Romeo si Julieta de William Shakespeare William Shakespeare (1564-1616), dramaturg si poet englez, este unul dintre numele

cele mai importante al literaturii universale. Actor, apoi proprietar asociat al teatrului Globe, Shakespeare a devenit celebru in epoca prin piesele sale si s-a retras in plina glorie, la Stratford-upon-Avon, orasul sau natal. A scris comedii, drame si tragedii intre care: “Comedia erorilor”, “Scorpia imblanzita”, “Visul unei nopti de vara”, “Mult zgomot pentru nimic”, “Cum va place”, “Hamlet”, “Regele Lear”, “Furtuna”. Din opera sa poetica cele mai cunoscute sunt “Sonetele”, scrise in 1609, in numat de 154. “Romeo si Julieta”, probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa in 1594 este o tragedie in cinci acte + 24 scene, care are la baza o poveste reala, petrecuta in secolul al XIV-lea.
The play begins with a large fight between the Capulets and the Montagues, two prestigious families in Verona, Italy. These families have been fighting for quite some time, and the Prince declares that their next public brawl will be punished by death. When the fight is over, Romeo’s cousin Benvolio tries to cheer him of his melancholy. Romeo reveals that he is in love with a woman named Rosaline, but she has chosen to live a life of chastity. Romeo and Benvolio are accidentally invited to their enemy’s party; Benvolio convinces Romeo to go. At the party, Romeo locks eyes with a young woman named Juliet. They instantly fall in love, but they do not realize that their families are mortal enemies. When they realize each other’s identities, they are devastated, but they cannot help the way that they feel. Romeo sneaks into Juliet’s yard after the party and proclaims his love for her. She returns his sentiments and the two decide to marry. The next day, Romeo and Juliet are married by Friar Lawrence; an event witnessed by Juliet’s Nurse and Romeo’s loyal servant, Balthasar. They plan to meet in Juliet’s chambers that night. Romeo visits his best friend Mercutio and his cousin Benvolio but his good mood is curtailed. Juliet’s cousin, Tybalt, starts a verbal quarrel with Romeo, which soon turns into a duel with Mercutio. Romeo tries to stop the fight but it is too late: Tybalt kills Mercutio. Romeo, enraged, retaliates by killing Tybalt. Once Romeo realizes the consequences of his actions, he hides at Friar Lawrence’s cell. Friar Lawrence informs Romeo that he has been banished from Verona and will be killed if he stays. The Friar suggests Romeo spend the night with Juliet, then leave for Mantua in the morning. He tells Romeo that he will attempt to settle the Capulet and Montague dispute so Romeo can later return to a united family. Romeo takes his advice, spending one night with Juliet before fleeing Verona. Juliet’s mother, completely unaware of her daughter's secret marriage to Romeo, informs Juliet that she will marry a man named Paris in a few days. Juliet, outraged, refuses to comply. Her parents tell her that she must marry Paris and the Nurse agrees with them. Juliet asks Friar Lawrence for advice, insisting she would rather die than marry Paris. Fr. Lawrence gives Juliet a potion which will make her appear dead and tells her to take it the night before the wedding. He promises to send word to Romeo - intending the two lovers be reunited in the Capulet vault.

1

fara ca din aceasta sa iasa o cearta. cu toate ca cei doi nu isi cunosc identitatea. Julieta se trezeste dupa ce a trecut efectul potiunii. ignorand pericolul urca in camera Julietei. dar cand vede ca Romeo a murit se sinucide si ea. pregatirile de nunta transformandu-se in pregatiri de inmormantare. pentru a putea fi rapita de Romeo. Juliet wakes to find Romeo dead and kills herself due to grief. Romeo ia si el otrava. in urma unui conflict Romeo il ucide pe Tybalt din familia Capulet. care nu ii impartaseste dragostea. La acesta petrecere toti erau bineveniti in afara de cei din familia Montague. in deep grief. iubita pentru ultima data. Friar Lawrence’s letter fails to reach Romeo. so he assumes that his wife is dead. In cel de-al patrulea act. Julieta nu este de acord cu hotararea tatalui sau si decide sa se sinucida. Indragostitii au fost casatoriti in ziua urmatoare de catre Friar Laurence. in urma acestui fapt. Fata hotaraste sa ia potiunea in noaptea de dinaintea nuntii. Tot in acea seara si Julieta se indragosteste de Romeo. batranul lord Capulet a organizat un dineu fastuos la care a invitat multe doamne frumoase si numerosi nobili. Romeo observa o femeie superba de care se indragosteste pe loc. femeia pe care o iubea. In actul trei. In al cincilea act. Romeo And Juliet is a true tragedy in the literary sense because the families gather sufficient self-knowledge to correct their behaviour but not until it is too late to save the situation. incat nu era posibil ca un servitor al casei Capulet sa se intalneasca cu un servitor al casei Montague. Thus the youngsters' deaths bring the families together. Isi petrece majoritatea timpului suspinind din cauza unei 2 . Friar Laurance ii ofara Julietei o potiune pentru asi simula moartea. drinks a vial of poison. Romeo sufera din cauza Rosalindei. In primul act. In acest timp. urmand ca doar mai tarziu sa afle caror familii apartin. He rushes to Juliet’s tomb and. Moments later. unde cei doi planuiesc sa se casatoreasca pe ascuns. o saruta pe Julieta pentru ultima. In cel de-al doilea act Romeo. tatal Julietei decide ca a sosit timpul ca aceasta sa se casatoreasca cu Paris. Once the families discover what happened. Ajuns la dineu. Dupa ce il ucide pe Paris. who immediately tells Romeo. iar apoi moare. Romeo se indreapta spre Verona pentru a-si vedea. hotarand chiar si data nuntii. In acea noapte. unul dintre prietenii lui Romeo. fiul batranului lord Montague merge mascat la petrecere pentru a o vedea pe Rosaline. La inceputul piesei. they finally end their bitter feud. Neintelegerile dintre cele doua familii erau atat de mari si durau de atat de mult timp. Cu toate acestea Romeo.Juliet drinks the potion and everybody assumes that she is dead — including Balthasar. fiind expulzat din Verona de catre printul Escalus. el nestiind de planul Julietei. Cele doua familii importante ale Veronei erau Capulet si Montague. la sosirea lui Paris familia Capulet descopera ca Julieta a murit.

adoslescentul refuza sa ia in considerare si existenta altor femei. Incearca sa se faca remarcat si chiar sa-i smulga un sarut. Acesta sinucidere este actul final. se refera doar la atractivitatea si la frumusetea ei fizica. mama biologica a Julietei. Observam ca desi abia s-au intilnit. Incepe prin a fi un tinar superficial si sfirseste prin a se implica intr-o relatie complexa. Dupa casatorie relatia dintre Romeo si Julieta devine mult mai complexa si implica mai multi factori. Rosalinda este obsesia lui Romeo. Doamna Capulet. Romeo ii cere juraminte de dragoste. Spre deosebire de pasivitatea fata de Rosalinda. Gaseste trupul Julietei la mormint si se sinucide inghitind otrava. Impulsivul Romeo incearca sa se stapineasca in fata lui dar pina la urma raspunde provocarii acestuia si il ucide in lupta. preocupat de Rosalinda. Odata ce o vede pe Julieta. desi din descrierile lui ni se releva superficialitatea dragostei sale. Dupa ce Romeo si Julieta isi dau seama ca interesul lor este reciproc. aceasta devine centrul universului iar Rosalinda e uitata. Romeo incerca sa se asigure de legatura lor. este foarte tinara. unde refuza sa ia parte la festivitati si in loc sa incerce sa se apropie de ea. careia i se sacrifica. are doar 14 ani. Este mentionat la inceput ca un ratacitor fara cauza. Julieta. In ciuda insistentelor lui Benvolio. care ii este prietena. El nu vorbeste niciodata cu ea si nici nu inceraca sa faca ceva pentru a o cuceri. Romeo este o figura romantica tragica. Un moment important este cele in care Romeo il intilneste pe Tybalt. Mai degraba decit sa argumenteze de ce o iubeste. Se zbate intre adulare si disperare. membra a familiei Capulet. Cind o descrie pe Rosalinda lui Benvolio. confidenta si mai mult. netinind cont de sentimentele 3 . Ea este crescuta de Doica. Fratele Lawrence este surprins dar Romeo ii explica ca a uitato pe Rosalinda.vieti amoroase disperate. el blestema nefericirea dragostei neimpartasite. vrea sa o casatoreasca cu Paris. comportament opus celui fata de Rosalinda. Pentru aceasta crima Romeo este exilat la Mantua si separat de mireasa lui. Romeo o urmareste pe Rosalinda la petrecerea Capuletilor. este devastat si decide sa o urmeze. Cind Julieta atinge virsata maritisului. si dealtfel cel mai profund pe care il face Romeo pentru Julieta. isi petrece timpul in lamenatre “sufocindu-se sub povarea grea a dragiostei” Desi Romeo isi decalara dragostea fata de Rosalinda. Pe parcursul piesei relatia lui Romeo cu Rosalinda este pasiva. Familia sa se intreaba care ar putea fi cauza deznadejdii sale. din comportamentul lui. De-a lungul piesei Julieta se bizuie pe ea in situatiile cele mai dificile. mama. cu care este acum inrudit prin casatorie. iar apoi Romeo ii cere fratelui Lawrence sa-i casatoreasca. nu ii este apropiata. Cind primeste de veste ca Julieta a murit. atunci cind o descopera pe Julieta ne dam seama de inconsistenta sentimentelor sale. cu Julieta Romeo este deosebit de activ.

Este cel care prevede inca de la inceput sfirsitul tragic al dragostei celor doi. 4 . Il intilneste la petrecere si se indragosteste de el la prima vedere. Tybalt. fratele Lawrence. care in esenta este un om bun care a luat niste decizii gresite. aparator al ei este primul care il observa pe Romeo. Pe tot parcursul piesei Julieta este complet devotata lui Romeo: este gata sa renunte la numele sau.ei. Alte persoaje importante sunt : Doica. dar dupa o reflectie isi da seama ca de fapt este de partea lui Romeo. el si cerul. mai multe chipuri de a-l cunoaste pe Shakespeare. Are un plan bine stabilit de a salva relatia lor. Pentru ca nu vrea sa traiesca fara el. dezvalunidu-le identitatea. Mercutio este prietenul si confidentul lui Romeo. fara sa-I poata prinde decat aspectele partiale. Dupa casatorie. Ele celebreaza casatoria celor doi tineri si o ajuta pe Julieta sa se prefaca moarta. se sinucide. Julieta incearca sa-i vorbesca dar mama ei nu vrea sa o asculte si ii spune ca se va marita cu Paris chiar si cu sila. Relatia Julietei cu Romeo este diferita de toate celelalte. Vrea sa se casatoreasca cu el desi stie ca o relatie intre familiile lor este imposibila. Ele apartin veacurilor care au trecut pe langa Shakespeare. Dragostea ei insa nu tine cont de logica asa ca se intilneste cu Romeo la fratele Lawrence si se casatoreste cu el. Doica este un personaj dinamizator. Uciderea de catre el a lui Mercutio declanseaza sirul fatal. Singura data cind simte furie impotriva lui este atunci cind acesta il ucide pe Tybalt. La sfirsitul piesei tinara Julieta se trezeste si il gaseste pe iubitul sau Romeo mort. Este un personaj care pe parcursul piesei ofera informatii importante cititorului. Tybalt este un personaj cheie. cind de fapt sint abia pe cale sa inceapa. Trenul a trecut. ca un tren de-a lungul unui masiv muntos. singur. fugitive. Este un fel de personaj oglinda al Doicii daca ne gindim la relatia lui cu Romeo. Este un mebru al familiei Capulet. Este implicata inca de la inceput in relatia lui Romeo cu Julieta. Sinuciderile celor doi vor atirna greu pe umerii fratelui Lawrence. Membru al familiei Capulet. Muntele e tot acolo. el devine persoana cea mai importanta a vietii ei. Mercutio. refuza sa se casatoreasca cu Paris. prin adoptie si este mai apropiata de Julieta decit mama acesteia. Fratele Lawrence este cel care isi doreste sa aduca pacea intre cele doua familii. In citeva ore. Moartea lui este un moment cheie al piesei. dar acest plan da gres. Julieta evolueza pe parcursul piesei transformindu-se intr-o femeie independenta. lasand in urma fumul opiniilor. Primul semn este impotrivirea in fata parintilor la casatoria cu Paris. Este un personaj mai vesel care aduce lumina in contextul sumbru al piesei. Exista mai multe moduri shakespeariene. ea este optimista si crede ca necazurile s-au incheiat.