1.

Oferiț i exemple ce ilustrează influenț area comportamentului social de către mass-media ș i organizaț ie prin intermediul campaniilor sociale. Campaniile sociale sunt din ce în ce mai vizibile în peisajul românesc, majoritatea având o dublă componentă: de imagine/educare și de acțiune/implicare. Campania pentru Prevenirea Abandonului şi a Instituţionalizării Copiilor “Casa de Copii nu e Acasă” şi-a propus să sensibilizeze publicul larg în ce priveşte problema abandonului şi instituţionalizării copiilor şi să-l informeze asupra posibilelor efecte negative ale instituţionalizării. A doua etapă a avut ca obiective informarea şi educarea diferitelor tipuri de segmente ţintă în legătură cu existenţa unor soluţii alternative la abandon şi instituţionalizare. Pe scurt, campania şi-a dorit să schimbe atitudinea şi comportamentul părinţilor/familiilor în ceea ce priveşte responsabilitatea de asumat în creşterea copiilor şi să-i facă să conştientizeze cât de important este ca un copil să fie crescut în familie prezentând soltutiile alternative ce fac posibil acest lucru, soluţii ce pun în prim plan interesul copilului. Desfașurată în perioada noiembrie 2001 - noiembrie 2003, campania a avut un buget net de 3,6 milioane euro. Producția mass-media a inclus 6 spoturi TV ("Asistentul maternal", "sah-mat", "Desene pe asfalt", "Reintegrare", "Preventia si adoptia"); 2 spoturi radio, 4 machete de presa, 2 machete outdoor; Adițional, au fost folosite broșuri, un site web și o linie telefonică gratuită, emisiuni radio-TV finanțate, evenimente speciale (concursul "Floare de colț" și întâlniri cu profesioniști). Iată și rezultatele: conform unei cercetări efectuate de IMAS, numărul celor care au declarat că vor să ia un copil în plasament familial a crescut de la 3,8% la 6,3%. Notorietatea campaniei a crescut cu 11%, ajungând la 69%. Aproape jumătate din cei interveviați au declarat adopția națională drept cea mai bună soluție pentru un copil instituționalizat. Numărul de telefon ce însoțea reclamele a fost observat de 68,4% dintre cei care au văzut spoturile. Numărul de apeluri la linia gratuită de telefon în perioada campaniei a fost de 10.100.

Campania împotriva cancerului la sân a fost înfiițată în 2002 de Avon Cosmetics România. reusind până în prezent să educe. La evenimentul organizat de pastel din cadrul campaniei AVON pentru Sănatatea Femeilor . putem concluziona că această campania socială derulată de către Avon a avut un succes care nu poate fi negat de nimeni și că aceasta a influențat comportamentul social. mai ales cea a femeilor. într-o măsură foarte mare."Află că ești bine” au participat peste 2000 de femei. În 2008. să informeze în privința diagnosticării precoce a cancerului la sân și să facă conștiențe de gravitatea bolii peste 80% din femeile care trăiesc în România. a câștigat premiul Best Innovative Media la AD’OR și a fost premiată cu un Leu de Argint la festivalul Cannes-Lions. . Campania Avon pentru Sănatatea Sânilor a fost premiată atât pe plan național. cât și pe plan internațional. Astfel. pentru categoria “Cea mai bună campanie socială”.

un lider. Identificaț i diferite tipuri de cultură organizaț ională specifice anumitor organizaț ii ș i analizaț i avantajele ș i dezavantajele lor din perspectiva comunicării interne. Fără Corneliu Coposu. Proiectul are următoarele realizări: peste 1 milion de euro stranși în 4 luni. a internalizării normelor ș i valorilor. în prima etapă. PNȚCD și CDR primeau o lovitură foarte puternică prin dispariția Seniorului Corneliu Coposu. putem afirma că PNȚCD a funcționat doar atâta vreme cât Corneliu Coposu i-a insuflat viața. și pe donațiile primite de la persoanele fizice. Acest proiect a fost declarat câștigător la ediția a IX-a a Galei Societății Civile. 350 de companii sensibilizate de mesaj și aproape 200. El a avut inteligența politică de a sesiza problemele din interiorul partidului.000 de SMS-uri pentru donații transmise de oameni pentru a salva viețile copiilor bolnavi de cancer.Un alt exemplu de campanie socială care a influențat comportamentul oameniilor a fost proiectul „Nu mă ignora” a Asociaț iei Salvează Vieț i. Cultura celor de sus Organizația politică “PNȚ CD”(Partidul Naț ional Ț ărănesc Creș tin Democrat) este o organizație care are specificul culturii „celor de sus”. 2. bani necesari pentru înființarea unui centru de Excelența în Tratarea Cancerului. În acest caz organizația se configurează în jurul unui personaj central. Obținerea fondurilor s-a bazat pe opțiunea companiilor de a redirecționa 20% din impozitul pe profit către o cauză socială. PNȚCD nu mai era . mulțumită rezultatelor notabile și cuantificabile care au dus la îndeplinirea obiectivului stabilit: de a strânge 1 milion EUR. în a doua etapă. În anul 1995. Astfel. iar de selecția acestei persoane depinde în mare măsură bunul mers al organizației. Liderul partidului a fost Corneliu Coposu. a fidelizării angajaț ilor. Acesta se bucura de prestigiu și autoritate de necontestat în rândurile țărăniștilor. supranumit Seniorul.

date de conducerea organizației. exploatarea sistemului de distribuție multiplă – tocmai de aceea avem nevoie de oameni pregatiți care să poată atinge și susține aceste obiective ambțiioase” Avantaje: • • • • • • numele organizaţiei. uneori chiar pe ale uneia singure. Dezavantaje: Cultura rolului În Banca Românească. Ion Diaconescu. Mizează prea mult pe competențele câtorva persoane. viziunea și valorile grupului. specifică organizaţiei formale. exprimate în scris Disciplină. Banca Româneasca încearcă cu orice chip să găsească expertiza specifică postului pe care urmează a fi angajat candidatul și caută ca oamenii noi să se potrivească cu cultura lor organizațională. clasice şi care poate fi reprezentată printr-un templu. creșterea organică.același. cărora le asigură posibilitatea unei specializări profesionale . Noul președinte. Valorile și perspectivele. sunt clare. Avantaje: • • • • • Performanța e apreciată după rezultate Membrii partidului sunt loiali față de aceasta valorile PNȚCD nu s-a adaptat rapid la schimbări și nici nu a sesizat necesitatea de a schimba ceva. de aceea nu mai are o însemnătate în sfera politică. Atunci când face angajări. sigla ritualurile şi ceremoniile aspectul exterior al clădirii. în vederea atingerii obiectivelor strategice ale companiei. ci anume președintele partidului. deși respectat în partid. repectul procedurilor. Angajații trebuie să creadă în misiunea. nu avea autoritatea și nici priceperea Seniorului. regulamente de ordine interioară Atmosferă relativ calmă. protectoare pentru indivizi. „Ne interesează să atingem obiectivele noastre strategice: cota de piață. este prezentă o cultură de tip rol. pentru a putea astfel sa integreze noii veniți.

Dezavantaje: • Perspective individuale restrânse și legate de îndeplinirea unui rol specializat. precum și de identificarea individului cu obiectivele organizației Cultura tip persoană În Societatea Civilă de Avocați A. autodirijare şi nivel ridicat de responsabilitate. • Valorile promovate sunt creativitatea. arhitecți. încrederea în oameni. A. deoarece avocații din cadrul acestui organizații reprezintă un punct central. designeri. lucrul în echipă. • • • Se asigură toate resursele adecvate Influența se bazează pe puterea de expert. . Avantaje: • Societatea civilă de avocați este compusă din avocați cu experiență profesională atât în domeniul litigiilor cât și în cel al consultanței de afaceri. deoarece accentul în cadrul acestei organizații este pus pe executarea sarcinii. flexibilitatea. IORDAN & ASOCIATII. constituite din experți cu diferite specializări proveniți din departamente diferite: Specialiști în strategii de marketing și media planning. • Promovare lentă Cultura tip sarcină Agenția de publicitate advertigo are o cultură de tip sarcină. copywriteri . Avantaje: • Sarcinile sunt realizate de echipe de proiect. bazate pe competență și respect reciproc Dezavantaje: • Depinde de mobilizarea întregului grup în scopul îmbunătățirii eficienței. dinamismul. realizarea obiectivelor comune înaintea celor individuale.împreună formează o echipă puternică. nu pe poziția ierarhică Angajatul câștigă un grad mare de autonomie în propria activitate și se încheagă relații bune cu colegii. care își folosește talentul și indemânarea pentru succesul clienților săi. căutându-se să se asigure toate resursele adecvate și plasarea oamenilor potriviți la locul potrivit. funcționează cultura tip persoană.

negocieri.• • Unii dintre aceștia. . atât în sectorul public cât și cel privat. pentru propriul beneficiu. însă organizația poate rareori să-l elimine • Avocații pot învăța doar prin experiență proprie și nu de la alții • Avocații din cadrul acestei organizații nu muncesc pentru organizație ci doar în cadrul acesteia. Dezavantaje: • Avocatul poate părăsi organizația. au o bogată experiență în realizarea de proiecte importante de afaceri. Avocații acestei organizații sunt dintre cei care au pus bazele pe parcursul anilor a numeroase afaceri de succes pentru mulți dintre clienții actuali ai societății.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful