Menangani Konflik Keluarga Fauwaz Hasbullah ”Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari...

” barangkali ini boleh dijadikan perumpamaan berkaitan masalah dalam sesebuah keluarga. Memang tiada siapa yang menginginkan keluarga yang dibina dengan bahagia akhirnya atau sering berlaku konflik. Sesebuah keluarga itu tidak boleh lari dari dari menghadapi konflik, namun yang paling penting ialah bagaimana sesebuah keluarga itu mengurus konflik yang dihadapi dengan baik demi masa depan keluarga tersebut. Keluarga adalah asas kepada masyarakat dan negara. Institusi kekeluargaan harus ditadbir dengan baik kerana keluarga yang mantap dan stabil dapat menyumbang kepada keharmonian negara. Pelbagai permasalahan sosial seperti perceraian, peningkatan kadar jenayah seksual, kelahiran anak tak sah taraf, penagihan dadah, keruntuhan moral dikalangan remaja adalah diantara berpunca daripada keruntuhan institusi kekeluargaan. Apakah konflik keluarga? Konflik biasanya berlaku apabila terdapat ahli-ahli keluarga yang tidak bersetuju mengenai sesuatu perkara dalam kehidupan mereka. Antaranya ialah siapa yang patut melakukan tugas tertentu, bagaimana sumber digunakan secara bersama, bagaimana keputusan harus dibuat ataupun hilangnya rasa hormat antara satu sama lain di kalangan ahli keluarga tersebut. Perbezaan-perbezaan ini memberi kesan ke atas seluruh atau sebahagian ahli-ahli keluarga. Dalam keluarga, sebarang isu boleh bertukar menjadi konflik. Sebuah keluarga boleh bergaduh mengenai isu yang bersifat tunggal, jelas ataupun yang melibatkan hubungan seperti kuasa, kasih-sayang dan autonomi pasangan. Tidak dapat dinafikan adakalanya ia bermula dengan isu-isu kecil seperti si isteri tidak sediakan air ketika suami balik. Kerana itu Rasullullah amat pentingkan proses pendidikan dalam membentuk sesebuah keluarga terutama melibatkan hubungan antara pasangan;
"Dan terimalah pesanku untuk berbuat kebajikan kepada wanita-wanita kerana mereka itu dijadikan dari tulang rusuk yang paling bengkok iaitu yang paling atas. Jika kamu hendak luruskan nescaya kamu patahkan dia, jika kamu biarkan dia, tetaplah dia bengkok kerana itu terimalah pesanku untuk berbuat baik kepada wanita." (Hadis muttafa'alaihi dari Imam Bukhari).

Kehidupan berkeluarga bererti berinteraksi, berkomunikasi dan berhubung menggunakan tubuh badan, fikiran, emosi dan suara hati. Akal, perasaan dan emosi biasanya menjadi bibit-bibit awal kepada konflik yang merumitkan hubungan kekeluargaan. Akhirnya isu-isu yang kecil menjadikan ahli keluarga "berperang

Berdasarkan kajian terdapat pelbagai punca konflik yang timbul dan meruncing dalam keluarga. mengungkit dan membaling pinggan mangkuk dan periuk belanga. Punca. Ketua Pendaftar Nikah. Suami isteri yang berkongsi kehidupan bertahun-tahun. Kadangkala. malah berpanjangan dari semasa ke semasa jika pasangan terbabit tidak mencapai kata sepakat dan persefahaman. 4. terhadap satu sama lain atau terhadap orang di luar keluarga. bermasam muka dan berbalah. Alwi Parman. Jabatan Agama Islam Selangor (Jais). Seringkali emosi mengatasi rasional.punca ini secara tidak langsung akan memberi kesan kepada institusi keluarga tersebut sama ada dalam jangka masa pendek atau panjang seperti. Pertelingkahan atau konflik rumah tangga semakin menjadi-jadi. sesetengahnya sanggup mengeluarkan perkataan kesat. malah sehingga akhir hayat pasti tidak dapat lari daripada menempuh pelbagai dugaan berumah tangga. 1. Kanak-kanak mahupun orang dewasa mungkin boleh mengalami mimpi buruk. apa lagi jika saling menunjukkan keegoan. Kurangnya kefahaman terhadap tanggungjawab sebagai suami/ayah dan isteri/ ibu dan anak. 7.1.besar" kerana perselisihan faham disebabkan masing-masing menyalahkan satu sama lain di atas kegagalan menguruskan rumah tangga. berkata pertelingkahan berlaku sebagai satu cubaan kepada pasangan terbabit kerana ada dosa dengan Tuhan yang mungkin tidak disedari pasangan terbabit. Kegagalan suami isteri menguruskan masa dengan bijak.perasaan ini mungkin diarahkan kepada anggota keluarga yang terlibat. trauma atau takut bahawa krisis yang baru akan menimpa diri mereka atau keluarga. Pengurusan ekonomi keluarga yang tidak mantap 3. Anggota keluarga yang lain mungkin akan marah kerana ketakutan dan kegelisahan yang mereka alami. Anggota keluarga mungkin akan hilang kepercayaan dan keyakinan dalam diri sendiri ataupun terhadap orang lain. Wujudnya pihak ketiga 6. Di antaranya adalah seperti berikut. 2. perkara kecil terbawa-bawa menjadi kes besar. Campurtangan keluarga 5. maki hamun. Konflik juga merupakan satu ujian atau dugaan dari Allah kepada seseorang atau ahli keluarga. Suami/isteri/ibu bapa mungkin bimbang tentang keselamatan atau kehidupan pasangan atau anak mereka semasa berada jauh dari rumah. 3. Malah. 4. Cerai dan Rujuk. Berlaku keganasan di dalam rumahtangga. Mengabaikan pendidikan agama 2. Dunia .

kecuali mati. Antara perkara yang boleh dilakukan dalam usaha untuk menyelesaikan konflik yang dihadapi ialah. Pulihkan komunikasi. kebajikan mereka sendiri mungkin seakan-akan tidak pasti. segalanya mungkin dalam hidup ini seperti sukar untuk dihadapi 5. sunyi dan kemunrungan. rasa bersalah. Amat penting bagi kita semua kembali menghayati dan menerapkan asasasas agama dalam diri sendiri dan keluarga. .dirasakan seolah tidak selamat lagi. 2. kemarahan.” Oleh yang demikian perlu ada kesungguhan dan keyakinan terhadap Allah dalam usaha untuk menyelesaikan konflik dalam keluarga. tidur dan sebagainya. tabiat makan. 7. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Penghayatan kepada konsep ketuhanan akan membentuk keluarga yang tauhidik dan secara tidak langsung mampu untuk memandu sesebuah keluarga untuk memahami peranan dan fungsi keluarga dalam Islam. Cuba bercakap atau berbincang tentang apa yang sedang berlaku. Mereka mengetahui bahawa sesuatu sedang berlaku dan kenyataan yang pahit lebih mudah dihadapi berbanding dengan kerisauan atau ketakutan yang tidak diketahui. 3. Kemungkinan berlakunya kekacauan emosional. Kanak-kanak juga akan meluahkan perasaan ketidakpastian mereka melalui kenakalan. Masalah komunikasi semakin sulit dan wujudnya halangan dalam perhubungan kerana kesan terhadap kemarahan dan kesedihan akibat konflik telah mempengaruhi ahli keluarga. 6. 1. perubahan sifat yang ketara seperti kemurungan. Sepertimana firma Allah (94: 5-6) ” . Elakkan daripada terlalu emosi bila berkomunikasi.Perlu dielakkan daripada mengeruhkan keadaan seperti menghasut atau menyalahkan satu pihak. Tidak ada perkara yang tidak boleh diselesaikan. bagaimana perasaan ahli keluarga. Cuba cari jalan untuk berkomunikasi dan jangan jadikan ia sebagai satu kebetulan.Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Ini perlu bagi mengelakkkan perasaan terasing. bagaimana masalah keluarga ini boleh diselesaikan. kelakuan yang tidak diduga atau tingkalaku yang tidak wajar dikalangan ahli keluarga yang menghadapi konflik.. adik beradik atau ahli keluarga yang lain. kesedihan. Berkongsilah maklumat dengan anak-anak. Tingkatkan kefahaman dalam mendalami selok belok agama. apa yang diperlukan antara satu sama lain.

jiran. Bergiatlah atau lakukan sesuatu. Memendamkan perasaan boleh memindahkan perasaan kepada tingkahlaku di luar kawalan 7. 8. carilah maklumat dan jangan membiarkan isu-isu kecil bertimbun. walaupun mereka ingin menjaga ibu bapa atau ahli keluarga yang lain yang dalam kesusahan. membina sebuah keluarga yang bahagia merupakan satu perkara yang perlu diberi perhatian yang penting. Berdoalah agar diberi kekuatan dalam menghadapi dugaan ini dan insafilah keatas kesalahan atau dosa-dosa yang pernah dilakukan walaupun kecil. Mereka mungkin mengutarakan kegelisahan berkali-kali sebelum ini dan tiada respon dari anggota keluarga yang lain. cuba dapatkan bantuan. ketegangan akan mengakibatkan pelbagai masalah. Pengaruh . Bincangkan pengalaman anda dengan orang yang anda percayai. Banyakan melakukan amalan-amalan solat sunat. Banyakkan berserah kepada Allah dan akui serta sedar bahawa apa yang berlaku adalah ujian daripada Allah. Bantulah dan sokonglah anggota keluarga mengekalkan peranan mereka. 5. Fahamilah apabila ada anggota keluarga lain tidak dapat memainkan peranan mereka buat seketika dan bercakaplah dengan mereka agar mereka boleh memainkan peranan mereka semula bila telah bersedia. Jangan biarkan kanak-kanak menerima atau memikul tanggungjawab terlalu lama. Cuba hubungi kumpulan sokongan. anggota keluarga lain. Tangani masalah. Pastikan keluarga tidak terlalu terasing dan terlalu terlibat dalam diri sendiri. mediator atau orang tengah. Perlu dapatkan kaunseling. Kebanyakan keluarga mempunyai kebolehan untuk menyelesaikan sesuatu krisis. Dalam mengharungi cabaran semasa. teman. Penting bagi memastikan peranan anggota keluarga yang lain jelas.4. malah makin bertambah dan akan mengakibatkan segalanya lebih buruk daripada yang sebenarnya berlaku 6. Apa sahaja penyebabnya. rakan sekerja. Namun perlu untuk memahami kesan daripada krisis dan menangani kesan tersebut dengan sebaik mungkin. Galakkan anggota keluarga yang bermasalah untuk meluahkan perasaan. Berilah sokongan kepada anggota keluarga yang gelisah dan berilah mereka masa untuk memahami perasaan mereka. Anngota keluarga yang lain perlu melihat masalah yang dihadapi oleh keluarga mereka dengan mencari jalan penyelesaian yang terbaik dan bukan menambahkan lagi konfllik. Faktor ketegangan tidak akan membantu.

. Apa yang yang penting adalah pengukuhan aqidah diri. tentunya setiap ahli keluarga mampu memainkan peranan yang terbaik dalam menangani konflik dalam keluarga dan seterusnya membina sebuah keluarga sakinah wa rahmah. apabila sesebuah keluarga itu diasaskan dengan didikan agama yang kukuh. penyemaian benih-benih didikan agama amat kritikal .persekitaran yang pelbagai ini boleh mewujudkan konflik dalam sesebuah keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful