Masajul si aromaterapia Utilizarea uleiurilor esentiale in masaj este o metoda excelenta de a spori la maximum puterea vindecatoare a masajului in sine

. Cu ajutorul uleiurilor esentiale, masajul poate avea un puternic efect energizant sau calmant, in functie de aromele si tehnicile utilizate (miscarile rapide energizeaza si miscarile lente relaxeaza). Atunci cand se folosesc la masaj, uleiurile esentiale se dilueaza cu uleiuri obisnuite de masaj, inainte de a fi aplicate pe piele. Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, astfel incat pot irita pielea daca sunt aplicate ca atare. Uleiurile vegetale bogate in vitaminele A, E si F sunt calmante, hranesc pielea si o fac matasoasa. Se numesc uleiuri fixate, deoarece moleculele continute raman in planta, in loc sa fie eliberate, asa cum se intampla cu uleiurile esentiale. Asta inseamna ca adesea sunt extrase cu ajutorul caldurii sau al solventilor. Exceptie face uleiul de masline, care este presat la rece, desi prin aceasta metoda se obtine mai putin ulei si produsul este mai scump. Daca este posibil, alegeti uleiurile presate la rece sau obtinute cu separatorul de ulei, ceea ce inseamna ca nu au fost expuse la temperaturi mai mari de 43°C. Spre deosebire de uleiurile esentiale, moleculele uleiurilor vegetale sunt mai mari si patrund mai greu in piele, fiind un agent ideal pentru produsele cosmetice. Gradul de saturatie al uleiurilor vegetale reprezinta densitatea acestora. Uleiurile mai saturate raman mai mult timp pe piele si se pot pastra mai mult. Alti factori ce trebuiesc luati in considerare sunt mirosul si culoarea. Datorita mirosului subtil si a culorii, uleiurile de migdale, alun si seminte de strugure sunt preferatele pentru cosmetica. Uleiurile aromaterapice obisnuite folosite la masaj includ: * Uleiul de migdale - Se absoarbe foarte repede in piele, este foarte usor, aproape nu are miros, se pastreaza bine, contine vitamina D si are efecte benefice asupra parului, pielii uscate si unghiilor friabile. * Uleiul de samburi de caisa - Este usor, contine vitamina A si este in special recomandat pentru ten, daca pielea este uscata sau matura. * Uleiul de avocado - Este dens, foarte bogat in nutrienti si este foarte bun pentru pielea matura, uscata si sensibila. * Uleiul de Primula de seara - Benefic pentru afectiuni cutanate precum eczemele si psoriazisul; se pastreaza 2 luni de la deschiderea recipientului. * Uleiul de seminte de struguri – Are textura usoara, fara miros si usor astringent , benefic pentru tenul gras si acneic si este unul dintre cele mai ieftine uleiuri. Din pacate, uleiul nu este presat la rece, fapt ce poate duce la alergii la anumite persoane. * Uleiul de alune - Usor si cu o aroma subtila, uleiul se absoarbe usor in piele si este util in amestecuri faciale pentru persoanele cu tenul gras. Acest ulei este o baza excelenta pentru infuziile cu galbenele si pentru produsele cosmetice. * Uleiul de Jojoba - Acest ulei este preferat pentru parfumuri. Practic acesta nu este un ulei, ci o ceara lichida. Nu se oxideaza si nu rancezeste. O cantitate mica (10%) poate fi folosita pentru a prelungi durata de depozitare a tuturor amestecurilor de uleiuri. Datorita faptului ca jojoba se aseamana foarte mult cu sebumul produs de piele, este in special

Usor. poate fi utilizat pentru a trata vaginita. Poate fi amestecat cu alte uleiuri si are o textura ideala pentru masaj.Similar in consistenta cu uleiul de cocos. Se adauga in proportie de 10%. psoriazis. poate ameliora cicatricile si vergeturile. acest ulei este un aditiv util in orice amestec de uleiuri de masaj. Poate fi folosit in combinatie cu alte uleiuri pentru masaj. sau in amestecul lotiunilor de corp si a cremelor. *Ulei de kukui (Aleurites moluccanus) . Este un agent ideal pentru uleiurile utilizate in remedii medicale precum supozitoarele si balsamurile.Se absoarbe usor. *Unt de caco . absorbinduse usor in piele. pielea crapata. Costul este comparabil cu cel al uleiului de migdale. leziunile cervicale. *Ulei de porumb . dar poate fi adaugat in cantitati mici in amestecuri pentru eczeme. astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alt ulei de masaj. * Uleiul de masline . Depaseste mirosul majoritatii aromelor uleiurilor esentiale. Datorita proprietatilor antiinflamatoare si calmante. insa este laxativ si nu . a fost folosit pe multe insule din Polinezia si a fost considerat sacru. fapt ce previne oxidarea. Specialistii utilizeaza uleiul de ricin pentru a face comprese care sa descompuna tesutul fibros. fara a lasa o senzatie de gras. Prea bogat pentru a fi utilizat ca atare. recomandat si in tratamentele pentru scalp. Uleiul este obtinut din semintele acestui arbust de desert.Poate fi utilizat in cantitati mici. * Uleiul de samburi de piersica . insa poate fi folosit in cantitati mici pentru lotiuni si creme.Tonifica si intareste pielea. *Uleiul de nuca de cocos . contine vitaminele A si E.Este originar din Asia tropicala.Acesta este cel mai usor si mai subtire ulei pentru ten si care ofera cantitatea perfecta pentru de lubrifiere.Este uleiul cel mai saturat cu grasimi si este solid la temperatura camerei. Datorita faptului ca este antibacterian si noniritant pentru membranele mucoase. reduce petele.Contine acizi grasi esentiali. bogat in vitamina E. Nu este indicat sa se foloseasca pe ten. Nuca kukui. Nu este toxic si nici iritant. *Ulei de tamanu (Caulophyllum Inophyllum) . aroma aminteste de deserturile delicioase exotice. insa are o consistenta mai usoara. are miros usor. eczemele. In combinatie cu uleiul esential de portocal amar. este bogata in acid linoleic si acid linolenic. datorita faptului ca contine vitaminele A si E. * Ulei de soia . deoarece poate cauza reactii alergice.Este foarte vascos si de obicei nu se foloseste in aromaterapie. Uleiul de masline grecesc are o culoare mai verzuie si este mai acid decat uleiurile de masline din Italia sau California. ajuta la extinderea duratei de pastrare a amestecurilor. reumatism si zona zoster. untul de cacao este extras din boabele de cacao si are o aroma distincta de ciocolata.Contine o cantitate mare de vitamina E. arsuri si fisuri anale.benefic pentru piele. este bogat in vitamina E. deoarece are un miros puternic. foarte bun pentru ten. sau afectiuni ale pielii uscate. Uleiul de kukui are un nivel scazut de toxicitate. * Ulei de floarea soarelui . uleiul de tamanu este benefic pentru sciatica. Este bogat in vitamina B si. pentru a spori imunitatea si a detoxifia ficatul. originara din Hawaii. insa este destul de costisitor si dens. ce poate concura mirosul uleiului esential. * Ulei din germeni de grau . *Uleiul de ricin . ranile infectate. are miros puternic.

acest ulei picant este benefic pentru regenerarea pielii. Se combina cu uleiul de galbenele pentru a trata vergeturile. Este usor si penetreaza pielea fara a lasa urme de grasime. aracteristicile uleiurilor volatile Ele se pot clasifica in trei tipuri dupa gradul de volatilitate: Primul tip: puternic volatile � Sint cele mai volatile substante � Adesea se obtin din citrice. Datorita faptului ca este un ulei usor. Proprietatile uleiurilor volatile � Se evapora � Nu au consistenta uleioasa (grasa) � Nu au proprietati lubrifiante � Nu se amesteca cu apa � Se amesteca cu alcoolul � Se amesteca cu uleiurile vegetale si minerale � Patrund in piele � Sint antiseptice � Stimuleaza producerea de globule albe � Au efect stimulator sau sedativ � Cea mai mare parte au efect de regenerare a celulelor.trebuie ingerat. lamiie verde. � Se evapora cel mai repede (1-14)* � Au un miros puternic � Au efect stimulator � Se absorb repede � Dureaza putin. in proportie de 10-20%. deoarece acesta rancezeste repede. La aproximativ 30 g de ulei obisnuit de masaj se adauga 12-15 picaturi de ulei esential. astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alte uleiuri. mandarine. arsurile sau cicatricile. astfel incat cel mai bine este sa fie combinat cu alte uleiuri. uleiul de macadamia este asemanator cu sebumul. maghiran . * Ulei de trandafir (Rosa moschata si Rosa rubiginosa) .Uleiul este bogat in vitamina E si acid ferulic. * Ulei din nuci de Macadamia . antioxidanti naturali. recipientul se sigileaza si se amesteca bine. de exemplu: lamiie.Bogat in acid linoleic gamma.Putin mai vascos decat uleiul de kukui. Nu faceti cantitati mari de ulei. portocala. Pastrati recipientul sigilat si intr-un loc intunecos si uscat. Este dens si foarte scump. trebuie sa aveti la indemana uneltele portivite (sticlute inchise la culoare. Al doilea tip: mediu volatile � Se mentin timp 2-3 ore inainte de a se evapora � De obicei se obtin din flori si plante cum sint lavanda. geraniul. este ideal ca baza pentru produse de ten si par si se combina bine cu uleiul de kukui. iar uleiul va rezista pana la trei luni. palnie mica). Dupa amestec. Atunci cand combinati uleiurile. Cele 12-15 picaturi pot proveni din unul pana la trei sau patru uleiuri esentiale. Are un miros distinct si este foarte scump. * Tarate de orez .

tamiia � Se evapora foarte greu (81-100)* � Au o aroma puternica de lemn � Au un efect relaxant � Se absorb repede � Dureaza mult. mirtul. Daca dupa o anumita perioada nu exista nici o ameliorare a bolii sau disfunctiei de care suferiti. * (Evaluarea gradului de evaporare 1-100) Cum se folosesc uleiurile volatile Pentru masaj Masajul aromoterapeutic este cea mai eficienta modalitate de folosire a uleiurilor eterice. uscata si bronzata. Amestecati apa. Faceti un amestec din aceleasi uleiuri volatile si dupa uscare. Amestecati apa. Daca simtiti ca va sufocati puteti . Unul dintre primele efecte benefice ale tratamentului aromoterapeutic este acela de relaxare si imbunatatire a calitatii somnului. Adaugati in jur de 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile. Inhalati aburii timp de 10 minute sau atit timp cit suportati. Cum trebuie sa procedati Fierbeti apa si turnati-o intr-un vas. artrita. inhalind aburi de camfor sau eucalipt. cum sint santalul. a guturaiului si usurarea respiratiei. Bai pentru miini si picioare Puneti 8-10 picaturi de ulei volatil intr-un vas sau lighean cu apa calda si introduceti-va miinile sau picioarele timp de 10-15 minute. Al treilea tip: slab volatile � Au cel mai scazut grad de volatilitate � Se obtin adesea din lemn si rasini. Evitati sa va intre apa in ochi. Acest lucru ajuta la echilibrarea fluxului de energie din organism. mai este inca la mare cautare si de asemenea extrem de eficienta chiar si in timpurile moderne. uleiurile se pot combina intr-o solutie de baza. Adaugati 10 picaturi de ulei volatil. trebuie sa schimbati amestecul de uleiuri volatile folosite si daca este necesar trebuie consultat din nou terapeutul. masati-va cu amestecul respectiv pentru a completa tratamentul. pentru ca uleiurile se vor evapora prea repede). Aceste bai sint indicate pentru reumatism. dermatita si piele uscata. Toate punctele reflexogene din organism sint stimulate prin aceasta metoda. Apa calda favorizeaza absorbtia uleiurilor. Inhalare Inhalarea este extrem de folositoare pentru indepartarea congestiei nazale. Vechea metoda de a sta cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apa fierbinte.� Se evapora moderat (15-80)* � Au efect asupra organelor. Relaxati-va minimum 10-15 minute. Aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va cu un prosop. intr-o forma foarte buna. Nu exista nici un pericol sau contraindicatie sa folositi metoda de imbaiere cu uleiuri volatile in fiecare zi. Cum trebuie sa procedati Umpleti o cada cu apa calda (nu fierbinte. Aceasta metoda este eficienta pentru pielea sensibila. Pentru masaj. Masajul miinilor si al picioarelor este o modalitate excelenta de a ne mentine sanatosi. Pentru imbaiere Baia este o alta modalitate extrem de eficienta pentru folosirea uleiurilor volatile. Se pot folosi astfel: Se pun in apa de baie pina la 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau pina la 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile.

Aceasta metoda ajuta la descongestionarea sinusurilor. in . ? Cu ajutorul batistei sau al unei bucati curate de material Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe o batista sau o bucata curata de material si inhalati de oricite ori simtiti nevoia. Lasati mixtura pe cap cam intre jumatate de ora si doua ore. Aromoterapie la nivelul camerei Exista citeva modalitati de folosire a uleiurilor volatile pentru a inmiresma atmosfera din camera. raspund cu eficacitate la folosirea amestecului de uleiuri volatile. folosirea candelelor aromate ajuta la protejarea sanatatii membrilor familiei. Aceasta metoda poate fi de asemenea folosita si pentru indepartarea paduchilor si are avantajul de a fi o metoda extrem de usor si de placut de folosit. Pentru a indeparta uleiul volatil de pe piele si par trebuie sa va masati la inceput cu un sampon fin si apoi adaugati apa si sampon si spalati-va ca de obicei. Acest lucru a fost dovedit in multe spitale si clinici. Batista trebuie asezata usor pe suprafata apei.sa mai scoateti capul din cind in cind si sa reveniti la pozitia initiala de inhalare. deoarece caldura ajuta la o si mai buna absorbtie a esentelor. O casca de plastic sau un prosop pe cap va ajuta la o mai buna absorbtie a substantei. Aceasta metoda usureaza respiratia in multe cazuri de boli respiratorii si ajuta persoanele astmatice. in atmosfera degajindu-se mirosul placut al esentei respective. Acest tratament al pielii capului este cel mai indicat sa se realizeze in timpul baii. ? Cu ajutorul umidificatorilor O farfurie cu apa in care au fost puse citeva picaturi de esenta aromatica. Folositi o batista alba. Cum trebuie sa procedati Protejati-va bine ochii. Exemplu: Uleiul de lavanda produce o aroma relaxanta. Aceasta se evapora treptat. va actiona in acelasi timp si ca vaporizator si ca umidificator. Aroma se va imprastia in camera. Aroma esentelor impiedica raspindirea virusilor responsabili de gripa si raceala. Aceasta metoda este eficienta mai ales pentru copiii mici cind le ies sau li se schimba dintii. deoarece caldura va permite vaporizarea uleiului volatil. Aceasta este incalzita de o sursa de caldura provenita de la o luminare rotunda plasata in interiorul candelei. Pregatiti amestecul ales (se va opta pentru o cantitate mai mica in cazul copiilor) si masati-va pielea capului. Tratamente pentru pielea capului O gama larga de boli ale pielii capului. care s-a dovedit a fi extrem de benefica in cazul insomniei. aprins. pentru a absorbi pelicula de ulei volatil. In apa se pun in jur de 3-5 picaturi de ulei volatil. Comprese Puneti intr-un vas de apa 1-2 picaturi de ulei volatil. Daca este necesar repetati procedura de citeva ori pe zi. inclusiv matreata. care poate avea diferite forme. ? Cu ajutorul corpurilor de iluminat Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe un bec de lumina alba. ? Cu ajutorul candelelor aromatizante Un recipient mic (de obicei o farfurioara) plasat deasupra candelei se umple cu apa. Cind o persoana din familie este bolnava. mare si curata infasurata pe lung. pusa pe un calorifer cald. Compresa poate fi apoi asezata pe zona dureroasa.

Ce trebuie facut in cazul sensibilitatii si al alergiilor In cazul reactiilor alergice Persoanele care au alergii. pot sa ceara sfatul unui aromoterapeut. Daca aceasta sensibilitate apare. ungeti zona afectata cu ulei de migdale dulci. In cazul nou-nascutilor si al copiilor mici Nou-nascutii si copiii mici trebuie sa fie tratati cu uleiuri volatile. inclusiv alergii la parfumuri. In cazul copiilor intre 0 si 12 luni se pot folosi comprese cu o picatura de ulei de lavanda sau musetel. continuati sa folositi uleiul in cauza in solutii diluate. Ca remediu impotriva acestor iritatii. pentru ca in contact cu lumina puternica a soarelui elibereaza compusi toxici. de musetel sau de arbore de ceai. Unele uleiuri. Printre acestea se numara uleiul de scortisoara. chimen dulce si isop. Uleiurile(esentele) de anason. Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de epilepsie: salvie. cuisoare. ienupar. Uleiurile volatile stimulatoare nu trebuie folosite in timpul sarcinii. care cunoaste cu precizie daca exista contraindicatii in folosirea lor. scortisoara. Aromoterapia la nivelul camerei este benefica pentru toate categoriile de virsta. busuioc. . Uleiul volatil de ylang-ylang nu trebuie folosit de catre persoanele care sufera de dureri de cap. Aroma de tamiie sau lemn de santal constituie ingrediente de fixare excelente pentru amestecul dvs. diluati uleiul initial in proportie de 25 la suta intr-un amestec de alte uleiuri si testati pe o portiune mica de piele. Pentru masaj diluati un strop de ulei de lavanda in 15 ml de ulei de migdale dulci. Lor si copiilor de virsta un pic mai mare trebuie sa li se administreze cantitati mult mai mici pentru a se obtine rezultate eficiente. iar acest lucru se petrece din cauza schimbarii de hormoni din organism. maghiran. salvie si lamiita. In cazul copiilor mai mari de 12 ani. dupa cum se va preciza in cele ce urmeaza. din cauza efectului lor stimulator. nu mai folositi uleiul in cauza timp de 10 zile. Femeile au o sensibilitate a pielii mai intensa inainte de menstruatie sau in timpul ovulatiei. In cazul copiilor intre 7 si 12 ani folositi aceleasi metode ca si in cazul adultilor. In cazul copiilor intre 1 si 6 ani. isop. camfor. de cuisoare. Unele uleiuri volatile sint cel mai indicat de folosit numai de catre un terapeut specialist. cauzind iritatii. salvie si lamiita nu trebuie sa fie folosite de catre femeile insarcinate pe toata perioada sarcinii. insa injumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil. rozmarin. fara asistenta medicala. uleiurile volatile se folosesc la fel ca in cazul adultilor. pentru a completa tratamentul. In cazul sensibilitatii Se intimpla ca pielea unor persoane sa fie sensibila la un anumit tip de ulei (de obicei la cele cu un efect stimulator mai mare). cum este cel de pere bergamote.timpul calatoriilor sau cind sint mai dificil de aplicat celelalte metode. In cazul sarcinii Injumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil folosit. care se pot folosi acasa. Uleiurile de chimen si menta trebuie evitate pe perioada primelor patru luni de sarcina. Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de tensiune arteriala ridicata: ulei de rozmarin. nu trebuie folosite daca persoana se expune la soare dupa citeva ore de la tratament. Dupa aceea. salvie si isop. cedru. care de obicei dispar cam dupa o ora. pentru imbaiere puneti 1-3 picaturi de ulei de lavanda. ? Cu ajutorul parfumurilor Faceti un amestec de uleiuri volatile (cum se va indica mai jos) si folositi-l pe post de parfum. dar dupa aceea pot fi utilizate. Daca nu apar reactii. Acesta trebuie sa recomande uleiurile volatile.

cum sint cele de portocale si grepfrut.5 la suta folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin. ca de exemplu la frigider. In aceste cazuri. uleiul aromoterapeutic poate sa contina doar 4 la suta ulei volatil. Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans. pot sa fie eficiente daca sint folosite numai in termen de sase luni de la data fabricarii. cum sint cele de grepfrut si de pere bergamote. care trebuie sa asigure un standard ridicat de calitate. ca in cazul bailor sau al infuziilor. Se recomanda sa fie depozitate in sticlute inchise la culoare. Acestea sint de obicei uleiurile care provin din plantele care necesita o perioada mai lunga de maturare. Mai ales uleiurile de citrice. oxigenului si al umezelii. Cuvintul natural indicat pe eticheta nu garanteaza intotdeauna puritatea substantei respective. intocmai precum unele vinuri bune. deoarece uleiurile eterice sint substante care se evapora rapid. Sticlutele din plastic nu sint indicate pentru pastrarea esentelor. ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decit temperatura camerei (in jur de 160C). din cauza oxidarii. pina cind li se adauga substante de conservare ca uleiul de avocado sau din germeni de griu. Cum se pot pastra in conditii optime uleiurile volatile Uleiurile volatile sint sensibile la efectele luminii. Un ulei volatil pur se poate deosebi de cel aromoterapeutic. pentru ca acestea . desi adesea el poate varia intre una si patru esente. nu sint indicate sa se foloseasca singure. Amestecul de uleiuri volatile au ca termen de garantie pina la trei luni. Uleiul provine dintr-o planta cu o denumire botanica si care se gaseste geografic intr-o anumita locatie. Amestecul de uleiuri se poate obtine in mod normal din trei esente. Un ulei pur este cel care nu a fost amestecat cu compusi chimici sau sintetici. Pe de alta parte. uleiul este deja pregatit pentru utilizare in masaj. sint suficiente pentru un tratament corporal total 15-25 ml. In functie de marimea unei persoane si de cantitatea de par de pe corp. in functie de necesitatile medicale ale bolnavului. 20 de picaturi inseamna 1 ml. cit si pentru cel facial. Pentru tenul uscat se recomanda si folosirea la amestecul respectiv a 5-10 la suta ulei din germeni de griu sau ulei de avocado. Esentele de trandafiri sau iasomie se pastreaza cel mai bine pe raftul de jos al frigiderului si trebuie sa aiba temperatura camerei inainte de folosire. Amestecurile de uleiuri volatile se pot pastra in sticlute similare (12-20 ml este masura ideala). caldurii. presat la rece). care au o aroma mai puternica si care persista mai mult. Cit dureaza uleiurile volatile Majoritatea uleiurilor volatile au ca termen de garantie cam in jur de doi ani.Cum se obtin uleiurile volatile Pentru a beneficia de proprietatile curative ale uleiurilor volatile este important sa le obtinem de la un furnizor autorizat. De obicei ele sint diluate in ulei vegetal sau in apa. acelasi lucru fiind valabil si in cazul esentelor de santal si iasomie. ele se pot tulbura la un moment dat. daca sint pastrate intr-un loc racoros. cum este esenta de lemn de santal si tamiie. Cum se pot combina uleiurile volatile Diluarea recomandata este de 2. deoarece titulatura din urma este folosita adesea pentru a descrie uleiul volatil adaugat la uleiul de ingrijire. Trebuie sa aveti in vedere intotdeauna ca uleiurile volatile sint extrem de concentrate si trebuie folosite cu mare grija. In cele din urma. In unele cazuri. Acest amestec aromoterapeutic poate fi folosit atit pentru masaj corporal. Esentele care au proprietati similare. sint citeva uleiuri volatile care cu timpul isi imbunatatesc proprietatile terapeutice. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal.

florile sau frunzele plantelor. datoritã proprietãtilor antiinflamatorii si antiseptice. Aveti grija sa nu le lasati la indemina copiilor. Masuri de precautie Uleiurile volatile nu se administreaza niciodata intern. Uleiul de mentã este folosit ca dezodorizant al încãperilor. se obtin prin macerarea plantelor în cauzã în ulei comestibil. clãtindu-se gura. a capacitatii sexuale si a stresului. Uleiul de levãnticã este un excelent antiseptic.sint foarte puternice si le vor oxida. în tratamentul inflamatiilor cãilor respiratorii. a mancãrimilor urticariene se amestecã 5 ml ulei de mentã cu 95 ml de alcool si se aplicã prin frectii locale. timp de 4-5 sãptãmani. . fãcute cu 1 orã înainte de culcare. regenerare. al gurii. eliberarea stresului. cand are efecte sedative pentru sistemul nervos si calmeazã durerile migrenoase. corijand mirosul si gustul neplãcut. centrul controlului emotional. Uleiurile volatile aromatice. etc. Uleiul de brad. Uleiurile esentiale pot fi folosite prin masaj. Uleiurile din plante au fost folosite de peste 5000 de ani datorita efectului terapeutic pe care il au asupra sistemului muscular si nervos. Aceste uleiuri pot fi extrase din: fructele. Aromoterapia este o stiinta care combina uleiurile esentiale pentru a obtine un efect de calmare. echilibrare hormonala si emotionala. Acesta se obtine prin dizolvarea într-un pahar cu apã a catorva picãturi din acest ulei. Pentru tratarea durerilor reumatice. ele sint folosite numai pentru aplicare externa. este folosit ca inhalant. Inainte de a folosi uleiurile volatile. Tot uleiul de mentã se mai foloseste pentru tratarea laringitelor si traheitelor. A inhala un ulei esential inseamna a comunica cu o parte a creierului numita sistemul limbic. vaporizare si inhalatii. baie. Se poate administra sub forma de bãi calde. energizare. folosit ca aromatizant al bãilor ce se fac în acest scop. ca inhalant. folosite în scopuri medicinale. responsabil pentru reglarea apetitului. faceti un test pe o portiune mica de piele cu o cantitate diluata. de pin si de molid. Uleiul de ienupãr este folosit în inflamatii ale cãilor respiratorii. Se mai pot folosi ca dezodorizante pentru încãperi. cand este folosit ca apã de gurã. contribuind la fluidificarea secretiilor bronsice si în tratamentul afectiunilor reumatismale. diminuand flora microbianã din rãni.