Parintele Porfirie Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce. Este un lucru rau.

Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. Tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau." "Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati sii castigam. Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu." "Cand te trezesti noaptea, sa nu te intorci pe partea cealalta pentru a adormi la loc. Sa te ridici, sa ingenunchezi in fata Celui Rastignit si a Sfintilor si sa te rogi smerit si cu iubire. O jumatate de ora, un sfert, zece minute, cinci, cat poti." "Sa te rogi fara neliniste, in pace, cu incredere in grija si iubirea lui Dumnezeu. Nu te osteni cand te rogi.[...] Sa-l rogi pe Dumnezeu sa te faca vrednic de iubirea Sa. [...] Sa faceti cate metanii puteti in rugaciune, chiar daca asta va oboseste. Cand rugaciunea este insotita de sacrificiul nesilit, se face mai placuta si mai roditoare in fata lui Dumnezeu." "Omul lui Hristos trebuie sa-L iubeasca pe Hristos, si cand Il iubeste pe Hristos, scapa de diavol, iad si moarte." "Sa fim smeriti, insa sa nu vorbim de smerenie. Vorbirea despre smerenie este o capcana a diavolului, care aduce cu sine deznadejdea si delasarea, in vreme ce adevarata smerenie aduce cu sine nadejdea si lucrarea poruncilor lui Hristos.[...] Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti trimita sfanta smerenie. Nu pe aceea care spune 'sunt cel din urma, sunt nimic.' Aceasta e smerenie diavoleasca. Smerenia cea sfanta e dar de la Dumnezeu. Dar. Harisma. Nu provine din stradaniile noastre. Pregatestete si cere-I lui Dumnezeu acest dar sfant." "Deschide-ti inima cu simplitate, nesilit, spontan, inaintea Domnului nostru.[...] Sa fii placut. Sa iubesti tacerea, pentru ca doar astfel inima ta va vorbi lui Hristos. Spune vorbe putine, dar cu miez. Sa iubesti osteneala trupului si oboseala, fiindca acestea intaresc trupul si sufletul deopotriva.[...] Tacerea sa-ti fie tainica, adanc in inima. Nu-ti vadi tacerea sa o priceapa toti. Spune doua-trei cuvinte, dar launtric nu conteni a te ruga Domnului pentru toti." "Sa spui mereu adevarul. Sa faci totul cu calm. Sa te rogi pentru a deveni mai bun." "Sa faceti mereu binele, fiindca altminteri e vai de voi!" "Si desi de mic copil faceam multe pacate, cand m-am reintors in lume am continuat a face pacate, care pana astazi s-au inmultit foarte mult. Lumea insa m-

Acesta e un cuvant greu. si astfel rugaciunea ta il va ajuta. sa nu fie neroditoare. cu defectele sale. Hristos a inviat ca sa ne dea multa iubire si bucurie." "Sa nu te necajesti. asa cum pe un om pe care il prind raufacatorii si-l blocheaza. Ii cer numai Domnului sa fie milostiv cu toata lumea si cu mine." "Cand te inhata satana si te apasa. care il elibereaza. Vesnicie este tot ce dai din iubire. Iar cea mai generoasa vesnicie este sa primesti cu iubire. ca si cand i-ar preocupa probleme importante. Domnul se va ingriji de acestea. Sa-ti sfintesti tacerea. nici nu incerca sa faci sa dispara sau sa corectezi cusururile celuilalt. spre Hristos. ci pur si simplu sunt robiti de satana.a luat de bun si toti striga ca sunt sfant. asa cum raman unii ce devin melancolici si cad pe ganduri ore intregi. pentru a darui bucuria reciprocitatii aceluia ce ti se ofera cu iubire. Nu te lupta cu ceilalti. niciodata. scapa din strangerea lor si se indreapta spre alta directie. dand din maini il impinge. sa nu i-o spui. de acum sa incepem sa participam tot mai intens la ziua luminata a Imparatiei iubirii lui Hristos. Sa te rogi pentru acel om in taina." . ci daca tu Il iubesti pe Hristos si pe oameni. Corect e sa te intereseze nu daca ei te iubesc. cuvioase. sa respingi asediul satanei. face o miscare brusca si. fiindca diavolul va afla si va ridica indarjire in sufletul tau si astfel rugaciunea ta nu va da rod." "Cand te rogi pentru un om pe care il muncesc patimi pacatoase. Oricine nu se pocaieste. Ti-l voi spune inca o data: oricine nu se pocaieste va fi pierdut. spuneti ceva despre viata duhovniceasca. va fi pierdut. sa nu ramai nemiscat. sa te opui. Eu insa simt ca sunt cel mai pacatos om din lume." "Mai intai iarta-i pe aceia care te intristeaza. Asadar." "Astazi oamenii cauta sa fie iubiti si de aceea esueaza." "Zadarnicie e tot ce iei din egoism." "Sa-L rogi pe Dumnezeu sa te faca vrednic de iubirea Sa. Iubeste-l asa cum e. unde nu se insereaza niciodata. desi nu e vorba despre asa ceva.] In rugaciunea ta sa-I ceri lui Dumnezeu sa se faca voia Sa pentru tine. Acest lucru iti este cel mai de folos." Cuvioase. mai.. Sa fii pregatit sa reactionezi." "Nu mi-e frica de iad si nu ma gandesc la rai. Doar astfel sufletul iti este implinit. inca de pe acum.[.." "In taina imbratiseaza-ti in inima-ti intreaga obste si intreaga Biserica.

Sa fii un exemplu demn de urmat." "Sa nu stai in spatii inchise. ca sa le tii minte." Noteaza-ti aceste cuvinte. "Sa nu incerci sa arunci relele din tine in exterior ci. Du-te acum. caci sunt pline de inteles." "Te povatuiesc sa ai mereu dragoste pentru toti. mânia. smerenia discernamantul. "Trebuie sa-ti spui mereu acestea: "Doamne. In primul rand dragoste apoi toate celelalte. Fii cu bagare de seama. Iar departe de Hristos. iar aceasta din urma aduce inaintevederea". Este de-ajuns sa faci ce-ti spun. cei ce se indeparteaza de Tine se pierd." "Sa mergi la biserica in mod regulat." . tristetea. daca nu esti intrebat. Hristos este totul. Sa nu vorbesti la serviciu prea mult despre lucruri religioase. supararea. Toate cele frumoase salasluiesc în Hristos."Fii atent. si cu smerenie. Iubiti-L pe Hristos si sa nu vreti nimic în locul iubirii Lui". a greutatilor si a ceasurilor de agonie." "Sa fii bun si ascultator. sa nu fii prea sensibil. roaga-te si fii rabdator in toate". si-atunci se vor risipi si negurile ce s-au instapanit in tine". imi spunea Bunicutul. trebuie sa-L lasam si pe Hristos sa vina la noi si sa-L iubim cu iubire adevarata. "Fii atent cum te nevoiesti. amintirea ranilor ce le-am primit în viata. sa nu te necajesti. discernamantul aduce vederea cu duhul. Nu locul face manastirea. Incet-incet fiule. este izvorul vietii. "Manastire poate fi si casa ta. melancolia. sa te spovedesti si sa te impartasesti des siatunci vei scapa de toata frica si ti se vor tamadui toate ranile sufletesti. caci trebuie sa ne luptam pana cand ne vom da ultima suflare." "Iubiti-l pe Hristos . In felul acesta ne putem apropia cel mai bine de El". ci felul in care vietuiesti. Lui Hristos trebuie sa-I deschidem inimile noastre si. Nu e cu nimic diferita de o manastire. "De nu va veti reveni si nu veti fi precum copiii. nu veti intra în împaratia cerurilor". numai sa vrei. de Hristos trebuie sa ne apropiem nu de teama ca nu stim ce va fi dupa ce vom muri. "Fiule. Sa ai rabdare cu ceilalti. Nevoieste-te cu smerenie si nu asa cum faci tu. Altminteri pacatuiesti". "Ascultarea aduce smerenia. mai bine. ci sa iesi in mijlocul naturii. lasand soarele sa intre in casa. in drumul spre Hristos. cu incrancenare. asa cum tragem perdeaua. sa fii destoinic in munca ta. deschide-ti poarta sufletului spre a primi Lumina care este Hristos.

Daca-i iubesti tu primul. Nu vezi cate poate face dragostea lui Hristos? Sa nu te intrebi in sinea ta daca te iubesc ceilalti." "Nu vreau sa te apropii de Dumnezeu din pricina ca te temi de moarte. lucrand rugaciunea mintii si fiind rabdator. astfel incat sa se auda si ultima litera a fiecarui cuvant. chiar si cand dormi in pat." "Cand citesti Sfanta Scriptura. asa cum spui. ci sa dobandesti pacea." "Sa te rogi si sa iubesti. aceasta se intampla din pricina ca nu Il iubesti indeajuns pe Hristos." "Ca sa fii iubit de ceilalti. rugaciunea noastra devine cu totul curata. zi si noapte. sa canti smerit. fiindca doar astfel cele cantate se transmit celor adunati in biserica la slujba." . Astfel vei avea mare folos". fiule." "Cand canti." "Nu trebuie sa-i silim pe altii sa mearga la Biserica. fiindca astfel te obisnuiesti sa fii corect si smerit in toate. Sa privesti mereu spre analog si sa nu discuti cu cel de langa tine. fara sa faci grimase. ca toate ni se depoziteaza in memorie. in cuget. La fel sa procedezi si cand canti la biserica sau cand te rogi. fara sa faci miscari dezordonate si fara sa tot salti psaltirea. zaboveste mai mult in acel loc si vei vedea ca mult te vei folosi. sa stii ca atunci si ei te vor iubi deopotriva. Sa-L iubesti pe Dumnezeu si sa-i iubesti si pe semenii tai. Par. "Roaga-te si nu te supara. le dezvaluie." "Cand citesti sa incerci sa citesti limpede. sa-Mi urmeze Mie. fiule. Sa te rogi neincetat." "Cand uneori incepe sa-ti fie frica. Sa traiesti ceea ce canti. seara inainte de culcare. Acesta este lucrul cel mai de seama. Asta e totul. iar cand Hristos socoteste ca a venit ceasul potrivit. Hristos a spus: Cine voieste."Trebuie sa iubim cu inima curata si tot astfel trebuie sa ne rugam." Cand i-am spus ca nu tin minte tot ce citesc. sa faci rugaciunile de seara." "Sa nu te rogi lui Hristos sa-ti ia bolile. Roaga-te si fii rabdator. caci trebuie sa o citesti necontenit spre a te lumina. de gasesti o propozitie sau un cuvant ce te-a impresionat. in cuvinte si in fapte. mai intai trebuie sa-i iubesti tu." "Cand se revarsa asupra noastra Harul cel dumnezeiesc. Vreau sa te apropii de El cu multa dragoste." "Oricat ai fi de obosit sa nu uiti niciodata. Porfirie mi-a spus acestea: "Sa stii. Vietile Sfintilor sau alte carti bisericesti.

fie ca te afli aici. antihristul nu ne poate vatama cu nimic." "Sa te spovedesti periodic si temeinic. sau sa te gandesti la ele asa cum faci tu." "Sa nu va preocupati de cele de pe urma. Cand tragi fie si putin perdeaua. cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni totdeauna. lumina patrunde imediat in odaie."Cu cat se afla omul mai departe de Dumnezeu. indata ce ne vom deschide inima cat de putin. iar razele sale ne incalzesc. El va patrunde in ea de indata si vom avea parte de toate cele bune. nici de semnele sale. Si iadul si satana si Raiul. Trebuie sa mergem la duhovnic de fiecare data cand ne chinuie ceva. Eu insa nu vreau sa te temi de ele. nu te mantuiesti. Atunci. fiindca. daca nu te spovedesti." Binecuvantarea Domnului peste voi. nici de antihrist. Care este Totul. oriunde te vei afla. atata timp cat Il avem pe Hristos cu noi. Vei avea toate lucrurile bune. chiar de-ai fi Patriarh. toate sunt adevarate. Vreau sa-L iubesti pe Hristos. cu atat mai mult este necajit si chinuit de felurite lucruri. fie ca te afli altundeva. fiindca sa stiti ca. Hristos ne asteapta si. Este intocmai ca soarele. Da. nu te vei mai teme de nimic din toate acestea. acum si pururea si in vecii vecilor ! ." "Fii atent la mine.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful