  asistentul medical se aseaza de partea patului spre care se doreste sa intoarca bolnavul.  se continua supravegherea bolnavului apoi se readuce bolnavul in pozitia anterioara. Acest lucru se poate efectua active (bolnavul isi schimba pozitia singur) sau pasiv (cu ajutor sau i-o schimbaalta persoana).II. coloratia tegumentelor.  se prinde bolnavul de omoplati si de bazin. respiratia.  se supravegheaza tot timpul bolnavul.  I se explica necesitatea efctuarii tehnicii. sub picioarele bolnavului asezanduse un scaun. iar apoi se poate aseza in pozitie sezanda la marginea patului astfel: se introduce mana dreapta sub regiunea poplitee mentinand in acelasi timp bolnavul cu mana stanga pe spate. care-I impiedica procesul de vindecare. tromboze. bolnavul se poate mentine in aceasta pozitie.  spalarea pe maini.SCHIMBAREA POZITIEI BOLNAVULUI Scop: daca mentine timp indelungat aceeasi pozitie. se pliaza si se aseaza pe marginea opusa a patului.  se rotesc picioarele bolnavului intr-un unghi de 90˚. pulsulor.  reorganizarea locului de munca. Pentru prevenirea aparitiei acestora. . urmarind atent expresia fetei.

blogspot.ro .com  cursuriamg.BIBLIOGRAFIE  www.scribd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful