Introducere în partea de administrare Joomla

Joomla! este un Content Management System (CMS), premiat in nenumarate ocazii, care te ajuta sa construiesti si sa administrezi siteuri si alte aplicatii online. In plus, Joomla! este o solutie Open Source disponibila tuturor, gratuit. Printr-o interfata web simpla, veti putea adauga foarte usor stiri, articole sau declaratii de presa, sa administrati pagini cu detaliile angajatilor, oferta de munca, imagini cu produse si sa creati un numar nelimitat de sectiuni sau pagini pe site. Accesarea panoului de configurare Joomla se face la adresa: http://www.adresa.ro/administrator/ unde “adresa.ro” reprezinta numele de domeniu al site-ului dumneavoastra. Prima fereastra deschisa este Control Panel. În partea de sus – stânga avem meniul principal Joomla, iar sub acesta pe partea stânga avem niste iconite (sunt scurtaturi catre sistemul de management pe care însa nu le vom folosi deocamdata). Ne putem întoarce în aceasta fereastra oricând prin accesarea meniului Site –> Control Panel. Pe aceeasi linie cu meniul Joomla, dar în dreapta, avem butonul Preview cu care accesam rapid site-ul pentru a vizualiza modificarile efectuate si butonul Logout de iesire din panoul de configurare. Ultima casuta din bara este cea a editorului text. Daca modificati aceasta optiune va trebui sa iesiti din panoul de administrare si sa va autentificati din nou pentru a se incarca editor ales. NU UITATI ca la terminarea sesiunii sa dati logout intotdeauna. Închiderea browserului nu termina sesiunea si lasa o portita deschisa pentru accesul persoanelor neautorizate.

Meniul Joomla

Meniul general Joomla este structurat în urmatoarele categorii:

• • • • • • •

Site – partea de configurare generala a site-ului si management a utilizatorilor. Menus – partea de configurare a meniurilor site-ului. Content – configurarea continutului site-ului: sectiuni, categorii, articole. Components – aici veti gasi toate componentele instalate în Joomla: VirtueMart, ccNewsletter, sh404SEF, PhocaGallery, SOBI2, etc. Extensions – partea de configurare a extensiilor instalate: tema grafica, module, pluginuri. Tools – unelte interne Joomla: mesagerie, cache. Help – linkuri de ajutor.

In urmatoarele articole ale acestui manual Joomla vom lua pe rand fiecare meniu in parte explicand pe intelesul unui simplu utilizator, ce se poate si cum se poate modifica site-ul dvs. web.

Administrarea utilizatorilor

configuratii de baza privind interactiunea platformei cu serverul.configuratii de baza ale site-ului (dezactivarea site-ului. In partea de sus a ferestrei (vezi imaginea de mai jos) avem o bara cu trei optiuni: • • • Site . descrierea si cuvintele cheie globale). Server . platformei si accesului serverului. optiunile fiind limitate.Pentru a administra utilizatorii inregistrati sau pentru a crea un nou cont. Configuratiile de baza ale site-ului In meniul Site -> Global Configuration se pot modifica optiunile de baza ale site-ului. System . iar pentru a edita un cont existent faceti click pe numele respectiv din lista. Atentie la grupul in care situati un anumit utilizator. . Pentru a crea un utilizator nou faceti click pe "New". navigati in meniul Site -> User Manager.configuratii de baza ale platformei Joomla. Implicit un nou cont este pus in grupul Registered.

Sectiuni. din meniul Content. Continutul (Content în meniul panoului de configurare) este organizat pe 3 niveluri: Sectiuni (Section Manager). Este un mod foarte util de a va tine toate articolele într-o perfecta ordine. Administrarea acestora se face din panoul Joomla. nu va trebuie cunostinte de programare.Cum acest manual este destinat utilizatorilor fara cunostinte de programare web. utilizând un editor care seamana cu Microsoft Word Document. Articolele în site-ul Joomla. Imediat ce salvati în panoul de administrare. Categorii(Category Manager) si Articole (Article Manager). Categorii si Articole Continutul unui site Joomla. noul continut va fi automat afisat în paginile site-ului. sunt continute în categorii si categoriile fac parte din sectiuni. recomandam sa nu efectuati modificari in aceasta sectiune. Joomla face ca adaugarea de articole sa fie o treaba foarte usoara si intuitiva. Utilizând partea de administrare a site-ului. . puteti adauga foarte usor continut. reprezinta partea de text si imagini ce apar pe paginile site-ului.

Tabelul cu articole contine mai multe coloane cu urmatoarele informatii: . Accesând meniulContent –> Article Manager veti vedea un tabel asemanator cu cel din imaginea de mai jos. Odata creata structura de sectiuni si categorii dorita se pot crea sau modifica articolele existente. Completati numele acesteia si aliasul (NU folositi spatii sau litere majuscule). Pentru aceasta navigati in meniul Content –> Section Manager si faceti click pe butonul New. In plus la categoria creata trebuie sa precizati sectiunea din care face parte. Salvati. ar fi crearea unei noi sectiuni. daca nu aveti deja creata o structura cu sectiuni si categorii. Pentru crearea unei categorii pasii sunt similari doar ca de aceasta data navigati in meniul Content –> Category Manager.Primul pas.

Title .• • • • • • • • • • • • • # . deasupra capului tabelului în care sunt listate articolele (indicate in imaginea urmatoare). ID . Author – autorul articolului. Pentru crearea unui articol nou se da click pe butonul New. si se face click pe butonul Trash.identificator unic. In tutorialul "Editarea unui articol" se vor prezenta detaliat optiunile necesare crearii. În acest tutorial va fi prezentata doar partea de creare si editare a unui articol. ci este mutat în Content –> Article Trash. Editarea unui articol Adaugarea unei noi pagini in site presupune doi pasi mari: crearea continutului (articolul propriu-zis) si adaugarea link-ului în meniul site-ului. si nu accesari de catre vizitatori). Front Page – indica articolul afisat pe prima pagina. Articolul nu este sters complet. Pentru editare se poate da click pe titlu sau se poate selecta articolul si apoi se face click pe butonul Edit din meniul de sus. Category – categoria din care face parte articolul. acesta trebuie eliminat si din cosul de gunoi. . Spre exemplu. Published – indica daca un articol este publicat sau nu. Hits – numar de accesari de la publicare (accesari din panoul de configurare în vederea revizuirii. Pentru aceasta se pot folosi listele de selectie aflate sub meniul din partea de sus. Date – data la care a fost creat articolul. Order – ordinea articolelor în cadrul categoriei (prin click pe sageti se poate muta un articol mai sus sau mai jos in lista).titlul articolului. Access Level – indica cine are acces la citirea articolului (implicit este Public). modificarii si salvarii unui nou articol. Pentru stergerea definitiva a unui articol. Section – sectiunea din care face parte categoria. casuta de selectare. Accesând meniulContent –> Article Manager vom ajunge în pagina unde se regasesc toate articolele din site. Daca site-ul dumneavoastra contine foarte multe articole este mai usor sa afisati doar articolele dintr-o anumita categorie sau sectiune. pentru a sterge un articol se bifeaza casuta din dreptul numelui articolului.numar curent.

similare cu cele din Word. Mai jos gasim câmpul de editare propriu-zis ce are doua bare de instrumente. video sau sfârsit de pagina. Coloana stânga contine câmpurile de setare a titlului articolului. Folositi un Titlu sugestiv pentru articol. Alias-ul reprezinta titlul folosit în linkul site-ului si acesta este recomandat sa fie scris doar cu litere mici si fara spatii. având importanta doar pentru SEO. În zona “Metadata information” pot fi adaugate descrierea (Description) si cuvintele cheie (Keywords) pentru articolul respectiv. întrucât acestea pot fi configurate pentru întreg site-ul in meniul Content -> Article Manager -> Parameters. ea nu apare pe site. despartite prin virgula si scrise cu litere mici si fara caractere . Parameters Advanced si Metadata Information) ce reprezinta o serie de parametri pentru modul în care este afisat articolul în site. Zona de editare este împartita în doua coloane. iar în partea de jos vom gasi butoane suplimentare de inserare imagini. Este recomandat sa lasati setarile globale pentru Parametri. Descrierea trebuie sa aiba maxim 160 de caractere. Sus sunt butoanele de formatare a textului.Pentru a crea un articol nou se alege din meniul din dreapta sus optiunea "New". a linkului prietenos (alias) si a sectiunii si categoriei din care face parte articolul. Cuvintele cheie trebuie sa fie în numar de 5 – 8. În partea dreapta sus avem meniul paginii cu butoanele Save (salvare si iesire). care sa aiba maxim 65 de caractere. În continuare sa analizam pagina de editare a unui articol. Close (iesire fara salvare). Coloana din dreapta contine 3 zone (Parameters Article. Bara de formatare a textului poate diferi in functie de editorul de text ales. Apply (salvare fara a iesi din pagina de editare). ci doar în codul sursa. iar pentru a edita un articol deja existent se bifeaza casuta corespunzatoare acestuia si se alege optiunea "Edit" (sau mai simplu se face click pe titlul articolului).

se vor insera si coduri invizibile ce vor incarca suplimentar pagina site-ului. nu a fost salvat. Nu-i nimic. Daca iesiti din editare în alt mod decât Apply. • • Exista si Cancel. când o sa reveniti în lista de articole o sa vedeti ca apare un lacatel mic în fata numelui articolului. Odata cu textul. Save sau Cancel (sa zicem ca închideti browserul sau se opreste curentul electric). Daca totusi aveti text redactat in Word. nu este nici o problema pentru ca articolul va mosteni descrierea si cuvintele cheie globale ale site-ului.speciale sau diacritice. De aceea este bine sa salvati cât mai des sau sa redactati textul în Notepad. Sunt câteva lucruri simple pe care e bine sa le stiti înainte de a va lovi de unele probleme suparatoare în editarea articolelor: • Când editati un articol aveti grija cât stati pâna salvati. când dati click pe Save se salveaza editarile facute. Daca nu completati aceste câmpuri. Adaugarea imaginilor intr-un articol . intrati pe acel articol si la iesire utilizati unul din butoanele prezentate mai sus. Acel lacatel ne arata ca articolul este în "editare". salvarile se aplica (le puteti vedea în site) si fereastra de lucru ramâne deschisa. pentru ca se poate ca timpul sesiunii voastre de administrator sa expire si sa aveti neplacuta surpriza sa fiti dati afara din panoul de control si sa pierdeti articolul la care tocmai ati muncit. puteti renunta la editare cu ajutorul acestui buton. fereastra de lucru se închide si nu se salveaza ceea ce ati scris de la ultima salvare. sa îl copiati în editorul Joomla si apoi sa realizati formatarea finala a acestuia. însa fereastra de lucru se închide. copiati-l mai intai in NotePad si de acolo copiati-l in editorul Joomla. adica aplica schimbarile sau salveaza definitiv. • Evitati sa copiati text direct din Word. • Avem 2 posibilitati sa salvam în timpul editarii: Apply si Save. Care este diferenta: odata ce ati dat click pe Apply.

Alegeti o imagine existenta pe server (în site) sau dati click pe Browse pentru a alege o imagine de pe calculatorul dvs. .Adaugarea unei imagini intr-un articol se face foarte usor din bara aflata in subsolul editorului articolului. Textul selectat se va transforma într-un link de culoare albastra. Puneti cursorul de la mouse în locul unde vreti sa inserati imaginea si dati click pe butonul "Image". Adaugati detalii ca Image description si Title pentru ca acestea servesc atât utilizatorilor ce au activata functia de blocare a imaginilor din site-uri cât si motoarelor de cautare (Google). Apoi se selecteaza textul care va deveni link. subliniat. Adaugarea linkurilor în cadrul articolelor Pentru adaugarea unui link în cadrul articolului se redacteaza întai paragraful complet. click pe poza si alegeti aliniere centru în pagina de editare a articolului. si se da click pe pictograma din bara de instrumente sub forma unor zale de lant. Nu uitati sa dati apoi click pe Start upload pentru a încarca pe server poza de pe calculator. În noua fereasta se trece linkul în casuta URL si se da click pe Insert. Pentru aliniere pe centru în cadrul articolului. Click pe Insert.

În tabul General va trebui sa introducem numarul de coloane (Cols) si rânduri (Rows). Astfel se pot modifica parametri acestuia.si Border – grosimea liniilor tabelului în pixeli. Pentru configurare va trebui sa fiti atenti la ce parametri configurati. Pentru linii invizibile se lasa valoarea 0 (zero). Ceilalti parametri sunt: Alignment – alinierea textului în tabel . fie din motive de formatare – spre exemplu adaugarea unor imagini pe aceeasi linie cu textul). Table properties – se redeschide fereastra prezentata mai devreme. Avem urmatoarele optiuni: • • Insert a new table – insereaza un tabel în celula în care se afla cursorul. În tabul Advanced mai avem doi parametri ce pot fi modificati usor: Border color (culoarea liniilor) si Background color(culoarea fundalului pentru întreg tabelul). cu proprietatile tabelului.Adaugarea tabelelor în cadrul articolelor Exista cazuri când în cadrul unui articol trebuie inserat un tabel (fie cu date. Pentru aceasta se da click pe iconita ce reprezinta un tabel cu un creion. Daca nu doriti ca tabelul sa aiba culori speciale se vor lasa parametri impliciti. Dupa inserarea tabelului acesta poate fi modificat dandu-se click dreapta pe el. .

faceti click pe "New" in noua pagina deschisa apoi alegeti Internal Link –> Articles –> Article Layout. catre componente. dati click pe pictograma de pe coloana Menu Items. Veti vedea în pagina nou deschisa o lista cu meniuri ca în figura urmatoare: În dreptul meniului în care doriti sa adaugati linkul. catre harta site-ului. Col – inserare sau stergere coloane Insert/Edit image – inserarea unei imagini în tabel. sau catre URL-uri (linkuri) externe site-ului. Ceea ce lipseste acum este un link în cadrul meniului care sa ne duca pe pagina respectiva. . Cell – proprietatile unei singure celule. Pentru crearea unui link nou sau pentru administrarea meniului siteului mergeti în Menu –> Menu Manager. Row – proprietatile unui singur rand. Administrarea meniurilor În tutorialul precedent "Editarea unui articol" am creat continutul unei pagini noi.• • • • • Delete table – stergerea tabelului. acesta este doar unul din pasii necesari publicarii. dar asa cum am spus. Pentru a adauga un link nou. Se va deschide o pagina noua cu toate linkurile din meniul respectiv. Un meniu reprezinta o bara de butoane cu linkuri catre diferite pagini cu articole din site. inserare sau stergere.

Introduceti titlul linkului (asa cum doriti sa apara acesta în site în meniu) si introduceti un alias asemanator care va fi folosit pe post de link efectiv (nu folositi majuscule sau spatii). Alegeti pozitia linkului în cadrul meniului (Parent Items). In coloana din dreapta dati click pe Select si alegeti articolul care va fi deschis la alegerea respectivului link in site. Daca doriti ca linkul sa apara în submeniu. va trebui sa alegeti sub care link sa fie creat noul link. Daca doriti ca acesta sa apara direct în meniu. lasati optiunea implicita – Top. Salvati modificarile. .

in antet si subsol. Exista insa si componente care nu genereaza continut. Template-urile pot fi vazute ca un pachet ce contine in esenta un fisier (index.). pe stanga.pachete lingvistice Componente (components) Componentele sunt cele mai importante extensii.pluginuri Templates . deoarece ele genereaza continutul paginilor. imaginilor si functiilor ce dau dinamism si culoare unui site web (spre exemplu functiile javascript). log. Pachete lingvistice (languages) . pe marginile paginii sau in locuri special create pentru a fi ocupate de acestea.componente Modules . dreapta. cautare (mod_search).teme grafice Languages . Templateuri (templates) Template-urile Joomla ne ajuta sa schimbam din cateva clickuri design-ul site-ului web. In jurul acestor doua fisiere sunt adaugate restul fisierelor. Un template Joomla are integrate pozitii in jurul continutului principal al paginii. editoarele text. iar flexibilitatea acesteia este data de faptul ca suporta instalarea unor extensii cu ajutorul carora functiile de baza sunt imbunatatite si extinse cu noi functii specializate. Module (modules) Modulele ajuta componentele sau siteul sa afiseze anumite portiuni de continut sau anumite informatii.Extensii Joomla Joomla este o platforma puternica de administrare a continutului.module Plugins . cache. etc. Extensiile se impart in mai multe tipuri principale: • • • • • Components . functia de cautare sau functiile de sistem (debug. Componentele au propriile panouri de configurare accesibile prin meniul Joomla Components si se folosesc impreuna cu module si pluginuri care sunt dezvoltate special pentru fiecare tip de componenta. Pluginuri (plugins) Pluginurile sunt functii care ruleaza in pagina fara a afisa continut sau care afiseaza in cadrul unei componente optiuni suplimentare.css) care stabileste tema grafica / designul paginii. asa cum ar fi componenta JoomlaPack de back-up al site-ului sau componentele de newsletter.php) ce stabileste asezarea modulelor in pagina si un fisier (template_style. deci modulele se vor afisaza "in jurul" componentei care genereaza pagina. Exemple de pluginuri sunt functiile de autentificare. feed RSS (mod_syndicate) sau login (mod_login). Cele mai importante module din site sunt cele de tip meniu (mod_mainmenu).

user2 si asa mai departe. Totul tine de modul in care a fost realizat template-ul pe care il folositi. iar din cele care ofera o astfel de posibilitate. breadcrumb. atunci va trebui sa alegem pozitia "left" in general. Un strat transparent se va afisa peste prima pagina indicand pozitia si numele modulelor. Nu toate extensiile ofera posibilitatea traducerii. plugin. . Daca analizam un template general Joomla. Administrarea modulelor se face din meniul Extensions -> Module Manager.php?tp=1unde in loc de site. cu posibilitatea de selectie si dezinstalare a acestora. insa presupune cunoastereapozitiilor in care se pot dispune acestea pe pagina web. Deci pentru a publica un modul este necesar sa stim unde il vom plasa pe pagina. Pentru limba romana exista doua pachete de traducere. Spre exemplu daca dorim sa il adaugam in coloana din stanga. Extensiile Joomla pot la randul lor sa suporte pachete lingvistice. etc).ro treceti numele dvs de domeniu. O lista cu extensiile instalate va fi afisata. un mesaj si descrierea extensiei vor fi afisate. Administrarea modulelor Administrarea modulelor este mult mai simpla decat adaugarea unui nou articol pe site. Se alege pachetul (arhivat zip) pe care dorim sa il instalam si apoi se da click pe Upload File & Install. vom vedea ca pozitiile modulelor sunt denumite: hornav. Daca nu cunoasteti dispunerea modulelor pe pagina atunci puteti folosi linkul http://www. unul pentru site (front-end) si unul pentru panoul de administrare (back-end). left. Daca instalarea se efectueaza cu succes.ro/index. nu toate au si un pachet de limba romana disponibil. insa in acest caz depinde de tipul extensiei si pachetele disponibile pentru a fi instalate. user1.Pachetele lingvistice sunt fisierele care ne ajuta sa traducem site-ul sau anumite extensii din site. Instalare extensii Pentru instalarea unei extensii se navigheaza in meniul Extensions -> Install/Uninstall. modul.site. right. Pentru stergerea unei extensii se alege din meniul din partea de sus a ferestrei tipul de extensie (componenta.

Fiecare modul are doua seturi de parametri: • • Parametri comuni . dar nu va fi activat.afiseaza un link de abonare la fluxul RSS (in cazul unui blog sau portal de stiri). Nu toate modulele care apar in lista se datoreaza instalarii unei extensii. Se pot crea module apasand butonul "New" si selectand tipul de modul dorit dintr-o lista predefinita de Joomla. . optiune activare.acestia depind de la un modul la altul.afiseaza un sondaj de opinie. Modul custom HTML .afiseaza un meniu. lista fiind mai lunga. Acestea sunt doar cateva din modulele implicite Joomla.afiseaza continut personalizat de administrator. Parametri specifici .afiseaza pe pagina casutele username si password pentru login utilizatori. right. Modul poll .afiseaza pe pagina o casuta de cautare. O parte din acestea sunt active (cele care in coloana Enabled au o pictograma verde). Modul search .Pagina care se va deschide contine o lista cu toate modulele existente. user1. Modul menu . iar altele sunt inactive (cele cu pictograma rosie). user2. acesta va fi afisat in lista. ordine a pozitiei in locatie si locatia pozitiei (left. Modul syndicate . etc. Pentru activare sau configurare se selecteaza modulul dorit si se alege din meniul dreapta-sus optiunea Enable sau Edit. La instalarea unui modul. Am prezentat insa doar acele module care prezinta interes in general.). Lista cu tipuri de module implicite include: • • • • • • Modul login .titlu.

Administrare componente . Pentru mai multe informatii privind aceste optiuni puteti consulta manualul oficial in limba engleza ce poate fi accesat pe pagina www. Daca insa veti instala un plugin nou. de aceea nu voi intra in detalii (orice extensie Joomla trebuie sa aiba si o documentatie sau explicatii minimale cu privire la configurarea acesteia).Administrarea pluginurilor Asa cum va spuneam intr-un articol precedent. inregistrare a erorilor.net. Nu este necesar sa activati un plugin daca functia acestuia nu este folosita la un moment dat. Cautati noul plugin instalat in lista si dati click pe numele lui pentru editare (sau selectati si apoi faceti click pe Edit in meniul dreapta-sus). etc). . de caching. Accesarea panoului de configurare SOBI2 se face navigand in meniul Components -> SOBI2.SOBI2 SOBI2 (Sigsiu Online Business Index 2) este o componenta puternica pentru Joomla de transformare a unui site obisnuit intr-un director web. acesta in 99% din cazuri va fi regasit in lista de pluginuri dezactivat si necesita configurare. Implicit Joomla vine cu o serie de pluginuri gata instalate si activate. care vor functiona fara a avea nevoie de configurari suplimentare din partea voastra. In acest tutorial nu vom explica partea de instalare a componentei ci doar optiunile generale de configurare.sigsiu. Pentru aceasta dati click pe iconita rosie de pe coloana Enabled si asteptati pana se face verde. Dupa configurare pluginul trebuie activat. Pentru activare si configurare navigati in meniul Extensions -> Plugin Manager. iar cele in dreptul carora se regaseste iconita rosie sunt dezactivate. de login. pluginurile sunt functii care executa in general anumite sarcini fara a crea efectiv continut pe pagina web (functiile de cautare. Nu voi relua explicatiile cu procesul de instalare a unui plugin pentru ca acest lucru a fost deja explicat. Pluginurile in dreptul carora se regaseste iconita verde sunt active. Parametri ce se pot edita depind de la un plugin la altul.

Licenta. un meniu secundar in partea de sus si partea de continut. copiere. Templates & CSS . mod afisare categorii si subcategorii. depanare).administrarea template-urilor si a temei grafice pentru directorul web SOBI2. Spre exemplu daca navigati in meniul principal in Plugins. Configurare SOBI2 Configurarea directorului web SOBI2 se face accesand optiunea Configuration -> General Configuration din meniul principal.administrarea categoriilor directorului web si a intrarilor din cadrul acestora(anunturi. About System . la meniul secundar va ramane doar optiunea "Remove" cu care se poate sterge un plugin instalat. mutare. . Plugins . Configuration . publicare. detalii producator si loguri erori. caching. obiecte). aprobare a intrarilor sau articolelor prezente pe pagina.Panoul este impartit in 3 zone: meniul principal in partea stanga. InConfiguration ->View Configuration se regasesc optiunile de acces a directorului (spre exemplu se poate restrictiona accesul pentru utilizatorii care nu sunt inregistrati). Meniul principal este grupat in 5 sectiuni: • • • • • Entries & Categories .instalarea si configurarea pluginurilor suplimentare destinate componentei SOBI2.optiunile de configurare a componentei. Pagina care se va deschide contine toti parametrii necesari controlului modului de afisare al directorului web in cadrul site-ului (descriere. dar si optiunile de vizualizare a hartilor Google Map. Meniul secundar va depinde de pagina in care va aflati si prezinta optiuni suplimentare de editare: stergere. optiuni cautare in director.

Puteti adauga mai multe categorii printr-o singura operatiune. Pentru activarea modalitatilor de plata se acceseaza meniul Payment Options. daca aveti nevoie. fie accesand meniulEntries & Categories -> Add Entry. Dream Webdesign va poate oferi un astfel de pachet actualizat. template. insa este neactualizat din 2008. Anumite pluginuri. SOBI2 vine cu functii integrate de plata prin card sau prin PayPal. articole diverse. insa in acest caz nu puteti configura toate optiunile disponibile unei categorii: descriere. Pentru modificarea limbii se acceseaza Language Manager. Prin intrari se pot intelege: anunturi.spre exemplu mutarea unei subcategorii in alta parte) si Uninstall SOBI2(stergerea componentei din Joomla). Entry Configuration de unde se pot configura alti parametri ai formularului (asa cum sunt platile pentru adaugarea de imagini). In ambele cazuri campurile sunt similare. pot adauga in meniul Configuration un submeniu propriu. Ultimele doua optiuni de configurare sunt Recount Categories (se reactualizeaza categoriile si subcategoriile in cazul in care efectuati modificari in structura acestora . Pentru limba romana exista decat un pachet oficial pentru site. Adaugarea categoriilor se poate face prin accesarea meniului SOBI2 Entries & Categories -> Add Category.Pentru configurarea formularului de adaugare a unei noi intrari se acceseaza: • • Custom Fields Manager unde se pot edita campurile ce vor apare in formular. Administrare categorii si intrari Odata configurat directorul web se poate trece la creare structurii de categorii si adaugarea intrarilor. iconita de reprezentare. . proprietati imobiliare. Adaugarea unei noi intrari se poate face atat din site prin formularul special destinat acestei operatiuni. alegand optiunea Add Multiple Categories. cu posibilitatea de creare a unor noi campuri sau stergere a campurilor implicite. asa cum este SOBI SEF. De aici se poate instala si activa un pachet de limbi (atat pentru site cat si pentru panoul de administrare). suplimentar celui adaugat in meniul Plugins.

posibilitatea de instalare de template-uri si pluginuri. Odata cu instalarea unui nou plugin in meniu vor apare optiunile de configurare a acestora. Instalarea de noi pluginuri se face din meniul Plugins -> Plugin Manager. . fata de alte componente Joomla. HTML si CSS. Sunt necesare cunostinte de PHP.Templates & Plugins SOBI2 ofera in plus. Instalarea de noi templateuri se face din Templates & CSS -> Template Manager. iar editarea suplimentara a acestora se face din celelalte submeniuri ale Templates & CSS.