Romeo si Julieta de William Shakespeare William Shakespeare (1564-1616), dramaturg si poet englez, este unul dintre numele

cele mai importante al literaturii universale. Actor, apoi proprietar asociat al teatrului Globe, Shakespeare a devenit celebru in epoca prin piesele sale si s-a retras in plina glorie, la Stratford-upon-Avon, orasul sau natal. A scris comedii, drame si tragedii intre care: “Comedia erorilor”, “Scorpia imblanzita”, “Visul unei nopti de vara”, “Mult zgomot pentru nimic”, “Cum va place”, “Hamlet”, “Regele Lear”, “Furtuna”. Din opera sa poetica cele mai cunoscute sunt “Sonetele”, scrise in 1609, in numat de 154. “Romeo si Julieta”, probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa in 1594 este o tragedie in cinci acte + 24 scene, care are la baza o poveste reala, petrecuta in secolul al XIV-lea.
The play begins with a large fight between the Capulets and the Montagues, two prestigious families in Verona, Italy. These families have been fighting for quite some time, and the Prince declares that their next public brawl will be punished by death. When the fight is over, Romeo’s cousin Benvolio tries to cheer him of his melancholy. Romeo reveals that he is in love with a woman named Rosaline, but she has chosen to live a life of chastity. Romeo and Benvolio are accidentally invited to their enemy’s party; Benvolio convinces Romeo to go. At the party, Romeo locks eyes with a young woman named Juliet. They instantly fall in love, but they do not realize that their families are mortal enemies. When they realize each other’s identities, they are devastated, but they cannot help the way that they feel. Romeo sneaks into Juliet’s yard after the party and proclaims his love for her. She returns his sentiments and the two decide to marry. The next day, Romeo and Juliet are married by Friar Lawrence; an event witnessed by Juliet’s Nurse and Romeo’s loyal servant, Balthasar. They plan to meet in Juliet’s chambers that night. Romeo visits his best friend Mercutio and his cousin Benvolio but his good mood is curtailed. Juliet’s cousin, Tybalt, starts a verbal quarrel with Romeo, which soon turns into a duel with Mercutio. Romeo tries to stop the fight but it is too late: Tybalt kills Mercutio. Romeo, enraged, retaliates by killing Tybalt. Once Romeo realizes the consequences of his actions, he hides at Friar Lawrence’s cell. Friar Lawrence informs Romeo that he has been banished from Verona and will be killed if he stays. The Friar suggests Romeo spend the night with Juliet, then leave for Mantua in the morning. He tells Romeo that he will attempt to settle the Capulet and Montague dispute so Romeo can later return to a united family. Romeo takes his advice, spending one night with Juliet before fleeing Verona. Juliet’s mother, completely unaware of her daughter's secret marriage to Romeo, informs Juliet that she will marry a man named Paris in a few days. Juliet, outraged, refuses to comply. Her parents tell her that she must marry Paris and the Nurse agrees with them. Juliet asks Friar Lawrence for advice, insisting she would rather die than marry Paris. Fr. Lawrence gives Juliet a potion which will make her appear dead and tells her to take it the night before the wedding. He promises to send word to Romeo - intending the two lovers be reunited in the Capulet vault.

1

fiul batranului lord Montague merge mascat la petrecere pentru a o vedea pe Rosaline. Moments later. iubita pentru ultima data. la sosirea lui Paris familia Capulet descopera ca Julieta a murit. In actul trei. femeia pe care o iubea. Fata hotaraste sa ia potiunea in noaptea de dinaintea nuntii. care nu ii impartaseste dragostea. Cele doua familii importante ale Veronei erau Capulet si Montague. In cel de-al patrulea act. so he assumes that his wife is dead. Cu toate acestea Romeo. iar apoi moare. hotarand chiar si data nuntii. tatal Julietei decide ca a sosit timpul ca aceasta sa se casatoreasca cu Paris. Romeo ia si el otrava. Dupa ce il ucide pe Paris. cu toate ca cei doi nu isi cunosc identitatea. o saruta pe Julieta pentru ultima. in urma unui conflict Romeo il ucide pe Tybalt din familia Capulet. pregatirile de nunta transformandu-se in pregatiri de inmormantare. Romeo observa o femeie superba de care se indragosteste pe loc. Julieta nu este de acord cu hotararea tatalui sau si decide sa se sinucida. Romeo se indreapta spre Verona pentru a-si vedea. Friar Laurance ii ofara Julietei o potiune pentru asi simula moartea. Friar Lawrence’s letter fails to reach Romeo. Ajuns la dineu. Indragostitii au fost casatoriti in ziua urmatoare de catre Friar Laurence. Juliet wakes to find Romeo dead and kills herself due to grief. Isi petrece majoritatea timpului suspinind din cauza unei 2 . Tot in acea seara si Julieta se indragosteste de Romeo. drinks a vial of poison. fiind expulzat din Verona de catre printul Escalus. batranul lord Capulet a organizat un dineu fastuos la care a invitat multe doamne frumoase si numerosi nobili. they finally end their bitter feud. In acest timp. Neintelegerile dintre cele doua familii erau atat de mari si durau de atat de mult timp. who immediately tells Romeo. ignorand pericolul urca in camera Julietei. La inceputul piesei. Julieta se trezeste dupa ce a trecut efectul potiunii. incat nu era posibil ca un servitor al casei Capulet sa se intalneasca cu un servitor al casei Montague. La acesta petrecere toti erau bineveniti in afara de cei din familia Montague. in deep grief. Romeo sufera din cauza Rosalindei. unde cei doi planuiesc sa se casatoreasca pe ascuns. In al cincilea act. In cel de-al doilea act Romeo. urmand ca doar mai tarziu sa afle caror familii apartin. unul dintre prietenii lui Romeo. pentru a putea fi rapita de Romeo. in urma acestui fapt.Juliet drinks the potion and everybody assumes that she is dead — including Balthasar. In primul act. Once the families discover what happened. el nestiind de planul Julietei. dar cand vede ca Romeo a murit se sinucide si ea. He rushes to Juliet’s tomb and. Romeo And Juliet is a true tragedy in the literary sense because the families gather sufficient self-knowledge to correct their behaviour but not until it is too late to save the situation. Thus the youngsters' deaths bring the families together. fara ca din aceasta sa iasa o cearta. In acea noapte.

Incepe prin a fi un tinar superficial si sfirseste prin a se implica intr-o relatie complexa. Dupa ce Romeo si Julieta isi dau seama ca interesul lor este reciproc. El nu vorbeste niciodata cu ea si nici nu inceraca sa faca ceva pentru a o cuceri. Pentru aceasta crima Romeo este exilat la Mantua si separat de mireasa lui. Fratele Lawrence este surprins dar Romeo ii explica ca a uitato pe Rosalinda. nu ii este apropiata. comportament opus celui fata de Rosalinda. unde refuza sa ia parte la festivitati si in loc sa incerce sa se apropie de ea. este foarte tinara. Familia sa se intreaba care ar putea fi cauza deznadejdii sale. preocupat de Rosalinda. Este mentionat la inceput ca un ratacitor fara cauza. netinind cont de sentimentele 3 . iar apoi Romeo ii cere fratelui Lawrence sa-i casatoreasca.vieti amoroase disperate. care ii este prietena. aceasta devine centrul universului iar Rosalinda e uitata. desi din descrierile lui ni se releva superficialitatea dragostei sale. atunci cind o descopera pe Julieta ne dam seama de inconsistenta sentimentelor sale. Cind primeste de veste ca Julieta a murit. Dupa casatorie relatia dintre Romeo si Julieta devine mult mai complexa si implica mai multi factori. mama. Julieta. mama biologica a Julietei. Impulsivul Romeo incearca sa se stapineasca in fata lui dar pina la urma raspunde provocarii acestuia si il ucide in lupta. cu Julieta Romeo este deosebit de activ. Ea este crescuta de Doica. este devastat si decide sa o urmeze. are doar 14 ani. Mai degraba decit sa argumenteze de ce o iubeste. Romeo este o figura romantica tragica. el blestema nefericirea dragostei neimpartasite. isi petrece timpul in lamenatre “sufocindu-se sub povarea grea a dragiostei” Desi Romeo isi decalara dragostea fata de Rosalinda. si dealtfel cel mai profund pe care il face Romeo pentru Julieta. careia i se sacrifica. din comportamentul lui. membra a familiei Capulet. cu care este acum inrudit prin casatorie. Spre deosebire de pasivitatea fata de Rosalinda. Cind o descrie pe Rosalinda lui Benvolio. vrea sa o casatoreasca cu Paris. Odata ce o vede pe Julieta. Romeo o urmareste pe Rosalinda la petrecerea Capuletilor. De-a lungul piesei Julieta se bizuie pe ea in situatiile cele mai dificile. Incearca sa se faca remarcat si chiar sa-i smulga un sarut. Se zbate intre adulare si disperare. confidenta si mai mult. Observam ca desi abia s-au intilnit. Gaseste trupul Julietei la mormint si se sinucide inghitind otrava. adoslescentul refuza sa ia in considerare si existenta altor femei. Un moment important este cele in care Romeo il intilneste pe Tybalt. Rosalinda este obsesia lui Romeo. Romeo incerca sa se asigure de legatura lor. se refera doar la atractivitatea si la frumusetea ei fizica. In ciuda insistentelor lui Benvolio. Pe parcursul piesei relatia lui Romeo cu Rosalinda este pasiva. Romeo ii cere juraminte de dragoste. Cind Julieta atinge virsata maritisului. Acesta sinucidere este actul final. Doamna Capulet.

Are un plan bine stabilit de a salva relatia lor. dar dupa o reflectie isi da seama ca de fapt este de partea lui Romeo. Julieta evolueza pe parcursul piesei transformindu-se intr-o femeie independenta. Moartea lui este un moment cheie al piesei. lasand in urma fumul opiniilor. Pe tot parcursul piesei Julieta este complet devotata lui Romeo: este gata sa renunte la numele sau. singur. Dupa casatorie. Sinuciderile celor doi vor atirna greu pe umerii fratelui Lawrence. Dragostea ei insa nu tine cont de logica asa ca se intilneste cu Romeo la fratele Lawrence si se casatoreste cu el. fugitive. Ele apartin veacurilor care au trecut pe langa Shakespeare. Este un fel de personaj oglinda al Doicii daca ne gindim la relatia lui cu Romeo. In citeva ore. Este implicata inca de la inceput in relatia lui Romeo cu Julieta. Doica este un personaj dinamizator. Trenul a trecut. Il intilneste la petrecere si se indragosteste de el la prima vedere. refuza sa se casatoreasca cu Paris. Mercutio este prietenul si confidentul lui Romeo. Julieta incearca sa-i vorbesca dar mama ei nu vrea sa o asculte si ii spune ca se va marita cu Paris chiar si cu sila. Primul semn este impotrivirea in fata parintilor la casatoria cu Paris. ca un tren de-a lungul unui masiv muntos. fara sa-I poata prinde decat aspectele partiale. care in esenta este un om bun care a luat niste decizii gresite. La sfirsitul piesei tinara Julieta se trezeste si il gaseste pe iubitul sau Romeo mort. Mercutio. Alte persoaje importante sunt : Doica. Tybalt. Ele celebreaza casatoria celor doi tineri si o ajuta pe Julieta sa se prefaca moarta. Tybalt este un personaj cheie. Singura data cind simte furie impotriva lui este atunci cind acesta il ucide pe Tybalt. fratele Lawrence. Muntele e tot acolo. Este un mebru al familiei Capulet. dezvalunidu-le identitatea. Este cel care prevede inca de la inceput sfirsitul tragic al dragostei celor doi. Membru al familiei Capulet. Exista mai multe moduri shakespeariene. Pentru ca nu vrea sa traiesca fara el. Este un personaj mai vesel care aduce lumina in contextul sumbru al piesei. el devine persoana cea mai importanta a vietii ei. Este un personaj care pe parcursul piesei ofera informatii importante cititorului. el si cerul. cind de fapt sint abia pe cale sa inceapa. 4 . aparator al ei este primul care il observa pe Romeo. prin adoptie si este mai apropiata de Julieta decit mama acesteia. Fratele Lawrence este cel care isi doreste sa aduca pacea intre cele doua familii. dar acest plan da gres. se sinucide. Relatia Julietei cu Romeo este diferita de toate celelalte. mai multe chipuri de a-l cunoaste pe Shakespeare. Vrea sa se casatoreasca cu el desi stie ca o relatie intre familiile lor este imposibila. Uciderea de catre el a lui Mercutio declanseaza sirul fatal.ei. ea este optimista si crede ca necazurile s-au incheiat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful