You are on page 1of 7

FILOZFUS PLATN

KRDS Platn barlanghasonlat. Az emberi let mely sznternek felel meg a hasonlatban szerepl barlang?

VLASZ A mindennapi letnek, amelybl gondolkods segtsgvel ki kell jutnia annak, aki a vilgra vonatkoz filozfiai igazsgokra kvn szert tenni. A barlang-hasonlat Napja a J ideja a Nap-hasonlatban. Az az ismereti forma, amelyeknek trgya a valdi ltez, azaz az idea. rk, vltozatlan, rzkelhetetlen, csak sszel megismerhet ltez. A termszeti vilg dolgai az idek kpmsai. Az idek a Jtl szrmaznak, mint ahogy a Nap a termszetes dolgokat lthatv teszi. A tuds trgya rk, vltozatlan; a vlekeds idbeli, vltozkony. Nem magt a szpet, hanem azokat a dolgokat, amik szpnek ltszanak, vagy csak hasonltanak a szpre. Az etikus ernyek az sznek az rzki sztnk fltti uralmban llnak. A dianoetikus, gondolkodi ernyek magnak az sznek a tkletesebb ttelre szolglnak, ez utbbiak a magasabb rendek. A boldogsg.

Platn: Nap s barlang-hasonlat Napja kzti kapcsolat: Platn llam cm mve alapjn: mi a tuds? Platn: llam. Mi az idea?

Platn: Nap s a J ideolgijnak kapcsolata Platn: llam. Mirt biztosabb a tuds a vlekedsnl? ! Az llamban a vlekedk mit tekintenek szpnek?

ARISZTOTE LSZ

Arisztotelsz Nikomakhoszi Etikjban milyen a ktfle erny?

Arisztotelsz Nikomakhoszi Etikja: Mi a cselekvs ltal elrhet javak kzt a legfbb j? Arisztotelsz Nikomakhoszi Etikja: Melyik tudomny vagy kpessg krbe tartozik a legfbb j? Mi a boldogsg lnyege? Ar. N.E. alapjn vlaszoljon a krdsre: mirt van szksg a boldogsghoz kls javakra is? Ar. N.E. alapjn vlaszoljon a krdsre: mirt nem lehet a kitntets a

Az llamtudomnyba.

Legtkletesebb erny szerinti cselekvs egsz leten keresztl. Mert lehetetlen szp tetteket vgrehajtani, ha az embernek nincsenek meg hozz az eszkzei. Mert a j hozznk tartozik, tlnk el nem vehet, a kitntetst viszont

boldogsg s a j forrsa? AQUINI SZENT TAMS Bizonythat-e Isten lte Szent Tams szerint?

msok adjk. Igen, mert az okot nem ismerhetjk meg ugyan tkletesen az okozataibl, de az ok ltezsre mgiscsak kvetkeztethetnk belle. Igen, mert biztonsga s anyagnak mltsga tekintetben minden ms tudomnyt fellml. Nem. Isten ltnek belnk tpllt homlyos ismerete nem azonos Isten ltezsnek kzvetlen megismersvel; mrpedig magtl rtetd csak az, amit kzvetlenl ismernk meg. Arisztotelszt.

Nagyobb mltsg illeti-e meg a szent tudomnyt Aquini Tams szerint, mint ms tudomnyokat? Magtl rtetdik-e szmunkra Szent Tams szerint Isten lte?

Kit emlt Szt. Tams a Filozfus nven?

FILOZFUS DSCARTES , REN !

KRDS Az I. Elmlkeds befejezsben Descartes elhatrozza, hogy kitart amellett a felttelezs mellett, hogy A II. Elmlkeds bevezetsben 1 szksgszer ismeretet keres melyen nem kpesek kifogni a szkeptikus rvek, kitl szrmazhat ilyen ismeret? Mit jelent, hogy a llek gondolkod tnyez?

VLASZ Van valamely nagyhatalm gonosz s ravasz szellem, aki folyvst megcsalja.

tfog kifejezs arra, hogy a llek kpes rteni, lltani, akarni, elkpzelni.

Descartes megprblja, vilgoss tenni mi teszi a lelket llekk A II. Elmlkedsben Des. egy szksgszeren igaz, s gy ktsgbevonhatatlan ismeretet keres, amelyen a szkeptikus rvek sem kpesek kifogni. Mi ez az ismeret? Descartes mit tart lleknek? A korbbi nzetek elutastshoz a ktelkeds mdszert, ms szval a

A llek addig llek, amg gondolkodik. Akr ltezik egy mindenhat lny, akr nem, mindannyiszor, mikor elgondolkodom, v kimondom az lltst, hogy n vagyok, n ltezem az szksgszeren igaz. Olyan szubsztancia, melynek lnyegi sajtossga a gondolkods. rzkeim megcsalhatnak; az lom s az brenlt megklnbztethetetlen;

szkeptikus rveket hasznl. Milyen sorrendben mutatja be ezeket az rveket?

a gonosz szellem hamis nzeteket is helyesknt tnhet fel.

LOCKE, JOHN

Locke szerint mi az sz?

Mennyiben nevezhet Locke szerint tudsunk szksgszernek?

Ha egyszer az emberek rzkei kls trgyakkal rintkezsben vannak,az elme nem tehet mst mint elfogadja tlk az idekat.

Mit neveznk Locke szerint racionlis tudsnak?

2 idea biztos megegyezsnek,v meg nem egyezsnek 1 v tbb ms idea kzbelpse folytn val szrevevst.
Helyesls s biztossg megllaptott biztos elve, nem ktsg vagy habozs, legmagasabb rend szlels.

Mi a hit Locke szerint?

Mely clra adta Isten az embereknek az tls kpessgt Locke szerint?


Mirt adott Locke szerint Isten az embernek rdekldseinek legnagyobb rszre flhomlyt?

A vilgos s biztos tuds hinynak ptlsra. Meg akarta bennnk akadlyozni az nhittsget, elbizakodst.
Minden, ami tudsunkban fgg, annyi, hogy hasznljuk-e vagy visszatartjuk-e valamely kpessgnket ettl vagy attl a trgytl, vagy annak tbb-kevsb pontos megtekintstl.

Milyen mrtkben fgg Locke szerint tudsunk akaratunktl?

HUME, DAVID

Minek alapjn tudunk Hume szerint klnbsget tenni 1 bizonyos dologrl szl benyomsunk s eszmnk kztt? Hume szerint milyen feltevsen alapulnak a tapasztalatbl a jvbeli tnyekre vonatkozan levont kvetkeztetseink? Hume szerint hogy fgg ssze az ok s az okozat? Melyek az rtelem v vizsglds trgyainak fajti Hume szerint?

Elevensgnk foka alapjn.

Azon, hogy a mlt a jvvel sszhangban lesz. megszokson alapul benyomsok s eszmk

FILOZFUS KANT, IMMANUEL

KRDS Mely tleteket nevez Kant analitikusnak? Kant: mirt kell a magukban lev dolgokat legalbb elgondolni, ha egyszer az sz minden spekulcis ismerete a tapasztalat trgyaira korltozdik? Az tletek kanti felosztsban mely tletfajta nem lehetsges? Melyek Kant szerint az a priori ismeretek legfbb ismrvei?

VLASZ Azokat, amelyekben olyasmit lltunk az alanyrl, ami abban mr benne foglaltatik. Klnben az a kptelen llts lenne, hogy ltezik jelensg anlkl, hogy ltezik az a valami, ami megjelenik.

posteriori analitikus

Szksgszersg s szigor ltalnossg.

Kant szerint mi a metafizika feladata?

a valamikor valahogyan birtokoltnak a nyomba eredni s azt (lehetleg tudomnyknt) visszaszerezni A trgy igazodik!

Mi az sszefggs a megismers s annak trgya kztt (melyik igazodik melyikhez?) HEGEL, GEORG WILHELM FRIEDRICH

NIETZSCHE, FRIEDRICH

RUSSELL, BERTRAND

Mirt sszerbb Russell szerint a szkepticizmussal szemben elfogadni a jzan sz llspontjt? Russell a 3. fejezetben a trgyaknak a fizikban vizsglt jellemzit s a rluk megszerezhet rzki ismeretek viszonyt kutatja. Szerinte,

Azrt, mert egyszerbb s magyarzza a vilgban tapasztalhat sszefggseket. A fizika gy mutatja be a trgyakat, mint amik fggetlenek rzkelsnktl s okai rzetadatainknak

Lers tjn tudok: Bizonythat-e, h jelen ismeretbl kvetkeztethetnk a jvre?

Msok njrl s a fizikai trgyakrl. Nem, mert ehhez az indukci elve kellene, ami elfelttelezi, h a jv hasonltani fog a mlthoz. Kzvetlenl szerzett rzki adataim bizonyosak.

Russell szerint a fil. feladata ismereteink bizonyossgnak megllaptsa. Az elttnk ll asztalrl ! Russell: milyen szne van a trgyaknak?

FILOZFUS QUINE, W. O.

KRDS Quine: a "Pegazus ltezik" llts:

VLASZ rtelmes, de hamis.

McX llspontja szerint aki Pegazusrl beszl, az valjban egy iderl beszl, az emberek elmjben, Quine azzal cfolja, hogy Az albbi kifejezsek kzl 3at Quine azok kztt emlt,amelyek szndkunk szerint univerzlra utalnak. Melyik 3? Az "alkonycsillag" s a "hajnalcsillag" kifejezsek Quine szerint ugyanazt a trgyat nevezik meg,

Amikor P. ltt tagadjuk, nem egy elmebeli idea ltt tagadjuk, hanem egy fizikai entitst. vrssg, rzsasg, naplementesg

De nem ugyanaz a jelentsk.

Mi a nominalizmus? ! Quine: mit nevez szingulris (?) kijelentsnek?

Nem ismeri el az univerzlk vagy absztrakt entitsok ltt. A szingulris terminus megnevezni szndkozik valamely absztrakt vagy konkrt entitst. A termszettudomnyoknak csak kls tapasztalatokkal van dolga; a szellemtudomny a bels tapasztalattal, az ntudattal foglalkozik. Szerinte a szellemtudomnyok az let intuitv tudatbl indulnak ki, ppen ezrt csak ezeken keresztl lehetsges az let megrtse. Az egsz ember. A trtneti valsg megcsonktsa. Megismer lnyre reduklja az embert.

DILTHEY

Dilthey szerint mi klnbzteti meg a szellemtudomnyt a termszettudomnyoktl? Szerinte mi a termszettudomnyok hinyossga?

Mi legyen Dilthey szerint a filozfia kiindulpontja? Mi a pozitivizmus hinyossga? Dilthey szerint a Descartes, Locke s Kant ltal meghatrozott ismeretelmletnek mi a f hibja? SARTRE Mi a kzs az ateista s a keresztny egzisztencializmus tanaiban?

Kzs vonsuk csupn az, hogy gy vlik, az egzisztencia megelzi az esszencit, vagy msknt, a kiindulpont a szubjektivits. Ez a szubjektivits elve: azaz, hogy az ember elbb ltezik, s csak azutn definilja nmagt; az ember nem ms, mint amiv nmagt teszi Mert az embereket felelss teszik rossz tulajdonsgaikrt, pl. ha valaki gyva, azrt a bns. Ez megijeszti az embereket. rzelmeimet is tetteim definiljk. Ateista egzisztencialistk kz. Ezek nem szmtanak mivel csak a tnylegesen megtrtnt cselekedeteknek van rtkk.

Mi Sartre szerint az egzisztencializmus 1. alapelve?

Sartre szerint mirt kritizljk az egzisztencialista regnyt?

Sartre: Tetteimet mirt nem alapozhatom rzelmeimre? Sartre: magt + Heideggert hova sorolja? Hogyan rtkeli Sartre szerint az egzisztencialista az emberben az lete sorn megvalsulatlanul maradt kszsgeket, hajlamokat s lehetsgeket? Jvbeli cselekedeteim megvlasztsakor mennyiben

Nem tmaszkodhatom r, mivel

tmaszkodom Sartre szerint arra, amit az emberi termszetrl tudok?

emberi termszet nem ltezik.

FILOZFUS SZT. GOSTON (AUGUSTIN US)

KRDS Augustinus szerint mibl ltszik,h a ltezket Isten teremtette?

VLASZ A szpsg.

Hogyan tallhatk meg emlkezetemben goston szerint a szabad tudomnyok trgyai? Aug.: mi mutatja az rzelmi tnyezkben azt, h mind Isten teremtmnyei? Aug.: mi a boldog let? Miknt tli meg goston a templomi neket? Miknt tallhatk meg emlkezetnkben goston szerint azok a trgyak, melyek az rzkek kapuin t jutottak be oda?

Valami belsbb hely nlkl val helyen rejtzkdnek bennem. A szpsg.

Igazsgon val rvendezs. Inkbb helyesli, mint ellenzi, tekintettel a gyngbb lelkekre Kpek formjban.

Ezen kvl volt mg valami Descartrl,amire nem pontosan emlkszem,de volt benne a szkeptikus rvekrl,meg hogy mi az,ami szksgkppen igaz?