You are on page 1of 9

Rumah Bumbung Panjang Kedah

perahu.Kebiasaannya seni bina yang kreatif dan imaginatif dijelmakan menerusi reka bentuk istana.Keunikan rumah tradisional Pahang dibina tanpa menggunakan walaupun sebatang paku.Rumah Bumbung Panjang Pahang~ Masyarakat Melayu tradisional Pahang memang kaya dengan seni bina yang diwarisi sejak zaman silam. surau. apabila sejenis alat yang dinamakan . reban ayam dan peralatan tertentu yang digunakan dalam kehidupan harian. Salah satu seni bina dikagumi dengan kehalusan reka bentuknya ialah rumah tradisional Melayu Pahang. rumah.

Sungai Pahang dan Sungai Tembeling di daerah Lipis. Bagi ruang dapur. ia terdiri daripada ruang pelantar yang digunakan untuk memasak dan membasuh.’ berbumbung tradisional Melayu manakala ukiran pada pintu dan dinding memaparkan motif Barat seperti yang boleh dilihat di kediaman rasmi bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang. Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Bukit Bius di sini yang dibina pada 1922. biasanya berbumbung panjang manakala di tepi dinding dipasang tabir layar dan terdapat ukiran di pinggirnya. tingkap dan bumbung.’Di belakang pula ialah ruang kelek anak atau serambi belakang. beranda dan tiang itu sendiri memberi laluan angin di bahagian bawah rumah.Rumah tradisional Melayu Pahang yang juga dikenali dengan nama Rumah Serambi Pahang. Aceh. Seni bina rumah Pahang juga dibina bercirikan reka bentuk seni bina Melayu ‘Palladian. Bentuk berkenaan banyak diasosiasikan dengan pertembungan budaya dan pengaruh binaan Minangkabau. Reka bentuk yang lebih terbuka iaitu kehadiran tingkap yang banyak.tanggam diguna atau diperkuatkan bagi menyambung bahagian tertentu. Kediaman itu dilengkapi beberapa bilik yang dibina menggunakan kayu hutan bermutu tinggi dan tahan lama tanpa boleh dirosakkan oleh anai-anai dan haiwan pemusnah lain. Maran dan Pekan. kebanyakan rumah berkenaan masih boleh ditemui di kampung berdekatan Sungai Jelai.Pembahagian ruang rumah tersebut terdiri daripada rumah ibu dan dapur yang dipisahkan dengan ruang yang dipanggil selang. . Zaman telah berubah apabila nilai seni bina berciri moden kini lebih kontras dan mendominasi kehidupan masyarakat Melayu hari ini sehingga menenggelamkan bentuk kediaman tradisional yang sepatutnya dihargai oleh semua pihak. Temerloh. Faktor cuaca banyak mempengaruhi seni bina rumah tradisional Pahang dan ia terbukti apabila reka bentuk atap yang lebih cerun dan bertiang untuk mengelak banjir. Seni bina itu juga mengandungi ruang tertentu di bahagian hadapan iaitu ruang serambi diikuti oleh ruang ibu yang terdiri daripada ruang pentas dan ‘perbalai. Jerantut. Jawa dan Siam selain mempamerkan hasil kemahiran tukang rumah tempatan. Bugis.Sesuai dengan penempatan orang Melayu di persisiran sungai. iaitu rumah kelahiran Perdana Menteri.

Tanggam dibuat untuk mencantum bahagian rasuk dengan tiang. merbau. bunga.Pada zaman awal. lantai. Ciri binaan yang kreatif berunsurkan motif tumbuhan iaitu daun. bumbung dan rasuk. Rumah Melayu tradisional Pahang merupakan warisan seni bina yang cukup unik dan sangat bernilai. Kebiasaannya. buluh serta daun rumbia atau nipah menjadi dinding dan atap. pintu. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa. kayu menjadi tunjang kepada struktur rumah berkenaan. Rumah jenis ini biasanya berbumbung panjang manakala di tepi dinding dipasang tabir . Ia terdapat juga di beberapa buah kampung yang mana usianya hampir seratus tahun. kayu atau batang pinang menjadi lantai. anak tangga dan kekuda bumbung mempamerkan kesenian binaan kediaman tanpa menggunakan sebatang paku. manakala rotan dan akar menjadi pengikat. dinding. alang. rumah tradisional Pahang diperkukuhkan oleh penggunaan kayu hutan yang dibelah dan dijadikan papan iaitu kayu meranti. Reka bentuknya dibina oleh tukang rumah yang menampakkan kemahiran dan kreatif dalam bidang seni bina zaman silam. Rumah tradisional Melayu Pahang melambangkan cara hidup masyarakat zaman silam di pesisiran sungai yang menjadi nadi sumber rezeki dan pengangkutan yang sangat penting pada zaman berkenaan. Rumah jenis ini kian pupus. mengadaptasi cuaca dan penggunaan bahan binaan. dan haiwan terutama burung masih boleh dilihat pada ukiran di tingkap. Rumah Tradisional Melayu Pahang dikenali dengan Rumah Serambi Pahang. cengal dan beberapa jenis kayu hutan lain yang mampu bertahan sehingga lebih satu abad.

Di belakang pula ialah ruang kelek anak atau serambi belakang.layar dan terdapat ukiran di pinggirnya. Rumah Bumbung Panjang Perak . Komponennya terdiri dari rumah ibu dan dapur dan di antara keduanya dipisahkan oleh ruang yang dipanggil selang. Ia juga mengandungi ruang-ruang tertentu di bahagian hadapan sekali iaitu ruang serambi diikuti oleh ruang ibu yang mengandungi ruang pentas dan perbalai. Ruang-ruang ini digunakan untuk menanti. Bagi ruang dapur ia mengandungi ruangpenaggah serta pelantar. memasak dan sebagainya.

~Rumah Kutai~ .

maka ianya tidak perlu hiasan kerawang dan sikap rendah diri penghuni rumah ini. Ini disebabkan dinding itu sendiri tembus angin. Keringkasan reka bentuk menunjukkan yang rumah kutai adalah untuk orang biasa berbanding rekaan lain yang lebih moden dan canggih seperti bumbung limas dan bumbung Perak. Struktur asas adalah kayu keras manakala atap dibuat dari daun rumbia dan dinding pelupuh dari anyaman buluh atau rotan. tetapi terdapat sedikit keunikan dari segi keterbukaan rumah ini. Antaranya di Kampung Sayong Lembah. Rumah ini menyaksikan beberapa unsur seni struktur yang agak menarik. ringkas dan mempunyai fungsinya tersendiri. _____________________________________Ruma . Ia seolah-olah tidak mempunyai pengudaraan yang baik dan mencukupi. Kampung Kota Lama Kanan dan Kampung Bota Kanan. Dinding rumah mencapai ke paras rabung atap tanpa diselangi kerawang atau seumpamanya. Keistimewaan reka bentuknya adalah kerana ia lebih etnik dan ringkas. Rumah ini masih terdapat di negeri Perak dan telah berusia lebih 100 tahun. Rumah ini mempunyai bumbung yang agak tinggi.Rumah ini adalah dari jenis bumbung panjang. Kuala Kangsar. Rumah ini menggunakan sepenuhnya bahan binaan semula jadi yang terdapat di sekeliling kampung. Parit.

Ruang bahagian belakang digunakan sebagai dapur. .h Bumbung Panjang Perlis Rumah tradisional (traditional house of) Perlis ruangan dinding akan dihiasi dengan ukiran bermotif flora yang dicat dengan warna keemasan.

Rumah Tradisional Kadazan Sabah ***~Gambar-Gambar Rumah Tradisional ~*** .