You are on page 1of 18

Coacaze rosii

Coacaze rosii Factorul curativ: fructe si frunze. Afectiuni pentru care se recomanda: stimulent digestiv si drenor extrem de activ; obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele.

Prezentare generala
Denumirea uzuala: Coacaz rosu, (lat. Ribes rubrum). Scurta descriere: Sunt identice celor negre, doar culoarea fructelor difera. Calitati curative si actiune farmaceutica: Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza cu o "tinta" anume. Are un gust acru puternic, efect de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.

Recomandari:
- suc din fructe de coacaz impotriva digestiei lenese si previne dischinezia biliara si migrenele cauzate de aceasta Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburari asociate: se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic. Este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia. - pentru consum la aparitia lipsei de mancare, digestiei lente sau in cazul persoanelor supraponderale, cu digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta: se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa; - tendinta de ingrasare, obezitate, gastrita: se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. Cura se face diferentiat, in functie de scopul sau: - pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia). - pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g), inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.

Preparare
Suc Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista

atunci ştii că te-a prins răceala.rezultând o infecţie. virus.) reuşeşte să depăşească bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului. fie din cauză că am intrat în contact cu cineva bolnav) şi reuşeşte să se instaleze în organismul nostru . Toate cele prezentate mai sus sunt doar simptome care îţi indică faptul că ai răcit. însă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în interiorul organismului când eşti răcit? Ce se întâmplă în corpul tău când eşti răcit? Totul începe în momentul în care un organism microsopic (bacterie. Cum se luptă sistemul imunitar? . când îţi curge nasul. Drept urmare corpul nostru îşi mobilizează mai tare sistemul imunitar pentru a lupta cu "invadatorii". fung etc.RĂCEALA Cum 'prindem' răceala? Când temperatura corpului trece de 37°C (febră). te simţi ameţit şi fără vlagă şi simţi o durere în gât.

deoarece majoritatea dintre ele nu pot supravieţui şi nu se pot înmulţi la o temperatură de peste 37°C. când avem febră. însă şi acelea fac parte din acest mecanism natural de purificare a organismului. pentru a-l face cât mai eficient în lupta cu "invadatorii". se eliberează o substanţă numită pirogen endogen.Când organismele patogene (invadatorii) stimulează activitatea sistemului imunitar. 2. care este esenţială pentru sistemul imunitar. . Toate acestea se întâmplă atunci când organismul îşi urcă temperatura la peste 37°C. Iată în ce fel: * Apar stări de amorţeală. ameţeală şi lipsă de energie În primul rând din cauză că organismul îşi canalizează resursele înspre sistemul imunitar.le creşte capacitatea de a neutraliza microbii. în special o lipsă a vitaminei C.o categorie de proteine naturale produse de sistemul imunitar. 3. Aşadar şi din acest motiv se poate experimenta un dezechilibru al nutrienţilor pe timpul infecţiei. Aşadar. Pe lângă aceste trei simptome. Iar în al doilea rând. Când temperatura este la peste 37°C au loc trei fenomene: 1. Se împiedică dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor şi virusurilor. care auacţiune antivirală şi anticanceroasă. deoarece unele bacterii care ne invadează corpul au nevoie de acele minerale pentru a supravieţui. deoarece o leucocită (globula albă) foloseşte de patru ori mai multă vitamină C decât o celulă normală. Celulele sistemului imunitar (leucocitele) devin mai eficiente . observăm că febra este un mecanism de apărare al sistemului imunitar împotriva invadatorilor. se poate ca organismul să facă unele minerale indisponibile pe timpul infecţiei. Creşte cantitatea de interferon din corp . minerale şi energie. experimentăm o serie de senzaţii neplăcute. care trasmite un semnal creierului prin care îi comandă să ridice temperatura la peste 37°C iar atunci spunem că avem FEBRĂ. Din acest motiv apare în corp o lipsă de vitamine.

fără de care corpul nu ar putea face faţă infecţiilor. fiind un proces natural de autovindecare. Aşadar. În aceste condiţii putem considera că "febra este prietena sănătăţii noastre". Prin tanspiraţie se elimină toxinele din organism. Imediat ce temperatura trece puţin peste 37°C. * Apare deshidratarea Din cauză că organismul pierde multă apă prin transpiraţie. deoarece corpul încearcă să elimine prin mucus diverse toxine şi bacterii care ne-au invadat corpul. majoritatea oamenilor au fost învăţaţi s-o privească exact pe dos. vă vine să credeţi sau nu. vine în primul rând din ignoranţa medicilor. dar şi din lipsa de informare a pacienţilor) este că încearcă să suprime acest mecanism natural de apărare al organismului. ca fiind un mare inamic al sănătăţii. motiv pentru care reduce circulaţia la nivelul pielii. iar asta va da un aspect palid. după care pielea îşi va reveni. de obicei paracetamol. Tot ca autodetoxifiere mai pot apărea diarea sau alte stări asemănătoare. iar în unele cazuri. însă doar pe timpul îmbolnăvirii.* Pielea devine palidă Se întâmplă asta deoarece organismul încearcă să piardă cât mai puţină căldură. după cum se poate observa. Ce greşeli fac oamenii când au febră? Vor s-o scadă! Cea mai mare greşeală (care din păcate. motiv pentru care e absolut necesar să bem apă (NU lichide. ci apă). doctorii au obiceiul să îndoape pacienţii cu medicamente pentru scăzut febra. Ce se întâmplă când suprimi acest mecanism natural? . se prescriu din start antibiotice. febra este un mecanism de apărare şi autovindecare al organismului. * Curge nasul şi apare tusea Asta se întâmplă tot ca urmare a unor procese naturale de autovindecare. Din nefericire însă.

Ar mai fi şi a treia soluţie: moartea . Pe lângă aceste efecte nedorite.e acea răceală uşoară care nu mai trece o dată. iar febra sare la peste 42°C. Corpul încearcă din răsputeri să-şi ţină starea de febră. Organismul nu reuşeşte să câştige lupta cu "invadatorii". E cazul în care omul tot ia medicamente şi se enervează că nu-i scade febra. iar organismul ajunge să rămână infectat de anumite mircoorganisme pe care sistemul imunitar nu le va mai ataca.Se pot întâmpla doua lucruri: 1. despre care pacienţii sunt mult prea rar informaţi (de obicei nu sunt deloc informaţi). însă noi ne vom ocupa doar de cele comune.când organismul nu face faţă provocării cu infecţia. în ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru scăderea febrei. care au efecte secundare dăunătoare. medicamentele prescrise de doctori au şi ele o serie de efecte dăunătoare asupra organismului. 2. iar până la urmă reuşeşte să omoare "invadatorii". în loc să se bucure că organismul încă are resurse să se lupte cu invadatorii. însă durează mai mult decât în mod normal . Efectele secundare ale medicamentelor . Bineînţeles că în industria farmaceutică există mai multe medicamente împotriva răcelii. În acest caz boala se vindecă.

asocierea paracetamolului cu alcoolul. decât femeile care nu luau deloc aceste medicamante.un antioxidant care se găseşte în ţesutul plămânilor şi care are rolul de a proteja plămânii. În urma unui studiu pe 8 ani. . . Mai mult decât atât. . a fost publicat un studiu care a demonstrat faptul că paracetamolul suprimă activitatea anticorpilor în lupta cu organismele patogene. . făcând ca boala să dureze mai mult.* Paracetamolul (acetoaminofenul . În SUA se înregistrează în medie 450 de decese pe an din cauza insuficienţei hepatice generate de excesul de paracetamol. au avut un risc de hipertensiune cu 86% mai mare.În al doilea rând. el nu face decât să prelungească boala suprimând mecanismul natural al febrei.000 de femei sănătoase (între 31 şi 50 de ani). realizat pe 80.Creşte riscul de astm.substanţă activă): . când vorbim de febră. generând insuficienţă hepatică.În al treilea rând afectează ficatul. au ajuns în această situaţie din cauza efectului pe care paracetamolul şi aspirina l-au avut asupra rinichilor lor. dublează riscul de infuficienţă hepatică. s-a demonstrat că femeile care au luat medicamente cu conţinut de acetaminofen şi ibuprofen mai mult de 22 de zile pe lună.Creşte riscul de hipertensiune. deoarece scade cantitatea de glutation (GSH) din organism .Afectează rinichii. . Statisticile arată că 15% din persoanele care fac dializă. .În primul rând.

au de a face cu un medicament şi nu cu o bomboană. aveau un risc cu 80% mai mare de a dezvolta cancer la sân triplu negativ. decât femeile care nu consumau aspirină regulat. în vederea identificării factorilor care contribuie la cancerul de sân.Suprimă capacitatea globulelor albe de a distruge microbii. .000 femei sănătoase (între 22-85 de ani). Iată ce ne arată studiile despre aspirină: . oamenii nu ezită să ia aspirină când sunt bolnavi sau când simt orice alt tip de durere. în comparaţie cu femeile care nu luau. supradoza de ibuprofen intoxică ficatul.* Ibuprofenul . În urma investigaţilor oamenilor de ştiinţă a reieşit că administrarea zilnică de ibuprofen pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de cancer. în special la copii sub 21 de ani. . din acest lot 2400 de femei au făcut CANCER la sân în această perioadă.Creşte cu 27% riscul de a face ULCER.Într-un studiu făcut pe 10 ani. făcut pe 187 de pacienţi care consumau între 57 şi 325 de miligrame de aspirină pentru cel puţin o lună. pe 114. cel puţin aşa susţine un studiu făcut la Wester Sydney University. * Aspirina Deşi este mai rar prescrisă împotriva răcelii decât cele de mai sus.substanţă activă din unele medicamente împotriva răcelii . Se pare că oamenii au uitat că atunci când iau aspirină.La fel ca paracetamolul. . În cadrul aceluiaşi studiu a reieşit că femeile care au consumat aspirină zilnic pentru minim 5 ani. crescând riscul de insuficienţă hepatică şi icter. .Este asociată cu Sindromul Reye.

deoarece omoară bacteriile benefice (probiotice) din intestin şi încurajează dezvoltarea florei patogene. unii medici prescriu antibiotice preventiv.Distrugerea sistemului imunitar. Este interesant că nici mulţi medici de familie nu au nicio rezervă în a prescrie antibiotice. Vă vine să credeţi sau nu. ci e infecţie cu virus. din care face parte şi ciuperca Candida Albicans.care este de fapt pilonul de bază al imunităţii.Prin administrarea antibioticelor pentru cea mai mică infecţie bacteriană (care nu necesită antibiotice. De la acest dezechilibru şi de la infecţia cu Candida. iar inconştienta cu care sunt consumate de oameni este de-a dreptul uimitoare. Dacă am ajuns să luăm antibiotice pentru roşu în gât. chiar dacă în acel moment nu există infecţie bacteriană puternică în organism care necesită antibiotice. (Dacă "cineva" îmi recomandă să mă îndop preventiv cu medicamente . însă zicem c-o luăm preventiv ca să nu se agraveze răceala) vom face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice. în cazul în care mai sunt oameni. poate apărea o întreagă gamă de afecţiuni: de la intestin iritabil până la CANCER. . Totuşi.Un studiu realizat pe 3 milioane de persoane în 2008 a demonstrat că persoanele care iau antibiotice de 2-5 ori pe an.* Antibioticele Antibioticele sunt un real PERICOL pentru sănătate. ca urmare a dezechilibrării florei intestinale .Dezechilibrează flora intestinală. care nu sunt conştienţi de pericolul antibioticelor. au un risc cu 27% mai mare de a face cancer. chiar şi atunci când NU este cazul. decât persoanele care nu iau antibiotice. . în timp ce persoanele care iau de mai mult de 6 ori pe an antibiotice au un risc cu 37% mai mare de a face cancer. el nu va mai avea niciun efect. mai avem puţin şi le luăm direct când suntem sănătoşi. deoarece bacteriile au dezvoltat rezistenţă. . urmăriţi câteva din modurile în care afectează ele sănătatea: . vezi Doamne. pentru a preveni îmbolnăvirea. Mai multe despre acestea găsiţi în articolul despre "Candidoza sau sindromul antibioticelor". iar următoarele îmbolnăviri vor fi din ce în ce mai severe şi chiar dacă vom lua atunci antibiotic.

ce TREBUIE să facem când avem febră? În primul rând este absolut necesar ca febra să fie foarte atent SUPRAVEGHEATĂ. Aşadar. Totuşi. îi recomand şi eu lui să ia antibiotice încă de pe acuma . Poate febra să ne facă rău? Orice s-ar întâmpla. Ea este "prietena sănătăţii noastre" şi trebuie să ne folosim de ea cât mai înţelept cu putinţă pentru a ne păstra o stare de sănătate cât mai bună. probabil vă întrebaţi ce fac când am febră? După cum am mai spus. Cam ăsta ar fi principiul).tot aşa preventiv. Până atunci însă avem la îndemână o grămadă de tratamente 100% naturale şi fără efecte secundare. ea devine periculoasă şi este necesar să intervenim cu medicamente pentru a o scădea. însă nu când este sub 40°C.când abia am febră de 38°C de la o răceală. deoarece când urcă peste 40°C ea reprezintă un pericol pentru sănătate şi este necesar să se intervină cu medicaţie. NU trebuie să uităm niciodată că febra poate fi mortală. ca să nu urce mai tare. Iată care sunt acestea: Tratamente naturale împotriva răcelii . ca nu cumva să facă febră. ÎNSĂ când aceasta este sub 40°C (cum este în majoritatea cazurilor). ea este un mecanism natural de VINDECARE al organismului. ferba este un mecanism natural de apărare al organismului care ne ajută să luptăm împotriva invadatorilor. care ne ajută să facem faţă cu brio răcelii. Doar când infecţia persistă şi febra trece peste pragul de 40°C.

a) Eliminarea zahărului din dietă.Scade cu 50% eficienţa celulelor macrofage . adică să creăm condiţiile perfecte pentru ca sistemul imunitar să lucreze eficient. cel puţin pe perioada bolii.spunea Hippocat. şi hrana să-ţi fie medicamentul" . . glucoză. I.sau tratamentul prin alimentaţie "Medicamentul să-ţi fie hrană. galactoză etc. iar acest lucru inhibă secreţia hormonului de creştere (GH) .Urcă nivelul de insulină din sânge. Principala problemă în ceea ce priveşte carbohidraţii simpli (zahăr.care este strâns legat de buna funcţionare a sistemului imunitar.bacterii visursuri.noi le voi numi generic pe toate "zahăr"). fructoză. sau fungi) . Aşadar.Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a omorî microbii.cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoză (procesul prin care globulele albe "mănacă" organismele patogene . tratamentul răcelii se porneşte în primul rând de la DIETĂ. lucru care duce la scăderea imunităţii. . . acum aproximativ 2500 de ani. . este că suprimă drastic activitatea sistemului imunitar: . părintele medicinei. la fel ca pentru toate bolile. Dieta .Hrăneşte organismele dăunătoare din intestin (flora de putrefacţie) şi în acelaşi timp omoară "bacteriile bune" (probiotice).Tot ce trebuie să facem este să ajutăm organismul să-şi desfăşoare cât mai bine procesele naturale de autovindecare. Aşadar principala armă pe care ne vom axa împotriva bolilor este sistemul imunitar.

dulciuri.). în special de vitamină C. dulciuri. cereale. glucoză. însă mai ales cantitatea de carbohidraţi simpli şi cu index glicemic mare (zahăr. care se absorb lent şi nu dezechilibrează sistemul imunitar (pâine.Fără sucuri (mai ales că unele băuturi "răcoritoare" conţin 7 linguriţe de zahăr la 250ml) . miere. Aşadar. deoarece aceştia se absorb mult prea repede şi dezechilibrează sistemul imunitar. leguminoase etc. însă este cu atât mai dăunător persoanelor deja bolnave. legume. Bineînţeles că cele sărace în fructoză (cum e LĂMÂIA) sunt chiar recoamndate. şi cu atât mai puţin de cei bolnavi. Astfel că el nu ar trebui consumat în exces nici de cei sănătoşi.conţin fructoză şi de aceea ar fi bine să nu exagerăm cu ele în timpul răcelii. Din aceste motive.Fără zahăr. prăjituri sau ciocolată. pe perioada răcelii vom avea o dietă: . . . prăjituri. inclusiv mierea de albine). De aceea noi trebuie să optăm pentru o dietă cât mai bogată în vitamine şi minerale.Fără exces de fructe dulci . Totuşi pentru a ne asigura necesarul de carbohidraţi pe perioada bolii putem consuma carbohidraţi complecşi. fructoză. b) Consumul de alimente bogate în vitamine şi minerale În lupta cu "invadatorii" organismul face o risipă de energie şi nutrienţi.Zahărul dăunează şi persoanelor sănătoase slăbindu-le imunitatea. pe perioada cât suntem bolnavi ar fi bine să încercăm să reducem consumul de carbohidraţi.

aşa cum am mai spus. Acid ascorbic faţă de vitamina C Suplimentele (pastilele) de vitamină C conţin în general doar acid ascorbic. Pe de altă parte. . zincul poate fi considerat "mineralul imunităţii" . şi. Bioflavonoide. dar este cu atât mai important în timpul febrei când sistemul imunitar este suprasolicitat. Factorul J. Zincul joacă un rol important. atât pentru prevenirea infecţiilor la oamenii sănătoşi (prin menţinerea imunităţii puternice). zincul este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi are de asemena şiproprietăţi antioxidante. iar când spun vitamina C mă refer la cea din ALIMENTE şi nu la cea din PASTILE. ea este esenţială deoarece sistemul imunitar are nevoie de o cantitate mare de vitamină C pentru a funcţiona. Dacă vitamina C este denumită metaforic "vitamina imunităţii". Din acest motiv vitamina C este esenţială pe parcursul bolilor. Aşadar vitamina C din suplimente NU este aceeaşi cu vitamina C din alimente (acest principiu e valabil şi pentru alţi nutrienţi). (Necesarul zilnic de vitamină C pentru un om sănătos este de 60 mg) 2) Zincul Alături de vitamina C. Factorul P şi Acid Ascorbic. celulele sistemului imunitar (leucocitele) au nevoie de patru ori mai multă vitamină C decât o celulă normală. Factorul K. vitamina C provenită din alimente este formată din: Rutină.1) Vitamina C În ceea ce priveşte vitamina C. deşi pe etichetă scrie Vitamina C.

şi nu 2 litri de LICHIDE. În timpul luptei cu infecţiile corpul transpiră mult şi pierde multă apă. Aşadar alimentaţia pe timp de răceală ar fi bine să conţină zilnic cel puţin o salată de legume (minumim cinci sortimente de legume). Licopen. Q10.substanţe care apără organismul împotriva radicalilor liberi şi susţin activitatea sistemului imunitar. în comparaţie cu cei proveniţi din suplimente).care ne vor întări sistemul imunitar pe perioada bolii. c) Consumul de apă . Luteină. Vitamină A.persoanele care au febră nu mai percep atât de bine senzaţia de sete. adică este absorbit mai bine şi organismul se poate folosi mai eficient de el (la fel se întâmplă cu majoritatea nutrienţilor proveniţi din surse naturale. însă ele nu ne vor ajuta să ne vindecăm. care apare când se administrează doze de peste 150 mg până la 450 mg zinc. Co. poate fi periculoasă pentru sănătate. Seleniu. sursele naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decât zincul din suplimente. Vitamină E. riscând să se desihrateze. Deşi antioxidanţii se găsesc şi în fructe. ci să optăm pentru antioxidanţii din legume. Mai mult decât atât. adică să ne axăm pe ALIMENTELE bogate în zinc mai degrabă decât pe suplimente.cel puţin 2 litri pe zi. Pe lângă asta. deoarce şi băuturile "răcoritoare" şi "vodca" sunt lichide. Atenţie: se consumă minimum 2 litri APĂ. În ceea ce priveşte asimilarea necesarului de antioxidanţi. De aceea trebuie să consumăm suficientă apă. fiind o sursă excelentă de antioxidanţi .deoarece excesul de fructoză nu este benefic pe timp de boală. motiv pentru care este indicat să ne axăm pe sursele naturale de zinc în defavoarea celor artificiale. * Alimente bogate în antioxidanţi Pe lângă alimente care conţin vitamina C şi zinc. chiar dacă nu resimţim foarte tare senzaţia de sete. .Totuşi supradoza de zinc. ar fi bine să nu exagerăm cu ele. Zinc etc. cea mai bună alegere o reprezintă salata de legume. Necesarul zilnic de zinc pentru un om sănătos este de 15 mg. Cisteină. ar fi bine să consumăm alimente bogate în ceilalţi ANTIOXIDANŢI (ex.) .

Pe lângă acestea. interleucină. * Propolisul: La fel ca usturoiul este un antibiotic şi antiviral natural. şi nu în ulltimul rând au efect antioxidant (protejează împotriva radicalilor liberi). studiile arată că propolisul are efect antiinflamator. antialergic şi nu în ultimul rând. * Usturoiul şi ceapa: Usturoiul este considerat de către unii specialişti ca fiind "regele alimentelor". ajutând organismul în lupta cu "invadatorii". creşte cantitatea de interferon. care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar.şi nu în ultimul rând. efect antitumoral (anticancer) provocând moartea celulelor canceroase. scăderea hipertensiunii. fără a le afecta pe cele sănătoase.creşterea eficienţei limfocitelor în lupta cu organismele patogene . Pe lângă acestea. Mai mult decât atât.creşterea numărului de celule T (sau limfocite T) . imunoglobulină şi alte substanţe.d) Folosirea alimentelor şi plantelor cu efecte antimicrobiene. usturoiul şi ceapa au şi alte efecte benefice printre care: scăderea colesterolului "rău"(LDL). subţierea sângelui. porpolisul întăreşte sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. * Echinaceea Întăreşte sistemul imunitar prin: . Atenţie: aici vorbim de usturoiul consumat crud şi nu de usturoiul din capsule. antiparazitar şi antifungic natural.stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele "mănâncă" organismele străine care au invadat corpul) . Substanţa activă numită ALICINĂ (care se găseşte în special în usturoi. . antiviral. dar şi în ceapă) are un efect antibacterian. din cauza efectelor vindecătoare miraculoase pe care le are. fără a avea efecte dăunătoare (cum au antibioticele sau alte medicamente de sinteză).

astfel încât corpul să nu piardă multă căldură . nu trebuie să ne forţăm să mâncăm decât atunci când simţim nevoia. iar îndoparea forţată cu mâncare nu face decât să înrăutăţească situaţia. care se pot administra sub formă de tincturi sau ceaiuri: * Muşeţel * Muguri de pin * Cimbru * Ghimbir * Şovârf (aka. . somnul reprezintă un mecanism natural de autovindecare al organismului. deoarece organismul este oricum slăbit. Este important ca locul unde ne odihnim să fie bine încălzit.pentru ca activitatea sistemului imunitar să se desfăşoare cât mai eficient. În timpul somnului celulele stricate sunt înlocuite. iar neuronii afectaţi trec printr-un proces de reparaţie. Mai mult decât atât. Atenţie: deşi alimentaţia reprezintă componenta principală a vindecării. Pe de altă parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar şi respectiv asupra sănătăţii generale atât la oamenii sănătoşi. un somn odihnitor asigură buna funcţionare a sistemului imunitar. oregano) etc. Mai mult decât atât. II.Alte plante eficiente împotriva răcelii. Tratamentul nealimentar a) Somnul şi odihna Este esenţial ca pe timpul răcelii să ne odihnim pentru a crea condiţii perfecte organismului în lupta cu organismele invadatoare. şi cu atât mai mult la cei bolnavi.

b) Expectorarea mucusului Cu toţii ştim că atunci când suntem bolnavi apare un exces de mucus la nivelul nasului şi gâtului. Aşadar creşterea secreţiei de mucus de la nivelul nasului este şi o dovadă că sistemul imunitar este pus pe treabă. creşte secreţia de mucus în întreg organismul. Acesta este de asemenea un proces natural de autocurăţire pe care n-ar trebui să-l împiedicăm cu diferite medicamente şi picături. în condiţiile în care acesta este un mecanism natural de curăţare a organismului . Pentru a elimina organismele patogene şi germenii ajunşi la nivelul foselor nazale sau la nivelul laringelui. 2.Astfel. prin eliminarea de mucus. lucru care nu demonstrează altceva decât să sistemul nostru imunitar funcţionează foarte bine. deoarece imunitatea funcţionează mai bine în acest fel. care are drept urmare eliminarea de mucus până în momentul în care intrăm din nou la căldură. deoarece frigul inhibă activitatea anumitor celule de la nivelul nasului. Este ciudat cum toţi oamenii se enervează şi încearcă să-şi oprească curgerea nasului cu diferite picături. De ce se formează un exces de mucus când suntem bolnavi? Din două motive simple: 1. Ce trebuie totuşi să facem? . Pe lângă acestea se poate întâmpla să ne curgă nasul când nu suntem bolnavi. corpul practic scapă de diferite organisme patogene şi de alte substanţe străine ajunse la nivelul foselor nazale. Pentru că atunci când sistemul imunitar se luptă cu organismele invadatoare.pe care nu ar trebui sub nicio formă să-l suprimăm. Aceasta se întâmplă fie din cauza alergiilor. fie din cauză că anumiţi germeni au intrat în fosele nazale şi e nevoie să fie eliminaţi sau pur şi simplu din cauza frigului.

În acest fel.Se ne suflăm nasul ori de câte ori este înfundat. E şi motivul pentru care ne îmbolnăvim mai rar vara. Dacă este iarnă şi nu avem parte de soare. însă încetează îndată ce pielea se înroşeşte (se arde). Din acest motiv ar fi indicat să consumăm şi peşte pe perioada când suntem răciţi pentru a stimula activitatea sistemului imunitar.în niciun caz NU trebuie să-l înghiţim. c) Stabililizarea nivelului de vitamină D din corp Vitamina D este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar. procesele de detoxifiere de la nivelul nasului şi gâtului se vor desfăşura natural şi armonios. De aceea este indicată expunerea scurtă la soare (cel puţin a mâinilor şi picioarelor). Vitamina D se formează la nivelul pielii prin expunerea la soare pentru 15-20 de minute. pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de la nivelul nasului şi să scuipăm mucusul pe care-l expectorăm când tuşim . cea mai bună sursă de vitamina D este PEŞTELE (în special tonul şi somonul. De unde luăm vitamina D? Avem 2 surse principale: 1. . 2.pentru ca nu cumva să se ajungă la supradozaj. fiind implicată în producerea a 200 tipuri de peptide antimicrobiene (componete ale sistemului imunitar care au rolul de a lupta cu infecţiile). dacă ne supraveghem atent nivelul de vitamină D din organism (prin analize) . atunci când avem probleme cu răceala. Atenţie: Suplimentele de vitamină D administrate în exces fac mai mult rău decât bine. motiv pentru care ar fi bine să nu se consume decât. Din expunerea la soare. dar şi alte specii). însă trebuie avut grijă ca nu cumva pielea să se ardă.

ceapă. Eliminăm total zaharurile simple din dietă (zahăr.d) OPŢIONAL: "Leacurile băbeşti" Cu toţii ştim că atunci când ne îmbolnăveam la ţară. Ne asigurăm odihna necesară. Aşadar să recapitulăm: Pe perioada răcelii. Ne asigurăm necesarul de vitamină D. Consumăm alimente şi plante antibacteriene: usuroi. fără să fi pus în gură vreun medicament artificial. dulciuri. 5. 6. 1. propolis. Eliminăm acumulările de mucus din nas şi gât. 2. Consumăm salate şi alte alimente bogate în vitamine şi minerale (în special vitamină C şi zinc). echinaceea. Chiar dacă multe dintre ele s-au pierdut de-a lungul timpului. 4. bunica avea mereu câte un leac miraculos prin care ne vindecam de răceală. sucuri). muşeţel cimbru etc. 3. . încă mai există o mulţime de leacuri populare împotriva răcelii.