Volume 5, Issue 10

Mars 11 , 2013

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

S PEC IAL POINTS OF IN TERES T:   Slavic Crimes against Albanians No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

KRIMET SLLAVOMAQEDONASE NDAJ SHQIPTAREVE SJELLE NGA EKELEJD GURABARDHI (Fq.5)
SJELLE NGA EKELEJD GURABARDHI KRIMET SLLAVOMAQEDONASE NDAJ SHQIPTAREVE Shkup, Banorët e fshatit Luboten që janë arrestuar nga policia maqedonase janë rrahur brutalisht, si në punktet e policisë, gjithashtu edhe në stacionet e shumta policore të Shkupit. Rrëfimet e tyre dëshmojnë se pjesëtarët e policisë kanë thyer të gjitha konventat ndërkombëtare që garantojnë mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të njeriut. Më se 100 të rinjë të këtij fshati janë mbajtur më tepër se 24 orë në stacionet e policisë, ku ndaj tyre është ushtruar një dhunë e pakontrolluar, me çrast të gjithë kanë marrë lëndime të rënda trupore. Jahi Fazliu (30) është njëri prej atyre që arriti t'i shpëtojë vdekjes nga torturat e policisë. Familja e tij që numëron 28 anëtarë, së bashku me disa familje tjera të fshatit, atë ditë rreth orës 11 kishin vendosur të evakuohen nga fshati. "Derisa sa gjendeshim në bodrum, erdhi fqiu ynë Qamuran Rexhepi i cili na tregoi se policia ia kishte djegur shtëpinë, ndërsa për babain e tij tha se po mundohet ta shuan zjarrin. Ai kishte parë policët të ishin afruar 100 metra nga shtëpitë tona dhe na këshilloi që të largohemi"- tregon Jahiu. Ai së bashku me 60 banorë tjerë të fshatit është nisur për t'i shpëtuar ndonjë masakri që do të mund ta bënin forcat e policisë. "Sapo dolëm prej shtëpisë, pamë rrezikun që na kanosej nga granatimet dhe të shtënat nga armët automatike. Djalin 5 muajsh e kisha në duar, dhe beso se mu mbush mendja ta hedh diku në rrugë"-tregon me lot në sy Jahiu. Në këtë grup të fshatarëve që po niseshin drejt një rruge për t'i shpëtuar granatimeve, kishte shumë fëmijë, pleq, gra gratë dhë fëmijët ta shohin kufomën e tij. Foshnja ime filloi të qajë, qanin edhe fëmijët tjerë. Piskamat e grave nuk mundnim t'i ndërprejmë. Me të arritur te vendi i quajtur Buzallëk, pata mundësi t'i jap foshnjes sime pak qumësht, vetëm me qëllim që të ndalej vaji i saj" - tregon ai.

I N S I D E T H I S I S S U E :

Krime Greva Cafo Boga, Mimoza Agalliu

Faqe 1-5 Faqe 1-11 Faqe 2-3, 4-5

E ndanë nënën nga biri i vetëm Kolona e njerëzve ka vazhduar udhëtimin drejt vendit të quajtur Kodra e Zaimit. Aty ishin stacionuar pjesëtarët e policisë maqedonase, të cilët kanë filluar me maltretimin e banorëve të fshatit. "Ata filluan t'i ndajnë burrat prej grave. Foshnja qante, ndërsa policët më urdhëruan ta lëshoj atë se përndryshme do të na vrasin të dyve. Dy vajzat tjera, njëra 5 dhe tjetra 7 vjeçare filluan të qanin duke bërtitur babi, babi" thotë Jahiu, i cili nuk mund t'i mbante lotët. Edhe Ilmi Ismaili, i cili prej fshatit Luboten kishte Shqiptaret ne Maqedoni bartur në shpinë nënën e tij të paralizuar, tregon për momentin kur policët e kanë detyruar të ndahet nga gruaja dhe fëmijët. shtatzane, si dhe shumë të rinjë të fshatit, "Tre kilometra e mbaja nënën në shpinë. Kur të cilët po iknin nga frika se mos ekzearritëm te Kodra e Zaimit, policët më detyrukutohen nga policët që kishin hyrë në an të ndahesha prej familjes. E lashë nënën në fshat. tokë, mirëpo dy vajzat e mia nuk ma lëshonin dorën. Në atë moment ndërhynë policët të "Kur ramë te përroi i fshatit, pamë trupin e cilët si të jenë lodra, mi larguan fëmijët duke i pajetë të haxhi Dalip Muratit të cilit i shtrirë për toke. Ata filluan të qajnë, qante kishin dalë zorrët e barkut jashtë. Disa të edhe gruaja, qanin të gjithë"- tregon Ilmiu. tjerë po tentonin ta mbulonin trupin e tij Në këtë grup të banorëve ka qenë edhe 20 me dhe, ndërsa ne të tjerët nuk i lejonim vjeçari Remzi Beqiri. "Nëna nuk më lëshonte

DR.MOIKOM ZEQO, MEHMET ALIU, SHQIPTARI I EGJIPTIT Fq.11
DR.MOIKOM ZEQO: MEHMET ALIU, SHQIPTARI I EGJIPTIT - (Shënime për “Mehmet Ali Pasha, kapedani shqiptar që ja ktheu dinjitetin Egjiptit” nga Shyqri Nimani, Prishtinë 2012) - Dijetari frëng Andrea Morua (Morois) ka shkruar se personalitetet në histori tipologjizohen jo aq nga ngjarjet konkrete se sa nga konceptualiteti i këtyre ngjarjeve. Sipas tij, Gjergj Washingtoni ose Abraham Linkolni krijuan një vend të ri, SHBAnë në një pikë nistore, kurse Mehmet Aliu i Egjiptit ringjalli një shtet me qytetërim shumë të vjetër, pra e ribëri atë që ishte dikur duke e europianizuar. Pra është shtetar i madh i llojit tjetër. Jules Verne (1828-1905) në librin e tij “Aventurat mahnitëse të Mjeshtër Antigerit” përshkruan Egjiptin e Mehmet Aliut. Gerard de Nerval (1808-1855) në veprën “Udhëtim në Orient” ka përshkrime të gjalla për pallatin e Mehmet Aliut. Këto shkrime (të panjohura për shqiptarët deri më sot) janë një lloj parathënie për të folur për këtë subjekt tashmë në terrenin shqiptar. Pra për një libër të plotë në shqip të prof. Shyqyri Nimanit. Shyqri Nimani është një personalitet sui generis kulturologjik - gjë jo shumë e shpeshtë tek shqiptarët. Po ai është! Prof.Shyqyri Nimani, autori i librit: "Mehmet Ali Pasha, kapedani shqiptar që ja ktheu dinjitetin Egjiptit" Profili i tij shumërrafshësh të grish, të çudit, të imponon respekt të plotë. Piktor, mjeshtër i hollë i dizanjit artistik është edhe poet, përkthyes i haikave japoneze dhe poet amerikan Carl Sadbergut, studiues i Onufrit gjenial dhe heraldikës mesjetare, historian i përkorë arti

Raimonda Moisiu, Faqe Silvana Berki, Vull- 5-7 9, 12 net Mato,
Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19 Faqe 28

Vasil Tabaku, Cezar Ndreu,

Adresa Anetaresimi

P a g e

2

O u r

W o r d s

Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga
Serbia,” a Serbian nationalist and colonialist concept. It was conceived in the 19th century as an expansionist ideology and was first laid out by the Serbian government official Ilija Garasanin in 1844. The concept of “Velika Serbia” (Greater Serbia) envisioned the expanding of Serbia to include all the lands of the The contradictory western half of the Balkans (Bosnia and dynamics can be Herzegovina, Montenegro, Kosova, preexplained by how sent Macedonia, and most of Croatia). The much importance Albania has placed on term Greater Serbia is an attempt to exEU perspective that grooving number of pand Serbia’s borders beyond Serbianpeople are willing for forgo the national populated territory, whereas Greater idea for the sake of EU membership, while Albania essentially means an Albanian Kosovar Albanians disappointed with their national homeland, encompassing the progress see the unification as the best historically Albanian-populated territory solution. Nonetheless, the number of to the present day. The concept of Greater political parties in Kosova and in Albania Albania does not encroach on the lands of that support the creation of “Greater other nations as Greater Serbia does, but Albania” is growing. The term “Greater because the two terms are sometimes used Albania” was originally coined by Serbia analogically, Albanians do not like to use as a counterbalance to their term “Greater the term Greater Albania. Koco Danaj, an Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga Albanian political analyst and publicist, calls it “Natural Albania” an idea that is ‘in harmony with the new regional and international reality and the new reality of the Albanian nation” (Danaj, 2009, p. 90). In his book A Platform for Natural Albania, Mr. Danaj argues that Albanians have not yet achieved their historical and legal rights and the objectives set by the Albanian League of Prizren to live united as one nation under one flag. He calls the Albanian issue in the Balkans an “unfinished business” (Danaj, 2009, p. 95). When Albanians declared their independence in 1912, they included the territories of the four Albanian vilayets of the Ottoman Empire. However, the Ambassador’s London Conference in July 1913 divided the Albanian lands into five parts, recognizing only one part as an independent Albania, which I would call it “Little Albania.” Albanians and their leaders, in and out of Albania proper, have never recognized the London Conference of 1913; Albanians and their leaders have recognized only their declaration of independence of 1912. Danaj calls on the “Big Powers” to continue the momentum of rectifying their past mistakes in the Balkans and to recognize the regional political reality. He argues there is a need for another international Conference, London 2, to correct the mistakes of London 1, vis-a-vis the Albanian nation (Danaj, 2009). Perhaps Mr. Danaj is right; at this juncture, those who want to have stability in the Balkans should say enough is enough – no more “Little Albania” or “Greater Albania,” let it be just one Albania, the natural Albania. Natural Albania sounds normal, authentic, and harmonious, so why reject the idea? After all, anything that is natural is meant to be better than anything artificial. The artificial former Yugoslavia and its ultimate demise serve as a case in point. Moreover, ever since the French Revolution, the nation-state based upon the

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
No one remembers why they died and yet no one does anything…. Where are the laws of UN for mass killings in the balkans???

Will Shkodra in Albania flood again? Dead at the hands of current dictator of Albania!!!

After 1997 every Albanian has them in many places in the Balkans

Populli Shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete, Ismail Kadare (vijon)
pjelle e natyrshme e mendesise se tyre te hapur e miqesore ndaj te huajve, ndaj mikut, bashke me tolerancen fetare, tolerance e thelle, e vertete, e papudrosur nga kurrfare konformizmi, jane, ashtu siç u tha me lart, cilesi te tjera themelore, qe deshmojne nje nivel qyteterimi te ketij populli kaq te sulmuar per te kunderten. Per fat te keq, ashtu si te gjithe popujt, shqiptaret kane cenet dhe veset e tyre, po aq te forta, ndoshta sa virtytet, po ajmè, me spektakolare se ato. Ndryshe nga hebrenjte e disa popuj te tjere, qe jane solidare e te lidhur me njeri – tjetrin, shqiptaret mezi ç’presin rastin per t’u perçare. Natyra e tyre tejet individualiste eshte xehe e pafundme per te pjelle egoizmin, ambicjen smiren e etjen per karriere. Kendej rrjedh vaniteti, kapardisja e neveritshme e sedra e semure. Keto cilesi te natyres njerezore, qe ndeshen kudo, behen veçanerisht te rrezikshme te shqiptaret, per shkak te tradites se shkurter te jetes nen nje shtet shqiptar. Prej tyre rrjedh nje keqkuptim tragjik per lirine dhe per shtetin. Pa u pajtuar dot me ate ligj themelor qe lirine e njeriut te veçuar e ve detyrimisht ne raport me lirine e te tjereve, shqiptari shpesh e ka te veshtire te kutoje se liria njerezore, ndryshe nga liria absolute e kafsheve eshte madheshtore, pikerisht, ngaqe eshte e veshtire, domethene e kufizuar nga ligji. Ketej vijne keqkuptimet per demokracine, per vete shtetin dhe ngrehinat e tij. Koncepti i gjymte per shtetin, zbehja e tij perpara terheqjes fisnore apo klanike çon disa here ne konceptin po aq te gjymte per kombin, kur krahinarizohet kthehet ne rival te kombit. Kjo eshte kushtezuar, me sa duket, nga jetesa shumeshekullore nen perandorine osmane, pra nen nje shtet qe nuk ishte i tyre, rrjedhimisht ndaj te cilit s’mund te kishin as nderim e as dhembshuri. Periudha e Pavaresise, ajo e Republikes ne fillim e pastaj ajo e Mbreterise ishte relativisht e shkurter, kurse gjate sundimit te eger komunist koncepti i shtetit u zbeh perseri nen peshen e diçkaje te parrokshme, te huaj e, ne fund te fundit, te shpelare prej çdo ngjyrimi kombetar, qe ishte partia komuniste. Sado paradoksale te duket, ishte diktatura komuniste qe i dha goditjen me te pabese shtetit shqiptar. Nje shtet, sado i rrepte, sado i zymte, sado me ngjyrim politik komunist, do te ishte me i pranueshem e per diçka do t’i hynte ne pune Shqiperise, se sa ajo moluske e squllet, pa trajte e pa peshe qe ishte shteti shqiptar. Partia komuniste, e obseduar per te mos e ndare pushtetin me kurrkend, ishte xheloze, madje, edhe ndaj vete shteti te vet. Parulla “partia mbi te gjitha” perseritej dite e nate kudo, si ne ankth. Me te gjitha menyrat jepej te kuptohej se institucionet stheterore: parlamenti, ministrat, madje ligjet themelore te shtetit, duke perfshire edhe kushtetuten, nuk kishin asnje vlere perpara autoritetit te partise. Fjala “shtet”, madje dhe fjala “komb” zevendesohej kudo me fjalen “popull”. Keshtu kishim “ushtri popullore” e jo kombetare, kuvend popullor, teater popullor etj. Keshtu ne menyre te perditshme,

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
përfaqësuese të mbarë Rilindjes Kombëtare është poema “Mori Shqypni” e Pashko Vasës. Me një pasuri figurash poetike, me një patos romantik atdhetar dhe me një gjuhë të rrjedhshme, autori synon të ngrejë peshë zemrat e bashkatdhetarëve në luftë për lirinë e atdheut. Ai e fillon poemën e vet duke kundërvënë mjerimin e atëhershëm të Shqipërisë me madhështinë e saj të dikurshme. Shqipëria, këndon poeti, dikur zonjë e nderuar, nënë trimash të dëgjuar, të cilët në të kaluarën i kallnin tmerrin armikut, tani ishte e shtrirë përdhe si një lis i lartë, gjithkush e shkelte me këmbë trupin e saj dhe askush nuk e thoshte një fjalë të ëmbël për të. Pse ndodhte kjo? Kjo ndodhte, theksonte autori, jo se shqiptarët e kishin humbur trimërinë dhe atdhedashurinë e dikurshme, por se ishin të përçarë nga institucionet fetare, se ishin të ndarë nga krerët në njëqind “çeta” dhe, si rrjedhim, në vend që të bashkoheshin kundër armiqve, luftonin kundër njëri -tjetrit. Pas tablosë dramatike, fillon shpërthimi epik i poetit atdhetar, i cili i fton shqiptarët të lënë mënjanë fetë, të bashkohen të gjithë si vëllezër, të lidhen të gjithë në një besë, të rrëmbejnë të gjithë armët dhe “Para se të humbasë kështu Shqipnia / Me pushkë në dorë le të vdesë trimnia”. Poema arrin pikën e vet kulmore kur autori lëshon thirrjen për të mbrojtur me çdo kusht tokën shqiptare: “Asht toka jonë, t’parët na e kanë lanë / Kush mos e preki! Të vdesim të tanë! / Të vdesim si burrat qi diqen motit”. Këtë kalim nga nota heroike për të kalurën në gjëmën elegjiake për të tashmen, e përdorën edhe autorë të tjerë të këtyre viteve, si Thimi Mitkoja, Naim Frashëri dhe Nikolla Çako, pasi u jepte dorë që të ndiznin me patos atdhetar zemrat e bashkatdhetarëve në luftën për çështjen e madhe të Shqipërisë. Të gjithë krijuesit letrarë të periudhës së Lidhjes së Prizrenit janë krenarë për të kaluarën e shqiptarëve, e cila zë fill me pellazgët parahistorikë, ata krenohen për figurat e mëdha që kanë hyrë në historinë e njerëzimit, si Aleksandri i Maqedonisë, Pirroja i Epirit, sidomos Skënderbeu (që, siç theksonte Naim Frashëri, i dha “dërmën” Perandorisë Turke) ose Marko Boçari (që, siç shprehej Nikolla Çako, fitoi kundër “skllavërisë” osmane). Nëpërmjet këtyre evokimeve ata i përgjigjeshin në të njëjtën kohë atij opinioni konservator evropian, që e paraqiste kombin shqiptar si një popull pa histori. Madje, si poetë, ata reagonin më me pasion sesa si prozatorë, duke arritur deri në atë shkallë sa lashtësinë e Shqipërisë dhe të shqiptarëve nuk e shprehnin me argumente historike, por me hiperbola letrare (për Naimin Shqipëria ka qenë gjallë që kur u krijua bota, për Mitkon shqiptarët kanë lindur para se të formohej hëna). Ashtu si Pashko Vasa, edhe poetët e tjerë e përshkruajnë gjendjen e Shqipërisë së atyre viteve me ngjyrat më të errëta. Ata kanë pika takimi edhe kur trajtojnë detyrat që shtroheshin para vendit. Ç’na duhet trimëria, theksonte Naimi, në qoftë se prej saj nuk fiton gjë Shqipëria? Madje, vijonte ai, sot Shqipëria ka nevojë jo vetëm për trimërinë e bijve të saj, por edhe për diturinë e tyre e në mënyrë të veçantë për lëvrimin e gjuhës amtare. Në një thirrje të vargëzuar Thimi Mitkoja u kujtonte bashkatdhetarëve se për të shpëtuar nga sundimi i huaj dhe për ta ndritur kombin e tyre, duhej të luftonin për tri çështje: për lirinë, për vetëligjësinë (autonominë) dhe për shkrimin e gjuhës shqipe, përveç detyrës që ishte në rend të ditës - mbrojtja e trojeve shqiptare. Madje, të pushtuar nga patosi atdhetar, shpeshherë ata shkuan më larg se kërkesat që përmbante programi politik i Lidhjes së Prizrenit. Në shumicën e rasteve ata u bënë thirrje vëllezërve të tyre jo aq për “vetëligjësi”, sesa për “zbimin e Turqisë” dhe “lirinë e Shqipërisë”, si në kohën e Skënderbeut. Karakteristikë tjetër e përbashkët e poetëve të këtyre viteve ishte optimizmi për të ardhmen e atdheut. Ashtu si në shkrimet politike, edhe në krijimet letrare autorët ishin të bindur se, me djem trima si ata që luftuan në Guci dhe me udhëheqës të ndritur si Abdyl Frashëri me shokë, Shqipëria e robëruar dhe e prapambetur do ta fitonte një ditë lirinë e humbur e do të hynte shpejt në rrugën e qytetërimit. Në një poezi greqisht, një poet anomin e shprehte optimizmin e vet për luftën e mëtejshme të shqiptarëve me këto katër vargje: “Sa kohë jetojnë bijtë e Gjergjit të Madh / në Shqipëri, / Sa kohë që ata kanë moshën rinore / dhe shquhen për trimëri, / Sapo të vijë pranvera dhe tërfili / të mbijë përsëri, / Karejfili? i shqiptarit do të ushtojë / prapë për liri!”. Pas dorëzimit të Ulqinit forcat politike shqiptare dhe veçanërisht Lidhja Shqiptare e Prizrenit e përqendruan vëmendjen në dy çështje kryesore: në atë të pretendimeve greke ndaj Çamërisë dhe në problemin e të drejtave autonomiste të Shqipërisë. Në këtë periudhë u rrit më tej vendosmëria e shqiptarëve për të mos i lëshuar Greqisë asnjë pëllëmbë tokë të Çamërisë. Të gjitha forcat atdhetare kishin qëndrim të njëjtë për këtë çështje, vijuan të kërkonin që Protokolli nr.13 të korrigjohej në mënyrë të tillë që Greqia të kënaqej jo me vise shqiptare, por me troje greke në Thesali. Edhe Porta e Lartë, duke qenë e bindur se përdorimi i dhunës për t’i detyruar shqiptarët të hiqnin dorë nga Çamëria do të shkaktonte një kryengritje të re, me përmasa të mëdha në Shqipëri, po kundërshtonte zbatimin me forcë të këtij vendimi. Stambolli u përpoq të përfitonte nga zvarritja e çështjes së Çamërisë për të marrë masat për rivendosjen e autoritetit të tij të tronditur në Shqipëri dhe për të shtypur lëvizjen autonomiste. Megjithëse krahu i moderuar i Lidhjes Shqiptare hoqi dorë 7. LUFTA PËR REALIZIMIN E nga lufta për autonominë e Shqipërisë, AUTONOMISË atdhetarët radikalë e vazhduan atë më DHE SHTYPJA E LIDHJES SË me forcë pas ngjarjeve të Ulqinit. Në një PRIZRENIT mbledhje të veçantë që u mbajt në PrizKryengritja e armatosur dhe ren në nëntor, në të cilën mori pjesë edhe formimi i qeverisë së Abdyl Frashëri, u vendos që ky (Abdyl përkohshme (dhjetor 1880-janar Frashëri) të nisej për në Stamboll për t’i 1881) paraqitur edhe njëherë Portës së Lartë

Shkrime nga Afrim Krasniqi (vijon)
Krasniqi: PD e PPSH ishin bashkë kundër grevës së studentëve më 1991 Kush ishte arsyeja që çoi në organizimin e grevës së urisë së studentëve? Çfarë ka mbetur nga greva studentore dhe kujtimet e saj? më shumë parti? Jo kërkonin Shqipërinë si gjithë Evropa, kërkonin integrim dhe zhvillim, kërkonin universitet jopartiak dhe vota të fshehta e të lira. Me trishtim duhet thënë se pas 22 vitesh asnjëra prej tyre nuk është arritur. Kemi shumë parti, shumë qeveri, shumë deputetë, shumë ministra, shumë fjalime, por bilanci konkret është se Shqipëria ende nuk është pjesë integrale e Evropës, integrimi ka mbetur premtim i pambajtur, vota ende nuk numërohet, universiteti është po aq partiak sa atëherë, gjendja ekonomike është në shifra alarmante. Këto janë dështime jo të studentëve, jo të lëvizjes studentore, por të atyre që përfituan nga revolucioni për të marrë frytet e saj për veten, familjet e miqtë, pra për ata politikanë që deshën të zëvendësojnë regjimin e vjetër me regjimin e ri ku vetë drejtojnë, byronë e vjetër me byronë e re ku vetë drejtojnë, pra bustet e vjetra me bustet e reja për vetveten. Ndaj sot në Shqipëri nuk ka një rrugë me emrin e Lëvizjes Studentore por ka një bulevard me emrin e kryeministrit, sot 8 dhjetori nuk përkujtohet më si dita kur studentët ndryshuan sistemin, por si dita kur kryeministri hapi llogari në facebook! Mjafton kjo për të kuptuar deformimin e madh që ka ndodhur mbi projektin qytetar, moral dhe rinor të dhjetorit 90 dhe shkurtit 1991. Intervistë me Afrim Krasniqin, ish student pjesëmarrës në themelimin e PD 1990 dhe në grevën e urisë 18-20 shkurt 1991 Oferta (a)morale e pushtetit - Nga Afrim Krasniqi Partia më e madhe e qeverisë, PD, e ka shprehur synimin e saj për një mandat të tretë, me çdo kusht dhe mjet, pa dilema dhe pa droje morale apo etike. Më 2009 ajo zgjodhi LSI si partner kryesor për të krijuar dhe mbetur në qeveri, më 2011 ajo zgjodhi Partinë Komuniste ai aleate për të fituar Bashkinë e Tiranës dhe tani, kur tetë vitet e pushtetit janë në ikje dhe bilanc negativ, po kërkon skema të reja a(morale) për të mbetur në pushtet. Dy ditët e fundit tre deputetë të PD, një nga të cilët është eksponent kryesor në ekipin drejtues të saj, mbështetën në media idenë e një koalicioni të madh paszgjedhor midis Partisë Demokratike dhe Partisë Socialiste. Alibia mbetet e njëjtë si më 2009: për hir të interesave të qytetarëve dhe të vendit. ndarjes mes tyre të lejeve të ndërtimit për pallatet e reja në sheshin “Skënderbej”, në amnistimin e politikanëve përgjegjës për ngjarjet e vitit 1991, 1997 si dhe në amnistinë e fundit për të mbyllur përgjithmonë hetimet për politikanët e përfshirë në tragjedinë e Gërdecit dhe në ngjarjet e 21 janarit.

Në 22 vite PS ka qëndruar 10 vjet në pushtet, nga të cilët shtatë vite i përkasin dy kryeministrave të së majtës që bëjnë pjesë në koalicionin e sotëm të qeverisë, Nano e Meta. Tre ministra aktualë të së djathtës kanë qenë ministra apo funksionarë të lartë në rang ministror Që në Shqipëri të ketë bashkëqeverisje edhe gjatë qeverisjes së majtë, siç të tjerë midis PD e PS jemi mësuar disa herë gjatë politikanë mbijetuan përmes sponsorizimit tranzicionit. më 1991 dy palët krijuan qeveri indirekt të së majtës. P.sh, zonja Topalli ishte të përbashkët, më 1992 qeveria teknike ishte zv/kryetare parlamenti gjatë viteve 1997-2005 fryt i përbashkët, me 1997 dy palët përsëri e zgjedhur nga shumica socialiste në konkurrisollën në jetë koalicionin e madh, më 1998 min e saj me Pjeter Arbrorin. Një nga deputetet perëndimi dhe Kosova imponuan disa muaj më aktivë sot e nisi karrierën si zyrtare e lartë paqe, më 2002 dy palët patën 6-7 muaj politike e kryeministrit Majko më 1998, siç mjalti në bashkëqeverisje, më 2008 dy palët pjesa më radikale e grupit parlamentar i përket ndryshuan së bashku kushtetutën dhe siskarrierave personale e familjare të mesme ose temin politik. Kanë qenë së bashku sa herë të larta gjatë regjimit komunist. Në koalicionin bëhet fjalë për interesa politike të ditës, qeverisës bëjnë pjesë edhe parti si PAA, të cilat gjatë hartimit dhe miratimit të Kodeve drejtohen nga deputetë të ish Partisë së Punës, Zgjedhore, gjatë ndarjes së vendeve në figura historike të së majtës, madje me lidhje të KKRT apo në Bankën e Shqipërisë, gjatë forta edhe me sistemin e kaluar. Në diplo-

P a g e

4

O u r

W o r d s

Lugina "Titanik" që po fundoset në shekullin e 21-të nga YLBER ALIU (vijon)
SHLYERJA E TYRE NGA REGJISTRAT STATISTIKOR TË POPULLËSIS. shqipëtarë në Univerzitetet shhtetërore apo edhe në ato jashtë shtetit. Nuk brengoset as edhe për numrin e madhë të tyre që me vite presin punësim Sërbia poashtu nuk brengoset edhe për në vendlindjen e tyre me shpresë për ti maternitetin e mbyllur që nga viti kontribuar vendëlindjes. 1987,edhe pse janë bërë me dhjetra Sërbia nuk brengoset për papunësin e mbi iniciativa për rihapjen e tij . Ky veprim 80% /përqindje afrikane /të pjesëtarëve paraqet element gjenocidial kur dikush e shqiptarë, bile edhe nga ky Regjistër pengon lindjen e një komuniteti tjetër shumë lehtë bënë shlyerjen e të papunapo thjeshtë përtrirjen e tij. ësuarëve.Më erdhi në mendje një shamatë Shteti sërbë nuk brengoset për studentët që ishte krijuar në këte Ent kur punëtori e diplomuar e që tani gati një dekadë nuk përgjegjës e kishte shlyer një shqipëtar mundë të i nostrifikojnë diplomat e tyre nga evidenca edhe pse i shkreti kishte bërë dhe pastaj të kërkojnë punësim. 38 vite evidencë të pandërprerë në pritje të Shteti sërbë nuk brengoset se me dekada punës të cilën kurrë nuk do ta gjente. Në nuk e kishte financuar as edhe për një pyetjen se pse e bënte shamatën kur është cent arsimimin superior të të rinjëve punë koti. U përgjegjë: “Nuk e lejojë të bëjë shlyerjen e shenimeve për shpresën time, këto janë shenime se shpresa ime nuk kishte vdekur kurrë”.Është diku Hamleti gjallë, të frymëzohet nga ky hallexhi për filozofinë e tij “Të rroj apo mos të rroj”. I. Kush janë të shlyerit/apo të huaj në vendin stërgjyshor/. II.Kush janë të dukshëmit e padukshëm III.Kush janë azilantët e rremë që manipulohet sot me shqipëtarët dhe Europën. I.Të shlyerit sipas vendbanime nga fshatrat e përfshira në ZONËN E SIGURISË TOKSORE I.a HARTA E ZONËS SË SIGURISË TOKËSORE PËR PRESHEVË VENDBANIMET E PËRFSHIRA NË ZONËN TOKËSORE TË SIGURISË 1) Miratoca pjesërisht ishte e përfshirë në Zonën e sigurisë. Shenim : Nga gjithsejt 15.092 banor sipas regjistrimit të vitit 2002 në Zonën Toksore të Sigurisë e shpallur me Marrëveshtjen e Kumanovës dhe e suprimiar nga Sekretari i NATO-së lordi Xhorxh Robertson ,zonën e braktisën 4.776 banorë , si pasojë e kthimit të Forcave të ushtrisë jugosllave dhe zavendësimi i tyre me forcat e Xhandermërisë njënacionale sërbe.

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

Mitet tek popujt dhe besimi Nga Kujtim Stojku nga Kujtim Stojku (vijon)
Itali dhe themeloi Romën. Ndryshe përshkruhen kërkimet dhe udhëtimet. Tregime të tjera që ndoshta përfshijnë udhëtime biblike nga profeti Hebre Moisiu i cili udhëhoqi popullin e tij për 40 vjet në shkretëtirë, dhe nga tregimet Keltike deri tek mbreti Artur. Shumë tregime të heronjëve të famshëm që kthehen në shtëpi është historia e Odiseut në Greqinë e lashtë që tregohet nga Homeri. Kur fillon historia Odiseu që ka qenë afërsisht 20 vjet në luftën e Trojës dhe gjatë kthimit e mban nimfa Kalipso. Kur kthehet në mbretërinë e tij në Itakë, mëtonjësit duan të martohen me gruan e tij Penelopën dhe përditë i përlajnë pronat e tij dhe komplotonin kundër birit të tij. Zeusi e ndjek Kalipsonë dhe e lë Odiseun të ikë e të kthehet në shtëpi, por zoti Poseidon është i zemruar me Odiseun dhe ka vendosur që ta vrasë atë. Në rrjedhën e udhëtimeve të tij, Odiseut i është fundosur anija por kapet rob nag Kalipsoja. Dhe afërsisht sa nuk e përlajnë përbindëshat, por që të gjithë shokët i vriten. Kur ai më së fundi kthehet në Itakë, trokë dhe pa aleatë ai duhet të shkatërrojë komplotistët, adhuruesit e Penelopës të cilët i shkatërroi me sukses. Dhe natyrisht ai ishte një sukses brilant. Praktikat universale humane kanë bërë që mitet të shfaqen qysh herët, dhe kjo do të thotë se me to populli interperton botën natyrore dhe shoqërinë në të cilën jetojmë. Kështu që mitet kanë qenë dominante në mënyrën e reflektimit human për një pjesë më të madhe të historisë njeryore. Mendimtarët Grek të shek 6 para Krishtit pohjnë se ishte i pari popull që dinte pyetjet me vlerë nga bërja e miteve. Në shekujt në vazhdim racionalizmi paraqitet nga këto grekë dhe Montezuma, besimi në një zot të vetëm, nga Judaizmi, Kristianizmi dhe Islamizmi ku që të gjithë këto kanë mite. Në disa kultura Aziatike dhe Afrikane megjithë historitë e tyre tradicionale mbajnë pushtetin e tyre dhe bëhen elementë të rëndësishëm të sistemeve religjoze. Dhe disa kultura në botën moderne pohojnë një vështrim të gjërë bazuar në fillim mbi mitet. Këto kultura përfshijnë Amerikanët vendas dhe Aborigenët e Australisë dhe Zelandës së re. Në etapat e hershme të civilizimit Grek dhe sikurse në kulturat e tjera antike e vërteta e miteve është pohuar. Fjala Greke Mithos në anglisht do të thotë myth dhe është përdorur për të përshkruar ndonjë trgim. Autorët e hershëm Grek të cilët u pajtuan me këtë term nuk kanë ndonjë dallim ndërmjet tregimeve që ishin historike ose faktike, dhe ato që nuk ishin. Në shek e 6 pas Krishtit sado që mendimtarët Grek fillojnë të kërkojnë tregimet nag kultura e tyre nag kultura e tyre tradicionale, dhe fjala mythos do të thotë tregim i pa besueshëm. Filozofi Grek Ksenofoni argumentonte se shumë nga sjelljet e Hemorit dhe të Hesoidit u

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla (vijon)
MENDIMET E ARISTIDHIT RRETH ÇËSHTJES SHQIPTARE triakanën e Konstandinopojës, i cili ka marrë bashkë me sulltan Mehmetin “i pathyeshmi”, pushtet mbi ortodoksët e tfytyrat e tyre të egra, në krishterë të ish perandorisë bizantine dhe të cilat mund të dallojmë luftëtarët nuk don në asnjë mënyrë të humbasë arvanitas të epokës së tij. I famshmi “delet” e tija (siç quanin të klerikët Shën Mërkuri e Protatosit në Amlin e besimtarët) përkundrazi don t’a shtojë. Shenjtë, sigurisht që është frymëzuar Ndihmës në përpjekjet e Patriakanës vijnë nga legjendari Mërkur Bua, i cili pati arhondë të pasur, të cilët kryesisht banojnë shkëlqyer jo vetëm në Greqi, por në të në Fanar të Kostandinopojës. Është një gjithë Europën me luftërat dhe fitoret e lagje ku banojnë kryesisht njerëzit e fjalës tij. (kulturës) dhe ortodoksë të pasur, të cilët Në të njëjtën fushë të nga njëra anë ndihmojnë Patriakanën dhe agjiografisë është edhe i famshmi nga ana tjetër i shërbejnë sulltanit si Onufri me karakteret dhe ngjyrat e tij funksionarë, ministra, Dragumanë akoma të pakrahasueshme dhe të dhe prijës të trevave rreth Danupit të papërsëritshme dhe sidomos në të Moldovllahis, ku klasa sunduese përbëhet kuqen që vë vulën e tij në një epokë të nga shqiptarë. Prijës i Moldovllahias, pra, tërë. Në fushën e himnografisë dhe të me bekimin e Patrikut dhe përkrahjen e muzikës kishtare kemi figurën e madhe vezirëve, të cilët mjaft prej tyre janë të Gjon Kukuzelit, i cili vulos gjithash- shqiptarë (Qyprulidet), bëhen ortodoksët e tu shekullin e 14-të dhe ndriçon shekujt Fanarit nga familje të mëdha arhondësh të e ardhshëm deri në ditët tona. Dukave, Suxhukëve, Gjika etj. Nga njëra Sigurisht, lufta e madhe nga këto familje pricnësh, ka prejardhjen për ortodoksizmin zhvillohet në PaHelena Gjika, më e njohur në Europë dhe në Greqi si Dora D’Istra. Me shqiptarët dhe arvanitasit e Moldovllahis, d.m.th. të Rumanisë së sotme, do të bëjë kryengritjen Aleksandër Ipsillandis, madje shumë prej tyre, ndër të cilët edhe Naum Veqilharxhi, i cili hartoi alfabetin e pare të gjuhës shqipe, ishin pjestarë të Çetës së Shenjtë (Jeru llohu). Ishin të gjithë të krishterë ortodoksë. Gjithashtu, në Kostandinopojë gjendet lagjia Arnautkoi, që don të thotë fshati i shqiptarëve, ku banonin shqiptarët më të varfër dhe shqiptarët të besimit ortodoks, të cilët edhe deri në ditët tona përbëjnë mbështetjen kryesore të Patriakanës. Siç vë në dukje Athanasios Efthimiadhis në punimin e tij “Arvanitët e Kostandinopojës”, i cili u botua, në vëllimin e pare të Arkivit të Kërkimeve Arvanitase, çdo i krishterë ortodoks shqiptar i Kostandinopopjës, konsiderohej grek dhe çdo mysliman konsiderohej turk. Ky dallim do të mbizotërojë në shekuj, deri në ditët tona dhe e dini fort mirë se kisha, sidomos ajo greke, çdo ortodoks shqiptar, e konsideron grek ndërsa për katolikët dhe myslimanët ka mendim krejt të kundërt. Afria e gjakut ndërmjet atyre që quheshin shqiptarë dhe atyre që quhen helenë, ishte e njohur tek të kulturuarit, të krishterët ose myslimanët, por këtë e dinte dhe populli i thjeshtë gjatë kohës së Revolucionit grek të vitit 1821 dhe ashtu siç thamë në vitin e pare, myslimanët dhe të krishterë, si vëllezër luftuan që të dëbojnë halldupët turq të Anadollit. Mjerisht kjo nuk mundi të vazhdojë gjatë dhe fanatizmi fetar ndau vëllezërit dhe i bëri armiq. Ky fakt historik është shumë i rëndësishëm dhe duhet të na japë mësime. Historia ka vlerë dhe rëndësi thelbësore, kur bëhet udhërrëfyese për të ecur përpara dhe mësuese për përvojë të vleshme, me qëllim që t’u shmangemi gabimeve të reja dhe të marrim shembull nga arritjet e së kaluarës. Nga koha e kryengritjes së vitit 1921, kur arvanitasit luajtën rol kryesor deri 50 vjet më parë, janë bërë më shumë se 15 përpjekje që të kapërcehen pengesat fetare, që të krijohet një shtet greko-shqiptar, pavarësisht nga feja, ku do të mundnin të bashkëjetonin të

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

5

KRIMET SLLAVOMAQEDONASE NDAJ SHQIPTAREVE SJELLE NGA EKELEJD GURABARDHI (Fq.1)
prej dore dhe bërtiste se nuk e jap djalin. Atëherë ata thanë se do t'iu pushkatojmë të dyve, dhe na i drejtuan armët automatike. Kjo e detyroi nënën time të ndahet nga unë"- tregon me lot në sy Remziu, ndërsa në dhomën ku gjendeshin më se 20 anëtarë tjerë të kësaj familje të cilët kishin ardhur për t'i vizituar këta banorë të fshatit, të gjithë filluan të qajnë. Ndërkohë mësuam shkakun e këtij vaji. Remziu ishte fëmija i vetëm i kësaj familjeje. Ata tregojnë se në këtë punkt të policisë kanë qenë edhe 60 meshkuj të fshatit, të cilët kanë qenë të detyruar të shtrihen me fytyrë në tokë. Gjatë tërrë kohës ata janë rrahur nga ana e policëve të cilët kanë shkelur lirisht mbi trupat e tyre. Në polici nuk na jepnin as ujë Pas një kohe, të gjithë janë dërguar në stacionet e ndryshme të policisë, ndërsa gratë, pleqtë dhe fëmijët e banorëve të këtij fshati janë kthyer përsëri në fshat. Të rinjtë që janë dërguar nëpër stacionet e policisë janë maltretuar rëndë. Për këtë tregojnë qartë plagët e tyre trupore. "Të gjithëve na dërguan në stacionin policor në Butel. Aty jemi rrahur edhe nga disa police femra të cilët na godisnin me shkopinj gome dhe me shufra të metalta. Prej atje na dërguan në stacionin policor në Karposh. Ishim gjithsej 17 persona në një qeli. Aty ishte edhe një taksist shqiptar, i cili ishte rrahur gjatë tentimit të tij për të dërguar disa gazetarë të huaj në Luboten. Ai ishte i shkatërruar i tërri dhe nuk mundej të fliste"- tregon Ilmiu. Mësuam se taksisti për të cilin tregonin, është Rufat Shaqiri (22), i cili atë ditë kishte bartur me vete dy gazetarë të huaj. Me të arritur në paralagjen Radishan, ku jeton kryesisht popullatë e nacionalitetit maqedonas, ai është sulmuar nga pjesëtarët e policisë. Ai është nxjerrur jashtë veturës së tij dhe me kundak të automatikut, policët e kanë qëlluar disa herë në kokë. Prej aty, ai është dërguar në stacionet e ndryshme të policisë në Shkup, ku kanë vazhduar torturat ndaj tij. Dje ai ishte i shtrirë në shtëpinë e tij në lagjen Vizbeg të Shkupit dhe gjendja e tij shëndetësore ishte tejet e rëndë. Sipas disa mjekëve, ai ka të thyer kockat e kokës si dhe disa brinjë, ndërsa për shkak të situatës momentale në Maqedoni, ata e kanë këshilluar familjen e tij që ta dërgojnë për operacion në Kosovë. Përndryshe, Rufati nuk kishte mbushur një javë që prej se ishte martuar, ndërsa në vend se t'i gëzohej jetës bashkëshortore, policia e Lube Boshkovskit ndaj tij ka ushtruar dhunë të pakufizuar, duke i shkaktuar kështu lëndime të rënda në të gjitha pjesët e trupit. Shumica e të arrestuarve që janë dërguar në stacionin policor në Karposh, janë mbajtur më shumë se 31 orë, ndërsa pastaj ata janë dërguar në afërsi të lagjes Vizbeg, ku janë hedhur në rrugë. Aty rastësisht ka qenë një plak shqiptar i cili kishte nxjerrur të kulloste një lopë. Plaku na mori dhe me një taksi në dërgoi deri në shtëpinë e tij ku na dha ndihmën e parë. Prej atje, ai kërkoi ndihmë nga disa aktivistë partiak të cilët erdhën dhe në dërguan te mjeku, tregojnë këta të keqtrajtuar, të cilët ende nuk dijnë asgjë se çka ka ndodhur me të afërmit e tyre, Mamut Ismailin, Beqir Beqirin, Aziz Rexhepin, Qamuran Rexhepin, Fejzulla Rexhepin, Ekrem Abdurahmanin, Fatmir Sadikun, Farush Memetin, Arif Ibrahimin, si dhe vëllezërit Latif dhe Elmaz Aliun, të cilët gjithashtu janë arrestuar nga policia maqedonase. Mësojmë se numri i të zhdukurve është edhe më i madh, ndërsa ekziston dyshimi se ata janë marrë nga policia, pasi janë ekzekutuar në shtëpitë e tyre në fshat. Nga e tërrë ajo që mund të mësohet për rastin e Lubotenit, shihet qartë se policia e Boshkovskit ka bërë krime kundër njerëzimit. Ka edhe informata deri tani të pakonfirmuara se disa gra shqiptare janë dhunuar nga ana e pjesëtarëve të policisë, pasi janë ndarë nga burrat dhe janë kthyer përsëri në shtëpitë e tyre në fshat. Ajo që në këtë rast është tejet irrituese, është qëndrimi pasiv i përfaqësuesve të organizatave të huaja ndërkombëtare që veprojnë në vendin tonë, e veçanërisht Tribunalit të Hagës, i cili vazhdon të hesht përkundër dëshmive të shumta që tregojnë se policia e Boshkovskit ka kryer disa herë krime kundër njerëzimit. Këtë e vërtetojnë faktet e shumta në terren, e sidomos në fshatin Luboten, ndërsa me heshtjen e tyre këta përfaqësues të huaj vetëm justifikojnë veprimet kriminale të forcave maqedonase të sigurimit në këtë fshat. Policia ka masakruar Rami Jusufin Dëshmitarët tregojnë se të dielen në fshatin Luboten, pjesëtarët e policisë kanë masakruar Rami Jusufin (33), baba i katër fëmijëve. Ai ishte qëlluar në krahëror në kohën kur po qëndronte në oborrin e shtëpisë së tij duke shqyrtuar gjasat për evakuimin e familjes së tij. Pasi është plagosur, dëshmitarët tregojnë se ai ka tentuar që zhagas të arrijë deri në shtëpinë e tij, mirëpo në atë moment, atë e kanë zënë pjesëtarët e forcave maqedonase të sigurimit, të cilët disa herë me thikë e kanë prerë në pjesë të ndryshme të trupit. Siç mësojmë nga dëshmitarë tjerë, vëllezërit Bajram dhe Kadri Jashari janë vrarë në bodrumin e shtëpisë së tyre, ndërsa pastaj policia i ka nxjerrur jashtë shtëpisë. E njëjta ka ndodhur edhe me vëllezërit Xhelal dhe Sulejman Bajramin, të cilët janë vrarë në bodrumin e shtëpisë së fqiut të tyre, Adem Ametit, i cili ka tre vëllezër të

zhdukur. Disa ekspertë kanë konstatuar se këta banorë janë ekzekutuar pas shpine dhe në kokë. Edhe Muharrem Ramadani është vrarë në oborrin e shtëpisë së tij, si dhe fëmiu 6 vjeçar Erxhan Aliu, babai i të cilit është burgosur dhe nuk dihet se ku është. Disa nga provat,dëshmitë këtu më poshtë,shikoni tmerin e këtyre kriminelëve që kan ushtruar mbi popullin shqiptar në IRJM,mbi të mirat e tyre materiale,mbi bagëti,mbi bujqësi...edhe grunajat i dogjën

Ja, sa pak njeh bota per gjuhën shqipe. ALARM!Nga Silvana Berki (vijon)
Ja, sa pak njeh bota per gjuhën shqipe. ALARM!Nga Silvana Berki · dy gjuhët e tjera indoeuropiane: greqishtja dhe armenishtja. Për historinë e zhvillimit historik të gjuhës Hannu Reime shqipe dihet shumë pak. Përfshihet në gjuhët indo-europiane u bë e njohur nga ... dhe sot, në mëngjesin e të premtes historiani dhe filologu i njohur gjerman vazhdojmë me javën e gjuhëve. Hannu Franz Bopp në vitin 1854. Shqipja është Reimen paraqet një seri të gjuhës më të provuar të bashkohet me disa gjuhë Ballrrallë europiane, shqipen. kanike të lashta të njohura si gjuhë të vdekura. Megjithatë mbishkrimet letrare, Në këto pjesë seriale të gjuhës tregohet janë të pakta, kështuqë mendimet e fakti i një lidhjeje të Europës si një mësipërme kanë mbetur si spekulluese dhe kontinent gjuhësh lara-lara. Historia e nuk janë pranuar nga historianët gjuhëtarë. Evropës ka pasur dhjetëra gjuhë-folëse Në kohën romake Shqipërin e sotme e në historinë e popujve, historia se si quajtën Albania dhe atë verioren të detit qendrat e kontinentit të marrëdhënieve adriatik Illyria dhe banorët e asaj zone të pushtetit janë riorganizuar, dhe se si ilirian. Nacionalistët shqiptarë ngrenë popujt duhet të jetonin në harmoni me pikërisht këtë bashkim ilirian. Nacionalizmi njëri-tjetrin dhe kur të luftonin. është dicka e re lindur që prej 1800:s si ide, Gjuhëve te mëdha, të tilla si gjermandhe si në të tjera pjesë mendimesh historike ishtes, frëngjishtes, spanjishtes ose mundemi të vërtetën lehtësisht ta ndryshoruses, bashkangjitur me Europën ju Gjuha shqipe në gjuhën e saj kombëtare quhet jmë lehtë apo të ri-zbululojmë ” të vërteta” janë ruajtur edhe shumë pjesë të vogëla shqip, dhe vendi, Albania, në gjuhën e vet quhet të tilla të pabaza. gjuhësore, ku e ardhmja duket mjaft e Shqiperia ," vendi i shqiptarëve". Shqiptarët pra, Në njërin rajon apo në njërën zonë kulturore sigurt. Aty përfshihet finlandishtja dhe futen ashtu si finlandezët në ato kombe, të cilët për folësit dhe kujtesës, format gjuhësore Estonishtja, si dhe, natyrisht të vetmet përdorin vet tjetër emër përpos asaj që njihet univer- referohet në abstrakcion. Kështu bën edhe gjuhë të mbetura nga gjuhët balltike: salisht. termi ” gjuha shqipe”, sepse shqip flasin në letonishtja dhe lituanishtja. Gjithashtu, Gjuha shqipe i përket familjes indo-evropiane. Kjo variacione të ndryshme sic janë dialektet. edhe e vetmja "gjuha origjinale" nuk është një gjuhë e izoluar si e Baskëve, të cilës Kështu, një kufi-dialektor i rëndësishëm europiane baske, përfundimisht ka nuk i janë gjendur absolutisht asnjë farefis gjuhe. ecën tërthor republikës së Shqipërisë. Në gjetur pozitën e vet ku flitet edhe nga Në pemën e madhe indo-europiane shqipja formon veri të kufirit, si dhe në Kosovë shqipfolësit gjeneratat e reja. një degë në të cilën nuk futen gjuhë të tjera. Shqipja quhen geg, dhe në kufirin jugor shqipfolësit Po ashtu, si historia Baske një tjetër është familje me një anëtar gjuhe ashtu sic janë edhe quhen tosk. Gjuha e shkrimit është histori e përngjashme në gjuhët e Europës është edhe Shqipja, në kuptimin që është ruajtur si një gjuhë-folëse dhe në kulturën e gjuhëve më të mëdha fqinje shtrydhur përmes migrimeve të luftërave dhe shtypjeve politike. Shqipen në variacione të ndryshme si gjuha amtare e flasin një total prej gjashtë milion njerëz. Folësit e saj janë në Republikën e pavarur të Shqipërisë dhe Kosovës, pakicat e padiskutueshme dhe margjinale në territorin aktual të Serbisë dhe Malit të Zi, dhe Maqedoni. Gjuhën e përhershme letrare e kanë përdorur gjerësisht edhe në variacione të ndryshme duke përfshirë Greqinë dhe Italinë e Jugut. Përveç kësaj, folësit e shqipes janë edhe emigrantët dhe refugjatët shqiptarë që jetojnë në pjesën tjetër të Evropës dhe jashtë saj. Në Finlandë, Shqipja aktualisht është gjuha më e folur në radhitje e teta. Në Finlandë kryesisht janë shqiptarët e Kosovës të cilët u larguan nga Kosova gjatë dekadës së fundit për shkak të luftës me Serbinë. Ja c`thotë shërbimi shqiptar i BBC-së, për Kosovën: mbështetur kryesisht në dialektin jugor ku normat më të reja ligjore u vendosën 35 vite më parë por edhe me elementë zyrtarë të dialektit verior. Gjuha shqipe ishte shkruar në arabisht në të kaluarën, dhe në një masë më të vogël alfabet grekë. Për gati njëqind vjet, megjithatë, kanë qenë në përdorim vetëm shkronjat latine. Fjalori shqiptare ka qenë historikisht huazuar shumë nga fqinjët: nga greqishtja, latinishtja, turqishtja dhe gjuhët sllave ballkanase. Albania si gjuhë indoeuropiane mund të cilësohet p.sh. Kur lexojmë fjalë: dy dhe tre është Dy ose tre ose tri. Përveç fakteve historike speciale gjuha shqipe ka tërhequr vëmendjen e historianë gjuhësorë edhe për disa faktorë të tjerë. Futet gjithashtu në të ashtuquajturën lidhjengjuhësore ballkanike, të cilat kanë pasur mësime gjuhe të përbashkëta edhe pse historikisht nuk kanë asgjë të përbashkët apo të afrojnë me njëra tjetrën. Në lidhjen-gjuhësore ballkanike futet përvec shqipes edhe greqishtja e sotme, bullgarishtja, maqedonishtja, romanishtja dhe në njëfarë doze serbokroatishtja. Në strukturën e këtyre gjuhëve ka dicka të përbashkët edhe pse anëtarët e lidhjes nuk ndajnë asgjë bashkë. Një vecori e përbashkët e këtyre gjuhëve është pikërisht heqja e kohës infinite te foljes ose komplet mungesa e saj. Fjalia ” kanditati dëshiron të hyj në parlament” në lidhjen ballkanike formohet pothuaj në këtë

P a g e

6

O u r

W o r d s

Ka vdekur Daniel Gazulli, një zë i nderuar i kulturës sonë (vijon)
Në tetor 1945 Eduard Kardeli, numuri dy i Beogradit, porosiste Enver Hoxhën: Nëse do të mbajsh pushtetin, në radhë të parë duhet të zhdukish klerin katolik, dhe Enver Hoxha ashtu bani. Të njejtën porosi i pat dhanë edhe Pashiqi Ahmet Zogut e ky u lëshue mbi Mirditë, Zadrimë, Pukë e Dukagjin ma keq se serbi mbi Drenicë. Dom Gjonin, mbasi iu desht të përballej në krye të pukjanëve të Qelzës me boshibozukët e Pëllumb Lleshit, që shkonin tue gjuejtë kudo ndeshnin Kryqat e tue vra edhe pukjanët e pafaj tek ktheheshin me bagëti a prej mullinit, në shkurt 1926 e transferuen dhe e çuen në Koman. E puna e parë që bani sa u vendue atje ishte me hapë edhe aty një shkollë. Ahmet Zogu, para se me i shprehë dëshiren e zjarrë ambasadorit anglez me varë klerin katolik, po zbatonte politikën e tokës së djegun ndër krahinat e krishtena të Mirditës, Pukës, Zadrimës, Dukagjinit, Malësisë së Madhe me andërren e fshehtë që të ishte jo sundimtar i Shqipnisë, po i Arnautistanit anadollak. E për të realizue këte, duheshin zhdukë, ose ma e pakta, të mundoheshin, sa t’i detyronin me lëshue vendin, katolikët e maleve, kurrë të shtruem nga pushtuesit e tiranët, pse si thotë Imzot Noli, “Vetëm Malësorët e Veriut mbetën Katholikë me armë në dorë…”. Kështu, në verën e vitit 1926, Ahmet Zogu i kishte dhanë letër të bardhë një katili si kapiten Ismajl Osmani, që shkretoi fshatrat e Pukës me njerëz e me pasuni. E njejta gja po ndodhte prej Fanit në Dukagjin. Ajo që asht quejtë Kryengritja e Veriut kundër Ahmet Zogollit, në të vërtetë nuk ka qenë tjetër veçse mbrojtje e lirisë e deri egzistencës fizike nga masakrat mbi popullin e pambrojtun të bar-

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
ndodhte edhe në Shqipëri edhe në Jugosllavi. Me vite e dekada kështu ndodh me shqiptarët edhe në diasporë. STUHI NË SHARR Në Pranverën e vitit 1941 u shkatërrua tërësisht dhe kapitulloi Mbretëria serbosllave para sulmeve të Gjermanisë së Hitlerit. AQIF DHE STAFE LLESHI Një vit më pare, Shqipëria në Jug ishte përfshirë nga zjarri i luftës. Greqia, përmbi Edhe disa shfletime nga arkivi sekret i mosmarrëveshjet me Italinë, vepronte me UDB-së qëllime, aspirata territoriale ndaj të ashSHEMO FËRNGOVA - ROBIN HUDI tuquajturit “Epirit të Veriut”, sikurse edhe SHQIPTAR serbo-sllavët, në kuadër të kësaj strategjie, që pretendonin për okupime të tokave NGA DOSJA E ISMAIL KADARESË shqiptare, përgatisnin forca të mëdha ushtarake për sulm ndaj Shqipërisë. KOS-in dhe KGB-në, edhe për Shërbi- Prandaj, me qëllim mbrojtjeje reale të met Sekrete të Greqisë apo për Siguri- atdheut, pas largimit të Mbretit Zog, taten e Çausheskut. Mustafa Kruja, ambasador në Romë, u Në listat e bashkëpunëtorëve të këtyre kthye në Shqipëri bashkë me një grup shërbimeve, janë Shefqet Peçini, Gjergj oficerësh italianë, për të realizuar regjistriTitani, Sofokli Lazri, Dedë Preka nga min e vullnetarëve për luftë kundër paraSofja, Skënder Tani dhe Ali Ymeri, militarëve barbarë grekë e serbo-sllavë. diplomat shqiptarë nga Stambolli, Në atë kohë në Shqipëri ndodhej edhe Enver Iljazi, Ali Osmani, Shaban Xhemë Hasa, i cili pat ikur nga ndjekja, Shehu, Vullnet Presheva, Latif Kurti, sepse kishte vrarë taksambledhësin serb, Zejnel Zejneli, Hamit Hamiti, Skënder ndaj mundësitë për angazhimin e tij në Pasholli dhe shumë të tjerë nga Maqe- këto njësi ishin reale dhe të përshtatshme. donia, Shqipëria dhe Turqia. Ai, bashkë me vëllezërit, Mysliun dhe Natyrisht, edhe lista e bashkëpunëtoAbdullain, dalluan për trimëri të rrallë në rëve të SDB-së së Kosovës dhe të SDB këtë konflikt italo-grek, përpara tyre, -se Federative në Beograd, është plot miltarët grekë iknin nga sytë këmbët. me emra shqiptarësh. Megjithatë, në Prirjen e tyre luftarake e hetuan udhëheqës vazhdim do t’u qasemi edhe disa të ushtarakë italianë dhe shqiptarë, ndaj, në dhënave të CIA-s, sipas të cilave, rreth bazë të sukseseve operative-taktike me 320 persona nga radhët e shqiptarëve njësinë vullnetare Xhemë Hasë Gostivari, tej Oqeanit dhe në disa shtete të Euu nderua me gradën Major i Ushtrisë ropës Perëndimore, kanë qenë të anga- shqiptare.... dhe populli i thuri shumë zhuar si agjentë të SDB-së dhe KOS-it. këngë. Gjithnjë sipas burimeve të njëjta, ...Pas sulmit gjerman bombardimit të afërsisht kaq shqiptarë kanë qenë të Beogradit, shthurjes së Jugosllavisë, dhe rekrutuar nga rezidencat e Sigurimit depërtimi i Italisë në trojet e Sharrit, enverist dhe të KGB-së në Europë dhe Xhemë Simnica, tanimë kishte reputacion SHBA. ndër qarqet ushtarake italiane dhe në Dhe, lufta e ftohtë vazhdon, Çdo popull, prandaj, bashkë me Prof. Xhevat shërbim sekret e ka edhe rrjetin e vet, Kallajxhiun u kthye në vendlindje dhe me në të cilin, të pajisur edhe me mjete personalitetet eminente të kohës vendosën teknike të përgjimit, janë angazhuar një pushtetin shqiptar: Myftiu Kadri ef Saliu armate e tërë nga të gjitha meridianët e Kryetar, Prefekt i Bashkisë së Gostivarit, botës, duke u shtrirë kështu edhe në Xh. Kallajxhiu Nënprefekt, kurse Xhemës sfera më të larta organizatash, grupe iu besua sektori i rendit dhe sigurisë. dhe partishë të ndryshme, institucione Pas forcimit të raporteve gjegjëse dhe shtetesh, shoqatash joqeveritare, nëpër krijimit të parakushteve themelore organizyra e salone, nëpër kabinete e vila zative, Xhema emërohet Komandant i funksionarësh, shtatmadhorishë, midis njësive ushtarake të Ballit Kombëtar për politikanësh e ideologësh, të maskuar krahinën e Gostivarit dhe Rekës. si ujqër nën lëkurë qengji...Strategjia e Para vendosjes së ushtrisë gjermane në shërbimeve sekrete, që i kishte rrënjët vendet nën ish-influencën e Italisë, që thellë nga KOMINTERNI i Stalinit, kapitulloi para aleatëve, Xhema i çarmatoshpesh ishte që në “valle” të tyre të si pjesëtarët e divizionit “Firence” në flisnin njerëz pa dëshirën ose pa diGostivar, dhe i nisi përgjatë luginës së jeninë e personit. Bëheshin kombinime Radikës, nga Dibra për në Shqipëri. edhe nga më të çuditshmet. Kështu Tani vullnetarët e “Ballit Kombëtarë”, afër 1000 luftëtarë u armatosën plotësisht. Në krye të grupeve guerile shqiptare, për territore të caktuara, ishin Lokë Llakavica, Xhelë Kalishti, Aqif Reçani, Izmit Raveni, Bajram Dobërdolli, Rushan Rexhep Muja i Çegranit etj.. Në Kërçovë ishin dy Mefailat e Zajazit. Ky lloj organizimi u bë vatër e rezistencës së shqiptarëve, për të mbetur gjallë, të cilët jeta i detyroi të qëndronin të pathyer ndaj stuhive dhe uraganit plot tmerre. Luftërat dhe përleshjet që u zhvilluan tek Ura e Vardarit, afër Ravenit, si dhe përmbi Gështenjat e Reçanit, bënë që të lindin mosmarrëveshje dhe të diferencohen luftëtarët vullnetarë për Ballin me ata shqiptarëve që u quajtën partizanë, dhe iu bashkëngjitën sllavëve. I gjithë ky interval kohor njihet si “Koha e Xhemës”..... Atëherë u vu në praktikë plani luftarak e udhëheqës i njësive operative ushtarake rajonale, ndaj për territoret në varësi u emëruan komandantë: Mefai1 Zajazi, Shefqet Përshevca, Arif Kapetani nga Globoçica, Memish Kapetani i Dervenit, Sulë Hotla, Hasan Rremniku e Mulla Idrizi i Gjilanit, Xhelë Kalishta, Bajram Dobërdoll, etj.. - “Përmbi gjithë këto, lëvizje e rrugëtime malesh me mall, ecën e u nxitën konflikte të ndërsjella, tradhti e vrasje në radhët tona”, -rrëfen Xha Xhela. Kështu, mori dhenë “haraçi” i Sherif Zhelinës me njësinë e tij. Plaçkitjet e dhunshme ndaj kalimtarëve nëpër Urën e vetme mbi Vardar, në atë luginë, e quajtur “Ura e Zhelinës”. Për këtë, Xhema i pat tërhequr vërejtje, por pa sukses, përderisa u likuidua, siç flitej aso kohe në qërim hesapesh, nga gorjanasit. Prania e disiplinës dhe mëtimi serioz i mbajtjes së pushtetit, solli deri në ekzekutimin e Hazbi Lushit nga Cegrani, dënuar me vdekje nga Gjyqi i jashtëzakonshëm Ushtarak, pas denoncimit të Lokë Llakavicës për vrasjeje të sllavëve me arsyetimin: qëllimi i tij ishte që në atë territor duhet të ruhej qetësia ndaj sllavëve që ishin ankuar ndaj kësaj dukurie. Ekzekutimi u bë ditën e arife-Bajramit. I mbaj mend edhe rrëfimet e përlotura të hallës Revë, vajzës së haxhi Sulë Mujës, sepse Hazbiu ishte nip i tyre, i haxhi Rushan Rexhep Mujës nga Çegrani. Plaka bëri hatanë për djalin e vrarë..... E rrëfejnë këtë rrjedhshëm, pa shkëputje, edhe burrat që u përballën me OZN-ën..., radhitur sipas sistemit të të dhënave për ta në dosjet e tyre, që edhe sot i mban sekret UDB-ja. Lojërat e taktikës së luftës dhe hiret e tradhtisë, që bënin ca njerëz nën uniformë partizane, ose pa të, ishin të tmerrshme.... Të tilla ishin dallaveret e Tomë Nik Gjelajt- Shumski nga Mirëdita, roje pyjesh në kohë krajli, mandej Murteza Peza, Sali Lisi, Mahmut Gjonovica, Ibrahim Piroku, Mahir Loku, Adi1 Xhipi, që bënë obstruksione dhe shantazhe të pacipa, sipas instruksioneve të Çede Filipovskit, për të mos folur pastaj për veprimtarët sllavë në vallen e pushtetit: Zhivko, Filipi, Arizani, Elisija, Sedeku, organizatorë të operacioneve të OZN-ës, që lanë gjurmë të egra në jetën e shumë shqiptarëve të pafajshëm, në anët e Tetovës, Gostivarit, Dibrës e Kërçovës. Ndoshta kanë qenë mjeshtërisht të mashtruar, sepse, p.sh, Mahmut Gjonovica, oficer i lartë partizan, i njohur ndryshe edhe si kurbetçi në Rumani, kontaktonte shpesh me përfaqësues diplomatikë shqiptarë dhe rusë, prandaj kishte krijuar bindje për një vizion tjetër, ndryshe nga normalja, realiteti dhe përvoja, tradicionale në marrëdhëniet me pjesëtarë të pushtetit sllav. Duhej që shpejt të kthjelloheshin, por mjerisht e bënë këtë shumë vonë, sa braktisën dinjitet e nder personal dhe interesat kombëtare. Përtej livadheve në Fushën e Mavrovës, në fund të pyllit me dushk, në Radike, me rastin e formimit të formacioneve partizane, Mahmut Gjonovica, ishoficer i ushtrisë së shkapërderdhur të Mbretërisë Jugosllave, bashkë me major Çede Filipovskin, shpallën vendimin e shtabit se: do të luftohet kundër fashizmit-okupator, nën flamurin shqiptar dhe atë proletar-komunist, kurse pas fitores do të jetojmë të gjithë të barabartë, pa kurrfarë kufizimesh etnike dhe fetare. Të gjitha këto i lexova në dosjen e Mahmut Gjonovicës, që e disponon shërbimi sekret i UDB-së në Shkup dhe në Beograd. Po! E vërtetë ishte. Shqiptarët, ortodoksë e myslimanë, të ushqyer me qëllime të pastra, veshur me tirqe, me gajtanë, opinga bualli e kësula të bardha, me këngën shqiptare në gojë e flamurin kombëtar në dorë, pa asnjë dyshim u inkuadruan në radhët e lëvizjes komuniste, ashtu siç veproi edhe babai im Tefiku, luftëtar i frontit të Sremit, duke qenë i bindur se luftonte për të drejtën njerëzore. Mirëpo me zhvillimin e ngjarjeve, pas angazhimeve të dhunshme të rinisë shqiptare në njësitë partizane, pas ndërrimit të kuadrit komandues të zonës së Kumanovës, pas helmimit dhe djegies kriminale të kurdisur në Dubrovnik dhe me tej nëpër Dalmaci, drejt Istrës dhe Trieshtës, të njërit krah të “vullnetarëve” shqiptarë, shndërrimi i Brigadës VII shqiptare mish për top në Betejën e Sremit, dhe më tej drejt Sllovenisë, iu bë me dije çdo iluzionisti se ky ishte një mashtrim i madh, i pa cipë dhe barbarbolshevik. Për rrjedhojë e pësuan rëndë disa oficerë të lartë shqiptarë si Kemal dhe Nexhat Agolli, Xhaferr Kodra e të tjerë. Mbetën pa u bindur për këtë, vetëm një pjesë e vogël e rinie e painformuar, e sëmurë për përfitime materiale, karrieriste apo manifestimi dhune përdhosëse ndaj trungut të vetë, injorantë të padefinuar, emrat e të cilëve janë një listë e gjatë dhe nuk ka nevojë t’i përmend. OPERACIONI I DIMRIT TË MADH Tanimë, ashtu si në zonat e Shqipërisë, në brezin malor prej Dibre në Kërçovë, e deri në Tetovë, vepronin Brigadat partizane-komuniste, (në zonën e Dibrës: Haxhi e Aqif Lleshi, Vllado Rakoçeviçi e

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
DASHURI MIZORE Tregim të harroj dhimbjen e hidhur të Shkodrës dhe të shijoj ditët e një lumturie të plotë femërore, me një mashkull të ri dhe të pashëm, të cilin po e stërvitja vetë, në të gjitha proceset teorike e shkencore të aktit seksual që kisha mësuar nga tekstet e shkollës. Ai bindej jo vetëm pa përtim, por edhe me një vullnet të fuqishëm, për të mësuar sesi mashkulli mund të bashkëjetonte aktivisht me një femër të zjarrtë jugore, siç isha unë. Ajo që kishte rëndësi, ishte se unë ndjeja me atë njeri plotësimin e të gjitha nevojave seksuale që më kishin munguar, që nga koha e kaluar, kur më kishte zhvirgjëruar ai djali tepelenas, po sidomos nga shoferi që më kishte lënë shtatzënë. Veç kësaj, si të them, ndjeja edhe superioritetin femëror mbi këtë mashkull, trupin e të cilit e komandoja si një manekin dhe e vija në funksionim sa herë të doja dhe kur të doja. Duke kaluar orët e vona të natës deri në mëngjes, aty te baraka e tij e veçuar në një cep, poshtë maternitetit. Gati një vit e ca, pas marrëdhënieve tona të fshehta, po vija re se nja dy mami të reja po i vardiseshin, duke përfituar nga butësia e tij e padjallëzuar në punë, për ta ngacmuar me ndonjë puthje gjoja në faqe nëpër cepat e korridorit. Kjo gjë filloi të më acaronte nervat dhe zura ta këshilloj rreptë, se ato mësime që kishte marrë nga unë, nuk duhej kurrsesi t’i shpërdoronte për t’i praktikuar me ato çupëlina, se përndryshe do ta pësonte keq. Mirëpo në disa raste, nuk janë shokët që ia prishin mendjen një djali, të mërzitet me femrën që përdor, po femrat e tjera që e tërheqin me lajka dhe ia bëjnë mendjen dhallë. Nuk e kisha kapur kurrë të fuste ndonjërën prej vajzave te baraka, ku i bëja sytë katër. Por ftohjen e tij pak nga pak me mua nuk mund të mos e kuptoja gjatë frekuentimeve të fundit që i bëja trupit të tij me duart e mia. Mezi po e sillja në formë të plotë, me gjithë masazhet fizike dhe orale që përdorja në organin e tij. Ajo që ne i themi ereksion mashkullor, po më lodhte së tepërmi për ta sjellë deri te orgazma. Pra lodrën më të bukur e më të shkëlqyer të jetës sime ma kishin prekur e dëmtuar ca duar trazavaçe të pakujdesshme. Po vija re se robi i kënaqësive të mia, po mundohej të më shmangej edhe kur më shihte përballë korridorit në largësi. Madje tani edhe kur shkonte fshatrave për të sjellë gratë në lindje, drejtoresha e maternitetit i vinte në shoqërim ndonjërën nga mamitë e reja, ndoshta me dëshirën për të mos më lodhur mua që i kisha kaluar të tridhjetat. Kështu që ai e shtynte gjithë kohën ditore larg meje. Por natën unë i hyja te baraka ku flinte dhe si një fëmijë të prapë zija ta këshilloja ta hiqte mendjen nga ato budallaqet mendjelehta që donin të “talleshin” me të. Natyrisht, ai ishte në këtë kohë krijesa mashkullore e vënë në funksionin e gjinisë së tij, nga unë dhe mendoja se asnjë femër tjetër s’kishte të drejtë të ma merrte nga duart. Për këtë arsye, isha gati të bëja çdo veprim mizor si për të, edhe për ato hajdute të reja, që donin të më vidhnin dashurinë e vetme. Në njërën nga ato netë, pas shumë kohe që kisha kaluar në dhomën e tij, ai i kishte vënë grepin derës nga brenda. Nuk e dallova dot, flinte apo ishte mbyllur aty me ndonjërën nga ato macet

që i lëpiheshin. U solla përqark barakës një copë herë duke i pëshpëritur në të çarat e dërrasave thirrjen në emër. Por ai s’bëhej i gjallë. Më hipi gjaku në kokë dhe shkova me vrap në kuzhinë, ku mora fshehtas një thikë të gjatë. U ktheva te baraka në

KRIMET GREKE -1912-2007 (Pjesa I) nga Enkelejd Gurbardhi · (Vijon)
....MOS HARRONI KURRE SE JEMI SHQIPTARE....MOS HARRONI GJAKUN E DERDHUR DHE TE DREJTAT QE NA KANE MOHUAR.... Incidentet fetare, 1919Qeveritë e brishta të Shqipërisë kishin arritur të krijonin institucionet e para dhe të ruanin disi integritetin e vendit. Qeveria e Iliaz Vrionit kish arritur të zmbrapste disa sulme të grekëve. Ndërkohë shqetësim ishte propaganda antishqiptare e kishës greke. Rasti më tipik ka qenë ai i Peshkopit Jakov të Korçës. Sipas raporteve ai e kish kthyer kishin në një qendër propagande për Vorio Epirin. Me urdhër të qeverisë Jakovi u largua nga vendi gjë që solli dhe reagimin e Athinës. Konferenca e Paqes, Paris 1919Konferenca e Londrës dhe ndarja e territoreve shqiptare nuk e kënaqën oreksin grek. Në Konferencën e Paqes pas Luftës së Parë Botërore, kryeministri grek Eleftherios Venizelos kërkon aneksimin e pjesës më të madhe të Shqipërisë. Sipas tij, shqiptarët nuk kishin aftësi shtet-formuese dhe nuk mund të krijonin një qeveri. “Shtetasit grekë në Shqipëri duhet të drejtohen nga qytetërimi i lartë që përfaqëson shteti helen dhe jo nga shqiptarët të cilët nuk kanë asnjë qytetërim”. Incidenti për të drejtën e minoriteteve, mars 1921Greqia me anë të ndërkombëtarëve fitoi të drejtë që minoritetet e saj të kishin trajtimin e duhur nga shtete ku ata bënin pjesë. Kjo nënkuptonte të drejtën për të folur gjuhën dhe për të pasur shkolla greke. Por këto kushte Greqia nuk pranoi t’i plotësonte për popullsinë çame që mbeti nën çatinë e Greqinë pas ndarjes së kufijve në territorin grek. Shteti shqiptar e ngriti disa herë këtë çështje në lidhjen e kombeve, por greket raportonin se çamët kishin të njëjta të drejta me grekët e tjerë. mbi 400 mijë grekë. Ndërkohë në Departamentin e Shtetit Amerikan kjo shifër është rreth 200 mijë. Ndërsa në bazë të regjistrimit të bërë nga shteti shqiptar, në mars të vitit 1921, ky numër ka qenë 33.313. Sidoqoftë ky numër, sipas statistikave, nuk ka arritur asnjëherë të kalojë shifrën 50 mijë. Shkëmbimi i çamëve me turq, mars 1923Përcaktimi i kufijve të Shqipërisë, i ndërprerë me 1913 nga Lufta e I-rë Botërore dhe rinisur me 1919, la jashtë territorit rajone të banuara nga shqiptarë, Çamërinë dhe Kosturin. Traktati i Lozanës nënshkruar me 1923, parashikonte shkëmbimin e popullsive greke dhe turke, për të zgjidhur kështu një problem të dy vendeve. Tragjikisht Greqia konsideroi si myslimanë turq banorët e Çamërisë dhe mbi 6800 çam u shpërngulën me forcë. Një pjesë e tyre preferoi të vinte në Shqipëri. Riza Kolonjën dhe përfaqësues të palës greke u caktuan nga Konferenca e ambasadorëve për të vendosur kufijtë mes Shqipërisë dhe Greqisë. Ushtaraku italian u akuzua nga qeveria greke se po mbështeste pretendimet e Shqipërisë. Në ditë kur vendoseshin piramidat kufitare në Kakavijë, Tellini vritet së bashku me katër ushtarë në rrugën JaninëKakvijë. Qeveria greke e dënoi vrasjen, por fajtorët nuk u gjendën asnjë herë. Fan Noli për Çamërinë 22 gusht 1924Zhvillimet në Çamëri e detyruan qeverinë Shqiptare të ngrejë çështjen në Lidhjen e Kombeve. Kryeministri Fan Noli në një seancë për Shqipërinë denoncoi hapur masakrat e ushtarëve grekë në jug të vendit. Ai kërkoi që të mos kryhej ndërrimi i popullsisë dhe çamët të mos silleshin në Shqipëri pasi nuk kishte vend ku të sistemoheshin. E vetmja zgjidhje, thotë Noli, është që çamët të vendosen në tokat e minoritetit grek në Gjirokastër dhe këta të fundi të shkojnë në Greqi. Incidenti mbretëror, prill 1939Greqia ishte i vetmi vend që mund t’i siguronte mbretit Zog një largim të shpejtë pas pushtimit fashist. Kryeministri Metaksa e pranoi familjen mbretërore të kalonte në Greqi. Por ndërsa mbreti, mbretëresha dhe princi niseshin me

Përplasja e shifrave, 1921Ekziston një incident i përhershëm mes Greqisë dhe Shqipërisë për sa i përket çështjes së numrit të minoritarëve që ekzistojnë në Shqipëri. Greqia pretendon dhe vazhdon të Vrasja e Gjeneral Tellinit, 23 gusht këmbëngulë se në territorin shqiptar janë 1923Gjenerali italian Tellini së bashku me

P a g e

8

O u r

W o r d s

Ju rrëfej Berishën e nëntokës serbeQERIM KELMENDI (vijon)
Zoti Kelmendi, gazeta “DITA” botoi dje pjesë nga një libër i studiuesve James Pettifer dhe Miranda Vickers ku përmendet roli i Berishës në raport me themeluesit e UÇK-së në fillim të viteve 90’ por edhe më pas. Në libër përmendet fakti se kur Berisha ishte President në Tiranë u arrestua Adem Jashari dhe Zahir Pajaziti. Përmendet dhe një antentat ndaj Hashim Thaçit ku mbeti i vrarë shoku i tij i dhomës gazetari Ali Uka. Ju keni qenë ndër themeluesit kryesorë të UÇK-së asokohe, i konfirmoni ju këto analiza dhe cili ka qenë aktiviteti i kësaj organizate në fillim të viteve 90’ në Shqipëri? Në fund të vitit 1991,në dimrin e egër të këtij viti,një grup i ish-antarëve të LPKsë(Lëvizja Popullore e Kosovës), një organizat ë klandestine në Kosovë, ne jemi nisur maleve të Gjeravicës, dhe mbetëm në dëborë dhe nuk mundëm të depërtojmë në Shqipëri. Për peripecitë e atij udhëtimi dhe të udhëtimeve tjera nuk do marrë kohë të rrëfehem sot. Në janar të vitit 1992, në përpjekjen tjetër, po në borën mbi një metër, ia dalim të shkojmë në Shqipëri. Në Shqipëri, meqënëse shkuam sëbashku me vëllain e Adrian Krasniqit (tani i shpallur Dëshmor dhe Hero), pra me Ilir Krasniqin, i cili në atë kohë ishte antar i LPKsë u vendosëm tek një familjar i afërt i Ilir dhe Adrian Krasniqit, pra u vendosëm tek vëllezrit Besnik, Agim, Lul dhe Edi Krasniqi (i aksidentuar në vitin 1992 në komunikacion dhe i vdekur). Kjo familje shqiptare e Kosovës ishte detyruar të shpërngulej nga Kosova për në Shqipëri, gjatë aksionit famëkeq të armëve, që e drejtonte krimineli i atëbotshëm Rankoviçi, në vitin 1956. Në Bajram Curri kemi ndejtur dhe u çlodhëm me sa mbaj mend nja dy-tre ditë. Iliri dhe Ramadan Kastrati qëndruan në Bajram Curri ndërsa unë dhe Sali Kelmendi (djali i vëllait tim) vazhduam rrugën në Tiranë sepse misioni konsistonte në vendosjen e lidhjeve të organizatës tonë, për të parë mundësitë, se si mund të organizonim bartjen e armëve në Kosovë. Në Tiranë takova vëllain tim Ibrahim Kelmendi, që është i njohur për opin-

Ku eshte sherbetori tani te fusi keto dy llume neper burgje per krimet e tyre apo ka neoje per ndonje shtytje dhune si ne kohen e diktatures se 1945….a mjere ai popull dhe per ato njerez atje... Ina Rama—-Adriatik Llalla Nga nje e pa-afte tek nje sherbetor shkon Prokuroria e Shqiperise

Poezi
Shpresa Besa ENDERROVA....SA KEQ........Shyhrete Ahma! UN ABETAREN E LAGA ME LOT NE ZEMER ME HYRI Sapo fillova te behem FYTYRA E TIJ flutur DHE S'ME HIQET AS SOT krahet e lehte,ia huazova te fluturoj...fillova! E VOGEL ISHA ATEHERE por... krihet mu thyen PAK DIJA u rrezova, u deshprova... JETA ME DUKEJ LOJE E n'erresirë u fundosa. sa shume dhimbje ndjeva! DEFRIM PO NGADO QE SHKOJA KUDO QE VIJA Qiellit huazova driten e SHIHJA FYTYREN E henes MESUESIT TIM t'me shendrite rrugen e DEGJOJA ZERIN E TOJ TE territ mos t'më ndalojë tik-taku i DASHUR KURE BINTE ZILJA PER zemrës NE MESIM e t'ike nga erresirë e DEGJOJA ZEMRIN E TIJ ferrit.. shpirti vajton pa fajesishte TE DASHUR, mga dhimbja, e zemres se DI Ç'ESHTE MERGIMI TI AGIM ?? brishte kur vritet ëndërra, digjem flakë, shpresa kur tretet, bëhem gure edhe dielli kur ngrohë shum pakë ikë pastaj ndjenja e s'kthehet më kurrë! PORE UNE SE DIJA S'KUPTOJA DOT Ç'ISHTE MERGIMI DHE ANADOLLI SYT E MESUESIT ISHIN ME LOT :'( ATE DITE QE FSHATI E PERCOLLI. IM NE TURQI LARGETEN RRUGE SOT KURE DHE VET ME DITAR DAL PERPARA NXENESVE TE MI E KUJTOJ MESUESIN TIM TE PARE ARRATISUR LARG NE TURQI. Vullnet Mato ËNDËRR PARAJSE Mbrëmë gjatë një shiu të zgjatur netëve me radhë, pashë një ëndërr të kundërt me këqësimin e motit. Sikur agoi papritur një mëngjes parajse i bardhë dhe u zgjova gazmor te mrekullia hyjnore e zotit... Por në kulmimin e atij ngazëllimi të madh qiellor, shtanga krejt i befasuar me trompeta në zemër, kur pashë të strukur mes shpirtmëdhenjve tokësor, një nga xhelatët më kriminel të kohës së egër... si ka mundësi të jetë futur, te ky mjedis me pranverë të përjetshme perëndie, frymëvrasësi i shpirtrave në moshën e frymës së bukur, viktimave të tij edhe në qiell t’u bëjë përsipër hije?.... Atëherë bërtita fort, nëpër gjumin e mesnatës: O zot i madh, kontrollo sejmenët e tu të besuar, kur zgjedhin shpirtrat në dyert e parajsës, se paske edhe mes tyre ryshfetçi të korruptuar!... Të lutem, të paktën këtu ku buron drita jote, mos lejo të shkelen parimet e shenjta të qiellit, duke shkaktuar pakënaqësi dhe zemërime toke, për kodet e marrëveshjes që ke me njerëzit!... Dhe si e pashë që aty, nuk m’u përgjigj askush, zbrita shkallët e qiellit një nga një mjaft i zemëruar. Shkova të hedh shpirtin në ferr, mes zjarrit prush, dhe atë çast brofa nga shtrati tepër i tmerruar... Silvana Berki Tregomë i dashur, tregomë… Ku breshëri në kokrra diamanti kthehet, Ku gjuhët pa gjuhë e kuptojnë njëra tjetrën, Ku të gjej lumturinë, paqën, dashurinë? Më thuaj i dashur...ku ta gjej të vërtetën? Po i pëshpëris një vale polare zemëruar... ...dhe ajo si unë pa të vetin atdhe, Tregomë i dashur, të lutem tregomë, Rruga për atje pse ka kaq shumë re? Ah,,,Ku mund ta gjej vëndin më të lumtur në botë? Një këngë plot vargje të ulur në breg, Tregomë i dashur të lutem, tregomë, Pse shpirti për një vënd të tillë, ka kohë që më djeg? Enkelejda KondiMasseboeuf Qiej malli Këtë natë një melodi shiu u lind, Melodia e pikave që trokitën në xhama, Një ritëm tiktakesh në harmoni. Bien ca pika shiu që lagin kalimtarë Dhe shuajnë mallin që u djeg në kraharorë. Bie shi... Nga qiej malli të zbehtë Bien ca pika shiu Dhe bëhen ujë vjeshte Pellumb Syku Pulëbardhat Pulëbardhat që përshkuan qiellin para syve të mi mund të mos e dinë ku strehohet dielli mbrëmjesh. Unë shtirem me vetveten e bëj sikur e di (por s’e di), bëj sikur më pëlqen perëndimi po ashtu si dikur, ngaqë s’e pranoj dot vetminë. I vetëm, dëgjoj dallgët tek qetësohen e dua të iki por s’mundem sepse zhytem thellë ndër kujtime akoma të ngrohta. Asgjë sa pulëpardhat s’më shqetëson. Si nuk e kuptojnë që perëndimi tani është ndryshe; as mirazhet nuk enden më. Retë e purpurta zvarriten të zhgënjyera në një horizont të zbehtë, të trishtë. Mërzia nuk ka shtëpi, ndaj rri me mua

Një nga ata jagot e dredhave që arritën më vonë, gjer në foltoren e parlamentit, dhe aty publikisht, Sapo fillova të bëhem me KALUAN DITE KALUAN VJET për të drejtat e njeriut krahë... buçitën me zërin jehonë, s'mendova se ëdnërra ishte LIBRIM NGA DORA SE LESHOVA duke luajtur martirin e pafajshëm, zhgënjim, lumturi e shkurtë...pa jete NE BANKA TE SHKOLLES vetmohuesin si Krisht. asgjë e bukur, pa përjetim! EDHE JET PUNET E KESAJ TOKE Mes luleve vigane MESOVA ku ligjëronin zogjtë këngëtar Donjeta H. Elshani ai qeshte e lozte me shpirtrat, (Poezia qe kam me se shumti lidhje emocionale, MESOVA UNE SE Q'ISHTE në kulmin e haresë, MERGIMI ndërsa mua më dukej shum kujtime e shum SHTEPIA PA PLENG sikur në atë vezullim të paparë t`qeshura..) SOFRA PA BUK vallëzonte në rrjetën e vet MESOVA PSE MESUESI një marimangë e zezë. PAT IKUR MESUESI IM NA LA DHE MORI TE Fort i mahnitur mendova,

Bie shi vjeshte, Ca pika uji lëpihen xhamave, Nga brenda ngroh fryma Ku mund ta gjej vëndin më ime, të lumtur për ne? Pastaj ato shtyjnë njëra...atje, zemrat ti mbështesim tjetrën si ditët pa frymë, hënës sonë, Sikur duan të mbështillen Më thuaj,,,Rrugën si mund me trupin tim, ta gjejmë për atje? Me afshin që ngroh xhamat nga brenda.

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

9

A munden shqiptarët të gjejnë prijës të mirë? (vijon)
A munden shqiptarët të gjejnë prijës të mirë? Shkruan Agim Gashi Posa kishte filluar lufta e II Botrore.Kudo mbillte shkatrrime e vrasje në masë. Për britanezët dhe aleatët e saj punët nuk u ecnin mbarë. Disa qeveritarë e kishin parë se duhej bërë ndryshime dhe se kryeministri i atëhershëm Nevil Çamberlejn duhej ndërruar. Por si?- kur ai nuk donte ta linte fotelen e kryeminstrit?! Në një seancë parlamentare Leopold Ameri iu drejtua kryeministrit:“Largohu po të them mjaft më me ty.Në emër të Zotit ik“. Pas tri ditësh zoti Çemberlejn dha dorheqje. Në vend të tij erdhi Uinston Çërçilli. Për ne shqiptarët nevoja për një udhëheqës që do ta përmbushte mirë rrolin e tij, është mëse e domosdoshme dhe kërkesë historike. Një familje e thjeshtë, që ti bëj të lumtur gruan dhe fëmijët, kryefamiljari duhet të jetë në lartësinë e duhur të rolit të tij. Të mendojmë atëherë se çfar kërkohet nga një udhëheqës kombëtar.Sdo mend se ne gjithmonë e kishim të vështirë ta gjenim një udhëheqës të mirë. Rrjedhimisht për mijëra vjet janë bërë kurorëzime, revolucione, grushtshtete, emrime, zgjedhje, vrasje e ndryshime të pa numërta regjimesh.Mijëra mbretër, kryeministra, princër, president, sekretarë të përgjithshëm e diktatorë kanë hipur e zbritur nga pushteti, kishin pra ngritjet dhe rënjet. Më kujtohet edhe Migjeni ynë kur thoshte: „Ky shekull orë e çast ndërrohet,/Të mëdhenjët bien poshtë e të vogjlit qohet“! Pra me këtë mund të them se as kombet tjera, e ndërsa ne më së paku, kemi arritë të gjejmë udhëheqës që do të jetë i pranishëm për të gjithë e të qëndroj për shumë kohë në pushtet. Në përgjithësi, nëqoftëse një udhëheqës do të sjellë paqë e siguri, kushte të mira për jetë bashkëkombësve të tij, mund të jetë i sigurt se populli do ta mbështes me rrespekt por edhe do të ia zgjasi pushtetin.Ndersa e kunderta, kur populli humbë sigurinë që ka tek ai, shumë shpejt do ta humbë kolltukun e butë për tia zënë dikush tjeter. Atakimi i pushtetit tek ne shqiptarët është i çdo ditshëm sepse vetë pushtetarët nuk e kanë besimin e plotë të qytetarëve. Si u ndërruan disa pushtet? Kushtet e kqija për jetën, taksat e larta, mungesa e ushqimit, papunsisë e shumë rrethana tjera, sollen në Francë në fundshekullin e 18-të Revolucionin Françez, kur në vitin 1793 masat popullore rrëzuan pushtetin dhe mbretin e tyre Luigjin e XVI-të dhe e denuan me vdekje në gijotinë. Më vonë lufta e I-rë botrore sjell fundin e perandorive më të fuqishme botrore. Zia e bukës, në vitin 1917 në Shën Pjetersburg, Rusi, solli Revolucionin e Shkurtit ku si pasojë hoqi nga froni Carin Nikolla i II-të dhe solli regjimin komunist.Ndërsa në nëntorin e vitit 1918 Gjermania donte paqë por aleatët nuk donin pa u bë ndryshime. Kështu si pasojë e kësaj, perandori gjerman Vilhelmi i II-të u detyrua të largohet e të shkonte në Holandë si i mërguar. Ndërsa në vitin 1989 u hoq Perdja e Hekurt.Rexhimet që konsideroheshin të forta si shkëmbinjët, për një moment u thërmuan, kur popujt e shumë shteteve hodhen poshtë komunizmion dhe vendosen pushtete demokratike. Në këtë vazhdë renditet edhe Shqipëria e cila rrëzoi diktaturen pesdhjetvjeçare ku rrezet e demokracisë u lëshuan edhe në Kosovë ku mendje të ndritura filluan Levizjen mbarëkombëtare për të dalë njëherë e përgjithmonë nga robërimi qindvjeqar i Serbisë. Si duket Kosova e pasluftës? Kosova e pasluftes përpëlitet me shumë paknaqësi popullore. Njerzit këtu kanë humbur shpresat për të gjetur ndonjë udhëheqës të mirë e sidomos pas vdekjes së Dr. Rugoves. Ndjenjat e zhgënjimit dhe indiferencës dalin në pah sidomos kur ofrohen zgjedhjet. Një gazetar nga Afrika i quajtur Xhef Helli, dikur komentonte:“Indiferenca ose abstenimi në votime mbizotron kur njerzit ndihen të pafuqishëm për ta ndryshuar jetën e mjerë që e bëjnë...“!Në zgjedhjet e fundit në Kosovë nuk mbërrinte 40% të votuesve! Mosvotimi don të thotë paknaqësi, vuajtje, uri, padrejtësi...dhe ky veprim është thirrje masave për ndihmë,

Perfundime
Muzgje mbi bregdet SKENDER BRAKA TREGIM përthinjurave tuaja mezi tund shekenë e stërmadhe të dhimbjes. Teksa po të vështroja me ngulm duke nuhatur ajërin e lagësh e të kripur, vura re përlotjen e syve e pak më pas lotët që të vërshuan faqeve. Po më mpinte të tërin ideja se ti do të lagoheshe një herë e përgjithmonë prej meje dhe jao “Pse”-ja të cilën nuk po mund ta gjeja kërkund mu duk sikur rënkoi nën drithërimën e muskujve të fytyrës tënde të bardhë. Ishte një çast i hatashëm, por edhe një çast skëterre ai që po përjetoja atyre minutave teksa ndiqja i brengosur ecjen tënde të pandalshme thellë e më thellë ujërave,ku herë të fshihnin dallgët dhe herë të ngrinin mbi sipërfaqe as për të dhënë fare pak ajërim muzgu.. U largova duke tërhequr pas vetes britmat e mbytura të zërit tënd, tufën e shpupuritur të flokëve dhe shpartallimin përfundimtar të asaj ëndërre të cilën e kasha ushqyer aq shumë…. Serbia është “krijuar” nga shqiptarë ka të bëjë me Dardaninë dhe Dardanët, por edhe Ilirët, Maqedonët, Epirotët dhe të tjerët, të degëzuar nga Pellazgët. Në këtë vazhdimësi historike prej pesë mijë vjetësh, pra nga parahistoria dhe koha historike, mbretëria dardane ka qenë njëri ndër faktorët më të rëndësishëm të antikitetit. Pas rënies së mbretërisë dardane, kjo hapësirë sërish do të luajë rol tepër të rëndësishëm gjatë perandorisë së Romës dhe asaj të Bizantit. Dardania, si pjesë e Ilirikut, do të kthehet në faktor kryesor të Bizantit, ku edhe kanë rrënjën tri identitetet me të cilat duhet të lidhet qenia shtetërore shqiptare: identiteti administrativ (i shpallur nga Diokleciani), identiteti kishtar (i shpallur nga Konstandini i Madh) dhe identiteti politik dhe juridik (i shpallur nga Justiniani). Termi Kosovë, është i vonshëm. Shfaqet në shekullin XIX, me vilajetin e Kosovës, që edhe si i tillë, paraqet epiqendrën e rilindjes kombëtare (Lidhja Shqiptare e Prizrenit), që do të çojë edhe deri te pavarësia e Shqipërisë. Pra, Kosova (Dardania) përherë ka pas identitet shpirtëror dhe shtetëror dardano-iliroarbëror-shqiptar. Kur shfaqen shenjat e para të Serbisë në Kosovë? Nuk duhet ngatërruar praninë sllave me atë serbe, ngaqë sllavët paraqesin një konglomerat popujsh barbar, që sulmuan Ilirikun dhe Dardaninë nga shekulli VI e tutje, për t’u shfaqur si formacione fisnore nga shekulli IX e tutje, ndërsa serbët, si pakicë shfaqen në shekullin XIX. Pra në Kosovë, sllavët shfaqen në shekullin XIII, si pushtues, por pa atributet e mbretërisë, ose të perandorisë, siç i shohim edhe sot e gjithë ditën në historiografinë zyrtare në Shqipëri dhe Kosovë, por erdhën si fise të prirë nga zhupanë dhe despotë. Madje, edhe vetë Rashka, që serbët e quajnë “mbretëri mesjetare serbe”, sipas shumë indikacionesh, nuk ka qenë serbe, por tribale (një fis pellazg i lidhur me Dardanët). Ato që historiografia serbe i thotë rreth “Car” Dushanit, apo “Kral” Millutinit, janë falsifikime, ngaqë edhe i pari e edhe i dyti kanë qenë feudalë ortodoksë, si shumë feudalë të tjerë ortodoksë arbërorë, që ishin në përbërje të Bizantit dhe asgjë më shumë. Madje, edhe kur Serbia është pranuar si shtet në kongresin e Berlinit më 1878, sipas burimeve osmane dhe austro-hungareze, rreth gjysma e asaj popullate nuk ishte serbe. Shumicën e përbënin shqiptarët dhe vllahët, siç nuk kishte shumicë greke, por arvanite, edhe Greqia kur u pranua si shtet më 1831. Ç’vend zë sipas jush historia e shqiptarëve në Ballkan? Shqiptarët dhe Shqipëria, në raport me Ballkanin, por edhe të tjerët, paraqiten në qendër të antikitetit, si djep i saj. Ata janë protagonistët kryesorë të historisë nga lashtësia deri te koha jonë. Kjo është një e vërtetë që historiografia jonë duhet ta thotë pa ngurrim.

ROLI I PRESIDENTIT WOODROW WILSON (vijon)
ROLI I PRESIDENTIT WOODROW WILSON NË MBROJTJEN E TË DREJTAVE TË SHQIPËRISË KUJTESA E SHQIPTARËVE TË AMERIKËS - ME RASTIN E PËRVJETORIT TË VDEKJES Nga Prof. SAMI REPISHTI frika e prezences italiane ne kufinjt e saj te jugut, por deklaroi se do te pranonte vetem po te jepeshin toke ne veri te lumit Drin (56) Me 10 janar 1920, kryeministri anglez, Lloyd George, la te kuptohej se perseri favorizonte aneksimin jugosllav te Shkodres (57) Njikohesisht, Italia paraqiti hollesina ma te medha ne lidhje me rregullimin e problemit shqiptar. Prefekturat e jugut, te kerkueme nga Greqia (Korça e Gjirokastra) do te diskutoheshin nga perfaqesueset e Fuqive te Medha (qofte dhanje e tokave, qofte plebishiti i popullsise) mbasi te jene ndigjue perfaqesueset e Shqiperise dhe Greqise; te drejta komunikacioni t’i jepeshin Jugosllavise; te mbrohen pakicat raciale, gjuhesore e fetare; Italia te kontrolloje policine e vendit; trupat italiane te mbeten ne Shqiperi per pese vjet (58) Me 13 janar 1920,, ne mengjez, kerkesa e Lloyd George u rrit, tue pershi edhe luginen e lumit Drin e portin e Shengjinit, ndersa kryeministri françez, G.Clemenceau, kerkoi coptimin e Shqiperise simbas Traktatit te mshehet te Londres (1915). Ne mbasdeken e te njejtes dite, Jugosllavia dhe Greqia pranuen propozimin e G.Clemenceau. (59) Nji vendim i ketill ishin vdekja e sigurte e Shqiperise! Te nesermen, me 14 janar 1920, anglo-francezet, me nji Memorandum te veçante (pa pjesemarrjen e delegacionit amerikan) pranuen sovranitetin e Italise mbi Vloren dhe mandatin italian mbi Shqiperine, por njikohesisht, propozuen nji rregullim te ri, te ngjashem me ate te Traktatit te Londres (1915)(60) Tri protesta shqiptare, me 12, 15, dhe 22 janar 1920 nuk u moren parasyshe. (60/1) Me 20 janar 1920, pa dyshim ne momentin ma kritik per Shqiperine, Sekretari i Shtetit amerikan, protestoi dhe kundershtoi validitetin e nji marreveshje te ketille te arritun pa konsultimin e Amerikes.(61). Nen presionin amerikan, Lloyd George dhe Clemenceau, u pergjigjen dy dite ma vone se “… interesat e shqiptareve do te mirreshin parasyshe plotesisht”(62) Nderkaq, marreveshja TittoniVenizelos u ba publike. Shqiptaret u tronditen shume. Me 28 janar 1920, perfaqesueset e krahinave shqiptare u mblodhen ne Lushnje, formuen nji Keshille Regjence. nji qeveri qendrore, caktuen Tiranen si kryeqytet, dhe moren vendimin e preme se do te luftojne çdo nderhymje te huej. Me nji organizim te qete por sistematik, Shqiperia po pergatitej te luftoje invaduesin: se pari, Italine, dhe ma vone Jugosllavine dhe Greqine.(64) Por duhej kohe, dhe kohen e siguroi diplomacia amerikane e Presidentit Wilson. Me 10 shkurt 1920, Presidenti Wilson i revoltuem nga padrejtesia e Fuqive te Medha europiane dergoi noten e mirenjohun e cila denonconte coptimin e Shqiperise ne mes te vendeve fqinj, kunder protestave

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Masakra e Tivarit, Enver Hoxha, Të arrestuarit, për jugosllavët (vijon)
Masakra e Tivarit, Enver Hoxha: Të arrestuarit, për jugosllavët “Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar”, historiani Uran Butka sjell një sërë dokumentesh, Enver Hoxha dhe Koçi Xoxe që jo vetëm mbajnë firmën Zbulohen dokumentet që e Alisë, por edhe të vetë implikojnë shtetin shqiptar në Enver Hoxhës. Me urdhër të masakër tij, të gjithë kosovarët që Të tjera dëshmi se Divizionet arratiseshin nga ushtritë V dhe VI në Kosovë drejtojugosllave, që kapeshin apo heshin nga Ramiz Alia e Rahdorëzoheshin me dëshirë man Parllaku pranë forcave shqiptare, u Në masakrën e Tivarit, ku dërgoheshin divizioneve gjetën vdekjen mbi 3 mijë jugosllave, edhe pse e dinin kosovarë, nuk ka qenë i imshumë mirë se ata i priste plikuar vetëm Ramiz Alia, i cili vdekja. Gjatë rrugës për në në atë kohë ishte në krye të një Frontin e Perëndimit, rreth prej divizioneve që ndodheshin 1000 kosovarë gjetën në Kosovë. Në librin e tij vdekjen brenda kufijve shqiptarë. Pas prishjes së marrëdhënieve me Jugosllavinë, kjo masakër iu faturua Koci Xoxes, i cili edhe u akuzua si agjent i Titos. Për këtë flasin një sërë dokumentesh dhe dëshmish të kohës, mes të cilave dhe ajo e Zoi Themelit, shef i Mbrojtjes së Popullit të krahinës III (Shkodër). al.mi Komandantët dhe komisarët politikë të divizioneve e të brigadave shqiptare zbatonin urdhrat e shtabit jugosllav, por vinin në dijeni dhe merrnin formalisht edhe pëlqimin e Komandës së Përgjithshme të Shqipërisë e të komandantit Enver Hoxha. Kjo nuk ndryshonte asgjë, sepse edhe politika, edhe ekonomia, edhe ushtria, edhe lufta ishin në atë kohë të unifikuara ndërmjet Jugosllavisë dhe Shqipërisë, Titos dhe Enver Hoxhës, por, gjithnjë nën dominancën e Jugosllavisë së Titos. Ja disa dokumente: Nr. 146 Divizioni V, më 29.04.1945 Komandës së Përgjithshme Në bazë të urdhrit nr.93, datë 28.04.1945, të Shtabit Operativ të Kosmetit, Divizioni V dhe VI lëvizin për në zonat Ferizaj-Gilan. Divizioni ynë me qendër Gilan. Komandanti i Divizionit V Nënkolonel Rahman Parllaku Nr. Extra Divizioni V, 21.05.1945 Tepër urgjent Komandës së Përgjithshme Partizanët e Kosmetit që janë në brigadat e Ushtrisë Jugosllave, kanë dezertuar nga ato deri më sot, janë kapur e dorëzuar në repartet tona në këto ditë, po ia dorëzojmë Shtabit Operativ të Kosmetit. Ky është mejtimi ynë, ju ç’mendoni? Na lajmëroni me lidhjen e parë. Gafur Çuçi Nr. 541/32 Divizioni V, 30.05.1945 Komandës së përgjithshme Shtabi operativ i Kosmetit prapë na i kërkon të gjithë të dorëzuarit ose të kapurit, që sot janë në Divizionin tonë, t’ia dorëzojmë Divizionit 52… Enver Hoxha, Komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë NÇ të Shqipërisë, i përgjigjet me radiogram komandës së Divizionit V në Kosovë: Nr. 138/1 Res

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

Enkelejd Gurbardhi Dosja e zezë e Greqisë, 1912-2007
Rrëzimi i avionit grek, gusht 1949 Në njoftimin Ministrisë së Mbrojtjes së asaj kohe raportohet se aeroplani u rrëzua në fushën e Finiqit dhe piloti u kap rob. Sulmi grek i 12 gushtit 1949 Përreth gjashtë orë në mëngjesin e 12 gushtit forcat greke dhe ato shqiptare kanë zhvilluar një luftë të vërtetë në zonën e Gurit-Bilisht. Një brigadë e mbështetur nga artileria dhe katër aeroplanë të tipit “Spitfire” sulmojnë tokën shqiptare në drejtim të Bilishtit, ku arrijnë të zmbrapsin rojën kufitare. Luftimet u zhvilluan në afërsi të postës kufitare, ku repartet e ushtrisë shqiptare i thyen forcat greke me gjithë armët moderne që kishin. Ushtria greke kishte në përdorim 36 gryka zjarri të artilerisë, madje u përdorën dhe predha me napalm që digjnin çdo gjë përreth. Vrasja e komisarit Nasi Remaçka, 13 gusht 1949 Mëngjesin e 13 gushtit forcat greke prej dy brigadash, të mbështetura nga artileria, kaluan kufirin shqiptar në piramidën I-33, sektori i Bilishtit. Qëllimi ishte që të përqendroheshin në Malin e Palikut nga ku mund të sulmonin Bilishtin. Në këtë betejë u vra komisari i batalionit të kufirit Bilisht, Nasi Remaçka, së bashku me korrierin e tij, Dane Zeneli. Ndërkohë robërit grekë deklaronin se në betejën e një dite më parë kishin tërhequr 50 ushtarë grek të vrarë, ndërkohë që atë ditë u vranë 26 ushtarë grekë. Vrasjet e civilëve, 14 gusht 1949 Mëngjesin e 14 gushtit forcat greke nisin një tjetër ofensivë. Brigada e 41-të, e mbështetur me një regjiment artilerie dhe një skuadrilje aeroplanësh “Spitfirë”, vazhduan sulmet e tyre kundër Shqipërisë. Në këtë ditë grekët hodhën më shumë se 2.000 predha artilerie në tokën shqiptare në katundet Trestenik, Kapshticë e Cangonj-Devoll si dhe në qytetin e Bilishtit. Nga goditjet e artilerisë mbetën 5 civilë të vrarë dhe u shkaktuan dëme materiale në disa shtëpi të katundeve të mësipërme. Bilanci i një lufte të pashpallur, gusht 1949 Në bazë të komunikatave të Ministrisë Mbrojtjes në vitet 1950, nga rreth 49 provokacionet e ushtrisë greke në kufirin jugor të Shqipërisë mbetën vrarë 29 ushtarë dhe oficerë të ushtrisë tonë. Por duke llogaritur dhe dëmet që u shkaktuan në civilë të paarmatosur, kjo shifër duhet të ketë qenë më e lartë. Ndërkohë që në komunikatë thuhet se në bazë të dëshmive të mbledhura nga robërit e luftës, forcat tona i kanë shkaktuar ushtrisë greke mbi 300 të vrarë dhe 500 të plagosur, ndërsa 270 të tjerë u kapën robër. Tanket greke në kufirin shqiptar, 1949 Arsyetimi grek ishte se në tokat shqiptare fshiheshin partizanët që sulmonin qeverinë greke. Në “incidentet” në kufi u vunë në përdorim të gjitha armët. Në sulmin e 25 gushtit forcat greke sulmuan me avion artileri dhe 3 tanke. Sipas komunikatës operative të Ministrisë së Mbrojtjes, ky ka qenë një nga sulmet më të mirë organizuar nga ushtria greke, por që u arrit të ndalej nga pala jonë dhe ushtria greke u zmbraps në tokën e saj. Shërbimet sekrete greke, gjyqi i Bozhigradit, 1950 Përveç incidenteve, shërbimet greke filluan dhe infiltrimin e agjentëve sekretë në territoret shqiptare. Në fshatin Bozhigrad, sot Miras, Korçë u zhvillua gjyqi kundër disa të të ashtuquajturve agjentë, megjithëse ky gjyq u shndërrua në një “shou” popullor, ku askush nuk mund të vërtetonte implikimin e banorëve. U cilësuan si agjentë grekë Qazim Sina, Qani Seskollari dhe Myslim Biskallari, sepse kishin hyrë në tokën tonë dhe zhvilluan aktivitet spiunazhi. Madje ata u akuzuan dhe për një plan për të vrarë kolonelin Petrit Dume. Shqipërie ku sundonte regjimi komunist. Rrëmbimi i postës në Pogon, 18 shkurt 1950

Provokacionet dhe sulmet sporadike vazhduan edhe gjatë vitit 1950. Në 18 shkurt një grup ushtarësh grekë në zonën e postës së Sopikut u futën 600 metra në tokën shqiptare dhe i bënë pritë njësitit të shërbimit të postës që Krijimi i organizatës anshkonte në pikën e vrotishqiptare “MAVI” jtimit. Në këtë incident mbeti i vrarë ushtari Bendo Në linjën e spiunazhit, Buzo, ndërsa një ushtar gjenerali grek, Vasil Mellaj, tjetër u zu rob nga grekët. rekruton një sërë minoritarësh Pas ardhjes së përforcimeve shqiptarë dhe krijon organiza- nga repartet shqiptare njësiti tën anti-shqiptare grek u largua. “MAVI” (Fronti për Çlirimin e Vorio Epirit). Sipas ishIncidenti në malin e Gramooficerit të Sigurimit Bekim zit, 24 maj 1950 Budo, minoritarët Spiridhon Vllahoni, Pandelejmon KoProvokacioni i 24 majit tokoni, Vasil Shahini dhe Jani ishte një nga më agresivët e Diamanti ishin themeluesit e atyre viteve. Një batalion organizatës. Qëllimi ishte grek i përforcuar me artileri riaktivizimi i shërbimeve kërkoi të merrte majën e greke për çështjen e Vorio Çukapecit nga ku mund të Epirit në kushtet e një kontrollonte territorin e

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
Një natë mbeta pa gjumë Pa ëndërra për ty Por fjalën ma dhuroje Ishe si ëmbëlsirë që rri vargut tim. Bukuri vargu Bukuri vargu Është secila kohë e imja Kur flas me jetën Botës i jap fjalët më të mira. Bukuri vargu Është koha që ti e jeton Eh,kur puthjen e falur Si e ëndërron. Ka mbrëmja me hënë Bukuri vargu Ku shkruaj vargjet më të I fali çdo ditë jetës bukura Për ëndrrën që e dua më shumë Që ti i mbaje mendë. Si buzëqeshje e se vërtetës. Bukuria e fjalës Bukuri vargu Fshihet në jetën time Bukurinë e fjalës Aty ku ëngjëjt më sjellin Atdhe Mbrëmjen me hënë edhe pak Kur ia fale birit tim vargëzime. Për cilin kufi Që e thyem unë e ti. Bukuri vagu Ka secila fjalë në jetë Bukurinë e fjalës Që sebashku me miken Ia fale edhe Kosharës Botën e bëjmë një të vërtetë. Për njëqind vjet ndarje Si fjalë e pa thënë Bukuri vargu Shqipeve dhe secilës zanë. Bukurinë e fjalës Në shpirt ta ruaj atdhe Për secilin gurë Që rritë e ngritë flamur. Bukurinë e fjalës Ta ruajmë bashkë me mikën Vargjeve plot hieshi Me ëndrrën për një emër Që më rri si liri në zemër. Fjala nuk ka bukuri Pa fjalën liri Që një ditë e lexoj Kudo edhe në Çamëri. Kjo lule mbretëreshë Bukuri fjale i thonë Do mbetet me e bukura shqipe Më e bukura zonjë. Buzët Buzët si mbretëri bote Kanë fuqi shpirti Ngado lulet edhe lulet Ushqehen Kanë nektar dashurie Nuk i duan ëndrrat Kanë çaste embëlsie Puthje zjarri I dhurojnë botës Shndërrohen në sy engjejsh Shuajnë etje karvanesh Pikojnë mbir Drinin pika shiu

Poeteka Mbarëkombëtare Cikel poetiK Më bëhesh varg Herë poezi e vetme.

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it….

Ku eshte Kallezimi Penal ne Gjykaten Kushtetuese per votimin me dy duar? Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

DR.MOIKOM ZEQO, MEHMET ALIU, SHQIPTARI I EGJIPTIT nga Fq1.
dhe zbulues i miniaturistëve famëmëdhenj të kodikëve të Perandorisë Osmane - vërtet një risi e habitshme, madje edhe kompozues muzike, tekstesh poetike, një figurë me plotëri të admirueshme. Pse e quajta personalitet sui generis? Pse sui generis? Ky vizion është suksesi i tij jetik. Me këtë vizion portat vetëm hapen, për të mos u mbyllur kurrë. Këto janë koordinatat e dijes dhe të fuqisë rikonstruktuese. Sepse botimet e tij janë rikonstruksione të kujtesës së shekujve. të ka shkruar edhe gjuhëtari Aleksandër Xhuvani në 1921. Dhe kaq! Por boshllëkun absurd e mbulon tashmë ky botim i Shyqyri Nimanit. Dhe jo rastësisht! Por shumë mençurisht! Perandorisë Romake. Geni i racës iliroshqiptare në përmasat globale tregon çuditërisht plotfuqishmëri marramendëse. Por aksidentalisht brenda kombit shqiptar plogështia provinciale ka qenë dhe është shpesh kaq fatale. Përjashto Gjergj Kastriotin që përmasa shqiptare e çoi tek përmasa europiane dhe jo ndërsjelltas. Figura e Mehmet Ali Pashës është postskënderbeiane, si ajo e Ali Pashë Tepelenës dhe Bushatllinjve sfidantë. Por mund të thuhet me siguri se Mehmet Ali Pasha i Egjiptit është shqiptari ndoshta më i njohur dhe më i historiorizuar nga bota moderne. konshëm francez Jean Leon Gèrome (1824-1904). Që në rini ai pikturoi kapelen e “shën Jeronimit” në Paris. Për të Theophile Gantier ka thënë: “Ka lindur një piktor. E ka emrin Gèrome: po e them emrin e tij sot, parashikoj se do të jetë i famshëm nesër.” Ciklet pikturike të Gerome me shqiptarët në Egjipt janë një nga dukuritë më fantazmagorike të artit europian në tërë kohërat. Gerome krijoi një ikonografi shqiptare të pashembullt, gjeniale.

Mehmet Aliu i lindur në 1769 ka të njëjtin vit të lindjes me Napolonin dhe Wellingtonin - në Sepse nuk ngjan me të tjerët, i largohet Mehmet Ali Pasha (1769 - këtë rast rastësia, ose rendi rebelshëm rëndomësisë dhe standardeve 1849) providencial mund të kishte një të rreme pseudoakademisë dhe standsimbolikë metaforike, duke qenë ardeve të rreme pseudoakademike, sepse Botimi i tij më i fundit një piramidë apo sfinks ka një vizion europian dhe global. Këto “Mehmet Ali Pasha, kronologjik. janë atribute, jo lëvdata. E kam për nder kapedani shqiptar që ia që jam mik i tij, por konsideratat janë ktheu dinjitetin Egjiptit” Me origjinë shqiptare, nga fshati autonome, përtej subjektivitetit. Albanica, Prishtinë 2012 Zemblak i Korçës, i shkuar në është peng dhe monument Kavallë për t’u shfaqur si luftëtar Korpusi i botimeve të profesor Shyqri i dinjitetit. Pikërisht edhe i jashtëzakonshëm në Egjipt Nimanit është i pangjashëm me të tjerët. për arsye të genit shqiptar mbas Betejës napoleonike te të padyshimtë. Piramidatër ta kthyer Kaosin e Monografitë dhe albumet të botuara sipas frikshëm në një unitet historik të artit grafik të standardeve botërore janë Vlerat hulumtuese me një pazakontë, për të europianizuar në hullinë e së ardhmes. burimologji bibliografike Egjiptin modern në mënyrë përqasin figurën ekskluzive, pa një të dytë në Studiues i pasionuar i substancës madhështore dhe epokale botë. Me të drejtë arsyetohet për kombëtare etnike, anglofon, qytetar i të Mehmet Aliut, pak i sindronim paradoksal shqiptar. botës e ka kuptuar sekretin e ndërlikuar njohur për ne shqiptarët. Konstandini i Madh, me origjinë të gjithëmbarshmërisë dhe matricës ilire zyrtarizoi krishterimin antropologjike të qytetërimeve jo si Për të ka shkruar Sami botëror, nipi i tij Julian Apistati mohime, por si pjesë komplementare, Frashëri i pavdirë, enciriktheu paganizmin, Diokleciani sinteza pohuese dhe frymëzues. klopedisti brilant, por për i Madh reformoi mbijetesën e

Kjo është arsyeja e thukët që ne mund të flasim edhe për një aspekt albanologjik të imazhit, të ikonografisë Botimi i Shyqri Nimanit është institucionale të botës së pafundme ndërthurës: peligrinazh historik dhe pikturike. Krejt e kundërta e alhistoriografik, hulumtues në Zemblak, në banofobisë. Kavallë dhe në Kajro, madje edhe një reportazh egzotik në pjesëmarrjen në dy Ja një tjetër zbulim, një portë tjetër e simpoziume ndërkombëtare për këtë hapur: albanologjia e imazhit, si personazh vëmendjethithës në substancë e pashlyeshme. kryeqytetin egjiptian. Por ajo që ka një rëndësi substanciale është dimensioni i Shqiptarët e pikturuar nga Gerome jashtëzakonshëm i imazheve në libër. kanë qytetarinë e shekujve, janë popull me bukuri, shkujdesje, anNimani flet për zbulime të vërteta, për tropologji dhe me kostumologji piktorë të huaj europianë që kanë pikmahnitëse. S’janë populli i zhdukur i turuar Mehmet Ali Pashën e Egjiptit dhe Atlantidës. Ishin por edhe janë. Por që gardën e tij pretoriane prej shqiptarësh. të jesh duhet përherë të identifikoKreun e vendit e zë piktori i jashtëzahesh.

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

MAQEDONIA NUK MUND TË EKZISTOJË ME MASA REPRESIVE KUNDËR POPULLIT TË
MAQEDONIA NUK MUND TË EKZISTOJË ME MASA REPRESIVE KUNDËR POPULLIT TË PAFAJSHËM SHQIPTAR Nga ISUF B. BAJRAMI së njerëzve përpara ligjit, për afirmimin dhe mbrojtjen e të Drejtave dhe të Lirisë së qytetarëve të saj. Kjo natyrisht nuk është arritur pa mund e përpjekje, pa luftëra dhe ndeshje sociale, pa kontradikta. E ne sot flasim për Evropën e qytetëruar dhe të emancipuar, për vende me demokraci të zhvilluar. Këto janë arritje të shënuara që ne i mbështesim dhe i përshëndesim, janë fitore që Evropa mundohet me fanatizëm t'i ruaj, zhvilloj e thelloj më tej. E megjithatë ne e shohim qartë se si kjo Evropë "demokratike" dhe e civilizuar qëndron indiferente ndaj fateve të popujve të tjerë, ku shkelen këto të drejta, ku mungon barazia përpara ligjit, ku nëpërkëmben liria dhe pavarësia e individit, ku ushtrohet dhuna e terrori ndaj popullsisë së pafajshme. Shihet gjithnjë e më qartë hipokrizia e qarqeve sunduese evropiane ndaj fatit dhe të ardhmes së popujve të tjerë. Heshtin dhe bëhen të paditur për shpërnguljet nga Toplica e Sanxhaku, kur derdhet gjaku si lumi në fshatrat e Medvegjes, Bujanovcit, Preshevës, Karadakut dhe Tetovës, kur vriten, ndiqen dhe torturohen me qindra e mijëra shqiptarë nga shtëpitë e tyre, kur ushtrohet një etnocid e gjenocid i pashembullt-sistematikisht ndaj popullit shqiptar. Është hipokrizi akordimi i kredive dhe furnizimi me armë më moderne në një kohë kur derdhet gjaku i shqiptarëve si Lum në shtëpitë e tyre. Ndaj luftës disavjeçare në qendër të Ballkanit, ku janë shfarosur me dhjetëra e mijëra njerëz, ata kanë mbajtur qëndrim indiferent, për të mos thënë se e kanë nxitur atë për të nxjerrë përfitimet e veta. Shqiptarët vetëm në qoftë se me luftën e tyre të drejtë dhe çlirimtare do të dinë jo vetëm të rezistojnë, por edhe të dalin fitimtarë, atëherë Evropa e "qytetëruar", e gjendur përpara një fakti të kryer, do të mbante një qëndrim tjetër dhe hipokrizia e saj do të dilte sheshit, kurse propaganda do të flasë me një gjuhë tjetër, se "ne evropianët gjithnjë kemi qenë në mbrojtje të pafajshmëve, në mbrojtje të lirisë dhe të pavarësisë së popujve". Ç'bëri Evropa kur ndaj shqiptarëve të pambrojtur u qëllua me armë. Me qëndrimin e tyre mospërfillës ata i nxitën qarqet sunduese serbomaqedonase që të vazhdojnë edhe më tej dhunën e egër ushtarako-policore, duke shtypur çdo ëndërr të shqiptarëve për të drejtën e tyre legjitime kombëtare për arsimin në gjuhën amtare. Është koha që shqiptarët t'i kuptojnë miqtë dhe armiqtë e tyre, çiltërsinë dhe hipokrizinë, fjalët nga veprat. Qeveritarët maqedonë me të gjitha mënyrat përpiqen t'i ndalojnë shqiptarët të organizohen, të shkollohen, sepse nuk duan që ata të jenë të barabartë me ta. Kjo është arsyeja përse ata u hodhën me tërbim për të ndaluar themelimin e Universitetit të Tetovës, për të ndalur rininë shqiptare të marrë arsimin e lartë. Gjakderdhja, terrori i egër ushtruar ndaj nismëtarëve për themelimin e Universitetit të Tetovës dhe ndaj studentëve të parë në këtë tempull të dijes dhe kulturës, na kujtojnë pa dashur kohën e mesjetës kur

Shkurte Babanaj
FLET SHKURTE BABANAJ, POLICE NË “KRIMINALPOLIZEI” NË CYRIH aty diku pas disa muajsh bëhet edhe nënë e Dardanit, e më pas edhe e Vjosës. Kishte qenë fëmijë i përpjekshëm, apo një Shkurtë e vogël e përpjekshme. Duke u qeshur që në fillim, rrëfente se si me një shoqe të vetën fare të vogla, shkonin dhe kërkonin para hua te Salihi i Nimon Demve, në shitoren e tij, dhe pastaj ishte babai, Halili, që duhej të paguante për të… Zinxhiri është i gjatë më shkëputje të “buta” për jetën e Shkurte Babanajt. “Nuk e di si shkuam në Gjermani me babain dhe vëllezërit, atje e mësova gjuhën gjermane, por nuk më kujtohet edhe pse erdhëm në Zvicër në Cyrih, në këtë qytet ku përjetova tmerrin, por nga kjo u motivova të kryej shkollën për police dhe kriminalistikë, paralelisht me atë që po më ndodhte në jetën tim private… nuk e di u binda të bëhem luftëtare e denjë kundër kriminelëve, krimit dhe krimit të organizuar, kundër të gjithëve që ishin në qytetin dhe rrethet ku punoja, kishte edhe shqiptarë në mesin e tyre, dhe mburrem aty ku kam ndikuar ta braktisin drogën dhe dukuritë e tjera negative që bëheshin kancer për Kosovën dhe shqiptarët, së pari, pastaj trafiqet e tjera dhe konfliktet e zeza ndërmjet nesh, edhe këtu në Zvicër. Por s’ishin vetëm shqiptarët ata, ishin të tjerët më shumë…s’më vjen keq të them se isha krenare, aty ku arrita të ndikoj pas luftimit të këtij krimi të bëhem edhe një edukatore e mirë, dhe mike me disa nga ato familje anëtarë të të cilave kishin marrë këtë rrugë të keqe. Sigurisht se ka edhe të atillë që më quajnë spiune, sepse ajo është fjala që ne shqiptarët e përdorim ku nuk duhet, e nuk e përdorim aty ku duhet…fatkeqësisht këtë e shoh edhe në Kosovë. Unë jam e shkolluar për këtë, punoj për këtë, dhe më vjen mirë që punoj për këtë luftë kundër kancerit të njerëzimit – drogës, dhe trafiqeve tjera në çfarëdo nivele qoftë. Kam shërbyer edhe në Kosovë disa vite, nga këtu…”, flet aq shpejt Shkurte Babanaj, thuajse s’po e zë kohën për rrëfimin. Dëgjoheshin nja dy linja telefonike duke e thirrur për punën, duke e konsultuar etj. Bashkëbiseduesja ime dhe unë sa mundej flisnim për vuajtjet që po na i sillte diabeti, që na ishte krijuar nga nervozat, dhe që s’ishte tradicional, apo trashëgues, e sa mund shikonim cilën ëmbëlsirë po e merrnim…. Hahahahh! Më kujtohet tash i madhi Bajram Sefaj, i njohur për shoqërinë e tij të përzgjedhur (e jo kushdo në të) si Ndreci i Vogël, si kryeprotagonisti i romanit të tij mjaft të mirë dhe të lexuar “Parisi kot”, shkrimtar dhe gazetar me famë më shumë të Kosovës se sa edhe në Shqipëri, e shumë më pak në diasporën shqiptare kur po rrëfente për diabetin e vet. “Më pyeste doktori që e ka emrin Gil (Zhil), Bazhram, a mos po përdor alkool, sepse ti e di punën si e ke me diabet? Jo, jo, i thashë dhe ai më thoshte të pi një birrë në ditë, e unë i thosha se or doktor Gil (Zhil) unë me ilaçe e pi nga një birrë, e në mbrëmje aty diku rreth orës 19.00 filloj pijen e rregullt me meze, anipse tejet modeste, por patjetër me speca të djegës”. Mirë hiq, vazhdon Bajrami të flasë, dhe vazhdon për doktor Zhilin, që i paskësh thënë Ndrecit të Vogël, se mos po ha shalqi. “Jo, jo, i thosha, e vërteta ishte se shalqiri i madh po më priste në frigorifer”. Nejse, kështu filluam me shaka edhe punën e diabetit tonë, dhe vështirësitë me insulinat, ndërkaq që bënim vrap pas ëmbëlsirave. “Rasti im është kompleks, rëndë ta dish, sepse jeta ime e kaluar ishte një vdekje dhe ringjallje imja, por më shkoi Vjosa, vajza që atëherë kishte tre vjet. Po, po ! U vra nga babai im, që kishte ndërmarr një vendim vrastar ndaj meje, me djalin Dardanin dhe vajzën Vjosën. Po, po, ai na vrau faktikisht të gjithëve, por Zoti i Madh na shpëtoi disave nga ne, kurse Vjosa u vra dhe plumbat e babait tim – ia morën jetën. Dardani shpëtoi duke iu “falënderuar” mëlçisë së Vjosës, e cila pasi kishte vdekur, u bë shpëtimtari bile i të vëllait Dardanit, ngase mjekët e kishin

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

1 3

Libri, “GEGNISHTJA, KUSHTRIM HYJNISH”… (vazhdon)
SI U BA? e shpirtnat t’egersohen, jo si t’hasmit por pak ma zi? Ai qe perbuz deshiren, qe me shekuj asht andrrue, s’asht shqiptar por rob dreqi, qe ment ia ka zaptue... NJOF NJI TOK’... Çdo fije bari qe rrezja mund m’i ra, n’tok’ pjellore leht asht’ me gjelbrue, E n’tok’ t’that’, ku s’ka lang jete ma, nuk ka rreze qe mund me i ndihmue... Rrezes dillit n’vend ku s’ka lagshti, ia shef sherrin edhe ma shum se territ, se n’ftyr’ t’tokes gja nuk len me mbi, veç kaktusvet qe jan si lule t’ferrit, Njof nji tok un, qe ngop a’ n’lagshti, la me lot, e gjak shum trimash t’ram’, dhe gjelbrim ka, sa syni mos m’u ngi, por pa rreze, n’te shum shpirta t’tham’... SKEN’ MA E BUKRA PER SIMFONI... Bieni fushes o ju t’bukrat flutra, lul’ mbi lul’ tuj flutrue, gjithandej ku sy e shpirt, knaq i kam un veç me vrojtim, e ner t’hollat degt e shelgjes, qe vjerrun jan permi prrue, fllad ma t’mir’ per me pushue, n’bot’ s’ka per freskim... Valt’ e prroit kur t’gurgullojn’, mkat asht mos m’i ngue, der n’maj krejet rrnqetht em’shkojn, e mushem energji, mbi kaqub’ ku zogjt cicrrojn’, vje ndoj korb m’iu nimue, por krrakamen s’mun t’ia durojn’, dhe ikin t’gjith prej tij... E per mue edhe zani i korbit, mund me hy n’ket simfoni, qe natyra si ma i madhi mjeshter, ka dit’ me komponue, dhe çdo za qe vjen prej saj, nji solist asht n’ket melodi, e natyra a’ sken’ ma e bukra, qe hyjnit’ na e kan dhurue... MOS MSHEF GJAMT OJ NAN’!... Oj e shejta, dhe ma e vujtnja nan’, vetem n’ty tash jam tuj shpresue, se ndaj tejet un dashnin qe e kam, askush n’bot s’guxon me dyshue... Sa prej sysh’ mund t’ma nal’ kush lotin, e t’ma nal’ zemren, gjak e helm t’pikon, aq ndaj tejet mund t’ma hjek kush mallin, qe n’gjoks temin kaq fort m’shterngon... Mos mshef gjamt per bijt qe je tuj ndi, mija vjet, kshtu çysh t’lan per s’shkreti’, gjithfar’ t’huejsh tuj t’shkel me ushtri, perandor, sulltan, edhe mret mas mreti... Nxjerr permi eshtnat qe po t’randojn’ e le t’shofin qe vend per varre s’ka, mur kalaje me to ma mir t’ndertojn, e para sysh kshtu do t’i ken me i pa... Mbasi n’mend nuk po dojn me i majt, n’duha t’hasmit, tash masi jan tuj knue, e vrasesin tand, veç kan nis me e kajt’, edhe pesqind vjet, dam qe s’ka qendrue... DELE T’ZEZA, A BIJ ZONASH? Shum e dreqi fjalen zot, n’maje t’guhes e man’ si thik’, kundershtart’ per t’therr’ me te, se per shpirt t’vetin, as i’ pik’... Shum e i shejti fjalen zot, nuk e nxjerr kurr n’hall pa ra, o e nxjerr kur met i mahnitun, me i pun t’mar’, qe ai vet ka ba... S’ka ma zi se kur i teket dreqit, n’kope t’zotit t’mbahet bari, por ma keq kur i bie meleqit, qe t’ flijohet me urdhen t’tij... Kush beson, fen’e vet ta ruej, per t’pastrue vetem shpirtn e tij, se advokat, zotit nuk i duhet, e aq ma pak ai shpirtziu bari... Fjalen zot, msova qe n’vogjli, qe jep ndihm, e qe jep ndeshkim... Kujt i jep çka, pak m’u ka perzi, por di neve, na dha veç deshprim.. Sa kam dasht i her m’u takue, e veç nji pytje atij me t’ia ba: “A ke ner mend najher me na gzue, a per t’part m’kat ne jem tuj la, n’emnin tand gjak qe dredhen krue, e drit jete, prap s’na jep me pa!” Ç’t’keqe bam qe tjert nuk kan ba, qe veq ujq sjell n’tanden kope, dele t’zeza jem qe s’don me na pa, a bij zotnash, qe ma s’jan nder ne? ZOT E KAM ARBNIN’... Kam nji zot qe me shpirt e due, e n’gji t’vetin ai gjith’her me man’, çoft n’fund botes un po t’kem shkue, veç per te perjet’ zemra m’kan’... Vetem ai asht qe m’din pulsin mue, e veç per te, ky puls mue m’rreh’... Veç nji her asht mjaft me e kujtue, e shpirti rruzllit, i bie m’u kthye n’te... Sa e shejt, asht toka jon Arbni, qe frym shpirti, ajo asht tuj m’dhan’, e tash n’dhe t’huej, me t’veten magji, m’jep krih engjujsh, sa her malli m’than’, e turr si shqipja, prap t’i kthehem n’gji ... A E KAN HAK? Egersis’ i shkojn’ egersinat, njana-tjetren n’fyt per me coptue, e shkretines, shum’i shkojn shkretanat, qe n’parajs veç andrrojn me shkue...

Zbardhet ligji grek i luftës me Shqipërinë & Kosova Lindore të vihet nën misionin paqësor të OKB-së
Për të penguar edhe një pastrim etnik të shqiptarëve në Luginën e Preshevës, i cili (duke rikujtuar kontinuitetin e administrimin e drejtpërdrejtë të Misionit Paqësor hidhur të politikës gjenocide të kaskave blu të OKB-së, serbomadhe ndaj shqiptarëve të kësaj ane, që nga viti 1876 sikurse në rastin e Kosoe deri më 2003) ka filluar vës, më 12 qershor 1999. paralelisht me spastrimin Kjo do të ishte një nga etnik të vëllezërve të tyre në masat më të justifikueshme morale dhe humanitare Kosovë 1989-1999), me çdo kusht, nevojitet të aktivizohet të drejtësisë dhe të rendit që tani Këshilli i Sigurimit i juridik ndërkombëtar jo Kombeve të Bashkuara, në vetëm ndaj kufizimit të ushtrimit të gjenocidit serb mënyrë që të nxjerrë Rendaj shqiptarëve, por edhe zolutën përkatëse për të shpëtuar me kohë popullin në zgjidhjen e drejtë dhe shqiptar të pafajshëm nga të favorshme të këtij reprezaljet dhe gjenocidi i konflikti në interes të dy palëve të konfrontuara, si aparatit shtetëror serbomadh të Beogradit, të drejtuar nga rrjedhim i logjikës së shfrenuar të kolonializmit tandemi Zoran Gjingjiq (kryeministër), dhe Nebojsha dhe militarizmit serboÇoviq (zëvendësministër) të madh kundër qenies Qeverisë së Serbisë. shqiptare, dhe territorit të Në potez diplomacia prevensaj etnik. Zbardhet ligji grek i luftës me Shqipërinë tive paqësore e boshtit PreshevëPrishtinëTiranë-NjuJorkUashingtonBruksel! Duke mbajtur parasysh faktin se, e gjithë teknologjia e metodave dhe e formave të ushtrimit të dhunës dhe të terrorit të qeverisë së Serbisë kundër shqiptarëve në Luginën e Preshevës, janë të dënueshme sipas Nenit 2 të Konventës së Gjenevës kundër krimit të gjenocidit(1948), autoritetet e qeverisë multietnike të Prishtinës problemit të shqiptarëve në Luginën e Preshevës. Repriza e zhvillimit të ngjarjeve të fundme (7-8 shkurt,2003, kur pjesëtarët e ekspeditave të sigurimit dhe të xhandarmerisë policore serbe, kanë përdhosur flamurin kombëtar shqiptar mbi varrin e dëshmorit të UÇPBM-së, Ridvan Qazimi, viktimë kjo, po e të njëjtave reparteve ndëshkimore të forcave serbe, ditën e arritjes së Marrëveshjes paqësore të Luginës së Preshevës) në këtë

dhe ato të Qeverisë së tyre politik, në mënyrë që Tiranës, nevojitet që me të ndërtojnë strategjinë e procedurë të shkurtër të përbashkët për zgjidhjen e bashkërendojnë aktivitetin e

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Dead Albanians due to Current Dictatorship in Albania

Lirak Bejko Dead I vdekur nga Diktatori dhe vjedhjet e familjes se tij Berisha

One last dictator in Albania Left to be Overthrown!!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!!

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit dhe e dergonin te qeli ate me bashkepunetoret? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

Perse vetem 2 Vjet heqje Lirie u kerkua kur te tjere kane marre me shume per me pak korrupsion? NJe hetues I mire do ti kishte keto kriminele cdo 2 dite gati tu duke dhene llogari….

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha

The leader of Opposition in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences?

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

Human Right Violators as an inheritance from the so called bearded man Tos Nano in Albania!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!!

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse?

Familja Berisha & Podesta group 1— Albanian Americans 2
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues.. Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha... Mr. Countryman shell shocked when the opposition and the government of Albania sit down to vote some laws….Question– Did they really sit down together? Yes and you are welcome... Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

2 5

Libri I ndaluar I Agim Hamiti’t
TIRANA DHE ATHINA TE BASHKUARA KUNDRA ARVANITVE! nga Altin Kocaqi · Carja mindis Tiranes edhe Arvanitve eshte kjo: Arvanitet thone se "ne jemi vendas edhe rrjedhim nga Pellazget" ..ndersa Tirana ,ashtu si shovinistat greke , thone se "Arvanitet shkuan ne greqi diku ne 1200-1400"...kjo eshte armiqsia qe mbollen mes nesh figura te dyshimta te epokes se komunizmit edhe deri ne ditet tona. Imagjinoni ne se Tirana e gjen gjuhen me Arvanitet...qe te them te drejten arvanitet nuk duan ta shohin me sy tiranen per qendrimin e saj ne kete ceshtje edhe nga ana tjeter kan simpati per Prishtinen ....pra ne se tirana e gjen gjuhen me Arvanitet ateher kombit tone i zgjidhen duaret nga presionet greke. Ismail Qemali edhe Mitat Frashri kishin lidhje te ngushta me arvanitet e camet ortodoks ne Greqi.Keto pika jane lene ne erresire nga historishkrimi shqiptare!!!!! Ne manifestin e Bocarit,Shehut,Xhavels, diten e krijimit te "Shoqates Arvanite ne Athine" thuhet: 1- Vellezer Arvanit kudo qe ndodheni ,jemi arvanit edhe pasardhes te Pellazgeve. 2-Shikoni greket,serbet,malazezet si u liruan nga turqia,vetem ne jemi te pushtuar(shenimi ime....1899...arberia-epiri-maqedonia akoma nen turqin) 3-Austria e ka syrin te ngulur tek vendi yne arvanitia.italia do vloren tone.mali zi do shkodren tone.serbia,bullgaria, edhe Vlahia duan Vitolen tone edhe Durrsin tone,prizrenin tone,krujen tone.te gjithe vendet u cliruan vetem ne mbetem. 4- edhe me kryesorja humbem egzistencen tone kombetare ,ne pasardhesit e Pellazgeve 5- Ne arvanitet ishim shtylla mbeshtetese e turqis,ne se uk do ishim ne turqia do kishte ikur prej kohe. 6- erdhi ora qe te kemi te gjithe arvanitet te njejtin mendim,duhet te leme armiqsit qe na la turqia edhe fete.Do ishte mire qe te jemi te gjithe Arvanite te gjithe te krishteret e myslimanet,te leme menjan fet tona. 7-Jemi te rrethuar nga armiq,te vetmit miq qe kemi edhe qe jane te garantuar nga evropa jane Greket.Po ta shohim pak me thelle historin greqia nuk ka ndonje armiqsi me ne. 8-Historia na tregon se greket jane sterniper te te gjysheve tane :Pellazgeve, edhe se gjat bizantit kishin nje fe, nje kombe nje mbret.Se edhe Skenderbeu fliste arvanitika edhe shkruante edhe greqisht,ndaj edhe greqia sote eshte veper e Arvanitve dhe e grekve. 9- me 1821 ne cliruam greqin,kudo ne dete ne toke ishin heronjet tane arvanit ata qe cliruan greqin.krahas arvanitve ishin edhe 3500 mysliman qe luftuan ne krahun tone me prijsa Tafil-Buzis,Hodos,e Gjoleka e te tjere. 10- Nuk do themi asnje genjeshter ne se themi se Arvanitet cliruan greqin 11- GREKU ME PARE SE TE BEHEJ GREKE ISHTE ARVANIT,DMTH PELLAZG.GREKU ESHTE ARVANIT I CIVILIZUAR 12-GJUHA JONE ESHTE ME E VJETER SE GJUHA GREKE,GJUHA JONE ESHTE HOMERISHTJA.FILOZOFET E QUAJN GREQISHTEN NJE PERSOSMERI TE GJUHES ARVANITE. 13-GREQIA ME ARVANITET EDHE ARVANITET ME GREKET PERBEJN NJE GREQI TE MADHE EDHE NJE ARVANITI TE MADHE.POPUJT TANE JANE TE PERZIER DHE JETOJN NE VLLAZERI.JEMI NJE,GJAKU UJE NUK BEHET. 14-TE BASHKOHEMI ME GREKET EDHE TE DEBOJM TURQIT,AUSTRIAKET,ITAL IANET,SERBET,BULLG ARET. 15-KUR THEMI TE BASHKOHEMI ME GREKET NUK NENKUPTOJM TE BASHKOJM FET TONA EDHE QEVERRIT TONA.KETE LIDHEJE NUK E DUAM. 16-NENKUPTOJM QE GREQIA TE KETE PUSHTET PER GREKET EDHE ARVANITIA TE KETE PUSHTET PER ARVANITET.NENKUPTOJM TE KEMI NJE MBRET E NJE MINISTER LUFTE E TE MBROJM GREQIN EDHE ARVANITIN.NENKUPTOJM TE KEMI USHTRI TE VECANTA,POLICI TE VECANTA,DREJTIM TE VECANT,FINANCA TE VECANTA,GJYQE TE VECANTA EDHE SHKOLLIM TE VECANT,ASHTU SI AUSTROHUNGARIA. Te dashur patriote edhe atdhedashes.Nje Athine qe bashkpunon me Tiranen kundra studimeve Pellazgjike eshte e rrezikshme edhe armiqsore jo vetem per zhdukjen e Arvanitve por edhe per asimilimin e "arvanitve" te jugut te shqiperis qe quhen greke sepse jan ortodoks me baze kushtetuten greke te 1827 "greke jane te gjithe te krishteret ortodoks"..."territore greke jan ckan marre e cdo marrin armet tona nga perandoria otomane".Ata qe minuan studimet pellazgjike jane keta: Por eshte per tu ardhur keq qe serisht po keta edhe ndjeksit e tyre drejtojn historin e vendit tone. Ndaj ketu eshte e domosdoshme te sqarohet dicka mes nesh qe e mbajm veten per atdhetar: ATA QE CIRREN SE JAN PATRIOTA SI NE NJEREN MENYRE EDHE NE TJETREN ,DUHET TA KEN TE QARTE SE KY ESHTE REALITETI edhe atdhedashuri nuk do te thote te ngresh larte nje flamur me te bukur se flamuri i tyre ...as nuk do te thote qe te bertasesh para zgjedhjeve me fjale te bukura ne popull e me thika mbas shpine...ashtu si udhezimi i qeverris per gerrmime varresh greke ne juge te shqiperis. Patriotizem do te thote qe me ane te shkences tju hapesh rruge studimeve Pellazgjike duke i dhen funde gangrenes greke qe jo vetem i tjetersoi arvanitet por po vazhdon te grryej edhe shqiperin e jugut.Ne se ne zgjedhim studimet pellazgjike ateher e verteta del ne drite "grekut" i hyne flaka ne shtepin e vete. MJAF ME NA GRRYEN ME TRADHETIN TONE. PRESPA VENDBANIM I RËNDËSISHËM DARDAN” Ç’janë kosovarët për grekët? markomanët shkretojnë, plaçkisin dhe grabisin… Maqedoninë, Dardaninë, Dakinë… Kudo zi, kudo ofshe dhe hija e madhe e vdekjes. Përballë kulturës së konsoliduar kristiane të dardanëve, sllavëve iu deshën gati 300 vjet që të mbaronin procesin e gjatë të kristianizimit të tyre. Ndërkohë, Dardania është e pranishme në të gjithë ngjarjet e rëndësishme të botës Bizantine. Shumë mbretëri të asaj kohe siç janë; Thrakët, Maqedonët, Dakët etj,. u zhdukën. Perandoria Romake, Bizantine dhe më pas, dyndjet sllave, ndryshuan përbërjen etnike të Ballkanit. Studimet kanë treguar se popullata e lashtë dardane mbijetoi për t’u shfaqur në shekujt e mesjetës me emrin shqiptarë. Po ashtu, analizat gjuhësore kanë përcaktuar se territoret e Dardanisë, pra Kosova e sotme e më gjerë, ka qenë pjesë e trevës gjuhësore të kryehershme të shqipes. Gjurmimet arkeologjike kanë treguar se popullsia dardane e ruajti më fort se gjetiu individualitetin dhe ndërgjegjen e saj etnike. I shkruar me profesionalizëm nga arkeologu i njohur, Prof. Luan Përzhita, mbështetur në fakte dhe dëshmi të pakundërshtueshme, libri hedh dritë mbi historinë 2400-vjeçare, e cila qëndron në themelet e shtetit të ri të Kosovës.

Interviste Shenasi Rama interviste bere nga java derguar nga Java (vijon)
Interviste Shenasi Rama interviste bere nga java e njerëzve, me iu dhanë mundësi edhe atyre që nuk kanë aftësi e kapacitete, me jetue si njerëz. Këtë premton edhe social-demokracia, këtë premton edhe nacionalizmi, këtë premton edhe cdo ideologji tjetër. Mund të jetë e pamundshme që të zbatohet, por si ide nuk është dicka e dënueshme, është thjesht pjesë e debatit publik dhe ideologjik në lidhje me rrugën që duhet të marrë shoqëria. Ideja e socializmit në shoqërinë shqiptare do të ketë gjithnjë mbështetje të ndjeshme politike. Sa më shumë do të polarizohet shoqëria shqiptare, aq më shumë do të rritet kundërshtia shoqërore dhe ide të tilla do të bëhen të pranueshme për brezat që vijnë. Prandaj duhen ndarë njerëzit që besonin e besojnë në shtet, në komb, në shërbim publik, në strukturën institucionale dhe në ligj, nga arrivistët, intrigantët, ekstremistët, dhe shërbyesit e gjithkujt që tashmë janë në pushtet. Në lidhje me dosjet, shteti që kishim ishte një shtet i deformuar moralisht. Por, në drejtim të anës teknike, të administrimit, të survejimit, të kontrollit e të funksionimit, ishte një shtet shumë modern. Mirëpo, ky sistem modern i njëanshëm u vendos mbi një shoqëri katundare. Sistemi u shemb, katundarët mbetën e dolën në krye të shtetit, dhe bënë një shtet katundar, me një kapitalizëm katundar, me parti katundare dhe me një sistem vlerash e propagande të denjë për katundarët. Tashti, në një shoqëri katundare, sic jemi ne, dosjet janë bomba bërthamore. Nderi e dinjiteti i familjes e gjithcka tjetër varen nga ajo që ka ndodhur, dhe ajo që ka ndodhur ka qënë tejet e frikshme, e llahtarshme në përmasa, dhe e përcudnueme, sa nuk merret me mend. Ajo është ana e errët dhe e zezë e shpirtit tonë, që në duhet ta mbyllim e vulosim njëherë e përgjithmonë e që duhet ta harrojmë si një andërr të keqe. Shqiptarët duhet të shohin përpara, duhet të mendojnë për të ardhmen e brezave dhe të gjithë shoqërisë e jo të merren me dosjet. Mirëpo, parisë dosjet i duhen si mjet kontrollimi i valvulës së tensioneve shoqërore. Dosjet janë mënyra më e mirë e përdorimit, frikësimit, e kontrollimit, izolimit e zhvlerësimit të njerëzve. Kjo metodë kontrollimi e parisë, sic e kam shpjeguar në detaje në librin tim të fundit “Përrallat e Tranzicionit Shqiptar” është një metodë e mbështetur në mendësinë katundare por funksionoi mirë. Njerëz që përndryshe do të ishin tejet të dobishëm për shoqërinë, janë mënjanuar, injoruar, zhvlerësuar apo edhe shkatërruar familjarisht. Në parantezë, edhe pse unë nuk merrem e nuk dua të merrem më me politikë, do të thoja të hapet dosja e ime. Unë kam aq ndershmëri e ndërgjegje sa me u përballë me veten time e me gjykue gjithcka të mirë a të keqe që kam bërë. Por ka shumë që nuk e kanë atë fuqi apo që kanë fëmijë me rritë, me mbajtë familje apo me ruajtë interesa të ngushta. Shkurt, do të thoja se dosjet janë përdorur e do të përdoren nga katundarët në pushtet e në opozitë për arritjen e qëllimeve të klaneve respektive katundare dhe për shkatërrimin e mëtejshëm të shoqërisë shqiptare. Ka një ngritje të nacionalizmit në vendet ku flitet shqip dhe retorikë të madhe nacionaliste në Shqipëri. A mendoni se kjo është tamam një strehë për t’i fshehur njerëzve paditurinë e liderve për të drejtuar dhe për të dhënë alternativa? Kombëtarizmi është ideologjia e vetme që mund të përqafojmë ne shqiptarët. Ne nuk bashkon as feja, sepse kemi tri fe; nuk na bashkon klasa e shtresa, sepse kemi e do të kemi shqiptarë të pasur e të varfër; nuk na bashkon idioma, sepse kemi ndarje në gegë e toskë; nuk na bashkon mendësia, sepse jemi të ndarë në malokë të Jugut e të Veriut, në fshatarë të Jugut e të Veriut, në qytetarë të jugut e të Veriut; Nuk na bashkon as interpretimi i historisë, sepse kemi qënë në pozicione të caktuara e të kundërta si gjatë perandorisë osmane, gjatë kohës së luftës së ashpër të klasave, ashtu edhe deri në ditët e sotme kur ende flasim për persekutim, përndjekje, apo për ndërtimin e një sistemi që i ndan njerëzit me thikë sic është sistemi kapitalist. Nëse duam një shtet normal, sic e kanë gjermanët, sllovenët, apo të tjerët, ne duhet të përqafojmë idenë moderne të shtet-kombit. Shteti dhe kombi janë të pandashëm dhe ose kombi do të kërkojë shtetin, ose shteti do të formojë kombin dhe ne duhet të punojmë të gjithë për atë punë. Edhe demokracia e vërtetë bëhet e mundshme kur shërben si

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

Declassified (continues)

V o l u m e

5 ,

I s s u e

1 0

P a g e

2 7

Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

KOMUNA E MALËSISË,LOJË POLITIKE E PODGORICËS XHELADIN ZENELI (Vijon)
KOMUNA E MALËSISË,LOJË POLITIKE E PODGORICËS XHELADIN ZENELI i cili nuk ka qenë sa duhet i vendosur apo këmbëngulës,unik dhe konsistent lidhur me çështjen në fjalë,që nga fillimi.Gjithashtu,faktori politik shqiptar ka lejuar që shpeshëherë të manipulohet,nga ana e partisë në pushtet,në mes tjerash edhe me çështjen e Komunës, e cila ka përfituar nga ndasitë dhe nga mosuniteti i subjekteve politike shqiptare. Edhe në zgjedhjet presidenciale të këtij viti, partitë politike apo kualicionet shqiptare që janë pjesë e qeverisë,deri më sot, nuk kanë arritur qendrim të njëjtë dhe kanë dallime sa i përket asaj se a duhet apo nuk duhet përkrahur kandidati i PSDsë(DPS-it) për president të Malit të Zi. Tendencat e shkëputjes së një komune dhe paradokset politike në rajon Kur janë në pyetje pozita e popujve pakicë në hapësirën e shteteve që u krijuan nga shpërbërja e Jugosllavisë,paradoksi më i madh është aplikimi i standardeve të ndryshëm (të dyfishtë,nganjëherë edhe të trefishtë) në zgjidhjen e statusit të tyre brenda shtetit të tanishëm ku ata jetojnë. Të marrim për shembull serbët në veri të Kosovës të cilët me përkrahjen e heshtur të komunitetit europian, po angazhohen për autonomi politiko-territoriale apo status special i cili, si i tillë paraqet sfidë serioze për integritetin dhe tërësinë shtetërore të Kosovës. Rasti tjetër i kërkesave ekstremiste serbe në rajon,paraqet iniciativa e Komunës Lubinje,territor brenda Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës,me popullsi shumicë të nacionalitetit serb.Komuna e Lubinjës gjindet në pjesën jug-lindore të Hercegovinës afër kufirit shtetëror me Malin e Zi dhe nëTetor të vitit të kaluar siç njofton portali informativ në gjuhën malazeze (http:// www.vijesti.me/ e datës 26/10/2012),zyrtarët e kësaj komune planifikojnë që të ftojnë banorët e vet në referendum me qëllim që të votojnë për shkëputje nga republika e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe t'i bashkangjiten Malit të Zi !? Këte vendim ata e mbështesin në Ligjin për referendum dhe në iniciativën qytetare të Republikës Serbe( RS) e cila është në fuqi që nga viti 2010. Nëse vjen deri te realizimi i një referendumi të tillë,ky do të ishte rasti i parë në këtë hapësirë të Ballkanit ku një komunë e një shteti fqinj shkëpuet dhe i bashkangjitet një shteti tjetër. Lidhur me këtë lajm, për befasi,nuk pati asnjë reagim nga instancat ndërkombëtare. Derisa në njërën anë,një komune (komuniteti) të një shteti fqinj, i ofrohet mundësia e shkëputjes nga shteti të cilit ato i takojnë,në anën tjetër një pjese të shqiptarëve në Mal të iu mohohet një ndër drejtat e ndërkombëtare për vetëqeverisjen lokale dhe decentralizimin e pushtetit ,prandaj edhe mos realizimi i drejtës së formimit të Komunës së plotë të tyre, është i pabazë dhe i pajustifikueshëm. Është imperative që shqiptarët dhe përfaqësuesit e tyre politik të ngrisin zërin e tyre tani dhe në mënyrë të unifikuar e me këmbëngulsi të kërkojnë realizimin e Komunës së plotë të Tuzit,pa asnjë llojë referendumi dhe pa kurrfarë kushti apo ultimatumi nga ana e qeverisë së Malit të Zi,përndryshe çështja e realizimit ,të një ndër kërkesave më jetike të shqiptarëve në këtë shtet,do të vazhdojë që edhe më tutje të jetë lojë poltike e Podgoricës.

Zi,respektivisht Malësisë,vazhdimisht

tyre fundamentale,e drejta e vetëqeverisjes së plotë lokale,si kërkesë minimale e shumicës autoktone shqiptare në këtë trevë.Atyre, pra banorëve të Malësisë ,tash disa vite me rradhë iu është imponuar e ashtuquajtura Komunë urbane dhe sot iu ofrohet njëfarë referendumi "konsulltativ",i cili sipas disa ekspertëve të fushës përkatëse ,një gjë e tillë nuk ka bazë ligjore dhe do të duhej të ishte i papranueshëm. Banorët e Malësisë kërkojnë që të trajtohen në mënyrë të barabartë,ashtu si edhe bashkësitë e tjera etnike në Mal të Zi dhe kërkesa e tyre nuk kërcnon integritetin e shtetit të Malit të Zi dhe është në përputhje me të gjitha ligjet,kartat dhe konventat

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful