You are on page 1of 9

DANONE

Scurt istoric
Danone România face parte din Grupul Danone, companie multinaţională ce deţine 100% din capitalul filialelei din România. În prezent, Grupul Danone, activ în 150 de ţări, este lider mondial pe piaţa produselor lactate proaspete (Danone) şi numarul 2 mondial în domeniul apei îmbuteliate (Evian) şi al alimentelor pentru nutriţia infantilă (Bledina, Milupa) si clinică (Numico). Până în anul 2007, Grupul Danone deţinea şi o divizie de biscuiţi şi produse cerealiere (LU – biscuiţi şi snack-crackers), însă managementul companiei a optat pentru vânzarea acesteia companiei Kraft , de la care au obţinut în jur de 5,3 miliarde de euro. La scurt timp după renunţarea la această divizie, Grupul Danone a achiziţionat producătorul olandez de alimente pentru copii mici Royal Numico NV, grupul francez obţinând astfel 40% din piaţa europeană a produselor alimentare pentru copii mici şi schimbându-şi orientarea către produsele nutriţioniste. Prin vânzarea diviziei de biscuiţi LU şi achiziţionarea mărcii olandeze Numico, Danone se orientează tot mai mult către sectorul de nutriţie şi sănătate, încercănd astfel să devanseze liderul mondial în domeniu, Nestle. Grupul vrea să îşi focalizeze toate eforturile de cercetare şi inovatie, cât şi resursele de marketing, industriale şi comerciale pentru o creştere rapidă a celor două ramuri: produsele lactate proaspete şi băuturile pe bază de apă carbonatată şi necarbonatată. Din 1996, când Danone a ajuns în România prin achiziţia activelor unei foste fabrici de lactate din Bucureşti, şi până în prezent, compania a reuşit să se afirme ca lider în domeniul produselor lactate şi numărul doi în sectorul apelor imbuteliate, imediat după Nestle. Cifra de afaceri a grupului olandez Numico a fost în proporţie de 72% destinată

Albalact. Unul dintre principalele obiective al lui Batoux este reducerea decalajul între consumul anual pe cap de locuitor în România. Danone România (Danone Producţie şi Distribuţie Produse Alimentare S. ceea ce înseamnă că Danone îşi întăreşte poziţia în sectorul nutriţiei şi al sănătăţii. şi cel de 30 kg/persoană. o cifră de afaceri de circa 106 milioane de euro. Compania are în prezent peste 700 de angajati şi un portofoliu ce depăşeşte 60 de referinţe de produs. înregistrat în Europa de Vest. Bucureşti.R.) este o societate cu răspundere limitată. Danone se va baza pe mărcile sale din gama "sănătate activă". principalele mărci fiind: Activia. de 6 kg. se arată într-un comunicat al companiei. În realizarea acestui obiectiv. structura acestora limitându-se la compartimentul de vânzări şi cel de distribuţie. în persoana lui Stephane Batoux. cu o cotă de piaţă de peste 62% (în anul 2007). Casa Buna şi gama tradiţională Danone Sana.L. Compania Danone Romania are un nou director general. Danone Smântână şi Danone Lapte Proaspăt. Danone. Danone România şi-a bugetat afaceri de peste 120 milioane de euro şi investitii de peste cinci milioane de euro. pentru subsidiara din România. Danone România este lider detaşat pe piaţa locală de produse lactate (iaurturi). cu 20-23% mai mare decat în anul 2006. Începând cu 15 ianuarie 2009. subordonate unui şef zonal de vânzări. sector 2. estima. în condiţiile în care consumatorii sunt tot mai interesaţi şi conştienţi de beneficiile pentru sănătate pe care şi le pot asigura printr-o opţiune corectă în materie de nutriţie.89 milioane de euro şi a obţinut un profit net de 10. Partenerii cheie ai întreprinderii sunt reprezentaţi de furnizorii de lapte în raporturile cu care există parteneriate şi colaborări la nivel de strategie. Jacques Ponty. Nutriday. de la care aşteaptă rezultate foarte bune. Frutmania. când compania a înregistrat o cifră de afaceri de 87. Actimel. Principalii producători sunt: Friesland Foods. Danonino. Covalact şi LaDorna. În fiecare judeţ al ţării există filiale. Pentru anul 2008.alimentaţiei pentru copii. Piaţa internă a lactatelor se ridică la peste 900 milioane de euro. directorul general al Danone România. 96. La sfârşitul anului 2007. Cremoso. iar 28% pentru alimentaţia sănătoasa. Danette.91 milioane de euro. fiind a doua cea mai de succes filială din . cu sediul în strada Nicolae Cânea nr. conform oficialilor companiei.

antioxidanţi). Germania. În acest sens. iti poti folosi codurile introduse in cont. brânzică de vaci cu fructe.07. fibre.2011 si intri in cursa pentru excursia la Disneyland Paris! In fiecare saptamana se deschide un nou tinut plin de jocuri si aventuri. exportă produse în Bulgaria. diferitele deserturi asigură varietatea ofertei şi adaptarea la nevoile şi gusturile consumatorilor români. Danone fabrică circa 95% din produsele comercializate în România în fabrica sa din Bucuresti.976 persoane Danone Romania ofera si foarte multe promotii cumparatorilor. Mouse ghidus cu Mickey! . Compania a acumulat experienţă în dezvoltarea de produse noi. adaptate unor cerinţe speciale. care deţine o cotă de peste 75% pe piaţa locală a acestor produse). tradiţionale sau probiotice. Ungaria. colecteaza coduri de pe stickerele promotionale aflate pe iaurtul Danone Disney si introdu-le in contul tau! Completeaza cel putin 3 tinuturi din lumea lui Mickey in perioada promotionala 13. cu fructe. prin includerea unor substanţe cu rol funcţional (probiotice. unele cu excursii la Disneyland Paris. Celelalte produse sunt importate din Franţa. minerale. Polonia. Republica Moldova şi ţările din zona Adriaticii. Spania. ca şi în efectuarea de studii privind efectele consumului unor alimente cu rol nutriţional specific. Bulgaria.Cea mai mare pondere o reprezintă iaurturile: simple.06 – 24. DANONE in cifre 2009 Cifra de afaceri Număr angajaţi Danone România 434.602. smântâna.651 RON 709 persoane Grupul Danone 15 mld euro 80. laptele proaspăt. vitamine. compania a solicitat atestarea de către Autoritatea Naţionala pentru Cercetarea Ştiinţifică şi a inregistrat dosarul cu documentele specifice. Produse Danone România are astăzi în portofoliu peste 60 de referinţe de produse. cum ar fi: “umpara iaurturi Danone Disney. în colaborare cu echipe medicale specializate. Boxe de calculator pentru muzica ta preferata. Alături de acestea. la tragerile la sorti saptamanale pentru sutele de premii puse in joc: Geanta cool pentru scoala. In plus. conform metodologiei oficiale.lume a grupului în ceea ce priveşte segmentul lactatelor proaspete (după Danone Argentina. În acelaşi timp.

iar astazi se regasesc in topul celor mai apreciate brand-uri. alaturi de produsele sale. branza topita. Compania mai produce o gama variata de branzeturi in fabrica Raraul din Campulung Moldovenesc. Societatea Rarul are. iaurturi proaspete cu fructe. Concurenţa devine important în măsura în care creşte capacitatea de substituţie a produsului. Principalii competitori: Albalact. Pepsi (Prigat) şi Santal aceşttia din urmă fiind competitori de pe piaţa băuturilor răcoritoare. iaurturi proaspete albe. de asemenea. lapte cu arome pentru copii. Friesland Foods. unt. de a imbunatati performantele tehnologice in productia romaneasca de lactate si de a incuraja consumul de produse romanesti. lapte batut. pe care a achizitionat-o in 2008. Compania are o traditie de peste 38 de ani in industria lactatelor. cascaval. la nivelul standardelor europene de calitate. Albalact a creat. branza dulce de vaca. o traditie indelungata in productia de branza si cascaval. alaturi de marci . kefir. la smantana. Granini). branza telemea.Concurenţii O ameninţare importantă o reprezintă concurenţa tot mai acerbă de pe piaţa românească. Albalact are un portofoliu bogat de produse din lapte. Albalact aduce astazi pe piata romaneasca peste 80 de sortimente de lapte si produse lactate sub cele patru brand-uri ale sale – Fulga. Albalact si-a mai asumat o misiune importanta – aceea de a contribui la dezvoltarea si consolidarea industriei romanesti de lactate. care în ultimii ani a luat amploare şi care ameninţă cota de piaţă a firmei prin apariţia de noi competitori (ex. Şi URBB (Orangina. branza de burduf. Timbark.Muller). doua brand-uri autohtone calde si joviale – Fulga si Zuzu . De Albalact si Raraul. sana. iar astazi produce lactate de cea mai buna calitate intr-una din cele mai mari si mai moderne investitii greenfield din Europa Centrala si de Est – fabrica Oiejdea din judetul Alba. Zuzu. Prodlacta. de la lapte proaspat pasteurizat si UHT. MISIUNEA Albalact este sa ofere tot ce-i mai bun din lapte – produse proaspete si sanatoase.care au castigat repede increderea si dragostea consumatorilor romani. Covalact. Scurt Istoric Albalact Albalact este cea mai mare companie de lactate din Romania cu capital majoritar romanesc si al treilea mare jucator din piata locala a produselor lactate.

internationale de renume. Depozitul are o capacitate de 1.A. grupul a intrat într-o nouă fază de modernizare. În 1993 conducerea societăţii a luat hotărârea de a începe privatizarea. Covalact a fost printre primele firme care s-a constituit ca societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat. COVALACT S. Albalact a propulsat si brand-ul Raraul si. dragostea pentru sanatate. formată din trei secţii de producţie fiecare profilate pe altfel de produse. De la achiziție şi până în prezent SigmaBleyzer a investit aproape 7 milioane de euro. În aprilie 2008 Primulact si Lactate Harghita au fost achiziționate prin intermediul Covalact. orientându-se tot mai mult către cerințele pieței și ale consumatorilor români. astfel încât produsele nou lansate în ultimii trei ani reprezintă în prezent peste 60% din cifra de afaceri. În 2003 Covalact a început parteneriatul cu grupul olandez Campina pentru fabricarea iaurturilor Campina pentru întreaga piață din România.C. Portofoliul grupului Covalact a evoluat continuu. S. pentru excursii in natura si pentru locurile frumoase si pitoresti din Romania. În 1990. cu un numar de 417 acționari. Compania intră astfel într-un nou stadiu de dezvoltare pe piața lactatelor romanească. este înregistrată la Registrul Comertului ca societate privată. Din momentul achiziționării Covalact de către Sigma Bleyzer. În iunie 2007 pachetul majoritar de acțiuni al Covalact este preluat de către SigmaBleyzer Southeast European Fund IV.400 de paleţi. Raraul inseamna vitalitate. Astfel. odata cu el. echivalentul a peste 700 tone de produse şi deserveşte cele două . In 2012 Covalact inaugurează la Sfântu Gheorghe noul centru logistic pentru produse lactate. ca urmare a unei investiţii de 5 milioane de lei. începând cu luna noiembrie 1994. branzeturile produse in inima Bucovinei. Scurt istoric COVALACT s-a înfiinţat în anul 1969 sub denumirea de "Intreprinderea de colectare şi industrializare a laptelui Covasna".

Analiza SWOT Albalact PUNCTE TARI . criza economică. Răspândirea zvonului că în compoziţia produselor au fost folosite substanţe toxice.Cota de piata diferentiata pe categorii de produse . PUNCTE SLABE Materia primă. Ajutor din partea autorităţilor statului prin finanţări. AMENINŢĂRI costul in crestere al materiei prime.Piata de desfacere e cucerita in mare parte AMENINŢĂRI . de la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc. acoperind o zonă de peste 50% din piaţa locală.Gradul de satisfacere a cererii incomplet .Educarea consumatorului roman asupra importantei consumului de lactate PUNCTE SLABE . concurenţă autohtonă puternică.Existenta de personal specializat in centrele de distributie OPORTUNITĂŢI . Cerere mare de produse. variază de la un anotimp la altul şi necesitatea constituirii de stocuri în perioada iernii. Oferă o gamă diversificată de produse lactate. lapte.Perspectiva unei concurente puternice din partea companiilor prezente pe piata .Cresterea puterii de cumparare a populatiei . Analiza SWOT Danone PUNCTE TARI Companie multinaţională cu renume. OPORTUNITĂŢI Deschidere pe piaţa mondială. Existenţa unei sigle foarte cunoscute.Diversificarea ofertei firmelor concurente .fabrici ale grupului Covalact.Retea de colectare si desfacere bine organizata .

De aceea. promovarea activităţii fizice şi a unei diete variate. declară Stephane Batoux. Preşedintele Grupului Danone. necesare şi benefice pentru un stil de viaţă sănătos. sănătoase şi echilibrate. prin alimente echilibrate nutriţional şi gustoase." Franck Riboud. regiunea Adriaticii . Vom continua să încurajăm consumatorii să consume zilnic produse lactate. Modelul Danone este bazat pe ideea că dezvoltarea umană şi performanţa economică se potenţează reciproc. Compania a continuat anul trecut să exporte produse fabricate în Bucureşti pe pieţele din Bulgaria. “Aceste rezultate demonstrează că modelul de business adoptat de Danone România. Director General. Danone România. Pentru anul 2010 ne propunem să continuăm aceeaşi strategie şi. Grecia. să investim în cercetare şi noi programe de dezvoltare şi informare ce au drept scop principal.o piaţă europeană de 47 milioane de consumatori. cât mai multor oameni din întreaga lume. "Una dintre principalele idei directoare ale Grupului Danone este aceea că alimentele joacă un rol important în promovarea sănătăţii şi a stării de bine a fiecarei persoane.Misiune Danone îşi propune să aducă. în contextul actual al economiei globale. în fiecare zi. proximitatea şi entuziasmul asigură fundamentul pentru o cultură organizaţională unică şi susţin identitatea Danone în toate ţările unde compania este prezentă. precum şi nivelul salarial. sănătate. . deschiderea. Strategie Danone îşi propune ca strategie de viitor să dezvolte cunoştinţele şi aplicaţiile practice referitoare la alimentele sănătoase şi să rămână un partener activ şi competent în promovarea nutriţiei şi stilului de viaţă care menţin sănătatea. Vom promova o politică de preţuri adecvată perioadei. îşi dovedeşte eficienţa. umanismul. suntem convinşi că trebuie permanent să îmbunătăţim calitatea nutriţională a produselor noastre. în primul rând. Moldova. Valori La Danone. toate acestea ca dovadă a angajamentului nostru pe termen lung în România”. să menţinem locurile de muncă ale angajaţilor noştri.

1. BIBLIOGRAFIE: www. infrastructură.ro www. Compania a investit 17 milioane de lei în dezvoltarea capacităţii industriale. şi de a menţine nivelul salariilor angajatilor săi. Danone intenţionează să recruteze oameni noi şi să ofere în continuare siguranţa locului de muncă şi condiţii de lucru motivante. Mai mult decât atât. iar două milioane de lei pentru proiecte de responsabilitate socială. numărul angajaţilor Danone România a crescut uşor.ro . anul trecut. logistică şi distribuţie.În ceea ce priveşte strategia de resurse umane. În ciuda condiţiilor economice dificile.ro www. de la 703 (în 2008) la 709.1 milioane lei au fost investiţi în cursuri de formare profesională pentru angajaţi.zf. anul trecut investiţiile Danone s-au ridicat la 20 milioane de lei. de a păstra locurile de muncă şi în contextul crizei economice.danone.comunicatedepresa. Danone şi-a respectat promisiunea făcută la începutul anului 2009. Pentru 2010.

coord.Chirita Georgian Cls a XII-a K Prof.: Anton Adriana .