You are on page 1of 7

Managementul conflictelor

I. Conflictul : definitii Conflictul este definit în DEX ca „neintelegere, ciocnire de interese, dezacord ; antago¬nism ; cearta, diferend, discutie (violenta)". Conflictul genereaza o serie de stari afective ale indivizilor, cum ar fi nelinistea, ostilitatea, rezistenta, agresiunea deschisa, precum si diferite tipuri de interactiuni antagonice, de opozitii, pana la diferende. Cu o conotatie stimulativa, conflictul apare si ca o componenta a competitiei. II.Aspecte teoretice privind conflictul organizaţional Nu exista organizatie fara conflicte dupa cum nu exista grup social fara frictiuni,deoarece acolo unde interactioneaza cel putin doi oameni, se creaza mediul propice aparitiei si dezvoltarii conflictelor. Cand doua sau mai multe parti, din cadrul organizatiei, trebuie sa interactioneze pentru a indeplini o sarcina, a lua o decizie, a realiza un obiectiv, sau a rezolva o problema, iar interesele partilor sunt diferite si actiunile unei parti determina reactii adverse celeilalte, partile fiind incapabile sa solutioneze controversa, criticandu-se reciproc, apare conflictul. Orice organizatie reuneste in grupuri de munca indivizi cu personalitati, mentalitati, educatie, sisteme de valori si comportamente diferite. Mentinerea unei armonii perfecte este greu de realizat, conflictele fiind inevitabile. Este greu de imaginat o persoana care nu a fost implicata niciodata intr-un anumit conflict. Din perspectiva interactionista, conflictul este considerat chiar necesar, pornind de la ipoteza ca un grup pasnic, armonios si cooperant risca sa devina static, apatic si sa nu mai raspunda 1

resursele sunt elementul ce determină entităţile oricărei organizaţii să intre în competiţie pentru a le obţine. apare următoarea distincţie: Conflictul de rol presupune lipsa de delimitare clară a rolurilor indivizilor sau departamentelor în organizaţii şi suprapunerile de roluri sau apariţia unora neacoperite. Conflictul de scop se referă la situaţia în care în acelaşi grup sau în aceeaşi organizaţie avem scopuri divergente. .stimulilor schimbarii. In funcţie de natura divergenţei între cele două entităţi aflate în conflict. atunci cand ele reflecta divergentele intre valorile personale. propriul interes. Fondul de apariţie a conflictelor în organizaţii este raritatea resurselor. In acest caz. Intr-o organizatie. prin insasi faptul ca obstructionarea progresului unui grup ameninta atat performantele grupului cat si ale intregii organizatii. suficient insa pentru a asigura dinamismul. fapt ce afecteaza negativ performanţa. fiecare parte încercând să-şi urmeze propriul scop . dar şi nedorite de nimeni. creativitatea si spiritul de analiza critica. şi nu comune. pot aparea atat conflictele intre persoane. sarcina liderului este de a mentine un nivel minim al conflictului in organizatie. precum si conflictele intergrupuri (apar atunci cand un grup obstructioneaza progresul unuia sau mai multor grupuri. Fiind întotdeauna limitate. Acest conflict duce la diminuarea coeziunii grupului. managementul conflictelor implica si faptul ca orice persoana trebuie sa fie capabila sa previna sau sa controleze aceste stari de conflict oricand si oriunde).

producatoare de fibre si fire textile care isi desfasoara activitatea in toata tara.lucru pe care acestia nu il fac de bunavoie.Partile aflate in conflict : obiective. este blocata de cealalta parte.angajatii. pretul fiind la 3 . o parte e clar definita ca fiind invingatoare iar cealalta ca invinsa.1.Studiu de caz : Conflictul organizational de la BiVaFil SRL IV.managementul conflictului este unul prin competitie si este cel in care indivizii implicati actioneaza numai in directia atingerii scopurilor proprii.deoarece una din parti si anume conducerea BiVaFil SRL. In acest caz. si de aceea acestia trebuie fortati sa-si schimbe pozitia sau sa renunte.adoptarea conflictului prin competitie. deoarece se refera la situatia in care in aceeasi organizatie exista scopuri divergente. Aici avem de-a face cu obiective incompatibile.care se realizeaza intre compania BiVaFil SRL si angajatii acesteia.considera ca realizarea scopurilor ei.fiind un conflict de scop.exportand in tari precum : Italia. Firma italiana BiVaFil a cumparat in urma cu doi ani sectia de Fire din cadrul Terom.III. Compania a platit pentru sectia de Fire a Terom SA 1.8 milioane Euro.este o o sectie a fostei societati Terom SA. mijloace folosite. in momentul de fata fiind angajate circa 170 de persoane.limiteaza creativitatea si opreste cautarea de noi idei si solutii ale problemei precum putem observa si in cazul de fata. conducerea are ca scop minimizarea cheltuielilor si maximizarea profitului. pozitii. In plus. IV.Istoric BiVaFil SRL . coeziune interna Acest conflict este unul de tip intergrupuri.Germania si Republica Moldova. In acest tip de conflict. fiecare incercand sa-si urmeze propriul obiectiv: • • angajatii au ca scop salarii mai mari.

singura care s-a aratat interesata de achizitionarea sectiei Fire. de 3. sustinand ca italienii nu au pastrat cei aproape 350 de angajati de la sectia de Fire si nici statul roman nu le-a oferit plati compensatorii. Acestia cereau rezilierea contractului cu BiVaFil si sanctionarea celor care l-au incheiat. Green Fiber International SA Buzau si Resinex Rom SRL Bucuresti. La licitatie sau inscris intr-o prima faza trei firme – BiVaFil SRL. b)Manifestarea: Conducerea nu le-a aprobat majorarile salariale solicitate. . Dintre cele trei. "Punctul de plecare al grevei a fost majorarea salariilor. a declarat Vasile Cernescu. au intrat in greva in momentul in care acestia au fost chemati sa semneze contractele de munca. a fost firma italiana.iar peste 100 de angajati au refuzat sa mai intre in sectie dupa ce au aflat ca nu le vor fi marite salariile. se obliga prin contract sa pastreze 335 de angajati si obiectul de activitate cel putin doi ani. Reprezentantii sindicatului au incercat sa discute cu patronatul o majorare a lefurilor.jumatate fata de suma de la care s-a pornit initial licitatia. liderul de sindicat Terom SA. IV.6 milioane Euro.2. Fazele conflictului a)Bazele conflictului : Angajatii BiVaFil SRL . Acestia incearca sa ajunga de 2 zile la o intelegere cu patronatul". prin care noul patron le oferea salarii mai mici cu aproximativ 200 lei. In momentul in care BiVaFil SRL a incheiat cu Terom SA contractul de vanzare-cumparare a sectiei Fire.

dar ofera satisfactie pentru fiecare in parte. compromisul tinde să nu maximizeze satisfacţia agregata.compromisul. In cazul in care cerintele salariatilor erau satisfacute pe deplin. A dat anunt la mica publicitate ca angajeaza 335 de oameni.Concluzii Era optim sa se utilizeze aici ca metoda de realizare a conflictului.c)Escaladarea: Angajatii au protestat timp de doua saptamani in fata combinatului si au ajuns chiar la Bucuresti. chiar daca nu au mai primit salariile pe care le-au solicitat. nu produce un invingator sau un perdant clar . Totuşi interesul pentru mentinerea unei activitati profitabile ar trebui sa fie atat al angajatilor cat si al conducerii. Totodata abordarea superficiala a conflictelor. IV.3 . ceea ce a facut ca o parte dintre salariati sa renunte la protest si sa accepte oferta. unde au pichetat sediul AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului). necunoasterea sau neutilizarea 5 . asadar fiind vorba de un castig de ambele parti.fara ca sa fie nevoita sa accepte vreun compromis.Comparat cu colaborarea. acestia se simteau mult mai motivati si mai aproapiati de manageri dar in acest caz reaparitia unui nou conflict e inevitabila. Iar un salariat motivat si multumit poate da mai mult randament si poate aduce chiar profit organizatiei.si nu acest mijloc de persuasiune care implica doar castigul unei parti .a gasit o solutie favorabila ei. d) Rezolutia: Pentru a-i convinge pe angajati sa renunte la greva conducerea BiVaFil SRL.

are intotdeauna. informationale etc. au performante sub asteptari. financiare. constituie cauze principale pentru care diferite organizatii. un impact pozitiv asupra randamentelor individuale si face din organizatie un mediu placut si performant. in ciuda resurselor umane. O buna gestionare a conflictelor interpersonale şi intre grupuri.corespunzatoare a strategiilor. ..

Mr. Leontin Stanciu 2.Ziarul "Buna ziua Iasi " 3.col.dr.Bibliografie : 1.conf.Lt.lect. "Comportament organizaţional" . Ioan Petca 7 .Marian Preda 4. "Conflictul in organizatie – o eroare manageriala?" .univ. "Abordari teoretice ale conflictului organizational" . "Greva salariatilor de la BiVaFil SRL" .univ.