1- APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN DADAH?

**dadah ialah sejenis bahan yang menghayalkan dan menghilangkan daya fikir. 2- TERANGKAN 2 HIKMAH PENGHARAMAN PENYALAHGUNAAN DADAH 1- menjaga kewarasan akal manusia 2- mengelakkan daripada penyakit bahaya seperti AIDS 3- mengekalkan kesihatan fizikal dan mental 4- mengelakkan perkelahian dan permusuhan 4- HURAIKAN 2 AKIBAT BURUK PENYALAHGUNAAN DADAH 1- masyarakat menjadi mundur kerana rakyatnya tidak berdaya maju 2- banyak wang negara dihabiskan untuk membina pusat-pusat pemulihan.3- Hilang tenaga kerja yang boleh membangunkan masyarakat dan negara 4- Melemahkan fizikal dan mental seseorang

Kesan dadah dapat dilihat dari 4 sudut iaitu:-

akibat keatas penagih akibat keatas keluarga penagih akibat keatas masyarakat dan akibat keatas Negara

Akibat Ke Atas Penagih

Akibat yang jelas ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri.Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan kumpulan penagih-penagih dadah , penjenayah serta penipu .Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya.Dari segi fizikal, penagih menjadi kurus , lemah tenaga ,malas dan kelihatan berada dalam khayalan, penagih boleh kehilangan tenaga seks, pitam, pengsan, berperasaan ganas, rasa ketagihan yang berlebihan, sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah yang berlebihan .Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit seperti kancing gigi, mandul dan sebagainya. Akibat Ke Atas Keluarga Penagih Maruah dan nama baik keluarga penagih akan tercemar di kalangan masyarakat . Diri penagih boleh menjadi beban kepada keluarga kerana terpaksa menghabiskan masa, tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah telah musnah.

merompakdan lain-lain yang dilakuakn oleh penagih –penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. ketenteraman. Kos yang tinggi ditanggung oleh negara atau masyarakat.pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Keadaan seperti ini sudah tentu menggangu keamanan . Perpisahandanpeceraian antara ahli keluarga mungkin berlaku. Akibat Ke Atas Masyarakat Suasana hidup dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian mencuri. termasuklah ketakutan dan kekecewaan yang dialami oleh masyarakat dan mangsa aktiviti-aktiviti jenayah yang dilakukan oleh penagih dan pengedar dadah. hospital dan sebagainya . Ini jelas menunjukkan bahawa golongan yang menghadapi risiko yang tinggi ialah kaum belia yang menjadi harapan nusa dan bangsa Jenis-jenis dadah candu. makamah. Golongan masyarakat yang terbesar terlibat dengan masalah dadah ialah kaum belia yang menjadi tulang belakang pembangunan negara dan bakal pemimpin.Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Akibat Ke Atas Negara Negara dan masyarakat terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. Kos tidak nyata yang menyebabkan kerugian lebih besar yang mana sukar ditentukan jumlahnya dengan tepat. kira-kira 65% adalah terdiri daripada kaum belia yang berumur diantara 20-29 tahun . dari segi kos nyata(tangible)dan kos tidak nyata(intangible). Didapati 40% daripada banduan penjara adalah penagih dadah. Perangkaan yang lalu membuktikan bahawa dari jumlah penagih yang dikesan . heroin dan kodein Opiat  bahan perubatan untuk menidur atau melegakan kesakitan mempunyai potensi yang tinggi . morfin.Rumah tangga akan menjadi porak peranda. kakitangan jabatan penjara . ketertiban peraturan dan undang-undang negara .Kos nyata termasuklah:Kehilangan/kerugian pengurangan daya pengeluaran ekonomi Kos bagi menyediakan kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah Kos bagi menyelenggara program-program pencegahan Kos kerana kerugian akibat daripada aktiviti-aktiviti jenayah yang berkaitan dan Kos bagi meneruskan kegiatan penguatkuasan seperti menambahkan bilangan anggota polis.Perpaduan.

mengubah pandangan visual iaitu susah untuk membezakan yang benar atau tidak Psikotrapik (ATS) methamphetamine.Sebahagian daripada opiat .tetapi mempunyai potensi yang tinggi untuk menyebabkan ketagihan. minyak petrol. MDMA (Methylene Dioxymetham phetamine) dan pil ecstasy (XTC)  adalah dadah yang bertindak kepada otak dan merangsang fizikal gam. thinner. ubat nyamuk. halluceno-genic mushroom. ubat penenang untuk menukarkan sistem saraf pusat lysergic acid. hashish dan marijuana Canabinoid  semua bentuk dadah diperolehi dari pokok genus canabis. diymethyltrp tamine (DMT).seperti candu. amphetamine. marker pen dan lain-lain Inhalant   tidak ditakrifkan sebagai dadah walaubagaimanapun banyak persamaan dengan dadah dari segi kesannya Pengenalan Opiat juga dikenali sebagai narkotik adalah bahan yang digunakan dalam perubatan untuk menidurkan atau melegakan kesakitan. cat cair. kokain freebase dan crack kokain) methaqualone.Lain-lain jenis opiat seperti metadon adalah dadah sintetik/tiruan.morfin. cecair pemetik api. Jenis Opiat . phenlyclidine (PCP) dan ketamine Halusinogen  dadah asli dan sintatik. dietthylamide (LSD).heroin dan kodein diperoleh daripada getah buah popi yang terdapat atau berasal dari negara-negara Timur Tengah dan Asia. THC (Tetra Hydrocannibol) phetamine kokain Stimulan  phetamine kokain (daun koka.kelihatan ganja. paste koka. traquliser dan rohypnol Depresen  bahan perubatan. krim pencuci. spray rambut.

Candu Masak Candu masak merupakan candu yang telah disediakan untuk dihisap.Monkey.O dan Tar.Candu Mentah Candu Mentah juga dikenali sebagai Black Stuff. Ia mempunyai bau kuat.coklat atau keemasan dan mempunyai buih-buih kecil.Candu masak kadang-kadang berupa seperti cerutu yang berwarna hitam. menganjal (elastic) apabila masih segar dan menjadi keras jika terdedah pada udara.Bahan tapisan ini terus dipanaskan sehingga pekat. Morb.candu masak boleh dimakan.ia mengeluarkan getah putih yang bertukar menjadi pekat dan berwarna coklat atau hitam.Ia menjadi keras apabila dibiarkan.Opium Madat.Ia diperoleh melalui proses ringkas melibarkan pencampuran candu mentah dengan air yang kemudiannya dipanaskan dan ditapis untuk mengasingkan kekotoran seperti habuk daun popi.White Powder. Morph.Emsel dan Melter.Tahi candu boleh digunakan semula dengan mencampurkannya dangan air dan can candu mentah ke candu masak. Tahi Candu Tahi candu ialah sisa bakaran atau arang candu masak yang telah dihisap.Dreamer. Morfin Dikenali juga sebagai M.Candu masak berwarna coklat gelap dan berupa seperti tar apabila segar.Morfin ialah sejenis alkaloid yang diperoleh daripada .Bahan ini dinamakan candu mentah.dihisap dengan menggunakan paip atau dengan cara chasing the dragon.Pen Yeh.Cubes.Ia mungkin terdapat dalam bentuk until terbakar ataupun kikisan dari paip candu.apabila buah popi muda ditoreh. White Stuff.

candu mentah. striknin.500 gm walaupun saiz dan berat blok mungkin berbeza-beza dari putih ke coklat gelap dan kebanyakannya mempunyai tanda ‘999’.Dalam bentuk serbuk.kadang-kadang ia mempunyai bau seperti serbuk kopi halus.serbuk atau pil.morfin mentah berwarna putih atau coklat dan berbiji halus.200 gm hingga 1.bes morfin(morphine base) atau morfin sulfat atau morfin hidroklorid.kuinin dan skopolamin seperti yang terdapat dalam Heroin No.Kandungan morfin yang terdapat di dalamnya adalah antara 60%-70% Pil Morfin Pil-pil mengandungi morfin sulfat atau morfin alkolid yang dikeluarkan secara sad kerapkali dipesongkan ke pasaran gelap. Warnanya berbeza-beza dari kelabu pucat ke coklat gelap.Bes heroin kering merupakan pepejal yang boleh dihancurkan dengan tangan untuk menjadi serbuk.Pil-pil ini kecil dan berwarna putih atau coklat pucat Bes Heroin Bes heroin merupakan diasetil morfin sebelum ia diproses menjadi diasetil morfin hidroklorid yang dicampurkan dengan bahan-bahan campuran seperti kafein.Dalam pasaran gelap.Bentuk blok selalunya berukuran 5 cm 3 10 cm 3 15 cm dan beratnya di antara 1.Bentuk ini diperoleh setelah blok morfin mentah dibahagikan atau setelah blok tersebut dihancurkan sejurus sebelum morfin mentah diproses menjadi heroin. Morfin Mentah Morfin mentah didapati dalam bentuk blok atau serbuk.ia kadang-kadang disebut sebagai ‘Heroin no.3.Di tempat-tempat tertentu di Asia Tenggara.Di tampat- .Blok-blok ini pada umumnya mengandungi 70%-90% morfin hidroklorid.1’ Bes Morfin Bes morfin ialah sejenis alkoloid yang diperoleh secara langsung daripada candu.ia selalunya diperoleh sebagai morfin mentah.Bes heroin merupakan heroin yang belum siap dikeluarkan.Ia terdapat dalam bentuk blok.Cara menggunakan morfin adalah dengan menyuntik larutan morfin atau menelan pil-pil morfin.

Tepung.Fun.Heroin jenis ini digunakan dengan cara menyuntik.menghidu.ia terdapat dalam bentuk ketul-ketulan walaupun kadang-kadang ia dihancurkan menjadi serbuk dan mempunyai warna berbezabeza dari coklat muda ke kelabu gelap.Kadangkala terdapat juga sampel-sampel yang mempunyai peratus ketulinan di luar lingkungan ini. Heroin No.3 di antara 30%60%.Mungkin terdapat juga sejumlah kecil bahan-bahan lain seperti striknin.Ketulan Heroin no.Hasil daripada pembersihan yang dijalankan ketika pengeluaran.2’ Heroin No.3 mengandungi diasetil morfin di antara 25%-45%. Brown Sugar.heroin jenis ini mengandungi sedikit kekotoran bahan campuran apabila diniagakan secara haram pada peringkat borong.Heroin no.Kandungan kafein dalam Heroin no.3 juga dikenali sebagai Fit.ia selalunya sudah bercampur dengan bahan-bahan lain seperti laktos apabila dijual kepada penagih.3 dikenali dengan pelbagai nama seperti Hong Kong Rocks.Heroin jenis ini selalunya .Tidak kira di mana ia dikeluarkan.Chinese Heroin dan White Dragon Pearl.menghisap dan chasing the dragon.Cik Putih.3 Di Malaysia.ia dikenali sebagai ‘Heroin no. Bahan campuran utama ialah kafein.tampat tertentu di Asia Tenggara.walaupun kadang-kadang barbiturat dicampurkan ketika proses menghasilkannya.4 berbentuk serbuk halus berwarna putih atau putih kuning dengan kandungan sehingga 98% diasetil morfin hidroklorid.Walau bagaimanapun.kuinin dan skopolamin. 4 Heroin No.Heroin No.Pada umumnya .Barang dan Penang Pink kerana ianya berwarna merah jambu.

Heroin Black Tar Heroin jenis ini terdapat di Amerika Syarikat dan menyerupai tar dari segi warna dan kepekatan Ia mengandungi sehingga 90% diasetil morfin berbanding dengan 2%-6% yang terdapat pada Brown Heroin. Hukuman minima adalah 20 tahun penjara dan 15 kali sebat dan hukuman maksima pula adalah 30 tahun penjara dan 15 kali sebat. hukuman bagi penyalahgunaan dadah jenis ‘Syabu’. Jika melebihi daripada 50 gram akan dikenakan hukuman mati (gantung).Bahan ini berwarna coklat. Pihak kerajaan mengenakan hukuman yang berat. Penggal 27).Apabila ia dicampurkan dengan bahan-bahan lain. Di antaranya ialah:- 1.Ia larut dalam air apabila dipanaskan dan selalunya disuntik atau dihidu oleh penagih. Manakala . LANGKAH-LANGKAH MENGHINDARI DARI PENYALAH GUNAAN DADAH (Ini adalah contoh gambar yang di ambil dari laman google) Terdapat pelbagai langkah untuk menghindari dari kegiatan penyalahgunaan dadah supaya ia berkurang dan kalau boleh di hapuskan sama sekali. Hal ini adalah kerana tanpa pengedar dadah ini sudah tentu penagih akan sukar memperolehi bekalan dadah. Sebagai contoh.mengandungi ketulan-ketulan keras dan mempunyai bau seperti cuka yang kuat.ia kadang-kadang dipanggil sebagai street level heroin. Misalnya di berikan hukuman mati (gantung) bagi pengedar dadah. Begitu juga kepada penagih dadah dikenakan hukuman yang berat. Brown Heroin ‘Brown heroin ialah heroin yang dikeluarkan melalui proses pengeluaran tanpa pembersihan. Kesalahan mengedar dadah Syabu iaitu antara 20 gram hingga 50 gram (di bawah seksyen 3 (a) Akta Penyalahgunaan Dadah.digunakan secara suntikan.

Perlu mewujudkan kerjasama di antara orang awam dan kerajaan. . mengadakan aktiviti-aktiviti seperti ceramah. seminar. pengetahuan serta kefahaman kepada masyarakat terutama golongan remaja tentang bahaya dadah dan kesedaran mereka. Melaksanakan pendidikan untuk mencegah dari penyalahgunaan dadah. pameran dan sebagainya.000. Selain itu. Hal ini bertujuan supaya sentiasa berganding bahu bagi sama-sama membanteras isu penyalahgunaan dadah yang semakin berleluasa terutama di kalangan golongan remaja. Hal ini bertujuan untuk memberi informasi. kawalan kastam yang ketat perlu dilaksanakan.kesalahan bagi memakan dadah Sybu di bawah Seksyen 6 (b) Akta Penyalahgunaan Dadah Penggal 27. kerajaan Brunei telah menubuhkan sebuah rumah pemulihan yang dikenali sebagai Rumah Al-Islah untuk merawat serta memulihkan pemikiran mental serta tingkah laku mereka kepada jalan yang benar serta di redhai Allah. 2. Sebagai contoh.00 atau kedua-duanya sekali. Pihak kerajaan juga telah menubuhkan rumah-rumah pemulihan yang bertujuan untuk memberi rawatan bagi penagih-penagih sama ada dari berbagai peringkat umur. bangsa dan lain-lain. 3. boleh dijatuhka hukuman maksima 10 tahun penjara atau $20. Pihak yang berkenanaan sama ada kerajaan mahupun swasta dalam usaha untuk membanteras isu penyalahgunaan dadah perlu mengadakan pendidikan untuk mencegah. Sebagai contoh. Sebagai contoh. Selain itu. Penubuhan pusat-pusat pemulihan. masyarakat dan pihak kerajaan perlu memata-matai serta bertindak pantas dalam melaporkan kegiatan-kegiatan yang mencurigakan. pihak yang berkenaan boeh mengadakan aktiviti ko-kurikulum seperti perkhemahan motivasi dan sebagainya. Ibu bapa perlu mengawasi dan bertanggungjawab dalam menjaga anak-anak mereka. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful