You are on page 1of 44

ODBOJKA

SPECIJALNA TEHNIKA

Rijeka, 2009 AUTOR: Dragutin Šuker

SADRŽAJ:

UVOD
TEH IKA - TAKTIKA BLOKA TEH IKA - TAKTIKA OBRA E TEH IKA - TAKTIKA APADA OSOB I KARTO ODBOJKAŠA – A TROPOMETRIJSKE MJERE PSIHO – MOTORIČKI TESTOVI IZRAČU I DEKSA ZA ODBOJKU SPECIFIČ I TESTOVI TEH IKE ODBOJKAŠA OSOB I KARTO SPOSOB OSTI ODBOJKAŠA ZAKLJUČAK LITERATURA

3 4 11 17 24 26 32 35 40 43 44

2

UVOD
U odbojci specijalne tehnike igraju važnu ulogu kod postizanja vrhunskih rezultata ekipa ili reprezentacija. Svaka ekipa ili reprezentacija mora pronaći svoj model igre koji najviše odgovara mentalitetu iste. Na taj način se može otići i preko vlastitih mogućnosti uz velika odricanja, znanstveni pristup i sustavno praćenje noviteta u svjetskoj odbojci.

U ovom radnom materijalu podrobnije ćemo predstaviti tri specijalne tehnike odgovorne za uspješnost u igri odbojke: 1. Te-Ta Bloka 2. Te-Ta Obrane 3. Te-Ta Napada

U konačnici autor smatra da je od velike važnosti za selekciju igrača potrebno sustavno pratiti osnovne podatke sposobnosti igrača koji su bitni za kvalitetnu selekciju. Od najmlađih uzrasta do seniora. Za to je važno da svaki pojedinačni igrač u klubu ima svoj osobni karton iz kojeg trener u svakom trenutku može dobiti sve bitne podatke o sposobnostima igrača. Primjer takvog jednog kartona kao i testovi u njemu bit će podrobnije objašnjen u ovom radnom materijalu.

3

TEH IKA - TAKTIKA BLOKA

PRI CIPI BLOKIRA JA Osnovni princip u sustavu blokiranja je vrlo jednostavan, a to je: • Postaviti najboljeg blokera nasuprot najboljeg napadača. S obzirom na konbinatorni napad nije baš uvijek jednostavna organizacija bloka. Sretni smo ako protivnička ekipa ne koristi kombinacije u napadu. Startna pozicija osnovnog blokera je na sredini mreže, no nije uvijek tako, upravo on odlučuje tko će gdje i koga blokirati u datom momentu.

PROČITATI I REAGIRATI

Lagano za razumjeti ali nije za provesti u praksu !!! U praksi je važna tjelesna sprema, gdje igrač mora biti gospodar situacije, te samokontrole , kako bi čekao, vidio što se dešava i imao snažnu volju za reakciju, pa i onda kada misli da je sve izgubljeno tj. Da kasni u blok.

SEDAM PRAVILA 1. Igrač bloker mora čitati protivničkog tehničara. Treba zapravo predvidjeti gdje protivnički dizač diže loptu prije nego krene u blok. 2. Startna pozicija na mreži za sva 3 blokera je precizna :

B4 : lijevo od protivničkog T (tehničara) B3 : točno na sredini mreže B2 : nasuprot točke protivničkog napada ( između zone 3 i 4 )

3. Nema kretanja lijevo-desno ili poskoka da bi isfintirali protivničkog dizača. Kretanje mora biti u pravom pravcu a ne u suprotnom, znači da pozicija tijela mora biti u ravnoteži sa obje noge na tlu, je najbolje. Odraz sunožni je obvezan.

4

START A POZICIJA : . 6. METODE RADA – UČE JA ( što bloker treba činiti i u kojem trenutku ) 1. Pratiti prijem servisa ili obranu sve dok lopta nije na pola puta od protivničkog dizača (T) 2. Postoji uvijek mogućnost da blok uspije. 5. Zatim gledati protivničkog dizača što je ključ sustava blokiranja. Pozicija ruku je u obliku košarkaške lopte tj. Pratiti dizača sve dok ne odigra – digne loptu. Ruke držati visoko iznad glave. ako prati kakav je prijem. Nema prijevremenih skokova. 7. Najvažnije je.koljena lagano savijena PROBLEMI : - nauciti blokere da se kreću sa visoko podignutim rukama iznad glave. a to pravilo glasi IKAD ODUSTATI – STATI – PREDATI SE !!! Pratiti protivničkog napadača pa iako kasniš u blok. 5 .4. kada bloker dođe ispred napadača : - što prije rukama biti iznad mreže. B4 prati dizača ali stalno mu mora biti iza leđa i to samo do sredine terena kada je dizač u 1. Pratiti smečera – napadača da bi odredili pravac napada. pa i za vrijeme premještanja. Pratiti loptu. kao da je želimo obuhvatiti prstima. Pravilo 7 je najvažniji princip u cijelom sustavu bloka. korektna pozicija tijela u odnosu na mrežu. gledati napadača.ruke visoko. Ako odustane cijeli sustav obrane polja se narušava. liniji. Tri su razloga za to : Bloker će brže reagirati. Čekati da dizač digne loptu. 3. 4.

6 . Napad paralela. ZAŠTO? Ako lopta dodirne ruke blokera i ide u aut nemoguće je predvidjeti kamo će se odbiti. c. pa obrana rijetko uspije. b. Najjači napad. Dakle ostane rupa u bloku. to su lopte koje protivnički napadači namjerno pucaju u out. krajnji blokeri imaju zadatak da spriječe napad – blok out. 2. SRED JI BLOKER Srednji bloker je odgovoran za kratku dijagonalu.TAKTIKA BLOKA 1. Pustimo li paralelu postoji mogućnost da igrač uz liniju uspješno obrani loptu. LI IJA RAME A : a. Pretpostavka je da napadač najprije treba vidjeti rupu da bi je iskoristio. Preferira se puštanje paralele samo da bi se izbjegao blok out. Koristi slijedeću tehniku : Igrač se kreće prema van i baca ruke prema unutra. Kratka dijagonala.

) APRIJED (frontalno) ramena se okreću prema pravcu kretanja. To je klasično kretanje bez forsiranja. Ima napadača koji imaju brzu ruku i drže je Iza tijela. 7 . blokeri moraju biti spremniji za blok : Dakle ruke iznad Glave!!! . Dakle kod ove tehnike u napadu. bloker mora brže reagirati jer se ruka pojavi u zadnjem momentu. PAŽ JA : Ovo je jedno generalno pravilo.TEH IKA SRED JEG BLOKERA ( B3 ) - Startna pozicija B3. kada je potrebno Napraviti 3 i više koraka. Kretanje : a. VAŽ O : - Što je precizniji prijem servisa. MOME AT SKOKA : Bloker skače u momentu kada napadač podigne ruku u napadu.Ako imamo dva blokera treba ih postaviti kao na slici kako bi skupa pratili kretanje protivničkog napada.) BOČ O : kada je potrebno napraviti ne više od jedan do dva koraka. b.

tempo U zoni 3 i 4. B2 je bloker koji čita igru. Bloker 2. a B je bloker 1. kako bi znao da je B1 spreman za blok. Koristi se u brzoj igri gdje dobar dizač često zove 1. kod idealnog prijema.4) RAZVOJ : 1. Ide najbrže što može na poziciju bloka gdje se napad odigrava. 8 .3. Koristi se u brzoj igri gdje dobar dizač često zove 1. tempa : .PRESI G BLOK Osnovni princip je da jedan bloker prati istog igrača u napadu prvog tempa. tempa B1 starta iza lijevo. tempa : . Taj bloker je fiksni i ima zadaću da prati 1. B1 je bloker 2. tempo U zoni 3 i 4.Drži ruku na leđima 1. prati napadača u slučaju da se igra kombinacija. tempa (B). tempo ma gdje da se odigra na mreži i blokira pravac zaleta. Startna pozicija jednostavna na mreži : U ovom slučaju svaki bloker prati 1. B2 je bloker koji čita igru. 2. tempo ma gdje god se napad izvrši (zoni 2.preuzima 1. k Ide najbrže što može na poziciju bloka gdje se napad odigrava. tempo u svojoj zoni.

3. tempa iza čitajućeg blokera.) IZVANA b. ALMA u zoni ¾.VARIJA TE: B1 se pomjera u desno od B. Startna pozicija na mreži : Ova shema je korištena protiv ekipe koja igra često 1. a. tempo 2-3 m od dizača tzv.) IZNUTRA 9 . Bloker 2.

Oba su u ulozi čitajućeg blokera. tempa. Ukoliko se to ponavlja lijevi bloker mora preuzeti Dizača i blokirati ga. tempa koji čitaju igru prate ostale napadače. Ovaj način blokiranja se vrši protiv napada sa jednim 1.4. tempo u napadu. liniji može kuhati ili smečirati 1. DVA BLOKERA 1. KUMULATIVNI EFEKAT što povećava rizik od pogreške pri kraju setova i utakmice pa napadač smečira u aut. Postavljaju se tako da su 1 m Iza i 1 m bočno od B tj. tempo iza glave. Opasnost ovog sustava je u tome što dizač kod idealnog prijema kada je u 1. 10 . - Ukoliko napadač često mora napadati na 2 i 3 bloka povećava se tzv. loptu. Ovaj način bloka je koristan kada je dizač na mreži. Kada dizač puno koristi 1. TEMPA – Startna pozicija na mreži – VAŽNO : - Jedan napadač protiv jednog blokera mora biti uspješan ( i kod muškaraca i kod žena ). Kada napadač u zoni 2 ide na 1. tempa. tempom a to je kada se dizač Nalazi u prvoj liniji. Dva blokera 2. od fiksnog blokera 1. Ako se to ne dogodi napad je neuspješan. DUPLI PRESING BLOK Startna pozicija na mreži : Imamo 2 blokera 2. 5.

neuhvatljivih lopti. Kretanje. Svaki igrač ima određenu startnu poziciju gdje stoji ovisno o razvoju igre i kretanju lopte na protivničkoj strani. Dakle. kretanje je sporije. 4. 2. dok u poziciji (b) ravnoteža dopušta kretanje u dva pravca koja omogućuje uštedu vremena. 1. u funkciji taktike koja se primjenjuje.igrač treba stalno biti spreman na brzu reakciju. 11 . Startne pozicije. Pravci obrane. poluupijači i povaljke. Pomoćna pozicija.ovo je pozicija gdje se nalazi igrač u funkciji taktike koju koristi ekipa. 5. 3. To znači da je maksimalno koncentriran i spreman na kretanje. Tu spadaju upijači. Finalna pozicija. U poziciji (a) tijelo treba držati u ravnoteži spremno na reakciju u 4 različita pravca. može se kretati samo u 2 pravca: naprijed i u stranu prema sredini terena.TEH IKA – TAKTIKA OBRA E DEVET PRAVILA ZA OBRA U Principi: Pravila koja trebaju biti praćena za svakog igrača moraju se specifično razvijati na treninzima. u koliko je više pravaca u koji igrač može ići.kada se igrač nađe u fazi obrane u zoni koju treba braniti.ovo je mjesto gdje se treba naći obrambeni igrač u momentu kada protivnik odigrava loptu (smeč) iznad mreže.ova pozicija se koristi kod spašavanja teških.

Položaj tijela zavisi od prvog pravila i od pomoćnog pravila što ćemo kasnije vidjeti. 9. zavisno o smjeru udarca. Treba fiksirati pogled posebno na ruku napadača.na svakom dijelu igrališta koristi se odgovarajući položaj tijela. Biti miran. - 1 je pripravan za obranu oštro kuhanih lopti. POZICIJE IGRAČA U OBRANI OD 1.položaj u finalnoj poziciji treba biti izvršen prije nego napadač smečira.obrambeni igrač fiksira svoju pažnju na protivničkog napadača (smečera). To znači da obrambeni igrač u momentu udarca mora biti miran kako bi mogao krenuti u eventualne različite smjerove. U koliko je ne izvrši. 7.zahvaljujući statistici određene su točno finalne pozicije. Kasnije ćemo upoznati ove položaje. lijeva noga se nalazi na liniji od 3 m okrenut centru terena. Pažnja. Nalazi se 2 koraka od osnovne linije i 1 korak od centra u lijevu stranu gdje se organizira 1. Položaj tijela. 1. TEMPA (PENAL. Obrambeni igrač normalno čini jedan korak da bi zauzeo finalnu poziciju. Ovaj način rada mora biti kontroliran od strane trenera. 8. znači da nije fiksirao svoju pažnju na napadača. tempo 12 . Statistika kao pomoć u određivanju pozicije igrača. sa desnom nogom na liniji napada od 3m okrenut prsima prema sredini terena.6. On se nalazi na liniji napada dva koraka od bočne linije. nego jedna mapa koja pokazuje gdje većina protivničkih napada završava i zato je vrlo važna analiza protivničkog napada kako bi postavili učinkovitu taktiku u obrani polja. - 6 najbolja pozicija je x1 da bi se mogao vratiti 2 koraka ili krenuti naprijed 1 do 2 koraka i u stranu jednako tako. Statistika nije ništa drugo.ALMA) a) primjer obrana od penala: - 5 se nalazi na liniji od 3m jedan korak od linije bočne.

Igrač zone 5 se nalazi 2 koraka od bočne linije igrališta. 1 i 5 se izvlače natrag.Obrambeni igrači zone 5 i 1 ukoliko su okrenuti prema mreži paralelno lopta se odbija preko mreže ili u mrežu koja se teško može spasiti. tempo. b) primjer obrane od alme: . 6 i 1.igrač zone 4 brane kuhane lopte iza bloka. ili 2. POZICIJE IGRAČA U OBRANI OD POLU VISOKE LOPTE pokrivanje po slobodnom blokeru: . Igrač zone 1 se nalazi jedan korak od bočne linije igrališta i desnom nogom na liniji napada. a njegova startna pozicija je 2 koraka od osnovne linije i 2 koraka od desne bočne linije. a samo u slučaju da ne stigne u blok štiti kuhane lopte iza bloka. Igrači se obrnuto postavljaju nego kod obrane penala. također je spreman da u slučaju loše kontre spremno formira trojni blok u zoni 2. a lijevom nogom stoji na liniji napada. Međutim ukoliko su okrenuti prsima prema centru igrališta lopte se odbijaju u sredinu igrališta i lako ih mogu spasiti ostali igrači.startna pozicija obrambenih igrača zone 5. Igrač zone 4 nakon što je bio spreman da blokira 1. 2. 13 . 6 ide više prema centru. Igrač zone 6 mora biti najelastičniji igrač obrane polja.

Kod ovog sustava važno je slijedeće: a) izbjegavati pod svaku cijenu individualni blok.( 5 se kreče paralelno sa bočnom linijom. Kako dva igrača u polju brane istu zonu. b) zatvoriti kut snažnog smeča sa blokerom br.3. a u desnu paralelno sa osnovnom linijom servisa. 1 ide prema 6. 4. Kretanja igrača zone 1.3. a 4 ide prema 5) 14 . a lijevom nogom u terenu. 2 koraka od lijeve bočne linije igrališta. 5. Igrač zone 5 stoji na liniji napada od 3m. POZICIJE IGRAČA U OBRANI KOD TROJNOG BLOKA - igrač u zoni 1 je spreman za kuhane lopte. namjerno ostavljenu. 6 u lijevu stranu ide naprijed. trebaju se dogovoriti unaprijed. - Igrač zone 6 se nalazi u produžetku napada i spreman je u kretanje u pravcu napada. što znači da B2 i B3 čine individualni blok i ostavljaju rupu u bloku između njih dvojice tzv. U koliko su mnogi napadi kroz sjenu bloka. 4. 6. Desnom nogom je na bočnoj liniji igrališta.2. ZONA SJENE . zatvara se blok i to sa blokerom br. sjenu.

OBRANA OD KOMBINATORNOG NAPADA . 6 ide na paralelu.lijevi ili desni bloker formira individualni blok u pravcu snažnog smeča. 5 pokriva iza bloka kuhanu loptu. 15 . 6. Na oba kraja igrališta van sjene bloka se nalaze po dva igrača u obrani polja.5. 1 se izvlači na dugu loptu vidjevši da mnoge lopte smečirane preko bloka padaju duboko u polje po dijagonali. ukoliko je predvidio da dijagonalni napad ne može biti jak (zbog zaleta) i u polju ga se može lakše uhvatiti. OBRANA KOD INDIVIDUALNOG BLOKA . Ova taktička varijanta koristi se i za kombinacije u napadu.rotacija u slabiju stranu (napad iz zone 2 protivnika). Blok zatvara paralelu. 2 se izvlači na liniju od 3m da bi obranio oštru loptu po dijagonali.

OBRANA OD KRATKE DIJAGONALE Igrač zone 5 je slab u polju i ide u zaštitu bloka. Danas je to uglavnom kod tog sustava u obrani mjesto rezervirano za libera kao najboljeg igrača obrane polja. Zona 1 je manje opterećena i tamo postavljamo slabijeg igrača u obrani polja. 6 je dobar igrač u polju i ide na mjesto igrača zone 5. 1 se povlači na 6m uz bočnu liniju igrališta. 16 . Slobodan bloker zone 4 koji ne sudjeluje u bloku izvlači se na 3m i postaje igrač zone 4. a idealno bi bilo nastojati ove zone braniti sa 3 igrača 8. OBRANA KOD NAPADA IZ DRUGE LINIJE a) postaviti blok sa što više igrača (2-3) nasuprot napadaču. Igrajući sustav sjene trebamo postaviti u zonu 6 najboljeg igrača pa čak i ako je tehničar. b) ove dvije zone paralela i dijagonala moraju se braniti sa najmanje 2 igrača.7. Osnovni princip je eliminirati slabosti u ekipi iskorištavati dobre strane ekipe.

između dizača i napadača mora biti idealna suradnja jer je važno vrijeme i određena pozicija napadač-dizač. u pravcu dizača kako bi smečirao vršeći ritam lijeva-desna noga.Servis lijevo od napadača. napadač 2. 2. uz velika odricanja i znanstveni pristup sustavnog praćenja sljedećih elemenata: 1. a realizira napad na vanjskom dijelu igrališta. Ovaj sustav zahtjeva konstantnu mobilnost igrača u napadu. 1. Svaka ekipa.TEH IKA – TAKTIKA APADA Ofenzivni sustav igre u napadu je jedan novi nepredvidivi sustav. Napad je baziran na koncentraciji igrača 1. tehničar mora nastojati dizati više lopti u 2. imati stalno 4 napadača: 3 naprijed i jedan natrag (2. smečeri iz 2.metode su: a) relacija dizač-napadač. Kretanje igrača u kontinuitetu dovodi do otežavajućih okolnosti za blok protivnika. linije imaju vremena za praćenje organizacije bloka protivnika pa mogu prilagoditi zalet i napad na slabijeg blokera. Napadač ne može smečirati van linije zaleta koji određuju stopala dizača uz mrežu. Napadač prati putanju lopte okrećući lijevu nogu u pravcu igrača koji prima loptu. tempa (nepredvidiv) se kreće prema sredini. Na taj način se može stići i preko vlastitih mogućnosti. ili reprezentacija mora pronaći svoj model igre koji joj najviše odgovara po mentalitetu. 1. tempa prema sredini veže protivnički blok i onemogućava organizaciju bloka na krajevima. Kretanje 1.linja) 3. tempa (srednji bloker) koji ide prema van. 2. TEMPO . liniju. 17 . Vrijeme zaleta. Napadač mora biti u zraku u trenutku kada dizač diže loptu. i završava sa ritmom lijeva-desna noga. Odmah zatim lijevu nogu usmjerava prema mreži. .1. 5. Mjesto napada. broj koraka varira od 3-4. NAPAD. 4. i 2.

Najprije zbog dizanja u zone 3 i 5 (mreža je podijeljena u 9 zona) b) Ritam zaleta. To je baza i najvažniji bio-mehanički princip za eksplozivan skok. Igrači dešnjaci koriste ritam lijeva-desna noga.zalet se vrši generalno u 3 koraka. U pravilu su važna 2 koraka za ubrzanje zaleta. Napadač se okreće u pravcu primača koji prima servis okrećući desno stopalo da bi odmah izvršio zalet prema dizaču u ritmu lijeva-desna noga. To osigurava bolju stabilnosti i ravnotežu. Kontakt stopala sa podlogom treba biti što kraći.. 3. Napadač kreće sa linije napada 3m od mreže između zone 3 i 4.Servis desno od napadača. Isti princip je za krajnje napadače. 18 . Startna pozicija napadača. Startna pozicija se nalazi na tom mjestu zato što se najviše kombinacija u napad realizira iz te točke.

Ruka smečera mora biti dignuta na način da pruži mogućnost dizaču za efikasan napad. Ovaj model je u modernoj odbojci bitan zato što napadač drugoga tempa sudjeluje u prijemu servisa.c) Pažnja.napad sa sredine na lijevoj strani mreže (Bugar) br. Dizač povremeno. Nakon lažnog kretanja prema sredini terena naglo mijenja smjer kretanja u momentu kada napadač prvoga tempa skače. Ustvari napadač nema vremena iskoristiti pokret sa rotacijom ramena. poziciju bloka i teren protivnika.uspješnosti ovog napada 2.napadač 2. da bi oslobodio napadača od protivničkog bloka diže loptu na lijevo rame napadača i na taj način mu omogućava smeč sa rotacijom iz ramena.napad sa sredine mreže (Rus) br.trup formira sa mrežom kut od 45°.2. da bi brzim kretanjem prema van smečirao rotirajući loptu suprotno od zaleta. 2.napad uz dizača (Dupli) br. tempom je u tome što se primač na trenutak izgubi iza dizača. 4. tempa uglavnom završava zalet na desnoj strani igrališta. 2. 3. d) Kretanje u napadu. 1. NAPAD. Lopta se udara zahvaljujući brzom i kratkom pokretu ruke. 5. Mora biti spreman na sve situacije u igri. TEMPO . Signali korišteni za atraktivnost ovog napada: br.napadač mora kontinuirano paziti na odnos sa dizačem. .korak lijevom nogom (2. . Najčešće njegov zalet kreće od sredine terena prema van (u primjeru servisa sa 2 primača).napad iza dizača na kraju mreže (Koreja) 19 .napad iza dizača (Finta) br. Zato je važno trenirati pokret iz zgloba šake (zapešća).korak) ima mjesto točno iza dizača u momentu kada prima loptu.

Treći korak zaleta je dug. Situacija napada br. a lijevo stopalo se postavlja tako da ramena formiraju kut od 45° u odnosu na mrežu. a donja slika udaljenost od kraja mreže gdje se realizira napad. 20 . Igrači moraju biti trenirani da napadaju udarajući loptu suprotno od zaleta odražavajući se u dalj. II gdje smečer napada odmah iza dizača odrazom jedne noge.Gornji dio slike prikazuje broj kombinacija.

tempa koji lažnim kretanjem (unutra-van) zaokuplja pažnju bloka tako da napadač iz 2. LINIJE . Smečer iz 2. Lopta se diže 2m od mreže. Blok prati napadača 2. biti vrlo brzi 3. uočavajući slabu točku u bloku protivnika. biti vrlo agresivni 4. NAPAD IZ 2. linije u 4 zone i to A B C D.3. Osnovni princip: . Zato je važno podijeliti napad iz 2. Napadač 2.neophodan je kada se dizač nalazi u prvoj liniji. biti vrlo koordinirani i sa vrlo izraženom vidnom percepcijom 2. ROTACIJE KOD PRIJEMA SERVISA Novost u prijemu servisa kod ofenzivnog sustava su 2 primača koji pokrivaju cijeli teren kod tenis (flot) servisa. linije signalizira dizaču gdje želi da mu digne loptu. a odraz odmah iza linije od 3m. sa lijeva na desno. biti uvjereni da je svaku loptu moguće spasiti 21 .korištenja 2 najbolja igrača u bageru i atletski najspremnijih kako bi mogli pokrivati slabije igrače na prijemu. Lijevo stopalo kod odraza je nešto ispred bliže liniji od 3m. tempa. linije bira poziciju za napad koja ovisi od 2. a napadači iz druge linije čine iznenađujući napad za protivnika. Zalet se vrši sa 4 koraka. Ovi igrači moraju imati mnoge vrline: 1. linije ostaje slobodan.

uključuje se 3. Realno. Ako protivnik servira jako.kretanje više igrača u napadu zavarava blok protivnika i čini ga lomljivim (slabijim). agresivnost ova dva igrača omogućuje uspješno pokrivanje najkritičnijih točaka na terenu. 22 . ovaj sustav prijema servisa izgleda vrlo lomljiv (slab).Evo pozicija u prijemu servisa kod različitih rotacija: Ovaj sustav prijema servisa stavlja 2 igrača (12 i 15) u zahtjevan položaj. igrač koji pomaže u prijemu servisa.napadači iz druge linije mogu se skriti iza primača. Prednosti sustava: . tako da se brzo mogu uključiti u napad iz druge linije suprotno od napada 2. Na papiru. tempa .

tempa. striktno se držeći dogovorenih kombinacija.Slabosti sustava: . VAŽ O 1. tempa krećući se u sjeni dizača ili 1. napadači posebno 2.ako jedan od primača ima slab dan. Kretanja su duga 2. brzom promjenom pravca kretanja mijenjanju pravac udaljavajući se od dizača prema vanjskoj strani igrališta 4. zalet se prije vršio obvezno sa desne strane u odnosu na mrežu. linije je uključen konstantno. Promjene kombinacija su moguće samo u dogovoru sa trenerom. koje se prethodno moraju uvježbati na treningu napad iz 2. zadajući dodatne teškoće protivničkom bloku 3. mogućnosti napada su jako umanjene i može biti sa katastrofalnim posljedicama za krajnji ishod rezultata na utakmici. zalet se izvodi više iz sredine terena prema van. a sada skoro paralelno. napadači su u kontinuiranom kretanju. 23 .

U slučaju da nemamo antropometar. mjerimo sa običnim metrom stojeći leđima okrenuti od zida. Ispitanik treba biti bos obučen samo u sportski dres. koristiti običnu vagu.OSOB I KARTO ODBOJKAŠA A TROPOMETRIJSKE MJERE 1. 5. licem okrenuti prema zidu. RASPO IZMEĐU OGU Mjeri se sa metrom na traci. 2. TEŽI A Mjerenje se vrši ujutro sa medicinskom vagom. Mjeri se dužina od glave do klupe. VISI A Visina se mjeri antropometrom bez obuće. leđima okrenut od antropometra. 3. 24 . dohvat sa 2 ruke. DUŽI A TRUPA (sjedeća visina) Ispitanik sjedi na klupi sa leđima naslonjen na zid. raspon između dvaju stopala ispitanika sa nogama max. raširenima u stranu. 4. Ispitanik treba biti bos sa punim stopalima na tlu. U slučaju da klub nema medicinsku vagu. DOHVAT U BLOKU Mjeri se max.

Mjeri se max. SKOK U SMEČU( udarac u napadu ) Ispitanik vrši zalet sa 3 koraka.RASPO PRSTIJU RUKU Ispitanik postavi dlanove na stol ili zid i raširi prste tako da su mu palčevi spojeni. I DEKS SKOKA -Žene- -Muškarci- 25 . odražava se sunožno i rukom kojom smečira dodiruje ploču ili zid na kojem je označena visina dohvata u cm. Vrše se 3 pokušaja i bilježi se najbolji rezultat.6. raspon između malih prstiju lijeve i desne ruke.

88 cm skok u bloku 2.skok u bloku (dohvat) .PRIMJER: Ana Anić .) c) Indeks fleksibilnosti trupa d) Indeks troskoka e) Indeks brzine (20m.94 cm skok u smeču 3.00 cm ps.MOTORIČKI TESTOVI 1.visina sportaša . visina 1.skok u smeču (dohvat) 26 .) f) Indeks izdržljivosti u snazi trbušne muskulature a) I DEKS SKOKA Ovaj indeks se sastoji od 3 elementa: . I DEKS Z AČAJA ZA ODBOJKU Ovaj indeks čini 6 testova : Mjeri tjelesnu spremu sportaša i integrira rezultate drugih predloženih testova što stoji na dispoziciji treneru za uspješnu procjenu sposobnosti sportaša. ODBOJKAŠKI INDEKS SE BAZIRA NA SLJEDEĆIM TESTOVIMA: a) Indeks skoka b) Indeks linija (od 3m. Ista se formula koristi za muškarce s tim da se unosi visina mreže 2.43 cm PSIHO .

85 .45 . na ploči ili zidu koji je označen centimetrima.65 .) Da bi dobili indeks linija. Vrše se 3 pokušaja. Pokret mora biti brz bez pretklona trupa naprijed.90 .95 . a bilježi se najbolji. Starta se licem okrenut prema mreži. Vrši sunožni skok u vis nakon savijanja koljenja. najvišu moguću točku.70 .60 .80 .20 .75 .30 . Svaki dodir linije vrijedi 1 poen.50 . Ispitanik treba dodirnuti sa prstima koji su namazani sa kredom. sa rukama u visini ramena.55 .15 . a test traje 1 min. treba brojati koliko puta ispitanik može dodirnuti linije što idu od linije napada do sredine terena. b) I DEKS LI IJA (3m.05 .10 . a može i bočno to ispitanik može birati.25 .00 .40 .35 . Pogledati tablicu ispod: TABLICA DODIR LINIJA 90 88 86 84 82 80 78 76 74 72 70 68 66 64 62 60 58 56 54 52 50 INDEKS 1.Skok u bloku: Ispitanik starta licem okrenut prema zidu.00 27 .

95 . dohvat sa prstima ruku i uspoređuje se sa tablicom koju vidite.c) I DEKS FLEKSIBIL OSTI TRUPA Ispitanik stane na povišenu klupu čija površina označava nulu (0).5 0 cm INDEKS 1.35 .45 .25 .00 Izvodi se 5 pokušaja a upisuje se najbolji rezultat.55 .5 18 16.5 9 7.5 12 10.05 .15 .20 .5 27 25. Za sportaše koji ne mogu biti pozitivni upisuje se negativan rezultat.85 .80 .65 .75 . Treba ići u pretklon sa pruženim nogama u koljenima.30 . TABLICA FLEKSIBILNOST 30 cm 28. Mjeri se max.5 15 13.5 3 1.90 .10 .5 6 4.5 24 22. 28 .50 .40 .5 21 19.60 .70 .00 .

d) I DEKS TROSKOKA Sportaš starta iz sunožnog stava i skače 3 skoka bez zaustavljanja.75 .00 29 .00 7.35 .30 .60 .75 6.85 .00 .75 9.90 .25 8.25 . rukama ili tijelom.00m 9.00 6.55 .25 5.50 8.70 .75 8.40 .50 9.50 7.20 .75 7.80 .05 . Izvode se 3 pokušaja. trag.10 .25 9. Mjeri se distanca od startne pozicije do doskoka petama ili ako ostavi neki 2.50 .25 7.15 .65 .50 5.25 6.00 8.00 5.45 . TABLICA TROSKOK 10.50 6.95 .00 INDEKS 1. a bilježi se najbolji.75 5.

5 INDEKS 1.e) I DEKS BRZOG TRČA JA A 20 m Start je slobodan iz visokog stojećeg stava.05 .6 3. a bilježi se najbolji od 3 pokušaja.5 3.3 3.6 2.10 .55 .3 4.2 4.75 .80 .65 .9 3.60 .2 3. 2.00 30 .1 4.5 sec.1 3.40 .7 3.45 . Vrijeme se mjeri štopericom.15 .25 .85 .4 4.8 2.4 3.0 3.95 .9 4.30 .7 2.20 .90 .00 .35 .50 .8 3. TABLICA TRČANJE 2.70 .0 4.

i 2.10 .70 .f) I DEKS S AŽ E IZDRŽLJIVOSTI MUSKULATURE TRBUHA Za ovaj test je potrebna štoperica i partner koji broji broj ponavljanja koji ispitanik izvodi. Zbrajaju se ponavaljanj u 1.00 .20 .90 .95 .05 .25 . Partner drži stopala blokirana ispitaniku.45 . nakon prve minute. min.55 .35 .50 .00 Test se izvodi 1 puta. i unose se u tablicu. 31 . TABLICA DIZANJA 140 135 130 125 120 115 110 105 100 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 45 40 INDEKS 1. Ispitanik se treba dići do sijeda tako da laktovima dodiruje koljena.15 .40 .60 .85 . Test se izvodi 2 minute sa pauzom od 15 sec.80 .30 . Ispitanik treba leći na leđa sa rukama iza glave i savijenim koljenima pod kutom od 90°. a nazad da lopaticama dodiruje tlo.75 .65 .

90 Ovaj indeks je za odbojku vrlo važan kao kriterij u selekciji igrača.31 skok u smeču 3.99 a) Indeks skoka skok u bloku 3.80 .60 .65 b) Indeks linija c) Indeks fleksibilnosti d) Indeks troskoka e) Indeks brzog trčanja na 20 m f) Indeks snažne izdržljivosti trbuha 75 dodira 16 cm 9.50 .IZRAČU I DEKSA ZA ODBOJKU PRIMJER: I DEKS Mate Matić Visina 1.2 m 3. 32 .65 _________ 4.1 108 .70 .56 1.

iz klečećeg položaja. Test se vrši 3x. BACA JE MEDICI KE Ispitanik baca medicinku od 2 kg sa rukama iza glave. 33 . Treba što prije preći 20 m s time da se svakih 5 m mora zaustavit i brzo preći u puni sprint. BRZO TRČA JE SA ZAUSTAVLJA JEM Ispitanik stoji u niskom startnom položaju. Test se izvodi 3 puta registrira se najbolji rezultat. vrijeme se mjeri štopericom.2. 3. a bilježi se najbolji rezultat u sec.

4. Razmak između donjeg djela ravnala i točke gdje su ga prsti zaustavili se koristi za utvrđivanje vremena reakcije ispitanika. V= vrijeme reakcije (sec. T1 Indeks izdržljivosti = ___ X 100 T2 Važno je utvrditi dali je prvi dio brži od drugog djela testa.) d = distanca između donjeg djela ravnala i prstiju (m) g = ubrzanje – gravitacija = 9. 34 . Treba postaviti 2 čunja ili zastavice u razmaku od 25m. Trener treba štopati vrijeme između prva 3 kruga i druga 3 kruga. Ispitanik treba što brže stisnuti prste kako bi zaustavio ravnalo. Ispitanik treba izvršiti 2 x 3 kruga kompletna.81 5. BRZI A REAKCIJE ( jednostavna reakcija ) Ravnalo drži trener između kažiprsta i palca ruke ispitanika sa distancom od 2 cm između prstiju. BRZI SKA IZDRŽLJIVOST Ispitanik treba proizvoljno startati iz visokog starta.

Treba pratiti visinu luka lopti i poziciju nogu i tijela kod prijema. 1 štoperica 1 teren za odbojku podijeljen u zone kao što pokazuje slika. korpa.SPECIFIČ I TESTOVI TEH IKE ODBOJKAŠA 1. Ispod mreže stavimo korpu za 12 lopti ispitanik starta iz zone za servis. Zadatak primača je da usmjeri loptu u zonu napada 2/3 gdje stoji partner. Trener mjeri vrijeme i prati pozitivne i negativne servise. a od pozitivnih one koje padnu u susjednu zonu. Na znak trenera trči po loptu koja se nalazi ispod mreže u korpi. 2. igrač prima 20 lopti jedan puta a desnoj a zatim na lijevoj strani igrališta. SERVIS Potrebna oprema: 12 lopti. Utvrditi broj pogriješenih prijema. Pratiti i poziciju tijela dok ispitanik servira. 35 . PRIJEM SERVISA Trener servira. vraća se na poziciju za servis i servira u zonu kako je označeno po brojevima od 1-6.

Poeni se broje tako da direktan pogodak u koš iznosi 4 poena (boda) pogodak u obruč vrijedi 2 poena (boda) od table i promašaj kompletan 0 bodova. Zbrajaju se poeni (bodovi) sa sve 3 pozicije (a.3. 36 . TEST DIZA JA PRSTIMA Prije nego počnemo sa ovim testom igrače treba pustiti da se pripreme kako bi probali izvršit zadatak. b . Test se izvodi sa 3 pozicije: a) sa linije slobodnih bacanja b) desna strana od linije slobodnog bacanja c) lijeva strana od linije slobodnog bacanja Sa svake pozicije se treba izvodit 20 pokušaja a) Lopta se sa 2 ruke ispred tijela odozdo baca iznad glave b + c) baca se lopta sa 2 ruke iza glave smečira o tlo i nakon kretanja lopta se prstima usmjerava u koš. c) i dobiva se konačan rezultat.

P= puls u mirovanju (15 sec. odomor + 30 sec. mjenjajući svaki puta smjer i snagu udarca. rad + 30 sec. svakih 5 sec. do 105 sec. a igrač u skoku po želji i skreće loptu u desnu ili lijevu stranu igrališta. . 5.) P2= puls poslije oporavka ( poslije 3 sec. 2) iz svake zone igrač izvodi 10 udaraca (pokušaja) lopte podbacuje trener sa 2 ruke. Poslije svake serije od 10 lopti mjeri se puls i daje se pauza od 2 minute. Pratiti visinu skoka igrača. Bitno! Svaki skok mora biti iznad ili do linije koju smo odredili koju mora dodirnuti (h×i) sa obadvije ruke. naizmjenično LIJEVA-DESNA. po završetku testa) 37 . interval) P1= puls pod opterećenjem (od 90 sec. rad. SMEČ (udarac u napadu) Test se izvodi sa 3 osnovne pozicije u napadu (zona 4. 3. Puls se mjeri prije i poslije testa. Izvodi 6 skokova u 30 sec.4. skok 30 sec. TEST BLOKA Izmjeriti na početku individulanu visinu dohvata u bloku – 10% = h×i . Igrač treba stajati u blokerskoj poziciji 1 m od zida sa rukama u visini ramena.

zatim vrši blok na sredini C i odmah blokira na lijevoj strani loptu od S i pri doskoku mora što brže upijačem dodirnuti točku P. dodaje se 1/10 sec. zatim se kreće u desno skače u blok i dodiruje loptu u točki D . Vrijeme mjerenja se zaustavlja kada ispitanik dodirne rukom točku P u padu. na finalno vrijeme. U slučaju pogrješaka kao što je križni korak ili dodir mreže. TEST BRZI A U BLOKU Igrač B. 38 . starta na sredini igrališta. dira u skoku loptu koju drži parter iznad mreže nasuprot. zatim se kreće frontalno okrenut mreži do točke P koju mora dodirnuti.6. Vrši zalet prema mreži i u skoku blokira loptu koju mu podbacuje parter A koji se nalazi lijevo od njega.

vrši kolut nazad na strunjači 2. TEST KOORDI ACIJE (poligon) Igrač starta ležeći na leđima zatim preskače sunožno preponu A visine 20-30 cm. Mjeri se finalno vrijeme kad se izvrši postavljeni poligon. U slučaju pogrješke test se ponavlja. obilazi čunjeve kako je na slici u slalomu od 2 m.7. 39 . skače na 1 nozi preko prepone B visine 20-30 cm. vrši kolut naprijed na strunjači 1.

TESTIRANJE Izvršeno(nadnevak): Ispitivač: Posebne bilješke: __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Foto: 40 .OSOB I KARTO SPOSOB OSTI ODBOJKAŠA Selekcija: Sportski klub : Prezime : Datum rođenja: Adresa i telefon: e-mail : _ Ime : Mjesto : 1.

Servis Prijem servisa Test za odbijanje prstima Smeč Blok Brzina u bloku Koordinacija u kretanju 41 . 3. 2. 5. 6. 2.ANTROPOMETRIJSKE MJERE 1. 3. Težina (kg): Visina (cm): Dohvat u bloku (cm): Dužina trupa (cm): Raspon između nogu (cm): Raspon prstiju ruku (cm): PSIHO . 5.MOTORIČKI TESTOVI 1. 4. 2. 6. Odbojkaški indeks Brzo trčanje sa zaustavljanjem Bacanje medicinke Brzina reakcije Brzinska izdržljivost TEH IČKI TESTOVI 1. 4. 5. 4. 3. 7.

ŽIVOTOPIS SPORTSKA DOSTIG UĆA: 42 .

Važno je sustavno pratiti sposobnosti igrača kroz specifičnu bateriju testova Da bi se ostvario vrhunski rezultat ekipe ili reprezentacije potrebna je vizija trenera i spremnost igrača da ga slijede uz podršku logistike Za takav vrhunski rezultat potreban je kvalitetan dugoročni plan i program rada sa stabilnim financijama. 43 . Na sustavnom praćenju sposobnosti igrača kreiran je model vrednovanja kvalitete igrača i njihovog napredovanja kroz selekcije (Kadeti – Seniori).ZAKLJUČAK Uspješnost specijalnih tehnika u vrhunskoj odbojci ovisi o tjelesnoj pripremljenosti igrača kroz dugi niz godina. što bi svakom menadžeru olakšalo uvid u iste. Svakodnevnom sustavnom radu na usavršavanju Tehničko – Taktičkih sposobnosti igrača i njihovo implementiranje u igri ekipe. Sigurno je da treneri svatko za sebe ima svoj način vrednovanja i selekcije. a intencija je da dobijemo jedan unificirani model praćenja i vrednovanja sposobnosti igrača. U Hrvatskoj ne postoji praksa sustavnog praćenja napredovanja igrača. bilo u klubovima ili nacionalnim selekcijama.

V. Tests neuromuscolari F.V.P. 1986.I.V.I.A.P.A. Misurazioni antropometriche F. 1986.V. Tests di valutazione tecnica specifica 1987.P.A. 1986.I.P.I.LITERATURA F. 44 .A. Technica speciale F.