OБУКА ЗА САКУПЉАЊЕ, СУШЕЊЕ И

СКЛАДИШТЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА

ПРИРУЧНИК ЗА ПОЛАЗНИКА

САДРЖАЈ:

1.МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА НА РАДУ
2. ОСНОВНА ПРАВИЛА САКУПЉАЊА БИЉА
3. БОТАНИЧКО ПОЗНАВАЊЕ БИЉА
3.1 ЛЕКОВИТО БИЉЕ
3.2 ОТРОВНО БИЉЕ
4. БРАЊЕ ПОЈЕДИНИХ ДЕЛОВА БИЉАКА И ВРЕМЕ БРАЊА
4.1.БРАЊЕ ПОЈЕДИНИХ ДЕЛОВА
4.2.ВРЕМЕ БРАЊА
5. КАЛЕНДАР САКУПЉАЊА
6. СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА
6.1. ПРИРОДНО СУШЕЊЕ
6.2. ВЕШТАЧКО СУШЕЊЕ
7. ПАКОВАЊЕ И ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА
7.1 ПАКОВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА
7.2 ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА

УВОД
Приручник за полазнике Обуке за сакупљање, сушење и складиштење лековитог
биља развијен је у оквиру пројекта Развој система функционалног основног
образовања одраслих у Србији – „Друга шанса“. Приручник је намењен полазнику
који се образује у школи за основно образовање одраслих и ослања се на принципе,
циљеве и исходе функционалног основног образовање одраслих и на циљеве и
исходе програма обуке за сакупљање, сушење и складиштење лековитог биља.
Послови сакупљања, сушења и складиштења лековитог биља. припадају подручју
рада Пољопривреда, производња и прерада хране и групи занимања у
пољопривреди. Редовно похађање обуке уз употребу овог приручника омогућује
стицање основних знања, вештина и стручних компетенција на пословима
сакупљања, сушења и складиштења лековитог биља. Стечена знања, вештине и
стручне компетенције омогућују даљу стручну обуку за послове гајења лековитог
биља.Сврха Приручника је унапређење знања и вештине неопходних за успешно
обављање послова сакупљања, сушења и складиштења лековитог биља. Садржаји
дати у приручнику такође омогућују успешно припремање и полагања испита за
обуку.
Приручник се састоји из неколико целина. У првом поглављу обрађене су мере
безбедности и заштите на раду на послови сакупљања, сушења и складиштења
лековитог биља. У другом поглављу дата су основна правила сакупљања лековитог
биља која имају за циљ да укажу на та правила и проблеме и опасности који могу
настати ако се не придржавамо правила.У трећем поглављу обрађене су
морфолошко – биолошке особине биљака на основу којих можемо извршити
детерминацију биљака. У четвтртом поглављу је објашњено који се делови биљака
беру и у које време. У петом пшоглављу је дат календар сакупљања лековитог
биља .У шестом поглављу су објашњени начини сушења лековитог биља. У седмом
поглављу су описани начини паковања и чувања лековитог биља.

На крају сваког поглавља дате су дефинициоје кључних појмова који се користе у
тексту, као и питања и задаци чији је циљ провера наученог и разумевања
прочитаног.

1. МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТА ЗДРАВЉА НА РАДУ

Сушити се не сме на земљи или на трави. на сувом месту које се може добро проветравати. Мора се радити врло пажљиво . сушница за воће . а у случају хладног и влажног времена. 5. Да би се то постигло . Биље се сме брати само по лепом и потпуно сувом времену. 2. промаја мора бити што јача. Никад се не сме обрати сво лековито биље на једном терену (земљишту). Неопходно је ношење радне одеће(радно одело.Ако се суши под ведрим небом увек прети опасност од кише и другог невремена . поцрни. Сушење треба извести што брже.. 7. да биљку неби уништили и да би те исте или идућих година имали поново користи од ње. брижљиво и чисто. Једно лице сме сакупљати само једну врсту лековитог биља и тек када оно прецвета . ако није трошно може се превртати. Осушено биље треба чувати у добро затвореним судовима. Јер. чардак или нека друга покривена просторија најбоља су места за сушење. кад се роса дигла. али не преко 50 С. рукавице и по потреби заштитна маска). који могу упропастити сву робу (биље). постане пегаво.Влажно и росно биље потамни . Цвеће и лишће мора се сушити у хладу да би сачувало боју. тако и са самом биљком која остаје у земљи треба поступати врло нежно. 4. прећи на брање друге врсте . 6. На сунцу се сме сушити само крупно корење.Пре него што се укључите у процес рада неопходно је да се информишете о опасностима на послу. треба га раширити у што тањем слоју.Нарочито треба пазити на отровне биљке. врећама од двоструке дебеле хартије. већ само на лесама. остављајући известан број најлепших примерака биља за семе. ако једно исто лице сакупља истовремено више врста лековитог биља . него се мора рационално (разумно) сакупљати. Таван. чизме. Зато треба да се упознате правилник о заштити на раду и последице које могу настати услед непридржавања датих упутстава. постоји стална опасност да се оно помеша. 3. упали се и поквари. сандуцима постављеним хартијом итд. ОСНОВНА ПРАВИЛА САКУПЉАЊА БИЉА 1. 2. Придржавајући се ових правила омогућава се да производи од лековитог биља буду константног и довољног квалитета .Како са убраним деловима биљке. мора се грејати просторија у којој се биље суши.

ђурђевак.пелен подбел. тако да се брање ту једино и исплати.јер јој земљиште и поднебље ту највише прија.кршевитим пределима.купина. татула. пошто и нешкодљиве примесе нису дозвољене . Најбоље мирисно лековито биље успева у сушним .где има велики број сунчаних дана у години.Тисе и других река. који делови биља се суше директно на сунцу? 3.боквица боровница.црни слез.Наведи основна правила сакупљање биљака? 2.русомача. а напрстак не подноси креч.имела.даниноћ. 3.матичњак .чемерика.линцура.гороцвет.сланим низијама.велебиље.1 ЛЕКОВИТО БИЉЕ Лековитобиље(неотровно лековито биље): анис.мак.бели слез. БОТАНИЧКО ПОЗНАВАЊЕ БИЉА За успешан и правилан рад први и најважнији услов је ботаничко познавање лековитог биља кога биљар жели брати и разликовање од отровног .коријандер.Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Задаци за проверу знања: 1.слаткапапрат.зова.вратић.јагорчевина.2 ОТРОВНО БИЉЕ Отровно лековитобиље: буника.ким. . jасен. Овче поље итд.шипурак 3.липа.коприва.влажну земљу поред Дунава.На тим местима оно је најбољег квалитета. Дивизма тражи земљу са много креча.глог.кичица. дигиталис.једић. морач.бели.песковиту. Радити треба врло чисто и пажљиво .мразовац.слаткикорен. јер и оне. нана.ражена главница.бадем. Велебиље воли пропланке у буковим шумама.раставић. донекле смањују лековиту .жалфија.клека.шкодљивог или нешкодљивог биља.Сваки крај има своје лековите биљке. кантарион. Тако на пример: камилица успева и најбоља је у житородним сувим . Свака биљка има своје место или крај где најбоље успева .трњина. Приликом брања врло је важно пазити да се неотровна биљка не помеша са отровном.дивизма.маслачак.иђирот.малина.камилица.горкадетелина.лимун. а још више трговачку вредност робе.као што су Војводина. оман. хајдучка трава.траваива. мајкина душица.бухач. равницама .Зашто једно лице сме сакупљати само једну врсту лековитог биља? 3.турчинак. Бели слез тражи дубоку. одољен.кокотац.враниловатрава.

ражена болест Биље се сме брати само по потпуно сувом времену . « биљним календарима» који се израђују за сваки крај (регион) : . што зависи од надморске висине и географског положаја. Од липе. када се роса дигла .Навести неко отровно и неко неотровно лековито биље.Шта све утиче на трговачку вредност биља? 4.Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Херба – надземни део биљке Задаци за проверу знања: 1. БРАЊЕ ПОЈЕДИНИХ ДЕЛОВА БИЉАКА И ВРЕМЕ БРАЊА 4. кукурека употребљавају се подземни органи : корење.ВРЕМЕ БРАЊА Време брања лековитих биљака даје се у тзв. Берба и сакупљање лековитог биља врши се по лепом и сунчаном времену и то када биљни делови који се користе садрже највише активних састојака. неме ни лековиту ни трговачку вредност . 4.2. 2. зове. И најбоље . Од ражи се сакупља тврда главница . јагорчевине. ако је брано мокро или влажно. валеријане. пиревине.Шта је важно знати приликом брања биља? 3. ризоми или луковице. мразовца . па је због тога неопходно сваке вегетацијске сезоне брати лековито биље. Према влази осетљиви су сви надземни делови биљке .најлековитије биље . јер се поквари. омана. а највише цветови. ђурђевка тражи се цвет.1. Преостале биљне делове из претходне године требало би спалити или на неки други начин уништити. велебиља. папрати . јер губе лепу боју и пријатан мирис. Све биљке се не сакупљају у исто време и на исти начин. Биљни делови своју лековитост задржавају само годину дана .БРАЊЕ ПОЈЕДИНИХ ДЕЛОВА Од линцуре .

док плодови за сушење сакупљају се пре потпуне зрелости сем шишарке и крсташица које се сакупљају ноћу за време росе . Фазе развоја и фенофазе је неопходно добро познавати за сваку врсту . клима . Најважније је знати да се биље бере током целе године и да активност биљара ниједног тренутка не мора престати.цвет се сакупља када једна трећина цветова почиње да се отвара. КАЛЕНДАР САКУПЉАЊА Све биљне врсте одликују се сменом одређених фаза развића током живота и фенофаза током године.плод . јер различито биље има различито време појављивања .лист када биљка почне да цвета .. Код свих биљних врста разликују се три карактеристичне фенофазе: листање. како би се могао израдити календар сакупљања лековитог биља.Време брања лековитог биља даје се у тзв. .семе се сакупља у потпуној зрелости . брезови и други пупољци.подземни органи ваде се у јесен након опадања лишћа или у рано пролеће Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Херба – надземни део биљке Вегетациони период – период од ницања до бербе Задаци за проверу знања: 1. цвет подбела и друго.Које су три карактеристичне фенофазе у развоју свих биљака? 3. цветање и плодоношење. а две трећине је у пупољку .Како време брања утиче на лековитост и трговачку вредност биља? 5. зубача и пиревина. рељеф и др. Тај календар неће бити исти за сваки део наше земље. маслачак. Календар сакупљања лековитог биља Јануар: имела Фебруар : имела. сочни плодови се сакупљају у фази потпуне зрелости . у зависности од многих фактора : надморска висина.кора пре олиставања или по опадању лишћа . борови.надземни део (херба) на почетку фазе цветања или када су биљке у пуном цвету .пупољци се сакупљају у рано пролеће пре олиставања . _______________________________ 2.

дивизма. репушина. кадуља или жалфија. јагорчевина. глог. мајчина душица. исландски лишај. бундевино семе. Октобар: ангелика. љубичица. храстова кора. росуља. навала. коприва мртва.. нана. оман. репушина. оскоруша. матичњак. добричица. срцопуц. коприва.слез бели.. купина. брђанка. дивизма. срчењак. клекиње. маслачак. јагорчевина. љубичица. кантарион. буника. одољен. руса. трњине. крушина. жаворњак. купина. мразовац. слез бели и црни. и црни. маслачак.крушка. русомача. мајкина душица. маслачак. боровница. ивањско цвеће. велебиље. татула. коприва-мртвабела. липа. рутвица. першун. маслачак. Јун: бели слез. гороцвет.разгон.. велебиље. репушина. зова. јагода.. хмељ.малина. кокотац. першун. трн и др. троскот. слез црни. дрењине. боровница. милодух. слез бели. видац. срчењак . мајска ружа. хајдучка трава. бреза. линцура. бели слез татула. бреза. невен.. крушина. раставић. горка детелина. плућњак. чемерика. невен. коприва. матичњак. нана. дивљи кестен. боквица. храстова и друге коре. Јул: боквица.. црвоточина. клекиње.купина. јагорчевина.купине. невен.. пупољци од тополе. клека. пиревина. милоглед. мајкина душица. нар. клекиње. бухач. зова. пелен. зечји трн. глог. зечији трн. пелен. жир. јагода .Март: зубача. брезе и другог дрвећа. смрдуша. медвеђе грожђе. орах. раставић . брђанка. велебиље. лазаркиња. милодух. зечји трн. смиље. пелен. руса. Децембар : имела . хмељ. дуња. добричица. боквица. горка детелина. смиље. буника.дивља ружа. мразовац. пасуљ. пасуљ. хајдучица. ситница. кестен питоми. боровница. раставић. зова . одољан. линцура. татула. смрдуша. пасуљ. петровац. маслачак. видац.. турчинак. кантарион. морач. мразовац. хајдучица. нар. плућњак. глог. оман.. ким. јагода. вирак. репушина. врбова кора и др. трњине. дивља ружа (шипак). добричица. Август: боквица . Новембар: глогиње. брусница. орах.. жутика и др. чемерика. жалфија. гороцвет. нана. сапуњача. пелен. глог. росуља. кантарион. различак. подбел. коприва. Април : божур. велебиље. плућњак. жаворњак. подбел. коприва. лавандула. камилица. различак. даниноћ. пелен. пиревина. вратич. буника. матичњак. липа. слатки корен.. морач. орах. репушина срчењак (трава од срдобоље). враниловка. коприва. мајоран. мајоран. ким. дивизма. горка детелина. брђанка. црвоточина. подбел. ђурђевак. подбел. кестен. Септембар: чемерика. одољан. зубача. различак. камилица. подбел (цвет и лист). коприва. зубача и др. росуља. Мај: божуров и багремов цвет. ситница.

киша . стабло углавном се суше у танком растреситом слоју на лесама.природно сушење .Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Херба – надземни део биљке Вегетациони период – период од ницања до бербе Задаци за проверу знања: 5. СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Сушење је најједноставнији и најчешћи облик конзервирања лековитог биља. Свеже биљне делове треба сушити тако да сачувају боју и хемијски активне материје. јер се са испаравањем воде губи и етарско уље. Најпогодније просторије за то су тавани .коморе и сл. потамни и постаје неупотребљив. ПРИРОДНО СУШЕЊЕ Сушење напољу под ведрим небом и често се користи приликом сушења самониклог лековитог биља и коренова. асурама и даскама у сенци. Природно сушење изискује много простора и зависи од временских прилика (сунце. исеку по дужини на 2 до 4 дела и суше директно на сунцу. На основу извора топлоте разликују се: .вештачко сушење 6. на промаји. Неправилно осушени биљни материјал лако се квари . Подземни органи биљке се претходно оперу . шупе . цветови .1. . упали се. Листови. ветар). Према досадашњим сазнањима није препоручљиво да се ароматично биље суши изнад 40-55 С . Приликом сушења треба избегавати често превртање да не би дошло до дробљења и уситњавања материјала. Календар сакупљања: (повежи стрелицама) Јануар Фебруар Март Април Мај Јун имела маслачак јагорчевина кантарион линцура глог јул август септембар октобар новембар децембар 6. чардаци .

У термичким сушарама време сушења се скраћује на сате . Разликују се следећи типови сушара: . 6. При сушењу топлим ваздухом могу се подешавати: температура ваздуха (40 – 80 С) релативна влажност ваздуха и брзина протока ваздуха. У сушари се мора обезбедити слободан проток ваздуха да би испаравање и одвођење влаге текли што брже. 2. корење се суши и до 2 недеље).2. 4.Дужина сушења зависи од временских прилика . 6. 5. годишњег доба и структуре материјала ( лишће и цветови се суше краће . топлим и врелим ваздухом. а у модерним постројењима и на минуте. 3 до 8 дана . Тело сушаре Вентилаторска група Топлотни агрегат Врата сушаре Леса Регулатор ваздуха Сушара са коморама . 3. ВЕШТАЧКО СУШЕЊЕ На основу температуре ваздуха .сушаре са коморама . Трајање сушења је неколико сати.сушаре са транспортним тракама Шема кућне мини сушаре на електричну енергију или чврсто гориво 1.сушаре тунели . може бити хладним.

Који су типови сушара за вештачко сушење лековитог биља? 3. Овај начин сушења погодан је за неке врсте лековитог биља ( datura sp. велике и мале . 7.. ПАКОВАЊЕ И ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА 7. solanum laciniatum . vinca minor) itd.1 ПАКОВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Паковање биља зависи од врсте биља .Шема тунелске сушаре При сушењу врелим ваздухом температура ваздуха је од 200 – 1000 С . његове количине. удаљености . начина превоза . У последње време се примењује и сушење помоћу сунчеве енергије у пластеницима (соларне сушаре) Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Херба – надземни део биљке Вегетациони период – период од ницања до бербе Задаци за проверу знања: 1. Најчешће се пакује у бале.Наброј делове мини сушаре. као и од захтева купаца. а трајање свега 2 до 5 минута.Шта је сушење лековитог биља? 2.

Неопходно је да складишта буду чиста и дезинфикована. У одвојеним просторијама треба чувати и биље продорног мириса. картонске кутије. лист. а температура не виша од 25С.2 ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Осушено лековито биље мора бити добро запаковано и склоњено на суво место које се може често проветравати. топлота. нечистоћа и нагле промене температуре. Биље са отровним материјама мора се чувати одвојено од другог биља. Најчешћи узроци кварења су влага . Рок чувања неких биљних дрога? Дрога Корен белог слеза Плод кима Година . облажу се пак папиром црне или плаве боје . 7. стабло) пакују се и чувају у мањим лименим кутијама . Неопходно је водити рачуна о противпожарној заштити. а уколико се транспортују у сандуцима од чамовине или картонским кутијама . јер су осетљиве на светлост. Приликом пуњења кутија и сандука не сме се сабијати како се не би уситнила и издробила.џакове(од папира и полиетилена).Подземни органи се могу паковати у вреће или сандуке разних величинаНајлон кесе се не примењују за чување биља. Кључни појмови: Дрога – осушени део биљкке који се користи за нлечење Херба – надземни део биљке Вегетациони период – период од ницања до бербе Задаци за проверу знања: 1. За чување осушеног лековитог биља користе се промајна и сува складишта. Нежни делови биљке (цвет .Који су најчешћи узроци кварења лековитог биља ? 2. Ускладиштено биље треба етикетама обележити и водити тачну евиденцију о количини и месту ускладиштења. Релативна влажност ваздуха треба да је ниужа од 60% .

Цвет камилице Цвет липе Цвет зове Кора храста .

OБУКА ЗА САКУПЉАЊЕ. СУШЕЊЕ И СКЛАДИШТЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА ВОДИЧ ЗА НАСТАВНИКА .

2. 5. 6. 3. 4.САДРЖАЈ: УВОД ОПШТИ ПРИСТУП У РЕАЛИЗАЦИЈИ ОБУКЕ ОПШТИ ИСХОДИ ОБУКЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМА ОБУКЕ 1. 7. МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТА ЗДРАВЉА НА РАДУ ОСНОВНА ПРАВИЛА САКУПЉАЊА БОТАНИЧКО ПОЗНАВАЊЕ БИЉА БРАЊЕ ПОЈЕДИНИХ ДЕЛОВА БИЉАКА И ВРЕМЕ БРАЊА КАЛЕНДАР САКУПЉАЊА СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА ПАКОВАЊЕ И ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА .

То значи да полазници у току реализације обуке морају имати могућносат да конкретизују. Функционално основно образовање одраслих (ФООО) представља организациону и програмску интеграцију основног општег образовања. Очекивани општи исходи/међупредметне компетенције наставног програма функционалног основног образовања одраслих као интегрисане целине су: 1. обука за сакупљање. обављање једноставних послова и даље образовање и учење. с једне. У оквиру првог циклуса полазници завршавају програм који је еквивалентан програму прва четири разреда редовног основног образовања. и стручне обуке. Истовремено. дигитална писменост 5. математичка писменост 3. вредности и ставова неопходних за практично и конструктивно решавање проблема и суочавање са изазовима у свакодневном животу и раду. Водич развијен је као део подршке наставницима за успешну реализацију обуке. сушење и складиштење лековитог биља развијен је у оквиру пројекта Развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији – „Друга шанса“који се реализује у периоду од 2011 до 2013. иницијативност и предузетништво 12. године. основе научне писмености 4. решавање проблема 7. Општи исходи ФООО су претпоставка за организацију обуке за сакупљање. грађанска одговорност у/за демократију 9. социјалне интеракције и сарадња са другима 8. Трећи циклус (VII i VIII разред) односи се на завршетак основног образовања и стручну обуку за обављање једноставнијих послова. унапређивање породичних и личних услова живота. културна свест. језичка писменост 2. управљање сопственим учењем 6. У другом циклусу (V i VI разред) одрасли стичу основно опште образовање. мултикултуралност и креативност. Општи циљ Функционалног основног образовања одраслих јесте стицање и унапређивање знања. својим садржајем и начином његове реализације треба да допринесе постигнућу општих исхода ФООО. с друге стране. као интегрални део ФООО.УВОД Водич за наставнике који изводе Обуку за сакупљање. здравствене компетенције 10. Функционално основно образовање одралих је намењено свим особама старијим од 15 година које немају завршено основно образовање и остварује се у оквиру три циклуса учења од по годину дана. активно учешће у друштвеној заједници. еколошке компетенције 11. сушење и складиштење лековитог биља и постигнуће њених исхода и циљева. вештина. и унапређују своју . сушење и складиштење лековитог биља.

осмишљавају властите стратегије учења. специфични исходи потребно време. Обука за сакупљање. сушење и складиштење лековитог биља и Водичем за сакупљање. План има следеће елементе: 1. буду проактивни. сушење и складиштење лековитог биља. садржински и временски избалансирана пројекција активности учења. сушење и складиштење лековитог биља непосредно се ослања на постигнуће исхода биологије и хемије. 3. сушење и складиштење лековитог биља Централни део овог Водича је план или сценарио за постигнуће општих исхода обуке. По својој основној структури (исходима на чију реализацију упућује) Водич за наставника је компатибилан са Програмом обуке за сакупљање. Модул примењене науке има функцију припрему полазника за стручне обуке у подручју рада пољопривреде. циљ. Водич ипак не представља обавезујући и општеважећи. Водич је конципиран као нека врста упуства за реализацију обуке. 7. потребни ресурси потребни материјали процедура за реализацију активности. 4. 5. разумеју значај здравља и здравог окружењу. Приручником за полазнике обуке за сакупљање. начин провере наученог (питања и задаци за полазнике). План је кохерентна. материјала и начина провере наученог. контекстуализују базичне научне принципе у обављању радних активности. мотивише га на планиран и систематски приступ обуци и инспирише да трага за начинима реализације обуке који су најадекватнији за ситуацију у којој они реализују обуку.језичку и математичку писменост. По завршетку овог модула полазник ће бити у сању да : - познаје правила сакупљања биља разликује делове биљака и време њиховог брања бере по календару сакупљања препознаје отровно биље природно суши биљке вештачки суши биљке пакује биље примењује мере безбедности и заштите здравља. већ пре препоручени и могући моделе реализације обуке. 2. Његова је основна функција да усмери наставника. а посебно на постигнуће исхода модула примењених наука. решавања проблема. неопходних ресурса. . 6. кооперативни и осетљиви на културу и системе вредности оних са којима раде и уче.

вештине. Повратна информација о постигнућу мора бити објективна и правовремена. ставови и вредности која су у програму обуке означени као специфични исходи програма. али и да. У остваривању обуке неопходно је да наставник примењује основно дидактичко правило – казати. На тај начин обука има интегралан карактер и добија обележја ситуационог учења и учења путем деловања. на основу које он доноси одлуку о његовом запошљавању. сушење и складиштење лековитог биља. Сваку наставну јединицу треба започети питањима из свакодневног живота која су полазнику позната. Они описују опште резултате учења. У реализацији обуке користити следећи општи образац: Информација Демонстрација Увежбавање индивидуално или групно Повратна информација Начин рада. У начину реализације обуке доминантан је интерактивни начин рада. индивидуални или групни. Повратну информацију о постигнућу полазника наставник добија увидом у извршење задатака и кроз разговор са полазником Полазницима који су мање . општи исходи су стручне компетенције. Према томе. односно оно што ће полазник бити у стању да (у)ради по завршетку обуке. после чега следи систематско презентовање и разматрање неопходних информација и садржаја који се односе на дату тему. Општи исходи представљају информацију за послодавца о томе које послове је полазник у стању да обави. До постигнућа општих исхода долази посредством усвајања посебних знања. Општи исходи обуке су изведени из уобичајеног технолошког процеса и редоследа операција код послова сакупљање.Општи приступ у реализацији обуке Основни напор и наставника у реализацији обуке треба да буде усмерен на постигнуће општих исхода програма. односно способности да се према дефинисаном стандарду или доброј и уобичајеној пракси обаве конкретне радне улоге. Напредовање полазника потребно је прати кроз самосталан практичан рад. Након тога се организује практичан рад полазника. исто тако треба да омогући и да сами полазници буду у прилици да једни са другима размењују сопствена искуства. у разговору са наставником. због чега се они и директно наводе у уверењу о положеном испиту за обуку. функције или дужности. односно процеса обуке. показати и захтевати да се уради. чиме се избегава њена вештачка подела на „теоријски“ и „практични“ део. добију одговоре на питања са којима се суочавају у процесу рада и учења. односно тематску целину.

сушење и складиштење лековитог биља је организована око постигнућа три општих исхода. објашњења и радних задатака. Реализација програма обуке Основу за организацију обуке чине три кључне стручне компетенције (оптша исхода) са којима полазници морају овладати током обуке. а све у циљу очувања лековитих својстава биља и његове трговачке вредности.успешни пружати додатну стручну подршку у виду додатних информација. обуку за сакупљање. паковању осушеног биља и његовом адекватном чувању. правилан однос према раду и обавезама и способност за функционисање у тиму. При сачињавању радних задатака треба водити рачуна да буде заступљена она проблематика са којом ће се кандидати сусретати када се укључе у свет рада. Посебну пажњу треба посветити усвајању одговарајућих норми и правила понашања. сушење и Целокупна обука за послове сакупљање. сушење и складиштење лековитог биља потребно је организовати у оквиру седам тематских блокoва: .Сакупља биље 2. 1. способности за самоконтролу. коју чине делатности везане за ботаничко познавање биља – разликовање отровног од здравог . сушење и складиштење лековитог биља . Њиховој реализацији претходи уводни блок који је посвећен упознавању полазника са мерама безбедности и заштите на раду. односно три стручних компетенције. брању појединих делова биља и времену брања поштујући календар сакупљања. Сходно томе. Складишти биље Припрема и дозирање сировина Исходи се налазе у хијерархијском и међузависном односу и сваки има свој значај и вредност у постизању коначног циља – сакупљање. спремности за сарадњу и комуникацију.Суши биље 3.Правилном сушењу како природном тако и вештачком. сакупљање. Општи исходи обуке Циљ програма је оспособљавање полазника за послове складиштење лековитог биља . Практични део обуке треба конципирати као већи број појединачних радних задатака.

правила и процедура радног процеса. Брање појединих делова биљака и време брања 5.Мере безбедности и заштита здравља на раду 2. Календар сакупљања 6. сукцесиван и репетитиван процес. што значи да после упознавања са правилима сакупљања биља и морфологије биља ( разликовање шкодљивог од нешкодљивог ) приступа се брању биља поштујући календар брања – сакупљања. Основна правила сакупљања 3. Укупан број часова Потребна ресурси Потребни материјали 1. а затим се осушено биље пакује и чува. Сушење лековитог биља 7. Специфични исходи По завршетку овог блока полазник: − − − − познаје основна правила заштите на раду. разуме значај доследне примене заштите на раду . иако су у плану реализације. рукавице и заштитна маска Извод из Правилника о заштити на раду. примењује правила заштите на раду.У шестом блоку реализује се сушење (природно и вештачко) лековитог биља. .1. Паковање и чување лековитог биља. Процедура 6 Радна одећа и обућа . поштује прописе из области заштите животне средине. тематски блокови приказани као посебне јединице. Извод из фитосанитарних мера у савременој производњи. Уводни блок . Ботаничко познавање биља 4. МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТА ЗДРАВЉА НА РАДУ Циљ: Формирање способности и спремности за примену мера безбедности и заштите здравља на раду и припрема полазника за рад у безбедном и здравом окружењу. због прегледности и потпуне јасноће процеса и процедура који се примењују у постигнућу сваког појединачног исхода. Реализација тематских блокова од 2 до 7 се одвија као континуирани. Практичан рад и увежбавање полазника одвија се на основу логике.

Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља ОСНОВНА ПРАВИЛА САКУПЉАЊА Циљ: Оспособљавање полазника за сакупљање биља. 2. Упозорити полазнике са припремом радног места (припрема алата и оруђа). Први корак: Упознавање полазника са Правилником о заштити на раду и последицама које могу настати не придржавањем датих упутстава. 1. Специфични исходи: По завршетку овог блока полазник је у стању да: − наведе основна правила сакупљања биља. наставник је дужан да информише полазнике о опасностима на послу. Укупан број часова обуке 6 Потребни ресурси: Хербаријум Прорачун за групу од 10 полазника Потребан материјал за полазнике Постери или графофоли Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља је. лична хигијена за рад на радном месту) 3. слике и цртежи биља . Упознати полазнике са личном припремом за израду радног задатка (прописана одећа и обућа . Упознати полазнике са прописима из области заштите животне средине.Информативно-инструктивни блок Пре него што се укључе у процес рада.

Процедура 1. остављајући известан број најлепших примерака биља за семе. Уколико не постоје ови услови користити видео материјал за показивање и објашњења.1. него се мора рационално сакупљати. ОСНОВНА ПРАВИЛА САКУПЉАЊА Наставник треба да кроз часове теоријске наставе укаже полазницима на основна правила сакупљања и Правилник који описује захтеве које треба испунити у савременом сакупљању лековитог биља ( GHP – Good Harvesting praxis for collected Plant – material) : Str 32-34 Пример 1. Никад се не сме обрати сво лековито биље на једном терену (земљишту). Полазници приступају изради задатака Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља .

има врло сличних подврста.ЛЕКОВИТО БИЉЕ Наставник треба да кроз часове теоријске наставе укаже да за успешан и правилан рад полазник треба да разликује отровно. Укупан број часова обуке 12 Потребни ресурси: Хербаријум .ОТРОВНО БИЉЕ Сем ботаничког познавања биља полазницима нагласити да приликом брања врло је важно пазити да се неотровна биљка не помеша са отровном. Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља . шкодљиво од нешкодљивог лековитог биља (видео материјал). а за лек се употребљава само једна од њих. Свеж биљни материјал Прорачун за групу од 10 полазника Потребан материјал за полазнике Постери или графофолије.1.БОТАНИЧКО ПОЗНАВАЊЕ БИЉА Циљ: Оспособљавање полазника да разликује лековито од отровног биља Специфични исходи: По завршетку овог блока полазник је у стању да: − разликује лековито биље. слике и цртежи лековитог и отровног биља Процедура 1. − разликује отровно биље.Једно исто лице не сме истовремено скупљати више врста лековитог биља јер у том случају стално прети опасност да се биљке помешају. Пример 1. 1.1.Зато приликом брања врло је важно пазити да се неотровна биљка не помеша са отровном. Извесне лековите биљке су врло полиморфне .

љубичица . На овим часовима полазници треба да увежбавају састављање биљног календара у складу са агроеколошким условима краја.1. Јагорчевина . Свеж биљни материјал Прорачун за групу од 10 полазника Потребан материјал за полазнике Постери или графофолије. Јануар : Имела Фебруар: Имела. маслачак и др Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља . КАЛЕНДАР САКУПЉАЊА Наставник треба да демонстрира полазницима састављање „ биљног календара“. Пример 1.КАЛЕНДАР САКУПЉАЊА Циљ: Оспособљавање полазника за брање биља по календару сакупљања Специфични исходи: По завршетку овог блока полазник је у стању да: − објасни календар сакупљања лековитог биља − састави „биљни календар“ Укупан број часова обуке 18 Потребни ресурси: Хербаријум . слике и цртежи лековитог и отровног биља Процедура 1. Коприва . Март: Храстова и друге коре . маслачак и др. борови и брезови пупољци.

Крупно. ПРИРОДНО СУШЕЊЕ Наставник треба да кроз часове практичне наставе : .80 С. меснато. поцрне а понекад и поплесниве.демонстрира полазницима најчешће облике конзервирања лековитог биља . Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља . слузаво и слично корење које се споро суши . а затим досушити у сушници.Јер. Свеж биљни материјал Постери или графофолије.2.СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Циљ: Оспособљавање полазника за сушење биља Специфични исходи: По завршетку овог блока полазник је у стању да: објасни начине сушења лековитог биљ Укупан број часова обуке Потребни ресурси: Прорачун за групу од 10 полазника Потребан материјал за полазнике 12 Лесе и сушаре. слике и цртежи лековитог и отровног биља и сушара Процедура 1.1. релативна влажност ваздуха и брзина протока ваздуха ). ако се органи споро суше они потамне. 1.укаже полазницима на предности и недостатке природног сушења. ВЕШТАЧКО СУШЕЊЕ Наставник треба да кроз часове практичне наставе : укаже полазницима на значај параметара за вештачко сушење лековитог биља (температуре ваздуха 40. Пример 1. водено . треба пресећи и сушити прво на пећи(сунцу) .

удаљености као и од нарочитих захтева купаца 1.1. њене количине (бале . у велике картонске кутије. велики и мали џакови . начина превоза. слике и цртежи лековитог и отровног биља и складишта Процедура 1. лишће и друге нежне органе најбоље би било паковати у сандуке хартијом постављене. Укупан број часова обуке 12 Потребни ресурси: Папирна и картонска амбалажа Прорачун за групу од 10 полазника Потребан материјал за полазнике Постери или графофолије. кутије и др). Цвеће. или у вреће од двоструке дебеле хартије Корисни извори и/или литература за наставника: Др Јан Кишгеци – Др Душан Адамовић – Гајење лековитог биља . чиста и дезинфикована ) као и параметара релативне влажности ваздуха (нижа од 60 % ) и температура не виша од 25 С.ПАКОВАЊЕ И ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Циљ: Оспособљавање полазника за паковање и чување лековитог биља Специфични исходи: По завршетку овог блока полазник је у стању да: − опише начин паковања и чувања лековитог биља.2. ЧУВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Наставник треба да кроз часове практичне наставе : укаже на важност услова складиштења ( складишта промајна и сува . ПАКОВАЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Наставник треба да кроз часове практичне наставе : демонстрира полазницима паковање дроге у зависности од врсте (нежни делови и мање осетљиви). Пример 1.

.

СУШЕЊЕ И СКЛАДИШТЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА ВОДИЧ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ИСПИТА ЗА ОБУКУ .OБУКА ЗА САКУПЉАЊЕ.

али је дужан да присуствује испиту. односно општих исхода програма. По једног члана комисије предлажу унија послодаваца. сушење и складиштење лековитог биља: Радни задатак Сушење лековитог биља у сушарама (природно) Паковање лековитог биља . привредна комора или занатска комора и филијала Националне службе за запошљавање. Радни задаци за испит за Обуку за сакупљање. Испитом за обуку проверава се постигнуће стручних компетенција. За сваку предвиђену стручну компетенцију утврђује се листа радних задатака. Начин и услови полагања испит за обуку Природа радних задатака у овом подручју рада занимања у пољопривреди је таква да се они морају радити на економији школе (школским објектима и обрадивим парцелама школе).НАЧИН ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИСПИТА ЗА ОБУКУ Према Правилнику о програму огледа функционалног основног образовања одраслих („Службени гласник РС“ бр. односно стеченог основног образовања и након похађања програма обуке. Полазник извлачи радни задатак непосредно пре почетка испита за обуку. Комисија има најмање три члана. а на захтев стручне школе. Стручна школа образује комисију за обављање испита за обуку. У оквиру испита за обуку кандидат извршава један радни задатка. За припрему и спровођење испита за обуку неопходно је да школа у договору са социјалним партнерима обезбеди потребне услове: − време − простор . Током извршења радног задатка чланови комисије могу захтевати од кандидата да образложи и објасни поступке и процедуре извршења задатка. с тим да има довољно времена за припрему за извршење радног задатка. Председник комисије је наставник практичне наставе за дату обуку. 6/11) право на полагање испита за обуку има кандидат након завршеног осмог разреда. Радни задаци за испит за обуку дефинисани су тако да интегрално проверавају вештине и знања за јединице компетенција које су савладане током обуке. За председника или члана комисије за обављање испита за обуку не може да буде одређен наставник који је обављао обуку или лице које је обављало обуку.

Сушење лековитог биља у сушарама (природно) 2. . алата и уређаја и стање у коме их оставља по извршењу радног задатка). Укупан број бодова Оцена 0-50 % Није положио 51-100 % Положио Осим извршења радног задатка према утврђеним критеријумима комисија вреднује и додатне елементе извршења као што су: − лична припрема за израду радног задатка (прописана одећа и обућа.− машине и уређаје − алате и − потребне сировине за израду одговарајућих радних задатака Овим испитом проверава се постогнуће следећих елемената компетенција: 1. − спровођење мера заштите на раду. У Прилогу 1 је дат образац за оцењивање радног задатка на испиту за Обуку за сакупљање. − поштовање прописа из области сигуности на раду и заштите животне средине. Критеријуми извршења за сваку стручну компетенцију и њени појединачни елементи описани су у Прилогу 2. Оцена положио се даје уколико кандидат изврши сваки постављени радни задатак према утврђеним критеријумима извршења. сушење и складиштење лековитог биља. лична хигијена за рад на радном месту). − припрема радног места (припрема прибора. Паковање лековитог биља Постигнуће стручних компетенција путем испита за обуку оцењује се са положио није положио. Испитна комисија утврђује оцену на основу збира бодова по елементима радног задатка.

уређаји) 3 2 Примена хигијенских норми при раду 4 2 Спроводи мере заштите при раду 3 1 Спроводи мере заштите живоне средине 5 3 Уредност радног места на крају радног задатка 3 1 нема 0 0 0 0 0 0 2. УРЕДНОСТ ПРИ РАДУ (заокружити одговарајући број бодова) Елементи за оцењивање (максималан број потпуно делимично бодова 20) Прописана одећа и обућа и лична хигијена 2 1 Припрема радног места(алат.1 Технолошки процес (максималан бројбодова 10) Елементи за оцењивање правилно Место за сушење изабрано 2 Одабран део биљке за сушење 2 Биљке прострте у танком слоју 2 Дужина сушења прилагођена структури дроге и 4 временским приликама 2.2 Очекивано време за израду (максимални број бодова) неправилно 0 0 0 0 .ПРИЛОГ 1 ОБРАЗАЦ ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ РАДНОГ ЗАДАТКА НА ИСПИТУ ЗА ОБУКУ Шифра радног задатка Назив радног задатка Назив школе Седиште Назив обуке СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА У СУШАРАМА (ПРИРОДНО) Обука за сакупљање. прибор. ИЗРАДА РАДНОГ ЗАДАТКА (уписати време и заокружити одговарајучи број бодва) 2. сушење и складиштење лековитог биља Име и презиме кандидата Име и презиме ментора 1.

мирис и укус) / преко 100 0 Неправилно 3 Неправилно 3 / ЗБИР БОДОВА ПО ЕЛЕМЕНТИМА РАДНОГ ЗАДАТКА: Елементи 1 2 2.2 2.1 2.3 Параметри квалитета (максималан број бодова 16) Дрога није уситњена Правилно 8 Дрога има одговарајућа органолептичка својства Правилно 8 (боја.Критеријум вредновања Прекорачење времена израде Време израде до 45 мин до 50 мин до 60 мин до 90 мин до 100 мин Бодови 20 16 12 8 4 Време израде____________ минута 2. сушење и складиштење лековитиг биља .3 / Бодови Члан испитне комисије: Место и датум: ОБРАЗАЦ ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ РАДНОГ ЗАДАТКА НА ИСПИТУ ЗА ОБУКУ Шифра радног задатка Назив радног задатка Назив школе Седиште Назив обуке Име и презиме кандидата Име и презиме ментора Паковање лековитог биља Обука за сакупљање.

2 Очекивано време за израду (максимални број бодова) Критеријум вредновања Прекорачење времена израде Време израде до 45 мин до 50 мин до 60 мин до 90 мин до 100 мин Бодови 20 16 12 8 4 Време израде____________ минута 2.2. ИЗРАДА РАДНОГ ЗАДАТКА (уписати време и заокружити одговарајучи број бодва) 2. прибор.3 Параметри квалитета (максималан број бодова 16) Упакована дрога није уситњена Правилно 8 Правилно изабрана амбалажа Правилно 8 (најлон се не примењује) Неправилно 3 Неправилно 3 преко 100 0 . УРЕДНОСТ ПРИ РАДУ (заокружити одговарајући број бодова) Елементи за оцењивање (максималан број бодова 20) Прописана одећа и обућа и лична хигијена Припрема радног места(алат. уређаји) потпуно делимично Примена хигијенских норми при раду Спроводи мере заштите при раду Спроводи мере заштите живоне средине Уредност радног места на крају радног задатка нема 2 3 4 3 5 1 2 2 1 3 0 0 0 0 0 3 1 0 2.1 Технолошки процес (максималан бројбодова 13) Елементи за оцењивање Нежни делови биљке (цвет лист херба) упаковани у папирне џакове. картонске или лимене кутије Приликом пуњења дрога није сабијена Подземни органи упаковани у вреће или сандуке разних величина правилно 5 5 3 неправилно 0 0 0 2.

ПРОСЕЧАН број бодова на испиту за обуку * чланова Просечан број бодова свих чланова комисије 2. сушење и складиштење лековитог биља Број бодова на испиту за обуку РАДНИ ЗАДАТАК Број бодова комисије ред. број Председник назив 1.ЗБИР БОДОВА ПО ЕЛЕМЕНТИМА РАДНОГ ЗАДАТКА: Елементи 1 2 2. члан 3.1 2.2 2. члан (1+2+3) 3 .3 / Бодови Члан испитне комисије: Место и датум: ЗБИРНИ ОБРАЗАЦ ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ РАДНОГ ЗАДАТКА НА ЗАВРШНОМ ИСПИТУ Подаци о школи Назив установе Седиште Школска година Испитни рок Датум одржавања завршног испита Подаци о полазнику Име и презиме кандидата ПРОГРАМ ОБУКЕ Сакупљање.

(уписати успех) ЧЛАНОВИ КОМИСИЈЕ: Председник: ________________________________ Други члан: ________________________________ Трећи члан: ________________________________ .На испиту за обуку кандидат је показао да је _____________________________________.

Eлемент компетенције (стандард): ПРИРОДНО СУШЕЊЕ Опис Kритеријум обављања 1.1. познавање начина сушења појединих делова биљака Јединица компетенције:СКЛАДИШТЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА 3. место за сушење изабрано 2. биљни делови мање вредности упаковани 1. цвеће.СУШЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА 2. дужина сушења одређена Избор места за сушење под ведрим небом Потребна знања 1. познавање климатских услова 2. СУШЕЊЕ И СКЛАДИШТЕЊЕ ЛЕКОВИТОГ БИЉА Јединица компетенције: 1. Eлемент компетенције ( стандард): ) ПАКОВАЊЕ БИЉА Опис Kритеријум обављања Потребна знања Паковање различитих делова биља 1.познавање различитих делова биљака .ПРИЛОГ 2 КРИТЕРИЈУМИ ИЗВРШЕЊА СТРУЧНИХ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА САКУПЉАЊЕ.лишће и други нежни органи упаковани 2.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful