A fost odata ca-n povesti, A fost ca niciodata, Din rude mari împaratesti, O prea frumoasa fata.

Si era una la parinti Si mîndra-n toate cele, Cum e Fecioara între sfinti Si luna între stele. Din umbra falnicelor bolti Ea pasul si-l îndreapta Lînga fereastra, unde-n colt Luceafarul asteapta. Privea în zare cum pe mari Rasare si straluce, Pe miscatoarele carari Corabii negre duce. Îl vede azi, îl vede mîni, Astfel dorinta-i gata; El iar, privind de saptamîni, Îi cade draga fata. Cum ea pe coate-si razima Visînd ale ei tîmple, De dorul lui si inima Si sufletu-i se împle. Si cît de viu s-aprinde el În orisicare sara, Spre umbra negrului castel Cînd ea o sa-i apara. * Si pas cu pas pe urma ei Aluneca-n odaie, Tesînd cu recile-i scîntei O mreaja de vapaie. Si cînd în pat se-ntinde drept Copila sa se culce, I-atinge mînile pe piept, I-nchide geana dulce; Si Pe Pe Pe din oglinda luminis trupu-i se revarsa, ochii mari, batînd închisi fata ei întoarsa.

Ea îl privea cu un surîs, El tremura-n oglinda, Caci o urma adînc în vis De suflet sa se prinda. Iar ea vorbind cu el în somn, Oftînd din greu suspina: - O, dulce-al noptii mele domn,

Si lumea ta o lasa. Iar umbra fetei stravezii E alba ca de ceara Un mort frumos cu ochii vii Ce scînteie-n afara. Un vînat giulgi se-ncheie nod Pe umerele goale. Eu sunt luceafarul de sus. . Iar tu sa-mi fii mireasa. . cufunda în mare. Iar cerul este tatal meu Si muma-mea e marea. Colo-n palate de margean Te-oi duce veacuri multe. vin` ! odorul meu nespus. O. Alunecînd pe-o raza. Strain la vorba si la port. tu esti mort.De ce nu vii tu ? Vina ! Cobori în jos. apa unde-au fost cazut cercuri se roteste. . cum numa-n vis Un înger se arata. Si toata lumea-n ocean De tine o s-asculte. te privesc de-aproape.Din sfera mea venii cu greu Ca sa-ti urmez chemarea. esti frumos. Dara pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodata. Patrunde-n casa si în gînd Si viata-mi lumineaza ! El Se Si Se Si În Si Un asculta tremurator. luceafar blînd. Usor el trece ca pe prag Pe marginea ferestei Si tine-n mîna un toiag Încununat cu trestii. aprindea mai tare s-arunca fulgerator. coborît cu-al meu senin m-am nascut din ape. din adînc necunoscut mîndru tînar creste.O. Ca Sa Am Si în camara ta sa vin. Parea un tînar voievod Cu par de aur moale. Caci eu sunt vie. Lucesti fara de viata.

În aer rumene vapai Se-ntind pe lumea-ntreaga. Pe-a mele ceruri sa rasai Mai mîndra decît ele. Iar ceru-ncepe a roti În locul unde piere. esti frumos cum numa-n vis . Ca doua patimi fara sat Si pline de-ntuneric. vin` odorul meu nespus. Iar noaptea-mi este muma. . Se stinse cu durere. în parul tau balai S-anin cununi de stele. Pe negre vitele-i de par Coroana-i arde pare. O. .Din sfera mea venii cu greu Ca sa te-ascult s-acuma. vin`. Si soarele e tatal meu.Si ochiul tau ma-ngheata. trecura trei Si iarasi. Dar ochii mari si minunati Lucesc adînc himeric. Iar tu sa-mi fii mireasa. luceafar blînd. Eu sunt luceafarul de sus. O.Cobori în jos. Ea trebui de el în somn Aminte sa-si aduca Si dor de-al valurilor domn De inim-o apuca: . Venea plutind în adevar Scaldat în foc de soare. Si lumea ta o lasa. * Trecu o zi. Patrunde-n casa si în gînd Si viata-mi lumineaza ! Cum el din cer o auzi. Din negru giulgi se desfasor Marmoreele brate. vine Luceafarul deasupra ei Cu razele-i senine. noaptea. El vine trist si gînditor Si palid e la fata. Alunecînd pe-o raza. Si din a chaosului vai Un mîndru chip se-ncheaga.O.

De dragu-unei copile. . acu-i acu Ca sa-ti încerci norocul. Dar ce frumoasa se facu Si mîndra. Cu obrajei ca doi bujori De rumeni.Un demon se arata. .Tu-mi cei chiar nemurirea mea În schimb pe-o sarutare. Nici stiu cum as începe Desi vorbesti pe înteles. Ci voi sa ma dezlege. * În vremea asta Catalin.. Un paj ce poarta pas cu pas A-mparatesii rochii. Cum ca eu sunt nemuritor. Da. S-a rupt din locul lui de sus. Se furiseaza pînditor Privind la Catalina. arz-o focul. Tu te coboara pe pamînt. Eu nu te pot pricepe. Dar voi sa stii asemenea Cît te iubesc de tare. Privirea ta ma arde.Nu caut vorbe pe ales. . Dar îndraznet cu ochii. ma voi naste din pacat. Si se tot duce. Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masa. Viclean copil de casa. bata-i vina. Si tu esti muritoare ? .. Dar daca vrei cu crezamînt Sa te-ndragesc pe tine. Si ochii mari si grei ma dor. Pierind mai multe zile.Dar cum ai vrea sa ma cobor ? Au nu-ntelegi tu oare. Fii muritor ca mine. S-a tot dus. Ei Catalin. Baiat din flori si de pripas. Cu vecinicia sunt legat. Dara pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodata ! Ma dor de crudul tau amor A pieptului meu coarde. Primind o alta lege.

.Ce voi ? As vrea sa nu mai stai Pe gînduri totdeauna. . Dar un luceafar.Înca de mic Te cunosteam pe tine. Si rusinos si dragalas. rasarit Din linistea uitarii. mari Catalin ? vezi de treaba. Da-mi pace. Da orizon nemarginit Singuratatii marii..Daca nu stii. Mai nu vrea. Cum vînatoru-ntinde-n crîng La pasarele latul. Cînd sarutîndu-te ma-nclin. Ia du-t` de-ti cuprinse lin degraba.. Cînd ti-oi întinde bratul stîng Sa ma cuprinzi cu bratul. Ea-l asculta pe copilas Uimita si distrasa.Dar nici nu stiu macar ce-mi ceri. . De te înalt de subsuori Te-nalta din calcîie. Sa ne privim nesatios Si dulce toata viata. de luceafarul din cer M-a prins un dor de moarte. ti-as arata Din bob în bob amorul. În sus ramîi cu fata.. Ci stai cu binisorul. . Sa rîzi mai bine si sa-mi dai O gura. fugi departe O. . Si guraliv si de nimic. Si tainic genele le plec. Te-ai potrivi cu mine.Si-n treacat o Într-un ungher . Tu iarasi ma saruta. Si ca sa-ti fie pe deplin Iubirea cunoscuta. Cînd fata mea se pleaca-n jos. numai una. mai se lasa. Si ochii tai nemiscatori Sub ochii mei ramîie.Da` ce vrei. Si-i zise-ncet: . Caci mi le împle plînsul Cînd ale apei valuri trec Calatorind spre dînsul. Ci numai nu te mînia.

Luceste cu-n amor nespus. Jur împrejur de sine.. Pîn` piere totul. Patrunde trist cu raze reci Din lumea ce-l desparte. Dar noptile-s de-un farmec sfînt Ce nu-l mai pot pricepe. Si din a chaosului vai. E un adînc asemenea Uitarii celei oarbe. Nu e nimic si totusi e O sete care-l soarbe. ca-n ziua cea dentîi. Si cai de mii de ani treceau În tot atîtea clipe. Vei pierde dorul de parinti Si visul de luceferi. El zboara. Hai s-om fugi în lume. Deasupra-i cer de stele Parea un fulger nentrerupt Ratacitor prin ele. Cum izvorau lumine. Parinte. Ca sa nu-l pot ajunge. de-a-notul. totul. Caci amîndoi vom fi cuminti... Vom fi voiosi si teferi. . ma dezleaga . asta e. Durerea sa-mi alunge. . Si vremea-ncearca în zadar Din goluri a se naste. Caci unde-ajunge nu-i hotar. Doar ni s-or pierde urmele Si nu ne-or sti de nume. Vedea... De-aceea zilele îmi sunt Pustii ca niste stepe. Cresteau În cer a lui aripe..De greul negrei vecinicii. Nici ochi spre a cunoaste. Dar se înalta tot mai sus. În veci îl voi iubi si-n veci Va ramînea departe. Cum izvorînd îl înconjor Ca niste mari. Un cer de stele dedesupt...Tu esti copila. * Porni luceafarul. gînd purtat de dor.

-am aparut Si m-as întoarce-n chaos. Dar da-mi o alta soarte. Cere-mi cuvîntul meu dentîi Sa-ti dau întelepciune ? Vrei sa dau glas acelei guri. . Cu ei sa te asameni ? Dar piara oamenii cu toti.. orice pret. ce din genuni Rasai c-o-ntreaga lume. Parînd pe veci a rasari. Ei numai doar dureaza-n vînt Deserte idealuri Cînd valuri afla un mormînt. Si nu cunoastem moarte. Ei doar au stele cu noroc Si prigoniri de soarte. Mi-e sete de repaos. O. Un soare de s-ar stinge-n cer S-aprinde iarasi soare. Nu cere semne si minuni Care n-au chip si nume. Din sînul vecinicului ieri Traieste azi ce moare. Si pentru toate da-mi în schimb O ora de iubire. Caci tu izvor esti de vieti Si datator de moarte. Doamne.Si laudat pe veci sa fii Pe-a lumii scara-ntreaga. Rasar în urma valuri. Noi nu avem nici timp.Hyperion. Si din repaos m-am nascut. Hyperion. cere-mi.. Din urma moartea-l paste. ramîi Oriunde ai apune.. Din chaos... Doamne. Caci toti se nasc spre a muri Si mor spre a se naste.. Reia-mi al nemuririi nimb Si focul din privire. S-ar naste iarasi oameni. nici loc. Iar tu. Ca dup-a ei cîntare Sa se ia muntii cu paduri Si insulele-n mare ? Vrei poate-n fapta sa arati Dreptate si tarie ? . Tu vrei un om sa te socoti.

Cu farmecul luminii reci Gîndirile strabate-mi. Ridica ochii. * În locul lui menit din cer Hyperion se-ntoarse Si.. Si pentru cine vrei sa mori ? Întoarce-te. Ea. te-ndreapta Spre-acel pamînt ratacitor Si vezi ce te asteapta. Revarsa liniste de veci Pe noaptea mea de patimi. Vede Luceafarul. Rasare luna linistit Si tremurînd din apa Si împle cu-ale ei scîntei Cararile din crînguri.. Si-ncetisor Dorintele-i încrede: .. ca si-n ziua cea de ieri. Si de asupra mea ramîi Durerea mea de-o curma. Ostiri spre a strabate Pamîntu-n lung si marea-n larg. Pe crestetele-a doi copii Cu plete lungi. lasa-mi capul meu pe sîn. Dar moartea nu se poate. Iubito. Sub sirul lung de mîndri tei Sedeau doi tineri singuri: . Miroase florile-argintii Si cad. o dulce ploaie.Ti-as da pamîntul în bucati Sa-l faci împaratie..O. Îti dau catarg lînga catarg. Lumina si-o revarsa. Abia un brat pe gît i-a pus Si ea l-a prins în brate. sa se culce Sub raza ochiului senin Si negrait de dulce. Caci esti iubirea mea dentîi Si visul meu din urma. balaie. îmbatata de amor. Hyperion vedea de sus Uimirea-n a lor fata. Caci este sara-n asfintit Si noaptea o sa-nceapa.

Ce-ti pasa tie.Cobori în jos. Alunecînd pe-o raza. Patrunde-n codru si în gînd. Dar nu mai cade ca-n trecut În mari din tot înaltul: .. luceafar blînd. Dac-oi fi eu sau altul ? Traind în cercul vostru strîmt Norocul va petrece. Ci eu în lumea mea ma simt Nemuritor si rece Mihai Eminescu.Luceafarul . chip de lut. Calauzind singuratati De miscatoare valuri. Norocu-mi lumineaza ! El tremura ca alte dati În codri si pe dealuri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful