Reþete dulci

Reþete dulci

Dedic aceastã carte fiului meu, Patrick Dacian

1

Cosmin Ioan Toma

Aceastã carte a fost tipãritã cu sprijinul Consiliului Judeþean Alba prin Biblioteca Judeþean㠄Lucian Blaga” Alba

Toate drepturile sunt rezervate autorului © I.S.B.N. 978-973-117-319-1 2

Reþete dulci
Cosmin Ioan Toma

Reþete dulci

Editura ALTIP Alba Iulia 2011
3

Cosmin Ioan Toma 4 .

pe atât de apetisante ºi atrãgãtoare. gustos ºi elegant. inimosul autor se prezintã în faþa cititorilor amatori de bucate bune ºi alese cu o aºteptatã carte despre prãjituri ºi dulciuri diverse.Reþete dulci PREFAÞà Dupã volumul „Tradiþii culinare ºi cântece din zona Mogoº” apãrut în 2010 care cuprinde reþete încântãtoare ºi gustoase în acelaºi timp. Ele pot fi realizate în timp relativ scurt ºi cu efort minim de cãtre cei care luptã zilnic cu rutina din alimentaþie. cele mai pretenþioase gusturi ºi va oferi fiecãruia posibilitatea de a-ºi folosi imaginaþia ºi inventivitatea pentru cã. În încheiere un sfat: nu-i desfãtaþi pe cei ai casei cu aceste bunãtãþi în fiecare zi. având frumuseþea stãrii pe care þi-o dã un desert bun. cu siguranþã. Putem vorbi de un adevãrat ghid în lumea dulciurilor pentru cã varietatea reþetelor prezentate va satisface. rezervaþi-le câte o surprizã dulce pentru zile de sãrbãtoare sau pentru momente cu adevãrat unice! Mioara POP 5 . Este vorba de un univers dulce care descrie o gamã largã de reþete pe cât de practice ºi de simple. pânã ºi o carte de bucate dulci poate fi antrenantã pentru mintea cititorului. de cãtre cei pofticioºi dar ºi harnici ºi dornici de a-ºi încerca talentul în bucãtãrie.

Cosmin Ioan Toma 6 .

Reþete dulci 1. Are nevoie de un timp de coacere de circa 35-40 min. CREMA: 7 gãlbenuºuri 200 gr. Din coca formatã se fac douã foi. se adaugã zahãrul. esenþã de cafea 100 gr. se pune cafeaua. de fãinã Albuºurile se bat spumã. nucã prãjitã 150 gr. 7 . nuca tãiatã ºi prãjitã ºi fãina. Delice INGREDIENTE: FOILE: 7 albuºuri 300 gr. zahãr 100 ml. Se unge prima foaie dupã care se aºazã a douã deasupra ºi se rade ciocolata. zahãr 300 gr. unt 2 esenþe de vanilie MOD DE PREPARARE: Gãlbenuºurile se amestecã spumã cu zahãrul. O datã crema rãcitã se adaugã untul care în prealabil a fost fãcut spumã cu 100 gr. fãinã 200 gr. de zahãr ºi o lingurã de cacao. pe rând ºi fãina apoi se fierbe pe aburi. care se pot face în tavã sau pe dosul tãvii.

nucã de cocos 150 gr. Blatul se umezeºte cu sirop de vanilie. peste care se presarã nuca de cocos. Se dã la cuptorul încins timp de 30-35 min. lapte 30 gr. nucã de cocos 140 gr. unt 2 esenþe de vanilie MOD DE PREPARARE: Stafidele se pun la înmuiat în sirop sau rom. de zahãr 100 gr. 8 . zeamã de lãmâie Albuºurile se bat spumã. Crema astfel obþinutã se pune atât pe blatul din mijloc cât ºi deasupra. vanilia ºi laptele. Gãlbenuºurile se fierb pe aburi amestecate cu 7 linguri de zahãr tos. CREMA: 7 gãlbenuºuri 200 gr. fãinã 15 ml. Untul se amestecã spumã cu zahãrul apoi se adaugã nuca de cocos. se adaugã zahãrul. fãina. apa clocotitã ºi zeama de lãmâie. Crema rãcitã se amestecã cu untul ºi se pun stafidele stoarse bine. apã clocotitã 15 ml.Cosmin Ioan Toma 2. zahãr 50 gr. fãinã 15 ml. nuca de cocos. stafide 250 gr. Beatryce INGREDIENTE: BLATUL: 7 albuºuri 300 gr. Blatul obþinut se taie în douã ºi se umple cu cremã.

Reþete dulci 3. cacao 30 gr. cu laptele ºi esenþa de vanilie pânã se îngroaºã la bain-marie ºi se lasã la rece. fãinã 200 ml. zahãr 30 gr. unt 100 gr. Albuºurile se bat spumã cu zahãrul ºi se adaugã fãina. suc lãmâie 20 gr. Crème glacée au ardei iute INGREDIENTE: BLATUL : 6 gãlbenuºuri 150 gr. Blatul astfel obþinut se coace la foc potrivit. CREMA : 4 gãlbenuºuri 50 gr. Separat se amestecã untul cu zahãrul pudrã care se încorporeazã în compoziþia de mai sus ºi se pune pe blat. GLAZURA : 4 albuºuri 200 gr. lapte 200 gr. cacaua ºi ardeiul iute tocat mãrunt. fãinã 5 ml. gãlbenuºurile. zahãr pudrã 2 esenþe vanilie fiole MOD DE PREPARARE: Gãlbenuºurile se amestecã cu fãina. zahãr pudrã 2 esenþe de vanilie fiole 9 . ardei roºu iute 1 praf de copt Se separã ouãle. Praful de copt se stinge în sucul de lãmâie.

Gogoºi cu cremã de vanilie ºi piper roºu INGREDIENT: ALUAT: 3 ouã 100 gr. zahãr pudrã 50 gr. se frãmântã cu mâna un aluat puþin mai moale. 4. se adaugã esenþa de rom ºi turnând treptat fãina. 5. zahãrul pudrã ºi sarea. Pe fiecare bucãþicã. fãinã 2 esenþe rom fiole 5 gr. smântânã 100 gr. Se întinde o foaie subþire. se pudreazã cu zahãr vanilat . Se trece prin aceastã deschizãturã un colþ al fiecarei bucãþi ºi se trage formând o fundã. la mijloc. Pijamale INGREDIENTE: ALUAT: 4 ouã 100 gr. se face o tãieturã în lung. se taie fâºii late de 4 cm ºi lungi de 10 cm. fãinã 10 . sare MOD DE PREPARARE: Se amestecã smântâna cu galbenuºurile.Cosmin Ioan Toma Albuºurile se bat pe abur împreunã cu zahãrul ºi esenþa. coaja de lãmâie 100 gr. Aluatul astfel pregãtit se prãjeºte în ulei încins. în forma de romburi. dupã care se toarnã peste cremã.

apoi spuma se bate în continuare pâna când se întãreºte din nou. apã 5 gr. unt 1 pacheþel cu zahãr vanilat 30 ml. zahãr tos 500 ml. În alt castron smãlþuit. apoi glazurã sau friºcã . se adaugã treptat 250 ml lapte rece ca sã se obþinã o compoziþie ca de clãtite ºi se pune ºi untul. pâna când compoziþia nu mai are cocoloaºe. Când sunt coapte se taie capacul ºi se pune crema de vanilie. Castronul din metal se aºazã pe foc mic. lapte 25 gr. apoi se pune toatã fãina ºi se amestecã cu dosul lingurii pe marginea castronului. gãlbenuºurile se amestecã cu restul de zahãr. fãinã 150 gr. Dupã aceea. margarinã 100 ml. Restul de lapte se înfierbântã ºi jumatate din cantitate se toarnã în compoziþie. rom 2 gr. CREMA: 3 ouã 80 gr. se vor forma iar 11 . sare MOD DE PREPARARE: Se fierbe apa cu margarina ºi sarea. se dilueazã cu 3-4 linguri de lapte. piper roºu sau negru (mãcinat) MOD DE PREPARARE: Într-un castron albuºurile se bat spumã. Se fac grãmãjoare de aluat care se pun în tava la cuptor. Se ia de pe foc ºi se adaugã fãina pe rând amestecând bine.Reþete dulci 80 gr. se adaugã 100 g zahãr ºi romul.

Se ia castronul de pe foc ºi.Cosmin Ioan Toma cocoloaºe. se adaugã zahãrul vanilat. dupã care se pudreazã cu cacao. zahãr 50 gr. bãtând mereu cu telul. 12 . pânã când se desfac toate ºi apoi se adaugã cantitatea de lapte care a mai rãmas. fãinã ºi zahãr se obþine un aluat din care se fac douã foi în tavã. zahãrul ºi cacaua. cacao 50 gr. unt MOD DE PREPARARE: Laptele rece se amestecã cu fãina. spuma ºi piperul roºu se amestecã pânã când se omogenizeazã. Dupã fierbere se lasã la rece ºi se adaugã untul ºi gãlbenuºurile. zahãr Din ouã. CREMA : 4 gãlbenuºuri 150 ml lapte 50 gr. fãinã 100 gr. fãinã 200 gr. dar se bate repede cu telul. imediat cât compoziþia este fierbinte. apoi se pune la fiert la foc mic pânã se îngroaºã. Ruladã Figaro INGREDIENTE: BLATUL : 6 ouã 200 gr. 6. Crema astfel obþinutã se pune pe prima foaie ºi deasupra pe a doua.

fãinã 200 gr. Se continuã astfel pânã se terminã cu ultima foaie ºi se dã prãjitura la cuptor. CREMA : 200 gr. gem caise GLAZURA: 200 gr. sare Bicarbonatul se stinge cu oþet ºi se amestecã cu restul ingredientelor ºi se obþine un aluat din care se întind 4 foi. se aºazã prima foaie.Reþete dulci 7. apã clocotitã MOD DE PREPARARE: Nuca mãcinatã se amestecã cu zahãrul ºi se lasã deoparte. se lasã sã se rãceascã. bicarbonat 5 ml. ulei 10 ml. nuci mãcinate 200 gr. Se unge o tavã cu margarinã. margarinã 10 gr. se tapeteazã cu fãina. apoi se pregãteºte glazura: se pune la fiert apa cu uleiul. zahãr 350 gr. cacao 10 ml. zahãrul ºi cacaua ºi se dau în 13 . la foc potrivit pentru 30 de minute. oþet 5 gr. Dupã ce s-a scos prãjitura. se unge cu un strat subþire de gem ºi se presarã nuca amestecatã cu zahãr. Greta Garbo INGREDIENTE: BLATUL : 2 ouã 500 gr. zahãr tos 50 gr.

Se coace în tava unsã ºi tapetatã cu fãinã. margarinã. gãlbenuºurile. fãinã 300 ml lapte 250 gr. nucã mãcinatã 100 gr. zahãr 14 . unt 2 esenþe vanilie fiole Gãlbenuºurile se amestecã cu zahãrul. fãina ºi laptele. CREMA: 3 gãlbenuºuri 200 gr. nuca. se pune caramel pe fiecare foaie. fãina ºi praful de copt. zahãr 1 praf de copt MOD DE PREPARARE: Se bat albuºurile spumã. împreunã cu untul ºi se lasã la rece. 8. zahãr 100 gr. se adaugã vanilia ºi se pune pe bain-marie. Marilena INGREDIENTE: BLATUL : 7 ouã 150 gr. GLAZURA: 3 albuºuri 200 gr. Dupã ce s-a copt se taie în douã. fãinã 150 gr.Cosmin Ioan Toma clocot. Se întinde imediat peste prãjiturã ºi dupã câteva minute se poate orna cu ciocolatã rasã. Caramelul se obþine din 200 gr. se adaugã zahãrul. zahãr ºi 100 gr.

Pe deasupra se poate rade ºi ciocolatã. Krant INGREDIENTE: BLATUL : 6 gãlbenuºuri 200 gr. 15 . Se toarnã pe o planºetã ºi când se rãceºte se zdrobeºte cu sucitorul ºi se presarã peste prãjiturã. nuca Zahãrul se pune la caramelizat dupã care se adaugã nuca. 9. zahãr 300 gr. zahãr pudrã 2 gãlbenuºuri 2 esenþe vanilie fiole MOD DE PREPARARE: Zahãrul ºi gãlbenuºurile se pun pe bain-marie.Reþete dulci Albuºurile se bat spumã cu zahãrul pe aburi. zahãr 200 gr. fãinã 3 gr. Crema obþinutã se pune peste blatul rece. GLAZURA : 100 gr. unt 150 gr. amoniac Din prezentele ingredientele se face un blat copt la foc potrivit circa 30-35 min. CREMA : 300 gr. nucã mãcinatã 100 gr. Când se rãceºte se adaugã untul ºi esenþa.

zahãr 100 ml apã 3 gr. cacao 100 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. fãina ºi nuca mãcinatã ºi se dã la cuptor aproximativ 30-35 min. fãinã 140 gr. unt MOD DE PREPARARE: Zahãrul. 16 . zeamã de lãmâie 500 gr. Barre de chocolat INGREDIENTE: COMPOZIÞIA : 500 gr. 11. zahãr 60 gr. pânã se leagã. lapte praf 100 gr. apa ºi zeama de lãmâie se fierb împreunã aproximativ o orã. cacaua ºi untul. Compoziþia obþinutã se poate turna în diferite forme ºi se lasã pânã când se întãreºte. Albuºurile se bat spumã cu zahãrul ºi praful de copt. Dacian INGREDIENTE: BLATUL: 6 albuºuri 4 gãlbenuºuri 140 gr. dupã care se adaugã gãlbenuºurile.Cosmin Ioan Toma 10. nucã mãcinatã 5 gr. Se adaugã apoi laptele praf.

ca ºi glazurã. CREMA : 200 gr. dupã care se adaugã fãina. 12. unt 2 gãlbenuºuri 2 esenþe vanilie fiole Se face un sirop din cafea cu care se însiropeazã blatul ºi se adaugã crema peste care. fãinã 5 gr . gãlbenuºurile ºi nuca mãcinatã. zahãr 150 gr nucã mãcinatã 50 gr. zahãr praf 30 gr. nucã 50 gr. se poate folosi ciocolatã topitã. praf de copt MOD DE PREPARARE: Albuºurile se bat spumã cu zahãrul ºi praful de copt.Reþete dulci CREMA : 200 gr. stafide 50 gr. cafea instant 3 gãlbenuºuri 50 gr. zahãr 200 gr . ciocolatã 17 . unt 250 gr. Cocoºatul de la Notre Dames INGREDIENTE: BLATUL : 6 albuºuri 6 gãlbenuºuri 150 gr. Din compoziþia obþinutã se fac douã foi pe dosul tãvii.

împreunã cu nuca. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt dupã care se adaugã gãlbenuºurile si fãina. zahãr 400 gr. unt 50 gr. stafidele ºi ciocolata tãiatã bucãþi. pânã la obþinerea unei compoziþii dense. cafea instant 18 . nucã 200 gr. Café cake INGREDIENTE: BLATUL : 8 ouã 200 gr. Se coace la foc potrivit într-o tavã tapetatã cu fãinã. Crema se pune între foile obþinute. fãina 200 gr.Cosmin Ioan Toma Stafidele se pun la înmuiat în coniac. CREMA: 300 gr. Untul se amestecã cu zahãrul ºi cafeaua. zahãr Gãlbenuºurile se bat pe abur împreunã cu zahãrul. nucã 5 gr. zahãr 100 gr. dupã care se pun gãlbenuºurile pe rând. 13. dupã care se adaugã glazura. GLAZURA: 3 gãlbenuºuri 200 gr.

cu nuca mãcinatã ºi cafeaua. Crema astfel obþinutã se pune peste blat iar deasupra se presarã zahãrul ºi nuca zdrobitã . miere 2 esenþe de vanilie fiole 5 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Aluatul este moale ºi cremos. Untul se amestecã cu restul zahãrului. dupã care reducem temperatura cuptorului ºi mai lãsãm aproximativ 10 minute. de nucã nezdrobitã. zahãr 500 gr. Dãm la cuptorul preîncãlzit timp de 15 minute. unt 50 gr. Are consistenþa unei smântâni groase. Cuburi INGREDIENTE: ALUAT : 2 ouã 400 gr. zahãr 100 gr. cacao 1 esenþã rom fiolã 19 . fãinã 200 ml lapte 60 gr. 14. apoi tãiem cubuleþe ºi le umplem cu cremã. margarinã 50 gr. Se toarnã într-o tavã unsã si tapetatã cu fãinã sau hârtie de copt. se toarnã pe o planºetã umedã ºi când s-a rãcit se zdrobeºte cu sucitorul. CREMA: 100 ml lapte 400 gr.Reþete dulci Jumatate din compoziþia de zahãr se arde împreunã cu 250 gr. Lãsãm la rãcit.

ouãle bãtute. apoi se modeleazã papanaºi în formã rotundã. sare MOD DE PREPARARE: Brânza de vaci se amestecã cu fãina cernutã. migdale 2 esenþe de rom fiole Adãugãm toate ingredientele amestecând într-una. Se amestecã bine compoziþia pânã la omogenizare. margarinã 50 ml. smântânã 10 gr. coaja de lamâie. apoi le tãvãlim prin cocos. zahãr 200 gr. Papanaºi INGREDIENTE: ALUATUL: 4 ouã 1 kg brânzã de vaci dulce 400 gr. sau migdale. zahãrul. bicarbonat coajã rasã de lãmâie 20 ml suc de lãmâie 100 gr. alune. alune. se apasã la mijloc formând un orificiu ºi se prãjesc 20 .Cosmin Ioan Toma GLAZURA : 250 gr. griºul ºi sarea. zahãr farin 4 gr. bicarbonatul stins cu sucul de lãmâie. cacao 50 gr. cocos. fãinã 150 gr. pânã devine un amestec moale. lapte 50 gr. 15. Cubuleþele se dau prin glazurã. griº 200 ml ulei 500 gr.

cu friºcã. zahãr 100 gr. Tartã cu fructe confiate INGREDIENTE: 700 gr. cafea instant 50 gr. unt 5 gr. nucã mãcinatã 21 . pânã se rumenesc. care se aºazã cu mâna în tava unsã în prealabil ºi tapetatã cu un strat subþire de pesmet peste care se pun fructele confiate care se presarã cu puþin zahãr ºi se dau la cuptor aproximativ 45 min. cacao 50 gr. Adela INGREDIENTE: BLATUL : 8 ouã 550 gr. Se poate servi dupã preferinþã. Se obþine un aluat moale. fãinã 120 gr. zahãr 200 gr. Se servesc calzi cu dulceaþã de mãceºe ºi smântânã. fructe confiate 1 ou 500 gr. praf de copt 5 ml suc de lãmâie MOD DE PREPARARE: Praful de copt se stinge cu suc de lãmâie ºi cu restul ingredientelor. unt 30 gr. 17. 16.Reþete dulci în uleiul înfierbântat.

Se umplu foile cu crema apoi se pune glazura. unt 100 ml lapte 100 ml apã 50 gr. Se lasã la rece ºi se adaugã untul. zahãr Se pune apa cu ciocolata pe foc la topit. cacao MOD DE PREPARARE: 200 de gr. cafeaua ºi cacaua. unt 75 gr. zahãr 500 gr. nucã prãjitã 5 gr. fãinã 300 gr . Se dã de pe foc ºi se adaugã untul. GLAZURA: 200 gr. se adaugã zahãrul ºi se lasã sã fiarbã 5 minute. fãinã 100 gr. Se fierbe pânã când devine un sirop apoi se 22 . 18. Gãlbenuºurile se amestecã pe aburi cu 200 g de zahãr praf. din cantitatea de zahãr se pune la topit cu 100 ml apã. Doboº cu glazurã de ciocolatã INGREDIENTE: BLATUL : 300 gr. ciocolatã menaj 75 ml apã 100 gr. se fac douã foi ºi se dau la cuptor.Cosmin Ioan Toma 50 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt.

cu cacaua ºi cu restul de zahãr. praf de copt 1 pachet piºcoturi 100 ml cafea MOD DE PREPARARE: Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt. Se adaugã gãlbenuºurile ºi fãina. zahãr 200 gr.Reþete dulci pune la rãcit. ciocolatã menaj 75 ml lapte 100 g unt 75 gr. Separat se amestecã fãina cu laptele. Compoziþia rezultatã este pentru 5 foi. zahãr Se pune apa cu ciocolata pe foc la topit. se adaugã zahãrul ºi se lasã sã fiarbã 5 minute. fãinã 50 gr. 19. Se lasã blatul la rece. se amestecã compoziþia pânã la omogenizare ºi se dã la cuptor la foc potrivit circa 30 min. GLAZURA: 200 gr. 23 . Biscottes INGREDIENTE: BLATUL: 7 ouã 200 gr. cacaua 5 gr. Când s-a rãcit se amestecã cu untul pânã devine o spumã. Compoziþia se amestecã cu siropul rãcit ºi se pune din nou la fiert amestecând pânã se îngroaºã. Se dã de pe foc ºi se adaugã untul.

Dupã ce s-a rãcit se adaugã untul ºi zahãrul. fãinã 50 gr. CREMA: 3 ouã 300 gr. Se amestecã pânã ce se omogenizeazã compoziþia. zahãr 100 ml cafea 50 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Se omogenizeazã compoziþia ºi se dã la cuptor la foc potrivit 30 de minute. Dunãrea INGREDIENTE: BLATUL : 5 ouã 200 gr. zahãr 200 gr. gãlbenuºurile ºi cacaua. unt gr. cacao 50 gr. zahãr gr. atât cât sã le acopere. budincã vanilie ml lapte Se fierbe laptele cu budinca. 200 200 100 200 20. unt 24 .Cosmin Ioan Toma CREMA: gr. cacao 100 gr. Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt. Piºcoturile se înmoaie în cafea ºi se aºazã peste cremã. Crema se aºazã pe blatul rãcit. Se pudreazã cu cacao. Peste piºcoturi se pune un strat subþire de cremã. În compoziþie se adaugã fãina.

în care se mai adaugã ºi cacaua ºi se pune pe foc. friºcã 200 gr . Se omogenizeazã compoziþia. iar deasupra se rade ciocolatã. GLAZURA : Albuºurile se bat spumã pe abur cu 100 gr. zahãr 500 gr. Se lasã la rece ºi se taie în trei. fructe din compot 2 esenþe de vanilie fiole 25 . de zahãr care se stinge cu 100 ml de cafea. se pune într-o formã de tort tapetatã în prealabil cu fãinã ºi se dã la cuptor la foc potrivit 30 de minute. zahãr 200 gr. În compoziþie se adaugã fãina ºi gãlbenuºurile.Reþete dulci Se caramelizeazã 100 gr. la fiert. Tort cu friºcã ºi fructe exotice INGREDIENTE: BLATUL : 8 ouã 200 gr . pânã se obþine un sirop. Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt. pânã se obþine o spumã. CREMA: 2000 ml . de zahãr. 21. Se lasã la rece ºi se toarnã peste blat. Separat se amestecã untul cu zahãrul rãmas. fãinã 5 gr . Se amestecã la bain-marie. Compoziþia se toarnã peste prãjiturã. se adaugã siropul ºi trei gãlbenuºe. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle.

iar deasupura se pune a treia foaie de blat. se pune friºca ºi fructe. Se continuã cu a doua foaie ºi crema. cremã Mascarpone 10 gr. Piºcoturile se înmoaie puþin pe ambele pãrþi în cafea dupã care se aºazã într-o tavã unul langã altul. Tiramisu INGREDIENTE: BLATUL: 4 ouã 400 gr.Cosmin Ioan Toma Se bate friºca. apoi se pune alt strat de piºcoturi. Se toarnã albuºurile peste amestecul cu mascarpone ºi se întorc uºor cu lingura pânã la încorporare. astfel încât sã se formeze un strat uniform. Se îmbracã într-un strat subþire de friºcã apoi cu restul de friºcã rãmas se ºpriþeazã diferite forme. îmbibate de asemenea în cafea ºi deasupra ce a mai rãmas din cremã. în care se se pune zahãrul ºi esenþa. cacao MOD DE PREPARARE: Într-un bol se amestecã bine gãlbenuºurile de ou cu zahãrul pânã se deschid la culoare. Într-un bol separat se bat albuºurile de ou pânã se umflã. Se adaugã apoi crema Mascarpone ºi se omogenizeazã amestecul. zahãr 300 ml cafea farã zahãr 150 gr. 22. Dupã primul strat de piºcoturi se toarnã peste ele o jumãtate din cremã. Se pudreazã din belºug cu cacao. 26 . ºi se lasã la frigider peste noapte. piºcoturi 250 gr. Foaia de blat se însiropeazã.

iar bucãþile de prãjiturã se dau prin glazura fierbinte apoi prin nuca amestecatã cu zahãr. Se toarnã peste fãinã apoi se toarnã în tava unsã ºi tapetatã. zahãr 60 gr. biscuiþi simpli 2 banane 200 gr. lapte 200 gr. GLAZURA : 200 gr. zahãr 40 gr. miere 500 gr. zahãr 27 . cacao 120 ml. iar celelalte ingrediente se bat bine. bicarbonat 100 gr. Dupã coacere se taie în felii de grosimea unui bastonaº.Reþete dulci 23. lapte MOD DE PREPARARE: Se amestecã untul cu fãina. Fulg de nea INGREDIENTE : ALUATUL : 2 ouã 200 gr. 24. alune sau în nucã de cocos. unt 10 gr. unt Se fierb toate pe foc. Ruladã ochelari INGREDIENTE: ALUATUL: 300 gr. fãinã 200 ml.

se însiropeazã cu sirop de apã cu zahãr. unt 200 gr. apã 120 gr. Blatul se întinde pe o bucatã de celofan ºi se pune într-o formã dreptunghiularã.Cosmin Ioan Toma 200 ml. zahãr 200 gr. Se amestecã bine pânã se obþine o pastã omogenã. alune prãjite nesãrate 5 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Peste blat se pune crema. 28 . Se ruleazã blatul în jurul bananelor se impacheteazã în celofan ºi se dã la frigider. cacao 100 gr. cocos CREMA : 125 gr. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt. zahãr pudrã 10 gr. Se adaugã cacaua ºi nuca de cocos. Separat se amestecã untul cu zahãrul pudrã ºi nuca de cocos. fãinã 300 gr. Neptun INGREDIENTE: BLATUL: 4 ouã 200 gr. iar la mijloc se aºazã cele douã banane una în prelungirea celeilalte. nuca de cocos MOD DE PREPARARE: Se sfãrâmã biscuiþii. Dupã o orã se poate servi rulada tãiatã felii ºi presãratã cu nucã de cocos. dupã care se adaugã fãina ºi gãlbenuºurile. 25.

Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 30 minute. apa 50 gr. unt 100 gr. dupã care se lasã la rece. o altã foaie lica. peste care se toarnã compoziþia obþinuta iar deasupara se pune un pachet de alune prãjite întregi. zahãr 200 ml. lapte 250 ml. pe care se pune crema obþinutã. Tort diplomat INGREDIENTE: BLATUL : 5 ouã 150 gr. unt Toate ingredientele se amestecã ºi se face crema pe aburi. cacao Se amesteca toate la foc mic . friºcã 10 gr. apoi deasupra se poate pune glazura.Reþete dulci În aceiaºi tavã se pune o foaie lica pe fund. GLAZURA : 200 gr. zahãr pudrã 30 gr. crema. cafea instant 50 ml lapte 150 gr. gelatinã 2 esenþe vanilie fiole 1 pachet piºcoturi 29 . Se mai adaugã laptele. CREMA : 4 gãlbenuºuri 200 gr. Se scoate foaia din tavã. zahãr 200 ml. 26. pe urmã blatul.

Everest INGREDIENTE: BLATUL : 8 ouã 200 gr. nu se fierbe. În compoziþie se adaugã fãina ºi gãlbenuºurile ºi nuca mãcinatã. se adaugã gelatina înmuiatã în apã rece ºi vanilia. Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt. CREMA: 3 gãlbenuºuri 300 gr. cafeaua ºi laptele la foc mic. apoi se lasã la rãcit. fãina 5 gr. Se omogenizeazã compoziþia. zahãr 200 gr. friºcã Gãlbenuºurile se amestecã cu zahãrul. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. se pune într-o formã de tort tapetatã în pralabil cu fãinã ºi se dã la cuptor la foc potrivit 30 de minute. Se încãlzeºte compoziþia. unt 1000 gr. Se foloseºte blat de piºcoturi.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Gãlbenuºurile. ciocolatã 250 gr. Dupã rãcire se amestecã cu friºca bãtutã apoi cu albuºurile bãtute spumã. nuca mãcinata 200 gr. 27. zahãr pudrã 10 gr. zahãrul ºi laptele se amestecã într-o cratiþã. Se lasã la rece ºi se amestecã cu untul ºi 30 . cafea instant 100 ml lapte 100 gr.

Se lasã sã macereze cu romul.Reþete dulci se amestecã cu crema deja obþinutã. Se orneazã cu friºcã din abundenþã. apoi se umplu mandarine. zahãr 2 fiole esenþa de rom 150 gr. Coºuleþe din mandarine INGREDIENTE: 4 mandarine 4 mere 50 gr. Se taie blatul în douã se umple cu crema ºi înãuntru ºi deasupra. 29. zahãrul ºi esenþa de rom. Separat se bat 3 albuºuri cu 300 g zahãr 31 . unt 300 gr. se curata de pieliþe ºi sâmburi ºi se taie cubuleþe. marmeladã MOD DE PREPARARE: Se face un aluat care se taie cu un pãhãrel ºi apoi se coc pe dosul tãvii. Cocoºei INGREDIENTE: BLATUL : 3 gãlbenuºuri 100 gr. zahãr 200 gr. dupã care se amestecã cu merele curãþate ºi tãiate cubuleþe. fãinã 300 gr. 28. zahãr vanilat MOD DE PREPARARE: Se decojesc mandarinele.

lapte 150 gr. miere 200 ml. Baclava INGREDIENTE: BLATUL: 1 pachet foi de placintã 150 gr. scorþiºoarã 200 gr. Se amestecã bine se pun într-o coalã de celofan ºi se ruleazã în formã de salam. miez de nucã mãcinatã 20 gr. biscuiþi simpli 150 ml. cacao 100 gr. 31. apã 3 esenþe de vanilie 32 . margarinã 250 gr. zahãr 25 gr.Cosmin Ioan Toma ºi puþin suc de lãmâie ºi se amestecã pânã se întãreºte. se dã la rece. unt 1 esenþã rom fiolã MOD DE PREPARARE: Se pune laptele la foc cu zahãrul apoi se pune untul ºi cacaua iar la urmã biscuiþii mãcinaþi. zahãr 120 gr. 30. Cu ºpriþul se ºpriþuieºte fiecare bucatã pânã se întãreºte spuma apoi se unesc douã câte douã cu marmelada între ele. Salam de biscuiþi INGREDIENTE: BLATUL : 300 gr.

Dupã ce au dat în fiert se adaugã mierea. Se scoate din frigider ºi se porþioneazã dupã preferinþã. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt. cacao 50 ml ulei 50 gr. Se pun foile rãmase. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Se dã la cuptor 20-25 min pânã se rumeneºte frumos. Tort Lion INGREDIENTE: BLATUL: 5 ouã 150 gr. 32. Între timp se face siropul. zahãr 150 gr. Dupã ce a început sã fiarbã se stinge focul ºi se adaugã esenþa de vanilie. Se unge o tavã cu ulei. Se încãlzeºte margarina la foc pânã se topeºte. Se presarã a doua jumãtate de nuci mãcinate. se aºazã o foaie în tavã. repetând operaþia fãcutã prima datã. lasând compoziþia sã dea din nou în fiert. cacaua ºi 33 .Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Foile se împart în 3 pãrþi egale. Nucile mãcinate se amestecã cu scorþiºoarã ºi se împart în 2 pãrþi egale. se unge cu margarina topitã ºi tot aºa pânã se terminã prima treime de foi. Se toarnã siropul fierbinte peste bacalvaua scoasã din cuptor. Peste foi se pune amestecul de nuci ºi scorþiºoarã. fãinã 50 gr. Se aºazã peste nuci foile. Se amestecã apa cu zahãrul într-o crãticioarã la foc mic. dupã care se adaugã fãina. Se lasã sã-ºi tragã siropul ºi se serveºte rece. se ung cu margarinã topitã ºi se dã la frigider acoperitã cu o folie timp de 30-40 min.

migdale tãiate mãrunt 150 gr. pânã se dizolvã tot zahãrul ºi devine o cremã groasã. friºcã bãtutã 20 gr. zahãr 50 ml lapte 50 gr. coajã de portocalã 20 ml. lichior de portocale BLATUL: 34 . sare 10 gr.Cosmin Ioan Toma gãlbenuºurile. coajã de lãmâie 20 gr. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 40 minute. ciocolatã amãruie 200 gr. CREMA: 400 ml smântânã 100 gr. zahãr 5 gr. 33. cafea instant Gãlbenuºul cu 20 gr. zahãr pudrã 400 gr. Tort de ciocolatã cu migdale INGREDIENTE: 6 ouã 250 gr. Se lasã la rece ºi se amestecã cu friºca bãtutã ºi restul de zahãr ºi se pãstreazã la rece. de zahãr ºi laptele se bat deasupra unui vas cu apã clocotitã. zahãr 1 gãlbenuº 50 gr. unt 150 gr. dupã care se lasã la rece.

din care se obþine un blat care se coace. miere 100 ml . Amestecul astfel obþinut se toarnã într-o formã de tort unsã. fãinã 5 gr. apoi se taie în bucãþi mici si se dau prin glazurã ºi nucã de cocos. ciocolata ºi sarea. se pune la cuptorul încins ºi se coace 45 de minute. GLAZURA: 100 gr. Se amestecã bine untul cu zahãrul ºi se adaugã gãlbenuºurile. 34. bãtute spumã. 35 . Apoi se lasã ºi ea sã se rãceascã. zahãr 100 gr. Cubuleþe cu nuca de cocos INGREDIENTE: BLATUL: 1 ou 100 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele. unt 100 gr. zahãr 100 ml . unt 20 gr. apã 50 gr. cocos Se amestecã toate la foc mic pânã se îngroaºã. lapte 300 gr. se încorporeazã uºor în aluat împreunã cu coaja de lãmâie. Ciocolata se rupe bucãþele.Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Se rumenesc migdalele într-o tigaie fãrã grãsime ºi se pun deoparte sã se rãceascã. Albuºurile. migdalele prãjite. se pune într-o crãticioarã ºi se lasã sã se topeascã pe baie de apã.

Crema obþinutã se pune peste blatul rece. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 40 minute. GLAZURA: 100 ml lapte 100 gr.Cosmin Ioan Toma 35. zahãr 100 gr. unt Se amestecã toate la foc mic pânã se îngroaºã. Bezea INGREDIENTE: BLATUL: 7 ouã 200 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. zahãr 50 gr. fãinã 1 esenþa vanilie Ingredientele se bat deasupra unui vas cu apã clocotitã. cacao 100 gr . CREMA: 7 gãlbenuºuri 100 gr. zahãr 200 gr. 36 . fãina 5 gr. dupã care se adaugã fãina ºi gãlbenuºurile. iar dupã ce se rãceºte se adaugã ºi untul. unt 100 ml lapte 50 gr.

zahãr 100 gr. fãinã 100 gr. zahãr 200 gr. Crema obþinutã se pune peste blatul rece. lãmâie rasã 100 gr. rahatul ºi gãlbenuºurile. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 40 minute. fãinã Ingredientele se bat deasupra unui vas cu apã clocotitã. 37 . dupã care se adaugã fãina. Veta Biriº INGREDIENTE: BLATUL: 6 ouã 200 gr.Reþete dulci 36. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt stins în lãmâie. CREMA: 6 gãlbenuºuri 1 ou întreg 100 gr. praf de copt 20 ml zeamã de lãmâie MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. iar dupã ce se rãceºte se adaugã ºi untul. nuci tãiate 100 gr. rahat 5 gr. unt 100 gr. nucile.

Se pun albuºurile bãtute spumã ºi se încorporeazã. se lasã sã se rãcoreascã ºi se adaugã ouãle unul câte unul pânã se încorporeazã toate.Cosmin Ioan Toma 37. 38 . Ecler INGREDIENTE: COJILE : 15 ouã 100 ml ulei 100 ml apã 100 gr. Se umplu cojile cu cremã iar cãpãcelele se trec prin ciocolatã topitã. CREMA: 1300 ml lapte 250 gr. sare MOD DE PREPARARE: Se fierbe apa cu uleiul ºi sarea se adaugã fãina în bloc ºi se amestecã. Se toarnã cu ajutorul unui pos cu ºpriþ. fãinã 10 gr. Când a fiert laptele se toarnã peste celelalte ingrediente ºi se fierb împreunã pânã devine ca o mãmãligã. Se coc la foc iute la început apoi se dã flacãra la mic. zahãr 5 ouã Un litru de lapte se pune la fiert iar restul se amestecã cu celelalte ingrediente. fãinã 450 gr. Albuºul de la 3 ouã se bate cu 150 gr zahãr ºi se lasã deoparte.

Se coc la foc potrivit. Se toarnã fãina. care se þin la rece 30 minute. unt 100 gr. Prãjiturã cu fistic INGREDIENTE: BLATUL: 175 gr. Cornuleþe Ioana INGREDIENTE: BLATUL: 250 gr. unt 200 ml. se toarnã laptele în care s-a dizolvat drojdia de bere. se pune la mijloc câte o bucãþica de rahat ºi se dã forma de cornuleþ. se adaugã oþetul ºi iar se amestecã. zahãr pudrã 500 gr. se frãmântã pânã devine un aluat potrivit ºi se împarte in 4 turtiþe. zahãr 250 gr. rahat 5 ml oþet 20 gr. se taie în pãtrãþele. fistic mãcinat 39 . Se tãvãlesc calde în zahãr pudrã. fãinã 80 gr. se amestecã puþin. 39. lapte 200 gr. fãinã MOD DE PREPARARE: Se amestecã untul spumã. nuci mãcinate 1 ou 80 gr. drojdie 500 gr. Se întinde câte o foaie subþire.Reþete dulci 38.

zahãr 100 gr. 40. CREMA: Se amestecã untul spumã cu zahãrul ºi oul. cacaua ºi gãlbenuºurile. cacao 5 gr. Se pune coca la rece pentru o orã. Se lasã sã se rãceascã complet ºi se lipesc câte 2 cu finetti între ele. sucul de lãmâie ºi praful de copt. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt stins în lãmâie. nucile ºi gãlbenuºurile.Cosmin Ioan Toma 10 ml suc unei lãmâi 5 gr. Paradis în flãcãri INGREDIENTE: BLATUL: 4 ouã 100 gr. Se decoreaza cu fistic. Se coc pe o tava unsã si pudratã cu fãinã. fãinã 50 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. dupã care se adaugã fãina. nucile mãcinate. dupã care se adaugã fãina. Se întinde o foaie potrivit de groasã din care se taie cercuri de 4 cm diametru. praf de copt 5 ml zeamã de lãmâie MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Se bate spumã albuºul cu zahãr ºi praful de copt stins în lãmâie. 40 . Se adaugã fãina. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 40 minute. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit circa 40 minute.

Se lasã la rece ºi se adaugã untul ºi bananele. margarinã 800 gr. În fiecare cochilie se pune gemul ºi compoziþia formatã din albuºurile bãtute spumã cu 250 g zahãr. gem 200 gr. ciocolatã vanilie 20 ml. fãinã 800 gr. 41 . nucã 500 gr. 200 grame nuci mãcinate ºi zahãr vanilat ºi se dã la cuptorul încins. Coºuleþe cu nucã INGREDIENTE: 600 gr. unt 200 gr. zahãr 10 gr. 41. zahãr 100 ml lapte 300 gr. care se aºazã în forme ºi se modeleazã. unt 2 banane Gãlbenuºurile se fierb pe aburi cu zahãrul ºi laptele. esenþã de vanilie MOD DE PREPARARE: Ingredientele se frãmântã bine pânã se obþine un aluat din care se fac biluþe. praf de copt 100 gr.Reþete dulci CREMA : 200 gr. ouã 700 gr.

Cosmin Ioan Toma

42. Savarina
INGREDIENTE: ALUATUL: ouã 5 linguri zahãr 5 linguri pesmet fin 1 lingurã rasã de fãinã SIROPUL: 200 ml apã 200 gr. zahãr 2 esenþe de rom UMPLUTURA: 300 ml smântânã pentru friºcã 3 linguri zahãr pudrã MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Gãlbenuºurile se amestecã bine cu zahãrul pânã ce se obþine o cremã spumã de un galben deschis la culoare. Albuºurile se bat spumã tare. Gãlbenuºurile se amestecã cu pesmet ºi fãinã si se toarnã peste albuºuri. Se amestecã uºor ºi se toarnã în formele de savarinã unse cu unt ºi tapetate cu pesmet. Între timp se fierbe apa ºi zahãrul pânã ce zahãrul s-a topit în totalitate. Se ia de pe foc ºi se adaugã romul. Savarinele se aºazã într-un vas mai înalt ºi se toarnã siropul peste ele. Se lasã la rece pânã ce siropul este absorbit în totalitate, dupã care le tãiem un cãpãcel savarinelor le ungem cu dulceaþã de zmeurã ºi le umplem din belºug cu friºcã.

42

Reþete dulci
43. Clãtite cu banane
INGREDIENTE: ALUATUL : 1 ou 200 ml lapte 400 gr. fãinã 50 gr. miere 200 gr. iaurt de banane 1 bananã 1 esenþã de vanilie fiola frunze de mentã 50 gr. zahãr pudrã MOD DE PREPARARE: Se bat laptele, fãina ºi oul. Se înfierbântã tigaia, se unge cu unt ºi se coc clãtitele. Se amestecã în blender iaurtul, vanilia ºi mierea. Se curãþã banana ºi se taie rondele subþiri. Se ia câte o foaie de clãtitã, se pun rondelele de bananã, se toarnã sosul de iaurt ºi se ruleazã.

44. Prune umplute
INGREDIENTE: 1000 gr. prune 500 gr. fulgi de migdale 100 gr. unt 100 gr. pesmet MOD DE PREPARARE: Se scot sâmburii din prune. Untul se amestecã cu fulgii de migdale. Prunele se umplu cu compoziþia obþinutã,

43

Cosmin Ioan Toma

se presarã cu pesmet ºi se dau la cuptorul încins timp de 20 minute.

45. Ischler
INGREDIENTE: ALUATUL: 300 gr. unt 200 gr. zahãr 500 gr. fãinã 150 gr. nucã mãcinatã 1 esenþã de rom fiolã 5 gr. praf de copt 300 gr. nucã de cocos MOD DE PREPARARE: Se frãmântã un aluat potrivit din care se fac rondele care se coc în tavã tapetatã, apoi se umplu câte douã cu cremã de ciocolatã ºi pe deasupra se glaseazã cu ciocolatã topitã. Dupã ce le scoatem din cuptor ºi sunt calde, turnãm peste ele un sirop de zahãr, le aºezãm pe un platou ºi presãrãm deasupra nucã de cocos.

46. Fursecuri cu alune
INGREDIENTE: 150 gr. unt 50 gr. miere 50 gr. zahãr 250 gr. fãinã 10 gr. sare 10 ml suc natural de lamâie

44

alune nesãrate 5 gr. se dã la o parte. Fiecare fursec se înmoaie în puþinã apã ºi o jumatate se dã prin alunele mãcinate iar cealaltã jumatate prin zahãr. zahãr 100 gr. Se preseaza usor ºi se taie rece. praf de copt MOD DE PREPARARE: Alunele se mãcinã. 48. se pune nuca. Se încinge cuptorul înainte de a introduce tava la copt. fãinã 45 . 47. Se amestecã bine ingredientele ºi se rupe coca obþinutã în bucãþele de mãrimea unei bomboane. unt MOD DE PREPARARE: Se arde zahãrul. nucã mãcinatã 125 gr. dupã care se dã la foc moderat ºi se lasã aproximativ 10 minute. cartofi 500 gr.Reþete dulci 80 gr. Crema se pune caldã între foi. Gãluºte cu prune INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã 2000 gr. se adaugã untul. apoi cele douã ouã amestecându-se repede. Prãjitura cu foi Lica INGREDIENTE: 2 ouã 1 pachet de foi 100 gr.

Pesmetul se rumeneºte într-un vas în untura înfierbântatã. griº 1 esenþa de vanilie 100 ml lapte 10 gr. Se presarã cu zahãr pudrã ºi scorþiºoarã ºi se introduc la cuptor 10 minute. se spalã bine cu apa rece ºi se pun în coajã la fiert cu sare ºi întregi. pesmet 1000 gr. Dupã ce au fiert. unt 46 . unturã 250 gr.Cosmin Ioan Toma 250 gr. Din aceastã compoziþie se întinde o foaie mai groasã. Prãjiturã cu griº INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã 50 gr. zahãr pudrã 100 gr. sarea. zahãr 20 gr. scorþiºoarã 10 gr. sare 50 gr. prune 250 gr. Se înveleºte bine pruna în foaie. li se adaugã fãina. iar în locul sâmburilor se pune zahãr pisat. 49. Se trec prin el gãluºtele fierte ºi se amestecã pentru a se prinde uniform pesmetul pe ele. Gãluºtele astfel pregãtite se fierb în apa clocotitã 10 minute. se trec prin maºina de tocat carne. Se spalã prunele ºi li se scot sâmburii. se curãþã de coajã. Se taie foaia în pãtrate ºi în fiecare pãtrat se pune câte o prunã. ouãle ºi se frãmântã bine. sare MOD DE PREPARARE: Se aleg cartofii.

Între timp se amestecã ouãle. se adaugã griºul. În acest timp se preparã siropul. Se pune la fiert laptele cu zahãrul. 50. apoi albuºurile bãtute spumã. cu friºcã sau cu un sirop de fructe. apoi se taie bucãþi ºi se pune pe farfurie. laptele ºi esenþa de vanilie. Când prãjitura este coaptã. zahãr 47 . Creme Caramel INGREDIENTE: 6 ouã 200 gr.Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul ºi vanilia. Când începe sã se topeascã se întoarce cratiþa astfel încât zahãrul ars sã acopere uniform pereþii cratiþei. vanilia ºi puþinã sare. pânã se întãreºte. Îngheþatã de lãmâie INGREDIENTE: 200 ml apã 300 gr. dupã care se pun în cratiþã peste zahãrul ars la foc potrivit timp de 40 de minute. Se toarnã întro tavã unsã ºi se pune la copt. Se poate servi simplã. zahãr 1000 ml lapte 1 esenþa de vanilie MOD DE PREPARARE: Zahãrul se pune în cratiþã la foc mic. 51. se toarnã peste ea acest sirop fierbinte. Se lasã la rece. Se lasã câteva minute sã intre siropul în prãjiturã.

nucã mãcinatã 200 gr. Se bate pânã se face o cremã finã. Dupã ce a crescut compoziþia. Se 48 . Când zahãrul sa topit. fãinã 10 gr. se toarnã si esenþa de rom ºi se amestecã pânã se omogenizeazã ºi se lasã acoperitã la crescut. se întinde ca o foaie ºi se presarã nucã. sare 10 gr. se da la o parte ºi se lasã aºa o jumatate de orã. Cozonac Apulum INGREDIENTE: ALUATUL : 5 ouã 500 gr. Se adaugã zeama de lãmâie. unt 1 esenþa de rom 300 gr. 52. drojdie 200 ml lapte 50 gr. unturã MOD DE PREPARARE: Se amestecã pânã ce se omogenizeazã fãina. Se toarnã in forme ºi se îngheaþã. Se ung tãvile pentru cozonac cu unturã. se pune tigaia pe foc iute ºi se lasã sã fiarbã 2 minute. Se pune coaja de la o lãmâie. Compoziþia se adaugã peste fãinã. Separat se bat ouãle într-un castron ºi se adaugã laptele ºi untul. drojdia ºi sarea. se acoperã.Cosmin Ioan Toma 1 coajã rasã de lãmâie 3 lãmâi mijlocii MOD DE PREPARARE: Se pune într-o tigaie apa cu zahãrul. la o temperatura mai ridicatã a camerei.

sare UMPLUTURA: 2 ouã 250 gr. drojdie 50 gr. griº coaja rasã de lãmâie MOD DE PREPARARE: Se face o maia din lapte cãlduþ. apoi se adaugã untul ºi se frãmântã în continuare. zahãrul. Brânzoici INGREDIENTE: ALUATUL : 2 ouã 400 gr fãinã 100 gr. pânã se rumenesc ºi dupã ce se scot ºi se ung cu un sirop format din zahãr ºi apã. zahãr 5 gr. ºi se mai lasã iar puþin la crescut. zahãr ºi drojdie care se amestecã cu fãina pânã ce obþii o compoziþie de consistenþa smântânei. Se presarã fãina ºi se pune la cald sã creascã. 53.Reþete dulci ruleazã. se unge cu galbenuº de ou ºi se dã la cuptor. unt 100 ml lapte 50 gr. 49 . Se lasã în jur de 40 de minute la cuptor. se pune compoziþia în fiecare tavã. Între timp se preparã umplutura se paseazã brânza cu o furculiþã se amestecã cu griºul. ºi se frãmântã pânã se dezlipeºte de pe vas. zahãr 50 gr. Se amestecã restul ingredientelor pentru aluat cu maiaua. brânzã dulce de vacã 100 gr.

unt 50 . Tartã cu prune confiate INGREDIENTE: ALUATUL: 300 gr. prune uscate MOD DE PREPARARE : Din fãinã. unt 200 gr. Se unge fiecare brânzoaicã cu ou bãtut ºi se coc la foc mic. zahãr 500 gr. Tartã cu brânzã de vaci ºi curmale INGREDIENTE: ALUATUL: 300 gr. apoi se rãstoarnã. 54. unt ºi jumatate de cantitate de zahãr se frãmântã un alunat care se lasã la rece 30 de minute. gãlbenuºurile. Din aluatul crescut se întinde o foaie groasã cam de jumate de centimetru. Se întinde în formele de tartã ºi se coc la foc iute. fãinã 200 gr. fãinã 200 gr. 55. se pune umplutura în mijlocul fiecãrui pãtrat ºi se unesc la mijloc cele 4 colþuri. Umplutura se face din prune confiate înãbuºite în sirop de zahãr. Se aºazã fiecare brânzoaicã într-o tavã unsã cu ulei ºi se lasã la cald sã creascã. ºi la urmã se adaugã albuºurile bãtute spumã.Cosmin Ioan Toma coaja de lãmâie. ºi se taie în pãtrate.

Cu aceastã cremã se umple tarta facutã dintr-un aluat fraged. coaja de lãmâie 2 esenþe de vanile MOD DE PREPARARE: Brânza de vaci se amestecã cu zahãrul. timp în care se obþine o pastã sub formã unui piure. se taie în jumãtate ºi se îndepãrteazã sâmburele dupã care se taie în sferturi. peste care se adaugã piureul de caise. unt MOD DE PREPARARE: Caisele se spalã. zahãr 200 ml lapte 200 gr.Reþete dulci 200 gr. se amestecã cu zahãrul ºi se fierb în 200 ml apã timp de 10 minute. Se adaugã ºi curmalele tãiate mãrunt. laptele ºi coaja rasã de la o lãmâie ºi se bate amestecând continuu pânã când se obþine o cremã. Se þine la rece timp de 30 minute ºi se serveºte cu friºcã. brânzã dulce 250 gr. zahãr 200 gr. friºcã 150 gr. 51 . Aceastã compoziþie se amestecã cu jumãtate din cantitatea de friºcã bãtutã ºi într-o tavã unsã cu unt se pune un strat de piºcoturi pisate. Napoca INGREDIENTE : ALUATUL: 1000 gr. piºcoturi 300 gr. 56. zahãr ºi vanilie. curmale 20 gr. din unt topit. caise 200 gr.

unt 200 gr. se unge cu unt ºi se pun în tavã tapetatã cu unt. unt 200 ml lapte 58. INGREDIENTE: ALUATUL: 400 gr. zahãr tos 200 gr. scorþiºoarã 200 ml lapte 60 gr. Brown 52 . sare MOD DE PREPARARE: Fãina se amestecã cu untul ºi sarea. mere 3 gr. Se ruleazã. fãinã 100 gr. zahãr pudrã 500 gr. Ruladã cu mere la cuptor INGREDIENTE: ALUATUL: 2 ouã 300 gr.Cosmin Ioan Toma 57. Merele curãþate de coajã ºi sâmburi se amestecã cu stafidele ºi zahãrul ºi se toarnã peste aluatul întins. dupã care compoziþia se frãmântã bine ºi se lasã la cald 15 minute. Se dau la cuptorul încins timp de 25 minute. stafide 5 gr. Se pudreazã cu zahãr ºi scorþiºoarã. fãinã 200 gr. nucã mãcinatã 150 gr. zahãr 600 gr.

zahãr 53 . fãinã 100 ml ulei 50 ml coniac 150 gr. 59. praf de copt 15 ml esenþã de vanilie 100 ml rom MOD DE PREPARARE: Se separã albuºurile de gãlbenuº ºi se bat spumã. amestecându-se pânã la încorporare. Compoziþia se ia de pe foc se lasã puþin la rece dupã care se adaugã untul ºi esenþa de vanilie amestecându-se din nou. Compoziþia obþinutã se pune într-o tavã tapetatã cu hârtie ceratã ºi se dã la cuptor circa 30 minute. se ia de pe foc.gutui 200 gr. Ca ºi glazurã se poate cerne puþinã cacao printr-o sitã mai deasã. În spuma de albuº se adaugã gãlbenuºurile. cacaua ºi fãina.Reþete dulci 40 gr. Zahãrul pudrã cu trei gãlbenuºuri ºi cu 100 ml lapte se amestecã pe abur pânã devine o cremã. se lasã puþin la rece ºi se toarnã romul amestecând compoziþia. obþinându-se astfel crema finalã a prãjiturii. miere 70 gr. Blatul rãcit este acoperit de un strat de nucã fiartã peste care se adaugã crema obþinutã. zahãrul tos ºi se mai bat puþin pânã se încorporeazã. cacao 13 ouã 5 gr. la care se adaugã praful de copt. Nuca mãcinatã se pune la fiert în 100 ml lapte. Tocãniþã de gutui ºi miere INGREDIENTE: 1000 gr.

unt 1 esenþã de vanilie fiolã MOD DE PREPARARE: Merele se dau pe rãzãtoare. Se serveºte cu fripturã de pui sau vitã. Separat. jumatate din cantitatea de mere. Se unge o formã de budincã cu puþin unt ºi se presarã cu 1/3 din cantitatea de griº. griº 400 ml lapte 1000 gr. nu se curãþã de coajã. La sfârºit se mai adaugã 50 ml de coniac. Se toarnã deasupra laptele încãlzit ºi amestecat cu mierea. se adaugã în cratiþã ºi se mai lasã sã dea câteva clocote. din nou merele rase ºi peste ele restul de griº.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Gutuile se spalã bine. 60. pânã se înmoaie puþin. atenþie. 54 . apoi se taie felii. Se prãjesc feliile de gutuie în ulei. Se aºazã deasupra în strat uniform. Se desfac cele 2 linguri de fãinã în apã rece. Dupã ce dã câteva clocote se pun ºi feliile de gutuie prãjite ºi se mai fierbe puþin. mere 100 gr. se caramelizeazã mierea cu zahãrul iar când acesta s-a topit se adaugã un pahar de apã (200 ml). Se pune din loc în loc untul tãiat cuburi ºi se dã la cuptor la foc potrivit. Mere ºi griº INGREDIENTE: ALUATUL: 400 gr. miere 250 gr. lãsând sã se rumeneascã. se presarã peste ele jumatate din cantitatea de griº rãmasã. esenþa de vanile. pe ambele pãrþi. li se îndepãrteazã sâmburii ºi partea tare dar.

Tortul se umple cu crema obþinutã din fructe ºi friºcã. stafide 400 gr. fãina. zahãr tos 200 gr. Friºca rãmasã se amestecã cu fructele (în caz cã sunt conservate se pun la scurs într-o sitã). CREMA : Se bate bine friºca în care se adaugã esenþa de vanilie ºi se bate în continuare. Compoziþia obþinutã se toarnã într-o formã de tort tapetatã în prealabil cu foaie ceratã. 55 . Blatul se taie în trei pãrþi egale pe care le însiropaþi cu sucul obþinut de la fructele scurse. Se dã la cuptorul încins la foc potrivit.Reþete dulci 61. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. fãinã 300 gr. Tort festiv INGREDIENTE: BLATUL : 2000 gr. fructe exotice 10 ouã 30 ml ulei 5 ml esenþe vanilie 5 gr. friºcã 200 gr. În albuºul bãtut spumã se adaugã zahãrul ºi praful de copt ºi se bate în continuare pânã se obþine o compoziþie omogenã în care se adaugã gãlbenuºul. stafidele ºi uleiul amestecându-se uºor. Fructele se taie mãrunt. Se decoreazã cu friºcã ºi fructe. O parte din friºcã (100 g) se þine la rece pentru ornat.

fãinã 1 esenþã de vanilie fiolã coaja de la o portocalã 56 . dupã care se scoate pe un grãtar ºi se lasã la scurs. pe aburi. iar când turta dulce este deja rece se pune în castronul cu spuma ºi se amestecã cu o lingurã turta prin castron. zahãr 5 gr.Cosmin Ioan Toma 62. Turtã dulce INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã întregi ºi 2 gãlbenuºuri 700 gr. praf de copt 5 gr. miere GLAZURA: 2 albuºuri 200 gr. zahãr MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele ºi se adaugã mierea încãlzitã ºi se frãmântã aluatul bine de tot. Pandiºpan INGREDIENTE: ALUATUL : 5 ouã 200 gr. Separat se bat bine de tot cele 2 albuºuri. Din aluat se fac diferite forme ºi se aºazã pe foaia de copt. 63. Se lasã la cuptor pânã se rumenesc bine ºi vor avea o culoare maronie. fãinã 300 gr. scorþiºoarã 300 gr. zahãr 150 gr.

zahãr 250 ml lapte 20 gr. iar la sfârºit se adaugã albuºurile de ouã bãtute bine. esenþa de vanilie ºi coaja de portocalã datã pe rãzatoare. Albiniþa INGREDIENTE: BLATUL: 1 ou 400 gr. zahãr 30 gr. Se unge o tavã cu margarinã apoi se toarnã compoziþia ºi se dã la cuptor la temperaturã moderatã. griº 1 gem de caise 57 . apoi se adaugã fãinã. Se ia de pe aburi ºi imediat se adaugã fãina treptat. unt 1 esenþã de vanilie fiolã 200 gr. CREMA: 170 gr. miere 200 ml lapte 5 gr. se întinde cu multã fãinã. Se coc la foc iute pe dosul tãvii. dupã care se adaugã mierea. 64. Se împarte în 4 pãrþi. unt 50 gr. laptele ºi praful de copt.Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Se bat gãlbenuºurile de ouã cu zahãrul pânã se face o crema. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã oul cu zahãrul ºi untul. fãinã 150 gr. separat. Se amestecã pe aburi pâna se îngroaºã.

Separat se fierbe laptele cu griºul ºi se lasã sã se rãceascã. fãinã 30 gr. drojdie 250 ml lapte 100 ml ulei 50 gr. zahãr 200 gr. Când s-a rãcit se amestecã cu untul. unt 50 gr. apã 50 gr. Se 58 . Gogoºi INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã 1000 gr. ciocolatã menaj Se fierbe totul pe foc mic pânã se îngroaºã compoziþia. Al doilea blat cu gem. Al treilea cu restul de cremã. se adaugã puþin zãhãr ºi puþinã fãinã ºi se lasã sã dospeascã. Prima foaie se unge cu jumãtate din cremã. cacao 25 gr. sare MOD DE PREPARARE: Se dizolvã drojdia cu puþin lapte cãlduþ. 65.Cosmin Ioan Toma Se amestecã untul cu vanilia ºi zahãrul pânã se face spumã. zahãr 20 gr. GLAZURA: 20 ml. Al patrulea blat se unge cu glazura. zahãr pudrã 1 esenþã de vanilie fiolã 500 ml ulei 20 gr.

zahãrul tos. esenþa de rom. zahãrul vanilat ºi laptele sau apa caldã. întorcându-se pe ambele pãrþi cu furculiþa. Compoziþia obþinutã se amestecã cu drojdia ºi fãina. Se amestecã restul de zahãr. se scot ºi se pun pe hârtie care va mai absorbi din ulei. Se încinge uleiul. se frãmântã ºi se mai lasã la dospit o orã. Se mai lasã 10 minute gogoºile sã creascã. Se adaugã circa 1/3 din cantitatea de zahãr ºi se bate cu telul pânã se face spumã tare. Se fac grãmãjoare cu linguriþa sau cornetul pe tava unsã sau pe hârtie pergament. zahãr 200 gr. Se pun apoi pe farfurie ºi se pudreazã cu zahãr vanilat. Bezele INGREDIENTE: 3 albuºuri 100 gr zahãr MOD DE PREPARARE: Albuºurile se pun într-un castron foarte curat (farã pic de grãsime). fãinã 59 . cu un pahar cu gura rotundã. 66. 67. Chec cu cacao ºi stafide INGREDIENTE: ALUATUL: 5 ouã 200 gr. uºor.Reþete dulci amestecã ouãle cu sarea. Se întind foi potrivite la grosime ºi se decupeazã forme de gogoºi. Dupã ce ºi-au schimbat culoarea în auriu. Se coc la 125 grade C. ºi se pun gogoºile pe rând. timp de 45 minute.

60 . amestecând continuu. praf de copt 50 gr. care în prealabil a fost unsã ºi tapetatã cu fãinã. friºcã 6 banane MOD DE PREPARARE: Se taie bananele felii. stafide MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle.Cosmin Ioan Toma 50 ml ulei 5 gr. Se dã la cuptor timp de 40 de minute la foc potrivit. Se lasã la rece. Se ia vasul de pe foc ºi se adaugã treptat gãlbenuºurile. Se amestecã fãina cu zahãrul ºi laptele. cacao 150 gr. Budincã de banane INGREDIENTE: 2 gãlbenuºuri 300 gr. dupã care se adaugã untul ºi vanilia. amestecând din când în când ºi se adaugã friºca. Se bate albuºul spumã cu zahãrul ºi praful de copt. se fierb pe foc domol pânã se leagã. Se amestecã pânã se încorporeazã ingredientele ºi se toarnã într-o tavã. cacaua. 68. fãinã 300 gr. amestecând uºor. Se pune din nou vasul pe foc pentru 2 minute. fãina. stafidele ºi uleiul. zahãr 1000 ml lapte 50 gr. Se adaugã gãlbenuºurile.unt 1 esenþã de vanilie fiolã 200 gr.

adaugând câte puþin din restul de lapte. cu puþin lapte fierbinte. 69. Din aceastã  compoziþie se ia câte o lingurã ºi se pune în apa clocotitã . 70. amestecând compoziþia continuu. Se separã gãlbenuºurile de albuºuri.Reþete dulci Într-un vas de sticlã se pune un strat de banane. gãlbenuºurile se amestecã bine cu 100 grame de zahãr. Vasul se þine circa 5 minute pe foc mic. cu vanilia ºi coaja de lamâie rasã. apoi se adaugã 50 grame de zahãr ºi se bat în continuare pânã ce se topeºte zahãrul. zahãr 61 . unul de budincã ºi se repetã operaþiunea pânã se terminã compoziþia ºi se dã la rece cel puþin o orã. apoi se ia de pe foc. Se continuã amestecarea. În alt vas se pune apa la fiert. se scot ºi se pun în compoziþia pregãtitã. Cremeº INGREDIENTE: 6 ouã 100 gr. Într-un vas. Lapte de pasãre INGREDIENTE: 3 ouã 800 de ml lapte 150 de grame zahãr 1 esenþã de vanilie fiolã coaja rasã de la o lãmâie MOD DE PREPARARE: Într-o cratiþã se fierbe laptele. Într-un castron se bat albuºurile spumã. Dupã câteva clocote. fãinã 100 gr.

Fursecuri INGREDIENTE: ALUAT: 1 ou 125 gr. margarinã 100 gr. zahãr 1000 ml lapte 1 esenþã de vanilie fiolã MOD DE PREPARARE: Ouãle. Se toarnã peste foaia caldã.Cosmin Ioan Toma 1000 ml lapte 1 esenþa de vanilie fiolã FOI: 3 gãlbenuºuri 200 gr. Se lasã pe foc ºi se adaugã treptat albuºurile bãtute spumã amestecându-se uºor pânã se omogenizeazã. fãinã 50 gr. sare CREMA: 6 gãlbenuºuri 100 gr. Laptele se pune la fiert cu vanilia ºi când începe sã fiarbã se adaugã gãlbenuºul de ou. fãina ºi laptele se amestecã. care se amestecã pânã se îngroaºã. smântânã 10 gr. miere 62 . fãinã 100 gr. se pune foaia cealaltã deasupra ºi se pune la rece. 71. zahãr 125 gr. Albuºurile se bat spumã cu zahãrul.

portocale confiate 100 ml lapte 5 gr. fãinã 20 gr. iar în bezeaua obþinutã se adaugã nucile ºi smochinele. pânã se obþine un aluat omogen. nuci prãjite si mãcinate 50 gr. praf de copt 2 esenþe de migdale MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle ºi se bat cu zahãrul ºi praful de copt . smochine tãiate fin 150 gr. alune nesãrate 200 gr. Formele obþinute se pun în tava care. fãinã 100 gr. Compoziþia se împarte în trei pãrþi egale. Tort cu smochine INGREDIENTE: BLATUL: 8 ouã 350 gr. migdale mãcinate 5 gr. care se coc în forma 63 . praf de copt 250 gr. Se întinde o foaie de aluat dupã care. cu ajutorul unor forme se decupeazã din aluat. scorþiºoarã 3 gr. pesmet 100 gr.Reþete dulci 5 gr. în prealabil este tapetatã cu hârtie ceratã ºi se dau la cuptor circa 15 – 20 minute la foc potrivit. zahãr 200 gr. cuiºoare mãcinate MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele. 72.

Se îmbracã tortul în cremã ºi se orneazã cu portocalele confiate. CREMA : Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul ºi fãina ºi se subþiazã cu laptele . Se serveºte cu stafide. 64 . Orez cu lapte INGREDIENTE: 2 ouã 500 gr. zahãr ºi puþinã esenþã. amestecânduse mereu. 73. orez 1000 ml lapte 2 esenþe de vanilie 100 gr. Se ung foile cu cremã ºi se adaugã fructele. zahãr 100 gr. timp în care se pregateºte crema. Se pune la rece ºi se adaugã în untul amestecat cu zahãr. Se pune laptele peste toate ºi se dã la foc mic pânã fierbe laptele. Se pune în alta cratiþã orezul fiert cu vaniliile. stafide 2 ouã MOD DE PREPARARE: Se fierbe bine orezul în apã cu sare. Blatul se însiropeazã cu apã. zahãrul ºi ouãle bãtute. circa 15-20 minute. iar ultima acoperã tortul. Se stoarce apa de pe orez prin strecuratoare. dupã care se stinge focul.Cosmin Ioan Toma unsã ºi tapetatã.

zahãrul. Se tapeteazã o tavã cu fãinã ºi se întinde restul de cocã. smântânã 250 gr. unt 250 gr. 75. zahãr 500 gr. Tartã cu viºine INGREDIENTE: BLATUL: 4 ouã 250 gr. gem acriºor MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. praf de copt 400 gr. fãina ºi praful de copt. ciocolatã 10 gr. fãinã 5 gr. zahãr 150 gr. În spuma bãtutã cu zahãrul ºi praful de copt se adaugã nuca. Armin INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã 100 gr. fãinã 250 gr. gelatinã 50 ml vin roºu 65 . deoparte. care mai apoi se pune peste gem în tavã ºi se dã la cuptor timp de o orã. dupã care se întinde gemul. Se amestecã untul. gãlbenuºurile.Reþete dulci 74. Din coca rezultatã se þin circa 200 gr. nucã 300 gr. viºine din compot 50 gr.

Se amestecã continuu pentru a nu se obþine cocoloaºe.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle ºi se bat spumã cu 100 gr. unt 1 esenþã de rom MOD DE PREPARARE: Se taie fructele confiate ºi se lasã la înmuiat în coniac cu zahãr ºi esenþã de rom. Se scot fructele ºi se lasã la scurs. de zahãr ºi praful de copt. griº 800 ml lapte 100 ml coniac 200 gr. Se pune laptele la fiert ºi se adaugã griºul. Se orneazã cu viºine ºi ciocolatã rasã. dupã care se adaugã peste griº ºi se mai dau în clocot circa 5 minute. biscuite 50 gr. vinul ºi gelatina. fructe confiate 50 gr. Se amestecã smântâna cu 150 gr. se încorporezã gãlbenuºurile ºi ciocolata topitã ºi se dã la cuptor. Blatul copt ºi rãcit se taie în douã pãrþi egale ºi se însiropeazã cu vin amestecat cu puþinã apã ºi puþin zahãr. miere 150 gr. 76. stafide 50 gr. de zahãr. iar deasupra lor se pune crema de smântânã. Se iau de pe foc se pun gãlbenuºurile ºi untul ºi se amestecã 66 . Se acoperã cu celãlalt blat însiropat ºi se întinde restul de cremã. dupã care se pun viºinele. Griº surprizã INGREDIENTE: ALUATUL: 2 ouã 200 gr.

Se unge cu unt o forma de tort peste care se presarã biscuiþii zdrobiþi. brânza dulce 150 gr. Se amestecã brânza cu zahãrul ºi ouãle pânã devine o cremã. Se înmoaie biscuiþii în apa unde au stat fructele ºi se pun pe fundul unei tãvi unse. 77. unt 400 gr. biscuiþi simpli CREMA: 4 ouã 500 gr. fãina.Reþete dulci uºor. zahãr 500 gr. Compoziþia se toarnã în forma tapetatã cu biscuiþi ºi se dã la cuptor timp de o orã. Când ouãle au fost bine încorporate se adaugã brânza mascarpone. 67 . sucul ºi coaja de lãmâie. Peste biscuiþi se pune compoziþia obþinutã din griº ºi se dã la cuptor pentru 15-20 de minute. fãinã 2 esenþe de vanilie fiole 20 gr. vanilia. Se sfarmã biscuiþii pânã se obþine un pesmet fin. brânzã mascarpone 50 gr. Brânzã ºi fructe INGREDIENTE: BLATUL: 100 gr. coajã de lãmâie 50 ml suc de lãmâie MOD DE PREPARARE: Se topeºte untul.

79.Cosmin Ioan Toma 78. scorþiºoarã 200 gr. zahãr 150 ml apã 50 gr. zahãrul. nucºoarã MOD DE PREPARARE: Se amestecã laptele cu o esenþã de vanilie. gem de caise 50 ml vin MOD DE PREPARARE: Într-o cratiþã se pun fructele tãiate mãrunt. Se ia vasul de pe foc ºi se adaugã gemul de caise ºi se toarnã peste prãjitura rãcitã. se adaugã cuiºoarele ºi scorþiºoarã ºi se fierbe timp de 1 minut. zahãr 200 ml rom 300 gr. timp în care fructele devin moi. friºcã proaspãtã 5 gr. caise 200 gr. Lichior de ouã INGREDIENTE: 12 ouã 1000 ml lapte 5 cuiºoare 2 esenþe de vanilie fiole 5 gr. Se 68 . curmale 50 gr. Glase fruit INGREDIENTE: 200 gr. vinul ºi apa ºi se dau la fiert la foc mic timp de 30 de minute. portocale 200 gr.

INGREDIENTE: ALUATUL: 1 ou 250 gr. Haioº 69 . o esenþã de vanilie ºi nucºoara. Se omogenizeazã compoziþia ºi se pune la foc la bain-marie amestecând continuu.Reþete dulci amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul pânã se obþine o cremã consistentã. Se adaugã coaja de portocalã. zahãr 150 ml coniac MOD DE PREPARARE: Se pune vinul la încãlzit. Compoziþia nu trebuie sã fiarbã ci trebuie þinutã pe punctul de fierbere pânã se îngroaºã. 80. coajã de portocalã 50 gr. Se scot cuiºoarele ºi se lasã la rece timp de o orã. Compoziþia se toarnã în cãni ºi se serveºte fierbinte. Se adaugã apoi romul. Se ia vasul de pe foc se adaugã zahãrul famblat în coniac ºi se amestecã pânã se dizolvã. osânzã mãcinatã 81. peste care se toarnã laptele rãcit. scorþiºoarã ºi cuiºoarele. Se omogenizeazã din nou compoziþia ºi se pune la rece pânã a douã zi. migdale 50 gr. friºca. scorþiºoarã 25 cuiºoare 50 gr. Se fierb împreunã timp de 15 minute. Esenþe tari INGREDIENTE: 1500 ml vin roºu 50 gr. stafide 50 gr.

jumãri 100 gr. oþet. fãinã 10 gr. se îndoaie pe diagonalã ºi lipim colþurile triunghiului. Pogãcele INGREDIENTE: ALUATUL: 3 ouã 500 gr. îl împãturim ºi îl lãsãm la rece o jumatate de orã. Se întinde aluatul pe o planºetã înfãinatã ºi se taie în pãtrãþele cu ajutorul unui cuþit înfierbântat. bicarbonat de sodiu MOD DE PREPARARE: Se amestecã ingredientele pânã se obþine un aluat nu prea moale.Cosmin Ioan Toma 400 gr. Se dau la cuptorul la foc potrivit timp de 30 de minute. sare 5 gr. Se pune marmelada în pãtrãþelele de aluat. Se întinde pe planºetã înfãinatã ºi îl ungem cu 1/3 din osânzã. fãinã 500 gr. Se face un aluat din restul de fãina. 82. Se repetã operaþiunea de trei ori. sare ºi apa mineralã. Se frãmântã bine ºi se lasã la odihnã timp de 30 de minute. ou. Îl batem puþin ºi îl întindem cu sucitorul pe o 70 . smântânã 100 ml vin 5 gr. sare 5 ml oþet 200 ml apã mineralã MOD DE PREPARARE: Osânza mãcinatã se amesteca cu 100 gr. se omogenizeazã ºi se lasã deoparte. de fãinã.

nuca mãcinatã ºi albuºurile bãtute spumã. Poronyo INGREDIENTE: ALUATUL: 1 ou 300 gr. unde o coacem numai pe jumatate. Împãturim aluatul uns ºi il batem de câteva ori. dupã care o ungem cu marmeladã. 300 gr. fãinã 200 gr. Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãr. amoniac MOD DE PREPARARE: Se frãmântã ingredientele ºi se obþine un aluat pe care îl întindem într-o tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã. dupã care se adaugã fãina. Întindem compoziþia în tavã peste foaia unsã cu marmeladã ºi o mai coacem circa 30 de minute. fãinã 200 gr. Îl întindem grosuþ ºi-l tãiem cu un pahar de þuicã. 71 . Peste foaia obþinutã punem jumãrile mãcinate.Reþete dulci planºetã înfãinatã. nuci mãcinate . zahãr 50 gr. CREMA: 6 ouã 200 gr. zahãr 5 gr. le ungem cu ou ºi le coacem într-o tavã unsã. marmeladã Se separa ouãle . Le crestãm. unt (sau unsoare) 100 gr. 83.

zahãr praf 100 ml lapte 50 ml rom În laptele ºi romul fiert ºi se adaugã ºi se opãreºte nuca mãcinatã. Figaro INGREDIENTE: ALUATUL: 7 ouã 170 gr. bicarbonat de sodiu MOD DE PREPARARE: Se face un aluat din ingredientele amintite ºi coacem pe rând trei foi pe fundul unei tãvi unsã ºi tapetatã cu hârtie. nucã mãcinatã 150 gr. fãinã 5 gr. unt 150 gr. zahãr 170 gr. pe care o ungem ºi o acoperim cu cea de-a doua foaie galbenã. Alba-Iulia INGREDIENTE: BLATUL: 10 ouã 270 gr. CREMA: 170 gr. de cacao. 85. zahãr pudrã 72 . Se pune sub presã pânã a doua zi. Se întinde crema peste una din foile galbene ºi se acoperã cu cea de cacao. iar în a treia înainte de a o întinde pe planºetã adãugãm 50 gr. Douã foi sunt galbene.Cosmin Ioan Toma 84.

stafidele scurse de rom. unt 220 gr. unsoare 100 gr. coajã de portocalã MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. care se dã la cuptor circa 40 de minute la foc potrivit. stafide 100 ml rom 200 gr. zahãr 200 gr. Se bat albuºurile spumã cu zahãrul ºi praful de copt. GLAZURA : 200 gr. fãina. Se omogenizeazã toatã compoziþia ºi se pune într-o tavã unsã ºi tapetatã. Prãjiturã cu mere INGREDIENTE: ALUATUL : 2 ouã 200 gr. scorþiºoarã 400 gr. fãinã 73 . nucã mãcinatã 50 gr. mere 50 gr. nuca ºi coaja de portocalã. 86. ciocolatã albã 50 ml ulei 100 gr. praf de copt 100 gr. iar deasupra se presarã cu alune.Reþete dulci 100 gr. alune nesãrate Se dizolvã ciocolata care se toarnã peste prãjiturã. fãinã 5 gr. smântânã 3000 gr. Se adaugã gãlbenuºurile.

din care se obþine un aluat fraged.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele. se storc de suc ºi se adaugã scorþiºoarã ºi puþin zahãr. Când este încã caldã se presarã zahãr pudrã. unt 200 ml smântânã 5 gr. 87. fãinã 150 gr. 88. care se dau pe rãzãtoare. Zero INGREDIENTE: ALUATUL: 250 gr. Se întinde la o grosime medie. fãinã 74 . de aluat ºi se lasã deoparte. iar deasupra se rade restul de aluat ºi se dã la cuptor 40 de minute la foc potrivit. Se curaþã merele. sare 5 gr. Se amestecã bine ºi se pun peste foaia de prãjiturã întinsã întro tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã. Cu ajutorul unui pahar înfãinat se taie rondele care se coc în ulei încins. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele pânã se obþine un aluat omogen dar nu prea vârtos. Napoleon INGREDIENTE: ALUATUL: 1 ou 250 gr. Se separã circa 200 gr.

zahãr Se caramelizeazã zahãrul. se ia de pe foc. fãinã 75 . se adaugã untul ºi nuca ºi se amestecã pânã se obþine o pastã tartinabilã. nucã mãcinatã 300 gr. Se dã la cuptor timp de 40 de minute la foc mic. zahãrului ºi nucii. apoi se toarnã compoziþia rãmasã din amestecul ouãlor. nucã prãjitã 100 gr. jumãtate din compoziþia rezultatã se pune peste aluatul întins într-o tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã peste care aºazã rondele de portocalã. unt 300 gr. Mozambic INGREDIENTE: ALUATUL: 5 ouã 250 gr. zahãr 200 gr. care se întinde peste prãjiturã. GLAZURA : 100 gr.Reþete dulci 150 gr. portocalã curãþatã Se amestecã ouãle cu zahãrul ºi nuca mãcinatã. unt 100 gr. 89. CREMA: 4 ouã 250 gr. zahãr MOD DE PREPARARE: Se amestecã toate ingredientele ºi se obþine un aluat pe care îl lãsãm la rece.

praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. unt 5 gr.Cosmin Ioan Toma 100 gr. zahãr 50 gr. Crema se întinde peste aluat ºi se dã la copt timp de 30 minute la foc potrivit. unt 5 gr. 90. zahãr 200 gr. cacao 1 esenþã de vanilie fiole Se bat albuºurile spumã cu zahãrul. fãinã 150 gr. se împarte în trei ºi se coc pe dosul tãvii tapetatã cu fãinã. în care se adaugã nuca ºi cacaua. CREMA: 250 gr. Gãlbenuºurile se amestecã cu restul de ingrediente ºi se obþine un aluat pe care îl întindem într-o tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã. 76 . nucã mãcinatã 250 gr. amoniac 5 ml lapte MOD DE PREPARARE: Se face un aluat din toate aceste ingrediente. Floare de lãmâie INGREDIENTE: ALUATUL: 2 ouã 500 gr.

GLAZURA: 100 gr.Reþete dulci CREMA: 2 gãlbenuºuri 200 gr. apoi se 77 . fãinã 200 gr. zahãr o lãmâie Lãmâia se râde ºi se stoarce de suc ºi se amestecã bine toate ingredientele. unt 200 gr. nucã mãcinatã MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. dupã care se toarnã gelatina. Se pune apa cu zahãrul la foc mic atât cât sã se dizolve ºi se amestecã pânã se obþine o soluþie tartinabilã. zahãr 100 gr. aºezând fiecare rondea de lãmâie. zahãr pudrã 100 gr. Se bate spumã albuºul. Prãjiturã chinezeascã INGREDIENTE: ALUATUL: 7 ouã 200 gr. nu foarte tare. 91. de lãmâie 100 ml apã 10 gr. Gelatina se preparã conform instucþiunilor de pe ambalaj. gelatinã Lãmâia se taie rondele. Se amestecã untul cu zahãrul pânã devine spumos. Se întinde peste prãjiurã. unt 200 gr. în care se adaugã lãmâia. Ungem fiecare foaie cu crema obþinutã ºi le suprapunem una peste alta.

CREMA: 7 gãlbenuºuri 100 gr. migdale mãcinate o lãmâie 100 gr. 78 . pe care o dãm la cuptor. Se ia de pe foc ºi se adaugã untul ºi se amestecã pânã se obþine o cremã spumoasã. albuºurile bãtute spumã. zahãr 200 gr. pesmet MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle. Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul. zahãr 100 gr. iar la final se adaugã spuma. Se aºazã compoziþia într-o tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã ºi se dã la cuptor timp de 30 de minute.Cosmin Ioan Toma adaugã fãina ºi nuca mãcinatã. ciocolata rasã. Turnãm umplutura într-o tavã unsã cu unsoare ºi tapetatã cu pesmet. 92. cu migdalele ºi cu lãmâia. Se aºazã peste aluat ºi se mai coace preþ de 5 minute. Lãmâia se rade ºi se stoarce de suc. iar la final pesmetul. unt Gãlbenuºurile se amestecã cu zahãrul la abur pânã se obþine o compoziþie omogenã. se amestecã bine. Beethoven INGREDIENTE: ALUATUL: 9 gãlbenuºuri 150 gr. ciocolatã albã 30 gr.

Reþete dulci
GLAZURA: 200 gr. ciocolatã albã 300 gr. fulgi de migdale 20 ml ulei Se topeºte ciocolata în ulei ºi se toarnã peste prãjiturã, iar peste se presarã fulgii de migdale.

93. Brâncuºi
INGREDIENTE: ALUATUL: 2 ouã 250 gr. fãinã 50 gr. unt 30 gr. cacao 250 gr. zahãr 30 gr. nucã mãcinatã 15 ml rom 15 ml cafea fiartã 5 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã ingredientele care mai apoi se pun întro tavã unsã ºi tapetatã cu pesmet la cuptor la foc potrivit circa 40 minute. GLAZURA: 100 gr. cafea instant 100 gr. unt Se topeºte untul în care se pune cafeaua ºi se întinde peste prãjiturã.

79

Cosmin Ioan Toma

94. Callatis
INGREDIENTE: ALUATUL: 7 gãlbenuºuri 300 gr. fãinã 100 gr. zahãr 200 gr. unt 5 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã untul cu zahãrul ºi se adaugã gãlbenuºurile, praful de copt ºi fãina. Se obþine un aluat care se întinde pe o planºetã. CREMA : 5 gãlbenuºuri 250 gr. zahãr 150 gr. nucã Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul ºi nuca. Compoziþia obþinutã se pune peste aluatul obþinut ºi se dã la cuptor circa 40 de minute la foc potrivit.

95. La Tour Eiffel
INGREDIENTE: ALUATUL : 4 gãlbenuºuri 350 gr. fãinã 150 gr. zahãr 300 gr. unt

80

Reþete dulci
MOD DE PREPARARE: Se amestecã ingredientele ºi se frãmântã bine pe o planºetã înfãinatã. Aluatul se întinde într-o tavã unsã ºi tapetatã cu fãinã. CREMA: 6 albuºuri 400 gr. zahãr 500 gr. nucã mãcinatã Se bat spumã albuºurile cu zahãrul ºi se adaugã ºi nuca mãcinatã. Compoziþia se pune peste aluat ºi se dã la cuptorul încins timp de 40 de minute la foc potrivit.

96. Fulger
INGREDIENTE: ALUATUL: 4 ouã 250 gr. unt 500 gr. zahãr 250 gr. migdale 1 esenþã de vanilie fiolã MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle ºi se bat albuºurile spumã. Se amestecã untul cu zahãrul ºi se adaugã gãlbenuºurile, fãina ºi esenþa de vanilie, apoi albuºurile bãtute spumã. Fierbem migdalele cu puþin zahãr. Ungem o tavã cu unt ºi o tapetãm cu fãinã, în care turnãm compoziþia rezultatã, deasupra cãreia presãrãm migdalele ºi o dãm la foc iute pânã se rumeneºte.

81

Cosmin Ioan Toma

97. Omletã desert
INGREDIENTE: 2 ouã 1 mãr 50 gr. unt 100 gr. zahãr brun 30 ml sirop de arþar 2-3 frunze mentã proaspãtã MOD DE PREPARARE: Se curãþã mãrul de coajã ºi se scot sâmburii. Într-o tigaie se încinge untul, în care se adaugã mãrul tãiat felii ºi se lasã la caramelizat la foc potrivit timp de 5 minute, dupã care se adaugã zahãrul ºi se mai lasã la un foc iute pânã se caramelizeazã, maxim 3 minute. Într-un castron se bat ouãle ºi se pun într-o tigaie teflonatã ºi încinsã. Când au prins crustã se adaugã merele pe o jumatate de omletã, iar cu cealalta jumatate se împãturã ºi se întoarce pentru a se pãtrunde bine. Se scoate pe o farfurie ºi se toarnã siropul de arþar ºi menta tãiatã proaspat presaratã deaspura.

INGREDIENTE: ALUATUL: 4 ouã 100 gr. zahãr 100 gr. unt 5 gr. praf de copt 300 gr. fãinã

98. Nuci

82

Reþete dulci
MOD DE PREPARARE: Se amestecã gãlbenuºurile cu zahãrul. Albuºurile se bat spumã ºi se amestecã cu gãlbenuºurile. Se adaugã praful de copt ºi fãina. Se frãmântã pânã se obþine un aluat potrivit dupã care se fac biluþe de marimea unei monede care se coc în formã. CREMA: 250 gr. unt 150 gr. zahãr praf 20 gr. cacao Se amestecã untul cu zahãrul se adaugã cacao ºi apoi se umplu formele obþinute.

99. Caise in aluat
INGREDIENTE: ALUATUL: 3 gãlbenuºuri 300 gr. brânza de vaci pãstoasã 100 gr. fãinã 50 gr. griº 100 gr. unt 5 gr. sare 100 gr. zahãr pudrã 20 caise MOD DE PREPARARE: Se amestecã untul spumã. Se adaugã gãlbenuºurile, apoi brânza de vaci ºi sarea. La sfârºit se adaugã griºul ºi fãina. Aluatul astfel frãmântãt se lasã la rece o ora. Dupã o orã, se pun la fiert într-o oalã mare apã cu sare. Pânã ce începe sã fiarbã apa se pregatesc gãluºtele. Se ia o bucatã
83

GLAZURA: 200 gr. scorþiºoarã Se topeºte untul ºi se adaugã pesmetul ºi zahãrul. apoi se aºazã pe un platou ºi se pudreazã cu zahãr praf ºi cu puþinã scorþiºoarã. 100. sare MOD DE PREPARARE: Griºul se fierbe timp de 10 minute în apã. se adaugã peste griº mãrul taiat in cubuleþe. Gãluºtele obþinute se pun la fiert la foc mic timp de 10-15 minute. pesmet 100 gr. amestecând continuu pânã la o rumenire frumoasã. se înveleºte în aluat ºi se roteºte în palmã. 84 .Cosmin Ioan Toma din aluat se modeleazã în palmã ºi se pune înauntru o jumatate din caisã. ºi mierea. Dupã ce s-a rãcit. zahãr 20 gr. zahãr 3 mere 50 gr. griº 50 gr. Griº cu mere INGREDIENTE: 500 ml apã 70 gr. miere 5 gr. Cu lingura se scot gãluºtele fierte ºi se tãvãlesc în pesmet. unt 100 gr. cu sarea ºi zahãrul.

unt 50 gr. nucã de cocos MOD DE PREPARARE: Albuºurile se bat spumã cu 200 gr. bãtând mereu. fãinã 50 gr. Cocos ºi cola INGREDIENTE: ALUAT: 6 ouã 600 gr. cacao 100 ml suc cola 1 esenþã de vanilie fiola o budincã vanilie 100 ml lapte 100 gr. Se coc la foc potrivit. Bezelele trebuie sã se usuce bine ºi de aceea se þin în cuptorul cald pâna a douã zi. zahãr ºi se pun pe rând gãlbenuºurile amestecate cu restul de zahãr. cola. Albuºurile bãtute cu zahãr se trag cu posul pe o foaie ceratã întinsã pe tavã. Bezele cu lãmâie INGREDIENTE : 4 albuºuri 300 gr. zahãr pudrã 1 esenþã de lãmâie fiola MOD DE PREPARARE: Se bat cu telul albuºurile pânã formeazã o spumã tare ºi se adaugã zahãr pudrã ºi esenþa. zahãr 300 gr. 102. 85 .Reþete dulci 101.

lapte 100 gr. cafea instant 100 gr. Se pune în cupe ºi se decoreazã cu friºcã ºi cu fructe din dulceaþã. Dupã coacere. cacao 1 esenþa rom fiolã 350 gr. Se adaugã gelatina. blatul se taie în douã. friºcã dulceaþã de viºine scursã de sirop MOD DE PREPARARE: Ouãle. zahãrul ºi laptele se pun la fiert la foc foarte mic. gelatinã 30 gr. Se ia vasul de pe foc ºi se amestecã crema cu toatã cantitatea de cacao. se umple cu crema obþinutã prin amestecarea budincii cu lapte peste care se adaugã untul ºi esenþa. GLAZURA: 100 gr. 103. zahãr 15 gr. se adaugã esenþa de rom ºi friºca. ºi se amestecã continuu. unt Se topeºte untul în care se pune cafeaua ºi se întinde peste prãjiturã. Când s-a rãcit complet. ªarlotã de ciocolatã INGREDIENTE: 2 ouã 100 ml. Se face un blat care se coace circa 30 minute. amestecând tot timpul fierberii. 86 .Cosmin Ioan Toma cacaua ºi fãina. care în prealabil a fost înmuiatã în puþinã apã rece.

apã 500 gr. peste care adãugãm gãlbenuºurile. nuci pisate 50 gr. Piºcoturi de casã INGREDIENTE: 2 gãlbenuºuri 250 gr. fãinã MOD DE PREPARARE: Pregãtim aluatul de piºcoturi într-un castron în care se amestecã untul cu zahãrul. se pune fãina ºi se prãjeºte pânã ce capãtã o culoare mai închisã. zahãr 50 gr. 87 . Fãina o încorporãm treptat în compoziþie pânã când obþinem un aluat potrivit. se stinge cu laptele clocotit. de unt 100 gr.Reþete dulci 104. 105. praful de copt ºi apa. Halva turceascã INGREDIENTE: 600 gr. unt MOD DE PREPARARE: Se încinge untul. zahãr 5 gr. lapte 100 gr. Praf de copt 10 ml. Dãm piºcoturile la cuptor pânã când se rumenesc. cacao 60 gr. fãinã 1000 ml. Compoziþia se adaugã în pos ºi se ºpriþeazã forme diferite care se pun într-o tavã unsã cu unt.

zahãr 175 ml lapte 45 ml ulei 10 gr. praf de copt 5 gr. praf de scorþiºoarã 100 gr . Se amestecã toate ingredientele pânã se omogenizeazã. Se ia de pe foc. sare 65 gr. Brioºe cu afine ºi coacãze INGREDIENTE: 1 ou 115 gr fãinã 5 gr. nucã 88 . 107. dupã care se ia cu lingura ºi se aºazã pe farfurie. zahãr pudrã 400 gr. coacãze MOD DE PREPARARE: Se ung cu unt formele pentru brioºe. Se amestecã mereu ca sa nu rãmânã cocoloaºe. Se pune amestecul obþinut în forme ºi se dã la cuptorul încins timp de 10 minute dupã care se scot si se adaugã afinele ºi coacãzele ºi se mai lasã la copt încã 15 minute. se amestecã cu nucile ºi cacaua. afine proaspete 100 gr. 106. Ruladã necoaptã cu nucã INGREDIENTE: 3 ouã 300 gr.Cosmin Ioan Toma în care s-a dizolvat zahãrul.

smântânã 5 gr. unt 250 gr. 108. Arlechin INGREDIENTE: foi 3 gãlbenuºuri 600 gr. Se ia de pe foc se lasã sã se rãceascã ºi se adaugã untul. zahãr tos coaja rasã ºi zeama de la o jumatate de lãmâie 89 .Reþete dulci 20 gr. CREMA: Se pun la fiert gãlbenuºurile la bain-marie în care se adaugã 200 gr. Se întinde compoziþia pe o folie de plastic unsã cu unt ºi pudratã cu zahãr. zahãr pudrã 20 gr. apoi se adaugã nuca prãjitã ºi mãcinatã ºi cacaua. Se întinde crema obþinutã peste foaia de nucã. fãinã 250 gr. sare CREMA: 3 albuºuri 200 gr. gem de caise mai tare 50 gr. unt MOD DE PREPARARE: Se bat albuºurile spumã cu zahãrul pudrã. cacao 200 gr. praf de copt 5 gr. se ruleaza fãrã a se prinde ºi folia de plastic ºi se dã rulada la frigider timp de 2-3 ore. de zahãr.

de zahãr 300 gr. În timp ce se rãcesc foile. se întind patru foi dreptunghiulare ºi se coc pe rând pe dosul tãvii presãratã în prealabil cu fãina. Se ung trei foi cu aceastã umpluturã ºi se suprapun. gãlbenuºurile ºi smântâna ºi se amestecã bine. gemul. coaja ºi zeama de lãmâie ºi se bat în continuare pânã se obþine o spumã tare. pãstrând vasul pe plita fierbinte. de nuci 300 gr. Continuaþi sã bateþi amestecul cu telul. 109. Ultima foaie se glaseazã cu ºerbet de cacao încãlzit ºi amestecat cu puþin unt. la foc potrivit. 90 . de miere 20 ml zeamã de lamâie 1 esenþã de vanilie fiolã un pachet cu foi Lica MOD DE PREPARARE: Curãþati nucile ºi puneþi-le pentru 10 minute într-o tavã în cuptorul fierbinte. se pun zahãrul. este gata. Peste fãinã se pune untul tãiat bucãþele ºi se presarã sarea. puneþi pe foc mic mierea sã se încãlzeascã ºi turnaþi-o peste albuº. Într-un vas smãlþuit puneþi albuºurile bãtute spumã tare. pe flacarã micã. Foile se coc în cuptor. adãugând zahãrul ºi zeama de lãmâie. Halviþã INGREDIENTE: 5 albuºuri 400 gr. 10-15 minute. dar fãrã foc. fãrã sã cadã. Se face o adânciturã în fãinã.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Fãina se amestecã cu praful de copt . Când spuma se þine în tel. Se împarte în partru pãrþi egale. Se adaugã apoi zahãrul. albuºurile se bat bine cu telul. Între timp.

110. Compoziþia se umflã ca o spumã moale. fructe din diferite compoturi 200 ml friºcã 2 esenþe vanilie fiole 4 foi gelatinã 2 gr. zahãr 500 gr. Într-o formã de tort. orez 500 ml lapte 20 gr. care se dã la rece încã 2 ore. Când spuma iºi pãstreazã forma. coajã rasã de lãmâie 200 gr. Gelatina se þine 5 minute în apã rece. luaþi vasul de pe foc ºi puneþi esenþa de vanilie ºi nucile. dupã care se poate servi. Compoziþia se întinde în strat de 2 cm.Reþete dulci dar bateþi tare amestecul cu telul 10 minute. cât este caldã. pe foaie Lica. Se da la frigider timp de 24 ore. sare MOD DE PREPARARE: În laptele încãlzit se adaugã orezul spãlat bine. sarea. deasupra puneþi o altã foaie ºi presaþi uºor cu palma. coaja rasã de lãmâie ºi se fierbe pânã se înmoaie orezul. 91 . Se amestecã friºca cu gelatina topitã ºi fructele. ce se va întinde ca o coardã. pentru cã mierea subþiazã albuºul. Tort de orez cu fructe INGREDIENTE: 125 gr. La urmã se adaugã zahãrul ºi vanilia ºi se dã la rece o orã. apoi se dizolvã într-un pahar de suc din compotul încãlzit. se aºazã straturi de orez ºi amestecul de friºcã ºi fructe.

praf de copt MOD DE PREPARARE: Pentru umpluturã. unt 250 gr. 112.Cosmin Ioan Toma 111. nuci 10 gr. CREMÃ: 100 gr. fãinã 5 gr. mere rase cu zahãr sau gem de gutui. fãinã 200 gr. Pe una dintre ele o aºezi în tavã. zahãr 2 linguri esenþã de cafea 92 . Tort de post INGREDIENTE: 200 gr. unt 200 gr. Prãjiturã cu suc de roºii INGREDIENTE: 50 ml ulei 50 ml suc de roºii 50 gr. esenþã de vanilie MOD DE PREPARARE: Se amestecã untul cu zahãrul ºi se adaugã fãina. care se coc separat pe fundul tãvii. Amesteci ingredientele ºi din compoziþie faci douã foi. zahãr 1 esenþã de vanilie fiolã 300 gr. zahãr 100 gr. Se face o cocã din care se întind cu sucitorul 3 foi. pui umplutura ºi deasupra pui cealaltã foaie . nucile ºi aromele.

Prãjiturã la minut INGREDIENTE: 5 ouã 100 gr. Se toarnã crema într-o tavã unsã cu unt ºi se coace 10-15 minute. 113. pânã se integreazã toatã ºi devine o cremã compactã. friºcã 20 gr. Se adaugã laptele ºi se amestecã pânã se obþine o cremã. se toarnã câte puþin din esenþa de cafea. unt 50 gr. 114. cacao fructe din dulceaþã esenþã de vanilie fiola 93 .Reþete dulci Se amestecã untul cu zahãrul. zahãr 50 gr. Se orneazã cu gem sau dulceaþã mai acriºoarã. zahãr 100 gr. Cu aceastã cremã se umplu cele trei foi. Se serveºte cu sirop de zmeurã. Crema de vanilie cu fructe INGREDIENTE: 4 ouã 300 gr. fãinã 500 ml lapte 200 ml sirop de zmeurã MOD DE PREPARARE: Ouãle se bat bine cu zahãrul ºi fãina pânã încep sã se facã bãºici. fãinã 1000 ml lapte 500 gr.

fãinã 200 gr. iar deasupra se pune friºca ºi se poate pudra cu cacao sau cafea instant. peste care se pun fructe din dulceaþã.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Fãina se amestecã cu jumatate din cantitatea de lapte. Albuºurile se bat spumã tare ºi se amestecã uºor cu compoziþia. Se pun pe foc ºi se amestec pânã incep sã fiarbã. stafide 50 gr. Se ia de pe foc ºi se adaugã gãlbenuºurile bãtute spumã ºi esenþa de vanilie. zahãr 300 gr. 115. Chodou de vin INGREDIENTE: 2 ouã 100 ml vin alb 100 ml apã 94 . nucile tãiate mãrunt ºi stafidele. nucã 100 gr. apoi se toarnã într-o tavã tapetatã cu hârtie ceratã ºi unsã cu unt ºi se coace la foc potrivit. Dalida INGREDIENTE: 6 ouã 300 gr. Se amestecã pânã se rãceºte apoi se toarnã în cupe. 116. se adaugã fãina. unt MOD DE PREPARARE: Zahãrul se amestecã cu gãlbenuºurile unul câte unul. cu gãlbenuºurile bine bãtute ºi cu restul de lapte fiert cu zahãr.

se lasã sã se rãceascã. Se toarnã în cupe ºi se serveºte rece. unt 100 gr. 117. Albuºurile cu restul de apã se bat pânã se obþine o spumã tare. zahãr 500 ml lapte 2 esenþe de portocalã Fãina se amestecã cu laptele ºi se pune la fiert pânã se îngroaºã. Tort de apã INGREDIENTE: 4 ouã 40 ml apã 250 gr. Blatul se însiropeazã cu zeama de la o portocalã. CREMA : 100 gr. fãinã MOD DE PREPARARE: Gãlbenuºurile cu jumatate din cantitatea de apã ºi zahãrul se amestecã pânã ce compoziþia devine spumosã. Se tapeteazã o tavã cu hârtie ºi se toarnã compoziþia care se coace la foc potrivit timp de 20 de minute . Se ia de pe foc.Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Ingredientele se bat cu telul la bain-marie pânã ce compoziþia devine spumoasã. peste care se pune crema. 95 . care se amestecã cu fãina apoi se adaugã gãlbenuºurile cu zahãrul. fãinã 100 gr. se adaugã esenþa de portocalã ºi untul. zahãr 200 gr.

Se face o gaurã în aluat se pune praful de copt. 119. fãinã 300 gr. praf de copt 96 . se amestecã bine ºi se adaugã smântânã. pesmet 20 gr. Poronyo cu mere INGREDIENTE: 2 ouã 150 gr. Ziua ºi noapte INGREDIENTE: 8 ouã 300 gr. scorþiºoarã 5 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se amestecã fãina cu untul pânã se încorporeazã bine (se freacã în mâini). zahãr 150 gr.Cosmin Ioan Toma 118. zahãr coaja ºi zeama de la o lãmâie 5 gr. unt 400 gr. fãinã 250 gr. Se acoperã merele cu a doua foaie ºi se înþeapã cu furculiþa ºi se pune la foc potrivit timp de 30 de minute. Se pune o parte întinsã în tavã se presarã pesmet ºi se aºazã merele peste care se presarã puþinã scorþiºoarã. ouãle ºi zahãrul. smântânã 100 gr. Se împarte în douã ºi se întinde cu sucitorul.

se frãmântã bine ºi i se dã forma unei mingi. fãinã 60 gr. susan MOD DE PREPARARE: Se preparã un aluat din fãinã. coaja ºi zeama de lãmâie. oþet ºi apã cât primeºte aluatul. Fãina se amestecã cu praful de copt ºi se adaugã jumatate la compoziþia obþinutã ºi jumatate la spuma celor 8 ouã bãtute bine. Saleuri Alina INGREDIENTE: 150 gr unt sau margarinã 200 gr. se frãmântã cu fãina pânã capãtã elasticitatea aluatului. La sfârºit se întinde o foaie de 0. se presarã cu susan ºi se taie în fâºii lungi de 12 cm ºi late de 2 cm. se presarã puþin caºcaval sau parmezan. Se împacheteazã sub forma unui plic strâns. se împãtureºte coca în trei ºi se dã la rece 20 minute. se întinde cu sucitorul în lung. apoi se preseazã capetele fâºiilor ca sã capete forma 97 . se unge cu ou bãtut. sare 100 ml apã 100 gr. peste ea se pune o foaie mai mica din aluatul cu unt. sare.5 cm.Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Se amestecã zahãrul cu untul. Se repetã operaþia de patru ori. 120. se adaugã gãlbenuºurile ºi se amestecã în continuare. oþet sau zeamã de lãmâie 20 gr. Se ia untul rece. Cele douã compoziþii se încorporeazã ºi se toarnã într-o tavã unsã cu ulei ºi tapetatã cu fãina ºi se dã la cuptor la foc potrivit. care se rãsucesc puþin. Se întinde o foaie de 1 cm din primul aluat.

121. INGREDIENTE: 1 ou 200 ml iaurt 122. fãinã Ingredientele se amestecã bine se împarte în douã compoziþia ºi se coc douã foi pe dosul tãvii. zahãr pudrã 10 ml lapte 15 gr. zahãr pudrã coaja de la o lãmâie MOD DE PREPARARE: Laptele. Se coc în cuptorul bine încins. Zahãrul se amestecã cu untul. Se aºazã în tavã lãsând distanþa între ele ca sã nu se lipeascã una de alta. La mijlocul foilor se face un blat din piºcoturi care se însiropeazã. Gãluºte de iaurt 98 . Televizor INGREDIENTE: 150 gr unt 100 gr. unt 150 gr.Cosmin Ioan Toma de spiralã. Dupã ce se rãceºte griºul se amestecã cu untul în care se pune zeama de lãmâie dupã gust ºi se umplu foile. cacao 350 gr. CREMA: 500 ml lapte 50 gr. griºul ºi coaja de lãmâie se pun la fiert. griº 150 gr.

fãinã 300 gr. smântânã MOD DE PREPARARE: Se pune la foc iaurtul cu zahãrul ºi sarea. pesmet 200 gr. Din restul ingredientelor se face un aluat care se lasã la crescut. Dupã care se întinde iar peste aluat se întinde ºi compoziþia din unt ºi zahãr ºi se ruleazã. unt 200 gr. zahãr 150 ml lapte 20 gr. drojdie un baton de vanilie coaja de la o lãmâie MOD DE PREPARARE: Jumãtate din cantitatea de unt se amestecã cu zahãrul. iar când încep sã dea în clocot se adaugã griºul ºi se fierb în continuare. Cuiburi de viespi INGREDIENTE: 5 ouã 500 gr. zahãr pudrã 5 gr. Se fac gãluºtele din compoziþie ºi se pun într-o tavã care se presarã cu pesmet ºi se dau la cuptor circa 20 de minute.Reþete dulci 100 gr. sare 100 gr. 123. Când sunt aproape coapte se pune câte o lingurã de lapte fiert cu un 99 . griº 100 gr. Se ia de pe foc se adaugã oul ºi se amestecã bine. Se servesc cu smântânã. Se taie în bucãþele de 2 cm ºi se pun în tavã la distanþã fiindcã cresc.

lapte 100 . fãinã 150 gr. praf de copt 5 gr. Laptele se fierbe cu fãina ºi restul de zahãr peste care se adaugã caramelul. CREMA : 350 gr.Cosmin Ioan Toma baton de vanilie crestat pe jumatate pentru aromã ºi se mai lasã 15 minute la foc potrivit. fãinã 150 gr. 124. Negrii în cãmãºi albe INGREDIENTE: 4 ouã 100 ml. 125. de zahãr se ard ºi peste se adaugã untul. unt 1000 ml lapte 200 gr. smântânã MOD DE PREPARARE: Ingredientele se amestecã bine pânã se obþine un aluat din care se coc 3 foi. se încorporeazã compoziþia ºi se pune între cele 3 foi. unturã 5 gr. Prãjiturã fãrã ou INGREDIENTE: 350 gr. sare 100 gr. zahãr 100 gr.

Prãjiturã de post INGREDIENTE: 100 ml ulei 150 gr. unt 400 gr. praf de copt MOD DE PREPARARE: Gãlbenuºurile se amestecã cu jumatate din cantitatea de zahãr. fãinã 20 gr. care se împarte în trei. praf de copt 400 gr. Se coc pe dosul tãvii ºi se umplu cu gem de caise. fãina ºi laptele pânã se obþine o cocã moale care se întinde ºi se dã la cuptorul încins. zahãr 200 gr. gem de caise MOD DE PREPARARE: Se amestecã ingredientele pânã se obþine un aluat. 101 . Se scoate foaia peste care se pune albuºul spumã ºi se mai lasã la copt pânã ce albuºul face pojghiþã deasupra. untul. Albuºurile se bat spumã cu zahãrul rãmas ºi cu praful de copt. zahãr 100 ml suc de roºii 5 gr. 126. fãinã 300 gr. cacao 5 gr.Reþete dulci 150 gr.

cacao 5 gr. nucã de cocos 50 ml apã 30 gr. 102 . Se ung cu cremã ºi pe margini ºi se dau prin nucã de cocos. Se pune la fiert laptele ºi budinca ºi se fierbe pânã se îngroaºã. zahãr 250 gr. Ingredientele se amestecã bine ºi se adaugã albuºurile spumã. fãinã 100 gr. dupã care se taie cu paharul se ung cu cremã ºi se lipesc câte douã. zahãr pudrã 1 esenþã de vanilie 250 ml lapte 1 budincã de vanilie Se amestecã untul cu zahãrul ºi cu esenþa de vanilie. praf de copt 1 esenþã de vanilie fiolã MOD DE PREPARARE: Albuºurile se bat spumã. Bulgãri de zãpadã INGREDIENTE: 10 ouã 250 gr. se însiropeazã cu puþinã apã cu zahãr ºi esenþa de vanile.Cosmin Ioan Toma 127. CREMA : 200 gr. Se lasã la rece dupã care se amestecã cu untul pânã se obþine o compoziþie omogenã. unt 100 gr. Blatul se coace ºi se taie în douã.

ciocolatã topitã Se amestecã ingredientele ºi se toarnã compoziþia în douã tãvi care se dau la cuptor la foc potrivit. se întinde ºi se coace pe dosul tãvii ºi se obþin trei foi. ca ºi pentru doboº. Crema rãcitã se amestecã cu untul ºi se împarte în douã. O parte se amestecã cu esenþa de vanilie. iar cealaltã cu cacaua pudrã. care se împarte în trei pãrþi egale.Reþete dulci 128. BLAT : 4 ouã 10 ml apã 250 gr. fãinã Se amestecã ingredientele ºi se obþine un aluat. zahãr 150 gr. zahãr 150 gr. unt 100 gr. Coadã de pãun INGREDIENTE: FOI: 3 ouã 50 ml apã 150 gr. 103 . CREMA: 3 gãlbenuºuri 300 ml lapte 200 gr. zahãr 150 gr. fãinã 50 gr. fãinã 150 gr. nucã mãcinatã 100 gr. cacao 1 esenþã de vanile fiolã Ingredientele se pun la fiert pânã se îngroaºã.

pepene galben 200 gr. zahãr 50 gr. Se poate decora cu banane taiate rondele. iar deasupra se orneazã cu friºcã ºi se pun la rece. Buchet de fructe cu friºcã INGREDIENTE: 400 gr. zahãr 300 gr. capºuni 200 gr. fãinã 200 ml vin alb 104 . crema de vanilie ºi al doilea blat. 130.Cosmin Ioan Toma MOD DE PREPARARE: Foile de doboº se umplu cu crema de ciocolatã. peste care se pune un blat. kiwi 100 gr. zahãr. Se amestecã se pun în cupe. Tort de biscuiþi cu cremã de vin INGREDIENTE: 4 gãlbenuºuri 150 gr. curmale 200 gr. friºcã 150 ml lichior de caise MOD DE PREPARARE: Se cutãþã pepenele se taie cuburi ºi se amestecã cu restul de fructe peste care se pune zahãrul ºi lichiorul. Peste blat se pune o compoziþie din trei albuºuri bãtute pe abur cu 150 gr. 129. rodie 150 gr.

Biscuiþii se rup ºi se aºazã într-o formã de tort unsã cu unt. peste care se toarnã crema ºi se dã la rece pânã a douã zi. biscuiþi 50 gr. 131. unt 1000 ml lapte MOD DE PREPARARE: Se amestecã ingredientele peste care se pune puþin câte puþin din laptele clocotit. Se lasã la rece. praf de copt MOD DE PREPARARE: Albuºurile cu zahãrul se bat pe abur. dupã care se amestecã cu restul de ingrediente ºi se obþine 105 . nucã mãcinatã 250 gr. Crema astfel obþinutã se toarnã peste tortul de biscuiþi. unt 100 ml lapte 100 gr. Scoarþã de copac INGREDIENTE: 3 albuºuri 150 gr. dulceaþã de afine Se bat albuºurile spumã cu zahãrul peste care se adaugã dulceaþa . CREMA : 4 albuºuri 100 gr. zahãr 5 gr. Se pune pe foc compoziþia ºi se amestecã pânã ce crema se îngroaºã. Se adaugã vinul. zahãr 100 gr.Reþete dulci 500 gr.

zahãr pudrã 200 gr. Capriciul doamnei INGREDIENTE: 6 ouã 300 gr. zahãr 50 gr. fãinã 200 gr. smântânã 300 gr. unt 106 . fãinã. Blatul obþinut se unge cu un gem acriºor. de zahãr. smântânã ºi praful de copt. praf de copt MOD DE PREPARARE: Se separã ouãle.Cosmin Ioan Toma o compoziþie omogenã. Coca obþinutã se toarnã într-o tavã tapetatã cu fãinã ºi se dã la cuptor 20 de minute la foc potrivit. gem de cireºe 5 gr.luna INGREDIENTE: 4 ouã 200 gr. 132. nucã mãcinatã 200 gr. 133. fãinã 400 gr. Gãlbenuºurile se amestecã cu 150 gr. Semi . Albuºurile se bat cu restul de zahãr în care se pune puþinã zeamã de lãmâie ºi se bate pânã devine o spuma tare. pânã iºi formeazã o crustã. se adaugã nuca se pune peste cocã ºi se dã la cuptor timp de 40 de minute la foc potrivit. Se pune la rece o jumatate de orã dupã care se poate servi.

glazurã: 400 gr. se rastoarnã în tava unsã ºi tapetatã. unt 150 gr. Se coace la foc potrivit. cacaua cernutã. cacao 100 gr. praf de copt Crema cacao: 250 gr. ºi se presarã cu nuci tocate mãrunt. 134. circa 30 min. nuci mãcinate 2 esenþe de migdale MOD DE PREPARARE: Se amestecã ouãle cu zahãrul pânã devine ca o cremã. Dupã ce se rãceºte se taie cu ajutorul unui pahar de vin sub formã de semilunã ºi se pudreazã cu zahãr pudrã. fãinã 5 gr. cacao 2 esenþe de rom fiole Ciocolata pt. Amandina INGREDIENTE: Blat cu zahãr ars: 7 ouã 190 gr. migdale 50 gr. zahãr 350 gr.Reþete dulci 50 gr. Se adaugã fãina cernutã.Untul se amestecã spumã ºi apoi se încorporeazã cremã de ouã. zahãr 300 gr. ciocolatã amaruie 107 . în cuptorul încãlzit în prealabil.

Cosmin Ioan Toma Sirop: 250 ml apã 100 gr. 135. Se toarnã compoziþia în formã ºi se coace timp de 35 min. Blatul se lasa sa se rãceascã dupã care se taie 3 foi de mãrimi egale. Se unge prima foaie cu crema. apoi se rãstoarnã. Fiecare foaie se stropeºte cu siropul preparat. se unge iarãºi cu cremã ºi se acoperã cu a treia foaie. unt 200 gr. fãinã 200 gr. pe straturile de cremã se pot presãra migdale mãcinate. unt ºi jumatate de cantitate de zahãr se frãmântã un alunat care se lasã la rece 30 de minute. se pune cea de-a douã foaie deasupra. se bat albuºurile cu zahãrul pânã se dizolvã zahãrul dupã care se adaugã gãlbenuºurile ºi fãina. zahãr 500 gr. Se întinde în formele de tartã ºi se coc la foc iute. 108 . zahãr lãmâie rasã 1 esenþã de rom fiolã MOD DE PREPARARE: Se separã albuºurile de gãlbenuºuri. Tartã cu prune confiate Patricia INGREDIENTE: 300 gr. prune uscate MOD DE PREPARARE: Din fãinã. Umplutura se face din prune confiate înãbuºite în sirpoul de zahãr.

din unt topit. se amestecã cu zahãrul ºi se fierb în 200 ml apã timp de 10 minute. unt 137. piºcoturi 300 gr. Tartã cu brânzã ºi curmale INGREDIENTE: 300 gr. 109 . zahãr 200 gr. zahãr 200 ml lapte 200 gr. zahãr ºi vanilie. vanilie MOD DE PREPARARE: Brânza de vaci se amestecã cu zahãrul. coajã de lãmâie 10 gr. curmale 20 gr. friºcã 150 gr. dupã care se amestecã pânã ce se obþine un piure.Reþete dulci 136. unt 200 gr. laptele ºi coaja rasã de la lãmâie ºi se bate amestecând continuu pânã când se obþine o cremã. se taie în jumãtate ºi se îndeparteazã sâmburele. Cu aceastã cremã se umplu tartele fãcute dintr-un aluat fraged. Caisele se taie în sferturi. fãinã 200 gr. Deva MOD DE PREPARARE: Caisele se spalã. brânzã dulce 250 gr. INGREDIENTE: 1000 gr. caise 200 gr. Se adaugã ºi curmalele tãiate mãrunt.

mere 3 gr. Se þine la rece timp de 30 minute ºi se serveºte cu friºcã. tãiate feliuþe. amestecate cu stafide ºi zahãr. se ung cu unt ºi se pun în tavã tapetatã cu unt. peste care se adaugã piureul de caise. stafide 5 gr. Se ruleazã. unt 200 gr. scorþiºoarã 2 ouã 200 ml lapte 60 gr. Doamna din China INGREDIENTE: ALUAT: 200 gr fãinã 140 gr unt 110 .Cosmin Ioan Toma Aceastã compoziþie se amestecã cu jumãtate din cantitatea de friºcã bãtutã. dupã care compoziþia se frãmântã bine ºi se lasã la cald 15 minute. Se întinde aluatul cu sucitorul ºi se adaugã pe foi merele curãþate de coajã ºi sâmburi. Într-o tavã unsã cu unt se pune un strat de piºcoturi pisate. 138. Ruladã cu mere la cuptor INGREDIENTE: 300 gr. fãinã 100 gr. 139. zahãr 600 gr. Se dã la cuptor timp de 25 minute ºi se serveºte caldã cu zahãr pudrã ºi scorþiºoarã pe deasupra. sare MOD DE PREPARARE: Fãina se amestecã cu 50 g de unt ºi sare.

Îl împãrþim în douã parþi egale. CREMA: 350 gr brânzã grasã de vaci 100 gr zahãr pudrã 2 ouã 25 gr ghimbir (ras) 150 gr smântânã 30 gr griº 10 gr coajã rasã de la o lãmâie Amestecãm gãlbenuºurile cu zahãrul. Aºezãm foaia în tava unsã cu puþin ulei. pe care le pudrãm cu zahãr praf. MOD DE PREPARARE: Întindem umplutura peste foaia de aluat din tavã. 140. Dupã ce s-a rãcit prãjitura.Reþete dulci 50 gr zahãr 1 galbenuº Amestecãm bine ingredientele ºi frãmântãm aluatul. cu un cuþit cu lama latã. Dessert a la creme INGREDIENTE: 500 ml lapte 5 gãlbenuºuri 10 gr amidon 50 gr zahãr brun 111 . Întindem cea de-a doua foaie de aluat ºi o dãm la cuptor. o tãiem în formã de baghete. pe planºeta înfãinatã. Întindem jumatate din aluat. la un foc potrivit. ºi celelante ingrediente pentru umpluturã ºi apoi încorporãm cu albuºurile bãtute spumã. ºi zahãr vanilat.

Aceastã compoziþie se amestecã cu jumãtate din cantitatea de friºcã bãtutã. Se þine la rece timp de 30 minute ºi se serveºte cu friºcã deasupra. 112 .se taie în jumãtate ºi se îndepãrteazã sâmburele. Într-o tavã unsã cu unt se pune un strat de piºcoturi pisate. Adãugãm amidonul amestecat cu gãlbenuºurile. Piersicile se taie în sferturi. 141. se amestecã cu zahãrul ºi se fierb în 200 ml apã timp de 10 minute. zahãrul ºi seminþele de vanilie. Piºcot cu fructe INGREDIENTE: 1000 gr piersici 200 gr zahãr 200 gr piºcoturi 300 gr friºcã 150 gr unt MOD DE PREPARARE: Piersicile se spalã. peste care se adaugã piureul de piersici. Crema obþinutã se toarnã în ceºti sau diferite forme ºi se dã la rece. Se servesc cu dulceaþã de afine ºi friºcã.Cosmin Ioan Toma 1 baton de vanilie dulceaþã de afine friºcã MOD DE PREPARARE : Amestecãm la foc domol. dupã care se amestecã pânã ce se obþine un piure. laptele. Amestecãm pânã se îngroaºã compoziþia.

se adaugã friºca ºi se pune într-o taviþã la îngheþat. Se pune în borcane la loc întunecat ºi rãcoros.Reþete dulci 142. Când s-a rãcit bine. 143. 113 . Îngheþatã de cafea INGREDIENTE: 1000 ml lapte 400 gr zahãr 150 ml cafea expreso 300 gr friºcã 1 baton vanilie MOD DE PREPARARE: Batonul de vanilie se taie cu cuþitul pe miljoc ºi se scot seminþele care se pun în lapte la fiert. Dulceaþã de trandafiri INGREDIENTE: 1100 gr zahãr 350 gr trandafiri 1800 ml apã zeama de la 2 lãmâi MOD DE PREPARARE: Se pun la fiert la foc mic zahãrul cu apa ºi zeama de la lãmâie. se adaugã petalele de trandafiri care se stropesc cu puþinã zeamã de lãmâie ºi se frãmântã bine cu mâna. adãugãm petalele de trandafir gata frãmântate ºi se lasã sã fiarbã. Când siropul de zahãr ºi lãmâie s-a legat. Se ia de pe foc ºi se amestecã cu zahãrul ºi cafeaua. pânã ce se leagã foarte bine ca ºi un sirop. Se serveºte cu dulceaþã de cãpºuni.

dupã care se adaugã fãina de grâu ºi cea grunjoasã ºi se frãmântã pânã se obþine un aluat. Din aluatul astfel obþinut se formeazã covrigii care se pun pe o tavã unsã în prealabil. fãinã grunjoasã 5 gr. zahãr 200 gr. miere 3 ouã 150 gr. unt 4 ouã 600 gr. fãinã 150 gr. friºcã 114 . Covrigi cu miere INGREDIENTE: 200 gr. peste care cu ajutorul unei pensule se ung cu albuº de ou amestecat cu miere ºi se dau la cuptorul încins. 145. Tort cu viºine INGREDIENTE: BLATUL: 300 gr. fãinã 1 praf de copt 1 esenþã de vanilie fiolã CREMA: 300 gr. peste care se adaugã bicarbonatul diluat cu puþinã apã ºi se amestecã foarte bine.Cosmin Ioan Toma 144. bicarbonat 2 albuºuri MOD DE PREPARARE: Se bate mierea împreunã cu ouãle. viºine din compot 200 gr.

dupã care se decoreazã cu viºine. 115 .Reþete dulci MOD DE PREPARARE: Fãina si praful de copt se cern într-un vas. dupã care se dã la cuptorul încalzit timp de 40 de minute. peste care se adaugã esenþa de vanilie untul ºi ouãle. Se lasã la rece ºi se îmbracã în friºcã. peste care se aºazã viºinele ºi se pune compoziþia ramasã. Se frãmântã aluatul ºi jumatate din compoziþie se aºazã într-o forma demontabilã unsã în prealabil.

Cosmin Ioan Toma Vã urez poftã bunã! Cosmin Ioan Toma 116 .

Cartea se defineºte ca o adevaratã sursã de inspiraþie ºi felicit creatorul sãu care doreºte sã împãrtãºeascã cunoºtinþele sale publicului larg. contribuind astfel la dezvoltarea gastronomiei româneºti.Reþete dulci Mã bucurã faptul cã cei care se ocupã în realitate de arta culinarã reuºesc cu succes sã editeze cele mai interesante reþete culinare. gastronomie care s-a definit pe parcursul anilor prin asimilarea culturii culinare a înaintaºilor noºtri ºi totodatã prin asimilarea interculturalã ºi multinaþionalã a zonei în care trãim. Petriºor TÃNASE Maestru în Arta Culinarã Secretar General ANBCT-România 117 .

Detaliat înseamnã: siguranþa materiei prime folositã la obþinerea produsul finit. Nicolae NICULAE. Din câte am observat în aceastã lucrare se pare cã autorul a ales sã scoatã în evidenþã cele 3 condiþii ale profesionistului din alimentaþie publicã ºi anume: siguranþa.Cosmin Ioan Toma 145 de reþete care dau gust. CHEF. încrederea în produsul finit pe care îl oferã spre servire clientului. (Peru) O lucrare de nota 10 mai ales datoritã combinaþiilor fãcute de cãtre autor între dulce ºi picant. Simplu ºi sofisticat în acelaºi timp. Felicitãri ºi multã rãbdare în a construi adevarate reþete profesionale! Din punctul meu de vedere aceastã carte este de la un profesionist catre toþi cei ce doresc la rândul lor sã devinã buni cofetari! Cu mult respect pentru ceea ce face în tot ce înseamnã arta produselor de cofetãrie. Bogdan TOBÃ. Ilfov 118 . încredere ºi comfort. O sumã de reþete adresate tuturor celor care ºtiu sã facã cel puþin un ou în bucãtãrie. Bucãtar specialist în piese de gastronomie pentru mese festive. comfortul clientului în a servi produsul finit. culoare ºi pasiune.

(Timiºoara) „Cand îþi fixezi un obiectiv de atins. Ciprian SOTOC. Dar când nu-þi propui nimic. Coordonator. pânã când ºtie totul despre nimic. poate nu reuºeºti totul.Reþete dulci Un expert este o persoanã care ºtie din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puþin. atunci nici nu vei pierde nimic. maestru în arta culinarã. Ca sã faci o plãcintã cu mere din nimica. dar mãcar o parte din el vei atinge. Executiv CHEF. Pavel KISS. (Oradea) 119 . Cu deosebit respect ºi prietenie. Romosan CHEF. trebuie ca mai întâi sã creezi universul. Cea mai înaltã mãsurã a valorii o dai de fapt în timpul confruntãrilor la care te supune viata!” I. Irina HRIAPCà (Iaºi ) Numai pasiunile mari pot da naºtere oamenilor mari. CHEF.

Cosmin Ioan Toma De acelaºi autor: 120 .

Reþete dulci 121 .

Cosmin Ioan Toma 122 .

Reþete dulci 123 .

Cosmin Ioan Toma 124 .

Reþete dulci 125 .

Cosmin Ioan Toma 126 .

Reþete dulci 127 .

Cosmin Ioan Toma Foto: Iancu Andrei 128 .

......................... 9 4... 43 45........... Adela ........................................... Bezea .................................................................................... Veta Biriº ................................................................................... Delice ............................ 42 43. 27 25...................................................................................................................................................... Biscottes ........................................... Dacian ............................. Coºuleþe din mandarine ............................................................................................................. 44 129 ..................................... 27 24.......... Krant ................................................................................................................................................. 10 6................... 39 40........... 31 30........................... 23 20............................................................................................................................ Ischler .......................................... Dunãrea ................................................................................................ Tort de ciocolatã cu migdale ........................................................... Fulg de nea .......................................................... 14 9....... 29 27............. 19 15... 32 32................................... Prune umplute ... 10 5............... 16 12............... 7 2................................................ Cornuleþe Ioana .................. 20 16........................................................ 13 8..................................................... 40 41................ Tartã cu fructe confiate .............. Paradis în flãcãri ................................................................................................... Greta Garbo ...... Coºuleþe cu nucã .................................. Salam de biscuiþi ................................................................................................................................................................................................... Marilena ....................................... 24 21........................ 34 34............................. Cuburi ................................................................................................................................................................................ CrËme glacée au ardei iute .......................... Gogoºi cu cremã de vanilie ºi piper roºu ............................ Neptun ....................... Cocoºatul de la Notre Dames ................................... Beatryce ............................................................. Tort Lion .............................................................................................................................................................................. Pijamale ....................... Barre de chocolat ................................................................................................................................................................................................. 22 19................................................................. Tort cu friºcã ºi fructe exotice ........ 37 37......................................... Clãtite cu banane ................................................... Cocoºei .................... Everest ............................................................................. 35 35.................................................. Cubuleþe cu nuca de cocos ................................ Doboº cu glazurã de ciocolatã .............. 18 14..... 16 11.................................... Ecler ........................ Ruladã Figaro .................................................................. Prãjiturã cu fistic .............................................................................. 38 38............................................. Savarina ........................... 33 33.. 21 17............................... 8 3......... 30 28............................................... Café cake .. 32 31........................ 12 7........... 36 36............................................. 31 29................................................................. 28 26............................... Baclava ............................................................................... 26 23........ 41 42........ Tiramisu ............ 21 18............................... 43 44.... Papanaºi ............. 17 13... 15 10..................................................................................................... 39 39..............................Reþete dulci CUPRINS 1........... Ruladã ochelari ........................................................................................................................ Tort diplomat .... 25 22...........

.............. Tartã cu prune confiate ............................................................................................... 50 55........................................................... Brânzã ºi fructe .......................................... 80 95........... 59 67..... Haioº ............................................................... Tocãniþã de gutui ºi miere ............ Pandiºpan ......................................................................................................... 74 89.................................................. Griº surprizã .. Poronyo ............. Prãjitura cu foi Lica ...................................................................................................... 49 54..................................... Pogãcele .................................................................................................................... Callatis .. 58 66. 59 68..................... Brâncuºi ..................................................... Brown ............................................ 78 93............................................... 57 65................................................................... 60 69. Cozonac Apulum ............................... 63 73............................................................................................... 68 79...................................... 73 87................................................................................. 65 75.............................................. Gãluºte cu prune ................. 52 58.................. Lapte de pasãre ..................... 72 85................. Napoca ...................... 67 78................... Lichior de ouã ...................................................................................................................................... Napoleon ........................... 69 81.................. Ruladã cu mere la cuptor ............... 45 49........................................... Tartã cu viºine . 50 56.................. Brânzoici .................................................................... Fursecuri cu alune ..................................................................................................................................................................................................................................................................... 77 92....................... Zero ............................................. Albiniþa ............ 70 83................ Cremeº ........................................................................ Turtã dulce .................. 74 88.................................Cosmin Ioan Toma 46...................... Tartã cu brânzã de vaci ºi curmale ........ 65 76................................................................ 54 61................. 66 77.. Tort cu smochine .................................................... Creme Caramel ......................... 56 64... Floare de lãmâie .................................. 64 74............. 72 86.................... Chec cu cacao ºi stafide ... Mere ºi griº ................................................................................. 79 94....................................... Beethoven ............................................................... 56 63............................... 46 50............. 68 80......................................................... 47 51.............................................................................................................. Mozambic ............................. 69 82......... 51 57........................................................................ 53 60................................................................................................................................................. Figaro ................................................................... Îngheþatã de lãmâie ... Prãjiturã cu mere .............................. Alba-Iulia ............................ Bezele ........................................................... 48 53............. Fursecuri ............................. 61 70.............. 81 130 ................................................................................... Gogoºi ............................................................................................................................................. Fulger ........................ Budincã de banane . Glase fruit ...... 80 96................... 55 62.............................................. 71 84........................................................................................................... Orez cu lapte ......................... Prãjiturã cu griº ............................................................................................................... Tort festiv .................................... 44 47.. 52 59...................................................................................................................... 61 71................................................................................. La Tour Eiffel ............................................................................................. 45 48............................................ 75 90................................................................ Armin ............................................................. 76 91.......................... Prãjiturã chinezeascã ................................................. Esenþe tari ........ 47 52...................................................................................................................................................... 62 72........

......................... 95 118............................................................................................... Televizor ........................................................... 85 102......... Crema de vanilie cu fructe ...................... 104 130.............. 98 123......................... 107 135...................................................... 85 103....................... Tort de biscuiþi cu cremã de vin .... Semi ................................................................. Negrii în cãmãºi albe ............................................ 101 127................................................................................................. Ruladã cu mere la cuptor ................................................................... 100 125....................................... Prãjiturã cu suc de roºii . Cuiburi de viespi .................................................................................................................................. 114 131 ................................................................................ 94 117... 106 134................................................. Galuºte de iaurt ........................................................................................................ Covrigi cu miere ........................................................ 97 121.... 92 113............... Amandina ....................... Capriciul doamnei .................................................... 91 111.......... 113 143..... Cocos ºi cola ................................................. Dessert a la creme ........................... Chodou de vin .................................................................................................. 109 137.................................. Prãjiturã la minut ..................................................................................................... Doamna din China ........................................................................ Saleuri Alina ..................... Bulgãri de zãpadã .... Scoarþã de copac .......................................... Bezele cu lãmâie ............................................. Prãjitura de post ............................................................................... Caise in aluat .........................Reþete dulci 97........... 102 128......................... Omletã desert ......................................... Griº cu mere ................................. 113 144............................... 105 132............................................................................................................ 87 106..................................... 86 104......................................................... Tort cu viºine ........... Ziua ºi noapte ............ 96 119........................................ 98 122.................................................................. 110 139..................................................... 111 141............................................................................................................... 112 142................................................................................ 109 138............................................... Îngheþatã de cafea .... Halviþã ....... 93 114... 100 126..... Deva .................................................................................. 108 136.............................................. 103 129.................................................... Tort de orez cu fructe ............................. 106 133........................................................... 88 107....................... 82 99.................................................................... Poronyo cu mere ............................................................................................................................................. 87 105...................... 93 115........... Buchet de fructe cu friºcã ................................................................................ 114 145................. 83 100....................... 90 110.............. Ruladã necoaptã cu nucã ........................... Tartã cu prune confiate Patricia .............. 88 108................................................... 104 131........................ 99 124............... 89 109................................... Piºcot cu fructe ...... Tort de post ..................................................................... 94 116.......................... 92 112..................... 110 140................................................................. Brioºe cu afine ºi coacãze ....................................luna .... Tartã cu brânzã ºi curmale ........ 84 101...................................................................................................................... Tort de apã ................................................. 96 120... Piºcoturi de casã ................. Prãjiturã fãrã ou .... Halva turceascã . ªarlotã de ciocolatã ................................................. Coadã de pãun ............................... Dalida ..................... Arlechin .............. Dulceaþã de trandafiri .

altip. 0258/811744 E-mail: altip@alba.rdsnet.A. Alba Iulia Str.ro 132 .C. "ALTIP" S. Dimitrie Cantemir 2A Tel. 0258/811047.ro.Cosmin Ioan Toma Coperta: Daniela Meteº Tehnoredactarea: Alexandru Nagyi Tipar offset: S. www.

Reþete dulci 133 .

Cosmin Ioan Toma 134 .

Reþete dulci 135 .

Cosmin Ioan Toma 136 .

Reþete dulci 137 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful