IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN KM 10, JALAN PADANG TENGKU, 26700 KUALA LIPIS,PAHANG.

JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN KERTAS KERJA PERTANDINGAN BOLA TAMPAR AFZAN 2011 ANJURAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI SEMESTER 4
TEMPAT:
GELANGGANG BOLA TAMPAR ASTAKA KHALID AL-WALID

TARIKH / MASA :
17 - 18 SEPTEMBER 2011 / SABTU DAN AHAD 8.00 PAGI – 7.00 PETANG

KUMPULAN SASARAN:
GURU PELATIH IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN
IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________1

Golongan sasaran bagi aktiviti guru-guru memperkenalkan permainan bola tampar kepada mereka. cekap dan dapat menangani perubahan dan cabaran semasa. bakat yang ada dalam diri guru-guru pelatih dapat dipertujukkan dan dapat menanamkan sifat kesukanan dalam diri dan dapat memperkembangkan diri dari segi aspek JERIS sesuai dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Pencapaian mata atau markah adalah tertentu. 2. kemahiran profesional dan sahsiah positif supaya dapat melaksanakan tugas pengajaran dan pembelajaran ko-kurikulum dengan terancang. Pertandingannya dijalankan secara berpasukan di mana peserta menjalani acara sukan ini secara bergilir-gilir dan memungut mata untuk pasukannya.0 TAJUK Kertas Kerja Pertandingan Bola Tampar Afzan Tahun 2011 anjuran guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4. Keputusan ini adalah pertandingan sukan bola tampar ini ditentukan dengan mengira pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan bagi jumlah mata yang diperolehi oleh setiap pasukan itu.1. Sehubungan itu guru-guru pelatih yang dilatih perlu memiliki pengetahuan. melalui pertandingan ini. Peningkatan kualiti pendidikan guru bertujuan melahirkan guru-guru pelatih yang kreatif. berakhlak mulia.0 PENGENALAN Kualiti pendidikan ditentukan oleh kualiti guru pelatih itu sendiri. Selain itu. sistematik dan berkesan. Pertandingan Bola Tampar tersebut merupakan kegiatan yang melibatkan pelbagai pergerakan asas yang dijalankan dalam bentuk permainan. berketrampilan. berasaskan prestasi setiap peserta dalam acara yang IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________2 .

IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________3 . Bola tampar adalah permainan yang unggul kerana bilangan pemainnya boleh diubahsuaikan. Bola tampar merupakan satu sukan aktif. Mata dikira apabila bola jatuh ke dalam gelanggang lawan.Sukan bola tampar di Malaysia bermula sekitar tahun 1920-an di Pulau Pinang. lawan melakukan kesalahan atau lawan gagal mengembalikan bola dengan betul. taman bermain atau di pantai. Ia boleh dimain di gimnasium. dewan sukan. . Ia dipopularkan oleh pelajar-pelajar yang baru pulang daripada Universiti Chi-Nan.3. sebelum berkembang di Selangor dan negeri-negeri lain. Setiap pasukan yang mempunyai enam pemain dibenarkan memukul bola tersebut tiga kali berturut-turut. Bola tampar adalah permainan berpasukan untuk semua golongan tidak kira lelaki atau wanita. kebolehan melompat ditekankan dalam permainan ini. Ia boleh dimain oleh beberapa orang seperti 3 dan 4 orang atau ramai seperti 10 dan 12 orang di dalam kawasan yang kecil. Kos permainan ini murah dan sangat sesuai untuk semua umur dan kebolehan.pemain elit atau pemain baru. Disebabkan banyak serangan memerlukan pemain menyentuh bola di atas jaring. orang muda atau orang tua.0 PENGENALAN PERMAINAN BOLA TAMPAR Bola tampar merupakan satu sukan Olimpik di mana dua pasukan yang dipisahkan oleh satu jaring tinggi menggunakan tangan atau (jarang) bahagian badan lain untuk memukul atau menampar sebiji bola melangkaui jaring kepada lawan . Shanfhai. Ia boleh menjadi jenis permainan ringan atau berat mengikut keupayaan dan kehendak pemain bergantung kepada umur dan kemahiran peserta-peserta.

bersemangat dan kental dalam menghadapi cabaran alam pendidikan. 5. aktiviti yang kami lakukan pada karnival sukan ini boleh diaplikasikan dalam proses pengajaan dan pembelajaran kelak. Selain itu ianya sebagai persediaan latihan bagi ke guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani mempelajari karnival sukan sebelum dihantar bagaimana mengajar mengatur strategi sekolah.0 RASIONAL Melalui penganjuran Pertandingan Bola Tampar ini. ia dapat memberi tunjuk ajar dan peluang kepada guru pelatih PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4 untuk mengelolakan karnival sukan ini dalam permainan bola tampar.emosi. Guru-guru pelatih juga dapat mempelajari bagaimana untuk mengatur dan menyelesaikan permasalahan sekiranya berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung supaya semasa ingin mengadakan pertandingan bola tampar di sekolah nanti mereka sudah mempunyai pengalaman untuk berhadapan dengan masalah yang berkaitan undang-undang bola tampar dan sebagainya. Seterusnya.0 MATLAMAT Pertandingan Bola Tampar adalah bertujuan untuk mempelajari bagaimana pengurusan penganjuran sesuatu sukan itu dijalankan termasuk dalam kurikulum PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4. sabar. rohani. Karnival Sukan ini dapat membentuk jasmani. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________4 .4. intelek dan sosial serta melatih bakal guru menjadi seorang pendidik yang tabah.

5. Memberi pendedahan kepada semua guru pelatih bergiat aktif dalam permainan bola tampar sebagai satu permainan yang mudah. 6.7. Guru-guru pelatih dapat mempelajari kemahiran-kemahiran asas yang terdapat dalam permainan bola tampar. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________5 . mengurus dan mengelolakan aktivitiaktiviti kesukanan. Dapat memupuk sifat kemasyarakatan seperti semangat berpasukan. 6. Guru-guru pelatih dapat mengaplikasikan permainan bola tampar dalam aktiviti dan kehidupan seharian dan juga dalam permainan bola tampar sebenar. 6. 6. memperkenalkan permainan bola tampar yang sebenar. 6. Pelajar dapat merancang. semangat kesukanan dan kepimpinan. patuh pada peraturan dan juga berdisiplin dalam kalangan guru-guru pelatih. Sistem pertandingan ini memberi peluang kepada peserta untuk mengetahui sistem kalah mati 2 kali yang jarang digunakan dalam mana-mana pertandingan. 6.4.3. Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim di kalangan rakan-rakan guru pelatih dengan pensyarah di samping.6.2.6.0 OBJEKTIF 6. Memberi peluang kepada guru-guru pelatih menunjukkan bakat dalam permainan bola tampar.8.1. 6.

MASA DAN TEMPAT PERLAKSANAAN Aktiviti ini dijangka akan dijalankan pada ketentuan berikut : Tarikh Hari Masa Tempat : : : : 17 – 18 September 2011 Sabtu dan Ahad 8.Astaka Khalid AlWalid IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________6 .0 CADANGAN TARIKH.00 pagi hingga 7.7.0 KUMPULAN SASARAN : 7.1 Guru-guru pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan 8.00 petang Gelanggang Bola Tampar.

0 SENARAI AHLI JAWATANKUASA AHLI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 PENASIHAT ENCIK KAMAL BIN SUHAIMI PENGERUSI MOHD SHUKRI BIN ABDUL AZIZ PENOLONG PENGERUSI KHAIRUL UMMAH BIN ABD HAMID SETIAUSAHA FAIZNUR HANEM BINTI ISMAIL BENDAHARI NUR SYAMIMI BINTI KAMARUDIN AHLI JAWATANKUASA GURU PELATIH PISMP PENDIDIKAN JASMANI SEMESTER 4 IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________7 .9.

AHLI JAWATANKUASA PERLAKSANA PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 PENGERUSI MOHD SHUKRI BIN ABDUL AZIZ PENOLONG PENGERUSI KHAIRUL UMMAH BIN ABD HAMID SETIAUSAHA FAIZNUR HANEM BINTI ISMAIL BENDAHARI NUR SYAMIMI BINTI KAMARUDIN AHLI JAWATANKUASA PERALATAN MUHAMMAD AZAN BIN AMIN MUHAMMAD ARIF BIN DZULKEFLI MOHD AZREN BIN NIJAR IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________8 .

MINUMAN ABU SUFIAN BIN SUPAAT MUHAMMAD AIZUDDIN BIN AHMAD PUBLISITI DAN DOKUMENTASI NURUL NADIRA BINTI NASARUDIN IZZAT BIN ROSLAN KESELAMATAN DAN KEBAJIKAN MOHD NAJIB BIN ABDUL HAMID MOHD HAIRULZI BIN MAZLAN CENDERAMATA DAN HADIAH ADI SOFAN BIN MD YUSOF AZROL ABU BAKAR SAMBUTAN HASNUN AMAR BIN HASSAN MOHD HELMI BIN MUSTAFA KAMAL URUS SETIA (PENDAFTARAN) SITI MADIHAH BINTI SULEIMAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________9 .

00 X 2 = RM 90.1.0 HADIAH DAN CENDERAMATA Johan Naib Johan Ketiga : Medal 10 pemain dan hamper : Medal 10 pemain dan hamper : Medal 10 pemain dan hamper 10.00 11..00 RM 30.0 SUMBER KEWANGAN 10.MIRA ASHILA BINTI ASMUNI 9.00 X 10 X 3 = RM 150.2.00 IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________10 . Yuran pernyertaan peserta – RM20.00/sepasukan Kutipan AJK Pelaksana – RM95.00 = RM 10.00 X 3 RM 5.00 CATATAN JUMLAH = RM 250.0 ANGGARAN PERBELANJAAN JADUAL PELAKSANAAN DAN ANGGARAN PERBELANJAAN PERTANDINGAN BOLA TAMPAR 2011 JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN KUALA LIPIS PAHANG DARUL MAKMUR BIL 1 2 3 PERKARA Medal Hamper Minuman ANGGARAN PERBELANJAAN (RM) RM5. 10.

7. Setiap pasukan terdiri daripada 10 orang pemain iaitu 6 pemain utama dan 4 pemain simpanan. Borang pendaftaran pasukan mestilah dihantar kepada AJK Perlaksanaan 3 hari lebih awal untuk dimasukkan dalam senarai perlawanan. Segala keputusan pengadil adalah muktamad dan para peserta mestilah akur keputusan pengadil. 3. 8. Pertandingan yang dijalankan adalah mengikut sistem kalah mati 2 kali. 10.12. Peserta mesti berada di lokasi pertandingan 10 minit sebelum perlawanan pertama dimulakan. 4. Pakaian setiap pasukan mestilah seragam dan kemas. 6. 2. berseluar track bottom dan menutup aurat bagi lelaki dan juga perempuan. Diwajibkan memakai kasut dan stokin yang sesuai untuk bermain supaya mengelakkan sebarang kecederaan.0 SYARAT-SYARAT PENYERTAAN 1. 5. Setiap pasukan dikehendaki membayar perlawanan ini. Undang-undang pertandingan adalah berdasarkan undang-undang yang telah ditetapkan oleh Persatuan Bola Tampar Malaysia. Pemain mestilah terdiri daripada kumpulan guru pelatih IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan. RM 20 untuk menyertai IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________11 . 9.

0 KEMUDAHAN DAN PERALATAN Kemudahan/Peralatan yang diperlukan: BIL. Papan putih Marker Pen Healer Bola Tampar Kerusi/Meja Plastik sampah hitam Kotak Pertolongan Cemas Payung Kad manila PERKARA 2 4 2 4 4 1 paket 2 kotak 2 4 keping JUMLAH 14. 3. 7.13. 2. 4. 1. 6. 5.0 ATURCARA MAJLIS IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________12 . 9. 8.

30 pagi 7. 8. Bacaan doa oleh AJK Perlaksanaan 18 September 2011 8.15 pagi 8.45 pagi.0 BORANG PENYERTAAN IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________13 .15 pagi 8.00 tgh - Bersurai 15.45 pagi - Taklimat oleh penyelaras/ajk Pertandingan dimulakan Semua peserta berkumpul di Court Bola Tampar Astaka Khalid Al-Walid pada jam 7.TARIKH 17 September 2011 7.30 pagi 11. Perasmian Penutup oleh Pengarah/ Penyelaras Pengumuman keputusan Bacaan doa oleh AJK Perlaksanaan 12.45 pagi.45 pagi - TENTATIF Semua peserta berkumpul di Court Bola Tampar Astaka Khalid Al-Walid pada jam 7.00 pagi - Taklimat oleh penyelaras/ajk Pertandingan dimulakan Pertandingan Karnival Bola Tampar tamat.

0 PENUTUP Adalah diharapkan Pertandingan Bola Tampar Afzan 2011 ini dapat dijalankan dengan lancar dan teratur mengikut perancangan sekaligus dapat melahirkan guru-gurU pelatih yang memenuhi aspek intelek. rohani.NAMA KUMPULAN : BIL NAMA NO. Kami Jawatankuasa kerja guru pelatih IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________14 . TELEFON 16. dan jasmani. emosi. Jawatankuasa kerja juga menaruh harapan dan keyakinan yang tinggi terhadap kerjasama dan komited semua ahli jawatankuasa yang terlibat dalam menjayakan Karnival Bola Tampar ini.

................PISMP Pendidikan Jasmani Semester 4 mengharapkan sokongan dan bimbingan dari pihak-pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan pertandingan ini sejajar dengan slogan yang dialu-alukan oleh kerajaan iaitu ‘Badan Cergas............. . Pertandingan Bola Tampar 2011........ Otak Cerdas............... IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________15 ...... Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan..... Disemak oleh........ IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan.. KAMAL BIN SUHAIMI) Penasihat....... (TN HAJI SALLEH BIN MOHAMMED SHEH) Ketua Jabatan..... Disahkan oleh............. (EN.......... ......................

.......... (ENCIK JAAFAR BIN IDRIS) Pengarah........ IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan.. . Diluluskan oleh.. IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________16 ...................IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan..........................

IPG KAMPUS TENGKU AMPUAN AFZAN ________________________________________________________________17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful