PANDUAN

PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAHSEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H

Disediakan oleh : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 4 SEPTEMBER 2012

1

Sekian. Dengan berakhirnya kedua-dua peperiksaan besar ini. Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam. Selawat dan salam kesejahteraan ke atas Baginda Muhammad SAW. para pelajar terdedah kepada kelompangan masa yang perlu diisi oleh pihak sekolah dengan aktivitiaktiviti yang bermanfaat dan mampu mengelakkan mereka daripada terdedah dengan aktiviti-aktiviti yang tidak bermoral di luar sekolah. Pihak sekolah sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah pada waktu ini sedang bersiap sedia bagi menghadapi peperiksaan besar iaitu Peperiksaan UPSR dan PMR yang menjadi pengukur utama para pelajar di semua sekolah di seluruh Malaysia. Sehubungan itu. Bahagian Pendidikan Islam. pemberi syafaat kepada insan dan penterjemah akhlak Qurani yang hakiki dan sejati. merangka panduan pelaksanaan aktiviti kerohanian sebagai cadangan bagi pihak sekolah dalam merangka dan menyelaras aktiviti-aktiviti yang bermanfaat untuk para pelajar. Melalui kepelbagaian pengisian rohani.Kata-Kata Aluan Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia Alhamdulilah. 2 . saya berharap agar semua pentadbir sekolah tidak mengira sama ada sekolah rendah atau sekolah menengah akan samasama menjayakan pelaksanaan aktiviti berbentuk kerohanian selepas peperiksaan UPSR dan PMR ini. diharapkan para pelajar mendapat manfaat yang optimum daripada pengisian aktiviti-aktiviti berbentuk kerohanian tersebut. penghulu para anbiya’ wal mursalin. Akhir kalam. wassalam. setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah Taala. pemilik dan penguasa alam seluruhnya.

SASARAN Para pelajar lepasan UPSR (bagi sekolah rendah) dan lepasan PMR (bagi sekolah menengah). iii. 3 .(HJ ABDULLAH BIN MD. DIN ) PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI KEROHANIAN SELEPAS UPSR DAN PMR SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TAHUN 2012M/1433H 1. OBJEKTIF i. PENGENALAN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR SekolahSekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 diwujudkan bagi memberikan pendedahan kepada pihak sekolah mengenai cadangan aktiviti-aktiviti kerohanian yang boleh dilaksanakan bagi memenuhi kelompangan masa khususnya bagi para pelajar yang telah selesai menjalani peperiksaan UPSR dan PMR. ii. 2. 3. Melahirkan generasi pelajar yang mampu mengamalkannya serta menghayati setiap ilmu dan pengetahuan tentang agama Islam dalam kehidupan harian mereka. Mengukuhkan aspek kerohanian dalam diri para pelajar terutama dalam menggarap aspek syukur dan cinta kepada agama Islam. Menerapkan nilai-nilai murni di kalangan para pelajar dengan pengaplikasian aktiviti-aktiviti kerohanian.

5.4. Amali haji iv. i.Pertandingan mencipta buku skrap 8. iii. PELAPORAN PMR 4 . TEMPAT Premis sekolah atau kawasan sekitar yang bersesuaian. Pertandingan tilawah 5. Perundangan syarak ii. Pengurusan jenazah vi. Sembelihan v. 7. Perkahwinan ii. Khemah Ibadat 3. KAEDAH PELAKSANAAN Pelaksanaan dijalankan selepas peperiksaan UPSR dan PMR. Lukisan mural 9. Khemah Ibadat 3. Solat ketika peperangan (Khauf) 7.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan 1. Kursus/ seminar . Qiyamullail 2. Lukisan mural 9. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4. Ceramah awal remaja 7. Gotong-royong perdana 6. Pertandingan tilawah 5. Qiyamullail 2. Pertandingan mencipta buku skrap 8. iv. v. Kerja-kerja kebajikan (lawatan) 4.Tayangan video kisah para nabi/ kisah teladan (Sila rujuk kepada Lampiran 1) 6. CADANGAN AKTIVITI UPSR 1. iii. Gotong-royong perdana 6.

Disediakan oleh : Unit Pengukuhan Budaya dan Nilai Islam Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia 5 .noor@moe.my (Sila rujuk kepada Lampiran 2) 8.gov.Semua laporan aktiviti yang telah dilaksanakan oleh pihak sekolah perlu diisi dalam Borang Maklum Balas dan hendaklah dihantar ke Bahagian ini untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 0383217337) atau e-mail zamri. Diharap pihak sekolah terutamanya para pelajar dapat manfaat yang paling maksima daripada pelaksanaan aktiviti-aktiviti tersebut. PERKARA YANG DIPOHON Bahagian ini memohon semua Guru Besar sekolah rendah dan Pengetua sekolah menengah seluruh Malaysia mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan serta menjayakan Pelaksanaan Aktiviti Kerohanian Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012.

6 . Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat witir dan tujuannya. 2. 5. QIAMULLAIL Masa : 30 minit Objektif : 1. 1. 6. Melatih pelajar bermunajat untuk bangun malam. 2. 3. 3. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar membuat saf di surau dalam kumpulan yang ditetapkan oleh fasilitator. 2. 2. Ketua fasilitator memberi taklimat cara menunaikan solat taubat dan tujuannya. 3. Bersama-sama mendirikan solat taubat dan menyambung zikir munajat. Ketua fasilitator mengajak semua peserta muhasabah diri tentang kesalahan lalu. Memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi anatar mereka di samping meningkatkan tahap keyakinan diri. Melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mampu memikul tanggungjawab serta boleh memimpin. 4. Melahirkan rasa rendah diri kepada Allah di kalangan pelajar. KHEMAH IBADAT Masa : 2 hari 1 malam Objektif : 1. Bersama-sama menunaikan solat witir serta berzikir sambil menunggu azan Subuh. Pelajar dapat menghayati kepentingan zikir-zikir munajat. Pelajar bersama-sama berzikir taubat sambil dipesan mengingati kesalahan dan dosa yang telah dilakukan.Lampiran 1 1. Melahirkan pelajar yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. 7.

15 ptg .30 pg 10.00 ptg 3.Bengkel 3 (amali Tayammum) . Para pelajar mengikuti aktiviti perkhemahan di padang sekolah atau di mana-mana kawasan rekreasi.30 pg 9.Muhasabah diri .15 pg 10.Ceramah 1 (Konsep bersuci dalam perspektif Islam) .Minum pagi .00 ptg 6.Qiyamullail/Solat Subuh/ Kuliah .00 pg 8.Persembahan Malam Kesenian Islam .Solat Zuhur/ Kuliah 7 .30 pg 11.45 pg 12.Riadah .Bengkel 4 (Azan dan Iqamah) .Ceramah 2 (Falsafah solat : Pembentukan peribadi Muslim) .00 pg 10.Pendaftaran .Ice Breaking .Bengkel 1(Amali Istinjak) .Solat sunat Dhuha .45 tgh 2.10 mlm 9. Pelajar di dedahkan dengan pelbagai aktiviti dengan bantuan para fasilitator.15 pg 8.Makan tengahari/ Solat Zuhur .00 pg 8.30 pg 9.15 mlm 11.Minum petang/ Solat Asar .Latihan Malam Kesenian Islam . Cadangan tentatif program : HARI PERTAMA 8.45 pg 12.45 pg 11.Solat Maghrib/ Kuliah .Taklimat Program/ Pembahagian Kumpulan .Makan tengahari .Bengkel 5 (Amali solat) .Riadah .Tidur HARI KEDUA 4.45 tgh 1.00 mlm .15 mlm 12.Bengkel 6 (Amali mandi wajib) .30 pg 10.30 ptg 4. 2.00 ptg 7.Minum pagi .Bengkel 2 (Amali wuduk) .30 pg 7.Kaedah Pelaksanaan : 1.30 ptg 5.

rumah orang-orang tua.Bersurai 3.30 ptg 4. 1. 2. 1.00 ptg 3. 2. Mewujudkan suasana menghayati ayat-ayat al-Quran dan kandungannya dalam diri pelajar. Mendedahkan pelajar kepada kerja-kerja amal dan aktiviti kebajikan. Kaedah Pelaksanaan : Pelajar di bahagikan kepada beberapa kumpulan yang akan bergerak ke beberapa lokasi berbeza seperti hospital. 3.Majlis penutup . rumah anak yatim dan sebagainya.Khidmat masyarakat . Pihak sekolah menganjurkan Pertandingan Tilawah al-Quran peringkat kelas/ tingkatan dan terbuka (turut melibatkan guru dan kakitangan sekolah) 8 . Setiap kumpulan bergerak dengan bas ke setiap lokasi pilihan dan melaksanakan kerja-kerja kebajikan di lokasi tersebut. Setiap pelajar perlu merekodkan setiap aktiviti yang dilaksanakan di lokasi tersebut dan menyatakan impak yang boleh diperolehi daripada pelaksanaan setiap aktiviti tersebut. Masa : 1 hari Objektif : PERTANDINGAN TILAWAH Melahirkan pelajar yang bukan sahaja menguasai bidang akademik tetapi juga mahir dalam pembacaan ayat-ayat suci al-Quran. KERJA-KERJA KEBAJIKAN (LAWATAN) Masa : 1 hari Objektif : 1.2. 4.30 ptg . Kaedah Pelaksanaan : 1. Mewujudkan hubungan yang erat antara pelajar dengan anggota masyarakat.

kertas 9 . 6. Alatan : alat tulis. Memupuk minat pelajar untuk menjaga kebersihan khususnya di kawasan sekolah. tuntutan dan cabaran alaf akan datang. 2. Masa : 1 hari Objektif : 1. Melahirkan kesedaran kepada para pelajar terhadap sesuatu isu yang dibincangkan dalam ceramah/ kursus/ seminar.5. Memberi pendedahan kepada para pelajar tentang sesuatu isu yang perlu mereka tahu sebagai persediaan untuk menghadapi hari mendatang. CERAMAH/KURSUS/SEMINAR Masa : 2 jam (ceramah) dan 1 – 2 hari (kursus/ seminar) Objektif : Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Melahirkan suasana kondusif untuk para pelajar menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran. pihak Pertubuhan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta agensi awam dan agensi swasta yang berkaitan. Kaedah Pelaksanaan : Pihak sekolah menganjurkan Gotong-royong Perdana dengan melibatkan para guru. 3. GOTONG-ROYONG PERDANA Mewujudkan persekitaran sekolah yang bersih untuk pelajar. Pihak sekolah menyarankan agar semua pelajar turut menjemput ibu bapa mereka untuk sama-sama menjayakan Gotong-royong Perdana ini. kepentingan. 1. 1. 2.

2.Kaedah Pelaksanaan : 1. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 2. Disarankan agar diadakan soalan kuiz (ceramah) dan pelaporan (kursus/ seminar). 1. Masa : 2 minggu Objektif : PERTANDINGAN LUKISAN MURAL Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar. Menerapkan nilai kerjasama antara pelajar dalam kumpulan. 7. Alatan : alat tulis. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Setiap kumpulan diberikan tempoh masa seminggu untuk menyiapkan buku skrap tersebut. Lokasi untuk melukis mural tersebut adalah di sekitar kawasan sekolah dan ia ditetapkan oleh pihak sekolah. Alatan : Peralatan melukis mural Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melukis mural. 1. 2. Setiap kumpulan diberikan tempoh dua seminggu untuk menyiapkan lukisan mural tersebut. 1. kertas Kaedah Pelaksanaan : Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk mencipta buku skrap. 10 . PERTANDINGAN MENCIPTA BUKU SKRAP 8. Tema bagi buku skrap yang dihasilkan itu ditetapkan oleh pihak sekolah. 1. Masa : 1 minggu Objektif : Menonjolkan nilai kreativiti dan inovasi dalam diri pelajar.

TAYANGAN VIDEO KISAH PARA NABI/KISAH TELADAN Masa : 2 minggu Objektif : Memaparkan kepada pelajar tentang kisah para nabi/ kisah teladan untuk dijadikan renungan bersama dan diambil iktibar daripadanya.9. 1. 11 . Alatan : Video kisah para nabi/ kisah teladan Kaedah Pelaksanaan : Video tentang kisah para nabi/ kisah teladan di pilih oleh pihak sekolah. Pelajar diminta untuk menyenaraikan semua unsur teladan yang boleh diperolehi daripada kisah-kisah tersebut.

.........................................................Lampiran 2 Borang Maklum Balas Pelaksanaan Aktiviti Agama Selepas UPSR dan PMR Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2012 1............................... Nama Sekolah 2.......................................................... Jumlah Pelajar Terlibat Catatan Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Cadangan/Komentar ........................................................................................................................... : ............................................. Telefon 4....................................................................................................................................... ( ) Cop sekolah Tarikh : ......................................... Alamat Sekolah 3.............. E-mail Sekolah : .................. No.............. . 12 .......................................................... : .. : ............................................................... Tandatangan Guru Besar/Pengetua ......................

Nota : Sila isi dan kembalikan ke Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak.gov. Kementerian Pelajaran Malaysia untuk perhatian Ustaz Mohd Zamri bin Mohamed Noor (Tel : 03-83217276 / 013-9212082 Fak : 03-83217337) atau e-mail zamri.noor@moe.my 13 . Bahagian Pendidikan Islam. Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful