BAB 1 (RESPIRASI) Mekanisme Pernafasan Manusia Sistem pernafasan manusia.

Sistem pernafasan manusia.

Bahagian Rongga nasal

Struktur Rongga yang terdiri dari tisu lembap dan rerambut halus.

Fungsi Melembapkan udara yang melaluinya serta memerangkap habuk pada udara. Gelang tulang rawan menghalang trakea daripada binasa. Silia dan mukus membantu untuk memerangkap habuk dan mikro organisma yang ada dalam udara. Udara terus ke paru-paru kiri dan kanan. Tempat berlakunya pertukaran gas.

Trakea

Dinding luaran terdiri dari gegelang tulang rawan, manakala dinding dalamannya terdiri dari dari sel-sel epithelium dengan silia dan sel-sel yang merembeskan mucus. Dua cabang dari trakea yang menuju ke paru-paru. Lembut, seperti span, serta kaya dengan saluran darah dan alveoli.

Bronkus

Paru-paru

Tulang rusuk

Tulang-tulang yang Melindungi paru-paru. berbentuk sangkar di dalam rongga toraks. Otot berbentuk kubah ketika dalam keadaan rehat. Tisu otot di antara dua tulang rusuk. Ia juga dikenali sebagai otot rangka. Memisahkan rongga torak daripada rongga abdomen.

Diafragma

Otot intercostal

Menggerakan tulang rusuk.

Struktur paru-paru manusia.

Paru-paru (lung) adalah organ utama pernafasan (main respiratory organ) manusia.

Manusia mempunyai sepasang paru-paru, iaitu paru-paru kiri dan kanan.

Paru-paru adalah lembut dan seperti span, dan terletak di dalam rongga toraks (thoracic cavity) yang dilindungi oleh tulang rusuk (ribs).

Permukaan paru-paru dilitupi dengan cecair untuk mengurangkan geseran (friction) semasa proses pengembangan dan pengecutan.

Terdapat cabang-cabang halus dalam paru-paru yang dikenali sebagai bronkiol. Bronkiol dicabang keluar dari bronkus.

Terdapat banyak kantung udara di hujung bronkiol yang dikenali sebagai alveoli. Pertukaran gas berlaku di sini.

 Diafragma adalah lapisan otot di bawah paru-paru. 3. Otot intercostal adalah otot yang berada diantara tulang-tulang rusuk. mengangkut oksigen daripada darah ke sel-sel badan. Otot intercostal berfungsi untuk menggerakkan tulang rusuk. yang melengkung ke atas. Apabila dalam keadan rehat. Proses menarik nafas dan menghembus nafas adalah disebabkan oleh tindakan diafragma dan otot intercostal. respirasi sel untuk mengoksidakan makanan menggunakan oksigen dalam sel-sel badan. Ianya terbahagi kepada dua lapisan. Bernafas Bernafas (breathing) adalah proses dimana udara diambil masuk dan keluar dari tubuh manusia untuk membolehkan pertukaran gas berlaku di dalam paru-paru. Bernafas melibatkan proses berganti menarik nafas (inhalation) dan menghembus nafas (exhalation) melalui tindakan diafragma dan otot intercostal. bernafas untuk mendapatkan oksigen. iaitu otot intercostal luar dan otot intercostal dalam. Diafragma berfungsi untuk perubahan tekanan udara di dalam rongga toraks.    . 2.Peranan sistem pernafasan manusia untuk menghasilkan tenaga melalui tiga mekanisme: 1. Penyedutan membolehkan udara dari atmosfera akan disedut masuk ke dalam paru-paru. ia berbentuk seperti kubah. manakala penhembusan nafas membolehkan udara diusir keluar dari paru-paru ke atmosfera.

Otot-otot intercostal. .

. Pergerakan diafragma dan tulang rusuk itu seterusnya akan meningkatkan isipadu rongga toraks. Jadi. otot intercostal luar mengecut dan menaikkan tulang rusuk ke atas dan ke hadapan.   diafragma mengecut dan mendatar. udara dari atmosfera akan dipaksa masuk ke dalam paru-paru sebagai udara yang disedut semasa menarik nafas. Tekanan udara di dalam paru-paru berkurangan dan lebih rendah daripada tekanan atmosfera luar. Semasa menarik nafas.Mekanisme pernafasan Menarik nafas (inhalation) Fungsi menarik nafas adalah untuk menarik oksigen dari udara ke dalam sel-sel badan.

akan merendah dan mengembalikan kedudukan tulang rusuk ke kedudukan asal. Jadi.Menghembus nafas (exhalation) Fungsi menghembus nafas adalah untuk membuang karbon dioksida daripada sel-sel badan. Tekanan udara dalam rongga toraks bertambah dan melebihi tekanan atmosfera luar. Pergerakan diafragma dan tulang rusuk itu seterusnya akan mengurangkan isipadu rongga toraks.   diafragma dalam keadaan rehat dan melengkung ke atas berbentuk seperti kubah. Semasa menghembus nafas. . udara di dalam paru-paru dipaksa keluar sebagai udara yang dihembus semasa menghembus nafas. otot intercostal dalam mengecut.

dinding nipis dan dikelilingi oleh banyak kapilari darah. oksigen akan diangkut dari alveolus ke sel-sel badan. Penyebaran oksigen daripada alveolus kepada kapilari darah:  Alveoli mempunyai permukaan yang lembap. Struktur alveoli. Semasa pertukaran gas berlaku. . manakala karbon dioksida akan diangkut dari sel-sel badan untuk dikeluarkan melalui paruparu. bronkiol. Darah beroksigen masuk ke dalam paru-paru melalui rongga hidung. Alveoli adalah kantung-kantung kecil di mana pertukaran gas berlaku. trakea. kepekatan oksigen didalam udara yang disedut adalah lebih tinggi berbanding dengan kandungan oksigen didalam kapilari darah. dan akhirnya alveoli.Pengangkutan Oksigen Dalam Badan Semasa bernafas. bronkus.

Pengangkutan oksigen oleh darah:   Darah adalah sejenis bendalir tisu yang mengalir dalam kapilari darah.    Penyebaran oksigen daripada alveoli ke kapilari darah. Penyebaran oksigen ini berlaku berterusan sehingga molekul oksigen dapat menembusi dinding kapilari darah dan akhirnya masuk ke dalam aliran darah. oksigen akan diangkut dari alveolus ke kapilari darah dengan cara resapan mudah (simple diffusion). Hemoglobin adalah pigmen merah yang terdapat di dalam sel-sel darah merah (eritrosit).   . Oleh itu. Hemoglobin merupakan pembawa oksigen yang penting kerana ianya lebih mudah mengikat oksigen berbanding dengan air dan plasma darah. Darah bertindak sebagai medium pengangkutan oksigen yang cekap disebabkan bantuan dari hemoglobin (haemoglobin). Oksigen yang terkumpul akan dilarutkan dahulu pada permukaan lembap alveoli. Ini menyebabkan kepekatan oksigen di dalam alveoli meningkat. Membran nipis alveoli meningkatkan kecekapan penyebaran darah. Apabila kepekatan oksigen di dalam alveoli adalah lebih tinggi berbanding dengan kapilari darah. lebih banyak oksigen dapat diserap ke dalam kapilari darah.

Kemudian. Oksihemoglobin ini akan dibawa dengan darah ke bahagian-bahagian badan yang kekurangan oksigen. Hemoglobin + Oksigen → Oksihemoglobin.  Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan: Penyebaran oksigen daripada kapilari darah ke sel-sel badan. Oksigen mengikat dengan hemoglobin dalam bentuk oksihemoglobin yang mana lebih stabil. manakala hemoglobin akan kembali ke paru-paru untuk mengikat oksigen baru. Kepentingan Menjaga Sistem Pernafasan . Oksihemoglobin + Oksigen → Hemoglobin.  Pada masa yang sama. karbon dioksida daripada sel-sel juga akan meresap ke dalam kapilari darah untuk dibawa oleh hemoglobin ke alveoli. Dengan kata lain. karbon dioksida akan diusir keluar daripada paru-paru semasa proses menghembus nafas. oksihemoglobin akan terurai untuk melepaskan oksigen dan hemoglobin. Oksigen yang dilepaskan akan diserap oleh sel-sel badan. Dengan kata lain.  Apabila sampai ke sel-sel badan yang kekurangan oksigen.

Kebanyakan bahan pencemar adalah toksik toxic) dan karsinogenik (carcinogenic). Bahan-bahan toksik dikenali sebagai toksin (toxin). Bahan pencemar terbahagi kepada dua jenis. Suatu eksperimen untuk menunjukkan kesan-kesan asap rokok ke atas kapas putih boleh dijalankan seperti berikut: kapas ini adalah satu analogi paru-paru manusia.Sistem pernafasan akan terjejas jika ianya terdedah kepada bahan pencemar (pollutants) tertentu dan berlebihan. Kita mesti mengelak daripada merokok kerana ianya boleh merosakkan sistem pernafasan. manakala zarah-zarah halus terdiri daripada habuk atau bendasing yang terdapat pada atmosfera. manakala karsinogenik adalah kualiti yang boleh membawa kepada pengeluaran sel-sel kanser. dan plumbum. sulfur dioksida. nitrogen oksida. manakala bahan-bahan karsinogenik dikenali sebagai karsinogen (carcinogens). Ketoksikan adalah kualiti bahan-bahan yang boleh merosakkan sel-sel hidup. Bahan pencemar gas terdiri daripada karbon monoksida. iaitu bahan pencemar gas (gaseous pollutants) dan zarah-zarah halus. . hidrokarbon.

didapati bahawa:  Termometer menunjukkan bahawa bacaan suhu menjadi lebih tinggi daripada suhu bilik. 2) Puntung rokok yang sedang menyala ditetapkan pada sebelah tiub U.1) Radas disediakan seperti rajah di atas. Ini menunjukkan bahawa asap rokok boleh meningkatkan suhu paru-paru. 3) Pada akhir eksperimen. Air dalam balang bertukar menjadi kekuningan (yellowish) kerana bahan pencemar dalam asap rokok larut di dalamnya. Air menjadi berasid selepas 2-3 rokok dibakar.    . Ini menunjukkan bahawa asap rokok mengandungi gas berasid yang boleh makan di sel-sel epitelium pada alveoli. Kapas putih bertukar menjadi keperangan (brownish) dengan tompok-tompok hitam. Ini menunjukkan bahawa asap rokok mengandungi tar.

Elakkan bernafas dalam debu dan kekotoran yang boleh mencemarkan paru-paru. kita mestilah menjaga dan memelihara kesihatan paru-paru kita agar ia dapat melaksanakan fungsinya dengan lebih cekap. Bagi memastikan kecekapan fungsi dan kesejahteraan sistem pernafasan. Selalu melakukan senaman membolehkan kita memperbaiki jantung dan otot-otot. Oleh itu. Selalu membersihkan rumah supaya udara yang kita sedut semasa bernafas bebas daripada habuk dan kotoran. Tidak menyembur racun serangga dalam keadaan pintu dan tingkap ditutup. Memakai peralatan perlindungan apabila mengendalikan bahan kimia yang melepaskan gas toksik. Melakukan senaman di ruang yang terbuka dengan udara segar. . Tidak melakukan pembakaran sampah secara terbuka di kawasan dalam dan sekitar rumah. Menggunakan petrol tanpa plumbum pada kenderaan bermotor. dan juga membantu mengelakkan sesak nafas.Menghargai Sistem Pernafasan Yang Sihat Sistem pernafasan adalah salah satu daripada nikmat tuhan. Kita harus bersyukur kerana dikurniakan organ pernafasan yang membolehkan kita bernafas untuk terus hidup.        Manusia harus mengekalkan (pada keadaan baik) dan memelihara kualiti udara dengan cara:   Mengharamkan pembakaran sampah secara terbuka. Buka semua tingkap untuk meningkatkan dan memperbaiki pengudaraan di dalam bilik. Tidak menghidu bahan seperti gam dan petrol yang boleh merosakkan sel-sel pernafasan serta membawa kepada ketagihan. kita mestilah:   Menjauhkan diri daripada merokok.

Ruang diantara jantung dan membran adalah berisi cecair (fluid) bagi tujuan untuk mengurangkan geseran antara jantung dan organ-organ lain di sebelahnya. Jantung mempunyai jisim kira-kira 300g dan terbina daripada otot-otot jantung (cardiac muscles) yang tebal dan kuat. di belakang tulang dada. Keseluruhan jantung dilindungi dengan membran yang tahan lama. Menjalankan kempen untuk memelihara dan memperbaiki indeks kualiti udara BAB 2 PEREDARAN DARAH DAN PENGANGKUTAN Struktur Jantung Manusia Jantung manusia (human heart) terletak di dalam rongga toraks (thoracic cavity). . Rupa bentuk Jantung adalah berbentuk kon (cone-shaped) dan hujungnya adalah condong sedikit ke arah sebelah kiri badan kita. dan di antara paru-paru (lung) kiri dan kanan.

.Struktur terperinci jantung manusia.

Ciri-ciri atrium dan ventrikel:    Ventrikel mempunyai ruang isipadu (volume of space) yang lebih besardaripada atrium. Ruang kiri dan kanan dipisahkan oleh otot yang dikenali sebagai septum supaya darah beroksigen (oxygenated blood) tidak bercampur dengan darah yang terdeoksigen (deoxygenated blood). Dua ruang disebelah kanan: atrium kanan dan ventrikel kanan. Ventrikel mempunyai dinding yang tebal berbanding atrium.Jantung manusia mempunyai empat ruang berotot (muscular chambers). .   Dua ruang di sebelah kiri: atrium kiri dan ventrikel kiri. Ventrikel kiri adalah lebih tebal dan lebih otot daripada ventrikel kanan kerana ruang (chamber) ini mengepam darah di bawah tekanan yang lebih tinggi ke seluruh tubuh badan.

Ventrikel kanan dihubungkan ke arteri pulmonari (pulmonary artery).   .Setiap ventrikel dan atrium ini dihubungkan dengan satu salur darah yang besar. Injap sabit (semi-lunar valve) mengawal aliran sehala darah dari ventrikel kiri ke aorta.     Atrium kiri dihubungkan ke vena pulmonari (pulmonary vein). Injap trikuspid (tricuspid valve) mengawal aliran sehala darah dari atrium kanan ke ventrikel kanan. serta dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari. Aliran darah dalam satu arah (sehala) didalam jantung dikawal oleh tiga jenis injap (valve):  Injap bikuspid (bicuspid valve or mitra valve) mengawal aliran sehala darah dari atrium kiri ke ventrikel kiri. Atrium kanan dihubungkan ke vena kava (vena cava). Ventrikel kiri dihubungkan ke aorta.

BAB 3 .

2. Sistem penghadaman (digestive system) untuk menyingkirkan air dan makanan yang terhadam melalui usus besar (intestine). Proses menghapuskan bahan buangan daripada badan dikenali sebagai perkumuhan. Sistem pernafasan (respiratory system) untuk menyingkirkan karbon dioksida dan air dengan gabungan sistem peredaran darah (circulatory system). Oleh itu. bahan-bahan buangan mesti dikeluarkan daripada badan untuk memastikan kesihatan yang baik bagi organisma. bahan buangan metabolik dan garam.PERKUMUHAN MANUSIA Apabila tindak balas kimia berlaku didalam sel-sel. . bahan buangan (waste material) dihasilkan. Dengan kata lain. perkumuhan (excretion) adalah proses di mana organisma menyingkirkan bahan-bahan buangan daripada badannya. Sistem perkumuhan manusia (human excretion system) terdiri daripada: 1. Bahan buangan ini adalah tidak berguna serta boleh bertukar menjadi toksik (toxic) jika terkumpul di dalam sel-sel badan. Sistem urinari / kencing (urinary system) untuk menyingkirkan air yang berlebihan. 3.

Bahan perkumuhan manusia 1. Air. Manusia mempunyai tiga jenis organ perkumuhan.Organ perkumuhan manusia Organ perkumuhan melaksanakan perkumuhan di dalam badan kita. Organ perkumuhan manusia. iaitu kulit (skin). . yang merupakan produk respirasi sel dan lebihan air yang diserap daripada makanan di dalam usus besar (large intestine). Bahan buangan dikeluarkan melalui organ perkumuhan dikenali sebagai bahan perkumuhan / kumuh (excretory materials). paru-paru(lung) dan buah pinggang (kidney).

Jadual di bawah menunjukkan tentang bahan perkumuhan yang dikeluarkan oleh organ perkumuhan manusia. 4. Hasil perkumuhan seperti urea boleh meracuni sel hidup jika dibiarkan terkumpul di dalam badan. Karbon dioksida. yang merupakan bahan buangan daripada proses respirasi sel. Untuk mengekalkan kesihatan. Garam mineral seperti garam/natrium klorida (sodium chloride) yang berlebihan dalam makanan. yang merupakan bahan bernitrogen yang dihasilkan daripada penguraian lebihan protein di dalam hati (liver). . Urea.2. Bahan perkumuhan Organ perkumuhan Kulit Paru-paru Buah pinggang Air Urea / / / / X / Garam Karbon mineral dioksida / X / X / X Kaedah perkumuhan Menghasilkan peluh Melepaskan wap air Menghasilkan urin Kepentingan perkumuhan 1. 3.

boleh meningkatkan kepekatan darah. . Penyejatan peluh pada kulit boleh menyejukkan badan. Untuk mengawal kepekatan darah. 3. Kepekatan garam yang tinggi di dalam badan. Untuk mengawal suhu badan.2.

.

Peningkatan dalam bilangan sel-sel. 4.BAB 5 PERTUMBUHAN MANUSIA Corak Pertumbuhan Manusia Pertumbuhan (growth) adalah satu proses yang dialami di dalam semua organisma hidup. 3. Perubahan penampilan / rupa organisma. 2. Pertumbuhan Manusia Pertumbuhan / tumbesaran manusia boleh diukur dengan dua cara. iaitu melalui: 1. Berat badan (body weight) . Peningkatan saiz (pembesaran) organisma. Proses pertumbuhan adalah melibatkan: 1. Ketinggian badan (body height) 2. Pembangunan fungsi organ organisma.

Dewasa (adulthood) 5. Pada setiap peringkat. . Secara umumnya. terdapat lima peringkat kehidupan pada manusia: 1. Peringkat awal (infancy) 2. Zaman kanak-kanak (childhood) 3. Remaja (adolescence) 4. akan terdapat perubahan dari segi bentuk.Proses pertumbuhan manusia boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat. boleh dipaparkan melalui lengkung pertumbuhan (growth curve). saiz dan rupa. Lengkung pertumbuhan ini adalah berbentuk S (S-shaped) atau sigmoid. Usia tua (old age) Lima peringkat kehidupan manusia ini.

Dewasa (peringkat IV). Walau bagaimanapun. Peringkat remaja adalah dari umur 12 . Zaman kanak-kanak (peringkat II). Peringkat awal (peringkat I). Usia tua (peringkat V). Kadar pertumbuhan pada peringkat ini adalah cepat. Peringkat ini berakhir dengan kematian. Pada peringkat ini. Peringkat awal adalah dari umur 0 .20 tahun. Berdasarkan rajah di atas. 4. tetapi terdapat perbezaan dalam pertumbuhan pada lelaki dan wanita. . kuku dan rambut. Walaupun lengkung pertumbuhan (growth curve) manusia secara umumnya adalah sigmoid. Kadar pertumbuhan pada peringkat ini terdapat sedikit peningkatan. kadar pertumbuhan adalah negatif dan saiz tubuh manusia juga mula mengurang. 5. tumbesaran manusia terbahagi kepada peringkat berikut: 1. iaitu kulit. Kadar pertumbuhan pada peringkat ini adalah perlahan sehinggalah remaja.Lengkung pertumbuhan manusia. Kadar pertumbuhan pada peringkat ini adalah malar (constant) atau sifar.12 tahun. terdapat bahagian yang tumbuh sepanjang hayat. Remaja (peringkat III). 3.1 tahun. Ini bermakna bahawa pertumbuhan/tumbesaran manusia telah berhenti. Peringkat zaman kanak-kanak adalah dari umur 1 . 2.

 Kadar pertumbuhan budak lelaki adalah sama seperti budak perempuansemasa peringkat awal (bayi). Walau bagaimanapun.   .Lengkung pertumbuhan lelaki dan perempuan. Ini adalah kerana seorang budak perempuan mencapai akil baligh (puberty) pada usia yang lebih awal (kira-kira 12 tahun) dan zaman remajanya juga berakhir awal (kira-kira 16 tahun). kadar pertumbuhan adalah dilebihi oleh budak perempuan. Antara umur 12-14 tahun. kadar pertumbuhan budak lelaki adalah melebihi budak perempuan semasa zaman kanak-kanak. Berdasarkan lengkung pertumbuhan lelaki dan perempuan/wanita di atas.

Jadi. kwashiorkor dan beri-beri. ketinggian perempuan adalah melebihi lelaki pada peringkat remaja. lemak. perlindungan. Disebabkan tempoh pertumbuhan seorang lelaki adalah lebih panjang. Jadi. Seorang budak lelaki mencapai akil baligh pada usia lewat sedikit(kira-kira 14 tahun) dan zaman remajanya pula berakhir pada umur kira-kira 18 tahun.  Zaman kanak-kanak (chilhood) adalah peringkat yang paling penting dalam pertumbuhan manusia. kasih sayang dan pendidikan bagi memastikan pertumbuhan rohani yang sempurna . Bimbingan. riket. vitamin dan garam mineral boleh memastikan pertumbuhan yang sihat dan mencegah pelbagai penyakit kekurangan seperti marasmus (lemah seluruh badan). Diet yang seimbang kerana nutrien seperti karbohidrat. adalah pada umur 18 tahun dan ke atas. 2. jadi ketinggian seorang lelaki melebihi seorang perempuan. protein. kanak-kanak mestilah diberi: 1.

Unsur-unsur semula jadi yang biasanya ditemui di dalam kerak Bumi adalah emas (gold).BAB 6 TANAH DAN SUMBERNYA Mineral Yang Terdapat Di Dalam Kerak Bumi Mineral adalah unsur semulajadi (natural element) atau sebatian (compound) yang terdapat di dalam kerak Bumi (Earth's crust). kuarza (quartz). raksa (mercury) dan arsenik (arsenic). Jadual di bawah menunjukkan peratusan unsur-unsur mineral yang terdapat dalam kerak Bumi. feldspar. marmar (marble) dan silikat (silicate). Contoh-contoh mineral adalah calcite. unsur-unsur aktif akan bertindak balas dengan unsur-unsur lain bagi membentuk sebatian tertentu. . platinum. Mineral mempunyai komposisi dan struktur kristal tertentu. mika (mica). Sementara itu. perak (silver). Hanya unsur yang tidak aktif sahaja boleh wujud secara bebas dalam kerak Bumi.

14 Peratusan unsur di dalam kerak bumi. Contoh mineral bukan silikat adalah calcite. mika dan tanah liat.4 Hidrogen / Karbon 0. Mineral yang tidak mengandungi unsur silikon dikenali sebagai mineral bukan silikat (non-silicate minerals).6 2.0 3.8 2.1 5. feldspar.Unsur Oksigen Silikon Aluminium Besi / Ferum Kalsium Sodium Potassium Magnesium Titanium % mengikut berat 46.6 27.6 2.7 8. dolomit (dolomite). Contoh mineral silikat adalah termasuk kuarza. mineral silikat (silicate minerals) yang mengandungi oksigen dan unsur-unsur silikon membentuk jumlah yang terbesar. Oleh itu. .1 0. Hampir 75% daripada berat mineral di dalam kerak Bumi adalah terdiri daripada unsur-unsur oksigen dan silikon. magnetit (magnetite) dan bijih besi (hematite).

sulfur dan karbon biasanya wujud dalam bentuk sebatian seperti oksida (oxides).Unsur-unsur bukan logam yang lain seperti oksigen. Unsur-unsur yang kurang aktif bergabung dengan oksigen dan sulfur untuk membentuk oksida dan sulfida seperti oksida besi. Oksida logam (metal oxide) adalah sebatian yang mengandungi logam dan oksigen. aluminium oksida. sulfida (sulphides) dankarbonat (carbonates). Sebaliknya. . plumbum sulfida dan besi sulfida. Sulfida bertindak balas dengan oksigen untuk membentuk sulfat. oksida akan bertukar ke karbonat apabila bertindak balas dengan air dan karbon dioksida.

karbon dan oksigen Magnesium.Jadual di bawah menunjukkan beberapa contoh sebatian mineral yang ditemui di dalam kerak Bumi. karbon dan . Jenis mineral Contoh Bauksit (bauxite) Nama kimia Aluminium oksida Unsur Aluminium dan oksigen Oksida (oxide) Hematit (hematite) Besi oksida Besi dan oksigen Magnetit Magnesium oksida (magnetite) Cassiterite Galena Sulfida (sulphide) Pirit (pyrite) Chalcocite Blende Marmar (calcite) Karbonat (carbonate) Timah oksida Plumbum sulfida Besi sulfida Magnesium dan oksigen Timah dan oksigen Plumbum dan sulfur Besi dan sulfur Kuprum sulfida Zink sulfida Kalsium karbonat Kuprum dan sulfur Zink dan sulfur Kalsium. karbon dan oksigen Magnesit Magnesium (magnesite) karbonat Dolomit Magnesium Magnesium.

Keterlarutan dalam air (solubility in water).(dolomite) Malachite karbonat Kuprum karbonat oksigen Kuprum. Kuarza dan calcite adalah mineral Bumi yang biasa ditemui di dalam batu-batan di seluruh dunia BAB 7 . Mineral yang berlainan mempunyai ciri-ciri yang berbeza. karbon dan oksigen Contoh sebatian mineral yang ditemui di dalam kerak Bumi. Kekerasan (hardness). Mineral memiliki ciri-ciri yang berbeza dari segi: 1. 3. Reaksi kepada haba dan kesannya (reaction to heat and its effect). 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful