You are on page 1of 5

Bronhopneumopatia obstructiva cronica

Generalitati
Sus Vezi galerie foto Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) reprezinta un grup de boli cronice, ireversibile care determina dispnee (dificultatea respiratiei, gafaiala) datorita faptului ca aerul nu este expirat corespunzator din plamani. In timp, bronhopneumopatia obstructiva cronica se agraveaza si poate duce la respiratie superficiala, afectare cardiaca si moarte. Cele doua boli asociate in general cu BPOC sunt bronsita cronica si emfizemul. Ambele afectiuni sunt cauzate de fumat. In bronsita cronica, bronsiile (caile care transporta aerul spre plaman) sunt inflamate, ceea ce determina ingustarea lor si aparitia dispneei. Simptomul caracteristic al bronsitei cronice este tusea productiva (cu expectoratie de sputa). In emfizem, tesutul pulmonar si alveolele (partile terminale ale bronsiilor, cele mai mici componente ale sistemului respirator, numite si saci respiratorii) sunt afectate, blocand aerul in interiorul lor. Aceasta determina scurtarea respitatiei, simptomul caracteristic al emfizemului. Se crede ca inafara fumatului, alti iritanti pulmonari (cum ar fi fumatul pasiv, poluarea aerului, praful industrial, substante chimice volatile), inhalati o perioada lunga de timp, contribuie la dezvoltarea bronhopneumopatiei obstructive cronice. Bronhopneumopatia obstructiva cronica nu poate fi vindecata, dar poate fi ameliorata si tinuta sub control. Singura metoda sigura de a incetini evolutia bolii este abandonarea fumatului. Medicamentele pot reduce sau ameliora simptomele. Schimbarea modului de viata, cum ar fi exercitiile fizice, exercitiile respiratorii si odihna, pot ameliora simptomele acestei afectiuni. Exacerbarile (agravarea) bronhopneumopatiei obstructive cronice constau in scurtarea brusca a respiratiei, wheezing (respiratie haraitoare care poate fi auzita fie cu stetoscopul fie cu urechea libera) si, posibil, tuse severa, seaca sau productiva. Exacerbarile pot fi amenintatoare de viata si pot necesita spitalizare. Ce este bronhopneumopatia obstructiva cronica? Aceasta boala consta intr-un grup de boli pulmonare cronice (care au evolutie pe termen lung) care determina ingreunarea respiratiei. In BPOC, fluxul de aer spre plamani si din plamani inafara este partial blocat, determinand dispnee. Cu cat boala se agraveaza, respiratia devine din ce in ce mai dificila, si activitatile zilnice pot deveni foarte greu de indeplinit. Desi poate fi ameliorata, in momentul actual nu exista tratament care sa vindece aceasta afectiune. Bronhopneumopatia obstructiva cronica este adesea o combinatie intre doua afectiuni, si anume bronsita cronica si emfizemul.

aparand in timpul efortului fizic si agravandu-se in timpul infectiilor respiratorii. ceea ce duce la scurtarea respiratiei. simptom care este persistent si care se agraveaza. Organizatiile medicale au clasificat BPOC pe baza simptomelor si a functiei pulmonare. in special daca componenta principala a bronhopneumopatiei cronice obstructive este bronsita cronica. In emfizem.tusea cronica . 7. cum ar fi guturaiul. Simptomele caracteristice includ: .In bronsita cronica.productia cronica de sputa odata cu tusea . Evaluarea functiei pulmonare se face prin teste de spirometrie pulmonara. sacii respiratorii si tesutul pulmonar sunt deteriorati. Alte teste specifice determina volumul de aer pe care bolnavul il expira intr-o secunda intr-o expiratie fortata (volumul expirator fortat. aceasta valoare numindu-se valoare predictiva. Cuprins articol 1. necesitand spitalizarea.respiratii scurte. Generalitati Simptome Cauze Factori de risc Diagnostic Tratament Prevenire Simptome Sus Persoanele care sufera de BPOC de obicei au simptome atat de bronsita cronica cat si de emfizem. si de cele mai multe ori brusc. 4. sediul inflamatiei este la nivelul bronsiilor. Inflamatia ingusteaza bronsiile ceea ce determina dificultatea respiratiei. 3. tusea este cronica si productiva.episoade repetate de bronsita acuta . In aceasta boala. . si pot fi amenintatoare de viata. aerul este retinut in interiorul plamanilor. 6. productie de sputa si/sau respiratia scurta) se pot instala rapid. fortata (capacitatea vitala fortata sau FCV = forced vital capacity). Aceste episoade se numesc exacerbari ale BPOC. sau FEV1 = forced expiratory volume) si volumul de aer pe care il poate expira bolnavul dupa o inspiratie profunda. care masoara volumul de aer pe care bolnavul il expira comparativ cu o persoana sanatoasa. Episoadele de agravare a simptomelor (ca tusea. 2. Cand sacii respiratori (alveolele) sunt deteriorati. si pot fi prelungite. 5. Simptomele variaza in functie de severitatea bronhopneumopatiei obstructive cronice.

Cauze Sus Cauza cea mai frecventa a bronhopneumopatiei obstructive cronice este fumatul. cum ar fi fumatul. comparativ cu fumatul. fie emfizem pulmonar. Acest procent se datoreaza factorilor genetici (genelor mostenite). si anume bronsita cronica si emfizemul. Studiile sustin faptul ca fumatul creste riscul de a dezvolta BPOC. Factorii de risc controlabili Fumatul este cel mai important factor de risc pentru BPOC. in varsta de mai mult de 45 de ani fac BPOC. Unele studii releva faptul ca pana la 50% din fumatorii cronici cu varsta peste 45 de ani fac BPOC. Riscul pentru BPOC creste cu cantitatea de tutun fumata pe zi si de numarul de ani de fumat. dar un risc mai crescut fata de nefumatori. Toti ceilalti factori sunt minori. cei mai multi dezvolta o mixtura a celor doua boli. iar pe de alta parte expunerii la anumiti factori care afecteaza riscul de dezvoltare a BPOC. Factori de risc Sus Factorii de risc pentru dezvoltarea BPOC includ factori controlabili. dar si despre suferintele anterioare) si prin testele funcionale . Unele studii releva ca pana la 50% din fumatorii de perioade lungi de timp. Bronhpneumonia obstructiva cronica este adesea o combinatie a celor doua boli. Fumatorii de pipa si trabuc au un risc mai mic pentru BPOC fata de fumatorii de tigarete. cum ar fi factorii mosteniti (genele). Desi bolnavii pot avea fie bronsita cronica. Cel putin 10-15% din fumatori dezvolta BPOC simptomatica. Aproape toti bolnavii de BPOC (mai exact intre 80-90% dintre ei) au fost fumatori pentru o perioada lunga de timp. Diagnostic Sus Teste paraclinice de diagnostic BPOC poate fi de obicei diagnosticata prin anamneza (discutia cu pacientul care releva informatii despre simptome. si factori care nu pot fi controlati. Factorii mosteniti (genele) si factorii de expunere sunt cei care determina care dintre fumatori dezvolta BPOC. Cel putin 10-15% din toti fumatori fac BPOC simptomatic.

gradarea.) releva informatii despre saturarea in oxigen al sangelui si despre o posibila infectie. cu atat este mai lenta distrugerea cailor respiratorii si a plamanilor. Interventia chirurgicala in tratamentul BPOC Interventiile chirurgicale pulmonare sunt arareori folosite in tratamentul BPOC. hematiile-globulele rosii etc. pentru controlarea tusei si wheezingului (respiratia haraitoare) si pentru a preveni si ameliora exacerbarile BPOC. Medicul specialist va face examenul fizic complet si poate recomanda radiografie pulmonara. Cei mai multi specialisti recomanda celor care folosesc inhalatoare sa foloseasca in acelasi timp un spatiator. pentru a releva alte suferinte sau boli coexistente care pot agrava si pot face dificil tratamentul BPOC. Chirurgia nu este niciodata prima optiune de tratament si este luata in consideratie doar in cazurile grave de BPOC. Spirometria este cel mai important test functional. Tipuri de interventii chirurgicale: Pneumectomia subtotala consta in excizarea unor portiuni dintr-unul sau din ambii plamani. tratamentul si monitorizarea BPOC. cum ar fi spirometria. Tratament Sus Medicamentele sunt folosite pentru ameliorarea respiratiei scurtate. Testele functionale pulmonare masoara volumul de aer din plamani si viteza cu care aerul este expirat si inspirat. Cei mai multi bolnavi confirma ca medicamentele le amelioreaza respiratia. cum ar fi leucocitele-globulele albe. Teste de rutina Anamneza si examenul fizic releva informatii importante pentru diagnosticul si monitorizarea tratamentului BPOC. cand prin inhalator se administreaza medicamente corticosteroidiene. Medicamentele bronhodilatatoare si corticosteroizii sunt adesea administrati cu ajutorul unor inhalatoare sau unor nebulizatoare (masca sau piesa bucala prin care se administreaza medicamentul). la care suferinta nu a fost ameliorata de alte tratamente. Diagnosticarea precoce a BPOC este foarte importanta. care distribuie mai eficient medicamentul in plamani si care face mai usoara controlarea dozei administrate. Cu cat mai repede se abandoneaza fumatul si se evita factorii ambientali care contribuie la BPOC. Hemoleucograma (numararea tuturor celulelor sangvine. Radiografia pulmonara confirma sau infirma ca nu exista afectare pulmonara sau cardiaca (cum ar fi cancerul) care sa cauzeze simptomele. Multi bolnavi folosesc inhalatoarele incorect si nu obtin intreg beneficiul medicamentelor. Folosirea spatiatorului este importanta. facand mai mult spatiu pentru tesutul pulmonar remanent pentru a functiona mai . Acestea releva informatii esentiale pentru diagnosticul.pulmonare. in mod special.

Prevenire Sus Cea mai eficienta metoda de prevenire a aparitiei si agravarii BPOC este abandonarea fumatului. Aceasta metoda combina exercitiile fizice. dieta si educatia. Cel mai frecvent sunt folosite in timpul spitalizarii in cazul exacerbarilor BPOC. terapia respiratiei. Dispozitivele ventilatorii sunt folosite pentru a usura respiratia. suportul emotional. Aceasta interventie chirurgicala este luata in consideratie doar in cazurile unor pacienti cu emfizem sever atent selectionati. Nu este recomandata de rutina in tratamentul BPOC.eficient. se poate reduce riscul de dezvoltare a BPOC prin injectiile cu alfa 1 antitripsina artificiala administrate timpuriu. Tratamente alternative Alte posibile tratamente ale BPOC includ: Reabilitarea pulmonara este facuta de o echipa de specialisti care monitorizeaza si trateaza din punct de vedere medical. De asemenea. dar acestia sunt mult mai putin importanti comparativ cu fumatul in determinarea acestei boli. Abandonarea fumatului este importanta in mod special in cazul bolnavilor cu nivele serice scazute de alfa 1 antitripsina. In cazul acestor bolnavi. Alfa 1 antitripsina este o proteina care impiedica distrugerea tesutului pulmonar. Exista multe asociatii care conduc programe de abandonare a fumatului. Bulectomia consta in excizarea unei portiuni de plaman care a fost distrusa de o leziune de mari dimensiuni numita bula. Oxigenoterapia creste nivelul oxigenului din sange si poate imbunatatii respiratia si prelungii supravietuirea bolnavilor cu BPOC sever. praful). Agravarea BPOC poate fi determinata si de alti iritanti inhalatori (cum ar fi poluarea aerului. substantele chimice volatile. . Aceasta interventie chirurgicala este rar recomandata. fizic si emotional aspectele BPOC. medicul poate face recomandari in ceea ce priveste programul abandonarii fumatului. Transplantul pulmonar consta in inlocuirea plamanului bolnav cu un plaman sanatos de la un donator decedat de scurt timp. Injectiile cu alfa 1 antitripsina pot fi eficiente in cazul pacientilor cu deficienta de alfa 1 antitripisna (o afectiune mostenita care poate determina BPOC). Reabilitarea pulmonara este recomandata bolnavilor dupa efectuarea pneumectomiei subtotale sau transplantului pulmonar.