You are on page 1of 3

Amenoreea

Amenoreea reprezintă absenţa unei menstruaţii la o femeie de vârstă reproductivă. Perioadele fiziologice (normale) de amenoree în anii reproductivi sunt cele din timpul sarcinii şi alăptării. In afara perioadei reproductive, amenoreea se întâlneşte în copilărie şi în menopauză. Amenoreea primara este o afectiune care se manifesta prin intarzierea aparitiei primului ciclu menstrual pana la varsta de 16 ani.

Amenoreea secundara se manifesta prin intreruperea menstruatiei la un moment dat. Sarcina e primul lucru la care se gandeste o femeie cand nu mai are menstruatie, dar exista mai multe explicatii posibile pentru absenta menstruatiei. Semne si simptome:  Cauze: absenţa congenitală a uterului insuficienţa ovariana anormalitati cromozomiale Anormalitati structurale ale vaginului întârzierea dezvoltării la pubertate Amenoreea primara: absenta menstruatiei dupa varsta de 16 ani

 Cauze: -

Amenoreea secundara: absenta menstruatiei timp de 3 luni pana la 6 luni

dezechilibre hormonale hipotalamice sau hipofizare (sistemul nervos central) menopauza prematură

antipsihoticele.Stresul mintal poate altera temporar functionarea hipotalamusului Medicamentatia. - Boala. cum ar fi baletul. Greutate corporala scazuta Exercitii in exces. pot suferi o intrerupere de menstruatie. .Anumite medicamente pot intrerupe menstruatiile.Bolile cronice pot amana menstruatiile. unele medicamente folosite in chimioterapie si corticosteroizii orali pot cauza amenoree. Femeile care fac sporturi ce necesita un antrenament riguros. De exemplu. alergarea la distanta sau gimnastica.- cicatrice intrauterină (sinechie uterină) Stresul. antidepresivele.