INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BATU LINTANG, KUCHING, SARAWAK

KERTAS KERJA & LAPORAN REFLEKSI INDIVIDU CERAMAH KESANTUNAN BERBAHASA DAN KEMAHIRAN MENDENGAR SECARA EFEKTIF PROGRAM BINA INSAN GURU (BIG) PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (PISMP) AMBILAN JANUARI 2012

TARIKH MASA TEMPAT KUMPULAN

: 01 FEBRUARI 2013 (JUMAAT) : 2.00 – 5.00 PETANG : DEWAN KULIAH B, IPGKBL : PISMP BC1 JANUARI 2012

NAMA: LAW SIEW NYIIK

NAMA PENYELARAS: ENCIK MICHAEL TARANG JELAMING

0 6.0 9.0 10.0 5. 1.ISI KANDUNGAN BIL.0 8.0 3.0 BIODATA PERKARA MUKA SURAT PENGENALAN / PENDAHULUAN MATLAMAT OBJEKTIF AKTIVITI JADUAL PELAKSANAAN KANDUNGAN REFLEKSI KENDIRI PENILAIAN KENDIRI PENUTUP LAMPIRAN 10.0 2.0 7.0 4.1 GAMBAR-GAMBAR / “CAPTION” .

TAMAN PHONING. KadPengenalan Jantina Status Perkahwinan Kumpulan Semester Alamat Tetap : LAW SIEW NYIIK : 921028-13-5764 : PEREMPUAN : BUJANG : PISMP BC 1 AMBILAN JANUARI 2012 : 3 : 221E. H/P : 019-8186659 . SARAWAK. LORONG KEMPAS 3C.1. No H/P Nama Waris Terdekat : 0109604340 : LEE SUK CHIN Hubungan dengan Pelajar : IBU DENGAN ANAK No.0 BIODATA Nama No.

Jika guru mempunyai perilaku. budi bahasa. Jadi. Kesantunan berbahasa adalah cara dan bentuk bahasa yang digunakan oleh seseorang dengan penuh sopan serta timbang rasa yang kita berikan kepada orang yang mendengar pertuturan kita. Sebagai seorang guru. kebijaksanaan serta gerakgerinya yang berkeyakinan dan senang berinteraksi dengan muridnya.0 PENGENALAN / PENDAHULUAN Kesantunan berbahasa merupakan kesopanan dan kehalusan dalam menggunakan bahasa ketika berkomunikasi sama ada melalui lisan atau tulisan. guru perlu bijak membuat pemilihan kata dan ungkapan bergantung kepada kedudukan. Guru merupakan teladan kepada anak muridnya. pangkat. akan menjadi ejen kepada perubahan dalam kalangan masyarakat. maka muridnya dapat didampingi dengan baik. pemilihan kata dalam pelbagai situasi. Ini secara tidak langsung. Kesimpulannya guru perlu mengamalkan kesopanan berbahasa sama ada di sekolah atau di luar sekolah. Kesantunan berbahasa dan kemahiran mendengar secara efektif merupakan satu kewajiban dalam kehidupan kita terutamanya seorang guru.2. Guru juga menjadi rol model yang akan sentiasa diteladani. penggunaan nada yang sesuai serta gerak laku yang sopan senantiasa diperhatikan oleh murid-muridnya. Hal ini demikian kerana guru merupakan insan yang memikul tanggungjawab besar untuk menyampaikan ilmu pengetahuan kepada murid-murid. umur dan keakraban hubungan serta menjadi pendengar yang baik. .

masyarakat serta negara selaras dengan nilai-nilai keguruan. . bermanfaat kepada diri keluarga. bersemangat juang yang tinggi.0 MATLAMAT Program BIG ini merupakan salah satu usaha pencetus kepada pembinaan insan guru yang berakhlak mulia. mempunyai daya ketahanan fizikal dan mental.3.

peranan guru sebagai pendidik dan agen perubahan masyarakat. Meningkatkan tanggungjawab guru dalam memberi perkhidmatan yang berkualiti dalam menjayakan dasar-dasar serta wawasan pendidikan negara.4. para guru pelatih dapat mencapai objektif berikut: i.0 OBJEKTIF AKTIVITI Melalui ceramah ini. Membina kualiti peribadi dan profesional sebagai insan guru yang mulia. iii. . Meningkatkan kefahaman dan penguasaan pelajar berkaitan domain kandungan kurikulum Bina Insan Guru (BIG) ii.

5.5. IPGKBL SEMUA PELAJAR PISMP AMBILAN JAN TEMPAT PELAKSANAAN : PESERTA 2012 : .00 .0 JADUAL PELAKSANAAN TARIKH MASA MULA : : 01 FEBRUARI 2013 (JUMAAT) 2.00 PETANG DEWAN KULIAH B.

6. 1650 1655 1700 Kata aluan penutup pengacara majlis.0 KANDUNGAN MASA 1400 1415 1420 1430 PERKARA Semua pelajar PISMP mengambil tempat serta mendaftar. . Kata aluan pembukaan pengacara majlis. Ceramah “Kesantunan Berbahasa dan Kemahiran Mendengar Secara Efektif” oleh Puan Lydia Zulaifa Sullang Binti Abdullah. Ketibaan tetamu jemputan. Majlis bersurai. Sesi penyampaian cenderamata kepada Puan Lydia.

0 REFLEKSI KENDIRI Pada 2 Februari 2013. ibu bapa dan masyarakat. saya harus belajar bagaimana untuk bercakap dengan bersopan supaya murid dapat memdapatkan pengetahuan dan isi yang saya ingin disampaikan. saya berkeputusan untuk menjadi teladan kepada murid saya iaitu sentiasa berbudi bahasa dan mengamalkan sikap bercakap neutral. saya telah memahami definisi kesantunan. Sebagai seorang bakal pendidik. bahasa tubuh dan bahasa tulisan. saya juga mempelajari bahawa bahasa dibahagikan kepada bahasa lisan. saya sebagai bakal pendidik akan menghadapi murid. kehalusan (budi bahasa atau budi pekerti). jika saya ingin menulis komen pelajar dalam buku laporan. Melalui penjelasan beliau. saya harus menggunakan kata-kata yang menggalakkan supaya murid tidak berasa mudah berputus asa. Justeru. sapaan. Tambahan pula. pilihan kata dan gaya bahasa. ibu bapa anak murid juga dapat memahami situasi anak mereka melalui penjelasan saya. Mengikut definisi Kamus Dewan Edisi ke-4. Selain itu. saya bukan sahaja perlu mengetahui cara untuk bertutur dengan sopan. Contohnya. saya telah menghadiri ceramah yang bertajuk “Kesantunan Berbahasa Dan Kemahiran Berbahasa Secara Efektif” yang diberikan oleh pensyarah Jabatan Ilmu Pengetahuan Pendidikan. Cikgu Lydia Zulaita Sullang Binti Abdullah. kesopanan.7. Oleh itu. kesantunan bermaksud perihal (sifat dan sebagainya) santun. Bahasa lisan perlulah diberikan secar bersemuka supaya orang tersebut dapat menerima informasi tersebut dengan jelas. saya juga harus mengetahui menulis dengan betul. konteks dan situasi hubungan. Antara kritetia yang perlu dititiberatkan bagi bahasa lisan termasuk suara. Contohnya. .

Gelaran kurniaan pula termasuk tun. Contohnya. “Syabas. datuk seri. . memperlihatkan rasa hormat kepada orang lain dan norma berkomunikasi yang mencerminkan “jiwa” masyarakat berkenaan. datin. anda terus berusaha dalam peperiksaan yang seterusnya”. kata sapaan dan kata ganti nama yang betul. Ciri-ciri kesantunan termasuk menegakkan nilai-nilai sosial ketika berbahasa. cik. abang. tok. mak. Bahasa tubuh menunjukkan penampilan diri.Sebaliknya. kakak dan adik. bahasa formal termasuk encik. bahasa lisan media elektronik perlu menitikberatkan pilihan kata. Antara nilai-nilai sosial termasuk ketertiban. pendeta dan puan sri. jika seseorang individu mendapat keputusan yang cemerlang. toh puan. abang dan datu. guru boleh berkata. puan. Manakala. Gelaran warisan pula termasuk raja. puteri. saudari dan saudara. Hal ini dapat memastikan anak murid memahami apa yang kita menyampaikan melalui konteks mata. pembukaan kata. Dengan menggunakan perkataan sebegini. murid akan berasa gembira kerana guru yang prihatin kepada mereka. nilai budaya dan etika dan kesesuaian dengan konteks suasana. guru harus menggalakkan dengan mengatakan “Tidak apa. Dalam masyarakat melayu. sapaan. Nilai memperlihatkan rasa hormat kepada orang lain termasuk menggunakan kata gelaran. bahasa biasa untuk mengelarkan orang tua termasuk pak. kesusilaan. kesesuaian dan konteks hubungan panjang atau singkat. puan. kejelasan. anda membuat dengan cemerlang”; manakala jika seseorang murid gagal dalam peperiksaan. Seorang guru yang sopan akan mempunyai gerak badan yang sesuai dan mesti mempunyai konteks mata dengan individu jika sedang bercakap. tangku.

Semasa bercakap atau mendengar cakap orang lain. Cara seseorang bercakap telah mencerminkan budaya dan kemoralan seseorang individu. saya. kata ganti nama juga dibahagikan kepada pelbagai jenis. Semasa berkomunikasi dengan orang lain. saya mesti memahami protokol dengan jelas. dia. Hal ini kerana guru bukan sahaja menjadi pembimbing kepada anak murid tetapi juga harus mempunyai pelbagai bakat termasuk menjadi pengerusi majlis. Sebagai seorang bakal guru. Justeru. kita harus mengamalkan beberapa amalan supaya menunjukkan kesopanan kita. Contohnya. Yang berusaha guru disiplin dan guru-guru yang dikasihi. baginda. terbuka dan menunjukkan anda bersedia untuk mendengar . antaranya termasuk patik. Contohnya. bdan condong ke hadapan dengan bersenyum dan santai. Protokol mestilah diutamakan dan dititikberatkan supaya tidak akan mengabaikan sesiapa dan ini juga menunjukkan rasa horamt kepada orang lain. saya perlu menggelarkan seseorang dengan gelaran dan pangkat yang sesuai seperti Yang berhormat pengetua.Sementelahan itu. tidak berpeluk tubuh dan bersilang kaki dan mempunyai gerakan mata. seorang samseng yang tidak berbuday akan berkata kasar seperti “celaka”. ini akan memberikan imej yang tidak baik kepada orang masyarakat. saya harus bersedia untuk menjadi pengerusi majlis bagi aktiviti di sekolah. kami harus menggunakan perkataan yang lebih bersopan dan sedap untuk berkomunikasi dengan orang lain supaya dapat meninggalkan imej yang baik kepada orang masyarakat. Sebagai seorang pengerusi majlis. kita mesti badan mencondong sedikit ke hadapan untuk mendengar orang mencakap supaya orang tersebut akan berasa mesra. beta dan mereka. Contohnya.

Daripada reaksi ini. sifat defensif dan tidak berminat untuk bertolak ansur. Sebaliknya. jika seseorang tersebut berdiri dengan bercekak pinggang. saya juga mempelajari bahawa cara berdiri juga menunjukkan kemaksudannya. Dalam pada itu. Sebaliknya. jika seseorang bersifat berpeluh tubuh dan bersilang kaki semasa berkomunikasi dengan orang lain. Justeru. Contohnya.atau menerima pandangan dan pandangan orang lain. kita harus menjaga perlakuan sendiri apabila bercakap dengan orang lain supaya dapat mengelakkan perselisahan berlaku. ini telah menunjukkan sifat agresif. Justeru. mata yang bergerak ke sana ke mari dan tidak menumpu kepada teman berbicara menunjukkan anak murid tersebut tidak berminat dengan pengajaran anda. guru perlu serta merta memberikan contoh atau bukti untuk mengukuhkan fakta yang telah diterangkan supaya mendapatkan kepercayaan anak murid. jika seseorang murid tersebut mendengar dengan penuh minat tetapu mata disempitkan dan dahi berkerut-kerut pula menunjukkan anak murid tersebut berminat tetapi tidak mempercayai apa yang telah disampaikan. Sebagai seorang guru. kakinya berbuka luas manakala ketika duduk tangannya diletakkan pada pahanya dan badannya condong ke hadapan bermaksud individu tersebut sudah bersedia untuk bertindak dan tidak sabar untuk menerima arahan dan melakukan sesuatu. kita mesti mempunyai konteks mata dengan anak murid kita supaya kita dapat mengetahui sama ada murid tersebut menumpukan perhatian atau tidak. . Sebaliknya. jika seseorang itu berdiri bercekek pinggang dan sering menarik seluar ke atas. Contohnya. guru boleh menilai pengajaran sendiri daripada sini dan boleh membuat pengubahsuaian supaya menjadikan kelas pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih menarik dan seronok.

amalan ini menjadi faktor yang paling utama menyebabkan pertengakran dan pergaduhan berlaku apabila menggunakan gaya bahasa tubuhan. saya berasa gembira kerana banyak mendapatkan ilmu pengetahuan melalui ceramah ini terutamanya dalam cara berbahasa bersopan santun dan cara menunjukkan perasaan saya melalui bahasa badan. Melalui ceramah ini. saya telah mempelajari menuduh datu gaya bahasa tuduhan adalah teknik berbahasa yang tidak baik memandangkan ia merupakan salah satu gaya bahasa yang menimbulkan masalah. Akhirkulum. “oh ya!”..lambat menjawab. Saya ingin menujukan seribu-ribu terima kasih kepada pihak sekolah dan pensyarah Lydia Zulaita Sullang Binti Abdullah kerana memberi peluang kepada saya untuk menghadiri ceramah ini. Amalan tuduhan ini biasanya diamalkan oleh orang yang mempunyai sikap tidak mahu bertanggungjawab terhadap masalah yang dihadapi. Malngnya.aa” dan sebagainya bermaksud individu tersebut berasa dirinya lebih berkuasa dan kedudukannya lebih tinggi.mmm”. . “aa. tangan bertaut di hadapan dan sering menyuarakan “mm.

Oleh demikian. bersopan santun. sesuai. Contohnya. Keduanya. guru yang mendapati muridnya yang tidak menumpukan perhatian dengan mengubahsuaikan cara pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih menarik supaya anak murid dapat memberi perhatian dan menunjukkan minat yang besar terhadap subjek dan informasi yang hendak disampaikan.8. bahasa badan yang sesuai dan diri pemakaian sendiri yang formal. guru juga dapat membuat penilaian kendiri melalui konteks mata dengan anak murid. saya juga mempelajari bahawa bahasa badan merupakan sesuatu yang penting semasa berkomunikasi. Hal ini kerana sebagai seorang bakal pendidik.0 PENILAIAN KENDIRI Melalui ceramah yang bertajuk “Kesantunan Berbahasa Dan Kemahiran Berbahasa Secara Efektif” yang diberikan oleh pensyarah Jabatan Ilmu Pengetahuan Pendidikan. Cikgu Lydia Zulaita Sullang Binti Abdullah. saya telah mendapati sesuatu yang berguna bagi menyediakan diri pada masa kemudian. mempunyai konteks mata. Tambahan pula. saya telah menyedari bahawa saya harus mengetahui kepentingan kesantunan berbahasa dalam pergaulan harian. Pertama. saya harus memastikan saya dapat menggunakan bahasa yang tepat . saya bukan sahaja perlu bergaul dengan murid tetapi juga dengan ibu bapa murid dan orang masyarakat. Contohnya. guru yang ingin menyakinkan anak murid boleh menggunakan cara konteks mata dan mengangguk kepala. . yang Penampilan ini dapat dan mencerminkan seseorang bertanggungjawab mempunyai profesian dalam bidang tersebut.

ibu bapa melayu atau di majlis yang formal. Selain itu. Hal ini kerana seseorang guru yang berprofesian haruslah bercakap sopan dan berbudaya. Melalui video yang ditayangkan. kita bukan sahaja perlu menyediakan power point sahaja tetapi juga harus menggunakan pelbagai cara yang lain seperti menayangkan gambar-gambar yang menarik atau video yang bermakna supaya dapat menarik minat muridmurid untuk menumpukan perhatian. Penampilan yang sopan akan memberi imej yang baik kepada guru-guru yang lain. ibu bapa dan muridmurid. saya juga telah menghadapi cabaran terutamanya dalam mengingati gelaran bagi masyarakat melayu. guru pensyarah telah menayangkan dua video sebagai satu rumusan bagi ceramah pada pagi itu. Ini telah memberikan kesedaran kepada saya bahawa sebagai seorang guru. Namun begitu. Oleh demikian. Hal ini secara tidak langsung akan menyebabkan . saya patut mempelajari dengan bersungguh-sungguhnya supaya gelaran tersebut dapat digunakan pada masa kemudian. Hal ini kerana saya berlahir di masyarakat cina dan sentiasa bergaul dengan orang Cina. saya telah memahami maklumat yang ingin disampaikan dengan jelas.Saya turut mendapati kelemahan saya melalui ceramah ini iaitu saya tidak dapat memahami dengan teliti apa yang hendak disampaikan daripada guru pensyarah kerana kedudukan saya yang berada di belakang telah menggangu saya untuk menerima maklumat daripada guru pensyarah. Selain itu. semasa berkomunikasi dengan anak murid melayu. Sekiranya seorang guru yang bercakap kasar akan mempengaruhi minda dan perhatian murid. saya juga mula memerhatikan pertuturan dan penampilan diri sendiri. Contohnya.

murid-murid dan guru-guru lain. Apabila bertemu dengan orang yang lebih tua. Sebagai seorang pendidik. saya telah mempelajari bertutur dengan nada yang merdu dalam perbualan. Saya juga telah mempelajari cara komunikasi dengan teliti kerana ia amat diperlukan apabila kami menjadi guru pada suatu hari. saya harus sentiasa memberi senyuman kepada orang yang tidak kenali untuk menunjukkan kemesraan dan menemu sapu dengan mengucapkan “Khabar baik”. Contohnya.murid berfikiran condong dan tidak dapat memberi perhatian dalam pengajaran dan pembelajaran. . Tuntasnya. mempunyai norma-norma yang boleh diterima oleh masyarakat global dan menguasai kemahiran berkomunikasi. saya harus membengkokkan badan serta memberi salam kepada mereka untuk menunjukkan kehormatan. hemah tinggi. Di samping itu. bertanggungjawab. saya haruslah mempunyai nilai tolak ansur. Hal ini adalah kerana saya sebagai seorang bakal guru perlu mempunyai kesantunan bahasa dan berkemahiran berbahasa agar dapat diteladani serta dicontohi oleh generasi-generasi yang akan datang. kami perlu berkomunikasi dengan ibu bapa.

Penggunaan bahasa yang tepat dan sopan dapat menunjukkan kemuliaan seseorang guru dan seterusnya memartabatkan profesionalisme keguruan. guru pelatih yang mempunyai prinsip kesopanan berbahasa akan menjadi teladan kepada anak murid mereka semasa mereka mengajar di sekolah pada masa yang akan datang nanti.0 PENUTUP Kesimpulannya. dapat menyesuaikan diri dalam apa-apa jua keadaaan. Di samping itu.9. . dan juga dapat mengatasi sebarang cabaran atau rintangan pada era pasca globalisasi saban hari. mempunyai semangat juang yang tinggi. tidak dapat dinafikan bahawa melalui ceramah “Kesantunan Berbahasa dan Kemahiran Mendengar Secara Efektif” ini sudah pasti dapat membawa pelbagai faedah dalam pembentukan insan guru yang berakhlak mulia.

0 LAMPIRAN Gambar 1.1: Persediaan sebelum ceramah dimulakan Gambar 1.2: Pensyarah sedang memberikan ceramah .10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful