INTRODUCERE Jocul aşteptării Acest lucru este un lucru extraordinar şi necesar pentru a menţine disciplina şi atenţia grupului, este

o "şmecherie" pentru învăţător. Spune-i grupului că nu ai de gând să te lupţi pentru atenţia lor sau pentru linişte, că ori de câte ori ei sunt împreună ca şi un grup pentru a primi instrucţiuni sau pentru discuţii, tu vei aştepta până când ei sunt pregătiţi să asculte. Spune-le că se numeşte "Jocul aşteptării" şi că nu vei fi responsabil pentru atenţia lor, şi că acest lucru trebuie să-l facă ei înşişi. (Notează: Am văzut acest lucru folosindu-se la copiii mici, de cinci ani. După primele lecţii se vor obişnui să-şi spună ei între ei să tacă, fără nici o remarcă din partea liderului.) Aşteptarea liderului trebuie să dea impresia de inutilitate ... fără resemnare sau răbdare martiră: toate întrebările şi întreruperile trebuie ignorate. Nu trebuie să fie o atitudine ameninţătoare, de asemenea nu îţi face griji pentru timpul pe care îl pierzi. Dacă perseverezi cu ei la început, vei salva mari cantităţi de timp şi efort mai târziu. Aminteşte-ţi, ideea din spatele Jocului Aşteptării este aceea că grupul îşi asumă responsabilitatea pentru comportamentul lor, nu liderul. Dacă ei folosesc timpul la început pentru a vorbi unul cu celălalt, în curând se vor plictisi şi vor prefera să se întâmple ceva interesant. Deci gândeşte-te la altceva în timp ce aştepţi, planifică-ţi meniul pentru cină sau pregăteşte-ţi lecţia pentru mâine sau recită "Cum pot să iubesc? Lasă-mă să enumăr modurile." Trebuie să ai răbdare, să fi consistent şi să-l joci întotdeauna sau nu va merge. Cercuri şi runde Statul în cerc faţă de cel în şir sau la întâmplare poate influenţa dinamica grupului. Dă fiecăruia acelaşi statut, incluzând liderul şi îi expune pe participanţi astfel încât fiecare să-l poată vedea pe celălalt: de aceea un număr mare de activităţi din acest manual sunt în cerc. Cercul trebuie înţeles şi experimentat ca un loc sigur, un loc în care fiecare să poată să vorbească liber despre opiniile sale, sau despre sentimentele sale fără riscul de a fi luat în râs sau judecat. De aceea, atunci când grupul stă în cerc, liderul trebuie să se asigure că libertatea situaţiei este înţeleasă ca o structură de siguranţă. O rundă este un timp în care fiecare persoană din cerc înaintează în jurul cercului învârtindu-se (rotindu-se), face o declaraţie completând una din următoarele propoziţii (sau altele pe care le născoceşti tu): Am notat.........(în mod particular folositoare pentru filme etc.) Am descoperit.......(în special pentru o nouă experienţă sau joc) Doresc.......... Am învăţat.........

1

Detest şi apreciez.....(aceasta este recomandată mai ales pentru evaluarea unei experienţe). O rundă cu "Detest" urmată de o rundă cu "Apreciez", pentru sentimente negative şi pozitive, în această ordine. In timpul rundelor, fiecare care vorbeşte, trebuie să asculte în linişte şi nici un comentariu nu trebuie făcut, nici chiar de lider. Dacă o declaraţie este făcută în aşa fel încât necesită o discuţie aceasta ar trebui anulată până când runda este completă. Oricine poate refuza o tură spunând "Pas" şi nu ar trebui să fie comentarii nici în legătură cu acest lucru. Furtuna din creier Scopul furtunii din creier este de a crea numeroase idei folositoare întro scurtă perioadă de timp; este de asemenea folositor pentru a produce material pentru scris sau pentru discuţii. Presupuneţi că grupul caută locuri posibile pentru o excursie. Liderul pune o tablă în faţa grupului şi întrebă despre idei. Scrie pe tablă fiecare idee, fără a comenta, fără să ignore nimic. Dacă ideile vin greu, liderul poate să scrie câteva din ideile sale, dar ar trebui să aştepte până să facă acest lucru. Din moment ce ideile încep să vină, ei au grijă să devină foarte rapizi (grăbiţi). Când ideile s-au oprit, liderul se va opri din scris şi va atrage atenţia asupra lucrurilor pe care nimeni nu le-a ales pentru ca acestea să poată fi şterse, până când cineva vrea să discute despre ele. Acum când toate posibilităţile sunt discutate în detaliu, se alege una prin vot. Aminteşte-ţi: Liderul nu trebuie să facă nici o evaluare negativă. Munciţi pentru CANTITATE nu pentru CALITATE: cu cât lista este mai lungă, cu atât este mai bine. încurajaţii pentru idei. Un al doilea obiectiv al "Furtunii din creier" este de a uni grupul. Acest lucru se întâmplă dacă sesiunea este condusă cum se cuvine pentru ca fiecare persoană să aibă ocazia să participe şi este făcută să se simtă că ideea sa merită a fi scrisă. Ajută grupul să rezolve sau să îndepărteze atmosfera de competiţie în care oamenii tind să accepte doar ideile lor şi în care această competiţie este problema în sine şi nu un membru al grupului. Dacă grupul nu a experimentat "furtuna din creier" înainte, este un lucru bun dacă i-aţi iniţia cu următoarele jocuri: STICLA DE COCA - COLA: Liderul trebuie să aibă tablă şi cretă sau orice altceva pentru a scrie astfel tot grupul să poată vedea. Liderul spune: "Imaginaţi-vă că sunteţi pe o insulă în deşert. Sunt o mulţime de mâncăruri şi adăposturi, dar un singur om a făcut un obiect: o sticlă de COCA - COLA. Folosindu-vă cea mai "sălbatică" imaginaţie gândiţi-vă la cât mai multe întrebuinţări pentru acea sticlă de COCA COLA." Liderul scrie ideile pe tablă cât de repede poate, fără să omită nici o idee şi să fie complete, la întâmplare, astfel încât să nu intervină nici un rang. Nimeni nu ar trebui să comenteze nici o idee până când acestea nu sunt toate scrise. Liderul poate să pună de asemenea idei, astfel încât să facă parte din grup.

2

1001 de întrebuinţări a unui pantof La fel ca şi mai înainte, doar că se introduce un element de competiţie cu echipele "furtunii din creier" (folosind un pantof în loc de o sticlă de COCA - COLA, acest joc este des folosit ca urmare a sticlei de COCA COLA). Fiecare echipă are un lider, hârtie şi pix, trei minute pentru furtună în creier, apoi ideile lor sunt numărate. încă două minute şi apoi toate ideile sunt numărate. încă un minut şi totalul pentru fiecare echipă este anunţat. Apoi li se acordă câteva minute echipelor pentru a alege cinci din ideile lor pe care ei le consideră cele mai originale, astfel încât celelalte echipe să nu le aibă. Apoi fiecare echipă citeşte cele cinci idei pe care leau ales. Punctele sunt acordate pentru fiecare idee care nu apare la nici o altă echipă.

DEZVOLTAREA SOCIALĂ
INVADAREA ADĂPOSTULUI
MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Joc de rol, decizii luate în grup, interacţiuni în grup PROCEDEU: împarte echipa în grupuri de câte 8-l0 persoane. Fiecare membru al grupului adoptă un rol specific, de obicei o ocupaţie (meserie) spre exemplu doctor, atlet, profesor, actor, mamă, casnică etc. (acestea pot fi scrise pe bilete şi luate de fiecare dintr-o pălărie). Spune grupului că adăpostul le-a fost "invadat" de un atom dintr-o bombă şi că nu pot rămâne în viaţă decât şase persoane din fiecare grup deoarece nu există destulă hrană. Fiecare membru al grupului trebuie să spună de ce el trebuie să rămână în viaţă. Trebuie făcută o decizie în grup: cine rămâne şi cine stă; fără sinucideri sau crime. Acordă un timp limită pentru decizie. Mai apoi discută cum a interacţionat grupul pentru a lua decizia, dacă persoanele au jucat un rol pasiv sau activ, cât de mulţumit a fost fiecare de rolul său etc. VARIAŢII: In loc de invadarea căminului poţi folosi o viaţă pe plută sau insulă în deşert sau o navă în spaţiu. Adaugă incidente, accidente, ritualuri, funerarii, ceremonii.

PRĂBUŞIRE ÎN SPATE ŞI PRINDERE
MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltarea încrederii, relaxare PROCEDEU: Partenerii stau la o distanţă relativă, o persoană în spatele celeilalte, dar amândoi privesc în aceeaşi direcţie. Persoana din faţă se prăbuşeşte în spate şi este prinsă de persoana din urmă. Persoana din faţă trebuie să fie relaxată. Distanţa poate varia astfel încât să existe o limită de siguranţă.

3

VARIAŢII: O persoană stă între alte două persoane şi se prăbuşeşte în spate şi în faţă. Persoana este împinsă până la poziţia de drepţi de fiecare dată. Pentru reuşită subiectul trebuie să fie relaxat. Grup de câte şase sau şapte persoane care stau într-un cerc închis. Subiectul stă în centru şi se prăbuşeşte în faţă, în spate sau lateral etc. Participanţii îl împing frumos pe subiect până la poziţia drepţi sau spre un alt membru al cercului. Este important ca subiectul să stea în centrul cercului, relaxat, cu ochii închişi şi fără să facă paşi.

RIDICAREA TRUPULUI
MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere, concentrare, dezvoltarea grupului PROCEDEU: Grupul alege un membru pe care îl întoarce şi îl ridică în poziţie orizontală în jurul capetelor grupului. Persoana este ţinută acolo un anumit timp şi apoi este coborâtă pe podea. Persoana ridicată trebuie să fie relaxată şi să-şi închidă ochii. Deseori este o idee bună ca să ridice şi să coboare la unison. Acest lucru evită confuzia şi ajută la concentrare VARIAŢII: Viteza poate varia şi controlul trupului - plimbări, rock etc. Persoana implicată poate da sfaturi grupului. Combină cu S2 Prăbuşire în spate şi prindere.

INSULA DIN LUT
MATERIALE: Destul lut pentru fiecare grup din şapte persoane adunate în jurul unei mese rotunde sau pătrate pentru a lucra împreună. Lutul ar trebui să fie maleabil; de asemenea este nevoie de frunze, ramuri, scobitori sau beţe. SCOPURI: Interacţiuni în grup, joc de rol, creativitate. PROCEDEU: a) Grupuri de 5 - 7 persoane în jurul unei mese sau pe podea cu un bulgăr mare de lut în centru. Pisaţi-l, frământati-l, pălmuiti-l timp de zece minute şi transformati-l într-o forma mare şi moale. Încurajaţi pisatul energic al lutului. împreună formaţi prin pisare o insulă adăugând terenuri, peşteri, munţi, râuri. (Nu aveţi voie să vorbiţi.) b) Fără să vorbiţi, revendicaţi-vă drepturile pe insulă, marcaţi graniţe, construiţi-vă un adăpost sau o casă şi improvizaţi ceea ce doriţi. c) Organizaţi un consiliu al insulei, alegeţi un lider, luaţi decizii în grup pe care le consideraţi necesare pentru a supravieţui pe insulă. (Daţi aceste instrucţiuni la momentul potrivit.) Puteţi să vă opriţi aici şi să discutaţi în grup sau puteţi merge mai departe (vezi variaţii). VARIAŢII: Continuaţi cu grupuri mai mici, improvizând incidente pe insulă. Se poate face şi pe o foaie mare de hârtie în loc de lut.

CENTURA MESAGER
MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere, dezvoltarea grupului. PROCEDEU: Două şiruri de persoane care stau faţă în faşă (la aproximativ doi paşi unul de altul). încercaţi să aveţi faţă în faţă persoane de aceeaşi înălţime. Primul cuplu se dă la i parte şi se întinde pe spate între primele 6-8 persoane. Persoana este ridicată şi apoi este dată încet tot grupului

4

întrebând despre filosofie. Faceţi interviuri scurte cu mai multe persoane. FRICĂ ÎN PĂLĂRIE MATERIALE: Pix. Liderul trebuie să fie atent ca grupul să nu critice persoana voluntară . 5 . (Spre exemplu. încercând să exprime de ce anume îi este frică persoanei respective. conştientizarea sinelui. liderul citeşte primul bileţel şi ar putea spune "în această clasă îmi este frică de faptul că lumea ar putea râde de mine (continuă spunând) îmi este frică să-mi exprim sentimentele pentru că fiecare râde de mine. Plimbaţi cutia oprindu-vă la fiecare persoană pentru a scoate un bileţel din cutie şi pentru a mări fraza. sau altceva) îmi este frică de…" Puneţi bucăţelele de hârtie în cutie sau într-un bol în centru. Fiecare persoană are numai 6 minute să vorbească despre ea. DEZVĂLUIREA EXPERIENŢEI DE ÎNŢELEPCIUNE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii. hârtie." Scopul întrebării ar trebui să fie acela de a cunoaşte persoana respectivă la un nivel superior. Apoi discutaţi ceea ce ar fi interesant de reţinut sau ce sa descoperit. După aceea folosiţi un grup de interviu sau o sesiune de primă impresie. Liderul poate să direcţioneze întrebările la un nivel mai adânc decât cel biografic. inclusiv liderului să completeze această propoziţie: (anonim) "în această clasă (sau grup. Se obţin rezultate mai bune dacă persoana se relaxează şi închide ochii. Accentuaţi lucrurile pe care aţi dori ca oamenii să le ştie despre tine (Nu ne întoarcem la acest moment). încercarea de a face cunoştinţă unul cu altul. ascultăm reflectând. VARIAŢII: Faceţi runde de întrebări. Nu se admite nici un argument sau comentariu. Liderul trebuie să se asigure că toată lumea ascultă şi nimeni nu comentează. dezvăluirea sinelui. PROCEDEU: Jucaţi în cerc. pălărie (sau cutie etc. PROCEDEU: Grupuri nu mai mari de opt persoane.(şirului). diferite păreri. Persoana poate răspunde sincer sau poate spune: "Mai exact nu am să răspund la întrebarea aceasta.este timpul pentru ascultare şi acceptare. Grupul se concentrează asupra unui voluntar. PROCEDEU: Staţi într-un cerc. GRUP DE INTERVIU MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii.) SCOPURI: împărţire şi acceptare. sentimente etc. O întrebare posibilă la sfârşit ar fi: "Este ceva despre care tu ai dori ca noi să ştim?" Continuaţi atâta timp cât grupul este interesat. Oricine poate pune întrebări persoanei asupra cărei grupul se concentrează. Cereţi fiecăruia. deci niciodată nu spun nimic. Intervievaţi şi ceilalţi membrii ai grupului. La sfârşit persoana este uşor lăsată la pământ.") Continuaţi în jurul cercului. VARIAŢII: Îmi place şi nu îmi place în cutie (două cutii) Îngrijorări în pălărie Asupriri în pălărie Dorinţe în pălărie etc. dezvăluirea sinelui.

SCOPURI: Construirea încrederii. Procedaţi la fel pentru B. spargerea gheţii.) CAPUL RĂMÂNE ŞI RĂSUCIRE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere. O altă persoană îi ia capul şi îl mişcă uşor de la stânga spre dreapta. Mergeţi în cerc în continuare. ci doar după ce te-ai uitat mai îndeaproape. a învăţa să oferi şi să primeşti complimente sau sugestii. Trei sau ptru persoane fac afirmaţii pozitive despre persoana care a plecat. ESTE EVIDENT MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii. nu este permisă nici o deducere. construirea încrederii. O persoană părăseşte camera. PROCEDEU: Jucaţi în cerc. încercând să includă informaţii specifice despre care ceilalţi să nu ştie.. fiecare persoană din grup se uită în punctul A şi începe o frază spunând: "Este evident că tu…" Asiguraţi-vă că este ceva evident. Este ce ţi-ai imaginat. concentrare. Când se întoarce persoana stă în cerc şi afirmaţiile sunt repetate la momentul potrivit. Succesul în această activitate ar trebui votat (reţinut). în timp ce persoana încearcă să ghicească cine a făcut fiecare afirmaţie. D etc. DARURI MENTALE MATERIALE: Pix. Înclinat spre partener trebuie să permită muşchilor gâtului să se relaxeze şi să suporte deplin acest lucru (foarte dificil)." VARIANTE : Imaginează-ţi mai multe despre persoanele din grupul tău. PROCEDEU: a) Dacă tabla este disponibilă 6 . (Liderul trebuie să insiste asupra afirmaţiilor pozitive.Lăsaţi pe fiecare să se concentreze asupra cuiva şi să-şi pună reciproc întrebări. Începeţi din nou cu: "Îmi imaginez că tu…" Aici sunt permise deducerile. trăsături pozitive. Concentraţi-vă asupra unei persoane. Încrederea trebuie să fie completă în această activitate. PROCEDEU: Împărţiţi-vă în grupuri de 4 sau 5 şi staţi în cercuri mici cu grupul. două sau trei bucăţi de hârtie pentru fiecare. conştientizarea problemei cum îl privim pe celălalt. GHICEŞTE CINE A SPUS-O MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Oferă şi acceptă trăsăturile pozitive. Începeţi cu întreg grupul o rundă cu "Am descoperit.. PROCEDEU: O persoană se întinde pe jos şi stă relaxată. începeţi din nou. C. relaxare. priviţi-vă colegii mai îndeaproape şi începeţi o frază spunând: 'Văd că tu…" Acest lucru ar trebui să fie ceva ce nu ai văzut la o primă privire. imaginile sălbatice. Verifică ceea ce ţi-ai imaginat despre persoană: "Este adevărat?" Discutaţi experienţa în grupurile mici.

orice fel de reuniuni etc. până când o propoziţie este formată. Ar trebui să fie ceva ce persoanei respective îi place sau un dar pe care îl are deja. PETRECERI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Caracterizare. Acestea simt puse într-o pălărie sau într-un bol: fiecare persoană scoate 5 bucăţi de hârtie şi oferă daruri acelora care au numele scris pe hârtie. PROCEDEU: Alegeţi un partener. ouă de Paşte etc. pentru a scrie darurile pe ele. Valentin.Scrieţi în partea de sus a tablei într-o secţiune numele fiecărei persoane. politice.). Găsiţi o altă pereche. ale studenţilor. Ar fi bine ca grupul să decidă asupra felului de petrecere pe care vor să-l organizeze. PASEAZĂ ŢAPUL MATERIALE: Ţapul (un pix. reuniuni (reuniuni ale celor care au ieşit din închisoare.) SCOPURI: Controlarea interacţiunilor din grup. Pasaţi-l persoanei următoare din cerc sau oricăruia care întinde mâinile pentru a vorbi. liderul poate să taie înainte inimioare de Sf. Exemplu: "îţi dau darul de aţi aprecia propria înţelepciune. Fiecare persoană (sau cu un partener) poate să decidă cine va fi şi ce va spune la această petrecere. La ocazii festive. naţionale. Ar meritară discutaţi după ce vă uitaţi: a) dacă obiectivele au fost atins b) ce a fost real / ireal c) de ce interpretăm acest fel de oameni în acest fel. luaţi-l de mână sau de mijloc şi el pe dos. improvizare. de prietenie etc. PROCEDEU: Liderul ţine Ţapul şi spune că nimeni nu poate vorbi când nu are Ţapul. PROCEDEU: Improvizaţi petreceri ale oamenilor bogaţi. pomi de Crăciun." b) Dacă tabla nu este disponibilă Fiecare îşi scrie numele pe 4 sau 5 bucăţi de hârtie. Dacă doriţi biletele se pot citi cu voce tare. VARIANTE : 1. Repetaţi acest joc la anumite intervale de timp. Alegeţi o persoană care să anunţe noii veniţi în momentul în care aceştia sosesc. Discutaţi cine şi ce doreşte să facă pe viitor etc. fiecare partener alternând în spunerea unui singur cuvânt. imaginaţie. La un semnal fiecare trebuie să termine de scris darurile. concentrare. săraci. VARIANTE : încercaţi să prezentaţi relaţii rasiale. PARTENERUL DE CONVERSAŢIE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii. încercaţi să vedeţi dacă nevoile primitorului sunt relevante. (Devine un exerciţiu de citire a gândurilor. 2. ţineţi o conversaţie cu ei. distracţie. mănuşă etc.) VARIANTE : Folosiţi echipe (3 sau 4) în loc de perechi. 7 . Fiecare merge pe rând şi scrie daruri mentale pentru toate persoanele.

Un exerciţiu bun pentru spargerea gheţii. NU ESTE PERMIS NICI UN COMENTARIU. PROCEDEU: a) În cerc. Folosiţi-l pentru a spune poveşti. oricine are Ţapul trebuie să continue. Jucătorii trebuie să răspundă ciudat la întrebări. ÎNGRĂMĂDEALA MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Prietenie. Regulile pot fi grele sau foarte simple. SABOTAJUL MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Conştientizarea dinamicii grupului. PROCEDEU: Membrii grupului se întind pe burtă şi închid ochii. în legătură cu munca abia terminată sau cu experienţa din clasă sau grup). toată lumea deschide ochii. expresii ale sentimentelor. conturarea încrederii. în acord cu regulile. d) Fiecare poate spune "Pas" ceea ce înseamnă "Fără comentarii". Toţi se târăsc spre un punct central unde se întâlnesc. PROCEDEU: 8 .VARIANTE : Aruncaţi-o cât mai repede înapoi şi înainte: TREBUIE să vorbeşti când ai Ţapul sau ieşi afară. exerciţiu intelectual. încercare de a cunoaşte mai bine pe celălalt. imaginaţie. O regulă bună este să începeţi prin a răspunde ca şi cum aţi fi persoana din dreapta dvs. persoana respectivă trebuie să ghicească regula punând întrebări persoanelor din cerc despre si înşişi. distrugerea barierelor. VARIANTE : Grupul este legat la ochi şi merge până la punctul central pentru a forma o fundă. dezvoltarea grupului. Se târăsc unul spre celălalt până când toţi sunt îngrămădiţi în punctul din centru. Când vine înapoi. DETEST ŞI APRECIEZ MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Evaluare. încredere. b) Repetaţi runda începând cu "Apreciez " c) Înainte de a începe asiguraţi-vă că toată lumea înţelege ambele cuvinte. Un alt exemplu: toate fetele spun minciuni. construirea încrederii. rezolvarea problemelor. în acord cu vârsta şi cu experienţa. Fiecare face o afirmaţie începând cu "Detest…" (de obicei. REGULA JOCULUI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Interacţiuni în grup. Când îngrămădeala este completă. PROCEDEU: Cerc: o persoană părăseşte încăperea iar ceilalţi aleg o regulă. toţi bărbaţii spun adevărul. e) Oricine poate spune "Nu apreciez nimic" sau "Nu detest nimic". Regulile pot fi vizuale (să-ţi scarpini capul înainte de a răspunde) sau structurate (fiecare răspuns începe cu următoarea literă din alfabet).

a) Discutaţi înţelesul cuvântului sabotaj opus cuvântului "distrugere" (sabotajul este subtil. spre exemplu "Astăzi chiar voi fi atent".... PROCEDEU: a) Grupul stă în cerc. VARIANTE : Folosiţi un limbaj non-verbal pentru a sabota sau inventaţi alte forme.. VARIANTE : DUPĂ CE AŢI REUŞIT O POZIŢIE DE SIGURANŢĂ 1. Schimbaţi rolurile până când fiecare experimentează fiecare rol. Încercaţi mersul încet cu piciorul drept.. încuviinţează. C încearcă să saboteze comunicarea... b) Cercul este închis astfel încât fiecare să fie atins de persoana din faţă şi din spate. întrerupe etc.. B NU încearcă să rezolve problema.... e) Grupul are succes (rar la început) dacă fiecare persoană reuşeşte să stea pe genunchii persoanei din spate. distracţie. apoi cu cel stâng (foarte dificil). c) Participanţii prind de talie persoana din faţă. STRUCTURI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere." d) Faceţi o rundă cu "Aş putea să ajut acest grup cu…" sau lucruri pe care le spunem şi ne ajută să fim o parte din grup.un pod de suspensie un pom o macara o clădire modernă un avion / elicopter 9 ... NOTA: Acest joc poate reuşi dacă cercul este menţinut cât mai rotund şi dacă grupul se lasă UŞOR spre centru ca şi cum ar reuşi să se aşeze.. "Am făcut acest lucru înainte"… c) Împărţiţi-vă în trei grupe. ascuns) b) Faceţi o rundă cu "Aş putea sabota acest grup prin…" sau lucruri pe care le spunem şi ne sabotăm pe noi înşine.. STÂND ÎN CERC MATERIALE: Cerc din mai mult de 25 de persoane SCOPURI: încredere.. Fiecare se lasă spre interior uşor şi se sprijină pe piciorul stâng 2. IDEI: Construiţi: ... Faceţi o rundă cu "Am descoperit.. fiind cât mai subtil posibil.. d) Toată lumea îşi îndoaie genunchii până când simt că stă pe genunchii persoanei din spate. concentrare.. controlul trupului.. A spune lui B una din problemele lor.. spre exemplu "Sunt prea obosit". B doar ascultă. Fiecare unitate (28) construieşte o structură particulară prin îmbinări. cu umărul drept spre centrul cercului.. legări unul de celălalt..... unul în spatele celuilalt........ Toate braţele întinse la fel 3. PROCEDEU: Liderul împarte grupul în unităţi mai mici.

PROCEDEU: a) A îi spune lui B un incident adevărat care i s-a întâmplat. joc de rol. Fiecare grup sau persoană marchează un teritoriu folosind scaune. b) B îl repetă încercând să fie cât mai asemănător cu A. f) Cu întreg grupul faceţi o rundă cu "Am descoperit…" VARIANTE : 1. mese etc. d) Discutaţi experienţa. Teritoriile pot fi locuri fantastice. se întorc şi vorbesc cu cel mai rău profesor. 2. Alegeţi o calitate negativă şi urmaţi-o aplicându-vă vouă. Amintiţi-vă detaliile. FANTEZIA PROFESOR . dezvoltarea valorii PROCEDEU: a) Fiecare pereche stă faţă în faţă şi închide ochii. 10 . dezvoltare socială şi de grup. folosindu-şi partenerul ca "ţintă" şi spunându-i lucruri pe care nar fi îndrăznit niciodată să le spună în persoană. TERITORII MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Clarificarea valorilor. VARIANTE : Un grup poate deveni autoritate într-un stat şi restul grupului trebuie să acţioneze conform celor spuse de conducători. POVESTE ADEVĂRATĂ MATERIALE: Niciunul SCOPURI : Dezvăluirea sinelui. Faceţi improvizaţii conversând. toate supărările sau comportamentele distructive pe care le avea profesorul respectiv. improvizaţie. Ideile trebuie lucrate înainte sau altfel liderul trebuie să adopte un rol activ ca şi unul din cetăţeni. b) Fiecare persoană îşi aminteşte de şcoală şi de "cel mai rău profesor pe care l-a avut". După discuţii grupul sau persoana poate conduce şi improviza în interiorul fiecărui teritoriu. Liderul poate sugera o improvizaţie bazată pe încălcarea unor reguli sau o persoană care vizitează teritoriul etc. PROCEDEU: Discutaţi cum este lumea împărţită în diferite state şi cum fiecare stat are legile sale. construirea încrederii. validare de sine. abilităti de ascultare. 3. în spaţiu etc. şi face propriile legi.ELEV MATERIALE: Grupuri mici de perechi SCOPURI: Dezvoltare socială. Furtună în creier: calităţile de "rău" şi "bun" pentru profesor. e) Urmaţi acelaşi procedeu cu cel mai bun profesor. c) Partenerii îşi deschid ochii.o maşină / un camion / autobus o navă o antenă un turn un dom un templu o catedrală VARIANTE : Mişcaţi-vă în cerc fără să cădeţi.

PROCEDEU: Subliniaţi faptul că este o experienţă non-verbală. După 15-30 minute schimbaţi rolurile. NEADEVÄRATE. d) A şi B discută experienţa. e) Schimbaţi şi repetaţi. Persoanele îşi aleg câte o pereche şi văd care e diferenţa atunci când se pot sprijini şi cât de departe pot merge repetând exerciţiul. Fiecare persoană poate vedea cât de tare se poate înclina astfel încât să nu cadă. încălzire pentru dramă. Comunicarea se face prin atingere. MERSUL ÎNCREDERII MATERIALE: Legături pentru ochi (opţional). încearcă să îi oferi o experienţă FRUMOASĂ. LOVIREA DE ZID MATERIALE: Niciunul 11 . c) Trăncăneală: daţi provocatorilor să exprime o emoţie (spre exemplu frică). DOI ŞI CU DOI FAC UNU MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere. trebuie exprimată cu sunet şi fără sens: amândoi vorbind în acelaşi timp. VARIANTE : Inventaţi noi categorii. VARIANTE : A şi B inventează unul pentru altul poveşti. condu-ţi partenerul la locul din care a plecat. nu "loviţi sub centură" cu adevăruri şi slăbiciuni. A închide ochii (sau este legat la ochi). acesta este felul conversaţiei b) Vorbe multe: provocatorul trebuie să aibă grijă să ţină conversaţia CONTINUĂ. După acelaşi interval de timp. de preferat în aer liber SCOPURI: Construirea încrederii. Alegeţi un partener pe care aţi dori să-l cunoaşteţi mai bine. acest gen de insulte trebuie încurajate. imaginaţie PROCEDEU: Un "provocator" stă faţă în faţă cu o persoană timp de 30 de secunde pentru a se "lupta": grupul poate decide cine a câştigat şi o a treia persoană îl poate provoca pe câştigător. distracţie. lasă-l să vadă că îţi pasă de el. "Luptele" pot fi împărţite şi pe categorii: a) Insulte: înflorite şi inventate. Discutaţi experienţa cu partenerul. Protejează-ţi colegul. dezvoltare personală PROCEDEU: Liderul cere grupului să se întindă cât mai tare. de asemenea şi cealaltă persoană. BOXÂND VERBAL MATERIALE: Ceas SCOPURI: învingerea ruşinii. fi cât se poate de gentil. apoi cu grupul printr-o rundă de "Am descoperit…" VARIANTE : Sunt multe alte experienţe "oarbe" descrise în această colecţie. Discutaţi observaţiile după aceea.c) A adoptă un rol diferit (spre exemplu o minte mai inactivă a unei femei bătrâne) şi spune sau inventează povestea din nou. B îl conduce şi îl ajută să cunoască ceea ce se află în jurul său cu celelalte patru simţuri. conştientizare senzorială.

concentrare. c) Persoana din fruntea şirului merge cu ochii închişi spre perete d) Persoanele care asigură protecţia trebuie să prindă persoana înainte ca aceasta să se lovească de zid. întro regiune. Conflictul verbal este de dorit şi controlul trebuie exersat pentru a menţine emoţiile care sunt aşteptate. o persoană A iese afară.SCOPURI : încredere. VARIANTE : Amândoi parteneri sunt legaţi la ochi şi fiecare trebuie să-l găsească pe celălalt. viteza este mărită la fiecare rundă. atât vizual cât şi prin atingerea lor cu degetele. Împărţiţi rundele în grupuri de opt persoane. conştientizarea societăţii. e) După ce fiecare a mers o rundă liniştit. asemenea dulciurilor (opţional) SCOPURI : Antrenarea memoriei. până când se ajunge la fugă. colegiu. Liderul acţionează ca şi avocatul diavolului şi / sau ca mediator între grupuri. rasă. acasă. NOTĂ: Această strategie poate aduce o contribuţie majoră dezvoltării sinelui. validarea sinelui. PROCEDEU: Grupul stă pe scaune împrăştiat în toată camera. încredere PROCEDEU: începeţi cu o rundă şi discutaţi felul în care oamenii convieţuiesc în diferite medii: familie. Fiecare grup formează una din categoriile menţionate la runda anterioară. schimbă locuri şi încă o persoană B părăseşte camera sau se ascunde. VARIANTE : Unităţi mici pot fi folosite: spre exemplu parteneri. Grupul se mişcă. Apoi celălalt partener este legat la ochi şi activitatea se repetă. Scopul este ca fiecare persoană să-şi dezvolte încrederea prin sentimentul de siguranţă prin persoanele care sunt alese să asigure acest lucru. PROCEDEU: a) Tot grupul formează un şir. După aceea unul din parteneri este legat la ochi trebuie să-şi găsească partenerul căutându-l în întreg grupul. dezvoltarea grupului. prieteni. Gentileţea trebuie accentuată. A CUI E FAŢA CINE LIPSEŞTE? MATERIALE: Mici premii. 12 . de aceea. şcoală. distracţie. MATERIALE: Legători la ochi pentru tot grupul SCOPURI : Concentrare. ţară. la final. DE ASEMENEA: religie. dezvoltare personală. politică. dezvoltare interpersonală. b) Liderul alege două persoane pentru a asigura protecţia. construire de grupuri. PROCEDEU: Partenerii stau faţă în faţă şi îşi examinează unul altuia trăsăturile faciale. ei se simt în siguranţă chiar dacă aleargă. CE VOR EI? MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltarea valorii. persoanele stau lângă perete în partea opusă şirului. Grupurile se reasamblează după aceea pentru o rundă şi mult timp trebuie păstrat pentru discuţii.

Liderul spune: "Sunt un vrăjitor. cu pauze între ele). Acum cu cuvintele de pe listă încercaţi să scrieţi un poem. LICITAŢII MATERIALE: Niciunul SCOPURI : Dezvoltarea confidenţialităţii. logodnic(ă)." DEZVOLTAREA PERSONALĂ ANUNŢURI MATERIALE: Pix şi hârtie pentru fiecare SCOPURI: Dezvăluirea sinelui. la momentul potrivit. ghiciţi cine a scris (trebuie să argumentaţi DE CE aţi ghicit persoana respectivă). VARIANTE : Adăugaţi consecinţe pentru învins. 3. Acum poţi împreuna cuvintele cu partenerul. comunicaţi folosind DOAR cele patru cuvinte alese plus gesturi (pauză). iubit(ă). vă iau toate cuvintele. 2. interacţiuni în grup. Dar sunt şi generos. scrie pe hârtia ta cuvintele lui. Anunţuri despre sine în calitate de părinte. frate / soră. citiţi cu voce tare. Acum aveţi opt cuvinte. comunicare. fiu / fiică. CUVÂNTUL VRĂJITOR MATERIALE: Pix şi hârtie SCOPURI : Imaginaţie. Repetaţi schimbând partenerii de 4 până la 6 ori. Puneţi anunţuri mari pe perete sau scrieţi pentru alte persoane. trăsături pozitive. fiecare la momentul potrivit. PROCEDEU: Scrie un anunţ prezentându-te ca un prieten (20 de cuvinte sau mai puţine). Aminteşte-ţi: de ce cineva ar vrea să te cumpere (aleagă) mai degrabă pe tine decât un alt prieten? Puneţi bileţelele într-o pălărie. Schimbaţi partenerii şi comunicaţi doar cu cuvintele de pe o listă. PROCEDEU: Fiecare membru al grupului se decide să liciteze un obiect imaginar şi după un timp de pregătire individuală (opţional) membrii grupului pot improviza vânzarea obiectului. 13 . profesor. Faceţi desene pentru anunţuri. Scrieţi patru cuvinte pe care le vreţi înapoi dintre toate cuvintele din lume. distracţie. B câştigă. PROCEDEU: (Instrucţiunile de mai jos sunt date încet. vă dau patru dintre ele înapoi. elev. Dacă ghiceşte câştigă (ceva mic şi dulce sau orice alt premiu). imaginaţie. dacă nu ghiceşte. Găsiţi-vă un partener. Organizaţi o rundă cu "Am observat…" VARIANTE : 1. Împreunaţi din nou cuvintele. Fiecare membru al grupului trebuie să acţioneze ca un licitator.A se întoarce şi are 30 de secunde pentru a ghici cine lipseşte. fiecare la momentul potrivit. creşterea încrederii în grup (membrii grupului ar trebui să se cunoască înainte de a juca acest joc). citiţi cu voce tare.

"întreaga idee". folosiţi şi mâncăruri mai puţin obişnuite. d) Staţi în cerc. închideţi ochii iar câteva persoane să împartă mâncarea pentru a fi degustată. cărţi. NON VERBAL. film: maniac cu camera de filmat. construirea încrederii. ex. câştigă. mergeţi în jurul ei şi daţi celorlalţi să deguste. dramă. savurează şi degustă în linişte. de filme. pix. foarfece. STRUCTURI: pentru titluri (nu se poate vorbi): 1. Alte semnale pot fi folosite: "cuvinte scurte". pasaţi mâncarea şi degustaţio-o. ceas SCOPURI: Distracţie. SCOPURI: Conştientizarea senzorială. Arată cu degetele cu care cuvânt începe 4. închide ochii. oratori celebri etc. stai singur. Arată echipei tale ce titlu se potriveşte cu semnul. staţi cu echipa voastră şi daţi câte o bucată de hârtie celeilalte echipe. c) Veniţi în aceeaşi încăpere. "rimează cu" etc. PROCEDEU: a) Staţi la masă. aranjate pe farfurii de carton. piesă de teatru: trage cortina. închideţi ochii. comunicare verbală şi non verbală. 2. PROCEDEU: a) Împărţiţi-vă în echipe separate şi mergeţi în camere diferite. HAINA CU INSIGNE MATERIALE: Hârtie. "cuvinte lungi". distracţie. NON VERBAL. c) Ia o farfurie. 14 . e) Echipa cu cel mai puţin timp pierdut. Asiguraţi-vă că vor fi şi băuturi răcoritoare. După 3 minute timpul este gata şi cineva din cealaltă echipă primeşte o bucată de hârtie şi încearcă. tăiată în bucăţele mici. FIECARE DIN ECHIPA TA STRIGĂ RĂSPUNSUL. dezvăluirea sinelui. Degetele pot indica numărul silabelor şi de asemenea care silabă. dacă este necesar 5. Arată cu degetele numărul cuvintelor 3. ŞARADE AMERICANE MATERIALE: Hârtie. pix. (Vedeţi dacă persoanele respective au avut ocazia să deguste. b) Scrieţi pe bucăţi de hârtie titluri de cântece. CINĂ OARBĂ MATERIALE: Membrii grupului aduc mâncare obişnuită.) VARIANTE : Repetaţi în diferite feluri. oameni celebri. b) Răspândiţi-o pe o masă mai mare. în timp ce cineva măsoară timpul. d) Găseşte titlul de pe hârtie pentru propria ta echipă. Aşadar un scor din minute şi secunde este ţinut pentru fiecare echipă. cretă SCOPURI: Conştientizarea sinelui. Începeţi prin a scoate în relief cuvintele 6.VARIANTE : Grupul poate licita lucruri comice (ireale) sau reale.

discutaţi simbolurile. TURNUL DE CONTROL MATERIALE: Legături la ochi. Pot fi uşoare schimbări şi astfel unele caractere pot dispărea şi altele pot intra. b) A este penalizat de fiecare dată când atinge un obstacol. obstacolele sunt schimbate. Aceasta este o activitate folositoare pentru a discuta în mod constructiv după aceea. La un aspect trebuie muncit şi acesta este continuarea: a) caracterului b) temei şi continuă povestea până când toţi membrii grupului ajung la rând.PROCEDEU: Arătaţi exemple de heraldică şi de haine cu insigne. conştientizare. 15 . scaune. La un moment dat liderul înlocuieşte cele 4 persoane cu alte 4 pentru a continua povestea. Cel mai mare succes al meu din timpul anului Speranţe pentru anul viitor Nota Cel mai mare insucces al meu din timpul anului Speranţe pentru următorii 10 ani Epitaf VARIANTE : Creaţi câteva mai mari pentru tot grupul. încep să dezvolte povestea şi tema (caracterele) pe care le-au ales. distracţie. EXEMPLE DE TEME: Întreceri nebune Casa bântuită Evadarea Târgul distractiv Sporturi nebune Contribuţia individuală poate varia în funcţie de lungime şi povestea poate fi mai alertă sau mai înceată. c) Când are cinci puncte. cărţi. Discutaţi despre centrul acţiunii şi cum acesta se poate modifica cu noii intraţi. VARIANTE : Povestea poate fi extinsă astfel încât să fie cât mai bogată şi tot grupul să fie inclus. PROCEDEU: Un grup de aproximativ 4 persoane se decid asupra unei povestiri. sugestiile de mai jos sunt opţionale. citiţi şi discutaţi. Ei sunt afară. A plesneşte din palme. alte obstacole SCOPURI: Construirea încrederii. de asemenea şi B. (Sugestiile sunt de asemenea doar idei. Desenaţi propria voastră haină cu insigne. CONTINUĂ POVESTEA MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere. d) Altă pereche începe. PROCEDEU: a) Legaţi la ochi pe A: B (turnul de control) ghidează verbal pe A printre obstacolele cursei (alergând) care au fost făcute din două rânduri de scaune. comunicare. este mai bine dacă fiecare inventează una pentru el. imaginaţie. persoanele pot inventa propriile lor simboluri) După aceea.

16 . CARTOANELE SENTIMENTELOR MATERIALE: Tablă. panglici. Folosiţi cartoane care să inspire eseuri. marker. învăţarea vocabularului sentimentelor. Liderul va decide dacă gâdilatul etc. pe carton scrie "stânjenitor" sau "duşmănos"). concentrare. PUMNI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: întărirea relaţiilor. VARIANTE : Faceţi-vă partenerul nervos. Partenerii schimbă rolurile când unul dintre ei râde. O altă persoană trebuie să-l schimbe. b) Liderul ridică un carton (ex. Exemplu: (Sally vorbeşte pentru Joan) "Sunt Joan şi mă simt stânjenită când mi se cere să vorbesc în faţa clasei. Fără răniri. Un partener se ghemuieşte şi celălalt trebuie să îl determine să se îndrepte. NU MĂ FACEŢI SĂ RÂD MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltare personală. fără lovituri sau comentarii personale. poezii. artă." VARIANTE : 1. 2. PROCEDEU: a) Furtună în creier (vezi "Furtuna din creier") despre cuvintele care exprimă sentimente. Jucaţi în echipe. PROCEDEU: O persoană din fiecare pereche îşi strânge pumnul bine şi cealaltă persoană încearcă să-l determine să deschidă pumnul. atârnaţi cartoanele pe perete. Membrii completează propoziţia folosind cuvintele "Mă simt stânjenit când…" c) Grupuri de câte trei iau cuvinte la întâmplare. d) Relataţi experienţe adevărate "Ultima dată când m-am simţit cu adevărat stânjenit a fost când…" e) Vorbiţi despre altcineva. PROCEDEU: O persoană devine serioasă şi decide că nu va zâmbi niciodată şi nu va râde niciodată. Este adevărat Joan?" Joan răspunde şi discută declaraţia lui Sally. După un timp rezonabil partenerii schimbă locurile. Discutaţi apoi. mimează sau fac o mică scenetă folosind cele trei cuvinte (sentimente). a deveni obişnuit cu exprimarea şi discutarea sentimentelor. Puneţi persoanele să aleagă sau să facă cartoane pe care să scrie sentimentele lor din aceste momente. Puneţi membrii să creeze jocuri folositoare. carton (colorat dacă este posibil) SCOPURI: Conştientizarea sentimentelor. Discutaţi. distracţie. verificaţi corectitudinea. VARIANTE : 1. 2. INSTRUCŢIUNI: "Nu deschide pumnul decât atunci când simţi cu adevărat că partenerul tău te-a convins. 3. este permis. O persoană îşi ţine propriul picior. validarea sinelui.VARIANTE : Obstacole umane. O persoană îşi strânge dinţii.

deşi ameninţările pot fi folosite.NOTĂ: Nici o formă de violenţă nu este permisă. Lista de imagini: copii mici câini vandalism bebeluş şezând vremea lecţii de teatru fumători bani de buzunar dansuri filme cerul părinţi televiziune şcoală consiliul orăşenesc fraţi surori club de tineri cumpărături vacanţe mâncare sporturi pisici tema de casă cărţi profesori bunici dentişti violentă poliţişti modă doctori poluare VARIANTE : Alcătuiţi lista imaginilor dorite. câte puncte a cheltuit fiecare. Prima oară se citesc toate figurile. O foaie de hârtie ar trebui rezervată ca să se noteze cu câte puncte s-a vândut fiecare imagine. Fiecare persoană poate cheltui 100 puncte şi nu le poate depăşi. Acesta este şi modul în care se poate verifica. PROCEDEU: Liderul ţine un pachet de cărţi. 17 . mai întâi. dezvoltare socială. fiecare având o imagine. apoi fiecare imagine este scoasă la licitaţie. identificarea valorilor. oamenii explică de ce tocmai imaginea lor este importantă şi în ce fel le afectează viaţa. LICITAŢIE DE IMAGINI MATERIALE: Un carton sau o bucată de hârtie pentru fiecare persoană şi pixuri SCOPURI: încredere. Când licitaţia este gata.

MUZICĂ POTRIVITĂ POATE FI FOLOSITĂ SUNT UN PANTOF MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Omogenitatea grupului. PROCEDEU: Staţi liniştit. 3. încercaţi să improvizaţi chinuri particulare potrivit cu membrii grupului. distracţie. PROCEDEU: Avocatul stă în centru şi le spune jucătorilor: "începând de acum. sunetul creşte şi el. Situaţia inversă va fi mai târziu. construirea încrederii. Faceţi un cerc şi discutaţi experienţa printr-o rundă ca "Am simţit…" sau "Am descoperit…" VARIANTE : Scrieţi o poveste ca şi cum aţi fi un obiect sau spuneţi una cu voce tare. fiecare sare în sus şi în acelaşi timp şi strigă. Discutaţi idei variate despre rai şi repetaţi procedeul de mai sus. astfel încât. Numiţi trei calităţi pe care le are (ex.STRIGARE ÎN GRUP MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Eliberarea tensiunii. Scaunele în cerc SCOPURI: Concentrare. încălzire. iar acestea despart partenerii. PROCEDEU: Tot grupul discută chinurile şi răul care se găsesc în iad. distracţie. VARIANTE: 1. O persoană poate fi diavol pentru o zi şi să comande grupul. conducere în grup. Acum stai jos şi gândeşte-te la calităţile pe care le-ai descris. Perechi şi câte trei persoane mimează diferite chinuri. De asemenea muzica şi impactul vizual al unei asemenea scene. dezvăluirea sinelui. sunt călduros. SCOPURI: Improvizaţie. Găseşte-ţi un partener şi discutaţi calităţile pe care le-ai ales. conştientizarea sinelui. persoana din stânga voastră va răspunde pentru voi. nu aveţi voie să răspundeţi când vorbesc cu voi. Eventual (cu stimuli muzicali) tot grupul se uneşte prin chinuri. 2. Pe măsură ce grupul se ridică încet. Gândiţi-vă cum ar fi să fiţi ca acel obiect. PROCEDEU: Grupul se strânge şi stă în poziţie ghemuită. AVOCATUL MATERIALE: Niciunul. la sfârşit. ascuţirea inteligenţei. uitaţi-vă în jur şi alegeţi un obiect. VARIANTE : Adăugaţi cuvinte şi sunete specifice alese de grup înainte. Du-te în jurul camerei prezentându-le astfel şi strângând mâini. să 18 .: sunt un pantof. dezvoltare personală. în relaţie cu tine şi cu partenerul tău. IAD MATERIALE: Niciunul (totuşi muzică potrivită şi un butuc în loc de tribună ar fi de folos). Dă obiectului numele tău şi plimbă-te prezentându-te ca pe un obiect (Sunt Susan. Liderul începe să fredoneze încet. astfel încât fiecăruia să i se dea un loc în fiecare parte. Repetaţi până când fiecare a STRIGAT cu adevărat la sfârşit. Nu aveţi voie să încuviinţaţi. Încercaţi să dezvoltaţi mult mai sofisticate tensiuni sau chinuri (Relataţi tensiuni de fiecare zi care pot fi construite). moale şi confortabil). moale şi confortabil). iar oamenii se mişcă printre chinuri. sunt călduros.

concentrare. d) Numărul 4 vine şi schimbă subiectul din nou. (Ar putea fi un chirurg şi ar putea vorbi despre operaţii. joc de rol. b) După ce scena este bine stabilită o persoană din audienţă poate merge în faţă pentru a începe o scenă nouă: persoana este Numărul 3 şi trebuie să schimbe complet subiectul. observare. descoperiţi tava şi daţi grupului 30 de secunde de linişte pentru a observa tava. Acoperiţi tava şi puneţi membrii grupului să scrie pe hârtie obiectele pe care şi le reamintesc. JOCUL MEMORIEI MATERIALE: O tavă. construirea încrederii. Luaţi un obiect din tavă şi oferiţi un premiu persoanei care spune prima ce lipseşte. validare de sine. distracţie. ceas. părăsind Numărul 2 şi 3. Numărul 2 găseşte un motiv să plece.) VARIANTE : Scrieţi-le anonime şi ghiciţi cine le-a scris. punând întrebări şi eliminând pe cei care nu respectă regula.: pieptene. Avocatul începe din nou. Adunaţi grupul. Aţi înţeles?" Jucătorii aproape mereu răspund şi vor fi daţi afară. Uneori faceţi: "Veşti proaste”: Cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat săptămâna aceasta a fost…" (Urmaţi cu "Veşti bune"). PROCEDEU: înainte liderul a pus cele 12 obiecte pe o tavă (ex.zâmbiţi sau să-mi răspundeţi în nici un fel. PROCEDEU: a) Două persoane încep să improvizeze o scenetă despre orice subiect (ex.) c) Numărul 1 trebuie să găsească un motiv pentru a pleca. dezvăluirea sinelui. în contextul scenetei. o eşarfă sau un prosop. următoarea rundă faceţi-o mai sofisticată. nimeni nu poate să răspundă cu "da" sau "nu". PROCEDEU: Ca şi o rundă începeţi o propoziţie cu "Cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în această săptămână a fost…" Subliniaţi că poate fi ceva mare şi atractiv sau ceva unic şi plăcut.: un hoţ şi un poliţist). e) Jocul continuă atâta timp cât este proaspăt şi vioi. 12 obiecte asortate. VARIANTE : Daţi mici premii (dulciuri) pentru cele mai multe cuvinte scrise. Ei sunt Numărul 1 şi Numărul 2. NOI ŞI BUNE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încălzire. MERRY MERGE ÎN CERC MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Pregătire pentru improvizaţie. (Probabil un zâmbet de la cineva special. PETRECERE PĂRINTEASCĂ MATERIALE: Niciunul 19 . Pe parcurs pot fi adăugate noi reguli. pix şi hârtie SCOPURI: Antrenarea memoriei. Pentru a progresa. Uneori faceţi "Veşti proaste" şi discutaţi gradul de simpatie dorit. obiecte obişnuite) şi acoperă tava cu un prosop.

discutate: pot fi proiecte naţionale sau pentru tot Globul. Întoarceţi-vă în cerc: organizaţi o rundă cu "Am descoperit…" VARIANTE: 1. Staţi în cerc şi faceţi declaraţii părinteşti pe rând. Comparaţi trecutul cu viitorul pe care vi-l imaginaţi. atunci trebuie să aibă grijă ca afirmaţiile să fie pozitive şi nu înjositoare. ocoluri şi direcţii generale în conduita lor din prezent. Asiguraţi-vă că vorbiţi cu persoane diferite şi că le ascultaţi. 3. PROCEDEU: Fiecărei persoane îi este cerut să facă o hartă a drumului ei prin viaţă cât se poate de departe. PROIECTELE ÎNAINTE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Validarea sinelui PROCEDEU: Fiecare persoană se imaginează într-un anumit punct din viitor. Liderul poate alege o anumită perioadă de timp: cinci ani. ţinte etc. PROCEDEU: Deveniţi unul din părinţii voştri. Construiţi liste pozitive şi negative cu probleme şi evenimente. Evaluaţi-vă viaţa. Fii profesorul preferat. Grupul poate dezvolta una sau mai multe idei pentru improvizare. Fii tu şi discută cu părinţii tăi. spun cum se văd ei pe ei. Cum vor fi obţinute? Ce rol au avut lucrurile bune pentru voi? VARIANTE: 1. vorbind cu persoanele pe care le întâlniţi despre copilul vostru (sau despre copii voştri). Fii şi celălalt părinte. 2. dezvoltarea tehnicilor jocului de rol. Dacă liderul crede că vorbele sunt valoroase.). Mergeţi prin cameră. Imaginaţi-vă că sunteţi la o petrecere. De asemenea bariere. începând cu naşterea şi continuând cu prezentul. 2. Se gândesc cum va fi viaţa pentru ei folosindu-se de ajutorul celorlalţi membrii ai grupului. Proiectele pot fi scrise. Extindeţi harta în viitor (presupuneri şi vise). Liderul trebuie să aibă o poziţie clară indiferent dacă această activitate arată cum o persoană este în realitate sau arată cum şi-ar dori să fie. zece ani etc şi de asemenea alte orientări care pot fi: a) cu familia b) la muncă etc. Fiecare hartă ar trebui să exprime lucruri plăcute sau lucruri neplăcute (urme de cucui etc. HARTA DRUMULUI MATERIALE: Foi mari de hârtie pentru fiecare persoană şi pix SCOPURI: Validarea sinelui. VORBEŞTE LIBER MATERIALE: Un scaun 20 . 3. Joc de rol despre trecut etc.SCOPURI: Identificarea atitudinilor părinteşti. VARIANTE : 1. apoi cel care nu îţi place. 2.

Liderul alege un punct specific. apoi alegeţi un nou director. pregătire pentru improvizare. PUNCTE DE ÎNTOARCERE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Validarea sinelui. dezvoltarea grupului. acordaţi priviri generale (perspective). trebuie să aibă grijă ca acestea să fie simpatice. ACEASTA ESTE VIAŢA TA MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvăluirea sinelui. PROCEDEU: O persoană voluntară este director şi selectează o poveste din viaţa lui pe care o va spune grupului. Grupul remontează scena sub supravegherea directorului. Acestea pot fi construite ca într-o "statuie" sau în orice fel grupul vrea. Aceasta este o activitate importantă şi poate deveni o trăsătură permanentă pentru fiecare lecţie de dramă. Fiecare persoană are ocazia să stea pe scaun şi să vorbească grupului. pixuri SCOPURI: Validarea sinelui. Ideile pot fi şi scrise şi evaluate în grup. VARIANTE : Vorbiţi despre subiecte controversate. conştientizarea celorlalţi. Este mai bine să se scrie idei şi despre personalitate decât despre aparenţe psihice. Discutaţi. însuşirea trebuie să fie scrisă îh aşa fel încât să nu fie altă persoană cu aceeaşi însuşire. construirea încrederii. Vor fi multe însuşiri care nu sunt neapărat unice. VARIANTE : Dacă grupul se cunoaşte. ce s-a întâmplat acum 5 ani şi în alte orientări cum ar fi: a) cu familia b) cu prietenii c) la şcoală etc. Dezvoltările pozitive pot rezulta din discuţiile grupului şi moduri în care se pot rezolva problemele. membrii pot spune scene din viaţa altor persoane. PROCEDEU: Fiecărei persoane îi este cerut să-şi amintească un anumit lucru din trecut. constructive şi înţelegătoare. organizaţi. mai ales dacă lecţia este mai lungă de 60 de minute.SCOPURI : Validarea sinelui. Ei îşi amintesc ce s-a întâmplat la un moment dat şi cu ajutorul celorlalţi membrii ai grupului povestesc experienţa. Este recomandat un timp limită. PROCEDEU: Un scaun este aşezat în faţa grupului. Cereţi membrilor grupului să revadă însuşirile şi să se 21 . Fiecare persoană citeşte însuşirea grupului. Liderul poate să pună întrebări despre cel mai important lucru din viaţa lor. CARTOANE UNICE MATERIALE: O bucată de carton sau hârtie pentru fiecare persoană. argumentaţi. apoi discutaţi. joc de rol. Pot vorbi despre orice. Dacă liderul crede că afirmaţiile sunt valoroase. VARIANTE : Grupurile pot dezvolta mai multe "poveşti" într-o improvizaţie. comunicare.liderul poate începe pentru a sparge gheaţa. PROCEDEU: Fiecărei persoane îi este dat un carton sau o bucată de hârtie şi i se cere să scrie o însuşire a ei. Este indicat să înceapă cu descrierea .

observare. JOCURI DE EXPRESIE 22 .mofturos la mâncare zgârcit .evit deciziile 100% fericit . Declaraţiile pot fi folosite pentru discuţii. VARIANTE : Scrieţi cartoane pentru o altă persoană. (Asiguraţivă că afirmaţiile sunt suportabile şi la subiect ex. persoană bătrână. VARIANTE : 1. PROCEDEU: Staţi în cerc şi lăsaţi mult loc la mijloc. braţele nu se leagănă" etc. Fiecare persoană să explice de ce a ales acel punct.100% nefericit niciodată nu argumentez . moluscă etc. niciodată fără prieteni . clarificarea valorii.T. Dacă două persoane sau mai multe au acelaşi punct de vedere se pot aşeza în şir. tot timpul . Scopul este ca nimeni să nu spună "Este ca mine".individualist NOTĂ: Subiectele pot fi mult mai sofisticate decât cele de sus. Validarea sinelui. Rupeţi continuitatea în două şi organizaţi un dialog între cele două părţi "de ce avem dreptate!" MERGI CA MINE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Conştientizarea sinelui. astfel interesul creşte. comunicare. CONTINUĂ VALOARE MATERIALE: Niciunul SCOPURI. nu trebuie criticată nici o persoană pentru alegerea făcută. ascultare reflexivă. Fiecare persoană este invitată să stea în acord cu părerea ei. PROCEDEU: Liderul şi grupul decid asupra unui subiect pentru a fi evaluat. nu neapărat unde este în realitate. Un colţ al camerei este destinat persoanelor cu un punct de vedere extrem. VARIANTE : Mergeţi ca şi ei: spion.V. undeva de-a lungul scalei imaginare sau la una din cele două extreme.gândească dacă sunt adevărat unice. 2. Subiectele ar putea fi: fire ordonată . Fiecare persoană poate alege unde ar vrea să fie.întotdeauna argumentez întotdeauna urmez pe ceilalţi . Este mai bine cu mai mulţi voluntari. 3.fire dezordonată şcoala este extraordinară . ceilalţi îl observă mersul şi fac afirmaţii.V. Un voluntar merge prin cerc de mai multe ori.şcoala este mizerabilă nepretenţios la mâncare . pregătire pentru mişcare. iar celălalt colţ este pentru persoanele cu părerea la cealaltă extremă.toată lumea trebuie să-ţi fie prieten iau decizii .) Acum toată lumea încearcă să meargă ca şi persoana voluntară şi să aibă aceleaşi sentimente ca şi ea.risipitor T.: "Umerii sunt drepţi. Ca şi în celelalte jocuri.

astfel încât să progreseze de la prima emoţie. Când tablourile sunt prezentate grupului. adăugând mişcări de-a lungul cercului. memorie. ei pot arăta povestea în trei picturi "îngheţate" fiecare demonstrând o emoţie particulară prezentă într-un anumit punct al poveştii. dacă cineva vorbeşte sau greşeşte este dat afară. intrigă.: bate din picior etc. Povestea trebuie să aibă început. Următoarea persoană face mişcarea spiralată cu degetul plus altă mişcare ex. VARIANTE :. ei pot dezvolta trei tablouri fiecare reprezentând o emoţie din cele trei. PROCEDEU: Staţi în cerc. Liderul stă în picioare şi face o mişcare simplă ex. prin a doua şi terminând cu a treia. improvizaţie. PROCEDEU: Fiecare grup decide o temă pentru o scurtă improvizaţie.schiind pentru prima dată . concluzie.: o mişcare spiralată cu degetul. o luptă . ADAUGĂ-ŢI EMOŢIILE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltarea interpersonală. Cereţi grupului să inventeze noi reguli.a se ataşa de un leu . tehnici de scăpare. Câteva teme: . îngrijorare…panică…alinare (tema: incendiu) Când grupul lucrează la improvizaţie şi-şi dezvoltă ideile. Ei aleg (sau li se oferă) trei emoţii pe care să le includă în poveste.privind un meci de fotbal.PE PUNCTUL DE A ADĂUGA MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare.ETC Câteva emoţii: durere dispreţ triumf teamă plăcere amuzament neplăcere uimire indiferenţă impacientare plictiseală supărare tulburare alinare teroare spaimă groaza detestare degradare 23 . Fără vorbe.. ex.

EXPLORARE OARBĂ MATERIALE: Niciunul (legători pentru ochi pot fi folosite) SCOPURI: Conştientizarea senzorială. Spuneţi la revedere non-verbal şi mergeţi mai departe. (Fără vorbe. gentil prin cameră. JOCUL ADVERBULUI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Reacţii spontane. fără să vorbiţi. Dacă nu vor sau nu pot să facă pot spune: "Nu vreau" (foarte încet). ochii închişi.) Pe măsură ce întâlniţi persoane salutaţi-le non-verbal şi mergeţi mai departe.acum machiaţi-vă. încheiaţi cu o îmbrăţişare mare cu tot grupul. distrugerea barierelor. jucaţi-vă cu mâinile.: "Strânge mâna în acel mod" (astfel ei îşi strâng mâinile foarte încet). Liderul dă instrucţiuni şi oferă mult timp pentru fiecare experienţă. distracţie. subliniaţi că este non-verbal.este aceeaşi? b) Găsiţi pe cineva cu picioare la fel de lungi ca şi ale voastre. VARIANTE : Liderul spune "nervos" şi toată lumea se mişcă prin cameră în acel mod. improvizaţie. imaginaţie. PROCEDEU: Cameră întunecată. (Acesta este un joc bun de urmat pentru a începe un joc activ sau drama). ceilalţi aleg un adverb ex. Continuaţi cu aceleaşi instrucţiuni dar şi cu altele: ex. distracţie. După o lungă perioadă de timp. PROCEDEU: Întunecaţi camera dacă este posibil şi închideţi ochii.: "încet". VARIANTE : Uitaţi-vă la alte jocuri "oarbe". fiţi "nervoşi" şi luptaţi-vă cu mâinile . Exploraţi camera şi recunoaşteţi obiectele fără viaţă din nou. căutaţi părul brunet. DESCOPERIRE OARBĂ MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii.: "exploraţi-i" mâinile. toată lumea stă în picioare (mobila pusă din drum). După fiecare comentariu persoana face o presupunere: poate continua până când ghiceşte cuvântul sau renunţă. deschideţi ochii şi verificaţi-vă alegerea . Altcineva se poate alătura dacă are aceeaşi lungime a părului.alarmare îngrijorare ruşine ostilitate VARIANTE : Alegeţi teme propuse de grup. construirea încrederii. începeţi să vă mişcaţi gentil. Când se întoarce. încălzire întrun nou grup. gentil şi mergeţi mai departe. când întâlniţi persoane salutaţi-le non-verbal. persoana trebuie să găsească adverbul cerândule persoanelor să facă "în acel mod" ex. Acordaţi mult timp pentru aceasta. Lăsaţi-i pe ei să aleagă emoţii. Când găsiţi pe cineva luaţi-l de mână şi staţi aşa. a) Găsiţi pe cineva cu părul la fel de lung ca şi al vostru. PROCEDEU: O persoană părăseşte camera. Acum opriţi-vă în faţa cuiva: "exploraţi-i" faţa. 24 . mergeţi încet. conştientizare senzorială. Mişcaţivă încet.

c) d) e) Găsiţi pe cineva cu braţe la fel de lungi ca şi ale voastre. "c" repetă mima pentru "d". VARIANTE : Cereţi pasagerilor să ia parte la joc. Scaune aranjate ca şi un autobuz. AUTOBUZ MATERIALE: Niciunul. strigaţi stopuri. mâini) MERGÂND LEGAT LA OCHI MATERIALE: Legători la ochi pentru tot grupul (opţional) SCOPURI: încredere. VARIANTE: 1.: faceţi un sandwich complicat sau schimbaţi scutecul unui bebeluş. interacţiuni în grup. Instrucţiuni date prin sunete ex. gură. "e" mimează pentru tot grupul. deci "e" va mima ceva cu totul diferit. concentrare. faceţi întoarceri etc. vorbiţi cu şoferul etc. încercaţi diferite sunete. Autobuzul poate fi avion.) Întrebaţi fiecare persoană ce a crezut că face. validarea sinelui. alcoolici în autobuz. Diferenţiaţi viteza. Începeţi să dezvoltaţi incidente implicând pe toată lumea: accidente. un om cărând bagaje cu resturi mirositoare. PROCEDEU: La cinci persoane le este cerut să părăsească camera . La cursele între perechi se poate acorda un anumit timp. 25 . Pasagerii sunt zdruncinaţi dea lungul drumului. un scaun. distracţie. (De obicei mima se schimbă la fiecare repetare. (Schimbaţi rolurile) Este un lucru bun să folosiţi ca şi punct de start şi sfârşit. oferiţi autobiografii. legănaţi-vă la stopuri etc. distracţie. învăţaţi să vă întoarceţi. două pentru stop etc. Obstacolele se pot schimba şi procesul se poate repeta. VARIANTE : Cereţi fiecărei persoane să adauge ceva nou. joc de rol. sau închide ochii. concentrare. femeia grăbită etc. 2. un scaun mai înalt pentru şofer. antrenarea memoriei. PROCEDEU: O persoană se leagă la ochi.grupul se decide asupra unei mime pentru ei (ex. Cel care dă instrucţiunile nu are voie să-l atingă pe cel căruia îi dă instrucţiunile. Apoi cereţi tuturor pasagerilor să adopte un rol şi să-l menţină.: un bâzâit pentru mers. om purtând costum de copil şi se urcă în autobuz. SCOPURI: Improvizaţie. Găsiţi pe cineva cu nasul ca al vostru. cineva este şoferul. celălalt dă instrucţiuni verbale. PROCEDEU: O persoană se ocupă de "eliberarea" autobuzului. urcaţi şi coborâţi din autobuz. MIMARE ÎN LANŢ MATERIALE: Niciunul SCOPURI: îmbunătăţirea abilităţilor de mimă. Inventaţi mai multe lucruri pe care să le găsiţi (haine. Sugestii pentru roluri dacă este necesar: femeia bătrână pierdută.) "a" este chemat să facă ce i se cere "b" este chemat şi priveşte în timp ce "a" mimează schimbarea bebeluşului "c" este chemat înăuntru şi "b" repetă ceea ce a văzut pe "a" făcând. "d" repetă pentru "e".

Continuaţi până când tot grupul este în picioare.STATUI ÎN LANŢ MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încălzire pentru mişcare. Luaţi un film cunoscut şi faceţi o parodie după el. PROCEDEU: O persoană ia o poziţie de statuie în centru. acuzatul este arestat de poliţist şi apoi în faţa audienţei. şi de asemenea o victimă şi un acuzat. construirea încrederii. VARIANTE : Faceţi ca şi graffiti pe hârtie pe pereţi. Când vedeţi pe cineva cu care aţi dori să comunicaţi trimiteţi un mesaj printr-o altă persoană ex. pasagerii sunt speriaţi SCENA TREI: înapoi la normal VARIANTE : 1. SALA DE JUDECATĂ MATERIALE: Niciunul (aranjaţi camera ca şi o sală de judecată). Improvizaţi momentul în care victima este tâlhărită sau atacată de acuzat. muncă în echipă. SCOPURI: încălzire pentru improvizaţie. PROCEDEU: Persoanele se plimbă. judecători etc. Faceţi bucăţele de hârtie pentru a le oferi." Continuaţi mesajul până când ajunge la destinaţie. VARIANTE : Vedeţi alte jocuri cu statui. MECANISM DE CEASORNIC DIN OAMENI MATERIALE: Niciunul 26 . exerciţiu bun pentru închidere. încercaţi ca procesul să dureze atât de mult ca şi în realitate. distracţie. Puneţi pe victimă şi acuzat să se întâlnească cu avocaţii lor şi aduceţi martori. Luaţi o poveste cunoscută şi descrieţi-o într-o serie de tablouri comice.: "Spune-i lui Joan că îi mulţumesc pentru ajutorul care mi l-a dat ieri. Trimiteţi toate aceste persoane afară din cameră. Când improvizaţia este prezentată întregului grup. 2. imaginaţie. TABLOURI COMICE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Improvizaţie. atât timp cât nu sunt abateri de la subiect. VARIANTE : Inventaţi crime. ŞOAPTE CHINEZEŞTI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Trăsături pozitive. schimbaţi roluri. mişcaţi-vă încet etc. SCENA UNU: plimbare normală SCENA DOI: trenul se clatină. PROCEDEU: Faza unu: Alegeţi avocaţi. PROCEDEU: Fiecare grup dezvoltă o improvizaţie pe baza unei teme alese de el. Exemplu: oameni într-un tunel de tren. adaptaţi pentru mimă şi mişcare. jurişti. Alergaţi. dezvoltarea grupului. O altă persoană vine şi îşi mişcă o mână sau un picior etc. trebuie să fie expusă într-o serie de tablouri comice. NOTĂ: Conversaţii scurte pot fi adăugate. Liderul poate spune "îngheţ" în orice moment şi fiecare trebuie să rămână exact unde este.

aproape imperceptibilă) fuga şi tropăiala cu mişcarea înceată exuberanţa cu regretele persoane bătrâne . mişcare. sensibilitate în mişcare. mergând de-a lungul unui pervaz. PROCEDEU: Lucraţi în perechi sau echipe: folosiţi mima sau scurte improvizaţii.SCOPURI: Concentrare.persoană prostuţă profesor .leneş persoană tăcută . cărând pahare pline. scrieţi scrisori. oamenii nu pot fi implicaţi în discuţii. extravertit) .persoane tinere persoane înalte .slab harnic . Liderul poate să acorde un anumit timp care poate fi măsurat cu muzică potrivită. Comparaţi: liniştea cu gălăgia. PROCEDEU: Următoarele sunt improvizaţii care pot fi realizate individual sau în orice fel de relaţie se doreşte. căţărându-se pe o stâncă… CONTROLEAZĂ-TE MATERIALE: Niciunul 27 . faceţi cumpărături etc. mergând pe o funie pentru acrobaţii. fuga cu mişcarea înceată (foarte înceată.drac automobilist . astfel încât acţiunea să poată fi repetată într-un anumit timp. PROCEDEU: Fiecare persoană devine un mecanism de ceasornic şi se va perfecţiona pe măsură ce jocul se va apropia de sfârşit. improvizare. Urmărind un şablon pe podea (real sau imaginar). COMPARAŢII ŞI OPUSURI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Improvizaţie.sărac puternic .spirit repezit persoană crispată .persoană vorbăreaţă (moară stricată) persoană distantă . în întuneric.persoane scunde mare (deschis.persoană prietenoasă persoană serioasă . mişcare.criminal înger . PUNCTE DE CONCENTRARE MATERIALE: Este nevoie de linişte. VARIANTE : Dezvoltaţi. mergând pe un câmp minat. introvertit) a pluti .persoană binevoitoare bogat .încet şi echilibrat spirit lent . SCOPURI: Concentrare. Ar trebui pus accentul la început ţi la sfârşit.jucaţi: scufundând pietre.elev poliţist . mergând pe gheaţă.pieton VARIANTE : Dezvoltarea improvizaţiei: legături cu diferite situaţii.mic (nervos. Se pot organiza într-un ceas elveţian sau într-un grup de roboţi etc.a se bălăci în noroi repezit şi vioi .

această cantitate creşte astfel încât grupul să poată executa zece sau mai multe respiraţii în zece secunde. Picioarele şi umerii nu trebuie să fie pe podea. EMOŢII MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Conştientizarea emoţiilor. 28 . Controlaţi viteza grupului în timpul mersului. fie prin mişcări sau chiar mergând. Liderul stabileşte lungimea (durata) fiecărei "balansări". ca: durere distracţie teroare plăcere neplăcere spaimă dispreţ plictiseală respect frică ură nerăbdare uimire indiferenţă triumf înfrângere apatie degradare alarmare bucurie alinare îngrijorare ruşine Aceste emoţii pot fi exprimate fie stând în picioare. contrastaţi prin ritmuri foarte încete. controlul trupului. Fiecare persoană stă cu braţele pe lângă corp şi cu picioarele puţin depărtate. Legănatul trebuie să fie din unghiuri cât mai diferite şi nu este permis acelaşi balans. Liderul numără până la zece (aproximativ 10 secunde) timp în care grupul inspiră şi expiră după numărătoare (în total înseamnă 5 respiraţii). Fără ajutorul liderului fiecare persoană se leagănă în orice direcţie. 2. PROCEDEU: Liderul cere grupului să se întindă pe spate pe podea cu mâinile pe lângă corp şi cu picioarele puţin depărtate. Mergeţi foarte repede / încet. VARIANTE : 1. 3. dezvoltarea valorii.SCOPURI: încredere. conştientizare senzorială. De asemenea cantitatea poate fi redusă la una pe secundă sau la una în 20 de secunde etc. Grupul se aşează pe stomac şi fiecare persoană îşi arcuieşte spatele folosind stomacul ca şi punct de balans. PROCEDEU: Liderul cere grupului să caracterizeze anumite sentimente sau emoţii. Uneori este bine să se includă şi mişcare pe care liderul o poate anula la un moment dat.

.în maniera unui comentator de curse de cai.. pregătire pentru improvizare. EXEMPLE: . (opţional: A spune o propoziţie pozitivă începând cu "Acum sunt conştient de . PROCEDEU: 1. ATINGEREA FEŢEI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Construirea încrederii. ex. . părul.într-un stil plin de insinuări şi jocuri de cuvinte. PROCEDEU: Împărţiţi grupul în A şi B. SCOPURI: Imaginaţia.VARIANTE : După o "statuie" care reprezintă o emoţie persoana poate bate de şase ori într-o tobă etc. 2. Schimbaţi rolurile şi repetaţi. 3. Încercaţi să motivaţi grupul să evite opţiunile lejere/ violente pentru finalizare. A stă pe scaunele împrăştiate în încăpere cu ochii închişi. un altul (poate chiar întregul grup) se implică nonverbal. situaţii dramatice. PREGĂTIŢI CITITORUL MATERIALE: O revistă.. pe măsură ce caii se apropie de finiş. A îi spune lui B cum l-a identificat.întro manieră sau stil ales de cititor. Orice paragrafe. Persoanei i se va da un paragraf pentru a-l citi . Intercalaţi cu alte emoţii. A deschide ochii şi merge să-şi găsească partenerul din linie. . FINALIZAŢI ACŢIUNEA MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Folosirea aptitudinilor de mimare. De preferat în grupuri de 20 de persoane sau mai mult. sunete. obişnuite sau de alt gen. imaginaţie.în maniera unui cititor de poveşti pentru copii. integrare uşoară în sentimentele grupului. PARC DE DISTRACŢII MATERIALE: Niciunul 29 . Continuaţi până se ajunge la o finalizare normală.fără pregătire . Fiecare B stă în faţa unui A şi A are mâna pe umerii lui B.: chirurgul operând un pacient. un ziar sau o carte.") După un timp B se aliniază lângă ceilalţi B. distracţia. conştientizare senzorială. mâinile şi umerii lui B. PROCEDEU: O persoană începe să mimeze o acţiune ex.în stilul unui preot. pentru a schimba mai repede o emoţie. Fără vorbe. interacţiune în grup. VARIANTE: Adăugaţi cuvinte. spargerea sălii de operaţie. . A cercetează faţa. De ex.în maniera unui poliţist bănuitor. Acum sunt conştient că părul tău este moale etc. Liderul alege o bucată de material scris. Explică tuturor cum fiecare trebuie să-şi asume rolul unui cititor de un fel special. De îndată ce devine clar ceea ce face.în stilul unui demnitar care ţine un discurs cu o ocazie publică. .

" fiecare expoziţie având ceva aparte şi incitant. Fiecare grup decide ce program T. inventând cuvinte şi sunete. Apoi li se explică că nu vor fi folosite cuvinte uzuale (cunoscute). sală de box. apoi fiecare jumătate se împarte în grupuri mai mici şi dezvoltă componente ale unui parc de distracţii. PROCEDEU: In timp ce grupul se împarte în jumătate. expresie. 5. Această situaţie e reversibilă apoi. jocuri mecanice. în timp ce cealaltă jumătate încearcă să atragă lumea la chioşcurile lor şi să-i lase să pornească. vor parodia şi vor petrece aproximativ Vi oxă pregătindu-şi munca. formarea încrederii. astfel încât şi cealaltă parte să devină gazdele parcului. Folosiţi aceasta ca pe un scenariu. 2. Du-te acasă. dezvoltare de grup.V. Ai văzut acel program T. 2. caruseluri. ei să fie preocupaţi să realizeze umorul prin 30 . VARIANTE: în loc de sunete sau cuvinte noi. Idei despre obiective: sală de tir.. pot fi folosite numere. 4. Perechile vor vorbi ca într-o limbă străină. V. Ţelul exerciţiului este de a dezvolta în abilitatea expresiilor. Idei pentru conversaţie: 1. GRUP DE STATUI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încălzire pentru mişcare. de vânzare.SCOPURI: Improvizaţie. dezvoltarea de grup. Împrumută-mi nişte bani. VARIANTE : 1. Unde ai fost azi-noapte? 3. neglijând cuvintele reale. PROCEDEU: Partenerii stabilesc şi scriu şase de rânduri de conversaţie (câte trei rânduri fiecare). leagăne. VORBĂRIE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încredere.. Dezvoltă tema "uimitorul. PROCEDEU: Discutaţi ce înseamnă o parodie. Când e gata. o jumătate se comportă ca membrii publicului care vizitează parcul. Bingo. dezvoltare personală. dulciuri. ÎNTRUCHIPĂRI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Improvizaţia. PROCEDEU: Liderul împarte grupul în perechi şi sugerează tema unei conversaţii prelungite. Este important ca asta să se facă corespunzător şi ca atunci când grupul îşi arată munca. peretele morţii. dezvoltând în mişcare. Procedaţi în linişte. A fost cel mai amuzant joc pe care l-am văzut. uimitorul. Ai fost adus aici ca să discutăm şi ne vei spune tot ce vrem să ştim. caracterizarea. casa ta a fost jefuită. Acum schimbaţi situaţia şi repetaţi aceleaşi rânduri: a) ca şi la traversarea Deşertului Sahara b) ca şi la ducerea unui om la ghilotină c) ca şi când aţi fi doi proaspăt căsătoriţi la micul dejun d) orice situaţie la alegerea dvs. aseară? 6. wrestling.

Papuaşul adormit . creşterea unghiilor. aerul ce pătrunde în gât. JUR-ÎMPREJUR MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltarea imaginaţiei. Concentrare asupra sentimentului (în ritm cu bătăile) expulzării şi contracţiilor. stomacul digerând alimente etc.parodiere şi nu prin alte mijloace. PROCEDEU: întregul grup se întinde pe spate. face semnul său şi pe al altuia. fără perceperea semnelor cu mâna lor. Sângele adunat într-o cameră. Jocul ar trebui să se desfăşoare rapid. Cel al cărui semn s-a făcut. Corpul este descris ca un ansamblu de vase sanguine. rugând grupul să se concentreze asupra propriilor simţuri. UCIGAŞ 31 . va fi exclus şi va ieşi din cerc. ochii închişi. Personaje locale. cu sânge pulsând prin ele. transpiraţie etc. dezvoltarea expresiei non-verbale. cu semnul altuia dat şi al său. Grupul este îndemnat să se concentreze pe o funcţie anumită a corpului şi liderul îi roagă să conştientizeze (chiar şi artificial) existenţa acelei activităţi. plămânii schimbând oxigen pentru bioxid de carbon (aer curat în loc de aer folosit). apoi înapoi în vene sau artere. Concentrarea asupra respiraţiei. alimentele trecând înspre muşchi. pe podea. PROCEDEU: Aşezaţi în cerc. Liderul vorbeşte lin şi încet. Adevărate senzaţii ce trebuie observate: bătaia inimii. Concentrarea asupra bătăii inimii. Dacă nu răspunde imediat. VARIANTE: 1.). copil de piatră etc.frământarea degetelor în aer. 2. aerul din sânge. Imaginaţi-vă coastele mişcându-se. picioarele depărtate. evaluare proprie. Un membru începe. VARIANTE : 1. cu braţele pe podea. fiecare membru de grup.închide ochii. nu al dvs. De acum înainte devine non-verbal. îşi alege un nume indian şi un semn non-verbal care să-l ilustreze (de ex. Când au mai rămas doi. distracţie. Respiraţi profund. umplând plămânii. va răspunde imediat. respiraţie. Atleţi celebri 2. OBICEIURI INDIENE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. Trimiteţi doar semnele altora. atacul acid asupra dinţilor etc. Politicieni 3. unde ajutorul este dorit şi fiecare parodiere să dureze între 5-l0 minute. puls. control fizic. Ploaie căzătoare . VARIANTE: Strigaţi numele în timp ce faceţi semn. indigestie. spirit de observaţie. Aruncaţi un obiect spre persoana al cărui semn îl faceţi. digestie. Pseudosenzaţii (imaginate în totalitate): creşterea părului. intrând în sânge şi expulzând aerul vechi (continuaţi cu expirarea aerului). Liderul de grup va ajuta fiecare grup în pregătirea sa. vor încerca să se elimine reciproc. expulzat în camera următoare.

Dacă credeţi că ştiţi "ucigaşul" spuneţi "îl acuz pe . creion etc. dezvoltare de grup. Prezentaţi-vă celorlalţi. SCOPURI: Pentru a ascuţi simţurile şi conştiinţa şi a descoperi unicitatea fiecărei probleme de zi cu zi. aruncaţi cartea în mijloc şi spuneţi "Simt mort!" Nu spuneţi cine v-a "ucis" (odată ce aţi "murit" nu puteţi zice nimic). Observaţi dacă numele obiectului pare nepotrivit." Dacă greşiţi. liderul spune grupului să repete numele obiectului în linişte. molatec. mai încet. Mişcă . mai tare. PROCEDEU: Fiecare persoană va examina un obiect mic. Jocul ia sfârşit când ucigaşul e descoperit. Maşina poate fi realizată de întreg grupul. contact vizual. Priviţi-l foarte atent şi examinaţi-l de aproape. tânăr. DEVENIŢI OBIECTUL! încercaţi să descrieţi cum ar fi să fiţi în locul obiectului. topiţi-vă ca o bucată de unt încălzit etc.. MAŞINI 2 MATERIALE: Niciunul 32 . încălzire pentru mişcare. "Regina Săbiilor" este "UCIGAŞA". PROCEDEU: Staţi îh cerc.. aruncaţi cartea .. de regulă în folosire cotidiană. SCOPURI: Relaxare. Aceasta se poate face prin corelarea într-un mod a acţiunii oricăruia. 2. ceva simplu precum un pix. VARIANTE : 1. orice model sau design. Liderul poate alege teme de maşini pentru grup. Lăsaţi un student să folosească toba. SCOPURI: Concentrare. TOBA FERMECATĂ MATERIALE: Toba şi bătător.MATERIALE: Un pachet de cărţi. orice zgârieturi.. Fiţi: glumeţ. vă puteţi mişca doar când o auziţi bătând (bătaie). în acţiunea celor deja implicaţi. daţi o carte fiecărui jucător care o filează şi o ascunde. de ex. MAŞINI 1 MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. PROCEDEU: Liderul spune: Aceasta este o tobă fermecată. VARIANTE: Folosiţi pianul sau alt instrument cu ritm. bătrân. stilou (pix). stai (Repetaţi până când toţi încremenesc imediat după încetarea sunetului tobei).aţi comis "suicid". Dacă vă priveşte. dar trebuie de asemenea să vă mişcaţi cum vă spun. distracţie. Fiecare membru al grupului se implică şi dezvoltă maşina. Apoi observaţi forma în întregime. PRIVIŢI MAI APROAPE MATERIALE: Fiecare persoană va avea câteva obiecte uzuale. Acum toba fermecată este şi mai tare şi trebuie să vă mişcaţi după bătaia tobei. aşteptaţi câteva secunde. PROCEDEU: Un membru al grupului se mişcă în spaţiu şi începe o mişcare automată. Priviţi-vă reciproc.

Priviţi de aproape pentru a vedea câte culori diferite se adună împreună şi se unesc pentru a da naştere nuanţei rezultate.3. VARIANTE : în grup. Faceţi o maşină umană sau o maşină a bunei .2. verificaţi o pictură în ulei pentru aceleaşi calităţi. întoarceţi-vă spre partener. VARIANTE : 1.. distracţie. 33 . Fiecare persoană îşi va alege una. PROCEDEU: Alegeţi o anumită culoare şi remarcaţi acea culoare şi nuanţele ei pentru tot restul zilei. antrenarea mimicii. Accentuaţi încetineala (ridicaţi mâna la înălţimea umărului. maşină . plasaţi piese de hârtie colorată pe podea. Arătaţi maşina altor grupuri. maşină de insulte 3. tonomat 2.existenţa. Scrieţi o poezie sau improvizaţi pe tema ei.7 oameni. când ajungeţi la 10). treceţi calitatea de lider.1. Analizaţi câte nuanţe puteţi denumi. fie ca un produs al ei etc. Remarcaţi combinaţiile de culori. urmăriţi ochii partenerului în timp ce se uită în oglindă.mere. Accentuaţi co . vizualizaţi în oglindă întoarcerea şi mişcarea. folosiţi oamenii pentru a crea o maşină cu părţile ei componente. comuniune de grup. Dacă aveţi ocazia. simţiţi când partenerul se întoarce. folosind un grup mare 5. priviţi liderul. Urmăriţi concentrarea totală. Ilustraţi diferenţa între privirea în oglindă şi urmarea mişcării. Faceţi o fabrică. la numărătoare.4. folosind iniţial doar mâinile. intensitate emoţională. maşină de râs 2. Faceţi o maşină care să se adapteze scopurilor grupului .ex: maşină de educaţie elementară etc. maşină defectă 2. PROCEDEU: (Prima dată) Staţi în cerc (în picioare). devine "culoarea". va examina culorile. Inventaţi nume. învăţarea observării.5. Adăugaţi zgomote 2. însemnaţi o maşină specială 2. fie ca utilizator al ei. REMARCAREA UNEI CULORI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Dezvoltarea simţurilor. apo alte părţi ale trupului şi feţei. care se mişcă foarte încet. linişte. Asiguraţi-vă ca fiecare persoană să fie implicată fie ca parte componentă. se va concentra asupra ei. ca în oglindă. OGLINDA MATERIALE: Niciunul (un spaţiu gol mai vast) SCOPURI: Concentrare. coperte de carte etc.dispoziţii 4. Observaţi câte culori sunt. PROCEDEU: împărţiţi în grupuri de 4 . Ceilalţi se mişcă odată cu el. Oferiţi situaţii specifice "oglindire" în câte 2 perechi. Verificaţi obiectele uzuale .SCOPURI: Conduce la improvizarea mişcării. ascultaţi-i respiraţia. VARIANTE : Exersaţi în perechi.. Alegeţi o culoare diferită şi comparaţi rezultatele cu culoarea originală. înlocuiţi conducerea cu imitarea.blestem (voodoo) 2. decizia de grup.

încercaţi cu sunete întâmplătoare. Liderul începe prin producerea unui sunet (ex. oceanului.) şi împărţite câte 7-8 într-o pungă. După ce fiecare persoană va fi cântat o dată. odată.fiecare persoană . VARIANTE: Răspândiţi-vă şi ascundeţi-vă prin încăpere. adăugându-se în jurul cercului. Lucraţi în grupuri. PROCEDEU: Grupuri mici. şi apoi face o mişcare de "ştergere" cu mâinile sale. amplificând sau echilibrând sunete pentru un efect mai bun. plescăitul limbii). concentrare. să încetiniţi. 34 . PROCEDEU: Staţi într-un cerc. Scopul principal este că se poate produce un sunet după voinţa proprie şi se poate schimba în intensitate. toţi deodată etc. VARIANTE : Inventaţi sunete proprii. VARIANTE : Liderul foloseşte obiectul. încercaţi să acceleraţi. distracţie. interacţiune de grup.şi va folosi propriul sunet. în întregime. apoi îl schimbă cu un nou obiect imaginar. PROCEDEU: Staţi în cerc.ORCHESTRARE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. bătător de ouă) şi mimează folosirea lui. mimică. un cornet pentru îngheţată. amuzament. Continuaţi în jurul cercului. imaginaţie. TRANSMITE OBIECTUL MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. întregul grup orchestrează cântecul .cunoscut şi pune grupul să fredoneze cântecul la unison. persoana următoare îl foloseşte pe acesta plus încă imul. PERSONAJE DE CARTON MATERIALE: Personaje scrise pe cărţi (de ex. Liderul poate mima un dirijor real. Apoi liderul stabileşte un ritm bine . construirea sentimentului de apartenenţă la grup. SCOPURI: Improvizare. Următoarea persoană produce un sunet propriu. Depinde de lider să hotărască dacă va fi un efort individual. încercaţi sunete atmosferice . cu braţele unul pe celălalt (opţional). TRANSMITE SUNETUL MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Receptarea senzorilor. fiecare având o pungă de personaje. Liderul ţine în mână un obiect imaginar (ex. ex. dezvoltare de grup. medic. Apoi liderul pine fiecare membru la rând să continue sunetul folosind propriul model de sunet. împărţiţi şi evaluaţi scenele. sau fundalul sonor continuă. Astfel devine un joc de memorie. care îl foloseşte. Apoi îl trece următorului. PROCEDEU: Fiecare membru al grupului decide asupra unei metode proprii pentru a produce un sunet. vor folosi personaje pentru a crea o scenă. liftier etc. Sunetul fiecăruia trebuie să fie diferit faţă de cel al următoarei persoane etc. închideţi ochii.sunetul pădurii. VARIANTE: Combinaţi cu construcţia de propoziţii sau proverbe. accentuând unele sunete şi reducând altele.

Polarităţile sunt personificate de oameni arătând acele trăsături de caracter. Fotografii sau modelele decid asupra oamenilor care ar dori să-i reprezinte sau pe care ar dori să-i copieze. VARIANTE : 1. mai multe idei ar trebui conturate din grup. 2. SCOPURI: Improvizaţie.control. la cea opusă (fiecare polaritate este un "stop . VARIANTE: Dezvoltaţi o situaţie similară prezentând-o unor grupuri mai mici cu câte o poză fiecăruia.cadru" a statuii). PROCEDEU: Grupul oferă răspunsuri individuale la forme contrastante. POZE MATERIALE: Un pachet de poze. POLARITĂŢI MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. telefon etc.înalt creatură plutitoare . Modelele pot rezista. Grupul va discuta aspectele văzute în scene şi va dezvolta improvizări bazate pe tema discutată. apoi ar trebui date liderului. comoară. depăşirea timidităţii. actorie. CONSTRUIREA DE PROPOZIŢII MATERIALE: Expresii asortate. VARIANTE: Modelele hotărăsc cum doresc să se mişte. fiecărui grup i se dă o expresie. SCOPURI: Conduce la improvizări. şi a caracterului. Împărtăşiţi scena şi evaluaţi-o. fermă.Cosmos. FOTOGRAFI ŞI MODELE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. mişcare. în acea poziţie. sunetul unei sărituri etc. PROCEDEU: Fotografii plasează persoana. Improvizările pot fi construite pe acestea. Faceţi un sunet pentru fiecare mişcare sau acţiune sunetul ridicării braţului. dezvoltare socială şi conştientizarea "eului".paraşutist lună mică – planeta imensă Liderul poate adăuga idei proprii. posibil lucrând în perechi. PROCEDEU: Liderul arată poza sau un şir de poze cu o anumită temă. Observaţie: în această activitate. Liderul trebuie să le explice cum artiştii şi fotografii trebuie să încerce să le ilustreze (sugereze) personalitatea modelului lor. în jurul căreia să se construiască o scenă: ex.încet supărat – calm greu . incluzând modelul lor într-o poziţie pe care o consideră reprezentativă pentru acea persoană. În 6 bătăi de tobă treceţi de la o formă. alarmă de ceas.uşor mic . de exemplu: alert . 35 . PROCEDEU: Împărţiţi în grupuri mic. auto .

36 . care trebuie incluse în scenariu. Nu-ţi număra puii înainte de a fi clociţi. pentru o improvizare contra cronometru. Trebuie ca la întoarcere să încerce să descopere ce (cine) s-a schimbat. PROCEDEU: Fiecărui grup i se oferă un proverb ca pornire. Sângele e mai gros decât apa. ADU-ŢI AMINTE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. Nu pune toate ouăle într-un coş. Adăugaţi ceva în locul acela. dezvoltare socială. schimbaţi ceva. Există un vânt neprielnic ce n-aduce nimănui beneficii. Fiecare nor are un curcubeu. Vasele goale fac mai mare zgomot. Nu spune poveşti în afara şcolii. O persoană iese şi grupul schimbă ceva sau pe cineva. PROCEDEU: Fiecărui grup i se dă o propoziţie tematică pentru pornirea unei improvizaţii contra cronometru. 2. memorare. Mai bina mai târziu decât niciodată. întoarce-ţi spatele. Liderul ar trebui să discute interpretarea cu fiecare grup. Un prieten la nevoie e un adevărat prieten. Improvizarea poate fi la propriu sau la figurat. Absenţa face inima să devină mai duioasă. PROVERBE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Improvizare. Exersaţi în perechi. Propoziţia trebuie folosită de unul din personajele din joc în timp ce deschide sau închide şirul. de asemenea mimată sau orală.VARIANTE : Daţi mai multe expresii fiecărui grup. Nu tot ce străluceşte e aur. studiaţi-vă reciproc. înaintea înmânării. Caritatea începe de acasă. Cel prevenit este cel înarmat. interactivitate. TEME DE PROPOZIŢII MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Improvizare. schimbaţi scena. caracterizare. valorează cât două în tufiş. VARIANTE : 1. Acţiunile (faptele) sună mai tare decât cuvintele. comunicare. Un om ce se îneacă se va agăţa de o piatră. Menţineţi aceleaşi expresii. PROCEDEU: Toată lumea studiază camera şi persoanele aflate în ea. Totul e cinstit în dragoste şi-n război. Păsările unui stol zboară împreună. Discreţia e partea mai bună a valorii. O cusătură la timp salvează nouă inşi. O pasăre în mână.

nu e scenariu (intrigă). producând o serie de zgomote. Apoi luaţi aceleaşi situaţii. Care e cel mai apropiat sunet pe care-l auziţi? Dar cel mai tare? Dar cel mai fin? Dar cel mai îndepărtat? Acum liderul se plimbă uşor prin cameră. Improvizarea trebuie pusă în aplicare cu simplitate." "De ce nu eşti în stare să ajungi acasă la timp?" "Nu vreau să ieşi afară după lăsarea serii. dezvoltarea noţiunilor de bază. Verificaţi-le şi discutaţi experienţa. Analizaţi ideea că fără conflict sau problemă. DETECTIVI DE SUNET MATERIALE: Creion şi hârtie. FILME MUTE MATERIALE: Niciunul SCOPURI: Concentrare. produceţi sunete ciudate şi neidentificabile. PROCEDEU: Indicaţii: Închideţi ochii şi ascultaţi. mai ales. schimbaţi personajele implicate şi repetaţi. blocaţi într-un lift etc. sensibilităţii. cam 5 pentru a începe (ex. VARIANTE : Schimbaţi situaţiile între grupuri.)Membrii îşi deschid ochii şi notează sunetele auzite. PROCEDEU: Acest gen de improvizare poate fi folosit fie ca început al unei improvizări fie ca dezvoltare a ei. Orice temă se poate folosi. concentrării. pe rând. dragă." "Am ştiut întotdeauna că se va întâmpla aşa. întoarce pagina unei cărţi etc. spionaj. thriller. improvizare. VARIANTE : Continuaţi să lungiţi lista sunetelor. SCOPURI: Antrenarea memoriei. împărţiţi scenele şi evaluaţi-le. să se reducă ideile complicate în noţiuni de bază. filme din anii 40 etc. improvizare. Combinaţi câteva propoziţii. Scopul este să se exagereze acţiunea implicată cu improvizarea şi." VARIANTE: Dezvoltaţi un scenariu de grup. în ordine. Am nişte veşti proaste pentru tine." "Hei." "Mă întreb dacă să îndrăznesc să-i cer şefului meu o mărire de salar?" "Îşi pierde cumpătul aşa uşor. dragoste. Arătaţi improvizarea una câte una." "Am petrecut toată după-amiaza gătind cina şi niciunul nu aţi mâncat. STATUI 37 .Exemple: "Dă-mi sarea. daţi fiecărui grup o situaţie. Exemple: Parodii de maniere diferite de film şi piese de ex. PROCEDEU: Împărţiţi în grupuri mici. de exemplu: aşteptând într-un hol la maternitate. Lăsaţi fiecare grup să execute aceleaşi situaţii dar cu personaje diferite. dezvoltare de grup. SITUAŢIE MATERIALE: Niciunul (Puteţi avea situaţii desenate pe cărţi) SCOPURI: Conducerea spre imaginaţie. închide o foarfecă. Lăsaţi elevii să producă sunete." "Nimeni din casa asta nu m-ascultă vreodată.

filme. puneţi povestitorul să defileze şi să întruchipeze povestirea. Dacă vedeţi ceva ce aţi vrea să schimbaţi. mişcare. Alegeţi roluri pentru improvizare : fabricant de jucării. dezvoltare de grup. ROATA POVEŞTII MATERIALE. sensibilităţii PROCEDEU: Persoana legată la ochi e în mijloc. doi hoţi. distracţie adulţilor le place la fel de mult ca şi copiilor. soldaţi de jucărie. O tamburină sau o tobă pot fi totuşi folosite. Opriţi. mitologie. mari inventatori. Înlocuiţi-le şi repetaţi. înainte de a trece la altul. în timp ce acela caută o anumită persoană. etc. alte 38 . SCOPURI: Concentrare. Acela înaintează şi explorează o faţă. în formă de roată. dacă nu. mai încearcă. LACUL LINIŞTIT MATERIALE: Un om legat la ochi SCOPURI: Construirea încrederii. (Ar putea spune "Îl voi găsi pe David". VARIANTE : Aşezaţi-vă în cerc. "B" îl modelează ca şi cum ar fi o daltă. GRUPURI DE STATUI MATERIALE: Niciunul. SCOPURI: imaginaţia. faceţi-o. Stabiliţi o limită de timp pentru fiecare improvizare. SCOPURI: Improvizare. încercaţi să creaţi cheful sau atmosfera pentru povestire. Toţi ceilalţi îi dau târcoale până când acela spune:"STAI”. schimbaţi jucăriile ( rolurile). Improvizarea poate începe de la platou sau se poate sfârşi cu ea. descoperirea talentului. becuri sau lumânări. PROCEDEU: Alegeţi partenerii. următorul continuă. porniţi. spital etc. Dacă ghiceşte. poveşti renumite. desemnaţi-i "A" şi "B" "A" stă drept dar relaxat. formarea sentimentului de apartenenţă la grup PROCEDEU: Grupul se întinde pe spate. televiziune. formarea încrederii. îşi ia legătura de la ochi.MATERIALE: Niciunul SCOPURI: încălzire pentru mişcare sau scenarii. PROCEDEU: Grupul realizează un platou de statui. VARIANTE : încercaţi şi alte grupuri de statui.). pian sau altă muzică opţional. MAGAZIN DE JUCĂRII MATERIALE: o cameră întunecată. platoul poate fi încorporat de o improvizare. plimbaţi-vă în jur şi priviţi celelalte statui. VARIANTE: Fiecare grup este privit de ceilalţi pe rând. Idei: din istorie. viaţa de şcoală. nume. poliţist. VARIANTE: Pe măsură ce înaintează. ghicind a cui e. Întoarceţi-vă la propria statuie şi hotărâţi-vă dacă o lăsaţi aşa cum e. cu capetele spre centru. o persoană începe să povestească. După ce fiecare grup a fost văzut de celelalte. o schimbaţi sau o "reclădiţi". Schimbaţi idei. Jucării mobile care stimulează coparticiparea PROCEDEU: Deveniţi jucării diferite şi mişcaţi-vă prin încăpere. viaţa de familie. etc. Daţi-i un nume. persoanele fac zgomote sau cântă. Când aţi terminat.

Improvizarea poate fi arătată după aceea. grupul este împărţiţi în grupuri mici şi fiecărui grup i se oferă un obiect pe marginea căruia să construiască o improvizare. fabricantul se întoarce. VARIANTE: 1. împărţiţi improvizările.jucării. magazin de ceasuri. Idei pentru obiecte: harta/ o cheie fixă/ un tranzistor vechi/ batistă / un film gol VARIANTE: Personajele pot încerca să liciteze obiectele arătate. CUTIA CU COMORI MATERIALE: 4-5 obiecte alese SCOPURI: Dezvoltarea imaginaţiei. Povestire pe scurt: Un bătrân fabricant îşi încearcă jucăriile. c) Experimentaţi la distanţă. Folosiţi feţele în locul palmelor 3. apoi îşi închide magazinul şi pleacă acasă. dezvoltarea relaţiilor umane PROCEDEU: In perechi: a) Duceţi-vă mâinile aproape de mâinile partenerului (palmă lângă palmă) până când aproape se ating. sexe. Fiecare obiect este discutat din punct de vedere al posibilelor sau proiectatelor folosiri. VARIANTE : Exersaţi cu grup compact. ceea ce poate include călătorii în timp. Improvizaţi rolurile în birou de turism. Liderul spune poveşti. Alegeţi rolurile. Exersaţi în cerc 39 . Dezvoltaţi rolurile. Doi bandiţi se furişează în magazin căutând economiile bătrânului. grupul le interpretează. tipuri. muzeu de istorie. soldaţii de jucărie intră. întrebând de vârstă. AGENT DE TURISM MATERIALE: SCOPURI: Improvizare. VIBRAŢII MATERIALE: SCOPURI: încredere de sine. magazin la miezul nopţii de Revelion. poveşti noi. amuzament PROCEDEU: împărţiţi în grupuri de 3-4. Alte improvizări recomandate : muzeul figurilor de ceară. dimineaţa.discutaţi efectele 2. imaginaţie. Aceasta clarifică atât folosirea cât şi după folosire permite dezvoltarea individuală de idei. cheamă poliţistul. în timp ce sunt aproape de a găsi banii. improvizare PROCEDEU: Liderul arată 4-5 obiecte separat întregului grup. probleme ale clienţilor şi agenţilor. Membrii grupului pot înainta şi arăta cum ar putea fi folosit obiectul. Încercaţi legaţi la ochi . VARIANTE : Puneţi cursanţii să inventeze jucării noi. galeria de artă. Jucăriile devin vii la miezul nopţii şi se joacă. Evaluaţi-le. găseşte hoţii. îi prind şi îi leagă. în spaţiu etc. In cele din urmă. El nu va afla niciodată cine i-a prins. agentul de turism şi tipuri de clienţi. b) Închideţi ochii şi experimentaţi senzaţia de căldură sau energie.

memorează fiecare sunet pe care îl aud. Comparaţi trăsăturile interioare cu cele exterioare 2. concentrarea PROCEDEU: Persoanei sau grupului i se cere să observe exclusiv lucrurile pe care le vede.MUZEUL FIGURILOR DE CEARĂ MATERIALE: Costume opţional SCOPURI: Improvizare concentrare. VARIANTE : 1. încercaţi să fiţi aceleaşi personaje. CE VEZI ? MATERIALE: SCOPURI: dezvoltarea sensibilităţii. Grupul poate sugera clasificări. apoi să le clasifice după diverse criterii. Fiecărei persoane sau grup se pot da clasificări diferite pentru a le căuta. Fugiţi la fiecare obiect ce este denumit 3. fie (a) se întinde pe podea cu ochii închişi. notate în parte. adăugaţi costumaţia dacă doriţi. Grupul poate sugera propria clasificare. Treceţi obiectul din mână în mână pentru a experimenta "legat la ochi" CE AUZI ? MATERIALE: SCOPURI: dezvoltarea sensibilităţii. Ex. La sfârşit. sau (b) se aşează cu picioarele încrucişate şi ochii închişi. improvizaţi povestea. în această activitate. concentrare PROCEDEU: fiecărei persoane i se cere să observe în special trăsăturile pe care le simte. Puneţi cursanţii să inventeze poveşti despre muzeul de ceară. VARIANTE : Schimbaţi povestea. fiecare ascultă foarte atent şi numără. sculptorul foloseşte persoane reale pentru personaje. Discutaţi ce sunete simt mai perceptibile. imaginaţie. Idei pentru clasificări: 40 . liderul trebuie să clasifice lucrurile din jurul grupului în aşa fel încât să poată spune mici clase de obiecte. VARIANTE : Comparaţi sunetele dintr-o încăpere cu cele din afara clădirii. fiecare membru notează sunetele pe care le-a auzit sau o listă va fi concepută de toţi împreună. antipatii şi simpatii etc. sau cu grupul ca întreg poate numi fiecare clasificare pe rând. Liderul cere linişte completă şi insistă să nu existe nici un contact pe durată determinată. CE (POŢI) SIMŢI? MATERIALE: SCOPURI: dezvoltarea sensibilităţii. concentrarea PROCEDEU: întregul grup. distracţie PROCEDEU: Născociţi personaje celebre care să apară în muzeul figurilor de ceară. Idei pentru clasificare : dur / moale / ascuţit / rece / răcoros / cald lipicios / umed / uscat / fin / mătăsos / zgâriat Discutaţi apoi de ce includ obiecte specifice în clasificarea lor. în acest timp.

Ex: un scaun poate deveni un cărucior.depărtat / apropiat imens / mic roşii. etc colorat / şters orizontal / vertical drept / rotund delicat / accentuat strălucitor / întunecat lumină / întuneric neobişnuit / obscur natural / artificial original / inventat interesant / plictisitor Discutaţi apoi de ce au ales anumite clasificări VARIANTE : 1. se pot ridica. încercaţi să dezvoltaţi cât mai multe utilizări cu putinţă. Liderul alege pe cineva să înceapă mişcările. formarea încrederii PROCEDEU: Cerc. Includeţi acelaşi obiect în mai multe criterii de clasificare. o persoană (A) pleacă. CE ESTE? MATERIALE: Un scaun pentru fiecare grup SCOPURI: Improvizarea PROCEDEU: Fiecare grup ia un obiect neînsufleţit. b) Liderul îi cere fiecărei persoane să stea separat şi să se concentreze la: b1) tipul de personalitate al personajului b2) manierele lor b3) felul cum vorbesc b4) ceea ce spun c) Când fiecare e gata. divertisment. 2. etc. un cal. nuanţe. galbeni. cum ar fi: pălmuirea. Fugiţi spre fiecare obiect când este denumit. literatură. asigurându-se că vor reţine toate trăsăturile personajului celebru. păşirea. etc. politică. imaginaţie PROCEDEU: a) Fiecare persoană optează să devină un personaj celebru din istorie. CINE SUNT EU? MATERIALE: SCOPURI: Improvizare. CINE A ÎNCEPUT MIŞCAREA? MATERIALE: SCOPURI: Concentrarea. poate să se folosească pentru a demonstra o utilizare specifică. precum un scaun şi fiecare persoană îl foloseşte în mod diferit. se pot mişca în jur şi se prezintă celorlalţi d) De asemenea pot susţine conversaţii reciproce. VARIANTE : Mai mult de o persoană. albaştri. fiecare îl priveşte pe 41 . ca fiind personajul ales. etc.

Ceilalţi ascultă. să încerce să descopere cine este el. ÎNVĂŢÂND SĂ TE CUNOSC MATERIALE: SCOPURI: Prezentare. permiţând tăceri lungi când se dezvoltă scenariul. mişcare. iniţierea dialogului. formarea sentimentului de grup. în timp ce aparent nu îl privesc. Când ştie cine e îşi pune numele în faţă şi continuă să-i ajute pe alţii. Faceţi masaj delicat în timpul fanteziilor. în loc de mişcări. Fiecare trebuie să se plimbe în jur. încălzire pentru emoţii PROCEDEU: Liderul spune:"Găseşte un loc să stai singur.iniţiator şi schimbă mişcările odată cu el. undeva în jurul camerei. SCOPURI: Combinare. Desenaţi sau pictaţi imaginile pe măsură ce apar. Când o imagine vă apare limpede în minte. dezinhibare PROCEDEU: Pe măsură ce oamenii intră. "SUNT VIU") fără să se permită întrebări. VARIANTE : Încercaţi şi non-verbal. Încercaţi să insistaţi ca fiecare să facă declaraţii (ex. VARIANTE : Folosiţi "legarea la ochi" şi schimbaţi sunete. Liderul trebuie să facă toate eforturile ca să stabilească o prezentare veritabilă şi nu una "goală". închideţi ochii. vorbiţi şi descrieţi-o. "A" trebuie să ghicească cine a fost iniţiatorul. fiecare persoană trebuie să încerce să memoreze cât mai multe nume posibil. La un semn prestabilit. concentraţi-vă asupra respiraţiei. Acum priveşte şi concentrează-te spre un punct fix pe podea. memorarea numelor PROCEDEU: întregul grup este răspândit în decor. sunt liberi să adauge imagini. trebuie să se mişte în jur şi să dea mâna cu cât mai mulţi posibil. Dansaţi sau improvizaţi fanteziile. VARIANTE : Adăugaţi muzică uşoară. MIŞCĂ-TE LA PUNCT MATERIALE: încăpere sau spaţiu gol SCOPURI: Deprinderea urmării regulilor elementare. Continuaţi atâta timp cât pare interesant. lăsaţi-vă imaginaţia să zburde. inspirarea creativităţii PROCEDEU: întindeţi-vă comod. EXCURSIE IMAGINARĂ DE GRUP MATERIALE: SCOPURI: Relaxare. fără a vă întrerupe. întrebând pe fiecare lucruri cu răspuns da/ nu. Pot fi personaje reale (Ioana d'Arc) sau imaginare (Superman) etc. JOCURI DE INTRODUCERE ÎN GRUP OAMENI CELEBRI MATERIALE: Nume celebre scrise pe cărţi sau hârtie şi tăbliţe de identificare. liderul lipeşte un nume pe spatele fiecărei persoane. 42 . la fiecare strângere de mână se prezintă.

echipa 2 este "X". mişcă-te spre acel punct în linie dreaptă. distracţie PROCEDEU: La un capăt al camerei. Când liderul spune "O". mişcându-se de-a lungul podelei fără a folosi mâinile 9. în cerc 5.Acum. 3 rânduri cu 3 scaune fiecare. pe degetele de la picioare. etc. cu spatele 2. cu cât mai mulţi paşi 4. spaţiu pentru alergare SCOPURI: Implicare activă. VARIANTE : Pentru mai multă încălzire. Ţineţi scorul (opţional). în pătrat 6. cu un partener. cu mâinile pe genunchi. încălzire. în care persoana trebuie să aleagă apoi o altă persoană care să vină în faţă şi cel care a fost trebuie să aleagă pe cel ce va descrie. exersaţi afară cu spaţiu de alergat lung. Echipele: echipa 1 este "O". VARIANTE : Persoana din faţă pune întrebări în loc să ofere numai răspunsuri. Începeţi din nou. Alergătorul trebuie să se aşeze înainte ca liderul să fi numărat încet până la 5. având grijă să nu te opreşti. strigaţi întâi echipa care a pierdut. Liderul continuă să-i cheme pe rând până când o echipă câştigă. Ei trebuie să fie atenţi să descrie fiecare persoană la mod pozitiv şi nu într-o manieră care să para nefavorabilă. la 4 picioare distanţă (1. 1.2 metri). folosind cât mai puţine sărituri 7. (b) să se mute pe locul lor. Instrucţiunile pentru (b) pot include mutarea la noul punct. (c) să se aşeze în noul punct. oferind timp pentru ca indivizii să: (a) se concentreze pe fiecare punct. cu cât mai puţini paşi 3. 8. OMUL NAVĂ 43 . Există o limită de timp. IDENTIFICĂ "POZA" MATERIALE: SCOPURI: Identitate. Liderul continuă să dea instrucţiuni similare. folosind doar 2 din 4 picioare 10. primul "O" aleargă spre un scaun şi se aşează cu braţele în jurul capului. încălzire PROCEDEU: O persoană din grup stă cu spatele la grup şi o altă persoană îi descrie pe altcineva din grup. de ex. frica. primul fuge şi se aşează cu braţele încrucişate pe piept. "X" ŞI "O" UMAN MATERIALE: 9 scaune. Liderul spune "X". în timp ce eviţi să te loveşti de cineva". reflectând diferite emoţii. Se aliniază în colţurile camerei cu faţa spre scaune.

Exersaţi în linişte. concentrare PROCEDEU: Grupul formează o linie pe mijlocul încăperii. 2. Fiecare elev apare în faţa judecătorilor unul câte unul şi încearcă să-i convingă că ar trebui să merite un baton de ciocolată. trebuie să întrebe şi să repete numele. liderul aşteaptă până când toate grupurile sunt gata.MATERIALE: O cameră încăpătoare SCOPURI: încălzire. CONVINGERE MATERIALE: Batoane de ciocolată (cam una la fiecare 5 persoane) sau alt premiu similar. Liderul strigă comenzile din ce în ce mai rapid. SCOPURI: Testarea imaginaţiei şi puterea de convingere. spune grupului să-şi menţină formaţia şi să se aşeze. băieţi . VARIANTE : Exersaţi în scris. memorarea numelor PROCEDEU: Noul grup stă într-un cerc. Punctele ar trebui acordate pentru originalitate şi putere de convingere. etc. etc. VARIANTE : Exersaţi cu ochii închişi. Exersaţi în conformitate cu un adverb ex. nu mai mult de 16. strângându-se de mâini. faceţi o improvizare în care judecătorii să fie mituiţi. amuzament. Mingea este trecută în jurul cercului şi fiecare persoană care primeşte mingea îşi spune numele foarte răspicat (de regulă numele mic). Exersaţi cât mai zgomotos cu putinţă. Acea persoană trebuie să spună numele celui ce a aruncat-o. Insistaţi ca grupurile să se combine. înainte de a continua activitatea. Când fiecare a fost anunţat şi mingea e din nou la început. Dacă liderul strigă "Om navă stelară" toată lumea fuge în dreapta. oferiţi-le timp pentru a desemna un sistem de puncte. Cei rămaşi în partea stângă se duc într-un punct. NUMELE JOCULUI MATERIALE: O minge pentru fiecare grup de 15-16 SCOPURI: Prezentare. combinarea oamenilor PROCEDEU: Mişcaţi-vă înjur. Dacă o persoană nu poate să spună numele aruncătorului. persoana care ţine mingea o aruncă oricărei persoane. Liderul spune un număr (ex. apoi spune alt număr "ex. exerciţii. SHERLOCK HOLMES MATERIALE: Lucruri în posesie SCOPURI: Formarea încrederii. "Om navă" înseamnă înapoi în mijloc. Dacă liderul strigă "Om portul" toţi fug în stânga. 5) membrii aleargă să facă cercuri de câte 5. Apoi în reluare. el opreşte la 7. copilăreşte etc. cunoaşterii reciproce 44 . profesori .". PROCEDEU: Alegeţi 3 judecători. Ultima persoană care soseşte este eliminată. poate formează alt grup.elevi. MOARĂ MATERIALE: SCOPURI: Formarea grupurilor. Mărimea grupului este de aproximativ 16.fete. Dacă liderul doreşte grupuri de 7 pentru următorul joc. 25. Unei persoane i se dă o minge. Jocul continuă până când fiecare reţine numele oamenilor din grupul lor. Eliminaţi până când ultimul câştigă.

puneţi mâinile pe cap" Dacă liderul dă un ordin fără prefixul "Simon spune". Scrieţi ce aţi dedus despre partenerul dumneavoastră. etc. încălzire PROCEDEU: Întregul grup înlănţuie mâinile într-un lanţ uman. Apoi o persoană dezlănţuie grupul dându-le indicaţii fără a-i atinge. cu ochii larg deschişi. executând activităţi care să fie învăţate de restul grupului. umerii înainte şi în jurul picioarelor. spinările arcuite. control fizic. cu genunchii adunaţi. după privirea lucrurilor ce-i aparţin. muşchii feţei strânşi. Faţa este deschisă. capetele îngropate în genunchi. Multă grijă pentru a nu rupe lanţul. Hotărâţi ce aparţine cui şi ce. braţele adunate strâns în jurul picioarelor. un pix albastru şi unul roşu SCOPURI: Spargerea "gheţii". peste şi pe sub braţe. între picioare. toate articulaţiile sunt solicitate. spatele arcuit. diferite de ex. va părăsi grupul până la sfârşitul acţiunii. Această activitate este mai bună dacă viteza este inserată. picioarele şi mâinile întinse în întregime. Nu vorbiţi. concentrarea 45 . VARIANTE : Puneţi obiectele tuturor pe o masă.PROCEDEU: Luaţi 6 obiecte din geantă sau buzunar. să vă mişcaţi încet şi să fiţi delicaţi. încredere. Gândiţi-vă la moduri pentru a face jocul mai greu. înaintea fiecărei activităţi liderul spune: "Simon spune . grupul nu va imita acţiunea sau nu va executa ordinul. arătaţi-le partenerului. Schimbaţi liderul 2. împărtăşiţi deducţiile cu grupul şi obţineţi un răspuns de la partener despre acurateţea lor. amuzament PROCEDEU: Fiecare grup alege un lider care conduce. Apoi fiecare persoană trece la o poziţie întinsă în care degetele picioarelor şi mâinilor sunt răspândite. etc. Prima persoană conduce lanţul prin ea însăşi. sensibilitate PROCEDEU: Fiecare persoană se aşează pe podea. Acum relaxaţi-vă în întregime. Discutaţi apoi conştientizarea tensiunii prin crearea voită a unei tensiuni şi apoi relaxare. fiecare muşchi contractat şi strâns. VARIANTE : 1. Convoiul se încheie când grupul e prea strâns "împachetat" pentru a se mişca. limba afară. TIC -TAC MATERIALE: Două obiecte mici. CONVOIUL MATERIALE: SCOPURI: Dezvoltate de grup. Dacă oricare membru greşeşte. PETRE SPUNE MATERIALE: SCOPURI: Concentrare. Menţineţi poziţia pentru cel puţin u minut şi apoi eliberaţi-vă şi destindeţi-vă până când corpul este cu adevărat relaxat. TRAGE ŞI ÎNTINDE MATERIALE: SCOPURI: Relaxare.

După ce fiecăruia din cei 4 i-a venit rândul. alăturaţi-vă întregului grup şi prezentaţi-vă partenerul. planuri. înainte ca pixul să fie transmis. pentru a-i spune ceea ce ţineţi neapărat să ştie despre dvs. alăturaţi-vă altui cuplu şi prezentaţi-vă partenerul acelora. Când asta s-a exersat de câteva ori. Jucătorul 1 spune "Ce e"? Liderul repetă "Un tic". Cu fiecare "Ce".îl trece celui din dreapta sa spunând "aceste este un tic". Jucătorul 2 spune "Un ce"? jucătorului 1. conştientizare şi formarea încrederii PROCEDEU: Găsiţi un partener. speranţă. spunând : " Acesta e un tac" etc. fie la "câte patru" şi întrebaţi-vă reciproc.pix . începeţi iar şi în acelaşi timp începeţi cu alt pix la stânga. trebuie să se ajungă la lider şi ticul A trebuie să treacă tot timpul înapoi. să înapoieze ambele obiecte la lider. Aveţi 2 min. lăsând autobiografiile să se adâncească. Lăsaţi grupul să încerce cât timp vrea. spunându-le ce vă amintiţi de autobiografia lor. fără a pierde fluxul şi concentrarea. VARIAŢII: Opriţi-vă fie la cuplu. 46 . Jucătorul 1 îl dă spunând "Acesta e un tic".PROCEDEU: Liderul are un obiect . prezent. După ce fiecare a fost la rând. şi viaţa dvs : trecut. preferabil unul pe care nu-l cunoaşteţi deloc. întâmplări etc. care spune "Un ce"? liderului. AUTOBIOGRAFIE DE 2 MINUTE MATERIALE: SCOPURI: Combinare. Confuzia este acceptabilă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful