Volume 5, Issue 08

February 25 , 2013

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

S PECIAL POIN TS OF IN TER EST:   This Nation

“Ky komb nuk guxon të merret nëpër këmbë” nga Fahri Xharra (Fq.1)
Shpesh kombit tonë iu janë djegur bateritë dhe për atë shkak kemi mbetur në terr ; një terr shekullor. Kur syri mesohet me terrinë atëherë e ka të veshtirë të adaptohet në driten e vërtetë; por nëse befas haset me dritë atëherë vjen edhe deri te verbimi.A jemi të verbër apo po shtihemi si të tillë? Nëse e merr vullnetin e njeriut të thjeshtë e shef se ai është i flakët që të shporret nga verbimi shekullor ; kurse nëse i analizon disa ”profesora” e ke të vështirë të kupton se ku biejnë. Çka është duke u përgatitur ,kur shef që ”jazegjitë” po shtohen përditë e më shumë. Qielli i tyre po mbushet për ditë e më tepër me yje të reja të cilat rrezatojnë errësirë ,prapambeturi , largim nga vetvetja dhe kulmojnë me vetmohim të përgjithëshëm. Një ditë një mik më këshilloi që nëse në rrugë mirresh me çdo qen endacak atëherë e rrezikon humbjen e kohës tënde më të mirë qe i ke ofruar vetës për shetitje.Por edhe nëse i lejon që ata ”endacakët” të të miklojnë nëpër këmbë dhe me lehjet e tyre të ta prishin qetësinë prap është një kohë e humbur. Paramendoni ,një kafshim i një endacaku të tillë e sidomos kur nuk është i vakcinuar sjellë pasoja shumë të mëdha te i kafshuari. Tani me ligjet e reja më humanitare propozohet që këta të rrugëve të cilët nik e kanë gjetur asnjë përkrahës që të iu ofron strehim ,duhet të grumbullohen dhe në qendra të psaqme të bëhet kastrimi (tredhja ) e tyre që së paku të mos shumëzohen. Ata si të tillë janë shumë të rrezikshëm për fëmijtë e pa mbrojtur ; për nënat e tyre ,për prindërit e rinj dhe përgjithësisht për gjeneratat në rritje. Tjetra.. Retina është karrika kryesore e të pamurit. Ajo e mveshë krejt kokërdhokun e syrit përmbrenda, dhe si e tillë përbëhet nga qelizat dritë-marrëse (foto-receptorë) të quajtura shkopthat. Shkopthat e zbërthejnë dritën e cila fokalohet. Pastaj informata fatale të dëmtimit t`ashtuquajturën shkoqitje e retinës (Lat. Ablatio Retinae). Kjo ndodhë kur një pjesë e saj çkoqet (shkulet) nga mbajtësi i saj –epiteli pigmentor. Kjo është një hata e keqe e cila kulmon me humbjen e fukcionit pamor të syrit, shikimin e turbulltë ,njolla të zeza dhe përfundon me verbimin e përherëshëm. Deshta të bëj analogji me retinën – intelektualet tonë (kuptohet disa),të cilët përditë e më këmbëngulës janë në shkuljen e tyre vullnetare nga kokërdhoku i kombit me ide dhe teori nga më të ndryshmet, të cilat përditë e më tepër, po krijojnë bindjen se ne me të vërtetë jemi një popull pa origjinë. Një përforcim të ides së shkulitjes së kombit shqiptar nga trungu i tij mijëravjeqar. Me shkrimet e tyre, përditë e më tepër më bëjnë të besojmë që na jemi një popull – mushkë (mulat) Popujt Mulat, janë nëpër botë, ka bile edhe shumë. Por, për shqiptaret as bëhët fjalë. Etymologjia e fjalës Mulat rrjedhë nga gjuhet spanishte dhe potugeze “mulato” e cila vet ajo rrjedhë nga fjala latine mūlus që do të thotë Mushkë, një rrjedhojë e bashkimit të pelës me gomarin. Edhe arabishtja e ka këtë fjalë Muwallad, që shprehë pjellën e mashkullit Arab me një të femër të huaj jo arabe. A jemi ne në tokat tona shqiptare rast i “vegëshit të shkrierjes” ? Çka do me thënë kombi multietnik ? Ku janë qëllimet e këtij propagimi nga ana e retinës sonë të shkulitur nga kokërdhoku i kombit? A duhet të brengosemi me këmbëngulësinë e

No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

Fahri Xharra
pamore bartet në tru nëpërmjet nervit optik, një zgjatje e retinës. Edhe populli i yne e kemi retinën tonëintelektualët, të cilët duhet të zbëthejnë të mirën dhe të keqën që na rrethon, dhe të dërgon sinjale ne trurin e popullit në mënyrë që të dihet se çka të bëhët më tutje. Retina e syrit si e tillë, përveq tjerash është e ballafaquar edhe me një mundësi

I N S I D E T H I S I S S U E :

Ky Komb Greva Cafo Boga, Mimoza Agalliu

Faqe 1-28 Faqe 1-11 Faqe 2-3, 4-5

Krasniqi, PD e PPSH ishin bashkë kundër grevës së studentëve më 1991 Fq.11
Krasniqi: PD e PPSH ishin bashkë kundër grevës së studentëve më 1991 Kush ishte arsyeja që çoi në organizimin e grevës së urisë së studentëve? Në dhjetor u krijua PD dhe pluralizmi, por në muajin janar 1991 pati tri zhvillime negative: me 12 janar nisën antimitingjet në Tepelenë dhe Tropojë kundër PD dhe me parulla pro diktatorit Hoxha; në javën e dytë Ramiz Alia nxori dekretin për mbrojtjen me ligj të figurës dhe emrit të diktatorit, dhe po ato ditë Partia Demokratike në marrëveshje me Alinë për shtyrjen e datës së zgjedhjeve pranoi kushtin për ndërprerjen e grevave deri pas fushatës elektorale. Vendimi për ndërprerjen e grevave ishte goditje indireklt ndaj studentëve dhe minatorëve, dy kategori të shprehura hapur kundër regjimit dhe që vazhdimisht promovonin kërkesa politike. E tillë ishte edhe kërkesa e studentëve për të hequr emrin e Enver Hoxhës nga universiteti i Tiranës. Nuk kishte kuptim që të kishim pluralizëm politik dhe të shkonim në zgjedhje me Hoxhën në diplomë dhe universitet. Ndaj studentët iniciuan protestat e para në fillim të muajit shkurt dhe ngjarjet morën rrjedhë të pakthyeshme në javën e dytë të muajit. Kur protestat arritën pikën kulmore dhe regjimi nuk tregoi tërheqje atëherë mbeti akti ekstrem, hyrja në grevën e urisë. Kjo ndodhi me 18 shkurt dhe pas 72 orësh u arrit objektivi i grevës, busti i Hoxhës ra dhe emri i tij iu hoq universitetit të Tiranës. Kjo fitore ishte e dyfishtë: sepse greva studentore ia arriti qëllimit dhe sepse ajo nxori në pah lojën e fshehtë të regjimit për një sistem demokratik të kontrolluar dhe të dirigjuar nga lart. Cili ishte roli i partive politike në atë periudhë? PPSH çuditërisht u soll në mënyrë më ekstreme sesa në dhjetor 90. Në fillim ndodhën disa zhvillime negative në Shkollën e Bashkuar dhe përdorimin e skemave ushtarake për shtypjen e studentëve, skemë e përdorur pa sukses edhe në dhjetor. Opozita denoncoi sjelljen e ushtrisë

Raimonda Moisiu, Faqe Silvana Berki, Vull- 5-7 9, 12 net Mato,
Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19 Faqe 28

Vasil Tabaku, Cezar Ndreu,

Adresa Anetaresimi

P a g e

2

O u r

W o r d s

Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga
diplomatic war, some observers have called for Kosova to be formally partitioned, with one part of it (a region north of Mitrovica, which is under de facto Serbian control) joining Serbia and the rest recognized as an independent Kosova. Although Serbia still maintains that Kosova belongs to Serbia, certain leading Commenting on a political figures in Serbia have raised plan that apparpartition as a possibility. The Kosova ently is being government strongly opposes any partiprepared by Serbia’s President Tomislav tion. To change its views means that it is Nikolic to resolve the Kosova issue, no longer considered worthwhile to fight Kosova’s Prime Minister Hashim Thaci for control over the north or it gained stated, “Serbia has neither the moral, nor something valuable in exchange for giving the legal right to resolve the issue and that up its claims to that region, such as those any such plan should be a European areas of the Presheva Valley in southern one” (Dimitrova, 2012, p. 2). These state- Serbia that have an ethnic Albanian majorments highlight how unlikely the prospect ity. The United States and most of the EU is for a final political resolution of Kosocountries also oppose partition or exva’s status. change of territories, primarily because they fear it could open a Pandora’s Box of Disappointed by the Kosovar-Serbian redrawn borders in the Balkans. Other Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga proposed solutions are circulating among international experts, but one or both parties would certainly object to those ideas. In the meantime, Serbia will do its utmost to keep Kosova’s future in flux and try to exercise control over the Serbian majority region through various means, including building parallel institutions. Kosova may very well be a “frozen conflict” in the making, where violence has stopped but little or no progress is been made towards a negotiated solutions (Woehrel, 2012). In addition to challenges posed by Kosova’s continued struggle with Serbia for its recognition, Kosova faces other daunting challenges as an independent state. Kosova suffers from the same problems as other countries in the region, in which political transformation into democratic regimes has become increasingly authoritarian, obstructing the functioning of as is weak institutions, and allowing corruption to spread across the spectrum of public life. Kosova also suffers from public relations image problem, made worse by a certain report linking Prime Minister Thaci to human rights violations and atrocities during the war between the Kosova Liberation Army (KLA) and Serbia in the 1990s. Mr. Thaci and KLA leaders have strongly denied the charges and think that they have been orchestrated by Serbia. On the other hand, Serbia has called for an independent investigation by the U.N. Security Council, but the United States and the EU have not supported this approach. Instead, the EULEX has appointed a task force to investigate the charges, and its work is still underway. On the economic front, poverty, unemployment, and a lack of economic opportunity are serious problems for Kosova. According to the European Commission and the World Bank, Kosova must improve its investment climate in order to stimulate growth and attract foreign investments. This is particularly important since aid

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
Remove the Dictators Are the times of 1997 returning in Albania?

Statesman? In Albania No more!!!

Populli Shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete, Ismail Kadare (vijon)
familjen e popujve. Madje, kjo lengate e kjo krusme e tmerrshme eshte ndoshta shenja me e sigurte per nje te ardhme plot shprese. Ne jeten e shume popujve jane te njohura keto gremina, pas te cilave kane ardhur ngritjet, disa here marramendese. Le te kthehemi te pyetjet e thjeshta themelore Fati, ndonese na eshte berezakon ta mallkojme, na ka caktuar ne shqiptareve te jetojme ne nje nga zonat me te bukura te Europes. Europa vete, nderkaq se bashku me SHBA eshte tani lagjja me luksoze e botes. Ne e harrojme shpesh kete, harrojme qe ky vend, sharjet ndaj te cilit i kemi ne maje te gjuhes, ky vend pra, i vendosur midis Venedikut, Romes e Athines ka nje skajim gjeografik te mrekullueshem, se ai ka nje klime te admirueshme, se ka pasuri natyrore te shumta, se ka ndoshta plazhet me te bukura te kontinentit. Ne harrojme ç’do te thote ankthi shekullor i vendeve qe nuk kane dalje ne det, pas permendur vendet e izoluara ne thellesi te kontinenteve, pa permendur trojet e gjera te kesaj bote te mbushura me shkurre, shkretetire e trishtim, e mbulojne tri te katertat e rruzullit tokesor. Ne i harrojme keto dhe, meqenese jemi midis nje kopshti plot me shtete pasanike, na pelqen te qahemi qe nuk jemi si ata. Ne vuajme nga kompleksi i vogelsise dhe harrojme se shtati i popullit shqiptar, pavaresisht nga prerja e trojeve te tij nuk eshte aspak i vogel ne kete gadishull, se ai eshte perafersisht i barabarte me shtatin e grekeve, te serbeve e te bullgareve. Perseritja gjer ne lodhje e shprehjes “Shqiperia e vockel”, “popull i vogel” s’eshte veçse shprehje e nje deshire per te fshehur pertkurrjen e metejshme te ketij populli. Nderkaq, porsa diku del ne pah ndonje mendim, ndonje program ose ndonje pyetje: perse shqiptaret, ndryshe nga popujt e tjere duhet te jetojne te ndare, aty per aty harrohet perçmimi per vogelsine dhe buis shprehja “Shqiperi e madhe”. Ko shprehje perseritet me nje fare tmerri, si diçka e rrezikshme, thua se ne kete bote vetem 8 ose 9 milion shqiptaret qe jetojne bashke behen te rrezikshem per boten ! E nderkaq, askush nuk thote, sipas kesaj logjike, se 90 milion gjermanet e bashkuar jane te rrezikshem, e aq me pak askush nuk thote se 250 milione ruset, bashke me bombat e tyre berthamore jane kercenim per te tjeret. Ne qofte se s’duhet te vuajme as nga komplksi i “vendit te mallkuar”, as nga ai i vogelsise numerike, shqiptaret aq me pak kane njohur kompleksin e races. Jo vetem qe ne boten e sotme te çliruar nga paragjykimet raciste ata paraqiten nje popull i shendetshem, si gjithe te tjeret, por edhe ne kushtet e dallimeve e doktrinave raciste, duke qene nder te rrallet popuj te Europes qe nuk u preken, perkundrazi u lajkatuan prej ketyre doktrinave, shqiptaret, vetvetiu mbeten jashte ketij trazimi. Merita e tyre eshte se nderkaq ata nuk u dehen nga lajkat raciste dhe perveç theksimit ndoshta te kapardisjes, teoria e racave s’pati pasoje ne Shqiperi. Ne sferen shpirterore, ne zoterimin apo krijimin e vlerave shqiptaret s’kane patur kurre arsye t’i kene lakmi apo smire te tjereve, aq mepak kane arsye sot per nje

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
bashkatdhetarëve që banonin në Egjipt, i porositnin të përdornin, sikurse thuhet aty, “këtë alfabet (të cilin) ne shokë vëllezër shqiptarë... me një mendje, me një zemër, me një fjalë, vumë themeli për të shkruar gjuhën tonë shqipenë”. Ai shënonte një hap të madh përpara në fushën e lëvizjes kulturore dhe për rrjedhim pati një përhapje të gjerë në masën e shqiptarëve. Megjithatë, edhe ai nuk ishte shumë praktik, pasi shtypshkronjat duhej të pajiseshin dhe me disa shkronja të posaçme. Kjo e metë shkaktoi më vonë kundërshtime nga mjaft personalitete shqiptare, si pasojë e të cilave çështja e alfabetit të njësuar mbeti përsëri në rend të ditës. Tre muaj më vonë, komisioni botoi veprën e parë me alfabetin e ri, me titull “Alfabetare e gluhësë shqip”, e cila përmbante, përveç alfabetit të Stambollit, disa shkrime mësimore të përgatitura nga Sami Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto e Koto Hoxhi. Për të mos e acaruar më shumë pakënaqësinë e shqiptarëve, të cilët në këtë periudhë i kishte pushtuar vala e lëvizjes autonomiste, Porta e Lartë ngurroi të ndërhynte menjëherë kundër kësaj veprimtarie që po zhvillohej brenda në kryeqytetin e Perandorisë. Këtë rrethanë e shfrytëzuan atdhetarët shqiptarë, të cilët shpejtuan të formonin, pa lejen e qeverisë, edhe shoqërinë kulturore. Pas disa ditë bisedimesh paraprake, ata thirrën në Stamboll, më 12 tetor 1879, një konferencë të posaçme, e cila do të themelonte shoqërinë dhe do të miratonte statutin e saj, sipas projektit që kishte përgatitur Jani Vreto qysh në tetorin e vitit të mëparshëm. Në konferencën e Stambollit morën pjesë 27 veta, të cilët përfaqësonin, aq sa lejonin rrethanat politike, popullsinë shqiptare të tri besimeve dhe të krahinave kryesore të vendit, që nga Kosova deri në Çamëri. Veç kësaj, ata vinin nga radhët e të gjitha shtresave shoqërore të Shqipërisë. Ndërmjet tyre kishte bejlerë çifligarë dhe intelektualë qytetarë, por shumicën dërrmuese e përbënin emigrantë me origjinë fshatare, të cilët kishin lënë vendlindjen për të punuar në kurbet. Krahas këtyre njerëzve të thjeshtë, aty morën pjesë edhe figurat më të shquara të Lidhjes së Prizrenit, të cilët ishin në të njëjtën kohë edhe anëtarë të Komitetit të Stambollit, si Abdyl Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto, Sami Frashëri, Zija Prishtina etj. Më 12 tetor 1879 konferenca vendosi themelimin e shoqërisë kulturore dhe miratoi kanonizmën (statutin) e saj, të cilën e nënshkruan të gjithë pjesëmarrësit. Zyrtarisht organizata u quajt “Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip”, kurse shkurtimisht u bë zakon të thirret “Shoqëria e Shkronjëzave”, ose “Shoqëria e Stambollit”. Kryetar i saj u zgjodh Sami Frashëri, kurse pjesëmarrësit e konferencës formuan këshillin qendror të shoqërisë. Programi i Shoqërisë së të Shtypurit Shkronja Shqip u shpreh në mënyrë të qartë në kanonizmën e saj. Ai nisej nga teza e shpallur qysh prej rilindësve të parë, se çdo komb që nuk e shkruan gjuhën e tij dhe nuk ka alfabetin e vet kombëtar është një komb i prapambetur. Prandaj qëllimi i shoqërisë ishte ta nxirrte popullin shqiptar nga prapambetja duke zhvilluar arsimin kombëtar dhe letërsinë shqipe. Ajo synonte të mobilizonte në këtë veprimtari të gjithë shqiptarët atdhetarë, kudo që ndodheshin, në atdhe ose në mërgim, duke i grumbulluar organizativisht, në degë krahinore të varura prej qendrës. Ajo mendonte gjithashtu të krijonte një fond për të përballuar nevojat materiale të programit të saj. Fondi do të krijohej nga kuotizacionet e anëtarëve dhe nga të ardhurat që do të mblidheshin nga shitja e librave. Sapo të shtoheshin të ardhurat, thuhej në nenin 18, shoqëria do të pajisej me një shtypshkronjë, me anën e së cilës do të shtypte libra, gazeta e revista shqipe. Më vonë, thuhej në nenin 19, kur të ardhurat do të rriteshin më shumë, shoqëria do të ngrinte me shpenzimet e saj edhe shkolla shqipe. Këto shkolla do të ishin krejt të pavarura dhe do të formonin bërthamën e rrjetit arsimor kombëtar. Krerët e Shoqërisë së të Shtypurit Shkronja Shqip iu përveshën punës për të zbatuar menjëherë programin e saj. Disa javë pas themelimit të shoqërisë ata shtypën në një shtypshkronjë të Stambollit kanonizmën e saj, të cilën e shpërndanë brenda e jashtë Shqipërisë. Në të njëjtën kohë u nis në Shqipëri një grup aktivistësh për të ndihmuar në formimin e degëve të Shoqërisë. Por gjatë vitit 1880 Porta e Lartë kaloi në reaksion të hapur kundër lëvizjes kulturore shqiptare. Administrata e saj ndërhyri me ashpërsi dhe me kërcënime për të ndaluar veprimtarinë e Shoqërisë së të Shtypurit Shkronja Shqip. Ajo nuk dha leje as për botime librash, as për krijim degësh, as për ngritje shkollash shqipe. Në të njëjtën kohë edhe përfaqësues të turkomanëve e të grekomanëve, të institucioneve klerikale islamike e ortodokse, ndërmorën një fushatë të egër kundër veprimtarëve të lëvizjes kulturore shqiptare. Peshkopi ortodoks i Drinopojës (Gjirokastrës) lëshoi një mallkim publik kundër shkrimit shqip. Hovi që mori lëvizja kulturore shqiptare shqetësoi jo vetëm kishën fanariote, por edhe qeverinë greke. Si pasojë e këtij shqetësimi, organet shtetërore të Athinës ndaluan në vjeshtën e vitit 1880 botimin e mëtejshëm të gazetës “I foni tis Alvanias” dhe filluan persekutimet kundër botuesit të saj, Anastas Kulluriotit. Në këto rrethana Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip nuk pati mundësi ta zhvillonte veprimtarinë e saj kulturore brenda Perandorisë Osmane dhe ca më pak në Shqipëri. Madje ajo u detyrua të kalonte në ilegalitet. Ndjekjeve u shpëtoi vetëm dega e Shoqërisë së Shkronjëzave që u formua më 1880 në Bukuresht (Rumani), e cila më vonë luajti një rol të rëndësishëm për plotësimin e programit kulturor të Shoqërisë së Stambollit. Letërsia popullore dhe artistike Një vend të rëndësishëm në lëvizjen kulturore të viteve të Lidhjes së Prizrenit zë letërsia popullore dhe artistike shqip. Në letërsinë popullore një zhvillim shumë të begatshëm pati epika historike. Në qershor të vitit 1878, në ditët e themelimit të Lidhjes së Prizrenit, u botua në Aleksandri të Egjiptit vepra madhore e Thimi Mitkos “Bëleta shqiptare”, në të cilën qenë përfshirë mjaft këngë popullore historike të krijuara gjatë dhjetëvjeçarëve të mëparshëm nga poetët anonimë të krahinave të ndryshme

Ballkani 100 vjet fuçi baruti. Aleat kë kemi? Nga Ferderova Dauti
Ballkani 100 vjet fuçi baruti. Aleat kë kemi? Nga Ferderova Dauti HAP SYTE E MENDJEN! Lugina e Preshevës me status kolonial. Të zgjidhet problemi mbi parimin e vetëvendosjes! Lugina e Preshevës sot është problem shumë më i madh se sa përmasat e saj të dukshme. Nga shkelja e të drejtave të njeriut e deri tek karakteri i saj strategjik dhe pozicional në raportet e vjetra-reja të super poleve ushtarako-politike, ky problem me histori shumë të lashtë konflikti duhet shtruar për zgjidhje, ashtu siq i takon një regjioni me lloj llojshmëri karakteristikash. Por, gjithëherë baza e zgjidhjes së saj duhet të jetë e drejta e vetëvendosjes së asaj popullate që jeton aty, asaj duhet lejuar të thotë fjalën e saj. Vitin që vjen do të mbushen 100 vjet nga koha e nënshkrimit të Marrëveshjes mes SHBA-së dhe Rusisë Cariste për hapjen e kanalit ujor. Brenda kësaj kohe ka ndryshuar gati krejt tablloja e botës politike. As Rusia më nuk është Cariste, por as SHBA-të më nuk janë shtet në konsolidim. Gjithashtu, as shqiptarët nuk janë thjesht objekt që duhej <pastruar> për llogari të vendosjes së monopoleve pushteti në Ballkan. Ka ardhur koha të zgjidhet ky problem.</pastruar> Formula e vetme dhe e sigurt është aplikimi i parimit të vetëvendosjes. Pra, që t’i lejohet asaj popullate atje të thotë fjalen e fundit se me kënd donë të jetojë, duke i dhënë kështu fund politikave eksperimentaliste në Ballkan. SHBA ka të drejtë mbi Luginën e Preshevës. Asociacioni Amerikan i Inxhinjeris Civile në Nju Xhersi kishte marrë me koncesion këtë territor…Kanali ujor Danub-Preshevë-Deti Egje, ide e vjetër amerikane! Ishte shumë interesante që gjatë gjithë dokumenteve historike mbi marrëdhëniet Ruso -Amerikane në Ballkan, marrëveshja e 13 Janarit e vitit 1913 për ndërtimin e përbashkët të kanalit ujor në Luginën e Preshevës (që pati tendenca tradhtie nga Rusia dhe Obrenoviqi më vonë) është marrëveshja e parë e nënshkruar mes këtyre dy vendeve për ndonjë çështje që zhvillohet në Ballkan. Edhe pse Lugina e Preshevës ishte survejuar nga Konsulli Amerikan me seli në Konstantinopojë (sot Stambolli) z. Xhon Lieshman, i cili për herë të parë nga terreni kishte raportuar mbi idenë e hapjes së këtij kanali ujor në raportin e 7 korrikut të vitit 1909 në statusin e Konsullit gjeneral Amerikan në Konstantinopoj duke e publikuar në dokumentacionet e përjavëshme të U.S.Consular and Trade Raports. Qeveria Serbe dhe ajo Ruse shumë gjatë (që vazhdon edhe sot ) kishin tentuar të humbin orgjinalitetin e këtij propozimi duke e paraqitur gjatë viteve herë si plan serb i një ish Mbreti të tyre e herë si ide europiane duke tentuar të humbin origjinalitetin e saj si ide dhe propozim amerikan që daton saktësisht prej ditës së 7 korrikut të 1909 kur për herë të parë Konsulli amerikan në Konstantinopojë shkruajti për këtë ide dhe raportojë direkt nga terreni, saktësisht nga Lugina e Preshevës dhe Shkupi ku ishte me vizitë zyrtare. Në dokumentacionin dhe korrespodencat e asaj kohe raporti i Konsullit Amerikan në Stamboll, z. Xhon Lieshman, është dokumenti i parë zyrtar në gjuhën angleze që ka të bëjë me idenë e rregullimit të kanalit ujor. Kjo ishte projektuar nga Asociacioni of Civil Enginners of New Jersey me 1920 (Dokumenti ekziston në arkivat e Universietit te Kalifornias). SHBA gëzon të drejtën e shfrytëzimit të Luginës së Preshevës (përdorimin e territorit të saj) për hapjen e Kanalit Ujor Morava-Vardar. Këtu kemi Marrëveshjen RusoAmerikane të vitit 1913 dhe dokumentacionet e letërkëmbimeve diplomatike të viteve 19091920 midis Qeverisë Serbe dhe asaj Amerikane që tregon se Asociacionit Amerikan të hapjes së kanaleve ujore me seli në Nju Xhersi i ishte dhënë me koncension territori ku do të hapjej ky kanal ujor. Ky Asociacion e kishte e dizajnuar këtë projekt dhe e kishte emërtuar Linja e Gravitetit të Ekonomis Europiane në drejtim me Suezin. Këto fakte mirë të dokumentuara, janë bazat e të gjitha ngjarjeve të mëvonshme që kanë ndryshuar fatet politike të Luginës së Preshevës dhe…

P a g e

4

O u r

W o r d s

A DO TE LINDE NDONJEHERE DIELLI I DEMOKRACISE NE SHQIPERI? (vion)
A DO TE LINDE NDONJEHERE DIELLI I DEMOKRACISE NE SHQIPERI? KUR SHTETIT DHE DREJTESISE I DOLI KALLAUZI tille pervecse ne pranveren arabe ku vriten demostruesit qe duan demokraci.Cfare kushtesh u krijoi ky shtet popullit ku fabrikat u shiten per skarp,ku arat nuk po mbillen me ku vendine prodhimit e ka zene importi? Cfare shteti eshte Janar 2011-2013 ky qe nuk prodhon vetem merr borxhe kur Shqiperia dihet qe eshte nje vend fushor tregonte ndodhite levisjet urdherat malor me pasuri nentoksore , mbitoksore Brenda ne km.Dhe papritur , pa buje ne me klime natyrale te shkelqyer? Nese nuk heshtje te plote gjykata nje nga nje I di te drejtosh lero karriken por jo te nxjerre te pafajshem inxhinjerin e komrrenosh nje komb.Kush valle na e ka fajin putrave qe zhduku memorjen, dhe tani I huaji , USA qe na mbeshtet na ndihmon ne shkurt 2013 dy gardistet qe shtien mbi te gjejm fajtoret apo ata qe punojne si populline pafajshem dhe te pa armatoElez Biberaj qe ne vend te mbeshteste sur.Shteti gjuan mbi popullin, shteti vret shqiptaret ne demaskimine diktatorit te ri popullin e tij qe e ka zgjedh .Ne cvend te Sali Berishen ne zerine Amerikes .ky botes demokratike behet nje veprim I person qe me 1990 kur eshte pyetur ne amerike ka folur me superlative per Berishen sin je nder intelektualet e pregatitur pere demokraci si njeri te tijin qe e kishte na e solli kete monster ne krye dhe na shkaterroi shqiperine.Studentet e dhjetorit nuk mund te drejtonin sepse ata kishin ide demokratike jo kumuniste si keta qe ishte ulur kembekryq me femijet e diktatorit me te eger ne Europe hoxhianet.Dhe sot ne keto dite shkurti ku familjaret e viktimave te 21 janarit drejtesia I vrau per se dyti vetem nje organizim mbarepopullor do te largoi keta mafioze nga pushteti.Asnjehere mos mendoni se me 23 qershor do behet mrekullia.Zoti thote “une te ndihmoj ty , por ti ndihmo vetveten” Po se ndihmuat vetveten me protesta te pandalshme me fjale kurre sdo ta mundi Berishen se ai eshte nje mafioz I pregatitur ne shkollen e diktatures Hoxhiane.Kur sot ne keto dite te acarta shkurti ku drejtesia kritikon USA qe po I nderhyn ne ceshtjet ligjore nder kohe qe vete drejtesia kerkoi ndihme nga USA shikojme nje tragjedi shekspiriane qe po luhet me populline pafajshem duke e vrare dhe masakruar .Ishte pikerisht Usa e cila u tregua e gatshme te ndihmoje demokrcine ne shqiperi , duke e ndihmuar nepermjet fbi I cili paguhet nga taxat e popullit amerikan ju tregon se kush e vrau sot na kritikohet.Prandaj mendoj qe sa me pare te jete e mundur organizimi I popullit ne cdo qytet kunder ketij regjimi gjakatare sepse te gjithe e shohim se ketij shteti qe eshte ndertuar ne bazen e vrasjeve I doli kallauzi , jeni ju , vetem ju, populli , ai qe do te permbysni keta vrastare , harpagone dhe do te vendosni qe me

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

Mitet tek popujt dhe besimi Nga Kujtim Stojku nga Kujtim Stojku (vijon)
kaosi, roli qendror i ujit në krijimin e botës, fitorja nga një mbret hyjnor, fitorja nga një mbret hyjnor mbi armiqtë i cili paraqet kaos dhe krijimi nga kufomat e një bote nënë. Një tip shumë i ndryshëm i krijimit të historisë na jepet me mitin Gruaja merimangë me prejardhje nga populli Hopi Amerikan. Në përputhje me këtë tregim, në fillim ekzistonin vetëm dy qenie që ishte Taua, zoti i diellit dhe gruaja merimangë që ishte zoti i tokës e cila jetonte në errësirë në një gropë nën tokë. Qeniet njerzore ishin krijuar nga argjila nga Gruaja Merimangë dhe frymëzimi nga vështrimi i Tauas. Taua përdor dritën e tij dhe nxehtësinë dhe krijoi kështu tokën, dhe kështu bota mori formë. Gruaja merimangë i udhëhoqi njerzit dhe krijesat e tjera drejt sipërfaqes së tokës ku secila specie kryen rolin e saj në botë. Ky mit me tipare nga kombi Amerikan me tema emergjente në të cilën shfaqen krijesat nga toka sikurse lindin nga mitra e nënës. Tipe të tjera të krijuara nag mitet hasen në kozmogoni nag populli Maja me shumë ciklet e tij nga krijimi dhe shkatërrimi, dhe tek Hebrenjtë e lashtë kjo llogaritej nga një i vetëm dhe i gjithë pushtetshmi zoti. Por shmë mite nuk kanë lidhje direkte me qeniet njerzore por fokusohen mjaft mbi aktivitetin e zotave në vetë mbretërinë e tyre. Në shumë mitologji zotat formojnë një familje hyjnore ose panteonë nga Greqishtja do të thotë Pan i gjithi dhe Teos zot. Historitë nga pushteti i luftës brenda një pentaoni janë të përbashkët me një numër të gjërë nga mitologjitë në botë, p. sh Enuma Elish i Babilonasve përqëndruar tek lufta e Mardukut për supermacinë dhe fitoren eventuale mbi Tiamat-in. Veçoritë e mitologjisë Greke janë një histori ndërmjet gjeneratash. Në mitologjinë Greke, zotat e hershëm ishin Gaea (toka) dhe Uranus (qielli) dhe fëmijët e tyre u quajtën Titanë. Më i madhi i Titanëve ishte Kronusi që përmbysi babain e tij i cili u përmbys nga vetë biri i tij Zeusi i cili u bë një mësues i ri i universit. Ngjashmërisht Aesir panteoni i zotave Normanë kishin përmbysur një grup të vjetër Vanir para se të fitonte pushtetin. Ndryshimet e Grekëve dhe të Babilonasve, veçoritë e miteve Normane pajtohen nga të dy anët. Kryqëzimi i kulturave dhe i mitologjive priren që të përshkruajnë karaktere të ngjashme. Një karakter i përbashkët i miteve është dredhia. Dredhia është një guxim i pa arsyeshëm dhe bile imoral, por megjithë trillimet ai shpesh i ndihmon qeniet njerzore. Në mitologjinë Greke Hermesi i njohur si lajmëtar i zotave ishte një dredharak i famshëm. Në një version nga një tregim karakteristik, Hermesi ndërsa ishte akoma një fëmijë vjedh një kafshë vëllait të tij Apollo. Ai veproi për ta ndaluar që të mos largohej as edhe një gjurmë, por kjo nuk mund të ndiqej. Hermesi bën këpucët nga lëvorja e një peme dhe përdor barin për ti

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla (vijon)
MENDIMET E ARISTIDHIT RRETH ÇËSHTJES SHQIPTARE kishin kaq vrasje ndërgjegje, sa të kërkonin mënyra që të shlyenin mëkatet e të parëve të tyre, njëfarë mëkati që u ngarkohej si trashëgimi mallkuese. Ata quhen “neomartires” (martirë të rinj), të cilët vendosen në aksin kohor 1750-1850, të cilët janë kryesisht shqiptarë dhe epirotë. Kurse arvanitasit e Greqisë së Jugut mundën të ruajnë më shumë besën e të parëve, meqenëse qenë të ndarë nga trupi kryesor amtar dhe në përgjithësi adhuronin Shën Nikollën dhe domosdo Shën Kostandinin e Madh. Ndër “neomartiret” e njohur është edhe Shën Gjoni (Joanis) Vrahoriti (Shkëmbori) nga Konica. Lindi në fund shekullin e 18-të në Konicë nga baba, i cili qe murg në brigadën e dervishëve prandaj dhe në jetëshkrimin e tij thuhet se ka prejardhje “qelbanike”, d.m.th. rrënjë të qelbura. Të gjitha këto teprime indentifikohen sigurisht në një luftë, në një dyluftim të rreptë të fanatizmit fetar, ku ngatërrohen edhe përcaktimi kombëtar, në një kohë kur kishte tension të madh ndërmjet Turqisë dhe Greqisë. Shën Gjoni -Shkëmbori pra, nga mosha njëzet vjeçare, u inkuadrua edhe ai në grupin e dervishëve, sipas dëshirës së të atit dhe emri i tij ishte Hasan. Por siç duket, erdhi në kundërshtim me të atin dhe deshi të rikthehet në besimin e vjetër, duke e shpallur publikisht ndërrimin e tij ndaj fesë së krishterë. Më 23 shtator 1814 iu pre koka në Vrahori (Agrinjo), prandaj dhe quhet Vrahori (Shkëmbori). Trupi i tij u varros në një arë për pesë vjet dhe më 1819 Igumeni i Monastirit Prusu, pranë Karpenisit, Kiril Konstanofili, si u morr vesh me parësinë e Agrinjos, zhvarrosi kockat dhe i vendosi prapa katolikut monastirit në një shkëmb dhe nga jashtë shkrojti këtë epigramë: “Nuk kam metal argjendi ose ari, veçse vetveten. Kurrë ky shkëmb të mos lëvizë”. Askush nuk guxonte të hapte “kriptin”, e cila u hap më në fund pas 150 vjetësh. Monastiri i shenjtë Prusu është nga më të vjetrit në krahinë dhe nga më të famshmit në Greqi. Atje qëndroi dhe u mjekua për një kohë Karaiskaqi dhe siç dimë ai bëri dhe një dhuratë e cila ruhet akoma. Ajo që ndoshta nuk është e njohur mjaft, është se shumica e godinave të Monastirit Prusu janë vepër e duarve të arvanitasve dhe të frymëzuara gjithashtu nga njohuritë arkitektonike të tyre. Është shpëtuar gjithashtu, përveç traditës gojore, një kontratë e vitit 1870, ku përmenden arkitektët e shumë ndërtimeve dhe të shumë rikonstruksioneve, midis të cilëve edhe Zisi Vasili Micopulos, nga Konica. Në një pllakë të murrosur shkruhet emri i arkitektit Zisi Vasil Arvanitasi. Ruhet akoma një rrëfim i kohës që ka të bëjë kryesisht me ndërtimin e dhomave të fjetjes dhe të mikpritjes nga Ignatjo nga nehoriu Kastoriadhos dhe të paraqitur nga Metodi Kafsokalivito, i cili thotë: “Jashtë në oborr tek porta e madhe atje mblidhen çdo ditë e rrinë miqtë më shumë kohë qëndrojnë Arvanitasit dhe çdo vit Etolet nga Etolokranania”. Këta “arvanitas” nuk kanë lidhje me arvanitasit, por me shqiptarët nga Epiri dhe Shqipërisë, siç kuptohet. Është fundi i shekullit të kaluar (19) dhe fillimi I shekullit të ri (20). Në shekullin e 14-të, kemi zbritjen masive të arvanitasve në Greqinë e Jugut. Shumë “historianë”, që nga pavarësia (çlirimi) i Greqisë dhe deri më sot kanë dashur të zëvëndësojnë emërtimin “arvanitas” me atë “epirotis”, duke besuar kështu se do t’i japin këtij populli rrënjë më fisnike. Është diçka si “fshataro-aristokrat”, që sigurisht nuk mund të ndryshojë thelbin dhe të vërtetën e historisë. Para dyndjeve të arvanitasve, nga i njëjti drejtim, kemi një vërshim të një populli tjetër, me invadimin e sllavëve në shekujt 6-të dhe 7të, pas të cilit emri etnik ilir zhduket dhe në shekullin e 11-të shfaqet emri etnik Alvanoi, Arvanoi, Arvanites dhe Alvanites. Ky emër etnik u shfaq nga banorët e krahinës së Arvau ose Albanu të Shqipërisë së Mesme, të cilët në

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

5

MR.AVDI GJATA, FAKTET HISTORIKE TË IDESË SË BASHKIMIT KOMBËTAR
shtypja e trusteve dhe rritja e varfërisë në vend, po edhe në rajon, sistematikisht janë duke shkaktuar një acarim të paparë të luftës ekonomike e politike. Kjo luftë ekonomike e cila ka tundur edhe punëtorët Periudha ‘paqësore’ e viteve 90 dhe kjo anglez, francez, spanjoll etj, nuk ka mundësi që të pas vitit 2000 ka perënduar dhe mos i godas edhe shqiptarët. Edhe në Gjermani, që perëndoi përgjithmonë. Këtë, duhet ta ky vend është shteti më i zhvilluar ekonomikisht, po dinë të gjithë dhe mos të mashtrohemi shihet para syve tanë një krizë ekonomike, politike edhe më tutje. Shtrenjtësia e jetesës, po edhe shoqërore. Ndërsa, deklaratat politike e të MR.AVDI GJATA: FAKTET HISTORIKE TË IDESË SË BASHKIMIT KOMBËTAR dhënat statistikore që trumbetohen në Kosovë e Shqipëri, janë të pavërteta dhe jo reale, mirëpo, masa e gjerë për të keqen tonë edhe më tej, nuk e ka të çartë plotësisht funksionimin e sistemit parlamentar shumë partiak. Ky acarimi luftës politike dhe ekonomike në Kosovë e Shqipëri nuk do të ketë mundësi ta largoj idenë e bashkimit kombëtar. Përkundër gjendjes së rëndë ekonomike, politike, anarkisë e korrupsionit i cili e ka përfshirë shoqërinë shqiptare e veçanërisht, strukturën udhëheqëse të shtetit, edhe më tutje besoj se populli shqiptar në të dy anët e kufirit ka potencial njerëzor, intelektual e atdhetar që ta bashkoj popullin në një shtet, pasi që nuk ka rrugë tjetër për ne.

ZBULIMET ARKEOLOGJIKE ILIRE - DARDANE ne ILIRIDA (ii) Disa fjalë për historikun e Shkupit
Maqedoni, atyre përmes vizave që do t’u lejohen nga Qeveria e Juaj (turke), do të kenë mundësi të integrohen me familjet e tyre që i kanë andej në Turqi. Ato lidhje familjare janë krijuar shekuj me radhë. Për mënyrën e vizave të pasaportave, ne nuk do të vendosim, por ne do të përkujdesemi që Planet dhe bisedimet për dëbimin e të keni sa më tepër kërkues. Atyre u nevojitet t’u shqiptarëve nga trojet e tyre etnike kanë vazhduar edhe pas Luftës së Dytë sigurohet pasuri tokësore, sepse afër 90% e tyre janë bujq... Besoj se deri në vitin 1959 atje do të Botërore, gjegjësisht në vitet 1950, 1951-1953. Ekzistojnë edhe dokumente keni përafërsisht një milion qytetarë bujq të zelltë publikuara që flasin për këto çështje. shëm. Kështu flasin informatat nga terreni, për të Në të vërtetë bëhet fjalë për dokumen- cilat ne kemi punuar që nga viti 1951... Bartja le të fillojë nga Shkupi, sepse prej andej shqiptarët tin origjinal të marrëveshjes, që është evidentuar si Marrëveshja Tito-Kypërli ndjehen më të sigurt që të lëvizin. Kosovarët janë më të egër, por do të përkujdesemi që të natyral1953, e cila është realizuar në Split. Këtu do t’i sjellim vetëm disa fjalë nga izohen aty për fillim...”[26]. ajo marrëveshje: Në vitet 1950-1966 u formuan komisione të posaçme, me qendër në Shkup, që paraqiteshin në Tito: “Do të ishte në interes të të dyja vendeve që të punojmë për harmoninë opinion duke u ofruar ndihmë dhe kushte lehtësuese atyre që do të shpërnguleshin në Turqi. e popujve në të ardhmen. Kjo do të thotë se nuk do të na ngarkojë fare e Gazeta “Nova Makedonija” e Shkupit ndërmjet kaluara. Sa u takon shqiptarëve të muajve janar 1956 - janar 1957 i botonte emrat e religjionit musliman në Kosovë dhe ZBULIMET ARKEOLOGJIKE ILIRE - DARDANE ne ILIRIDA (ii) Disa fjalë për historikun e Shkupit Vinicës, Shtipit, Berovës etj... 2.976 kryefamiljarëve, familjet e të cilëve po shpërnguleshin në Turqi. Qyteti i Shkupit, veçanërisht stacioni i tij hekurudhor, ishte dhe mbeti nyja më e rëndësishme tranzitore e largimit të shqiptarëve drejt tokës së panjohur turke. Nga trojet ballkanike nuk u shpërngulën vetëm shqiptarë. Me këtë fushatë u shpërngulën edhe një numër i madh i përkatësive të tjera etnike. Natyrisht, të gjithë ishin muslimanë, si; boshnjakë të Bosnjës e Hercegovinës, boshnjakë nga Mali i Zi dhe nga Sanxhaku, torbeshë dhe turq.

NJË SHTYLLË E KOSOVËS QUHET PRESHEVË DHE PRESHEVA ËSHTË SHQIPËRI (vijon)
Vlenë të theksohet rëndësia e kësaj toke shqiptare. Sipas gjeografëve thuhet se "Lugina e Preshevës, sëbashku me Luginën e Shkupit, paraqesin rëndësinë më të madhe gjeostrategjike dhe gjeopolitike në Ballkan dhe shteti që mbikëqyrë dhe sundon këto dy lugina qeverisë gjithë Ballkanin". Mëqë kjo qënka rëndësia e Luginës së Preshevës, atëherë është më se e qartë përse ky vend si në të kaluaren ashtu edhe sot është duke u sulmuar aq shumë nga armiqtë. Dinjiteti i shqiptarëve të luginës çdo ditë është duke u provokuar nga Serbia. Mjerisht shumë herë po NJË SHTYLLË E KOSOVËS QUHET thyhet në mes ëndërra e shqiptarëve të Luginës për PRESHEVË DHE PRESHEVA unitet dhe autonomi. ËSHTË SHQIPËRI Më parë, vetë strukturat partiake shqiptare të Shkruan: SEVIME NEBIJA Luginës, të cilat në vend se ta unifikojnë luftën politike, ata çdo familje i politizuan kështu dikur u Sot fajtorin duhe ta kërkojmë brenda thye kolektiviteti familjar dhe kombëtar, u prish dhe nesh, te çdo aparat partiak-shqiptarë filloi të çthurret edhe familja shqiptare dhe kështu duke vë në parim "interesin personalzhaguan çështjen e pazgjidhur të shqiptarëve. Edhe kolektiv" në mënyre të paskurpullt sot po ndjehet plaga e kohës së kaluar. Edhe sot u përpiqen që ta shpartallojnë strukturën përballën sy më sy me tmerret e armikut. e brendshme gjeo-historike shqiptare, Goditja e radhës ishte lëkundja themelshme e qënku me veprat e tyre joracionale dhe dresës së Luginës së Preshevës. Pikërisht, ngjarja e jologjike, me veprat e pamatura prekin dhimbshme e 18 janarit 2013 kur xhandarmëria "Në themel" popullin e pafajshëm dhe serbe së bashku me trupat speciale të mbështetur me padenjësisht "Nën Hije" diskutojnë dhe mjete hoqën "Lapidarin e Trimërisë". Vlen të bëjnë pazarllëqe për kufijte e theksohet që përmendorja u ngrit në përkujtim të 27 Shqipërisë etinke. Çdo ditë pak nga trimave të rënë gjatë luftës. Mirëpo, veprimi i pak po na rrëmbejnë dallgët e tmerrit Beogradit zyrtar si çdoherë dhunshëm torturoi dhe komunist. Po ripërsëritet historia e masakroi popullin shqiptar, ende sot po i ndjek kobshme për popullin tonë. Çdo ditë e gjurmët e veprimeve mizore të pasardhësve të më tepër po përjetojmë ngjarje tragjike politikës gjenocidale të Millosheviçit. Urrejtja e tyre për cështjen e trojeve shqiptare. Vallë, rrjedh mbi albanofobinë dhe egërsia e tyre tregon që çështjen Dardane a duhet ta lënë përçdo brez i tyre ADN-ën e trashëguan nën ndikimin e jetësisht çështje të fjetur? Apo kjo racizmit antishqiptar e rrënjosur nga Millosheviçi. ndodhë kështu, si shkas i atyre politika- Por politikanët tanë nuk i dolën zot shqipëtarëve të nëve që në parim i vënë "interesat asaj ane. Edhe kësaj radhe heshtën. Ndërsa populli personal" ndërsa këtë temë të shqiptar jashtë kufijve nuk mbeti këmbëkryqë, duke rëndësishme e anëshkalojnë ? shprehur revoltën nga kjo padrejtësi. Të gjithë njëzëri duke organizuar protesta dhe demostrata dolën në mbështetje të shqiptarëve të Luginës, por për shkaqe të panjohura edhe ky veprim nuk ngjalli efekt të madh as te politikanët tanë e aq më pak te ndërkombëtaret. Konsiderohet çështje që njëherëpërnjëherë ra në vesh të shurdhur. Edhe sot më 17 shkurt, një datë simbolike e heroizmit të Kosovës, një datë që vulosi Unitetin dhe Autonominë e Kosovës si Shtet i Pavarur dhe Sovran trokiti edhe në zemrat e çdo shqiptari. Çdo kremtim i përvjetshëm ringjall kujtimet dhe shpalos dhembjen e atyre që ranë për liri. Sot, kësaj feste iu gëzuan gjithë shqiptarët anë e kënd botës. Por një "grusht tokë" e Shqipërisë e quajtur Luginë e Preshevës edhe sot mbeti jetim. Ca zyrtarë shqiptarë të Luginës publikisht nuk iu bashkangjitën kësaj feste, ngase në momentet më të veshtira asnjë diplomat shqiptarë i Kosovës nuk i zgjati dorën për ndihmë shqiptarëve të Luginës. Edhe populli Shqiptarë i Luginës si vitet tjeara që iu gëzuan pa masë kësaj dite të madhe, sot nuk iu gëzuan si duhet Pavarsisë së Kosovës, sepse si mund të gëzohen dhe festojnë për një "Pavarsi Shqiptarësh" kur vet shqiptarët e Luginës konsiderohen Shtyllë e Kosovës ndërsa në realitet ndjehen në robëri të pakompromis. Populli ynë ka nevojë për një delegacion kompetent unik mbarë shqiptarë për t’i vu ballë qarqeve komuniste që duan të shkulin rrënjët e trojeve tona. Çdo gabim i atyre që po qeverisin me shqiptarët, po e vuajnë populli. Ndërsa, shtylla më e fortë e vullnetit dhe durimit mbeten nënat tona. Edhe pse lotët e nënave tona pa ndalë po derdhen mbi këtë Dhe. Askush nuk po mundet ta shërojë plagën e tyre, kështu me lotët e tyre do bëhet një Lumë i tërë. Thuhet që pas cdo stuhie del prapë dielli. Shpresojmë që pas çdo loti të derdhur do shkëlqejë një buzëqeshje e ngrohtë. Kam dëgjuar të thuhet që njëherë në 100 vjet kthehet lumi në shtratin e vet, mbase ky vit është viti i rinisjes së hartimit të Bashkimit Kombëtar. Shqiptarëve të Luginës asnjëherë dhe kurrë nuk iu shua shpresa për bashkim kombëtar, sepse gjithmonë ishin pjesë përbërësë e kërkesave mbarëshqiptare. Një gjë dua të theksojë që më 1 dhe 2 mars 1992 populli shqiptar organizoi Referendumin Gjithëpopullor në Luginën e Preshevës, me të vetmin qëllim politikë kombëtar, përmirsimi i statusit të tij politik dhe shprehja e lirë e vullnetit politik për të ardhmen e tyre. Shqiptarët e Luginës, të bashkuar rreth qëllimit politik të Referendumit dolën në mënyrë masovike, për t’u deklaruar në votim: A JENI PËR AUTONOMI TERRITORIALE POLITIKE TË SHQIPTARËVE NË PRESHEVË, BUJANOC DHE MEDVEGJË ME TËE DREJTËE BASHKIMI ME KOSOVËN. Ky referendum rezultoi me 98% pro bashkimit kombëtar. Edhe sot nga shqiptarët e Luginës, përsëritet kërkesa dhe ngjallet si e vetmja shpresë që ky referendum të aktualizohet dhe të sjellet vendimi i drejtë. Po vjen koha që shqiptarët e Luginës duhet t’i kthehen djepit të tyre të fëmijërisë. Duhet bashkuar forcat drejtë një Shqipërie të Bashkuar. Një shtyllë e Kosovës quhet Preshevë dhe Presheva është Shqipëri.

P a g e

6

O u r

W o r d s

Ka vdekur Daniel Gazulli, një zë i nderuar i kulturës sonë (vijon)
tejet të pafavorshme për opozitën demokratike, megjithate nuk u realizue gjithë ambicja e tij. Ja si shkruen Fishta pak muej ma vonë: “Kalben gjindja në burg, tue pritë me vjetë e vjet gjygjin definitiv të gjykatoreve: por Nuz Vrijoni&Co, të gjykuem për jetë, lëshohen prej burgut kohën e eleksjoneve, pa kurrnji vendim t’autoritetit judicjar. Derdhen miljona e derdhet gjak për me çarmatisë popullin: por qé ministrat e kryeministri vetë, tinëz e nën dorë, armatisin boshibozukët e Shqipnisë së mesme e gjaksit e Dibrës e të Matit”. Kjo pra kishte qenë klima e atyne zgjedhjeve. Praktikisht Asambleja e dalë nga ato zgjedhje ishte e pamundun të bante diçka për së mbari. Atëherë Ahmet Zogolli mendoi ta shpërbante ate. Po si? Nuk kishte asnjë të drejtë kushtetuese ta bante këte. “Prandaj – vijon Fishta – duhej qi aj xhahili shqyptar të gjete shkakun e të gjete kohën, se kur me ba këtë Coup d’Êtat. Shkaku ma i mirë do të ishte: me krijue anarkin në Shqypni, për me mujtë me thanë, se Asambleja nuk ishte e zoja me ruejtë qetsin e vendit. Mbasandej, per modum facti, me marrë fuqinë në dorë nëpërmjet njasaj force ilegale e boshibozuke, qi tinzi ishte tue e mbëkamë në Mat e Dibër.Atëbotë me u deklarue diktator … “. Ideja e shpërbamjes së Asamblesë Kombëtare iu përshpejtue mbas atentatit të Beqir Valterit. M’atë rast ai filloi shpërndamjen e armëve boshibozukëve të tij anë e kand, ndërsa përgjakte Malësitë e Veriut në mbledhjen e armëve. (Në parantezë duhet thanë se e gjithë periudha e sundimit të tij ishte e mbushun me atentate kundër tij, e sidomos me vrasje me

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
Stafe Lleshi, dosjet e të cilëve i kisha lexuar herët në arkivat sekrete te SDB-së për Maqedoninë, që ruheshin në dengje të mbyllura në kasafortë çeliku të blinduara dhe mbanin siglën “Strogo sluzbena tajna”, (tepër rezervat zyrtar). Kur i përfundova së lexuari ato qindra faqe të pluhurosura dhe të zverdhuara nga kohërat më kujtoheshin fjalët e babait tim Tekiut, luftëtar i Frontit të Sremit, i cili shpesh me RRËFEN XHELË KALISHTI thoshte “Biro, besnik bëhu, por besë mos edhe të drejtuesit e tjerë të Komitetit zër. Ne edhe në luftë kemi qenë besnikë si Qendror të LKJ-së, si në nivel të repub- shqiptarë, u vramë edhe në front me likave dhe krahinave, ashtu edhe në atë nazistët gjermanë për çlirimin e vatanit, federativ. Kjo, natyrisht se ka edhe dhe na mashtruan pse zinim besë!” sqarimet e veta, por mbi të gjitha Aty në faqet e dosjes së Aqif Lleshit gjeta qëndron fakti se e tillë ishte lufta e edhe një sekret zyrtar, që ishte një letër në shfrenuar e shovinizmit antishqiptar të cilën ai i drejtohej Stafes: “Shumë serbo-sllavo-maqedonas...E tërë kjo kujdes duhet të kini. Këtë thuajua edhe agjenturë dhe rrjeti i spiunazhit të dibranëve të tjerë, e sidomos Xhafer Jugosllavisë,në veçanti ndaj emigracio- Kodrës, mos u gënjeni, sepse shkjau është nit politik shqiptarë, shumë infori pabesë. Kështu kanë thënë edhe pleqtë macione grumbullonte edhe përmes tanë!” agjentëve dhe informatorëve të cilët i Dhe ashtu doli. Shqiptaret u zhgënjyen kishte të angazhuar dhe infiltruar nga gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe pas saj. rradhët dhe në rradhët e emigracionit Parulla e “Vëllazërim-bashkimit” në kroat Kjo luftë që bëhej kishte nisur Jugosllavi bëri hatanë ndër shqiptarët, të herët dhe vazhdonte të ushtrohej nga cilët për nga mentalitetit dhe tradita si OZN-a dhe UDB-ja për pastrimet dhe popull me virtyte fisnikërie, trimërie dhe rrëmbimet e shqiptareve me mënyrën të besës. Si popull që ka rrënjë e hije dhe dhe metodën e vet, me metoda dhe me një histori shumë të bujshme, mjerisht lojëra të ndryshme spiunësh, të cilët me edhe shumë tragjike. Të tjerët me kurthe dekada kanë sajuar dosje shqiptarësh, i dhe dinakëri, me tradhti e mashtrime i kanë përndjekur, vëzhguar në çdo hap, fusnin në rrjete dhe lojëra të çuditshme dhe i kanë torturuar. Një ushtri e tërë dhe pambarim që zhvillonin shovinistët udbashësh ishin angazhuar rreth patrisllavo-komunistë, serbo-maqedonas në otit të arsimit dhe intelektualit shqiptar, relacionet Shkup-Beograd-Prishtinë dhe mësuesit të ri Eugen Shehu nga Gosnë troje të tjera etnikisht të banuara me tivari. Spiunët kundër tij i organizonte shqiptarë, për shfarosjen, shpërnguljen, shovinisti Temelko Boshkovski, asimilimin dhe dëbimin e tyre si në aspekDesped Aleksovski, Zhivo Mitevski tin individual dhe kolektiv, duke i dënuar dhe ca lavire si Bexhet Bexheti, Haki edhe pa gjyq, likuiduar dhe vrarë në Fejzullahu, Bedri Sinani, Saqip Kollari, burgje si në atë të Goli Otokut, Mi(mos qofshin shqiptarë), punonin trovicës, Nishit, Pozharevcit, Zenicës, kundër popullit të vet. Kurse Xhemil Idrizovës etj., etj.. Ndërsa po i shkruaj Shehu, i cili tani gjendet në Zvicër, me këto rreshta më bie në mend “Flaka e vite shërbeu si informator i SDB-së në vëllazërimit”, që botohej në Shkup, e për Dibër e Gostivar, i angazhuar në stilin kryeredaktor kishte dikur edhe Murteza e,,Hiltonit,, apo,,Kobra,, në Bern dhe Pezën, Petro Janurën, Lutfi Rusin, më pas Zhenevë. edhe Xhevat Gegën, Rexhep Zllatkun. Për ta do të bëja një pyetje: A e kanë ditur AQIF DHE STAFE LLESHI vallë se ç’fshihej nën këtë parullë të “vëllazërimit”? Mos e kanë ditur kuptimin Nuk mund të harrohen lojërat e fshehta e saj dhe heshtën se Komiteti Qendror të tmerrit dhe frikës, ato lojëra tinëzare komunist dhe UDB-ja i dërgonin atje ku i e plotë hata e dredhi, me prapavija të “hante nata”, në rrugët pakthim të ferrit çuditshme, të cilat i organizonin krerët dhe burgut si Nexhat Agollin e dibranë të dhe specialistët e OZN-as dhe UDB-së tjerë. Xhafer Kodra u çmend në Goli Otok maqedono-serbo-sllave ne territoret e dhe nëpër rrugët e Bit Pazarit të Shkupit, të ashtuquajturës Maqedoni më kujtohet se si ai burrë, dy metër i gjatë, Perëndimore, në dëm të shqiptarëve. fliste me vete dhe njerëzit e shikonin Kombi ynë autokton që jeton këtu me shtrembër. Ata që e njihnin pëshpëritnin shekuj ka pasur fatin me tragjik ndër ngadalë: “Ky është Xhafer Kodra, që ka popujt e Ballkanit. Këtë të keqe e kanë vuajtur të zitë e ullirit. UDB-ja e ka çmenvuajtur edhe Dibra dhe dibranët, e në dur në burgje”. Ato vite isha 22 vjeçar dhe veçanti këtu po përmend Aqif dhe sa kisha filluar të punoja në sektorët e SDB-së si operativ. Nga kureshtja lexova edhe dosjen e Xhafer Kodrës, shqiptar i guximshëm dhe i madh, i cili edhe në burgjet më famëkeqe e ruajti dinjitetin e tij. Nga dosja e Xhaferit mësova edhe shumë gjëra të tjera interesante edhe për Stafë Lleshin, Aqifin e shumë dibranë të tjerë, bile edhe për Lutfi Rusin, Nexhat Agollin, madje Sali Lisin, Gafur Jegenin, dhe për dhjetëra familje dibrane të burgosura e të internuara, sidomos pas arratisjes së Stafë Lleshit si oficer i OZN-as dhe Aqifit në Shqipëri.Kjo ka qënë e domosdoshme të iknin nga Jugosllavie,sepse UDB-a u ka kërkuar duke u bërë dhunë e shantazhe,presione të ndryshme që këta ishin të detyruar ose (sipas kombinacioneve të UDB-së) të rrëmbehej Haxhi Lleshi, ndaj dhe u arratisën për kundër saj në Shqipëri.Edhe kjo ishte krenaria e tyre prej dibrani me traditë fisi... Dhe atëherë e deri vonë bisedoja për shumë gjëra në lidhje me të gjitha këto me Masar Kodrën, vëlla i Xhaferit, të cilin e vëzhgonte UDBja që kur kishte qenë gazetar në “Flakë”, madje si bashkëpunëtor shkencor në Institutin Historik të Maqedonisë në Shkup. U bëmë miq në fshehtësi dhe kurrë nuk e tradhtova, përkundrazi e ndihmoja duke i thënë se si të ruhej nga kurthet që i përgatisnin shërbimet sekrete jugosllave. Këtë më së miri e di miku im Masar Kodra. (po kështu veprova edhe ndaj Teki Dërvishit,Luan Starovës,Jusuf Gërvallës,Nexhbedin Sobës, Murat Isakut, Alush Kamberit, Milaim Latifit, Sefedin Harunit, Eshref Aliut, Zekirija Bajrës, Syreja Imamit etj.) Kur është fjala për Aqif Lleshin, pa u zgjatur shumë këtu, duke iu referuar raporteve zyrtare të OZN-as dhe UDB-së jugosllave, të përmbledhura në dengjet e dosjes së tij personale të regjistruar me shifër të veçantë, kuptova se konflikti i tij me krerët e shtabeve ushtarake të Komiteteve Qendrore Komuniste dhe të UDB-së kishte filluar shumë herët, që nga fundi i vitit 1944. Kishin filluar atëherë kur shumë shovinistë serbo-maqedonas dhe antishqiptarë të përbetuar, siç kanë qenë Vukmanoviç Tempo, Llazar Kolishevski, Cvetko Uzunovski me nofkën “Abazi”, gjeneral Miha1jo Apostolski, Jelisie Popovski - Marko, Arizan Nestorovski - Marçe, Sandre Gruevski, Svetozar Popovski, etj., etj., bënin zhdukjen fizike dhe likuidimin e shqiptarëve në trevat e Tetovës, Gostivarit, Dibrës e Kërçovës dhe në disa vende të tjera. Të tillë antishqiptarë si Svetozar Vukmanoviç Tempo kishte edhe në Mal të Zi, e sidomos në Kosovë si; Gjoko Medenica, Ali Shukriu, e qindra të tjerë. E kur Aqif Lleshi, Nexhat Agolli dhe xha Rexhep Rushit Zajazi protestuan ashpër tek Llazar Kolishevski duke kundërshtuar politikën antishqiptare të Beogradit duke vënë këtu si shembuj edhe ca likuidime shqiptarësh, të realizuara me gjakftohtësi edhe në Gostivar e Kosovë nga xhelatët e Tempos, atëherë kundër tyre u vu një makineri e hatashme siç ishte OZN-a dhe UDB-ja për zhdukjen e tyre, që organizohej dhe udhëhiqej nga gjenerali Mihajlo Apostolski dhe Cvetko Uzunovski duke bërë spastrime në radhët e shqiptarëve. Kjo hata do të vazhdonte me dekada. Aqif Lleshi kishte kontribuar shumë për partizanët dhe komunizmin jugosllav (ashtu si dhe Haxhi Lleshi), që atëherë kur në radhët e Brigadës IV (VII) shqiptare me autoritetin e vet dhe miqësinë që kishte pasur me Murat Llabunishtën, në rajonin e Strugës kësaj brigade iu dorëzuan udhëheqësit ushtarakë të Ballit Kombëtar si Mustafa Merko me tërë ushtarët dhe armatimin, Murat Llabunishta po ashtu me luftëtarët e tij, Nazmi Tateshi, Faik Dobovjani e disa të tjerë. Më pas ai e ndjente veten të zhgënjyer dhe të tradhtuar, sidomos pas zhvillimeve trishtuese që ndodhën me shqiptarët, me kurthet që përgatiti OZNa dhe UDB-ja edhe me likuidimin e Sulë Hotlës nga Kumanova, Xhemë Hasës nga Simnica e Gostivarit. Në rrethana misterioze u vra Hamdi Dema, ndërsa Abdulla Preshevën, komandant i forcave partizane të Karadakut e kishte helmuar OZN-a (ky zatën është personazhi kryesor Arben Presheva në romanin,,Tradhëtia e madhe,, të Mahmut Dumanit i pabotuar,por që më vonë me kombinacionet agjenturore si autor i romanit,,Tradhtia,, nënshkruhet Kapllan Resuli). Pak më vonë u bë vrasja e Xheladin Hanës, drejtor i gazetës “Rilindja”. Madje në pranverë të vitit 1949, në mënyrë barbare u vranë edhe Nexhat Agolli, Rifat Berisha, ndëras Qemal Agollin, Sali Lisin, Muhedin Hadrin, Qamil Brovinën, Xhafer Kodrën, Shefki Lleshin, Sadik Koçin e shumë të tjerë të lidhur me pranga e zinxhirë nën goditjet e vazhdueshme me kondakun e armëve i dërguan në burgun famëkeq të Goli Otokut, prej ku disa nuk dolën më gjallë prej atje, ndrësa ca të tjerë si Xhafer Kodra u kthyen të çmendur nga torturat çnjerëzore. Ndaj, Aqif Lleshi me të birin, Stafën duke e kuptuar kurthin që po u përgatisnin krerët e UDB-së dhe KOS-it serbomaqedon me në krye Uzunovskin, gjeneral Apostollskin, Popovskin, Nesterovskin, dhe të tjerë, asaj vjeshte të vitit 1950, kur kishte filluar të zverdhonin gjethet, e në majat e Korabit dukej se do të binte dëborë, për të mos i kap të gjallë duke mbledhur gra e fëmijë, u arratisën në Shqipëri. Kjo ishte dhe arsyeja që ata mbetën gjallë. UDB-ja bëri burgosje dhe internime të tjera në fisin e Aqif dhe Stafë Lleshit, por vuajtën edhe familjet e Lutfi Rusit, Turan Rusit dhe dibranëve të tjerë. (Pas daljes sime nga burgjet jugosllave dhe me hapjen e kufirit, shkova në Tiranë, atje gjeta Stafë Lleshin të moshuar dhe zonjën e tij fisnike, malësoren me tradita, bijë në fisin e Stërmillëve. I vizitova edhe disa herë të tjera, dhe kemi bërë biseda të gjata. Duke ia shpalosur Stafës qartë atë që shkruhej për të në dosjen që i mbante UDB-ja jugosllave ai më tregoi gjëra edhe më interesante dhe rrëqethëse. Aty kuptova se më të vërtetë jeta e Lleshëve është roman më vete ).

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
tim. Aty për aty, ajo nuk më ra në sy, por në Tregim mbrëmje më hëngri në shoqëruar me mua dhe shkau rrëzë besë dhe i tregoi babait. mureve për të shkuar te shtëpia e tij, Ai si çdo lab i qytetit tonë, duke më thënë se plotësuam thjesht mori shkopin dhe më hyri dëshirën e njëri- tjetrit. Sepse ai nuk nga koka të këmbët, derisa mund të lidhte jetën me femër më nxiu fund e krye. tjetër, pasi u kishte dhënë fjalën E mbushur me zemërim prindërve për një vajzë në rrethin dhe në shenjë hakmarrje, miqësor të familjes, e cila nuk i qysh të nesërmen ika nga afrohej për nevoja të përkohshme shtëpia. Shkova fshehtas pa u martuar. te “Skoda” e një shoferi Pra, më zhgënjeu qysh në çastet e tepelenas që udhëtonte për para, ndonëse nuk kisha ndërmend në Shkodër, ku një të martohesha aq shpejt me kushërira ime vazhdonte asnjërin. Kur shkova në shtëpi, mjekësoren për mamaja më kuptoi nga një njollë që gjinekologji. Shoferi më s’kishte lidhje me menstruacionet e uli menjëherë te vendi mia prej dy javësh larg. Unë e përpara dhe ashtu ika drejt frymëzuar nga liria trupore që kisha Veriut teksa nga dritarja fituar, u detyrova t’i them asaj të më frynte era e fuqishme e vërtetën duke i treguar edhe emrin e lirisë time fluturimtare. djalit me të cilin atë ditë kisha Pas pyetjeve ngulmuese të shqyer derën e poshtme të trupit shoferit, për arsyen e DASHURI MIZORE arratisjes sime nga Tepelena, u detyrova t’i tregoj sinqerisht të gjithë ngjarjen time. Ai në fillim vetëm buzëqeshi dhe me një indiferentizëm të thjeshtë, më dha kurajë të mos bëhesha shumë merak, sepse vajzat e guximshme e rregullojnë shpejt jetën e tyre. Por më tej në Myzeqe, ku rruga filloi të shtrohej, zgjati dorën mbi kofshët e mia. Ishte tridhjetë e ca vjeçar, i martuar me dy fëmijë. Nuk desha ta lejoja të vazhdonte masazhet e tij epshore, jo vetëm se nuk ndjeja asgjë për të, por edhe se kishte rrezik të përmbyseshim në ndonjë kanal. -Ku e ke hallin?- e pyeta duke ia ngulur sytë me vërejtje te buzët që i dridheshin nën mustaqe. - Shoh shalët e tua si topçe dhe më ka hipur gjaku në kokë!- tha duke lëpirë mustaqet e tij pis të zeza. -Po për kokën, nuk mendon, se mund ta lëmë të dy në ndonjë kanal të Myzeqesë?! - i thashë e frikësuar. Ai buzëqeshi me drithtirë të çuditshme. - Më vjen keq vetëm për ty, se je kërthi e njomë, - tha me zë të zvargur, - se për vete nuk pyes po i lëpiva një herë ato kofshë të njoma që ma hoqën kapakun e kokës... Mendova se po ta kundërshtoja vendosmërisht, do të më zbriste diku rrugës dhe në ato kushte, kur kisha ikur nga shtëpia me duart bosh dhe vetëm me rrobat e trupit, do të ishte problem i madh, jo vetëm e nesërmja ime, por edhe rënia në duart e policëve që kisha parë shpesh gjatë asaj rruge. Ata mund të më çonin në degë e të më kthenin prapë në Tepelenë. Pashë me vërejtje mustaqet e tij të hijshme, prej burri të pjekur e të ngjeshur nga trupi, në krahasim me atë çunakun e hollë që kisha shkuar një ditë më parë. Dhe pa u menduar më gjatë, i thashë: -Nuk kam ç’bëj, para kokës, nuk më vlen më shumë ajo gjë, që ti e kërkon patjetër. Po ngaje makinën me mënd në kokë, se do të ta jap atë që të ka hequr kapakun...

Ai gati sa nuk fluturoi dhe e uli shpejtësinë. Por ishte fare i paduruar. Sa kaluam Lushnjën, e futi makinën në një udhe qorre në mes ullinjve dhe më shtriu menjëherë te ndenjësja e gjerë e kabinës. Të them të drejtën aty pashë për herë të parë ç’eshtë një

KRIMET GREKE -1912-2007 (Pjesa I) nga Enkelejd Gurbardhi · (Vijon)
....MOS HARRONI KURRE SE JEMI SHQIPTARE....MOS HARRONI GJAKUN E DERDHUR DHE TE DREJTAT QE NA KANE MOHUAR.... Materialet e meposhtme jane historike jo propogandistike. Kane si qellim pasqyrimin e te vertetes, asgje me shume se aq. Pasi ta keni lexuar deri ne fund nuk mendoj se zhvillimet e viteve te fundit ne Shqiperi do u duken rastesore apo miqedashese nga kisha greke=shteti grek=qarqet shoviniste greke=lobi grekNe fund, pasi ta keni lexuar, mund te shkruani edhe dy fjale nese e shikoni te arsyeshmeNga kërkesat për territor në kohën e Kongresit të Berlinit e deri tek videoja e ushtarëve Dosja e zezë e Greqisë, 19122007Shekulli i 14-të. Ja ç'shkruan Faik Konica në vitin 1940 për "bëmat" e dhespotit grek me emrin Thanas: "Në gjysmën e dytë të shekullit të katërmbëdhjetë, Janinën e qeveriste një princ bizantin (ose një despot, siç e kishte titullin zyrtar) i quajtur Thanas. Këtij Thanasi i hipi në kokë ideja e bukur për të vrarë gjithë shqiptarët. Siç thotë Dukasi, (një historian grek) një nga lojrat e tyre të parapëlqyera ishte t'u priste hundët ose pjesë të tjera shqiptarëve dhe t'i linte të vdisnin në agoni"Shekulli i 21-të. Mars 2007. Një video linçohet në media, ku ushtarët grekë këndojnë duke marrshuar një këngë me këto fjalë: "I shikoni ata, janë shqiptarë. Me zorrët e tyre do të bëjmë lidhëse këpucësh". Për fat të keq, edhe pse 7 shekuj më pas, incidenti më i fundit në lidhje me Greqinë, duket si realizim virtual i masakrave të Thanasit. Edhe pas kaq kohe ndërgjegjjet e kombeve vazhdojnë të mbajnë peng marrëdhëniet mes dy popujve.Një "peng" që e ka zanafillën që kur pronarët shqiptarë në kohën e Ali Pashë Tepelenës, punësonin argatë grekë pasi burrat shqiptarë shkonin e luftonin në çdo cep të botës për Perandorinë Osmane. Vendosja e tyre në Epir, që në fakt sipas Konicës, s'do të thotë gjë tjetër veçse "Kontinent" e që nuk tregon kombësinë e banorëve që jetojnë në të, u bë flamuri i pretendimeve të fqinjëve për greqizmin e jugut të Shqipërisë. Një konflikt që ka sjellë shumë e shumë incidente mes dy vendeve. Gazeta "Tirana Observer", boton vetëm 100 prej tyre, që nga viti 1912 e deri tek videoja greke që u shfaq vetëm pak ditë më parë. Por kjo është vetëm njëra anë e medaljes së marrëdhënieve Shqipëri-Greqi. Dy popujt më të lashtë në Ballkan, i kanë ardhur në ndihmë njëri-tjetrit në momente shumë të vështira. Mes luftëtarëve që i sollën pavarësinë Greqisë, renditen edhe shumë emra shqiptarësh. Ndërkohë përkrahja greke u vulos edhe me "Traktatin e Mirëkuptimit, Fqinjësisë së Mirë, Bashkëpunimit e Sigurisë" në vitin 1996.Marshimi për të pushtuar Epirin, 5 tetor 1912Organizatat greke deklarojnë bashkimin e forcave ballkanike për të mbrojtur territoret nga faktori shqiptar që kërkonte pavarësinë. Veç ushtrisë u organizuan dhe banda të armatosura që qarkullonin fshatrave myslimanë të Çamërisë. Ishte koha kur përpjekjet e Shqipërisë për të shpallur pavarësinë po jepnin frytet e para. Ky mobilizim i shqiptarëve u pa si kërcënim për Greqinë e cila nisi hapur ofensivën për pushtimin e Vorio Epirit. Emërimi i një guvernatori me origjinë shqiptare në Janinë u interpretua nga grekët si zgjerim i një rreziku shqiptar për marrjen e Janinës dhe krahinave përreth.Konferenca e Ambasadorëve, Londër, 20 dhjetor 1912Kërkesat për pavarësi të shqiptarëve u kundërshtuan jo vetëm me armë, por dhe në rrugë diplomatike nga ana e Greqisë. Madje përfaqësuesit e shtetit grek në Konferencën e Ambasadorëve në Londër kërkuan që përveç Vorio Epirit, Greqia të aneksonte edhe Vlorën, në portin e së cilës ishte vendosur Flota Helene. “Është e pamundur të lejohen shqiptarët barbarë të jetojnë të pavarur në djepin e qytetërimit grek”, ky ishte qëndrimi i delegacionit grek në Londër.Masakra e udhëheqjes së Çamërisë, 7 mars 1913Ushtria greke pas largimit të trupave turke pushton Çamërinë. Gjenerali Deli Janaqis vendos të thërrasë në një takim krerët qyteteve dhe fshatrave të Çamërisë për të vendosur një marrëveshje. Për disa ditë me radhë, krerët çamë nuk pranojnë kushtet e komandantit grek. Atëherë ai vendos t’i mbledhë për herë të fundit dhe urdhëron vrasjen e 62 kryetarëve çamë. Dhe sikur të mos mjaftonte, dy prej tyre, Fuat Pronjo dhe Suhbi Bej Dino, me urdhër të gjeneralit rripen të gjallë. Komisioni i Kontrollit, Shqipëri, shtator 1913Ndërkombëtarët vendosin të zgjidhin çështjen e Epirit, duke

P a g e

8

O u r

W o r d s

Aleanca “për Parà” (vijon)
Nga: ALFRED CAKO Aleanca “për Parà” mishellë energjie për ekonominë tonë, pasi ky vend zotëron dy burime si e formimit rural të Doktorit për avantazh i krahasuar: tokën mirëqenien e shqiptarëve). dhe fuqinë punëtore. MunMadje Bursa e Tiranës do të gon kapitali, por jo idetë kanalizonte burimet financiare dhe, sipërmarrësit e me një efiçencë më të lartë sesa suksesshëm, – të cilët nuk fitimi nga depozitat bankare të riskojnë dhe nuk gjejnë kursimeve, pasi në mungesë të vlera të mëdha kapitali kapitalit të huaj dhe politikave kreditues bankar, – do ta frenuese kredituese të bankave, shihnin Bursën si një rrukjo Bursë do të gjeneronte një gëzgjidhje me risk zero për të siguruar burimet e financimit në shumë fusha. Shqipëria ka nevojë për investitorë strategjikë në turizëm. Mbi 300 km vijë detare, këta investitorë mund ta 5-fishonin gjatësinë e saj për qëllime turistike dhe mund të përthitheshin pushuesit e pasur nga Evropa e ftohtë për 4,5 muaj me diell që ka Shqipëria, nëpërmjet një turizmi elitar dhe zhvillimit të bujqësisë intensive e blegtorisë me produkte të gatshme e gjysmë të gatshme bujqësore e blegtorale bio. Kjo do t’i sillte fshatarët tanë pranë fushave si dhe një mirëqenie të tyre, për shkak të avantazhit konkurrues prej kostos së ulët të transportit dhe mallrave cilësore bio, aq të lakmuara nga turistët. Por sot Shqipëria ka një bilanc negativ, me turizmin e elitës sonë që pushon jashtë, sesa përfiton nga turistët e huaj dhe ata vendas me turizmin e brendshëm. Gjithë investimi ynë në fushën e industrisë së turizmit është një bathorizim alla berishian i pastudiuar, që do t’i vuajë shumë shpejt pasojat. 4. Problemet dhe defektet e qeverisjes adhamudhjane nuk kanë të sosur dhe duhet një natë dimri t’i numërosh ato. Të gjithë e dimë që Doktorit i është zgjatur nga viti në vit hunda prej gënjeshtrave dhe shumë shpejt ai do të ketë një fund politik. Ky fund është qershori, i cili do e dërgojë atë në pension. Qytetarët nuk mund të mashtrohen më. Për-

Ku eshte sherbetori tani te fusi keto dy llume neper burgje per krimet e tyre apo ka neoje per ndonje shtytje dhune si ne kohen e diktatures se 1945….a mjere ai popull dhe per ato njerez atje... Ina Rama—-Adriatik Llalla Nga nje e pa-afte tek nje sherbetor shkon Prokuroria e Shqiperise

Poezi
BLERIMI I JETËS (Mikut të rinisë së hershme, Foto Mandili, në emigracion) Përqendrohem te një pamje, ku spikat një gjysh e mbesë. Mbi blerim... dehur gjithçkaje; Një thinjosh, një pëllumbeshë... Ti dhe Elvia në lëndinë si buqetë e zgjedhur lulesh. Po shpërndani mirësinë. Rritur mbesa mes pekulesh. xxx ...Ç’e mistershme qenka jeta! Brenda saj jemi gjithkush... Na dhuron vite të blerta. Na privon si rrallëkush... Na ngarkon me peshë vitesh. Na grabit forcën njerëzore. Na përhedh në det motivesh... Her’ të tersta... a engjëllore. Vjen një çast na dehet shpirti veç me nipërit e mbesat. Krejt kujtimet... rendin, ikin Pasuri na na mbeten shpresat.. Ku gjen pjeshkë më të dukur, se te pemë’ e pemës sate Veç ajo të bën të lumtur, kur i qeshin sy e faqe...! Mjalti i mjaltit të jep fletë, të gjallon në çdo qelizë. Kundroj mikun tërë jetë dhe kur bota ësht’ në krizë... Më gëzon gazmendi yt, Më përndez vitet e hershme... Kështu qofsh gjithherë, o mik: Mes gëzimesh të pashtershme...! Blerim jete mes blerimesh. Tokë e qiell gjer përskaj; Jeta rrjedh si ujë burimesh Kur na vjen si prill e maj... Lundërtar në blerim jete, tek të shoh, nuk nginjem dot. Lot me thinjat si zog bjeshke, mik i dashur gëzimplot...! j.telo Pilo Zyba ÇELSI I DASHURISE Unë, dashuria, dhe Ti, Perëndi ! SHPIRTI IM Në mullirin e lodhur të mëndjes sime Bluaj grurin e ditëve të mia, Ndaj miellin e pastër me gëzime, Dhe krundet që ti hajë shpezëria… S’di pse farën e mendimit e bluaj, e bluaj, Dhe mokrat e shpirtit ditën rri dhe ruaj… Kur dritën e shpirtit e dhuroj të pastër Ndjenjat i bëj ujvarë flokëlëshuar, Ti pse, lëndina ime, i qëllon kaq ashpër, Me thikën e fjalës, rëndë duke qëlluar. Unë copat i mbledh sa here ti i prêt, Me dhimbjen në shpirt që godet dhe vret… Pse zogun e ndjenjës në qiell të larë Ma vret, e dashur, më çiften fjalë… Rrugën e dëshirës qiellit duke ngarë Pse e qëllon me një plumb në ballë? Kur qiriut i pritet dritësimi i jetës, Vdes jeta, drita që lëshon rreth vetes! O dritëz e fikur, o kandil pa vaj, Që errësirën hedh në çdo cep të ndjenjës, Fale ti thikën, dhe dorën e saj, Dhuroi puplat dhe paqësinë e mjelmës… Për ty dhe për vete kur thikën e deri, Lëre të vuaj vetë për vrasjen që bëri! Sepse kurrë i vdekuri, nuk di të ankohet, Ai rri mbuluar nga i ftohti, dheu, Kurrë nuk ngrihet, kurrë s’vërtetohet, Dhimbjen që mori, me se e shkëmbeu!? Ai qëndron vetëm, me dhimbjen i mbetur, Në heshtje, në vite, ngadal duke u tretur! Por heshtja është gjuhë, që flet si dhe fjala, Pse tretet dhe dhimbjen me vete e merr, Është si peshku që ka dhjetra hala, Të mbetet në fyt, të mbyt dhe të ther… Prandaj, shpirti im, rri i heshtur, i tretur, Se vetëm kështu, i gjallë ke për të mbetur… . PILO ZYBA HUNGËRIN NJË UJK Pranë bukurisë suaj, Pranë lulishtes së shpirtit tënd, Hungërin një ujk, Hungërin, s’më lë të afrohem, më çmënd! Eshtë, ai, që nuk i takon ai vënd ! Në kaltërsinë e syve Ku enden dëshirat e dritës së ndezur, Hungërin po ai, Nuk më lë lulet e mia për ti mbledhur! Është, ai, ujku i rrjedhur ! Në bëlbëzimin e embël, Në mjaltin që lëshon me fjalë, Hungërin ai ujk, Nuk me le të dëgjoj oshëtimën e valë! Është, Ai, ujku i çalë! Gjithnjë, gjithnjë ai ujk Qëndron dhe hungërin çdo ditë... Nuk më le të marr aromat, Të puth ndjenjat ku fshihen bukuritë! Është, Ai, i çmënduri në pritë! Por unë do pres Kohës, vetes i jam betuar, Sepse ujku do të heshtë, Nuk do hungërijë përjetësisht i paguar... Dhe, Ti, bëhesh e imja, Kur hungërima e ujkut të ketë pushuar! XHESIKA VULA Sa pak ajër e pafund hapësirës e vdekjes Ndërmjet fluturimit e ëndrrës plep I zi Ndërsa e presin te rrënja për dërrasa varri Ke vdekur ti apo prapë unë apo prapë Unë Fedora Copë e thyer e atdheut të robëruar Dhe prapë Gji bardhë nga I jep gjak kaq vjet Bunës Aty dhe Rodoni nga e qetëson shpirtin Në flakën e etjes së detit të hutuar në ty Ti zemë ty Ti zemër e verbër ja ende e ndjek fluturën Nga ëndrra ime fushës me bar të paprerë Deri te qiriri që digjet e ripërtrihet Flakes së vet Sa psk ajër e pafund det dhe mallëngjim. Ma jep dorën Fedora ta kaloj veten e Verbër Te gjiri yt të digjem për rrënjë të ullirit plak Sa pak unë në mua ka mbetur sa pak gjak E terr I dendur e pafund hapësirë e vdekjes Plepin nga e presin te pusi për dërrasa varri E mes vetes merren vesh me gishta Kush ka vdekur këtë të dile me shi Fedora Ti zemër apo prapë unë apo prapë unë Ma jep dorën Fedora ta kaloj hijen e kullës Nën bubullimën e drinit në shpërthim

Çelsin e zemres e dashur të dhuroj Dhe gjakun që në deje me rrjedh, Dashurinë tënde nëpër trup të kërkoj Ku ti gjej krahët që pa mëshirë i Me rrahjet e saj më pas ta prêt, mbledh… Me se të fluturoj, si të shkoj te ret? Ti hape, e dashur, dhe hyrë dhe dil, Shiko, përveç teje brënda s’ka njeri… Lulen e dashurisë në rrahje të saj mbill Që ta gëzojmë gjer në pavdekësi… Kandili i shpirtit, që për ty rri ndezur, Pse e fik me frymën e dimrit të ftohtë, Një dritë e fikur, në zemer të zverdhur, Mund ta ngrohë më të ftohtëzën botë?

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

9

Muzgje mbi bregdet SKENDER BRAKA
Muzgje mbi bregdet SKENDER BRAKA TREGIM e tokës, ndërsa thellë- thellë përpara syve tanë, shtrihej hapsira e mjegulluar e ujërave të detitme të kaltërën dhe të gjelbërtën e tyre marramëndëse. Ca flutura të vogëla prej mëndafshi, me ato ngjyrimet e tyre të hirta e të murrëme nëpër flatëra, hera- herës silleshin mbi kokat tona, duke na sjell një lloj kënaqësie, që njeriut i qëllon rrallë ta shijoj në jetë. Por përkundër ndërsa unë mendoja se prania e tyre do të bënte tek ty atë efekt të dhjetëfishuar prej gjithë atyre që isha munduar unë të të jepja, përveçse një reagimi të dlirë dhe një nënqeshjeje përgëdheltare, asgjë tjetër nuk po vija re në fytyrën e zymtë të mimikës tënde që permes mërmërimave joshëse të muzgut po më dukej si fytyra e një murg të përvuajtur të mbyllur në qeli. Ne shkonim si pa u ndjer përgjatë bregut të mbuluar prej leshterikut, duke mbajtur vesh e duke ndjekur me vëmëndje jehonën e këmbanores së qytetit, që shtyhej tej kodrinës, ku së pari dalloheshin drenjat gushëkuqe e më tutje nisnin e merrnin përpjetë pishat e bredhishtet e larta. Era e hallakatur hidhte mbi fytyrat tona të përskuaura tok me hukamën e saj të freskët, të muzgut dhe aromën e lagësht e të kripur, që dukej sikur e nxirrte prej thellësive të detit, që atyre çasteve të krijonte ndjesinë e përhumbjes apo të të rënit në një dremitje të thellë. Dikur më pate thënë se me “atë” ti jetoje e lumtur, por mua vet ky fakt, ( fakti që ti përherë e më shpesh më përmëndje emrin e tij dhe episode nga më mbreslënëset përjetën e dy njerëve që i kishte bashkuar dikur rastësia,) më bindëte se ti gjithnjë e më shumë ma fshihje të vërtetën e pazbuluar përpara syve të mi, atë të vërtetë që unë gjithnjë e më tepër po e shihja gri e më gri deri në një të errët të thelluar. Pra dora dorës kisha nisur të kuptoja se një e çarë e thelluar ishte krijuar mes jush dhe sa më shumë që unë përpiqesha të t’i largohesha asaj fryme polemizuese, për të cilën kurrësesi nuk dëshi-roja të bëhesha palë, ti rrekeshe për të bërë të kundërtën. Përfytyrimi im në lidhje me marrdhëniet tuaja shkonte fluturim tek një fije e padukshme. E kuptoja ngulmimin tënd ashtu si dhe të mos pajtuarit e mi me atë gjëndje dyzimi të thellë, që kishte filluar të më mundonte përherë e më shumë. Aty e ca ditë më pas, ti nise të më flisje për ca ëndërrime të hidhura. Edhe pse mundoheshe ti largoje për t'mos i shfaqur si pjesë të tuat të qënësishme,përsëri unë nuk isha aq naiv sa të mos e vija gishtin mbi vërtetësinë e drojtur që fshihej pas tyre. Pak më pas, ti befas, pa e vrarë mëndjen aspak, me krahë të kryqëzuara përpara gjoksit bëre disa hapa të përshpejtuara përmes valëzimit të ujërave e diku më tutje qëndrove si e murosur majë një shkëmbi të murrëm, të rrethuar prej koralesh dhe myshqesh, ballinës së të cilit vinin e përplaseshin herë butë dhe herë me rrapëllimë dallgët. Më dukeshe disi më e shpenguar dhe më e dalldisur se nga herët e tjera. Nuk po arrija ta kuptoja atë gjëndjen tënde. Ishe bërë krejtë e pakapshëme. Në dukje kishe marrë pamjen e një nimfe, të cilës nuk po i zinin këmbët kërkund mbi dheun e lagësht. C'kërkon të bëjë atje ? - thashë me vete gati duke i shqiptuar me zë fjalët dhe po vet iu përgjigja pyetjes sime sëpari duke hamëndësuar se ti me të vërtetë kërkoje që të laje nëpër ato ujëra muzgjet dhe fytyrën e asaj kohe të shkuar, apo të kishte shkrepur në kokë ndonjë marrëzi e shtyë prej ndonjë vegimi të çuditshëm mendimi. Atyre çasteve ti të krijoje përshtypjen e femërores së lindur mes botës së të vdekurve dhe të rritur në botën e teoremave ku mungesa totale e dashurisë kishte lënë gjur-mët e saja të dukshëme. Unë prej kushedi se prej çfarë frike, s'mundesha të të flisja. Më dukej sikur nëse do të mund të shqiptoja qoftë edhe një fjalë të vetme,ti do të trëmbeshe dhe kishe për t’mu larguar prej syve një herë e përgjithmonë. Thuajse ishe brënda një minitrekëndëshi Bermudian mes qiellit, uji dhe tokës dhe se trupi yt ishin tretur e bërë i tëri njësh brënda asaj sipërfaqeje vrastare. Nuk e di, por ndërsa ndiqja spazmën e shenjave që linte pas trupi yt si dhe shkëlqimin e brisht të tij, mendova se mbase kjo gjëndje të ishte krijuar edhe prej valëve, që ndërsa vinin e përplaseshin në shkëmbin e murrëm e pak më tej në rërën e lagësht, hedhnin mbi supet tona morinë e skërkalave, sikur të na hidhte petale të padukshme

Perfundime
Sfidat e shtetit që mbushi 5 vjeç - Nga Afrim Krasniqi, frymë dhe demokraci funksionale, janë vende me popullsi të re por kanë nevojë për energji dhe vizione të reja zhvillimi, janë vende pro perëndimore por kanë nevojë për akte konkrete që jetësojnë dhe shndërrojnë në sistem vlerat e modelit perëndimor, janë vende fqinje dhe me identitet të njëjtë kombëtar, por kanë nevojë të kalojnë nga retorikat populiste në akte konkrete që krijojnë ndërveprim të tregut, shkëmbimeve, ideve dhe projekteve afatgjata, janë vende të krijuara nga shpresa të mëdha, por që kanë nevojë të krijojnë perspektiva të mëdha për qytetarët e tyre. Siç Klinton këshillonte dje dhe siç Obama këshilloi në mesazhin e 5 vjetorit, Kosova pra ka nevojë për të fituar paqen, përmes demokracisë, shtetit funksional dhe sundimit të ligjit. Një lajtmotiv që nuk duhet fshehur pas ceremonive pompoze dhe retorikave patriotike të 5 vjetorit, por që duhet të marrë të gjithë vëmendjen, seriozitetin dhe energjitë pozitive të politikës, institucioneve dhe qytetarëve vendimmarrës të shtetit më të ri evropian, Kosovës. Serbia është “krijuar” nga shqiptarë e njohura hegjemoniste kundër shqiptarëve, me të cilat politika serbomadhe ka ushtruar katër gjenocide kundër shqiptarëve (i pari në vitet 1877/8, i dyti në vitet 1912/’13, i treti në vitin 1944/45 dhe i katërti në vitin 1998/’99). Historianët serbë i ka zemëruar teza pellazge, pastaj pamja e rolit shtetfromues në Bizant, si dhe mohimi i shtetit mesjetar serb në Kosovë, që nuk ka ekzistuar kurrë (pos zhupanive dhe organizimeve të tjera fisnore-fetare, që i kanë pas edhe të tjerët). Po ashtu, akademikët serbë i ka hidhëruar së tepërmi, pohimi im se në Kosovë nuk ka pas kishë ortodokse serbe, por vetëm krishterim të ritit katolik apo ortodoks, dhe se shqiptarët, krishterimin e kanë marrë nga shekulli i tretë, ndërsa sllavët në shekullin dhjetë. Kjo çështje demanton mitin për Kosovën djep “shpirtëror serbë” dhe të ngjashme, me të cilat historiografia serbe është plot e për plot dhe për fat të keq ia ka dalë të mashtrojë edhe qendrat e vendosjes, dje, por edhe sot… Janë, pra faktet, që më mbrojnë nga akuzat serbe, fakte këto që edhe ata i dinë, por nuk dëshirojnë të heqin dorë prej tyre, ngaqë u bie koncepti hegjemonsit serbomadh, me të cilin edhe sot e gjithë ditën përpiqen ta destabilizojnë Ballkanin dhe veçmas shqiptarët. Librat historike të kësaj natyre zakonisht janë nisma të institucioneve akademike, a e keni ndier që mund të paragjykoheshit kur shkruat këtë libër? Është detyrë e akademive dhe institucioneve shkencore zyrtare të merren me projekte të tilla, veçmas në rrethanat e ndryshimeve të mëdha shoqërore dhe politike, siç janë këto nëpër të cilat po kalojmë. Disa herë kam shtruar këtë çështje dhe kam kërkuar që në Tiranë dhe Prishtinë të veprohet në këtë drejtim, por thuajse asgjë nuk ka ndodhur. Kjo, nuk më ka penguar që si hulumtues ta bëj punën time, punë kjo që ngrit disa çështje që kanë të bëjë me rishqyrtime, nëpër të cilat domosdoshmërisht do të kalojë historiogarfia jonë, i pëlqej apo nuk i pëlqen kjo dikujt. Megjithatë, puna ime, e cila është pritur shumë mirë nga opinionin (pesë ribotime brenda tetë muajsh me një tirazh prej më shumë se njëzet e pesë mijë ekzemplarësh), krahas kritikave të ashpra që i erdhën nga Beogradi, nuk u ka shpëtuar disa paragjykimeve, nga disa “historianë” dhe akademikë të Kosovës, të cilët, nga xhelozia pse nuk kanë bërë gjë, edhe pse paguhen mirë, u përpoqën që veprën time ta anatemojnë politikisht duke e etikuar “vepër nacionaliste”, “vepër që mohon serbët” dhe madje “vepër që zgjon urrejtje” e të ngjashme! Sa e vështirë ka qenë të binit në gjurmët e dokumenteve dhe ku i keni gjetur ato? Ka mbi tridhjetë vjet që merrem

ROLI I PRESIDENTIT WOODROW WILSON (vijon)
ROLI I PRESIDENTIT WOODROW WILSON NË MBROJTJEN E TË DREJTAVE TË SHQIPËRISË KUJTESA E SHQIPTARËVE TË AMERIKËS - ME RASTIN E PËRVJETORIT TË VDEKJES Nga Prof. SAMI REPISHTI respektohet sovraniteti dhe pavaresia e Shqiperise, te mbahet administrata e mbrendshme shqiptare dhe perfaqesimi diplomatik, dhe te mos lejohej kolonizimi i organizuem dhe sistematik i vendit nga fuqite e hueja. (33)Per Shqiperine, gjendja po keqesohej. Fatmiresisht, diplomacia amerikane u ba aktive. Me 18 prill 1919, Sekretari i Shtetit, Lansing, urdhenoi hetimet ne lidhje me masakrat serbo-malazeze kunder shqiptareve, (34) Me 19 prill, Presidenti Wilson deklaroi se Traktati i Londres per coptimin e Shqipersie, ishte “…inkonsistent me parimet e pergjithshme te rregullimit paqesor, dhe se Amerika konsideron nji zgjidhje te ketille krejtesisht te pamundun.(35) Me denoncimin e ketij Traktati ne kete menyre, Presidenti Wilson po eliminonte veshtiresine e pare te shqiptareve. Ekspertet amerikane e keshilluen Presidentin Wilson qe te mos cedoje para kerkesave italiane, dhe te terheq perkrahjen amerikane per kerkesat italiane mbi Vloren. (36) Por, Amerika nuk ishte e dispozueme per nji ndermarrje te ketille. Delegatet shqiptare çfaqen bindjen se Greqia dhe Serbia do te hiqnin dore nga kerkesat e tyne, po te hiqte dore Italia nga Vlora.(37) Shqiptaret nuk u dekurajuen dhe i u drejtuen Presidentit Wilson drejt per se drejti per ndihme, tue perserite kerkesen e tyne per nji mandat te perkoheshem amerikan mbi Shqiperine. Protestat e shqiptareve nuk kishin ra ne vesh te shurdher. Me 6 maj 1919, Presidenti Wilson, ne menyre te papritun, denoncoi shpalljen e protektoratit italian dhe kerkoi qe Shqiperia te jete shtet independent (38) Me 18 maj, koloneli amerikan ne Mal te Zi, Sherman Miles, raportoi ne Paris se “…caktimi i kufinjve kombetare ne mes te Malit te Zi e Shqiperise, si dhe ne mes te Shqiperise dhe vendeve tjera kufitare, ashte nji nevoje e rendit te pare per paqen e ardhme te Ballkanit” (39) Raporti shoqenohej me nji tregim te gjate masakrash kunder popullsise shqiptare te Malit te Zi e Kosoves. Delegacioni amerikan u interesue edhe ma shume per kete problem, dhe kerkoi nga Britaniket qe te vejshin ne dispozicion te amerikaneve te gjitha materialet e reja ne lidhje me Shqiperine. (40) Me 30 maj Presidenti Wilson u njoftue formalisht per masakrat kunder shqiptareve,(41) dhe per propozimin e Kolonelit Sh.Miles se “… Shqiperia duhet te jete nji shtet i pavarun, por nen mbikeqyrjen e Anglise ose Amerikes”.(42) Me 20 maj 1919, Presidenti Wilson u perpoq me eliminue veshtiresine e dyte te shqiptareve; ai kerkoi qe çeshtja shqiptare te mos diskutohej se bashku me çeshtjen e Adriatikut, megjithese nuk perjashtoi mundesine e nji mandati italian mbi Shqiperine, problem te cilit do t’i kushtonte vemendjen e tij ma vone. (43) Propozimi per kompromis i dates 29 maj 1919 (44) nuk u pranue, dhe per kete arsye çeshtja e Adriatikut u pezullue deri ne dhetor 1919. Keshtu shpetoi Shqiperia nga nji invadim “i

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Poezi
Raimonda Moisiu FATIN TIM.... Fatin tim… E kërkoj, mes nostalgjisë e fluturimit, nëpër hapësirën e qiellit, që është aq e madhe, sa e madhe është edhe dashuria.... Dashuria! Ajo vështron lumturinë e saj, në petalet e trëndafilave, që bjenë në livadhin e blertë, duke zgjuar ndjenjat e mija, që unë ia dhuroj të dashurit tim, nën dritën e hënës, nën kaltërsinë e qiellit, nën vezullimin e shandanëve..... Ia dhuroj casteve të papërsëritëshme, nën puhizën e natës..... Fatin tim, E kërkoj, në hapësirën e duarve të mija, me to mbjell filiza, nën shkretëtirën e palagur, në bahcen e jetës, për një tjetër lindje..... Fatin tim, E kërkoj, tek vështrimi i një burri, që ndesh në rrugë, me buzëqeshjen time të pafaj...... Për të rrëmbyer zemrën time, duhet një vështirm, që mezi përmban klithmën e buzëve..... Fatin tim, E kërkoj, në mitrën e hënës, në agimin e mëngjesit, të dëgjoj zërin, vetëm një zë, të më grishë të end memorjen--Dashuria ime të më ftojë, të më rrëmbejë si një shtjellë ere ekuatoriale, E të bëjmë dashuri..... Fatin tim, E kërkoj, në një mëkat; në mëkatin e bashkimit të buzëve; në përqafimin e nxehtë, të vrullshëm, nga krahët e ngrohtë.... Fatin tim , E kërkoj, në urën që cdo natë, ecën si një alpinist drejt lartësive, mesazhi i dritës, jetës, dashurisë..... EsmeRalda IMAZHI… Harlisur si pehrri shije t'pashijuaura hoje si te bletes shpirtin, embelsuar kenge melodiaoze e shprtrave t'dashuruar ndjesisht t'pushtuara pergdhelje,te enderrura korrnize mahnitse me ngjyra shume imazh i skalitur ne zemer tek une lehtesisht buzeqeshjen si flladi i lehte dhurate ke dashurine dhe shpirtin e sinqerte kolazhe me ngjyra puthja jote e lehte

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

Enkelejd Gurbardhi Dosja e zezë e Greqisë, 1912-2007
Enkelejd Gurbardhi ekzekutuan, por pati masakra kolektive ku fëmijët dhe gratë u therën me thika, u dogjën, madje dhe veprime makabre si djegie dhe rrjepje të gjallë të njerëzve. Askush deri më sot nuk ka mbajtur përgjegjësi për krimet. Sipas zyrtarëve greke, u ekzekutuan bashkëpunëtorët me italianët, që në këtë rast paskan qenë edhe gra dhe fëmijë. Masakra e Napolon Zervës, 25 qershor 1944 Napolon Zerva ishte një nga gjeneralët grekë që bashkëpunoi me pushtuesin gjerman. Këta të fundit i lanë dorë të lirë për masakrat ndaj popullsisë çame. Në fakt masakrat e tij ndaj popullsisë shqiptare do t’i kishin zili dhe gjermanët. Në 25 qershor ‘44, forcat e Zervës ekzekutuan në mënyrë barbare 2000 çamë brenda një nate në qytetin Paramithia. Viktimat ishin kryesisht gra dhe fëmijë, të cilët u therën me thika dhe u dogjën. Kjo ishte një nga masakrat më të egra të grekëve. Ankesa e grekëve në SHBA, dhjetor 1944 Grekët nuk e njohën qeverinë e Enver Hoxhës me pretendimin se ai ishte një mysliman që do të persekutonte minoritetin ortodoks në jug të vendit. Madje, ata shprehën mendimin në qarqet ndërkombëtare që as nuk duhet të krijohej fare. Në dhjetor të 1944-s grekët iu drejtuan Departamentit Amerikan të Shtetit, me notë proteste ku pretendohej se forcat qeveritare shqiptare keqtrajtonin minoritetin grek. Në këtë mënyrë pala greke po përgatiste territorin për një sulm dhe aneksim të Vorio Epirit. Incidentet në Konispol, 1944 Në linjën e mosnjohjes së qeverisë që po krijohej, grekët vazhduan me një seri sulmesh në jug të vendit edhe pse Lufta e Dytë Botërore nuk kish përfunduar. Në këtë kohë do të regjistroheshin 58 incidente në kufirin shqiptaro-grek. Në 1 shtator, artileria greke e vendosur goditi Konispolin. Territori shqiptar u shkel në disa pika duke u shoqëruar me goditje të armatosura dhe reprezalje ndaj popullsisë civile. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria Greqia kërkon kufijtë, kërkoi nga Organizata e Paris 1946 Kombeve të Bashkuara anëtarësimin si anëtare me të Përveç incidenteve, drejta të plota. Përveç Greqia në përfundim të mbështetjes që qeveria jonë Luftës së Dytë Botërore u kishte nga shtetet komuniste përpoq ta shtronte çështjen dhe linjës jo të qartë në e Vorio Epirit dhe në diplomaci, edhe faktori grek qarqet diplomatike. Duke luajti kartën kundër hyrjes së shpresuar në ndihmën e Shqipërisë. Në 12 shkurt SHBA-së e anglezëve, ministri i Jashtëm grek Ministri grek: Të rrëzohet diplomatët grekë u dërgon një letër në OKB, ku Hoxha, Uashington, 9 përpoqën ta ngrinin dhe argumentonte se çështja e korrik 1945 shtronin për diskutim këtë Shqipërisë nuk duhet të çështje. Ndërkohë që diskutohet, pasi Greqia është Ministri i Jashtëm i Greqisë, ndërkombëtarët nuk kishin ende në gjendje lufte me të Andreas Sofianopulos, do ta kohë të merreshin me dhe Shqipëria nuk ka shtronte çështjen e Vorio ndarje te reja në Ballkan, plotësuar të drejtat e minoEpirit edhe në takimin që duke u përqendruar më ritetit. pati me Sekretarin e Shtetit shumë në zgjerimin që po në SHBA, Grew, në vitin bënin shtetet komuniste në Sulmi në Radat, gusht 1946 1946. Veç kësaj përfaEvropë. Ndërkohë Greqia qësuesi i qeverisë greke u kërkoi ndërkombëtarëve Në 1946-n nisin dhe planet edhe këtë herë gjatë bisedës marrjen e masave për ushtarake të Greqisë për për synimet territoriale të ndërhyrjet, që sipas saj, po pushtimin e Vorio Epirit. Një shtetit të tij, nuk harroi të bënte Shqipëria në punët e nga sulmet më të rënda gjatë paraqesë edhe kërkesën për brendshme të Athinës. këtij viti ishte ai i 200 ushmosnjohjen nga SHBA-ja të tarëve, të cilët kaluan kufirin regjimit të Hoxhës, pasi Greqia kundër pranimit shqiptar dhe hynë në fshatin sipas tij udhëheqësi tëShqipërisë në OKB, 12 Radat. Sulmi u bë me mitrakomunist shqiptar nuk shkurt 1946 loza dhe murtaja, ku ngelën përfaqësonte shumicën e të vrarë shumë civilë. Kjo popullit. ishte seria e një sërë sulmesh që forcat greke kishin planifikuar në gjithë shtrirjen e territorit grekoshqiptar. Në ato kohë ushtria shqiptare nuk ishte organizuar në nivelet e duhura. Greqia, nuk njeh luftën shqiptare, 1946 Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Greqisë pas mbarimit të Luftës së Dytë Botërore kanë qenë mjaft të tensionuara. Shteti grek i cilësonte shqiptarët si njerëzit që bashkëpunonin me Italinë në luftën italogreke. Ndërkohë që shqiptarët u përpoqën të çliroheshin vetë nga Italia. Po ashtu nuk ishin dakord që Shqipëria të renditej në koalicionin fitues të Luftës së Dytë Botërore dhe e kërkuan këtë publikisht. Propaganda e zyrtarëve grekë, 20 shkurt 1948 Veç sulmeve sporadike qarqet greke u përpoqën që

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
With my ending Darling You stay over me Like a newly -blown “I love you “word In my lips Like a sea wave suffering Turned dread In thirst Without a drop of rain Poeteka Mbarëkombëtare From the reach of tsunamis From pain and plight From sinking loves Without rain tear dread. If you go today You will miss my scent But just save for me A little symphony The only consolation For your getaway If you leave tonight Leave the twilight here As a memory I want to see the face of the Moon If tonight Can glitter like me in agony The Pyramid I became the Pyramid of Cheops tonight hanging on the wall of my Albanian soul I come from Peja of Albanian Alps And the brunette from Tirana Like the King and His heir we ride camels and souls, Together we go with our kisses quenching the thirst of Sahara’s storms. The burning sun beautifully shines Like my sun beside me and inside my heart Sometimes we wash our eyes in each-others tears Where for long The traveling lovers and this world’s crazies Used to rest and drink calming the thirst for the love of their princesses. What a miracle, tonight the pyramid talks The fairy tales of thousand and one nights the sleepless nights when they used to toast with antic wine Tonight I became the knight of my love Tote her in shoulder, in soul, and together walk, with my heart I clean her path From the sand and the loneliness Longer than a century, deeper than a sea Oh, a sea with seagulls of poets and lyric inspirations In the nights when our loves shine in kisses When the souls feed the lips and walk together beside the blue palaces. So beautiful they look together, Shining, replacing the moon, becoming it, Mirroring in the crying heart that one day Is going to cry in Cameri Transforming in a mirror where the world talks Pyramids Made of love like in Dyrrah,

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it….

Ku eshte Kallezimi Penal ne Gjykaten Kushtetuese per votimin me dy duar? Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

Krasniqi, PD e PPSH ishin bashkë kundër grevës së studentëve më 1991 Nga Afrim Krasniqi nga Fq1. (vijon)
dhe dha alarmin për grusht të mundshëm shteti. Atëherë regjimi përdori një formë tjetër presioni, vendosjen e studentëve përballë shumicës popullore ende pro PPSH dhe pro diktatorit Hoxha. Ramiz Alia udhëtoi në Vlorë nga ku kërcënoi studentët, kurse në disa qytete nisën mbledhja e firmave për organizimin e shoqatës Vullnetarët e Enverit. Në atë organizatë morën pjesë mijëra qytetarë, përfshirë edhe emra që sot janë aktivë në politikë, madje janë deputetë dhe ministra. Presioni i tyre me peticione e antimitingje ashtu edhe deklarimet e shumta në mediat zyrtare kundër studentëve synuan të krijojnë idenë se studentët po përçarje vendin dhe ndaj duhen ndalur. Pikërisht në këtë moment studentët kërkuan mbështetje nga PD, PR dhe partitë e tjera politike. Fillimisht PD ishte vëzhguese, por në 11-14 shkurt 1991 ajo u përfhsi në një garë të ashpër brenda saj për zgjedhjen e kryetarit. Fillimisht u zgjodh Meksi dhe pas anullimit të votimit, me 14 shkurt u zgjodh Berisha kryetar. Atëherë drejtuesit e PD mendonin se studentët po tejkalojnë limitet e lejuara dhe retorika ndaj studentëve grevistë shkoi deri atje sa ti konsideronin mjet presioni nga vetë Ramiz Alia. Ka një deklaratë të botuar të kryesisë së PD ku flitet kundër nismave që duan të destabilizojnë vendin, dhe fjala është për studentët. Falë procesverbaleve origjinale të mbledhjeve të kryesisë së PD me 14, 16, 18, 19 dhe 21 shkurt 1991 rezulton se shumica absolute e kryesisë së PD, përfshirë drejtuesit kryesorë të saj, ishin kundër grevës së urisë së studentëve dhe kërkonin mbylljen e saj, rikthimin e studentëve në auditor. Fjalitë më të përdorura në kryesi ishin: “studentët na kanë dalë jashtë kontrollit, nuk pyesin për ne, studentët ia arritën qëllimit sepse sensibilizuan opinionin ndaj duhet të tërhiqen, të pranojnë zhvillimin e një referendumi për emrin ose ndarjen e universitetit në katër pjesë dhe kështu ti japin fund grevës”. Madje pati hyrje në grevë me kërkesën e mbylljes së saj të disa figurave politike të ardhur nga diaspora apo organizata të tjera brenda vendit, të cilat vinin me lejen e krerëve të PD dhe PPSH dhe me mesazhin e tyre. Të gjitha këto deklarime bëheshin në formë oferte edhe nga Alia, pra kishte një konsensus në bisedimet midis PPSH dhe PD kundër grevës së urisë së studentëve. Ky është një fakt i njohur për të cilin është heshtur në këto vite, herë duke dashur të mos i prishet punë PD në fushata elektorale dhe herë duke mos dashur të pranohet afërsia midis drejtuesve të PD dhe Ramiz Alisë. Por fakti është një dhe në shkurt 1991 PD e PP ishin kundër grevës së urisë së studentëve. Vetëm kur greva nisi dhe situata u përshkallëzua atëherë PD u detyrua të ndryshojë qëndrim dhe të marrë anën e studentëve. Edhe atëherë ajo kishte dyzime nga frika se mos gjendja e jashtëzakonshme mund të çonte në anulimin e zgjedhjeve. Mund të jetë një frikë e justifikueshme për kohën, por jo e justifikueshme në raport me studentët dhe aktin e tyre historik. Kur sheh sot politikanë që thurin lavde pafund për 20 shkurtin dhe grevën e urisë ndërkohë që 22 vjet më parë ishin në anën tjetër të grevës, ndjen keqardhje dhe trishtim mbi deformimin në gen që vijon ti bëhet të vërtetave të mëdha në historinë e këtij vendi. dytë në grevë, siç ka të tjerë që kanë ikur ditën e dytë pa u mbyllur greva ose ka ndonjë që është përjashtuar nga greva për akte të ndryshme. Sot të gjithë e quante veten grevistë dhe në Publikisht është thënë se ka pasur 723 varësi nga lidhjet politike vrapojnë të studentë e pedagogë. Asnjëherë nuk ndajnë merita, që në fakt nuk janë dhe është gjetur një dokument i saktë mbi nuk mund të jenë të njëjta për të pjesëmarrjen. Kemi disa fakultete, si ai gjithë. Mjafton të shikoni fotot që gjeologji-miniera, i histori-filologjisë, i publikohen vazhdimisht në media për ndërtimit, i mjekësisë, i bujqësisë, i grevën dhe një pjesë e tyre përbëhen arteve, i shkencave politike e juridike, i nga vizitorë të rastësishëm të grevës, sporteve, i ekonomisë, etj, të cilat kanë kryesisht reporterë gazete, përfalista të sakta pjesëmarrësish, që janë qësues të Komitetit të Helsinkit, siguruar nga kopjet origjinale të atyre që politikanë etj, të cilët nuk janë grei kanë mbajtur gjatë grevës së urisë. Ka vistë dhe nuk kanë lidhje reale me të. fakultete të tjera sidomos të inxhinierisë Është një ngjarje historike ku shumë mekanike/elektrike dhe shkencave të duan të jenë pjesë e suksesit të saj, natyrës ku listat nuk janë të plota dhe por pak kanë qenë realisht meritor të askush nuk del të publikojë një listë të saj. Po ndodh si me dhjetorin 90 ku ka saktë. Në fakt lista ka qenë e saktë në një dallim të madh midis asaj pakice grevë, por pas grevës është marrë nga që dolën në protestë, bojkotuan mësikomisioni organizator dhe siç është thënë min, u përleshën me policinë dhe më vonë, ka humbur. Nuk ka listë të krijuan pluralizmin, dhe asaj pjesë plotë as në arkivin e ministrisë së ndofta më të madhe që nuk mori pjesë brendshme, të SHIK dhe as në institucio- në asnjërën fazë të mësipërme, por net e tjera shtetërore. Gjithsesi lista e ishte hezituese, spektike, spektatore saktë e mbajtur nga hartuesit e saj ose kundër ecurisë së protestës. Sot ka origjinale dhe ajo gjysmake e mbledhur ende politikanë që shënojnë veten si me dëshmi janë publikuar në librin tim të pjesëmarrës të kësaj lëvizjeve kur në vitit 1998 “Fundi i Siberisë Shqiptare”. fakt nuk kanë asnjë lidhje me të, Nuk ka publikim tjetër. përveç faktit se kanë qenë në Tiranë Vlen të theksohet se ka pasur disa ato ditë. Dy janë dokumentet bazë që pjesëmarrës të cilët kanë hyrë ditën e provojnë dhe njohin kontribute historKush mori pjesë në grevën e urisë? Ka shumë emra, debate por nuk ka lista të plota?

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

Pas Shpalljes së Shqipërisë, dhe Kosovës të ngritët flamuri gjithëkombëtar për në një Shtet "Shqipërinë
shpalosen për herën e parë padrejtësitë ndaj shqiptarëve dhe lëshuan mesazhe në nivel Evropian që të krijohet projekti i arkitekturës së bashkimit të Nga Asllan Dibrani kombit shqiptar . Shkupi kryeqyteti i vilajetit të atdheut tonë ishte shembulli Kosovës theu me 24 nëntor ma i shfaqur dhe ma 2012 projektet e sllavodomethënës, takimi i Shkupit shovinistëve serboqe u manifestua në formën ma maqedon ,por edhe atyre dinjitoze të bashkuar , shumë greke qe mos të mbetet ky kryeministra , politikaj, artistë popull ma i coptuar sipas dhe këngëtar, për herën e parë apetiteve të tyre .Në shumë një zëri , Zoti Sali Berisha , qytete dhe kryeqytet të Hashim Thaqi dhe Zoti Ali shqiptareve u bënë promoAhmeti, thyen klishetë e vime te veprave artistike . neglizhencës se klasave poliU ngritën shume buste të tike nga të gjitha kohërat dhe burrave të kombit qe i thirren një zëri vërdiktin e paraprinë pavarësisë së bashkimit kombëtar . Aty u Shqipërisë .Pos vlerave të Pas Shpalljes së Shqipërisë, dhe Kosovës të ngritët flamuri gjithëkombëtar për në një Shtet "Shqipërinë etnike"! zhvillimit në politikën ndërkombëtare, infrastrukturë në ekonomi, rrugë , godina, autostrada , zhvillim në shkencë , kulturë dhe teknologji do përmendi vlerat e kthimit të armëve të Skënderbeut në Tiranë , pas 5 shekujsh nga Vjena, qe armët e tij janë mesazhi ma i mire për armiqtë dhe sigurisht" Shpata e Skënderbeut" në Tiranë , edhe e trembi Beogradin Athinën dhe Maqedoninë po edhe Malin e zi .U kthyen eshtrat e njerëzve të mëdhenj qe u varrosen jashtë shtetit , jashtë Shqipërisë etnike. U kthyen nga diaspora shqiptare ,qe në të gjitha kohërat ishin të denjë në shërbim të atdheut të vendosur ta mbrojnë ,ta ruajnë dhe ta duan atdheun"Shqipërinë Etnike" qe diti vetëm zoti të na e dhurojë! Po ju sjellim edhe pamjen e dokumentit origjinal të nënshkrimit të "Pavarësisë së Shqipërisë" me këtë datë qe ishin burrat ma të devotshëm të kombit qe e linden shtetin tonë, aty i vënë themelin me krenari, mençuri dhe trimëri nga të gjitha trevat Shqiptare 40 burra. Ishin pjesa dërmuese e tyre qe jetonin jashtë atdheut, po për fat të keq edhe koha pas pavarësisë u dëbuan, pos nga armiqtë edhe nga vet faktori shqiptar i sistemi komunist dhe ai mbretëror etj. përditshmen “Liria e Shqipërisë” që atë botë u botonte në Sofje, koha kur ai punonte dhe vepronte në Dita e pavarësisë së Rumani, Mit`hat Frashëri,i Shqipërisë, kjo ditë e shtren- biri i Patriotit Abdyl jtë u festua anembanë botës Frashëri i cili studioi hisshqiptare, por edhe në diaspo- torinë e Shqipërisë dhe në rën shqiptare ku menjëherë shenj dashurie e respekti pas shpalljes së Shqipërisë ndaj atdheut, më 4 Prill të shtete në vete , vite me radhë vitit 1929, me testament i u festua, që nga mërgimtaret dhuroi shtetit shqiptar të tanë të hershëm, që nga gjithë pasurinë që kishte, Naum Veqilharxhi ,Andon për krijimin e institutit Zako çajupi, Luigj Gurakuqi, albanologjik. Nikolla Pano, Fan Noli i Faik Konica i letërsisë i madh i kulturës shqiptare, pavdekshëm pas rrëzimit të Asdreni qe shkroi "Himnin e perandorisë osmane , dhe të Flamurit Kombëtar" me gjithë patriotët e më vontitullin “Betimi në Flamur”, shëm, deri të vëllezërit për herë të parë e botoi më Gërvalla dhe, Kadri Zeka, 21 prill të vitit 1912 në të që ishin heronjtë, nga qyteti

Silvana Berki & Shkurte Babanaj
Shkrime nga Silvana Berki Ne sytë e një ëngjelli! dhe fytyra me duart gati ngjyre blu, thua se kishe marre me vete ate ngjyre te erret te asaj thellesie ku kishe rene. Dita ishte duke perenduar dhe me duhej te beja dicka shpejt, para se erresira te zaptonte edhe liqenin. C,te beja ne ate moment? Te shpetoje ne ate gjendje duhej zjarr, ngrohje. I kisha humbur te gjitha shpresat, kur pashe dicka prane meje qe me levizi mbrapa. Per cudine time edhe ariu ishte shtrire dhe me veshtroi sikur donte te me thoshte dicka. Pa menduar me nxorra thiken dhe e vrava. Ai as qe me kundersulmoi, apo te mbrohej. Instiktivisht ja cava barkun dhe mbasi ja zbraza nga te brendeshmet te futa ty aty me shprese se brenda tij do te rrije ngrohte deri sa te mberrinim ke shtepija ime". Ajo e degjonte te panjohurin, dhe perfytyronte ngjarjen, perfytyronte ariun e mire qe e kishte veshtruar atje ne mes te liqenit, me ata syte e bukur dhe te embel, me syte e nje miku dashamires i cili mund te jipte edhe jeten. Oh, ata sy! Kurre sdo ti harronte. Ata sy e kishin ndalur pikerisht atje ne mes te liqenit duke e veshtruar me syte e nje engjelli, qe ku i dihet, ndoshta, me te kishte biseduar edhe atje poshte ne fund te liqenit. S’mund të duroj pa thënë të vërtetën! FLET SHKURTE BABANAJ, POLICE NË “KRIMINALPOLIZEI” NË CYRIH Përgatitën: Kreshnike Syla dhe Muhamet Çetta Hoteli dhe restoranti STGHOTARD në qendër të Cyrihut është i shtrenjtë për të pirë kafe, e lëre më për të ngrënë! Aty, Shkurte Babanaj më caktoi orën e takimit të pasdites, duke më thënë që në ulje në njërën nga karriget e bukura të këtij restoranti, “po, po ! kam dëgjuar për revistën ZËRI I SHQIPTARIT, e kam pas në dorë, por sikur nuk është rregullisht në duart tona këtu në Zvicër, në pjesën gjermanike…” Kishim dëgjuar se përveç në profesione të ndryshme me rëndësi dhe të “ndjeshme”, shqiptarët e shqiptaret e Kosovës dhe të trojeve shqiptare në Zvicër, janë të inkuadruar edhe në organet e pushtetit, policisë, madje edhe në atë kundër krimeve dhe krimeve të organizuara. Se, flitej për një firmë të njohur për shitjen dhe biznesin e artikujve ushqimorë me emrin BABANAJ, e dinim tash e disa vite më parë. Por, nuk e dinim se nga kjo familje Babanaj nga Lluka e Epërme e Deçanit, është edhe një femër, grua, një nënë tash pa burrë, e cila nga një jetë e tmerrshme e përjetuar, nga tragjedi të papërshkruara dhe që nuk i pranon dot veshi as syri po të shiheshin e dëgjoheshin, në vitet kur kanë ndodhur, reziston dhe punon me ngulm në “Kriminalpolizei” të Zvicrës në Cyrih… Dhe, duke iu falënderuar profesionit të gazetarisë hulumtuese, ia arritëm qëllimit tonë që duke shkuar gjurmëve të këtij fenomeni, arritëm edhe deri tek caku dhe synimi ynë, të zbulojmë një të vërtetë! Një ditë kohe me shi, në Cyrih të Zvicrës, kur po bënte edhe pak kohë e mjegulluar, në mes të stacionit të trenit dhe objekteve tjera kryesisht komerciale e hoteliere, fëmijët po kalonin rrugën për në drejtim të stacionit të trenit, dhe aty – policia zvicerane po qëndronte në veturë, duke vërejtur lëvizjen e këtyre fëmijëve dhe të veturave që po qarkullonin ashtu si në këtë qytet. Një police e pashme, guximtare, po thosha, sikur të jetë ndonjë shqiptare, ashtu siç janë policët e Kosovës që aq shumë u ka hije uniforma e policisë së Republikës së Kosovës. Më shikoi paksa me buzë në gaz, por tejet profesionale, dhe sidomos kur më vërejti një fotoaparat në dorë. ”Hallo! Fëmijët mund t’i fotografoni, duke kaluar këtë rrugë, sepse këtu respektohen shumë udhëtarët, e mos fotografoni policinë!”, më foli në një shqipe dukagjinase, tamam të rrethinës së Deçanit, ose prej Rekës siç thuhej. “Jo, jo! Nuk jemi të fshehur as për mediat, sepse ne bëjmë punën publike kësaj radhe, por më gjerësisht nëse ju

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

1 3

Libri, “GEGNISHTJA, KUSHTRIM HYJNISH”… (vazhdon)
DEJ ZOTI BAN HABI... as engjell qilli, s’ka qe mun me nal. Mend asht mush, aq sa mue me m’dhan me zgedh vet mbasi ia kam mundsue, qe mas t’keqes ai ma shum do t’ngan’, dej mue t’shejtin shof m’paska mashtrue...!” A KA JET MAS KODRE? KABAS!... (Kto vargje ia kam kushtue vllaut tim te ndjer Ganiut qe shkaku i distrofis’, e kaloi jeten veç para dritares) N’maje t’asaj kodre, pusho i qet’bre vlla, n’at maj’ qe ti tan jeten, shiqimin s’ia ke nda... me frig se n’mramje dilli, mbasi t’ik me fjet’, terri t’mlon dritaren, e vetmuem t’len me mbet’.... Heret kur niste pamja, n’dritare m’u lajmrue, ftyra jote e lumtun, plot nur’ shndriste rrethue, e syt pa ia nda kodres, thue se don me pvet’: “Aty mas ku pushon dilli, a thue mund t’ket jet’?” Çysh’ at’her me dhimtsuni, un kam pas deshrue, me m’fal zoti dhurat, per ty magjike nji dritare, ku jo veç n’oborr t’shpis, e n’koder me shique, por t’shofish mrekullit, qe kjo bot’paska gjithfare.... Lind kam n’Dukagjinin, e gegnis’ s’herrueme Dardane, e kjo melodi vaji lind ka, n’Epirin e trojeve toskjane... Por me m’therr aq sa kjo e dhimshmja, s’ka tjeter melodi, m’ngrys n’shpirt si re stihije, e frymen ma zen n’mushkni... Nuk jam nga tosknija, e ken s’kam pas andej prej fisit, E ç’m’lidhka pra me kaban, aq fort si t’jet rraj e lisit, me t’ndie qe m’çon dhimbt, shum thell ktu ne mbrendi Ç’tjeter pos gjakut n’zemer, qe navlon per ket shqiptari’? Ah vllau i jem prej gjaku, sa t’vuejtun ne paskem qenë, po kush tjeter ta di hallin, e t’thekshmet gjam t’i ndjen? Mos m’ndaj si jetimin, por ndjej M’vje keq o i ndjeri vlla, qe kaq von en n’pleqni, ma n’fund deshiren teme, zotnat e paskan ndi, duel dritare e jote, me magji qe pa mend mbet, por ti tash nga tjeter bot, mbas kodren e sheh vet... edhe ti dhimbt e mija, se gja tjeter s’mund t’na ndan, e fort kur t’jet vllaznija... KTHEU!... Ktheu n’at vendin tand, ku sa mot po t’thrret gjaku, çoft dhe me buk t’that, n’at vend ku t’ngihet barku... Qoft dhe me er t’dheut, ku zemra t’shkrihet krejt, mos le ma t’shkretnueme’, te shejten tok me ndejt’... N’at vend ku dej dhe buka, ka krejt nji tjeter shije, n’tok t’Arbrit ku misri, uj t’kulluem thith per pije... N’tok t’Arbrit ku dheu, me gjak t’parvet asht ushqye... se i bekuem asht ai truell, nga t’a marrish fund e krye... VERSHIM... Frymzimi im, mas frengjive t’plogshtis’ rrin ngujue, e si t’jet rob i torturuem, s’ka forc per t’marr me dal’... S’un t’nxjerr mendime t’forta, nji tru qe asht dobsue, e i sterbrejtun nga urrejtja, ndaj mkatarvet qe s’un i fal’... Lus t’shejtit qe t’jet anderr, gjith kjo menxyr’ prej jete, e t’m’zgjojn veç kur t’qetsohen stuhit qe pesh jan çue... Nji oqean plot shpresa, n’shpirt qe kam mbajt me vete, vershoi brigjet e durimit, n’zhgenjim tash a’ shendrrue.... EDHE FATI DIN ME ZGEDH’... Mbaja beln e holl’ qun, njasaj pehrrije t’bukur, Se po t’len duerthat’, tuj t’rrshit si ngjal prej dore, maj gishtash tuj vallzue, me kcim t’leht si flutur, e duket se ka peshn, e nji fluske t’bardh prej bore.... Mbaja beln e holl’ shtrenguem, sa s’ta ka fshi era, e n’dor t’ndoj zemerngransi, po bien kund me t’pahir’, at’her mos fajso fatin, qe rrall po t’vjen kah dera, se edhe fati ditka me shkue, tek ai qe e pret ma mir’... E VERTETA, MALLKIM SHTRIGASH... U plotsue edhe i flet’sot, n’ditarin tim t’naluem, e t’denuem mos t’lexohet, se kundermon vertetsi, er’ hudhre per dhampirat, qe enden moti t’zgjuem, e per ata qe i kan zgjue, ma e rrezikshmja herezi... T’mirresh me t’drejten, ma rrezik se krim me ba, se krimi me krim lahet, dhe si engjull del i bardh, E verteta perqan t’shejtit, me gjak i ban m’u la, po e shploi kush me rastsi , vakti i saj pa i ardh... E verteta mallkim shtrigash, e ferr per shpirtkatran... Nga duel kjo n’ket bot intrigash, e njerzish faqezi, qe me fjet ia kan frigen, se andrrat n’gjum iu han, e djersiten prej ankthi, po e shplon kun ndoj njeri? O, JU ZOTNAT E OLIMPIT! U shkye thesi mbush plot lu-

Zbardhet ligji grek i luftës me Shqipërinë & Kosova Lindore të vihet nën misionin paqësor të OKB-së
Zbardhet ligji grek i luftës me Shqipërinë të pasonin kurrfarë reagimesh kontradiktore në relacionin Beograd – Preshevë – Prishtinë – Tiranë. Sikur Propozimi im sugjerues i vitit 2003, të merrej në konsideratë nga piramida e politikës qeveritare ( Prishtinë – Tiranë), sot, pas 9 vitesh, Presheva, Bujanoci dhe Medvegja, e as Prishtina dhe Tirana, nuk do të ballafaqoheshin me një problem të tillë, i cili pretendon të shndërrohet në një konflikt të ri të armatosur me Serbinë, po qe se nuk ndërhyjnë faktorët ndërkombëtarë (Amerika, NATO-ja, OKB-ja dhe BE-ja) në zgjidhjen e tij me rrugë dhe me mjete paqësore në favor të mbrojtjes tw së drejtës historike dhe të vetëvendosjes së shqiptarëve mbi territorin e tyre etnik, që historikisht i përjetë Shqipërisë Etnike, jo Serbisë kolonialiste dhe gjenocidale (1878-2013). Ky koment sugjerues Preshevës, Prishtinës, Tiranës dhe OKB-së, që Anamorava e rrudhosur e Shqipërisë Etnike (Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë), të vihej nën mandatin mbikëqyrës juridiko-politike ndërkombëtar, është shkruar dhe publikuar qysh në vitin 2003. Mirëpo, fatkeqësisht as Prishtina e as Tirana, nuk janë “kërleshur” për këtë problem jetik të fatit të shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe në Medvegjë. Si pasojë e një papërgjegjësie dhe një margjinalizimi të tillë absurd të shqiptarëve të Preshevës, të Bujanocit dhe të Medvegjës nga ana e boshtit Tiranë – Prishtinë, qeveria e Serbisë me në krye Ivica Daciq, ka paralajmëruar “beteja të reja” nëse në mënyrë paqësore nuk rrëzohet përmendorja e UÇPBMsë nga vetë shqiptarët. Sipas doktrinës dhe standardeve më të reja të marrëdhënieve ndërkombëtare, dhe së këndejmi edhe të Organizatës së Kombeve të Të parandalohet ndërmarrja e ofensivave ushtarakepolicore nga Serbia Sipas doktrinës dhe standardeve më të reja të marrëdhënieve ndërkombëtare, dhe së këndejmi edhe të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, parandalimi i konflikteve të armatosura ndërkombëtare, është imperativ moral, humanitar dhe obligim juridik ligjor ndërkombëtar. Në këtë frymë, është konceptuar lënda, dhe objektivat e diplomacisë preventive ndërk-

Bashkuara, parandalimi i konflikteve të armatosura ndërkombëtare, është imperativ moral, humanitar

dhe obligim juridik ligjor ndërkombëtar.

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Dead Albanians due to Current Dictatorship in Albania

Lirak Bejko Dead I vdekur nga Diktatori dhe vjedhjet e familjes se tij Berisha

One last dictator in Albania Left to be Overthrown!!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!!

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit dhe e dergonin te qeli ate me bashkepunetoret? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

Perse vetem 2 Vjet heqje Lirie u kerkua kur te tjere kane marre me shume per me pak korrupsion? NJe hetues I mire do ti kishte keto kriminele cdo 2 dite gati tu duke dhene llogari….

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha

The leader of Opposition in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences?

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

Human Right Violators as an inheritance from the so called bearded man Tos Nano in Albania!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!!

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse?

Familja Berisha & Podesta group 1— Albanian Americans 2
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues.. Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha... Mr. Countryman shell shocked when the opposition and the government of Albania sit down to vote some laws….Question– Did they really sit down together? Yes and you are welcome... Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

2 5

Libri I ndaluar I Agim Hamiti’t
TIRANA DHE ATHINA TE BASHKUARA KUNDRA ARVANITVE! nga Altin Kocaqi · Carja mindis Tiranes edhe Arvanitve eshte kjo: Arvanitet thone se "ne jemi vendas edhe rrjedhim nga Pellazget" ..ndersa Tirana ,ashtu si shovinistat greke , thone se "Arvanitet shkuan ne greqi diku ne 1200-1400"...kjo eshte armiqsia qe mbollen mes nesh figura te dyshimta te epokes se komunizmit edhe deri ne ditet tona. Imagjinoni ne se Tirana e gjen gjuhen me Arvanitet...qe te them te drejten arvanitet nuk duan ta shohin me sy tiranen per qendrimin e saj ne kete ceshtje edhe nga ana tjeter kan simpati per Prishtinen ....pra ne se tirana e gjen gjuhen me Arvanitet ateher kombit tone i zgjidhen duaret nga presionet greke. Ismail Qemali edhe Mitat Frashri kishin lidhje te ngushta me arvanitet e camet ortodoks ne Greqi.Keto pika jane lene ne erresire nga historishkrimi shqiptare!!!!! Ne manifestin e Bocarit,Shehut,Xhavels, diten e krijimit te "Shoqates Arvanite ne Athine" thuhet: 1- Vellezer Arvanit kudo qe ndodheni ,jemi arvanit edhe pasardhes te Pellazgeve. 2-Shikoni greket,serbet,malazezet si u liruan nga turqia,vetem ne jemi te pushtuar(shenimi ime....1899...arberia-epiri-maqedonia akoma nen turqin) 3-Austria e ka syrin te ngulur tek vendi yne arvanitia.italia do vloren tone.mali zi do shkodren tone.serbia,bullgaria, edhe Vlahia duan Vitolen tone edhe Durrsin tone,prizrenin tone,krujen tone.te gjithe vendet u cliruan vetem ne mbetem. 4- edhe me kryesorja humbem egzistencen tone kombetare ,ne pasardhesit e Pellazgeve 5- Ne arvanitet ishim shtylla mbeshtetese e turqis,ne se uk do ishim ne turqia do kishte ikur prej kohe. 6- erdhi ora qe te kemi te gjithe arvanitet te njejtin mendim,duhet te leme armiqsit qe na la turqia edhe fete.Do ishte mire qe te jemi te gjithe Arvanite te gjithe te krishteret e myslimanet,te leme menjan fet tona. 7-Jemi te rrethuar nga armiq,te vetmit miq qe kemi edhe qe jane te garantuar nga evropa jane Greket.Po ta shohim pak me thelle historin greqia nuk ka ndonje armiqsi me ne. 8-Historia na tregon se greket jane sterniper te te gjysheve tane :Pellazgeve, edhe se gjat bizantit kishin nje fe, nje kombe nje mbret.Se edhe Skenderbeu fliste arvanitika edhe shkruante edhe greqisht,ndaj edhe greqia sote eshte veper e Arvanitve dhe e grekve. 9- me 1821 ne cliruam greqin,kudo ne dete ne toke ishin heronjet tane arvanit ata qe cliruan greqin.krahas arvanitve ishin edhe 3500 mysliman qe luftuan ne krahun tone me prijsa Tafil-Buzis,Hodos,e Gjoleka e te tjere. 10- Nuk do themi asnje genjeshter ne se themi se Arvanitet cliruan greqin 11- GREKU ME PARE SE TE BEHEJ GREKE ISHTE ARVANIT,DMTH PELLAZG.GREKU ESHTE ARVANIT I CIVILIZUAR 12-GJUHA JONE ESHTE ME E VJETER SE GJUHA GREKE,GJUHA JONE ESHTE HOMERISHTJA.FILOZOFET E QUAJN GREQISHTEN NJE PERSOSMERI TE GJUHES ARVANITE. 13-GREQIA ME ARVANITET EDHE ARVANITET ME GREKET PERBEJN NJE GREQI TE MADHE EDHE NJE ARVANITI TE MADHE.POPUJT TANE JANE TE PERZIER DHE JETOJN NE VLLAZERI.JEMI NJE,GJAKU UJE NUK BEHET. 14-TE BASHKOHEMI ME GREKET EDHE TE DEBOJM TURQIT,AUSTRIAKET,ITAL IANET,SERBET,BULLG ARET. 15-KUR THEMI TE BASHKOHEMI ME GREKET NUK NENKUPTOJM TE BASHKOJM FET TONA EDHE QEVERRIT TONA.KETE LIDHEJE NUK E DUAM. 16-NENKUPTOJM QE GREQIA TE KETE PUSHTET PER GREKET EDHE ARVANITIA TE KETE PUSHTET PER ARVANITET.NENKUPTOJM TE KEMI NJE MBRET E NJE MINISTER LUFTE E TE MBROJM GREQIN EDHE ARVANITIN.NENKUPTOJM TE KEMI USHTRI TE VECANTA,POLICI TE VECANTA,DREJTIM TE VECANT,FINANCA TE VECANTA,GJYQE TE VECANTA EDHE SHKOLLIM TE VECANT,ASHTU SI AUSTROHUNGARIA. Te dashur patriote edhe atdhedashes.Nje Athine qe bashkpunon me Tiranen kundra studimeve Pellazgjike eshte e rrezikshme edhe armiqsore jo vetem per zhdukjen e Arvanitve por edhe per asimilimin e "arvanitve" te jugut te shqiperis qe quhen greke sepse jan ortodoks me baze kushtetuten greke te 1827 "greke jane te gjithe te krishteret ortodoks"..."territore greke jan ckan marre e cdo marrin armet tona nga perandoria otomane".Ata qe minuan studimet pellazgjike jane keta: Por eshte per tu ardhur keq qe serisht po keta edhe ndjeksit e tyre drejtojn historin e vendit tone. Ndaj ketu eshte e domosdoshme te sqarohet dicka mes nesh qe e mbajm veten per atdhetar: ATA QE CIRREN SE JAN PATRIOTA SI NE NJEREN MENYRE EDHE NE TJETREN ,DUHET TA KEN TE QARTE SE KY ESHTE REALITETI edhe atdhedashuri nuk do te thote te ngresh larte nje flamur me te bukur se flamuri i tyre ...as nuk do te thote qe te bertasesh para zgjedhjeve me fjale te bukura ne popull e me thika mbas shpine...ashtu si udhezimi i qeverris per gerrmime varresh greke ne juge te shqiperis. Patriotizem do te thote qe me ane te shkences tju hapesh rruge studimeve Pellazgjike duke i dhen funde gangrenes greke qe jo vetem i tjetersoi arvanitet por po vazhdon te grryej edhe shqiperin e jugut.Ne se ne zgjedhim studimet pellazgjike ateher e verteta del ne drite "grekut" i hyne flaka ne shtepin e vete. MJAF ME NA GRRYEN ME TRADHETIN TONE. PRESPA VENDBANIM I RËNDËSISHËM DARDAN” Ç’janë kosovarët për grekët? markomanët shkretojnë, plaçkisin dhe grabisin… Maqedoninë, Dardaninë, Dakinë… Kudo zi, kudo ofshe dhe hija e madhe e vdekjes. Përballë kulturës së konsoliduar kristiane të dardanëve, sllavëve iu deshën gati 300 vjet që të mbaronin procesin e gjatë të kristianizimit të tyre. Ndërkohë, Dardania është e pranishme në të gjithë ngjarjet e rëndësishme të botës Bizantine. Shumë mbretëri të asaj kohe siç janë; Thrakët, Maqedonët, Dakët etj,. u zhdukën. Perandoria Romake, Bizantine dhe më pas, dyndjet sllave, ndryshuan përbërjen etnike të Ballkanit. Studimet kanë treguar se popullata e lashtë dardane mbijetoi për t’u shfaqur në shekujt e mesjetës me emrin shqiptarë. Po ashtu, analizat gjuhësore kanë përcaktuar se territoret e Dardanisë, pra Kosova e sotme e më gjerë, ka qenë pjesë e trevës gjuhësore të kryehershme të shqipes. Gjurmimet arkeologjike kanë treguar se popullsia dardane e ruajti më fort se gjetiu individualitetin dhe ndërgjegjen e saj etnike. I shkruar me profesionalizëm nga arkeologu i njohur, Prof. Luan Përzhita, mbështetur në fakte dhe dëshmi të pakundërshtueshme, libri hedh dritë mbi historinë 2400-vjeçare, e cila qëndron në themelet e shtetit të ri të Kosovës.

Interviste Shenasi Rama interviste bere nga java derguar nga Java (vijon)
Interviste Shenasi Rama interviste bere nga java dhe me këtë mënyrë i ndihmon të konsolidojnë interesat ekonomike të grupeve, familjeve e strukturave të dyshimta që i ndihmuan të rrinë në pushtet e që iu shërbyen me besnikëri. Privatizimi i bërë në këtë mënyrë i ngjan parimit të tokës së djegur. Kushdo që do të marrë pushtetin nesër, do të ketë celësat e kashtës dhe do të gjejë thesarin bosh e shtetin borxh deri në fyt. Sa të merren vendimet e duhura, sa të përmbysen marrëveshjet, sa të verifikohen paratë, burimet, e investimet, në se do të merren vendimet e tilla do të kalojë kohë. Dhe kur të qetësohet zallamahia në rrugë me protestat e pritshme e me rrëmujat e zakonshme, gjendja do të ketë shkuar në një pikë kritike, populli do të harrojë se cka ndodhur dhe me pafytyrësinë e zakonshme, kundërshtarët do të fillojnë të bëjnë fajtor njëri-tjetrin. Mirëpo, kjo pasuri ka qënë dhe është pasuria e të gjithë shqiptarëve, privatizimi është bërë në mënyrën më të gabuar e kriminale të mundshme, dhe është detyrë e gjithkujt që kërkon që të bëjë politikë në shërbim të popullit që t’i thotë të bardhës e bardhë, dhe të zezës e zezë dhe ti rishohë ytë gjithë ligjet e kaluara dhe proceset se si janë bërë. Këto 22 vjet shqiptarët kanë parë një proces privatizimi që ka qënë metoda e pasurimit të llumit shoqëror, e cubave, hajnave dhe lamashëve të rrugës, gjtihnjë në shërbim të klaneve të konsoliduara të parisë së Tiranës. Kjo duhet riparë me kujdesin e duhur. Keni qenë vazhdimisht kritik ndaj qeverive shqiptare dhe nivelit të tyre të demokracisë. Ku e shikoni në fazën e tranzicionit pikën e parë të degradimit të qeverive të post’90? Të gjitha qeveritë e mbas vitit 1990 janë bërë me njerëz të situr mire, të lëmuar e të deformuar me kujdes para vitit 1990. Këta ishin të piketuar që të merrnin pushtetin, pavarësisht se në atë ngut u ngatërruan këmbët e disa individë e gjetën veten të caktuar në opozitën kundër partisë që i shërbenin me shumë devotshmëri. Të gjithë forcat politike dhe të gjithë individët që dolën në lojë ishin të kapur, të kontrolluar, të manipuluar, marioneta e kukulla, pa vlera morale të qëndrueshme, pa ide realiste, e pa ndjenjën e shëndoshë të shërbimit publik. Ashtu si ishin këta vetë, ashtu ishin edhe qeveritë që bënë, të degjeneruara, të zvetënuara, antikombëtare, antishtetërore, katundare dhe në shërbim të klaneve katundare të parisë. Qeveritë që janë zgjedhur nuk ua ka lënë në trashëgim babai i teqesë, bajraktari i katundit, apo këshilli i të urtëve por këta i kanë trajtuar si të ishin të tilla. Qeveritë janë zgjedhur në mirëbesim të popullit shqiptar, dhe detyra e tyre parësore ka qënë që të mirëadministrojnë pasurinë kombëtare e të ruajnë nderin e dinjitetin e popullit. Ne jemi një popull i vogël, me një ekonomi të brishtë, nën trysni të jashtëzakonshme ekonomike, demografike dhe politike. Prandaj, administrimi me kujdes i pasurisë kombëtare, përkujdesja për kultivimin e vlerave shoqërore, ruajtja e nderit dhe e dinjitetit të qytetarëve, shërbimi ndaj të pamundurve, të sëmurëve dhe të brezit të tretë, rritja e fëmijëve sic duhet, me vlerat dhe me edukimin e duhur, ruajtja e ambjentit dhe investimet afatgjata në edukim, ekonomi, në kulturë kanë qënë objektiva kardinale për cdo qeveri. Këta shpërdoruan gjithcka, dhe në vend që me ato dhjetra e dhjetra miliardë dollarë që kanë hyrë si kanë hyrë në shtetin shqiptar, me burimet e me njerëzit që kishim të ndërtonin dicka të dobishme e me të ardhme, përfunduan duke e kthyer vendin në një shkretirë morale, me një shoqëri të kriminalizuar dhe pa të ardhme. Mirëpo, kjo iu shërbente atyre dhe këtë shoqëri të degraduar, të zvetënuar dhe të degjeneruar vendosën të ndërtonin dhe e kanë ndërtuar. A është një lloj dehje nga liria, kjo që po ndodh me fenomenin e demokracisë shqiptare? Liria është e drejta për të vepruar në mbrojtjen e mendimeve dhe të interesave tuaja, por pa shkelur interesin e përgjithshëm, interesin e shtetit, dhe pa shkelur të drejtat e tjetrit. Kjo që ka ndodhur në shtetin shqiptar është keqkuptimi i lirisë. Kjo është anarki e qëllimtë, dicka që shqiptarëve iu shitet si liri, thjesht për t’ua bërë skllavërinë e ardhshme më të pranueshme e të pashmangshme. E sa për demokracinë, në shtetin shqiptar mund të ketë individë që kanë qënë e që janë demokratë por nuk ka pasur ndonjëherë demokraci. E

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

Declassified (continues)

V o l u m e

5 ,

I s s u e

0 8

P a g e

2 7

Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

“Ky komb nuk guxon të merret nëpër këmbë” nga Fahri Xharra nga (fq.1)
tyre? Pse ata janë aq të zëshëm ? Ku dhe nga kush e kanë përkrahjen? Apo po punojnë në krye në vete për të zbuluar diçka që i bën të mbesin në shportën e historisë? A ka pasoja nga kjo propagandë shumë agresive ? Multietniciteti i një kombi monoetnik ( shqiptarët) është një teori afatgjate e cila e drejton kombin drejt multikulturalizmit (harrimit të vetvetës) me qëllim asimilimi. Asimilimi më i quditëshmi në botë që kurr nuk ka ndodhur. Krijimi i shtetit të dytë shqiptarë në botë ,ua humbi torruan qarqeve të huaja dhe të mbrendshme antishqiptare.Llogaritjet dhe planet e përgaditura më herët për humbjen e identitëtin shqiptar të shqiptarëve të Kosovës iu ranë në ujë. Duhej aktivuar plane dhe strategji të reja ,të cilat e kanë të njejtin qëllim asimilimin e popullit shqiptarë. Me kend? Me vetveten ,me vetë shqiptarët. Si planifikohet kjo ? Thjesht. Bile shumë thjesht. Mohimi i së kaluarës, mohimi i historisë ,historija pa heronj.Multikulturalizmi dhe multietniciteti – nga një popull me një kuturë të gjerë ,me një gjuhë nga më të vjetrat në botë, me qellime të pastërta të mbijetesës,dhe me një histori mijëra vjeqare. Të gjitha këto çojnë ujë në mullirin e asimilimit dhe zhbërjës së vetvetës ,më një qëllim të caktuar të krijimit të një kombi “ mameluco ,ose caboclo ose girmitts “ apo një kombi të ri të ardhmërisë , popullit X të Kosovës. Teorija e “vegëshit të shkrierjes” trumbeton, që ne, mos ta harrojmë historinë tonë (?) ,por me kusht që ajo të jetë e shkruar nga të huajt, të ruajmë ca fletë nga vetëvetja në mënyrë “”sallata e zhbërjes “ të përmbanë edhe diçka të tonën. Që në të quhemi vetëm qytetar Kosovarë,dhe kënaqemi vetëm me ate që këtu kemi lindur. Rrjepja nga historija e jonë dhe krijimi i popullit “mullat” nga vetë teoreticienët tanë.nuk bënë gjë tjetër vetëm se e trashë idenë atyre që me të madhe trumbetojnë se kur erdhën këtu nuk gjetën civilizim, nuk gjetën njerëz por gjusmë njerëz që posa kishin zbritur nga drunjët. Kures për ne thuhej:” Albert Dymo thotë se ”nuk ka racë më të vjetër se shqiptarët në Evropë”. Ilirët gjendeshin në qendrën e saj para se të lindte nocioni i Evropës.” A jemi në Shqiparët ,kudo që jetojmë të detyruar të pranojmë Transkulturalizmin ,si metodë të re të asimilimit me vetehtën? Nga cila kulturë ,duhet të marrim ato që duhetpër të na zhbërë më shumë. A mos po na kërkohet shumë? Si shërohet shkulitja e Retinës ?, në të njejtën mënyrë duhen të shërohen edhe intelektualët tanë ,në mënyrë që shikimi i tyre mos të jetë i turbullt me anim kah verbimi i përherëshëm. Tjetra. Nuk e di as vet se si më erdhi në mendje të bëj një krahasim të infektimit mendor të shoqërisë sonë shqiptare, me një infektim trupor që vjen nga një bakterje e quajtur Enterococcus faecalis. E gjeta ngjajshmërinë në shumë aspekte . Të shkojmë rradhazi . Enterococcus faecalis është një bakterje grampozitive ,e pa lëvizëshme dhe e rrumbullakët . Kërkoj falje nga mjekët që po iu ndërhyjë në shkencën e tyre, por kjo m`u duk mënyra më e mirë të spjegoj dhe të godas një infektim shoqëror, nga një bakterje e njohur. Enterococcus faecalis, shkurt” koki” ,mund të gjendet i vetëm apo në çift që më së shpeshti haset në zorrën e trashë të njeriut. “Koki “mund të krijon infektime të cilat mund të jenë kërcënuese edhe për jetën. Si mund t`a përshkruash qëndrimin mohues, nihilist i disa individëve nga disa rangje të shoqërisë shqiptare përpos se një infektim nga një Koki . Është për tu habitur një frymë e tmerrshme që i ka pushtuar historianet shqiptar, për të gjetur tek çdo monument të kombit njolla të zeza (A.B.) Nga iu vijnë idetë për të njollosur çdo gjë të vlerëshme të kombit ? Sigurisht që” Koki” iu është futur në trup dhe si bakterje e tillë që është,sjellë infektime të mëdha në të tërë kombin. Mu atëherë kur jemi më të nevojshëm të kemi një shëndet të plotë për një ardhmëri e cila na ballafaqon, kolonitë e “koki-”ve tonë fillojnë të rrëmbejnë pjesën më të ndritëshme të historisë sonë, të të mëdhenjëve tonë që kanë krijuar epoka, e që krijojnë nderë për kombin ,dhe në mënurën më tinzake e grryejnë shëndetin e kombit me të gjitha infektimet e mundëshme. “Simptomat e Enterococcusve, janë ethet, infektimet e kanaleve të urinës,gjer të infektimet me plagë të hapura.. Simptomat tjerë janë edhe ulja e shtypjes së gjakut, rritja e rruzave të bardhe në gjak ,frymëmarrja e shpeshtuar dhe konfuzioni mendorë” Çfarë bashkërastësie me gjendjen e shoqërisë sonë mbarëkombëtare.? -Konfuzioni mendor. “ Enterococcus faecalis, është një bakter me aftësi të madhe qëndrueshmërie. Prap ,krahasimi i mrekullueshëm me “kokit” tanë. Të mshefur në njëqind mënyra, të tjerët të treguar si loajal të çdo rezhimi, ,të tjerë duke i çfrytëzuar të mirat dhe më të mirat e shoqërisë me grada universitare dhe akademike, sot e gjetën trupin tonë ,falë një klase të pa aftë politike për përballafaqim me rreziqet e mëshefura e gjetën shoqërinë tonë pa imunitet ndaj sëmundjeve ,pa qëndrueshmëri ndaj baktereve dhe ”kokit” e filluan kolonizimin e tyre me të pavërteta, me mohime,me shtermbërime, me nihilime. Konica thoshte se pendimi i vonuar është i kotë. Pendimi i vonuar të jepë vetëm mundësi të pendohesh,asgjë më tepër. “Kokit” e përdorin logjikën e kundërshtimit dhe e mohimit të së vërtetës pa prova, pa fakte, pa realitet, e përdorin alibinë e paracaktuar e qëndrimeve nihiliste të skajshme të tiveta për të çuar mendjen e të gjithëve në anarki. Kurse, për të realizuar qëllimet e tyre të errëta, të pabindshme dhe të paarsyeshme, me shkrimet e tyre krijojnë kushte për krijimin e anarkisë morale dhe që është mjeti i vetëm që e kanë njerëzit të cilëve u mungon logjika në kohë të caktuar. Neve na duhet diçka që të shërbejë si mbërthyese, si kapëse që nuk lë të shkoqet asgjë nga trungu gjithëshqiptar. Mbërthimi kombëtar ka qenë gjithmonë i nevojshëm, dhe kokave të ndërsyera nga një pikëpyetje e madhe duhet t’iu japim rastin që të vetmbërthehen e të mos lejojnë t’i kundërvihen interesit madhor. Dhe në fund: “Ky komb e ky popull nuk merret nëpër këmbë… Kjo është toka e heronjëve të të gjithë kohrave… Homeri aty gjeti Akilin, Grekët Aleksandrin e Madh, Turqit Skenderbeun, njerëz këta të së njejtës racë, të të njejtit gjak”(Lamartini)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful