Nama :………………………………………………… K/P:…………………………………

Amali 4 Tajuk Pengenalan

Nutrisi haiwan.

Enzim dan Pencernaan
Haiwan memerlukan makanan untuk ditukarkan menjadi tenaga dan membekalkan segala nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan.Kelas-kelas makanan terdiri daripada protein,kanji,karbohidrat dan lemak.Karbohidrat terdiri daripada polisakarida,disakarida dan monosakarida.Contoh polisakarida ialah kanji.Kanji dicernakan didalam badan menjadi gula penurun(maltose).Enzim merupakan protein yang bertindak sebagai pemangkin organic yang mengawal serta mempercepatkan tindakbalas biokimia dalam sel.Tindakan setiap enzim ialah spesifik,iaitu sejenis enzim hanya bertindakbalas dengan substrat tertentu sahaja.Setiap tindakbalas enzim boleh berbalik kerana arah tindakbalas bergantung kepada jumlah substrat dan hasil yang ada. Enzim hanya bertindakbalas pada suhu tertentu dan suhu yang optimum bagi tindakbalas berlaku ialah pada suhu badan iaitu 37 darjah celcius.Nilai ph juga turut mempengaruhi tindakbalas enzim pada substrat tertentu.Setiap enzim bertindakbalas paling cekap pada nilai ph yang optimum.Nilai ph yang optimum bagi tindakbalas tersebut adalah pada ph 7.Enzim pepsin misalnya bertindak paling efektif pada ph2 manakala enzim tripsin pula paling cekap pada ph8. System pencernaan berfungsi untuk menerima makanan,memecah makanan menjadi zat-zat tertentu yang diperlukan badan dan menyerap zat-zat tersebut ke dalam darah.Ia turut berfungsi untuk membuang makanan yang tidak tercerna daripada tubuh.Saluran proses ini berlaku disepanjang mulut,kerongkong,usus kecil,usus besar,rectum dan anus. Mengkaji tindakan enzim amylase ke atas kanji. Bikar Kertas litmus merah dan biru Silinder penyukat Termometer Tabung uji Penitis 1% larutan kanji Asid hidroklorik cair Natrium hidroksida cair Larutan Benedict Larutan Iodine

Objektif / Hipotesis Bahan dan Alat Radas

Prosedur

1. Mulut dikumur-kumur. 2. Perbuatan mengunyah dilakukan. 3. Air liur dikumpulkan ke dalam tabung uji.

1

Setiap tabung uji diisi seperti berikut: A – 3 cm³ air suling(eksperimen kawalan) B – 3 cm³ air liur campuran C – 3 cm³ air liur campuran dan 3 cm³ asid hidroklorik cair D – 3 cm³ air liur campuran dan larutan natrium hidroksida 7. Keputusan dicatatkan seperti dalam jadual dibawah. 8.C dan D. Selepas 30 minit. 9. Ujian Benedict tiada perubahan menunjukkan tiada gula penurun Iodine tiada perubahan kerana tiada kanji.enzim amylase menukar kanji kepada Tiada perubahan B Kanji + air liur Biru bertukar kuning dan mendakan merah bata terhasil 2 . Ujian Benedict pula menunjukkan kehadiran gula penurun. Air liur diuji dengan menggunakan kertas litmus. 5 cm³ larutan kanji dimasukkan ke dalam tabung uji dan dikacau. 5. Air liur dicairkan menggunakan air suling yang sama banyak.setengah daripada kandungan setiap tabung uji diuji dengan larutan iodine dan setengah lagi diuji dengan larutan Benedict yang sama banyak. 6. Campuran air liur dibahagikan kepada tiga bahagian yang sama banyak ke dalam tabung uji berlabel B.Nama :………………………………………………… K/P:………………………………… 4. Keputusan: Tabung uji Kandungan Ujian Iodin Ujian Benedict Tiada perubahan Inferen Menjadi biru kehitaman A Kanji + air suling Iodine berubah menjadi biru kehitaman menunjukkan kehadiran kanji.

ada mendakan merah bata. Tiada perubahan pada ujian Benedict kerana ketiadaan gula penurun Tiada perubahan berlaku Biru bertukar kuning. Enzim amylase dapat menghidrolis kanji kepada maltose kerana penambahan NaOH menyebabkan larutan beralkali.Nama :………………………………………………… K/P:………………………………… maltose pada ph optimum. Warna biru Benedict berubah menjadi kuning kerana kehadiran gula penurun. 3 . D Kanji + air liur + NAOH cair Ujian iodine menunjukkan ketiadaan kanji. Coklat Tiada kekuningan perubahan bertukar biru kehitaman C Kanji + air liur + HCl cair Iodine berubah menjadi biru kehitaman kerana kehadiran kanji.

Ujian Benedict menunjukkan perubahan warna biru menjadi kuning dan mendakan merah bata terhasil.Nilai ph yang optimum iaitu pada ph6. Didalam tabung uji C.Manakala ujian Benedict pula tidak menunjukkan sebarang perubahan disebabkan tiada gula penurun.tiada perubahan dicatatkan semasa ujian iodine kerana .Tabung uji A dan B berada dalam medium yang neutral manakala tabung uji D berada dalam medium beralkali.B dan D mengandungi kanji diakhir ujian kecuali tabung uji C.5membolehkan tindakan enzim berlaku secara aktif.Kanji tidak dapat terhidrolisis kepada maltose kerana ketiadaan enzim amylase.Dalam tabung uji A.ujian iodine menunjukkan berlaku perubahan kepada warna larutan yang menunjukkan kehadiran kanji.tiada perubahan dicatatkan semasa ujian iodine.Ini menyebabkan larutan menjadi berasid dan menghalang tindakan amylase keatas kanji.Walaupun enzim amylase hadir dalam larutan C.warna iodine berubah menjadi biru kehitaman menunjukkan kehadiran kanji dalal larutan. Enzim amylase bertindakbalas terhadap kanji dengan menghidrolisis kanji menjadi gula penurun iaitu maltose.57.warna biru berubah menjadi kuning dan mendakan terhasil menunjukkan kehadiran gula penurun. Bagi tabung uji D pula.Ujian Benedict tiada sebarang perubahan kerana ketiadaan gula penurun.Ini kerana tabung uji C berada dalam medium yang berasid.tindakbalas tidak berlaku kerna kehadiran asid hidroklorik.Ini menunjukkan ketiadaan kanji dalam larutan selepas eksperimen dijalankan.Julat ph untuk enzim ini bertindakbalas Perbincangan Kesimpulan 4 .Kanji telah terhidrolisis menjadi maltose dengan bantuan enzim maltose yang terdapat dalam air liur.Ini menunjukkan kanji telah terhidrolisis menjadi gula penurun.Nama :………………………………………………… K/P:………………………………… Analisis Data Tabung uji A.Manakala semasa ujian Benedict.Penambahan NaOH telah menyebabkan larutan menjadi beralkali.maltose. Melalui eksperimen yang dijalankan keatas keempat-empat tabung uji membuktikan tindakan amylase keatas kanji. Dalam tabung uji B.

Sia Chwee Khim. Mader.Bhd.Choong N.Kuala Lumpur.Biology Referens Ekspress.Singapore Pearson. Lam Hon Kee(2000)Biology The Living science. Lee S.L.Fajar Bakti Sdn.Nama :………………………………………………… K/P:………………………………… ialah ph6. 5 .Bhd.2.Penerbitan Pelangi Sdn.M(2004)Success in Biology for STPM vol.Kee Bee Suan(2011).Liew S.5 Rujukan Nalini T Balachandran.Sylvia S(2007)Biology (9th eds)New York McGraw Hill.C.5-7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful