You are on page 1of 25

TORTE

BROWNIE TORTA SA SIROM

Sastojci: Za brownie smjesu: 115 g maslaca 115 g okolade 180 g eera 1 vanilin eer 2 jaja 70 g brana malo soli Za smjesu od sira: 230 g krem sira (ja sam stavila Vindiju) 65 g eera 1 vanilin eer 1 jaje Priprema: Penicu upalite na 160 stupnjeva. Priprema brownie smjese: Rastopite maslac i okoladu na pari. Kad se rastopi, dodajte eer i vanilin eer. Miksajte i dodavajte jedno po jedno jaje. Na kraju umijeajte brano. Oko pola alice smjese stavite sa strane, a ostatak ulijte u protvan. Priprema smjese od sira: Miksajte sir te dodavajte eer, vanilin eer i na kraju jaje. Smjesu od sira stavite preko smeeg dijela. Sauvani dio brownie smjese lagano liicom prelijte po utoj smjesi (ja sam napravila reetku). Zatim proite vilicom da se boje pomijeaju i da dobijete mramorni izgled. Kola pecite 35-40 minuta. Ohladite u hladnjaku! Uivajte!

TRUFFLE TORTA

Tijesto: 50 g maslaca 50 g eera u prahu 2 utanjaka 66 g okolade 1/2 velike lice gorkog kakaa 1 vanilin eer 35 g brana 1/2 liice praka za pecivo 1/2 liice soli 0.33 dl slatkog vrhnja 2 bjelanjaka 0.66 dl mlijeka Krema: 400 ml vrhnja za lag 700 g okolade 500 ml vrhnja za lag

Priprema: Najprije pripremite okoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i eer pa dodavajte jedan po jedan utanjak. Zatim primijeajte otopljenu i prohlaenu okoladu, kakao i vanilin eer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brano s prakom za pecivo i solju. Lagano umijeajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka. Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta. Izvadite tijesto iz penice i ostavite ga da se ohladi. Napravite kremu. 400 ml vrhnja za lag prokuhajte. okoladu raskomadajte i zalijte vrelim vrhnjem. Promijeajte i ostavite da se prohladi. Od 500 ml vrhnja istucite lag. licom umijeajte lag u okoladnu kremu. Izlijte na tijesto i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi (najbolje preko noi).

PARFE TORTA OD KESTENA

okoladni biskvit: 50 g maslaca 50 g eera u prahu 2 utanjaka 66 g okolade 1/2 velike lice gorkog kakaa 1 vanilin eer 35 g brana 1/2 liice praka za pecivo 1/2 liice soli 0.33 dl slatkog vrhnja 2 bjelanjaka 0.66 dl mlijeka Krema: 500 g skuhanog i oienog kestena 400 ml vrhnja za lag 100 g eera u prahu 1 vreica elatine u prahu lag od tuenog vrhnja naribana okolada za posipanje Priprema: Najprije pripremite okoladni biskvit. Pjenasto umutite maslac i eer pa dodavajte jedan po jedan utanjak. Zatim primijeajte otopljenu i prohlaenu okoladu, kakao i vanilin eer. Sve dobro izmiksajte. Smjesi dodajte prosijano brano s prakom za pecivo i solju. Lagano umijeajte vrhnje, mlijeko te na kraju snijeg od bjelanjaka. Izlijte u okrugli kalup i na 180 stupnjeva pecite oko 15 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Kestene skuhajte, oistite i propasirajte. elatinu pripremite prema uputama na vreici. U kesten dodajte eer, a vrhnje istucite u lag. Pomijeajte kesten i lag te na kraju dodajte rastopljenu elatinu. Promijeajte smjesu licom te stavite preko okoladnog biskvita. Dobro ohladite u hladnjaku. Kad se torta ohladi, ukrasite je lagom te pospite ribanom okoladom.

OKOLADNA TORTA S NUTELLOM I LJENJACIMA

Tijesto: 140 g maslaca na sobnoj temperaturi 75 g eera u prahu 1 vanilin eer 50 g blaniranih i mljevenih badema malo soli 1 jaje 245 g brana Krema: 200 g Nutelle 140 g okolade 200 g maslaca 1 jaje 2 utanjka 2 lice eera u prahu 140 g prenih ljenjaka, narezanih na komadie Priprema: Miksajte maslac te mu polako dodavajte najprije eer, zatim bademe, sol, eer u prahu i jaje. Lagano miksajte i polako dodavajte brano. Jo malo izmiksajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na najmanje dva sata. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup obloen masnim papirom. Izbockajte tijesto vilicom, pokrijte ga aluminijskom folijom i stavite na njega grahorice. Na 180 stupnjeva pecite 20 minuta. Skinite foliju i grah i pecite jo pet minuta. Ostavite tijesto sa strane da se ohladi. Kad se tijesto ohladilo premaite ga Nutellom. Posebno rastopite maslac, a posebno okoladu na pari. U otopljenu, ali ne i vrelu okoladu, umijeajte licom najprije cijelo jaje, a onda jo jedan po jedan utanjak. Dodajte eer i na kraju rastopljeni maslac. Smjesu izlijte na tijesto premazano Nutellom i pospite narezanim ljenjacima. Pecite na 190 stupnjeva oko 12 minuta. Izvadite tortu te je drite na sobnoj temperaturi! Uivajte u jo jednoj okoladnoj poslastici!

CRNO-BIJELA TORTA

Tijesto: 100 g maslaca 100 g eera u prahu 4 utanjka 130 g okolade 1 lica kakaa 1 vanilin eer 70 g brana 1 liica praka za pecivo malo soli 66 ml vrhnja za lag 4 bjelanjka 130 ml mlijeka Kreme: 100 g bijele okolade 200 g crne okolade 600 ml vrhnja za lag

Priprema: Pripremite tijesto. Umutite maslac i eer mikserom, a na pari rastopite okoladu. Zatim u smjesu od maslaca i eera dodavajte utanjke pa ohlaenu okoladu, kakao i vanilin eer. Dobro izmiksajte! Dodajte brano sa solju i prakom za pecivo. Lagano umijeajte vrhnje, mlijeko i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Ohlaeno tijesto prereite na pola. Sada pripremite kremu. Od vrhnja istucite lag. Na pari rastopite okolade (svaku posebno). Kad se okolade ohlade, u svaku dodajte pola laga i lagano miksajte. Slaite tortu! Najprije stavite polovicu tijesta, zatim bijelu kremu, pa crnu, opet tijesto, bijela krema i crna krema. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku (najbolje tijekom noi). Izvadite je iz kalupa, ukrasite lagom i ribanom okoladom. Dobar tek!

SACHER TORTA

Sastojci: 140 g maslaca 160 g eera 180 g okolade 8 utanjaka 120 g otrog brana snijeg od 8 bjelanjaka 300 g marmelade od marelica lica soka od limuna za glazuru: 115 g okolade 50 g eera u prahu 1 liica meda 1 dl vrhnja za lag 1 vanilin eer Priprema: Na laganoj vatri rastopite maslac s okoladom. Miksajte utanjke sa eerom te im dodajte otopljenu mjeavinu maslaca i okolade. Zatim dodavajte naizmjenice brano i snijeg od bjelanjaka, promijeajte runo te ulijte smjesu u kalup. Pecite na 170 stupnjeva oko 35 minuta. Peenu tortu izvadite iz kalupa i okrenite je naopako (neka donja strana postane gornja jer je ravnija). Zatim je prereite napola. Ugrijte marmeladu sa sokom od limuna te namaite donju koru, poklopite te zatim namaite cijelu tortu. Sada pripremite glazuru. Vrhnje istucite u lag. Sve sastojke ugrijte na laganoj vatri i pustite smjesu da prokuha minutu do dvije. Takvu vrelu glazuru prelijte po torti. Uivajte u sonoj okoladnoj torti!

TORTA OD NARANE

Tijesto: 225 g brana 115 g maslaca 2 lice eera u prahu 1 jaje Krema: 1 litra soka od narane korica od etiri narane 8 jaja 300 g eera u prahu (u receptu pie 350, ja sam stavila 300) 225 ml slatkog vrhnja vrhnje za lag Priprema: Stavite kuhati sok od narane u koji ste naribali koricu i kuhajte dok koliina ne padne na 225 ml. To e trajati vie od pola sata, neka se sok polako krka, zgusnut e se i postati sirupast. Ostavite sa strane da se ohladi. Sada napravite tijesto. Pomijeajte sve sastojke, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na pola sata. Zatim ga razvaljajte, obloite njime kalup i stavite u hladnjak na jo pola sata. Nemojte nipoto koristiti kalup za pite jer nije dovoljno dubok, uzmite klasini kalup za torte. Prekrijte tijesto folijom, na foliju stavite grah i pecite 15 minuta na 190 stupnjeva. Zatim skinite foliju i grah i pecite jo pet minuta. Pripremite kremu. Miksajte jaja, eer, slatko vrhnje i sirup od narane. Ulijte u kalup i pecite jo 45 minuta na 180 stupnjeva. Neka se kola ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak i posluite hladan uz tueno slatko vrhnje.

OKOLADNA TORTA

Ovo je jedna vrlo jednostavna torta. Brzo je gotova, a ba svima se svidjela. Tijesto: 175 g maslaca 250 g eera u prahu 1 vanilin eer 4 utanjka 4 bjelanjka 100 g otrog brana 40 g kakaa u prahu 2 liice praka za pecivo 175 ml mlaenice Glazura: 200 g okolade 100 g maslaca Priprema: Upalite penicu na 180 stupnjeva. Miksajte maslac, eer i vanilin eer te dodavajte utanjke, jedan po jedan. Posebno pomijeajte brano s prakom za pecivo i kakaom. Smjesi od maslaca, eera i utanjaka dodavajte naizmjenice mjeavinu od brana i mlaenicu. Od bjelanjaka napravite vrsti snijeg te ga licom umijeajte u smjesu. Ulijte sve u kalup za torte pecite oko 1 sat. Ostavite tortu da se ohladi i pripremite glazuru. Na pari rastopite okoladu i maslac. Zatim ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura malo stisne. Namazite cijelu tortu. Ohlaenu tortu po elji posluite s tuenim slatkim vrhnjem. Uivajte!

BRZA TORTA SA UMSKIM VOEM I BADEMIMA

Ovo je jo jedan u nizu brzih i finih recepata. Upotrijebila sam smrznuto umsko voe, no uskoro e ljepe vrijeme pa emo imati priliku kupiti svjee voe na trniici, koja predlae kupine, a ja sam koristila mjeavinu razliitoga umskog voa. Takoer sam izostavila cimet koji mi u ovoj kombinaciji ba ne odgovara. Sastojci: 140 g maslaca 140 g eera u prahu 1 vanilin eer 140 g mljevenih badema 140 g otrog brana 2 liice praka za pecivo 1 jaje 270 g umskog voa Priprema: Penicu upalite na 180 stupnjeva, a kalup za torte obloite masnim papirom. Miksajte maslac sa eerom i vanilin eerom te dodavajte bademe, brano s prakom za pecivo i jaje. Polovicu smjese vilicom rasporedite po kalupu. Zatim stavite voe pa drugu polovicu tijesta. Pecite oko 50 minuta. Kola pospite eerom u prahu i uivajte!

BAVARSKA TORTA

Za tijesto: 240 g okolade 50 g maslaca 5 utanjaka 9 bjelanjaka 80 g eera Za kremu: 250 ml mlijeka 100 g eera 4 utanjka 1 lica Maraschina nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema 1 vreica elatine u prahu 200 ml vrhnja za lag Priprema: Penicu upalite na 180 stupnjeva. okoladu rastopite na pari te joj dodajte maslac i promijeajte. utanjke tucite s 20 g eera dok ne posvijetle. Bjelanjke tucite sa 60 g eera dok ne ovrsnu. U bjelanjke runo umijeajte utanjke, a onda i okoladu. Ulijte u kalup namazan maslacem i pecite oko 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Polovicu eera stavite u mlijeko i zagrijavajte, a drugu polovicu eera stavite u utanjke i miksajte. Zatim smjesu jaja i eera polako ulijte u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu od jaja i mlijeka ostavite da se ohladi. elatinu pripremite po uputama na vreici, samo jednu licu vode zamijenite licom Maraschina. Slatko vrhnje istucite u lag. Otopljenu elatinu umijeajte u tueno slatko vrhnje, a onda sve skupa dodajte u kremu od jaja i promijeajte licom. Na peeno tijesto izlijte kremu i ostavite u hladnjaku da se stisne i ohladi (obavezno preko noi). Tortu moete ukrasiti listiima okolade ili kakaom u prahu.

USKRNJA TORTA S RICOTTOM I JEMOM

Ovu sam tortu prvi put radila prole godine oko Uskrsa. Premda sam bila vrlo skeptina oko jema u kolaima, konaan rezultat me ostavio bez daha pa sam je i ove godine odluila ponoviti.

Tijesto: 400 g brana 1 jaje + 1 utanjak 130 g eera u prahu 200 g maslaca Nadjev: 100 g jema koji ste veer prije namoili u vodi 350 ml mlijeka 110 g eera u prahu 250 g ricotte malo cimeta 50 g kandirane korice narane 2 lice maraschina 3 utanjka 3 bjelanjka Priprema: Najprije pripremite tijesto. Pomijeajte sve sastojke, oblikujte dvije kugle (jednu malo veu od druge) i stavite ih u hladnjak. Vei dio tijesta razvaljajte i stavite u kalup. Pecite samo podlogu oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Jeam kuhajte u vodi oko 1 h. Procijedite ga. Zatim ga stavite kuhati u mlijeko u koje ste dodali cimet. Kuhajte oko pola sata, a jeam e upiti mlijeko. Ostavite da se ohladi. Ricottu miksajte sa eerom, kandiranom koricom narane i maraschinom. Zatim dodajte utanjke i jeam koji se ohladio. Na kraju dodajte bjelanjke koje ste istukli u snijeg i promijeajte licom. Ulijte nadjev preko polupeenog tijesta. Ostatak tijesta razvaljajte i napravite trakice. Od trakica napravite krialjku i cijelu tortu vratite u penicu na oko 1 h. Izvadite i pustite da se ohladi. Po elji moete posuti eerom i prahu u koji ste dodali malo cimeta ili posluite uz domau marmeladu od narane.

CHOCOLATE CLOUD CAKE

Sastojci: 250 g okolade s visokim udjelom kakaa 125 g maslaca 2 cijela jaja 4 utanjka 4 bjelanjka 2x5 lica eera 2 lice Maraschina 500 ml vrhnja za lag 2 vanilin eera 2 lice kakaa Priprema: okoladu otopite na pari i zatim joj dodajte maslac kako bi se i on rastopio. etiri utanjka i dva cijela jaja miksajte s prvih pet lica eera, zatim dodajte mjeavinu okolade i maslaca te Maraschino. Posebno miskajte etiri bjelanjka te postepeno dodavajte drugih pet lica eera. licom pomijeajte dvije smjese. Izlijte smjesu u kalup koji ste prethodno obloili masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Izvadite tortu iz penice, neka se ohladi. Torta e "propasti" te nastalu "rupu" napunite tuenim slatkim vrhnjem u koji ste dodali vanilin eer i pospite kakaom u prahu. Dobro je ohladite i uivajte!

TORTA OD SIRA S BOROVNICAMA

Tijesto: 225 g brana 115 g maslaca 2 lice eera u prahu 1 jaje Krema: 750 g svjeeg kravljeg sira 200 ml kiselog vrhnja 160 g eera u prahu 2 vanilin eera 5 utanjaka 5 bjelanjaka 100 g borovnica Priprema: Od svih sastojaka zamijestite tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na pola sata. Zatim razvaljajte tijesto, njime obloite kalup i pecite samo oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz penice, neka se ohladi. Sada pripremite kremu. Tucite utanjke sa eerom i vanilin eerom pa dodajte sir i vrhnje. Zatim licom umijeajte snijeg od bjelanjaka, a na kraju borovnice. Ulijte u kalup na polupeeno tijesto i pecite jo 1 h na 150 stupnjeva. Ohlaenu tortu razreite i uivajte!

TORTA OD SMOKAVA I RICOTTE

Tijesto: 210 g brana 115 g maslaca 50 g eera 1 jaje malo soli Nadjev: 300 g marmelade od smokava 300 g svjeih smokava, oguljenih i narezanih na manje komadie 3 jaja 250 g ricotte 200 ml slatkog vrhnja 100 g eera u prahu vanilin eer med Priprema: Od svih sastojaka umijesite tijesto, oblikujte kuglu i ostavite ga u hladnjaku da se stisne. Zatim ga razvaljajte i njime obloite kalup koji ste prethodno namazali maslacem. Pecite samo tijesto oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite ga iz penice i, kada se malo ohladi, namaite marmeladom od smokava. Na marmeladu posloite komadie svjeih smokava. Napravite kremu. Tucite jaja sa eerom i vanilin eerom pa dodajte ricottu i slatko vrhnje. Prelijte preko smokava i pecite jo 45 minuta na 160 stupnjeva. Kada se ohladi, tortu moete, a i ne morate lagano preliti medom.

TORTA FERRERO ROCHER

Tijesto: 100 g maslaca 100 g eera u prahu 4 utanjka 4 bjelanjka 130 g okolade 1 lica kakaa 1 vanilin eer 70 g brana 1 liica praka za pecivo malo soli 70 ml slatkog vrhnja 130 ml mlijeka Krema: 400 g nutelle 400 g mascarponea 250 g prenih mljevenih ljenjaka (neki skroz usitnjeni, neki malo krupniji) 4 napolitanke (mljevene) Priprema: Najprije pripremite tijesto! Umutite maslac i eer mikserom, a na pari rastopite okoladu. Zatim u smjesu od maslaca i eera dodavajte utanjke (jedan po jedan, izmeu opet malo miksajte) pa ohlaenu okoladu, kakao i vanilin eer. Dobro izmiksajte! Dodajte brano sa solju i prakom za pecivo. Lagano umijeajte (licom, ne mikserom) vrhnje, mlijeko i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Kad se tijesto ohladi, izvadite ga iz kalupa i napravite kremu. Miksajte mascarpone, nutellu, ljenjake i mljevene napolitanke. Namaite tortu kremom i to je to!

MALA TORTA OD BUNDEVE I SIRA

Tortu sam radila u malom kalupu, promjera 20 cm, pa ako elite veliku tortu, slobodno udvostruite sastojke.

Podloga: 150 g integralnih keksa (ja sam koristila McVities) 1 lica smeeg eera 1 lica sirupa od agave 1. 5 lica otopljenog maslaca malo cimeta malo mukatnog oraia Nadjev: 250 g krem sira 150 g pirea od bundeve 2 jaja 2 lice sirupa od agave opet malo cimeta opet malo mukatnog oraia slatko vrhnje za lag (250 ml) i 2 lice eera u prahu Priprema: Najprije pripremite podlogu: kekse sameljite, dodajte im sve ostale sastojke i promijeajte. Kalup obloite masnim papirom i utisnite smjesu od keksa na dno kalupa. Zatim pripremite kremu. Sve sastojke promijeajte, najprije sir s pireom od bundeve, zatim jaja pa sirup od agave i zaine. Kremu izlijte na podlogu od keksa i pecite na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Peenu tortu izvadite iz penice i ostavite u kalupu da se ohladi. Izvadite je iz kalupa, stucite slatko vrhnje, dodajte mu eer u prahu i ukrasite tortu! Ja sam je jo malo posula cimetom.

OKOLADNA TORTA S VINJAMA

Koristila sam manji kalup za torte, promjera 20 cm.

Tijesto: 120 g okolade 25 g maslaca 3 utanjka 4 bjelanjka 40 g eera okoladu rastopite i dodajte joj maslac. utanjke tucite s polovicom eera, a bjelanjke s drugom polovicom. Sve pomijeajte licom i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Krema: krema: 200 ml slatkog vrhnja 350 g okolade 250 ml vrhnja Prokuhajte 200 ml vrhnja. okoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. Promijeajte i ostavite da se malo ohladi. Istucite lag od 250 ml vrhnja. Umijeajte lag u okoladnu kremu. Ostalo: vinje iz kompota slatko vrhnje za lag kakao u prahu za posipanje Na peeno tijesto stavite vinje, na vinje kremu. Neka se torta dobro stisne u hladnjaku, zatim skinite obru, namaite je tuenim slatkim vrhnjem (ja sam uzela 400 ml vrhnja) i pospite kakaom u prahu.

CHEESECAKE S JABUKAMA

Podloga 85 g keksa (ja sam koristila Grancereale s kakaom) 125 g mljevenih ljenjaka 40 g otopljenog maslaca Nadijev 2 jabuke 200 g krem sira 4 utanjka 2 bjelanjka 50 ml slatkog vrhnja 75 g eera malo maslaca za pirjanje jabuka Priprema Kekse sameljite u multipraktiku, dodajte im mljevene ljenjake, maslac te sve promijeajte. Utisnite na dno kalupa i ostavite u hladnjaku na 10-ak minuta. Jabuke ogulite i oistite, nareite ih na kockice i pirjajte na maslacu dok ne omekaju. Kada se prohlade, stavite ih na podlogu. Miksajte utanjke, 50 g eera, vrhnje i sir. Od bjelanjaka istucite snijeg, dodajte mu 25 g eera te miksajte dok smjesa ne postane vrsta. Zatim licom bjelanjke umijeajte u utu smjesu. Izlijte na jabuke i pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva. Zatim penicu iskljuite i ostavite kola da se ohladi u njoj. Hladan kola izvadite iz kalupa i dobro ohladite u hladnjaku.

TORTA S KOKOSOM I BIJELOM OKOLADOM

Biskvit: 3 utanjka 3 bjelanjka 90 g eera 75 g otrog brana Krema: 200 g bijele okolade 250 ml slatkog vrhnja 500 ml slatkog vrhnja 100 g kokosovog brana Priprema: Na manje komadie nareite bijelu okoladu i rastopite je u 250 ml slatkog vrhnja. Otapajte ili na laganoj vatri ili na pari. Zatim mjeavinu stavite u hladnjak na nekoliko sati (moe i preko noi). Napravite biskvit. utanjke tucite sa eerom, a posebno istucite bjelanjke. Zatim u smjesu utanjaka i eera umijeajte naizmjenino licom bjelanjke i brano. Ulijte u kalup koji ste namazali maslacem i pecite 15-ak minuta na 170 stupnjeva. Neka se biskvit ohladi. Izvadite kremu iz hladnjaka i miksajte je desetak minuta. Posebno napravite lag od 500 ml slatkog vrhnja. U kremu dodajte lag i kokosovo brano te promijeajte. Bijelu kremu izlijte preko biskvita i stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne.

TORTA OD NARANE S KREMOM OD SIRA

Tortica (kalup promjera 20 cm): 1 cijela narana 2 utanjka 2 bjelanjka 1 cijelo jaje 150 g eera u prahu 125 g mljevenih badema 75 g rastopljene okolade Krema od sira: 150 ml slatkog vrhnja 150 g krem sira 25 g eera u prahu 2 lice marmelade od narane Priprema: Naranu dobro operite, stavite je u loni, prekrijte vodom i kuhajte oko 1 h, dok ne omeka. Zatim je ocijedite i ostavite da se ohladi. Penicu upalite na 180 stupnjeva. Dva utanjka i jedno cijelo jaje kuhajte sa eerom na pari desetak minuta stalno mijeajui, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi i dalje povremeno mijeajui. Naranu nareite na manje komade pa u multipraktiku napravite pire. Dodajte smjesi od jaja i eera. Zatim dodajte mljevene bademe te otopljenu okoladu i sve promijeajte. Od bjelanjaka istucite snijeg te ga licom umijeajte u prvu smjesu. Kalup obloite masnim papirom, rubove namaite maslacem te ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta. Izvadite iz penice i pustite da se ohladi. Sada pripremite kremu od sira. Od slatkog vrhnja istucite lag. U drugoj posudi miksajte sir, eer i marmeladu dok smjesa ne postane kremasta. Na kraju u nju umijeajte lag i ostavite u hladnjaku. Tortu posluite na sobnoj temperaturi uz licu-dvije hladne kreme. Uivajte!

CHEESECAKE

TIJESTO: 250 G (CRVENI PAKETIC) MCVITIES DIGESTIVE KEKSICA 100 G MASLACA ZUTA KREMA: 600 G KREM SIRA (JA SAM KOMBINIRALA PHILADELPHIA SIR I ABC SIR) 2 JAJA 4 LICE EERA BIJELA KREMA: 2 KISELA VRHNJA (CRVENO I PLAVO) 2 LICE EERA 1 VANILIN EER PRIPREMA: IZLOMITE KEKSE PA IH ZAJEDNO S MASLACEM NAREZANIM NA KOCKICE STAVITE U MULTIPRAKTIK, NEKA SE SVE POVEE. KALUP ZA TORTE OBLOITE MASNIM PAPIROM TE UTISNITE PODLOGU OD KEKSA I MASLACA. PECITE NA 170 STUPNJEVA PET MINUTA. IZVADITE IZ PENICE I PUSTITE DA SE OHLADI. MIKSAJTE SIR I EER DOK SMJESA NE POSTANE KREMASTA. ZATIM DODAJTE JEDNO PO JEDNO JAJE, DOBRO IZMIKSAJTE I IZLIJTE SMJESU NA PODLOGU OD KEKSA. PECITE NA 175 STUPNJEVA OKO 15 MINUTA, A ONDA TEMPERATURU SPUSTITE NA 160 STUPNJEVA I PECITE JO DESET MINUTA. NAKON PEENJA OSTAVITE TORTU NEKOLIKO MINUTA U ODKRINUTOJ PENICI, A ONDA JE IZVADITE I OSTAVITE DA SE OHLADI. IZMIKSAJTE VRHNJE SA EEROM I VANILIN EEROM I PALJIVO PREMAITE TORTU. VRATITE U PENICU I PUSTITE DA SE NA 150 STUPNJEVA PEE OKO PET MINUTA. NEKA SE TORTA OHLADI NA SOBNOJ TEMPERATURI, A ONDA JE STAVITE U HLADNJAK PREKO NOI. UIVAJTE! MLJAC, HVALA PUNO!

TORTA CAPRESE

Sastojci: 250 g maslaca 150 g okolade 30 g kakaa u prahu 1 vanilin eer 5 jaja 5 lica tople vode 300 g eera u prahu (ja sam stavila 250 g) 300 g mljevenih badema Priprema: Penicu upalite na 150 stupnjeva. Na pari rastopite okoladu s maslacem. Odvojite utanjke od bjelanjaka te utanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene. Onda im dodajte eer i miksajte nekoliko minuta. Dodajte rasopljeni maslac s okoladom, nastavite miksati pa dodajte i kakao, vanilin eer i bademe. U bjelanjke dodajte malo soli te ih istucite u vrsti snijeg. Zatim snijeg licom umijeajte u prvu smjesu. Kalup promjera 26 cm namaite maslacem te pospote eerom u prahu. Izlijte smjesu i pecite oko 45 minuta. Torta bi na povrini trebala imati hrskavu koricu, no iznutra bi trebala ostati mekana i sona. Prije serviranja pospite je eerom u prahu, a moete je posluiti i s malo tuenog slatkog vrhnja.

OKOLADNA PAVLOVA

sastojci: za koru: 6 bjelanjaka (velika jaja) sobne temperature 250 g eera 1 zliica bijelog octa 1 zliica ekstrakta vanilije 1 zliica skrobnog brasna (gustin) 4 liice kakao praha (bez eera) za nadjev: 500 g smrznutog bobiastog voa 200 g dema od bobiastog voa 250 ml slatkog vrhnja (vrhnja za lag) priprema: 1. zagrijte penicu na 140 C i obloite lim papirom za peenje (moete papir dodatno namazati maslacem i posuti branom, jer se kora inae tesko odvaja s papira). 2. tucite bjelanjke mikserom dok ne postanu pjenasti, a onda postupno dodavajte seer i miksajte dok se ne ponu stvarati glatki vrhovi. Miksanje traje malo dulje, a zavrava onda kada je smjesa lagano tvrda, glatka i sjajna. Ako vam ostane zrnata, znai da se seer nije "sjedinio", tako da nastavite miksati dok ne postane glatko. 3. koristeci kuhau ili patulu polako umijeajte ocat i ekstrakt u istuene bjelanjke. 4. pospite kakaom u prahu i gustinom i lagano umijeajte u smjesu. 5. na papiru za peenje formirajte 6 hrpica i licom oblikujte krugove na nain da rubne dijelove ostavite malo viima od sredista. (u sluaju da zelite veliku pavlovu, iscrtkajte krug cca 23 cm na papiru i itavu smjesu formirajte na isti nacin). 6. pecite toliko dugo dok vanjski dio ne postane potpuno suh, 35-45 minuta. (za veliku pavlovu neto due, oko sat do sat i petnaest minuta; peena podloga bit e skroz ispucala, hrskava po rubovima i sa strane, suha na povrsini, ali ako prstima pritisnete sredinu, osjetit ete naznake mekoe). 7. iskljuite penicu, ali beze kore ostavite u njoj (uz pritvorena vrata) dok se posve ne ohlade. 8. odmrznite voe i odstranite mu polovicu procijeene tekuine, tu polovicu zagrijte na laganoj vatri, dodajte mu dem i pustite da malo prokipi (cca 3 minute), pa vratite odmrznutom vou. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda ohladite u hladnjaku. 9. prije serviranja istucite slatko vrhnje u lag i stavite ga na sredinu svake beze kore. Na slag prelijte bobiasto voce i servirajte odmah. (koru je najlakse prebaciti na tanjure tako da ju lagano odskliete s pek papira).

TORTA S RICOTTOM I PINJOLIMA

Za ovaj sam Uskrs osim nezaobilazne pince radila i ovu tortu. Recept sam preuzela iz kuharice La Dolce Vita autorice Ursule Ferrigno. Posebno me oduevio dodatak pinjola!

Tijesto: 140 g maslaca 80 g eera u prahu 4 utanjka 350 g brana malo soli naribana korica jednog limuna Nadjev: 350 g ricotte 2 vanilin eera 50 ml slatkog vrhnja 3 utanjka 115 g eera u prahu 115 g pinjola Priprema: Najprije pripremite tijesto. Promijeajte sve sastojke, oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na 1h. Zatim odvojite 2/3 tijesta, a ostatak ostavite u hladnjaku. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tortu promjera 20 cm. Samo tijesto pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se tijesto pee, pripremite nadjev. Miksajte utanjke sa eerom i vanilin eerom te smjesi dodajte ricottu, slatko vrhnje i cca 90 g pinjola. Nadjev izlijte na polupeeno tijesto, razvaljate ostatak tijesta te nareite trakice i stavite ih preko nadjeva. Ostatak pinjola pospite po torti i pecite jo oko 45 minuta na 160 stupnjeva. Tortu moete posluiti mlaku ili hladnu, a po elji je moete posuti eerom u prahu.