Tarikh : 22.02.2012 Hari : Jumaat Masa : 8.15 -8.

45pagi Tahun : 2 Ixora Bilangan Murid: 24 orang / 12 lelaki dan 12 perempuan Matapelajaran : Pendidikan Jasmani Unit : 37 Rekreasi dan Kesenggangan Tajuk/ Fokus : “Galah Panjang” , berkebolehan bermain permainan tradisional. Standard Kandungan : 1.11, 2.10, 5.2, 5.4 Standard Pembelajaran: 1.11.2, 2.10.3, 5.2.3, 5.4.3 EMK : Kreativiti dan Inovasi Pentaksiran : Pemerhatian / Lembaran Kerja Alatan : Skitel

Buat sehingga maksimum.Keseimbangan .Memahami Arahan Alatan: Kon = nilai/afektif pingang. Bahagian masa Aktiviti Butiran Mengajar/Fokus Pembelajaran Organisasi Alatan/catatan -Sistem kardiovaskular \ Permulaan (5 minit) Memanaskan badan dan regangan Aktiviti lari setempat dengan arahan guru. kaki.Kesungguhan . .BIL.(perlahan kepada laju) Regangan Membuat regangan secara berpasangan. tangan. murid = guru = -Meningkatkan kadar nadi -Meningkatkan suhu badan . Regangan kepala.Kesungguhan .

Kepantasan .Kecekapan Anak ayam = -Pergerakan Lokomotor dan Bukan Lokomotor .Ketepatan . Psikomotor Seorang murid lagi akan dipilih menjadi ibu ayam dari setiap kumpulan. Nilai/afektif Murid lain akan menjadi anak ayam.Kelembutan .Persefahaman .Keyakinan . Perkembangan (8 minit) Permainan Kecil Musang dan Ayam.Koordinasi Musang = . 2. Anak ayam akan berada dibelakang ibu ayam sambil memegang bahu. .Kepantasan Ibu ayam = . tangan dan kaki.Kerjasama .. Musang akan cuba untuk menangkap anak ayam yang berada dibelakang ibu ayam.Koordinasi mata. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan(L/P) Seorang murid dipilih untuk menjadi musang dari setiap kumpulan.

- Mana-mana anak ayam yang lambat bergerak akan ditangkap musang - Anak ayam yang telah ditangkap dikira mati. mereka boleh berada di luar kawasan permainan untuk memberi sokongan kepada rakan.- Ibu ayam akan mendepakan tangan untuk cuba menghalang musang menangkap anaknya. - Anak ayam akan bergerak mengikut pergerakan ibu ayam. .

koordinasi mata dan kaki.- . kumpulan yang bertahan akan menjaga gelanggang dengan berpijak di atas garisan yang dilukis.Memindah .Mengaplikasi . b. Sebelum permainan dimulakan ketua pasukan penyerang akan menepuk tangan ketua pasukan bertahan di petak kepala gelanggang (mula dan tamat). 12 minit Permainan Galah Panjang 1. Peraturan permainan dalam galah panjang : a. Selepas undian. Nilai/afektif -kerjasama .Semangat berpasukan . Permainan dimainkan dalam kawasan gelanggang yang disediakan. c..Ketepatan 3 Kemuncak.keseronokan -Elakkan daripada mengasari pihak lawan semasa bermain galah panjang. Murid dibahagikan dalam kumpulan kecil. Mula dan tamat Mula dan tamat .Ketangkasan . Undian akan dilakukan untuk menentukan pasukan yang akan memulakan permainan. 2. d.

Setiap pemain penyerang hendaklah melepasi kesemua garisan hingga garisan belakang dan kembali semula ke garisan hadapan. h. Ketua bertahan. pasukan itu dikira mati dan bertukar peranan. Pemain boleh mula menyerang secara individu atau beramai-ramai. f. . g.e. akan menjaga garisan tengah dan bebas bergerak ke mana-mana garisan. Jika salah seorang ahli pasukan penyerang dicuit. i. Jika salah seorang ahli pasukan penyerang berundur ke belakang setelah melepasi garisan dan keluar gelanggang. pasukan itu akan dikira mati dan pasukan bertukar peranan.

. k. satu mata akan diberikan. Pasukan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Jika salah seorang ahli pasukan penyerang berjaya melepasi kesemua garisan hingga kembali ke garisan permulaan.j.

Guru= Murid = .4 Penutup (5 minit ) Aktiviti menyejukkan badan.Menurunkan kadar nadi . guru mengarahkan murid supaya bergerak seperti burung didalam bulatan mengikut arah jam dan dengan arahan guru mengikut lawan jam. Nilai afektif .Bahagian badan dikendurkan dengan digoyangkan dalam kiraan 4 bagi setiap anggota badan.Elak . murid diminta membuat satu bulatan.) . kecederaan otot.Kelegaan -tarik nafas dan hembus nafas.Menstabilkan semula suhu badan .(3 kali.Keseronokan .

............... Mengayun Berlari Mengelak Menari Mengacah Membaling Menggolek Mengawal Melompat Melangkah Menendang Menangkap ....... Tarikh : ........................... GALAH PANJANG Warnakan kotak perkataaan pergerakan yang terlibat dalam permainan galah panjang.. Kelas : .............PENTAKSIRAN Nama : ...............

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful