You are on page 1of 15

Braica Tnde Erika

Anyanyelvi fejlesztsi terv

Fejlesztsi terlet: Beszdrts s beszdkszsg fejlesztse. Fejlesztsi cl: A gyermek beszdrtsnek s beszdkszsgnek fejlesztse jtkok, mondkk, mesk segtsgvel. Kitztt cl, hogy a gyermek a fejleszts befejeztvel knnyebben megrtse a hozz intzett beszdet, kommunikcija folykonyabb, egybefggbb legyen, a gyermek kpes legyen a pusztn csak elhangz, vizulis szemlltetst nem tartalmaz rvidebb-hosszabb mesk megrtsre. A fejleszts tervezett ideje: 13 ht (3 hnap) Fejleszts gyakorisga: hetentente 2 alkalom Teljes fejlesztsi foglalkozsok szma: 26 vodai csoport: nagycsoport Fejleszts idtartama: 10-20 perc

Id

Fejlesztsi terlet
Beszdrts

Alkalmazott: Jtk/ mese/ eszkzk


Sz-kp egyeztets: megnevezs, mutats, memria-jtk Sz- fogalomcsald asszocici

Fejlesztsi cl

Munkaforma

1 ht/ 1.

Elhangzott szavak azonostsa, rtelmezse, kphez kapcsolsa A megadott fogalomcsaldokhoz szavak hozzrendelse: gymlcsk, zldsgek, jtkok, llatok, jrmvek stb. Asszocicis kszsg gyakorlsa, reakciid cskkentse Szkincsgyarapts, relcik felismersnek fejlesztse

mikrocsoportos (4-5 f)

1 ht/ 2.

Szkincsbvts

makrocsoport (10-15 f)

2 ht/1.

Szkincsbvts

Sz-fogalomcsald asszocici ismtlse Ellenttprok

mikrocsoport (4-5 f)

2 ht/ 2.

Beszdrts, helyzetfelismers

Helyzetmeghatroz jtkok

Al, fl, mell, mg, el nvutk hasznlatnak gyakorlsa Az elhangz vers, mese szvegnek mozgssal val lekvetse Al, fl, mell, mg, el nvutk hasznlatnak tovbbi gyakorlsa.

mikrocsoport (4-5 f)

3 ht/ 1.

Beszdrts Helyzetfelismers (ismtls)

Szveglekvets mozgssal Helyzetmeghatroz jtkok ismtlse

teljes csoport

3ht/ 2.

Beszdrts Nonverblis kommunikci

Szveglekvets mozgssal (ismtls) Pantomim jtk

Az elhang szvegnek mozgssal val lekvetse Egy vlasztott tevkenysg eljtszsa/ az elmutogatott tevkenysg azonostsa Mondat, szveg rtelmezse, gondolkods fejlesztse, a megadott mondatok, trtnetekbl kiindulva nll trtnet alkotsa Az elhang szvegnek mozgssal val lekvetse Ok-okozati sszefggsek rtelmezsvel, rtelmes, nyelvtanilag helyes mondatok alkotsa Elhangz szveg rtelmezse, minimlis szemlltet eszkzk hasznlatval

mikrocsoport (6-8 f)

4 ht/ 1.

Beszdrts, beszdkszsg

Megkezdett mondatok, trtnetek befejezse

makrocsoport (10-15 f)

4 ht/ 2.

Beszdrts Beszdkszsg

Szveglekvets mozgssal (ismtls) Mondatlnc

makrocsoport (4-5 f)

5 ht/ 1.

Szvegrts

Mesehallgats jelzsszer eszkzkkel

makrocsoport (10-15 f)

Beszdkszsg

Meseszvs az elhangzott sszefgg trtnet mikrocsoport mese eszkzeivel alkotsa a rendelkezsre (3-4 f) ll eszkzkkel, kreativits kibontakoztatsa Mesehallgats CD-rl eszkzk nlkl A gyerekek megrtsk a klnfle mdiumokon keresztl elhangz, vizulis lmnnyel nem trsul szveget Mese felidzse bbokkal A magnrl elhanngz mese megrtsnek felmrse, mese jralse, rtelmezse Krlr jtkok makrocsoport (10-15 f)

5 ht/ 2.

Szvegrts

Beszdkszsg, beszdrts

6. ht/ 1.

Beszdrts, gondolkods

A jellegzetes tulajdonsgok mikrocsoport krlrsa alapjn a (5-10 f) gyerekeknek ki kell tallniuk a krlrt trgyat, foglalkozst, llatot Gondolkodsi id cskkentse, krlrs gyakorlsa, jellegzetes, egyni tulajdonsgok felismerse, kiemelse Az elmondott llts rtelmezse, igaz vagy hamis voltnak megllaptsa, hamis lltsoknak kijavtsa mikrocsoport (5-10 f)

6 ht/ 2.

Beszdrts, beszdkszsg

Krlr jtkok (ismtls)

Igaz-hamis jtkok

7 ht/ 1.

Beszdrts beszdkszsg

Kakukktojs jtkok szban, trgyakkal, kpekkel indoklssal

Az elhangz szavak kzl tudja meg kivlasztani a kakukktojst, vlasztst indokolja. A kpeken ltottak megnevezse, kakuktojs kivlasztsa, indoklsa. Ismerjk fel az elhangzott lltsok kzl azokat amelyek kptelensgek, indokoljk vlaszukat.

makrocsoport (5-10 f)

Jtkos kptelensgek

7 ht/ 2.

Beszdrts Szvegalkots, beszdkszsg

Mesemonds kpek segtsgvel

Kpzeler, bels kpteremts, szvegrts fejlesztse. Kplers, trtnetmonds Egy megmutatott kp kpek segtsgvel lersa, majd a kpen ltottak alapjn sajt trtnet mondsa. Mesehallgats CD-rl A lejtszott mese hossznak s szvegnehzsgnek nvelse. A gyerekek megrtsk a klnfle mdiumokon keresztl elhangz, vizulis lmnnyel nem trsul szveget A CD-rl elhanngz mese megrtsnek ellenrzse. Szabad vlemny megfogalmazsra buzdts, beszltets.

mikrocsoport (4-6 f)

8 ht/ 1.

Beszdrts

teljes csoport

Beszlgetkr a mesrl

8 ht/ 2.

Beszdrts

Mesehallgats eszkzk nlkl Meseszvs kpek segtsgvel

Szvegalkots

A gyermek rtse meg az makrocsoport vn ltal elmondott (10-15 f) mest szemlltet eszkzk felhasznlsa nlkl is. Kpek segtsgvel kzs meseszvs a gyerekekkel, a gyerekek folyamatos, sszefgg beszdnek fejlesztse. rtelmes ok-okozati viszonyokat figyelembe vv nyelvtanilag helyes mondatok alkotsa a megadott keretek kztt. mikrocsoport (4-5 f)

9 ht/ 1.

Szveg alkots

Mondatalkot jtkok: mondatok alkotsa egy kttt tmn bell

Beszdrts, gondolkods 9 ht/ 2.

Trtnetmonds kpek segtsgvel (ismtls) Forditott vilg jtkok

Kpek alapjn val makrocsoport trtnetmesls gyakorlsa. (10-15 f) Fleg a gondolkodst fejleszti, a gyerekek az elhangz utastsnak az ellenttjt kell vgrehajtsk. mikrocsoport (4-6 f)

10 ht/ 1.

Nonverblis kommunikci

rzelemfelis mer jtkok

10 ht/ 2.

Beszdrts, nonverblis kommunikci

Szveg-mozgs egyttese

Arcmimika, hanglejts segtsgekkel rzelmek kzvettse. A gyerek tudja ismerje meg a klnbz mimikkho z, hanglejtsekhez trsul rzelmeket. Kifejez verblis+nonverblis kommunikci fejlesztse Pantomim jtk Egy vlasztott tevkenysg (ismtls) eljtszsa/ az elmutogatott tevkenysg azonostsa Krlrs jtkok : beszd Gondolkodsi id + mutogats egyttese cskkentse, krlrs gyakorlsa, jellegzetes, egyni tulajdonsgok felismerse, kiemelse + nonverblis kommunikci gyakorlsa. Versszveg lekvetse Az elhang szvegnek mozgssal mozgssal val lekvetse

makrocsoport (10-12 f)

11 ht/ 1.

Beszdrts, szvegalkots

Mesehallgats

A gyermek rtse meg az teljes csoport vn ltal elmondott mest szemlltet eszkzk felhasznlsa nlkl is. Kpek segtsgvel kzs meseszvs a gyerekekkel, a gyerekek folyamatos, sszefgg beszdnek fejlesztse. Meseszvs 1-1 trgyrl, Kpzeler, sszefgg makrocsoport bbrl, llatrl. beszd fejlesztse. (10-15 f)

11 ht/ 2.

Beszdrts, szvegalkots, beszdkszsg

Mesehallgats CD-rl

A lejtszott mese hossznak s szvegnehzsgnek tovbbi nvelse. A gyerekek megrtsk a klnfle mdiumokon keresztl elhangz, vizulis lmnnyel nem trsul szveget Mesedramatizls elre A meghallgatott mese elksztett kellkekkel eljtszsa a gyerekekben megmaradt meselmny alapjn.

teljes csoport

mikrocsoport (4-6 f)

12 ht/1.

Szvegalkots

Mondatalkot, szvegalkot jtkok

rtelmes ok-okozati viszonyokat figyelembe vv nyelvtanilag helyes mondatok alkotsa a megadott keretek kztt.

mikrocsoport (5-6 f)

Nonverblis kommunikci 12 ht/ 2. Beszdrts

Pantomimjtk (ismtls)

Forditott vilg jtkok (ismtls)

Egy vlasztott tevkenysg eljtszsa/ az elmutogatott tevkenysg azonostsa Szvegrts, gondolkods makrocsoport fejlesztse, a reakci s (10-15 f) vgrehajtsi id cskkentse, pontos vgrehajtsra trekvs

13 ht/ 1.

Beszdrts, szvegalkots

Krlrs jtk: beszd + Gondolkodsi id mutogats cskkentse, krlrs gyakorlsa, jellegzetes, egyni tulajdonsgok felismerse, kiemelse + nonverblis kommunikci gyakorlsa. Mesehallgats A gyermek rtse meg az teljes csoport vn ltal elmondott mest szemlltet eszkzk felhasznlsa nlkl is. Kpek segtsgvel kzs meseszvs a gyerekekkel, a gyerekek folyamatos, sszefgg beszdnek fejlesztse. Meseszvs 1-1 trgyrl, Kpzeler, sszefgg makrocsoport bbrl, llatrl. beszd fejlesztse. (10-15 f)

13 ht/ 2.

Beszdrts, szvegalkots, beszdkszsg

Mesehallgats CD-rl

A lejtszott mese hossznak s szvegnehzsgnek tovbbi nvelse. A gyerekek megrtsk a klnfle mdiumokon keresztl elhangz, vizulis lmnnyel nem trsul szveget Meseszvs megkezdett sszefgg rtelmes mondat alapjn eszkzk szveg alkotsa a csoport hasznlata nlkl. minden tagjnak bevonsvak. Ok-okozati viszonyok szemelttartsa, emlkezet fejleszts, egymsra val figyels, kzs meseszvs.

teljes csoport

makrocsoport (10-15 f)

Foglalkozsok rszletes lersa

Id
1 ht/1.

Foglalkozs trgya
Sz-kp egyeztets: megnevezs, mutats, memria-jtk llatkerti sta : Kpek alapjn llatok megnevezse. Eszkzk: llatokat brzol kpek 2-2 db/ llat (A kpek kz olyan llatokat is tegynk , amelyeket a gyerekek mg biztosan nem ismernek) 1. Osszuk szt a kpeket, minden llatbl egyet tartsunk meg, emeljk fel a kpet s kzsen nevezzk meg ket. 2. Kinl van a...? Nevezzk meg egy llatot akinl van az fel kell mutassa. 3. Memriajtk a kpekkel, minden esetben nevezzk meg az llatot. n kis kertet kerteltem: Az elzhz hasonl szablyokkal jts szuk, a kertben virgok, zldsgek, gymlcsk teremnek, lehetsg szerint a igazi gymlcst s zldsget vigynk be. A memria jtkhoz biztostsuk ezeknek a fnykpes vltozatt is.

Vers-, meseszveg

1. ht/2

Sz- fogalomcsald asszocici Megy a labda: llatnevekkel/zldsgnevekkel/ gymlcsnevekkel/ a konyhban/ a szobban/ az erdben/ a tengeren stb. A gyerekek egymsnak dobjk a labdt akinek dobjk annak egy, az adott fogalomcsaldba tartoz szt kell mondania. Pl. Megy a labda a konyhban: villa, kanl, htszekrny stb. Az a jtkos aki olyan szt mond ami mr elhangzott kiesik a jtkbl. Fld, vz, leveg: llatok, jrmvek, sznek A jtkvezet meghatrozza, hogy melyik fogalomcsaldba tartoz szavakat kell mondani: llat, jrm vagy szn. A jtkvezet egy gyermeket megszlt s azt mondja neki, hogy Fld/Vz vagy Leveg, a megszlitott gyereknek egy olyan llatot/jrmvet vagy sznt kell mondania ami az adott fogalomcsaldban megtallhat Pl. llat/Fld = elefnt Vz/Jrm = tengeralattjr stb.

2 ht/ 1.

Sz-fogalomcsald asszocici ismtlse Megy a labda: llatnevekkel/zldsgnevekkel/ gymlcsnevekkel/ a konyhban/ a szobban/ az erdben/ a tengeren stb. A gyerekek egymsnak dobjk a labdt akinem dobjk annak egy, az adott fogalomcsaldba tartoz szt kell mondania. Pl. Megy a labda a konyhban: villa, kanl, httszekrny stb. Az a jtkos aki olyan szt mond ami mr elhangzott kiesik a jtkbl. Ki/mi lakik a ...? (tengerben, erdben, falun, vrosban, mesben) A gyerekeknek az adott kategrihoz tartoz llnyeket kell megnevezni. Aki mr elhangzott llnyt , meseszereplt mond kiesik a jtkbl. Ksnk kis llatokat, mesehsket brzol kpeket amelyekt a gyerekek tenges, erd, falu, vros, s mese nvvel (rajzzal) felcimkzett kosrkba tehetnek. Ellenttprok: Szavakat mondunk amelyeknek a gyerekek az ellenttjt kell megnevezzk. Majd ellenttpr memria jtkot jtszunk. pl. nagy-kicsi, hideg-meleg, szles-keskeny, fi-lny, sttvilgos, nappal-jszaka. Eszkzk: ellentteket brzol memriakrtya

2 ht/ 2.

Helyzetmeghatroz jtkok, tri tjkozdsos jtkok Kmvesek: Mindenki kap egy szket s fa pt kockkat, azptmester utastsra a kmvesek a fa pt kockkat a szken a megadott helyre kell elhelyezzk: fl, al, mog, el.

Eltt-mellett-mgtt: A gyerekek megllnak a jtkra kijellt terlet kzepn, a feladat elmondani, hogy mi van elttk, mgttk, jobb oldalon mellettk, baloldalon mellettk. Azutn krdseket tesznk fel: pl. hol van a Kati baba, a din, a babakonyha, a mosd, stb. Kincskeres: Elrejtnk klnbz trgyakat a csoportszobban, pl. fggny mg, babakonyhai szekrnybe, asztal lapja al stb. A gyerekeknek a megadott koordintk alapjn meg kell keresnik a trgyakat.

3 ht/1.

Szveglekvets mozgssal Nemes Nagy gnes: Gesztenyefa levele A verset 3-4 x ismteljk el, lassan mondjuk s mikozben mondjuk keznkkel kvetjk a vers szvegt. Tenyernk lesz a gesztenyefa levl. Nemes Nagy gnes: Gesztenyefa levele Talltam egy falevelet, gesztenyefa levelt. Mintha megtalltam volna egy ris tenyert. Ha az arcom el tartom,

Helyzetmeghatroz jtkok (ismtls) Eltt-mellett-mgtt: A gyerekek megllnak a jtkra kijellt terlet kzepn, a feladat elmondani, hogy mi van elttk, mgttk, jobb oldalon mellettk, baloldalon mellettk. Azutn krdseket tesznk fel: pl. hol van a Kati baba, a din, a babakonyha, a mosd, stb. Kincskeres: Elrejtnk klnbz trgyakat a csoportszobban, pl. fggny mg, babakonyhai szekrnybe, asztal lapja al stb. A gyerekeknek a megadott koordintk alapjn meg kell keresnik a trgyakat.

ltom, nagyobb, mint az arcom. Ha a fejem fl teszem, Ltom, nagyobb, mint a fejem. Hogyha es cseperegne, nem bnnm, hogy csepereg, az ris nappal-jjel, risi tenyervel befdn a fejemet .

3 ht/ 2.

Szveglekvets mozgssal Fecske Csaba: Pici versben pici pk Mozgsunkkal kvessk a vers szvegt teljes testnkkel. A verset tbbszr 3-4x mondjuk el eleinte lassan, hogy a gyerekek rthessk a szveget. Harmadik elismtlskor hagyjuk, hogy csak a gyerekek kvessk mozdulatukkal a verset gy nem a mi mozgsunkra, hanem a szvegre figyelve. Pantomim jtk Zenekar jtk: Mindenki zensz lesz, az von egyenknt minden gyermekneik a flbe sg egy hangszert, amin a gyerek jtszani fog. A tbbieknek ki kell tallnia ki milyen hangszeren jtszik. Mestersgem cmere: Eleinte az vn sug a gyerekeknek egy foglalkozst amit el kell jtszaniuk gy, hogy a tbbiek kitalljk azt. Msodjra a gyerekek tallnak ki maguknak mestersget. Fecske Csaba: Pici versben pici pk Volt egyszer egy pici pk, Keze-lba pici mg. Kt szeme kt pici lk, Flei is picikk, Sztlltak egy picikt. Sttt ez a pici pk kenyeret, de picikt. Azrt sttt picikt mert a nagyhoz pici mg!

4 ht/ 1.

Megkezdett mondatok, trtnetek befejezse Hol van Bunds? krssel indtunk, a gyerekeknek be kell fejeznik a trtnetet. A gyermek vlasztl fggen tovbbi krdseket tehetnk fel: Mit csinl? Mirt ment oda? stb. Volt egyszer egy hangya folytasstok a mondatot. Els jtknl kezdjk el mi a trtnetet, majd ha szksges krdsekkel segtsk a gyerekeket tovbb szni a trtnetet. Pl. Volt egyszer egy hangya gy hvtk, hogy Hanga egy nagy nagy hangyaboly palotban lt. Mit csinlt ott? Milyen volt a palota? Stb.

4 ht/ 2.

Szveglekvets mozgssal Enyedi Gyrgy: Mi lesz ebdre? Mozgsunkkal kvessk a vers szvegt teljes testnkkel. A verset tbbszr 3-4x mondjuk el eleinte lassan, hogy a gyerekek rthessk a szveget. Harmadik elismtlskor hagyjuk, hogy csak a gyerekek kvessk mozdulatukkal a vers szvegt. Enyedi Gyrgy: Mi lesz ebdre?

Vajon mi lesz ebdre? tndik az egrke. Ugyan, milyen j falat lapul a fed alatt? Uccu! Lbujjhegyre ll, Mondatl nc a fazkra kandikl, s kpen trli gy a gz, Talltam egy arany tallrt folytasd a mondatot. A gyerekek hogy prszklni alig gyz. feladata a megkezdett mondatthoz egy jabb mondatot fzni Noht - dnnyg szegnyke gy hogy az kapcsoldjon az elzhz. Msodik jtszsnl egy ilyet fzni ebdre! gyerek indtja a mondatlncot egy nekik tetsz mondattal. Igny szerint jtszuk el tbbszr is. 5 ht/ 1. Mesehallgats jelzsszer eszkzkkel Magyar npmese: Az eltkozott kastly A mest 1 x mondjuk el a bbokat csak jelzsszeren hasznljuk, az j szereplk, helyszn bemutatsnl. Eszkzk: szegnyleny bb, nagy fekete macska bb, kivgott kastly Meseszvs az elhangzott mese eszkzeivel Mondjunk mi is el egy mest. Ha nincs olyan gyermek aki el szeretn kezdeni a meseszvst kezdje el az vn. Pl. Hol volt hol nem volt, lt egyszer egy szegny leny. A leny bbot adjuk t a mellettnk l gyermeknek ezzel jelezve, hogy neki kell tovbb sznie a mest. A tbbi bbot tegyk le megunk el, hogy minden rsztve gyerek szmra ekrhet tvolsgban legyen. A bb tovbb adsval jelezzk, hogy azt szeretnnk, hogy ms folytassa a meslst. 5 ht/ 2. Mesehallgats CD-rl eszkzk nlkl Magyar npmese: Szl szl, mosolyg alma, cseng barack Ha ez az els ilyen jelleg mesehallgats vlasszunk egy a gyerekek ltal mr ismert mest, mivel a gyerekeknek mg meg kell szokniuk az j mesehallgatsi helyzetet. Mese felidzse bbokkal ljnk le egy krbe s a kr kzepre helyezzk el a bbokat (ehhez a meshat skbbokat hasznljunk). Emlkeztek mg mirl szlt a mese? Nzzk csak meg. vegyk el a kirly bbot s hagyjuk, hogy a gyerekek kezdemnyezzk a meslst, ha ez nem trtnik meg segtsnk krdsekkel vagy a mese elkezdsvel. Pl. Volt egyszer egy kirly...

6 ht/ 1.

Krlr jtkok Mire gondoltam? Krlrunk egy trgyat, llatot, zldsget, gymlcst stb. A gyerekeknek az a feladata, hogy kitalljk mire gondoltunk. Minden esetben nevezzk meg, hogy trgyat, llatot stb fogunk krlrni. 2-3x jtszs utn hagyjuk, hogy a gyerekek gondoljanak valamire. Mindig az gondol s rja krl azt aki elzleg kitallta, hogy a trsa vagy az vn mit rt krl. Talld ki, hogy ki/mi vagyok! Krlrunk egy llatot, foglalkozst vagy trgyat , a gyerekeknek ki kell tallnia, hogy ki vagyoj. Pl. Hbl van a testem, srgarpa az orrom, sznbl van a szemem s a kabtgombom. A kitall tveszi a krlr helyt. Mit talltam? egy zskba trgyakat rejtnk el a gyerekek sorra kivesznek egy trgyat amit oly mdon kell krlrjanak, hogy a tbbiek kitalljk mi az. Az vn kezdje a jtkot. Pl. Fbl van a nyele, szrs a vge, festkbe mrtva szp kpeket lehet vele festeni. Mit talltam?

6 ht/ 2.

Krlr jtkok (ismtlse) Mire gondoltam? Krlrunk egy trgyat, llatot, zldsget, gymlcst stb. A gyerekeknek az a feladata, hogy kitalljk mire gondoltunk. Minden esetben nevezzk meg, hogy trgyat, llatot stb fogunk krlrni. 2-3x jtszs utn hagyjuk, hogy a gyerekek gondoljanak valamire. Mindig az gondol s rja krl azt aki elzleg kitallta, hogy a trsa vagy az vn mit rt krl. Talld ki, hogy ki/mi vagyok! Krlrunk egy llatot, foglalkozst vagy trgyat , a gyerekeknek ki kell tallnia, hogy ki vagyoj. Pl. Hbl van a testem, srgarpa az orrom, sznbl van a szemem s a kabtgombom. A kitall tveszi a krlr helyt. Igaz-hamis jtkok 1. Kivlasztunk egy trgyat, llatot, nvnyt s ig az illetve hamis lltsokat mondunk rla. A gyerekeknek el kell dntenik mikor mondunk igaz s mikor mondunk hamis lltsokat. Krdsekkel ksztessk a gyerekeket arra, hogy megindokoljk vlaszaikat. 2. lltsokat mondunk pl. Tlen hullik a h. A h puffos s lila. stb. A gyerekeknek el kell dntenik mikor mondunk igazat s mikor nem. Kezdjk egyszer kis lltsokkal majd hossz sszetett mondatokat mondjuk vagy rvid kis trtneteket.

7 ht/ 1.

Kakukktojs jtkok Sz-kakukktojs: Soroljunk fel a gyereknek olyan szavakat, amelyek sszefggenek, de egy sz nem illik kzjk ez lesz a kakukktojs, amit szre kell vennik. Meg is indokolhatjuk, hogy az adott sz mirt lg ki a tbbi kzl. Pldk: heged - dob - gitr - lbos - zongora vagy aut motor - repl - busz - labda. Ksbb nehezthetnk is a jtkon pl. aut-motor-buszrepl,vagy delfin-blna-cica-cpa stb. Krjk meg, hogy indokolja vlaszt. Kp kakukktojs: A sz kakukktojshoz hasonlan kpsorokjat mutatunk a gyerekeknek ahova oda nem ill trgy stb. kpt tesszk. Krjk meg a gyereket, hogy indokolja vlaszt. Jtkos kptelensgek Mondjuk vicces, jtkos kptelensgeket, krjk meg a gyerekeket, hogy indokoljk meg mirt nem igaz az amit mondunk s javtsk ki azt. Pl. A ft kiskanllal szoktk vgni. A dit vasvillval szedik. A cserepeket fszlbl ksztik stb.

7 ht/ 2.

Mesemonds kpek segtsgvel Dbrentey Ildik: A laktelepi man Lapi a laktelepi man trtnete. A meshez szemlltets kppen ksztsnk nhny kpet amelyek a mese fontosabb mozzanatait, vagy szerepli brzoljk. Kplers, trtnetmonds kpek segtsgvel A gyerekeknek cselekvseket, trtnseket brzol kpeket mutatunk, ezekrl kell meslnik. Elmondani mit ltnak, krdsekkel segtsk ket, beszltessk. Majd prbljink elmondani egy trtnetet a kprl, olyan krdsekkel segtsnk mind pl. Vajon ki lehet a kpen? Mi trtnt itt? Vajon hov megy a kislny/kisfi? stb.

8 ht/ 1.

Mesehallgats CD-rl Grimm mese: A palackba zrt szellem


(Halsz Judit, Ruttkai va, Harsnyi Gbor, Almsi va feldolgozsban)

Ismeretlen mese hallgatsa eszkzk nlkl CD lejtszrl. A szemlytelen kzeg s az ismeretlen mese intenzv odafigyelst ignyel a gyerekektl, a szvegre val koncentrlst Beszlgetkr a mesrl Beszlgets a mesrl, krdsekkel segtsk el a beszlgetst. Pl. Ki tetszett neked a legjobban a mesben? Milyen volt a fi? Hogyan trflta meg a szellemet? stb.

8 ht/ 2.

Mesehallgats eszkzk nlkl Szkely eredet monda: Hargita Ismeretlen tndrmese (monda) eszkzk nlkl, lass tempban mondjuk a mest. Mesemonds utn mutassunk a gyerekeknek egy a Hargita hegysgrl kszlt kpet. Meseszvs kpek segtsgvel ljnk le egy krbe, a kr kzepbe helyezzk el a meseszvshez ksztett kpeket. Egymssal sszefgg s kevsb sszefgg kpeket hasznljunk, lehetleg sajt rajzokat. Olyan kpeket hasznljunk amelyeket tbbfle sorrendbe hasznlva is rtelemes trtnetelket mesket tudunk szni. Az vn kezdje el a meslst.

9 ht/ 1.

Mondatalkot jtkok: mondatok alkotsa egy kttt tmn bell Volt egyszer egy trpe - folytasd a mondatot. A gyerekek feladata a megkezdett mondatthoz egy jabb mondatot fzni gy hogy az kapcsoldjon az elzhz. Msodik jtszsnl egy gyerek indtja a mondatlncot egy nekik tetsz mondattal. Igny szerint jtszuk el tbbszr is. Kosrkmban... egy kosrba tbbfle trgyat helyeznk el. A kosarat egy teritvel letakarjuk a gyerekek sorra hznak egy trgyat a kosrbl s mondanak rla pr mondatot.

9 ht/ 2.

Trtnetmonds kpek segtsgvel (ismtls) A gyerekeknek cselekvseket, trtnseket brzol kpeket osztunk, mindenki kap egyet-egyet ezekrl kell egy trtnetet elmondaniuk. Ha elakadnak krdsekkel segtsk ket Forditott vilg jtkok ppen az ellenkezje: A gyerekeknek klnfle instrukcikat adunk amelyeket fordtva kell vgrehajtaniuk. Pl. llj fel.- erre nekik lve kell maradniuk. Ne menj ki a mosdba s ne hozzd be a fogkefd. Ne keresd meg a babakonyhban a lila csuprot, a kk tnyrt s a zld villt stb.

10 ht/ 1.

rzelemfelismer jtkok Boldog vagy szomor: Klnfle rzelmeket utnozunk arcjtkkal pl. szomor, boldog, ijedt, meglepedt, lmos, szenved. A gyerekeknek fel kell ismernik s megneveznik. Ha a gyerekeknek nehezen megy testhelyzetnkkel is besegthetnk. Kis gyakorls utn krjk adjuk t a helynket egy gyereknek, figyeljnk, hogy mindenki sorra kerljn.

Pantomim jtk (ismtlse) Zenebohc: Mindenki zenebohc lesz, az von egyenknt minden gyermekneik a flbe sg egy hangszert, amin a gyerek jtszani fog. A tbbieknek ki kell tallnia ki milyen hangszeren jtszik az ppen kzpen ll zenebohc. Mestersgem cmere: Eleinte az vn sug a gyerekeknek egy foglalkozst amit el kell jtszaniuk gy, hogy a tbbiek kitalljk azt. Msodjra a gyerekek tallnak ki maguknak mestersget.

10 ht/ 2.

Krlrs jtkok : beszd + mutogats egyttese Mire gondoltam? Krlrunk egy trgyat, llatot, zldsget, gymlcst stb. A gyerekeknek az a feladata, hogy kitalljk mire gondoltunk. Minden esetben nevezzk meg, hogy trgyat, llatot stb fogunk krlrni s kzben elmutogatni gy, hogy amit mondunk azt megprbljuk mutatni is a keznkkel. 2-3x jtszs utn hagyjuk, hogy a gyerekek gondoljanak valamire. Mindig az gondol s rja krl azt aki elzleg kitallta, hogy a trsa vagy az vn mit rt krl. Mit talltam? egy zskba trgyakat rejtnk el a gyerekek sorra kivesznek egy trgyat amit oly mdon kell krlrjanak, hogy a tbbiek kitalljk mi az. Az vn kezdje a jtkot. Pl. Nagy (kzzel is mutava), kerek, pattog, s gumibl van. Versszveg kvetse mozgssal Tamk Sirat Kroly: Trpetnc Mozgsunkkal kvessk a vers szvegt teljes testnkkel. A verset tbbszr 3-4x mondjuk el eleinte lassan, hogy a gyerekek rthessk a szveget. Harmadik elismtlskor hagyjuk, hogy csak a gyerekek kvessk mozdulatukkal a vers szvegt.

Tamk Sirat Kroly: Trpetnc Fenn a hegyen, krbe-krbe, Tztncot jr hrom trpe. Rtiporva kre, rgre, azt huhogjk megprgve: Hipp,-hopp, hepe,-hupa, avar,-muhar, jaj, de puha! Zeng a daluk mindrkre, Trpe bgre, grbe bgre.

11 ht/ 1.

Mesehallgats eszkzk nlkl Magyar npmese: A vilgszp ndszlkisasszony Ismeretlen mese hallgatsa eszkzk nlkl, norml tempj mesemonds. Meseszvs 1-1 trgyrl, bbrl, llatrl. Lelnk egy krbe, a kr kzepn egy teritvel letakart kosr van benne jtkokkal pl tzolt aut, lovag, pni, srkny; bbokkal s plss latokkal. Ha nincs nknt jelentkez kiszmoljuk, hogy ki kezdje a meslst. Az von megszltja azt a gyereket akit szeretn, hogy folytassa a meslst. A megszltottnak bele kell sznie a mesbe a nlla lv trgyat. Ha a gyerekek elakadnak, krdsekkel segtsk ket.

11 ht/ 2.

Mesehallgats CD-rl Beatrix Potter: Nyl Pter s Benjamin Nyuszi kalandjai Mesedramatizl s elre elksztett kellkekkel Meghallgatott mese eljtszsa a megmaradt lmnyek alapjn. A gyerekeknek elre elksztett kellkeket biztostunk, szgsg szerint segtsnk a szerepek kiosztsban.

12 ht/ 1.

Mondatalkot, szvegalkot jtkok Volt egyszer egy szegny legny - folytasd a mondatot. A gyerekek feladata a megkezdett mondatthoz egy jabb mondatot fzni gy hogy az kapcsoldjon az elzhz. Msodik jtszsnl egy gyerek indtja a mondatlncot egy nekik tetsz mondattal. Igny szerint jtszuk el tbbszr is. Elmentem a vsrba a gyerekek feladata a megkezdett mondat befejezse. Majd a megalkotott mondathoz egy jabb mondat fzse. Pantomimjtk (ismtls) Zenebohc: Mindenki zenebohc lesz, az von egyenknt minden gyermekneik a flbe sg egy hangszert, amin a gyerek jtszani fog. A tbbieknek ki kell tallnia ki milyen hangszeren jtszik az ppen kzpen ll zenebohc

12 ht/ 2.

Forditott vilg jtk (ismtls) ppen az ellenkezje: A gyerekeknek klnfle instrukcikat adunk amelyeket fordtva kell vgrehajtaniuk. Pl. llj fel.- erre nekik lve kell maradniuk. Ne menj ki a mosdba s ne hozzd be a fogkefd. Ne keresd meg a babakonyhban a lila csuprot, a kk tnyrt s a zld villt stb. Krlrs jtk: beszd + mutogats Mire gondoltam? Krlrunk egy trgyat, llatot, zldsget, gymlcst stb. A gyerekeknek az a feladata, hogy kitalljk mire gondoltunk. Minden esetben nevezzk meg, hogy trgyat, llatot stb fogunk krlrni s kzben elmutogatni gy, hogy amit mondunk azt megprbljuk mutatni is a keznkkel. 2-3x jtszs utn hagyjuk, hogy a gyerekek gondoljanak valamire. Mindig az gondol s rja krl azt aki elzleg kitallta, hogy a trsa vagy az vn mit rt krl. Mit talltam? egy zskba trgyakat rejtnk el a gyerekek sorra kivesznek egy trgyat amit oly mdon kell krlrjanak, hogy a tbbiek kitalljk mi az. Az vn kezdje a jtkot. Pl. Nagy (kzzel is mutava), kerek, pattog, s gumibl van

13 ht / 1. Mesehallgats Dbrentey Ildik: A csigacsald mesje Mesemonds szemlltet eszkzk nlkl, norml tempban. Meseszvs 1-1 trgyrl, bbrl, llatrl. Lelnk egy krbe, a kr kzepn egy teritvel letakart kosr van benne jtkokkal pl tzolt aut, lovag, pni, srkny; bbokkal s plss latokkal. Ha nincs nknt jelentkez kiszmoljuk, hogy ki kezdje a meslst. Az von megszltja azt a gyereket akit szeretn, hogy folytassa a meslst. A megszltottnak bele kell sznie a mesbe a nlla lv trgyat. Ha a gyerekek elakadnak, krdsekkel segtsk ket.

13 ht / 2. Mesehallgats CD-rl Grimm: A kristlygoly


(Halsz Judit, Ruttkai va, Harsnyi Gbor, Almsi va feldolgozsban)

Meseszvs megkezdett mondat alapjn eszkzk hasznlata nlkl. Krben lnk a gyerekekkel az vn vagy az egyik gyerek mond egy mondatot. Pl. Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy kis man. Az ra mutatjval ellenttes irnyban haladunk, a mesl egy res fzetet tart a kezben, az lesz a messknyv. Amikor befejezte a meseszvst a fzetet tadja a mellette lnek akinek folytatnia kell a trtnetet.