Penebat (elektrik

)
Dari Wikipedia, the free encyclopedia

Seramik penebat digunakan pada keretapi

Menjalankan tembaga wayar terlindung oleh lapisan luar polietilena

menjadikan mereka penebat.Sama ada bahan adalah penebat bergantung pada jurang jalur . tenaga yang diperlukan oleh elektron untuk membuat ia satu elektron konduksi supaya ia boleh bergerak bebas. setiap teras dengan individu yang berkod warna sarung penebat semua yang terkandung dalam sarung perlindungan luar PVC-bersarung Mineral terlindung kabel tembaga dengan 2 teras menjalankan . Bahan-bahan dengan jurang jalur lebar mempunyai elektron konduksi sangat sedikit. 3-teras tembaga wayar kabel kuasa.

Fizik konduksi dalam pepejal Penebat elektrik adalah ketiadaan pengaliran elektrik . Sentiasa ada beberapa voltan (dipanggil voltan pecah tebat ) yang akan memberi elektron tenaga yang cukup untuk menjadi teruja ke dalam band ini. volt ). yang mempunyai tinggikerintangan . Ini berlaku kerana "valens" band yang mengandungi elektron tenaga tertinggi penuh. Bahan-bahan tersebut boleh bertindak sebagai penebat yang praktikal dan selamat untuk rendah kepada voltan sederhana (beratusratus. Satu bahan penebat digunakan secara pukal untuk membalut kabel elektrik atau peralatan lain dipanggil penebat. Penebat panjang juga digunakan secara lebih khusus untuk merujuk kepada penebat menyokong digunakan untuk melampirkan pengagihan kuasa elektrik atau penghantaran baris tiang utilitidan menara penghantaran . kertas dan Teflon . Penebat yang digunakan dalam peralatan elektrik untuk menyokong dan memisahkan elektrik konduktor tanpa membenarkan semasa melalui diri mereka sendiri. A penebat yang sempurna tidak wujud. atau beribu-ribu. tetapi beberapa bahan-bahan seperti kaca . dan yang mana tidak menjalankan arus elektrik . dan caj . Contohnya termasuk polimer seperti getah dan paling plastik. walaupun mereka mungkin mempunyai pukal yang rendah kerintangan. di bawah pengaruh medan elektrik . Kebanyakan (walaupun tidak semua. Jika tiada negeri itu boleh didapati. Ini membolehkan elektron untuk mendapatkan tenaga dan dengan itu bergerak melalui konduktor seperti logam . Teori jalur Elektronik (satu cabang fizik) mengatakan bahawa bayaran akan mengalir jika negeri terdapat ke mana elektron boleh teruja. dan jurang tenaga yang besar memisahkan band ini dari band seterusnya atas. Satu kelas yang lebih besar bahan. Apabila voltan ini melebihi bahan terhenti menjadi penebat. penebat elektrik yang sangat baik.Penebat elektrik adalah bahan yang dalaman cas elektrik tidak mengalir dengan bebas. masih cukup baik untuk menebat pendawaian elektrik dan kabel . bahan penebat. lihat Mott penebat ) penebat mempunyai besar jurang jalur .

Walau bagaimanapun jika rantau pecahan udara meliputi konduktor lain pada voltan yang berbeza akan mewujudkan laluan konduktif antara mereka. penebat mengalami fenomena kerosakan elektrik . Elektrolit dan plasma mengandungi ion dan akan bertindak sebagai konduktor sama ada atau tidak pengaliran elektron terlibat. dalam tindak balas rantai . ia biasanya diiringi oleh perubahan fizikal atau kimia yang kekal merendahkan sifat penebat bahan. mewujudkan " arka elektrik ". dan rintangan yang jatuh ke tahap yang rendah. menyebabkan peningkatan besar dalam semasa. Udara di rantau sekitar konduktor voltan tinggi boleh memecahkan dan mengionkan tanpa peningkatan bencana dalam semasa. maka ion boleh dibuat mengalir seperti arus elektrik. Elektron dibebaskan dan ion seterusnya dipercepatkan dan menyerang atom lain. ini dipanggil " pelepasan korona ". Apabila medan elektrik yang digunakan di seluruh bahan penebat melebihi di lokasi mana-mana bidang pecahan ambang untuk bahan itu. jika cecair atau gas mengandungi ion. Dalam pepejal. tetapi dalam kes . dan satu arus yang besar akan mengalir melalui udara.akan mula melaluinya. mengion atom. Sebagai contoh. Walau bagaimanapun. Pantas penebat menjadi dipenuhi dengan pembawa cas mudah alih. mewujudkan lebih banyak pembawa cas. dan bahan konduktor. penebat tiba-tiba menjadi konduktor. voltan kerosakan adalah berkadar kepada jurang jalur tenaga. Bahan yang kekurangan pengaliran elektron adalah penebat jika mereka kekurangan caj mudah alih yang lain juga. yang sentiasa hadir pada kepekatan yang rendah) kepada halaju yang cukup tinggi untuk mengetuk elektron daripada atom apabila mereka menyerang mereka. Pecahan Elektrik berlaku apabila medan elektrik dalam bahan adalah cukup kuat untuk mempercepatkan percuma pembawa cas (elektron dan ion. Malah vakum boleh mengalami jenis kerosakan. Pecahan Apabila tertakluk kepada voltan yang cukup tinggi. arka elektrik melalui bahan.

atau dalam kaca dibakar atau salutan seramik. Talian kuasa voltan tinggi biasanya menggunakan hanya udara. sejak salutan pepejal (contohnya. iaitu silikon dioksida . kerana ini adalah bergantung kepada alam sekitar (contohnya suhu ambien). litar pintas . bahan silikon biasanya konduktor kerana doping. komponen aktif yang kecil dan halus yang tertanam dalam nonconductive epoksi atau plastik fenolik . Akhirnya. kimpalan. wayar yang menyentuh antara satu sama lain akan menghasilkan sambungan silang. contohnya:-drop perkhidmatan. Silikon teroksida adalah kuarza . Dalam mikroelektronik komponen seperti transistor dan IC . dan bahaya kebakaran. plastik) adalah tidak praktikal. papan litar bercetak dibuat dari plastik epoksi dan gentian kaca. Lembaga nonconductive menyokong lapisan konduktor kerajang tembaga. Kegunaan Penebat biasanya digunakan sebagai salutan pada dawai elektrik dan kabel fleksibel. Dalam sistem elektronik.ini pecahan atau arka vakum melibatkan caj yang diusir dari permukaan elektrod logam bukannya dihasilkan oleh vakum sendiri. tetapi ia boleh terpilih berubah menjadi penebat yang baik oleh permohonan haba dan oksigen. Satu wayar penebat atau kabel mempunyai penarafan voltan dan Penilaian suhu konduktor maksimum. Sesetengah wayar mempunyai meliputi mekanikal yang tidak mempunyai penarafan voltan. Penebat lapisan membantu untuk mengelakkan semua masalah-masalah ini. pada dasarnya tiada bahan lain yang diperlukan untuk mengekalkan kuasa di mana ia perlu. Dalam peranti elektronik. . komponen utama kaca. Walau bagaimanapun. Ia mungkin tidak mempunyai Ampacity (pembawa arus kapasiti) penarafan. loceng pintu. Dalam kabel sepaksi konduktor pusat mesti disokong tepat di tengah-tengah perisai berlubang untuk mengelakkan EM pantulan gelombang. wayar yang mendedahkan voltan yang lebih tinggi daripada 60V boleh menyebabkan kejutan manusia dan bahaya kejutan elektrik . termostat. Sejak udara adalah penebat.

Dalam sistem voltan tinggi yang mengandungi transformer dan kapasitor . minyak penebat cecair adalah kaedah yang biasa digunakan untuk mencegah lengkok. seperti transformer atau pemutus litar . vakum. Minyak menggantikan udara di mana-mana ruang yang mesti menyokong voltan yang ketara tanpa kerosakan elektrik .Penebat menyokong dipanggil penebat dikehendaki pada titik di mana ia disokong oleh tiang utiliti atau menara penghantaran . . gas.Kaedah lain penebat sistem voltan tinggi adalah pemegang wayar seramik atau kaca. melindungi wayar daripada kes itu. dan dilindungi oleh udara sekeliling. Ini penebat berongga dengan konduktor di dalamnya dipanggil sesendal . Amerika Syarikat Digantung wayar untuk penghantaran kuasa elektrik adalah kosong. menggunakan udara sebagai penebat. kecuali jika mereka memasuki bangunan. dan hanya meletakkan wayar dengan pemisahan yang besar. Telegraph dan penghantaran kuasa penebat Kuasa baris dengan penebat seramik diCalifornia . Penebat juga diperlukan di mana wayar memasuki bangunan atau alat-alat elektrik.

ringan dalam berat. Walau bagaimanapun. [2] Sesetengah pengeluar penebat berhenti membuat penebat kaca pada 1960-an. beberapa utiliti elektrik telah mula menukar komposit bahan polimer untuk beberapa jenis penebat. kuarza atau alumina dan feldspar . Porselin mempunyai kekuatan dielektrik kira-kira 4-10 kV / mm. Komposit penebat adalah kurang mahal.10 kV penebat seramik. dan mempunyai cemerlang hidrofobik keupayaan. tetapi ia menarik pemeluwapan dan bentuk tebal tidak teratur diperlukan untuk penebat adalah sukar untuk membuang tanpa terikan dalaman. menunjukkan bangsal Bahan Penebat yang diglunakan untuk penghantaran kuasa voltan tinggi yang diperbuat daripada kaca . beralih kepada bahan-bahan seramik. dan dilindungi dengan sayu licin untuk menumpahkan air. [1] Kaca mempunyai kekuatan dielektrik yang lebih tinggi. porselin atau bahan komposit polimer . Ini biasanya terdiri daripada rod pusat diperbuat daripada plastik bertetulang gentian dan weathershed luar diperbuat daripada getah silikon atau etilena Propylene diene monomer getah ( EPDM ). bahan-bahan ini tidak lagi mempunyai kehidupan jangka panjang perkhidmatan terbukti kaca dan porselin . Penebat yang dibuat dari porselin kaya dengan alumina digunakan di mana kekuatan mekanikal yang tinggi adalah kriteria. Penebat porselin diperbuat daripada tanah liat . Gabungan ini menjadikan mereka sesuai untuk perkhidmatan di kawasan tercemar. Baru-baru ini.

dan terutamanya air di permukaan penebat voltan tinggi boleh mewujudkan laluan konduktif seluruh ia. Mereka biasanya direka untuk menahan ini tanpa kerosakan. garam. menyebabkan arka flashover sepanjang luar penebat. Penebat voltan tinggi untuk kegunaan luar dibentuk untuk memaksimumkan panjang laluan . sebelum kaca . Penebat voltan paling tinggi direka dengan voltan flashover lebih rendah daripada voltan tusukan. menyebabkan arka tusukan melalui kawasan pedalaman dalam penebat. Voltan Flashover adalah voltan yang menyebabkan udara sekeliling atau di sepanjang permukaan penebat untuk memecahkan dan menjalankan. untuk mengelakkan kerosakan. pencemaran. Kotoran. Kerosakan elektrik penebat disebabkan voltan berlebihan boleh berlaku dalam satu daripada dua cara:   Voltan tusukan adalah voltan merentasi penebat (apabila dipasang dengan cara biasa) yang menyebabkan kerosakan dan pengaliran bahan penebat. Haba yang terhasil dari arka tusukan biasanya merosakkan penebat diperbaiki. Voltan flashover boleh menjadi lebih daripada 50% lebih rendah apabila penebat basah. jadi mereka akan berkelip lebih sebelum tusukan mereka. menyebabkan kebocoran arus dan flashovers.Rekabentuk Voltan tinggi sesendal seramik semasa pembuatan.

tetapi perlu ditingkatkan pencemaran yang tinggi atau udara kawasan garam laut. menurun permukaan menghadapi berbentuk cawan yang bertindak sebagai payung untuk memastikan bahawa sebahagian daripada laluan kebocoran permukaan di bawah 'cawan' kekal kering dalam cuaca basah. [3] Untuk mencapai ini permukaan dibentuk ke dalam satu siri corrugations atau bentuk cakera sepusat. Jarak creepage minimum adalah 20-25 mm / kV. untuk meminimumkan kebocoran arus. yang dipanggil panjang creepage.kebocoran sepanjang permukaan dari satu hujung ke hujung yang lain. Topi dan pin penebat rentetan (string menegak cakera) pada tiang 275 penggantungan kV. Ini biasanya termasuk satu atau lebih bangsal. Kaca digantung cakera unit penebat yang digunakan dalam topi dan pin tali penebat talian penghantaran voltan tinggi .

untuk kegunaan dengan voltan talian yang berbeza. unit kaca direka dengan Kelas B [ penjelasan diperlukan ] pembinaan. supaya voltan lampau yang menyebabkan arka tusukan melalui kaca bukannya flashover.Penebat Seramik on-line kuasa di Poland Cap dan penebat pin Tinggi voltan talian penghantaran biasanya menggunakan topi modular dan penebat pin reka bentuk (lihat gambar di atas). . Dalam usaha untuk membuat rosak unit jelas. Kelebihan reka bentuk ini adalah bahawa rentetan penebat dengan voltan berbeza pecahan . Wayar digantung daripada 'tali' penebat berbentuk cakera yang sama yang melekat antara satu sama lain dengan logam pin pemegang tersebut atau bola dan soket link. menjadikannya unit yang rosak dilihat. jika salah satu unit penebat dalam rehat rentetan. jadi rentetan penebat akan tinggal bersama-sama. boleh dibina dengan menggunakan nombor yang berlainan unit asas. ia boleh digantikan tanpa membuang keseluruhan rentetan.Walau bagaimanapun kekuatan mekanikal unit tidak berubah. Juga. Setiap unit dibina cakera seramik atau kaca dengan penutup logam dan pin tersusun kepada pihak yang bertentangan. Kaca adalah haba dirawat supaya ia akan menghancurkan.

196 230 287 345 360 . boleh menyokong beban 80-120 k N (18-27 k lbf ). untuk mengelakkan pelepasan korona . Logam cincin penggredan kadang-kadang ditambah sekitar cakera pada akhir voltan tinggi. dan undian pada voltan operasi 10-12 kV. Mereka direka untuk mengurangkan medan elektrik pada titik mana penebat dilampirkan ke garisan.8 in) diameter dan 15 cm (6 in) panjang.Quidenham . Norfolk . Bilangan tipikal unit cakera penebat voltan talian standard [6] Voltan talian (KV) 34. Dalam talian voltan yang sangat tinggi penebat mungkin dikelilingi oleh cincin korona . voltan flashover rentetan adalah kurang daripada jumlah cakera komponen. yang mengakibatkan kehilangan kuasa. [4] Walau bagaimanapun. United Kingdom . untuk mengurangkan medan elektrik di seluruh bahawa cakera dan meningkatkan voltan flashover. [5] Ini biasanya terdiri daripada toruses aluminium (paling biasa) atau tiub tembaga dilampirkan ke garisan. mempunyai voltan flashover kering kira-kira 72 kV.Standard unit penebat cakera adalah 25 sentimeter (9. yang akan berkelip lebih dahulu. kerana medan elektrik tidak diagihkan secara sama rata di seluruh rentetan tetapi adalah yang terkuat di cakera terdekat kepada konduktor.5 46 69 92 115 138 161 3 4 5 7 8 9 11 13 15 19 22 23 Cakera Satu gambar terkini wayar terbuka tiang telegraf laluan dengan penebat porselin.

Penebat kaca pertama kali digunakan dalam kuantiti yang besar mempunyai pinhole unthreaded.000 volt. lampiran langsung wayar pada tiang kayu ditemui untuk memberikan hasil yang sangat miskin. sesetengah orang mengumpul mereka.Sejarah Sistem pertama elektrik untuk membuat penggunaan penebat telegraf baris. Penciptaan penggantungan-jenis penebat yang dibuat penghantaran kuasa voltan tinggi mungkin. . untuk kedua-dua kepentingan sejarah mereka dan untuk kualiti estetik reka bentuk kemasan penebat dan banyak.Sehingga hari ini. Yusuf Bourne (kemudiannya dinamakan Denby) mengeluarkan mereka dari sekitar 1860 dan Bullers dari tahun 1868. menegak melanjutkan ke atas dari tiang crossarm (biasanya hanya dua penebat kepada tiang dan mungkin salah di atas tiang itu sendiri). jenis penebat pin masih mempunyai pinholes benang. Pin-jenis penebat yang tidak memuaskan sejak kirakira 60. Antara yang pertama untuk menghasilkan penebat seramik adalah syarikat-syarikat di United Kingdom. Cauvet pada 25 Julai tahun 1865 untuk satu proses untuk menghasilkan penebat dengan pinhole benang. Pelbagai besar telefon. Ini keping kaca telah diletakkan di atas pin kayu tirus. telegraf dan kuasa penebat telah dibuat. Penguncupan Asli dan pengembangan wayar terikat kepada ini "penebat Threadless" menyebabkan penebat unseating dari pin mereka. Utiliti paten nombor 48906 telah diberikan kepada Louis A. terutama semasa cuaca lembap. dengan sengit dan Doulton menggunakan stoneware dari pertengahan 1840-an. memerlukan reseating manual.

yang bermaksud bahawa struktur tiang keseluruhan ditenagakan dengan voltan tinggi dan mesti terlindung daripada tanah.Penebat antena Telur berbentuk ketegangan penebat Selalunya antena radio penyiaran dibina sebagai radiator tiang . tetapi juga berat pembinaan tiang dan daya dinamik. dan bahawa jika penebat pecah hujung kabel masih akan dihubungkan. Penebat ini juga perlu dilengkapi dengan peralatan perlindungan voltan lampau. yang boleh mencapai nilai sehingga kepada 400 kV di beberapa antena. Pembinaan ini mempunyai kelebihan bahawa seramik adalah di bawah mampatan bukannya ketegangan. cagak Steatite digunakan. Ini adalah penebat biasanya seramik dan silinder atau berbentuk telur (lihat gambar). Mereka perlu bertahan bukan sahaja voltan radiator tiang ke tanah. caj statik pada guys perlu . Wayar Guy menyokong tiang antena biasanya mempunyai penebat ketegangan yang dimasukkan dalam jangka kabel. Bagi dimensi penebat lelaki. Selalunya kabel lelaki mempunyai penebat beberapa yang diletakkan untuk memecahkan kabel ke panjang yang tidak subgandaan memancar gelombang untuk mengelakkan elektrik yang tidak diingini resonances dalam lelaki. jadi ia boleh menahan beban yang lebih besar. untuk memastikan voltan tinggi pada antena dari litar pintas ke bumi atau mewujudkan bahaya kejutan. tanduk pengarkaan dan kilat arresters perlu kerana kilat kepada tiang adalah biasa.

Feedlines melampirkan antena untuk peralatan radio. dan minyak mineral . generator dan motor elektrik . Belitan yang menggunakan tebal konduktor sering dibalut dengan pita penebat kaca tambahan . Pada tiang tinggi ini boleh menjadi lebih tinggi daripada voltan disebabkan oleh pemancar. Dalam radas lebih tua dibuat sehingga awal 1970-an.dipertimbangkan. cecair. secara langsung . selalunya mesti disimpan pada jarak dari struktur logam. lelaki yang dibumikan di bawah tanah utama melalui gegelung . mereka masih memberi keseimbangan yang baik daripada ekonomi dan prestasi yang mencukupi. memerlukan lelaki dibahagikan dengan penebat di beberapa bahagian pada tiang tertinggi. Satu pelbagai pepejal. kertas . Wire ditebat . palang bas dan pemutus litardalam suis boleh terlindung dengan plastik bertetulang kaca penebat. walaupun bahan-bahan ini telah digunakan selama lebih daripada 100 tahun.adalah pilihan yang lebih baik. papan yang diperbuat daripada dimampatkan asbestos boleh dijumpai. dirawat mempunyai sebaran api yang rendah dan untuk mengelakkan pengesanan semasa di seluruh bahan. Penyokong terlindung yang digunakan untuk tujuan ini dipanggil penebat kebuntuan. dan gas penebat juga digunakan dalam alat elektrik. Dalam transformer kecil . Filem wayar magnet terlindung membenarkan pengilang untuk mendapatkan bilangan maksimum bertukar dalam ruang yang ada. varnis. terutamanya plumbum jenis berkembar . pengendalian atau pembaikan kepada bahan asbestos akan melepaskan gentian berbahaya ke udara dan mesti dijalankan dengan berhati-hati. penebat pada gegelung dawai terdiri sehingga empat lapisan nipis polimer filem varnis. Dalam kes ini. Penebat dalam perkakas elektrik Bahan penebat yang paling penting adalah udara. Belitan pengubah kuasa besar masih kebanyakannya terlindung dengan kayu. Belitan juga boleh impregnated dengan penebat varnis untuk mencegahkorona elektrik dan mengurangkan getaran dawai magnet teraruh. manakala ini merupakan penebat yang mencukupi pada frekuensi kuasa.atau jika boleh.

Wire jenis ini telah dijual oleh General Electric di bawah nama perdagangan "Deltabeston. disebabkan pemanasan dari pelesapan dielektrik yang berlebihan. Kapton . Besar kabel kuasa boleh menggunakan serbuk organik dimampatkan . Ini digunakan pada beberapa peralatan seperti pencukur elektrik. Kelas 1 penebat memerlukan badan logam dan lain-lain bahagian logam yang terdedah peranti disambungkan ke bumi melalui dawai "asas" yang dibumikan pada panel utama perkhidmatan ." [7] Live-depan papan suis sehingga bahagian awal abad ke-20 telah dibuat sabak atau marmar.dengan asbestos felted telah digunakan dalam aplikasi suhu tinggi dan tahan lasak dari tahun 1920-an. Wayar elektrik boleh ditebat dengan polietilena polietilena . Kelas 1 dan Kelas 2 penebat Semua peranti mudah alih atau tangan elektrik terlindung untuk melindungi pengguna mereka dari kejutan yang berbahaya. bergantung kepada permohonan itu. polimer seperti getah. Bahan alternatif adalah berkemungkinan untuk menjadi semakin digunakan kerana keselamatan EU dan undang-undang alam sekitar yang membuat PVC kurang ekonomi. silang (sama ada melalui pemprosesan alur elektron atau silang kimia). Peralatan ini memerlukan pin tambahan pada palam kuasa untuk sambungan pembumian. tetapi hanya penebat asas konduktor diperlukan. silikon. Beberapa peralatan voltan tinggi direka untuk beroperasi dalam tekanan tinggi penebat gas sepertisulfur hexafluoride . Teflon .satu mempunyai voltan 600 volt atau kurang. PVC . Fleksibel bahan penebat seperti PVC (polyvinyl chloride) digunakan untuk menebat litar dan mencegah hubungan manusia dengan dawai 'live' . Bahan penebat yang menunjukkan prestasi yang baik pada kuasa dan frekuensi rendah mungkin tidak memuaskan pada frekuensi radio . kertas minyak dihamilkan. pengering rambut dan . Kelas 2 penebat bermakna bahawa peranti didwitebatkan. atau etilena diubahsuai tetrafluoroethylene ( ETFE ).

Semua dalaman komponen elektrik bertenaga sepenuhnya disertakan dalam badan penebat yang menghalang sebarang hubungan dengan bahagian-bahagian "hidup".alat kuasa mudah alih. . peralatan didwitebatkan semua ditandakan dengan simbol dua kuasa dua. Dalam EU . satu di dalam lain. setiap yang mencukupi untuk mencegah kejutan elektrik . Penebat Double memerlukan peranti mempunyai penebat kedua-dua asas dan tambahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful