SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI SEMANTAN

UJIAN PENILAIAN 1 (BULAN MAC) 2013
BAHASA MELAYU
NAMA : .............................................
KELAS : PERALIHAN
TARIKH : ..........................................
MASA : 1 JAM 30 MINIT

ARAHAN : Kertas ini mengandungi 50 SOALAN, anda
dikehendaki menjawab semua soalan.

Soalan 1 hingga 5
Isikan tempat kosong dengan KATA MAJMUK yang sesuai.
biru muda

jawatankuasa
terima kasih

warganegara
diubah suai

1. Orang miskin itu mengucapkan …………………… kepada penduduk kampung yang
menghulurkan bantuan kepadanya.
2. Gadis itu gemar memakai baju kurung berwarna………………………
3. Bilik darjah itu telah………………..menjadi makmal komputer sekolah.
4. Semua ahli …………………. Persatuan Ibu Bapa dan Guru yang terpilih berjanji
akan menjalankan tugas dengan bersungguh-sungguh.

untuk menandatangani kad pelaporan akademik. Pak Harun membawa televisyen berjenama………………………… untuk dibaiki. “___________... Ibu bapa hadir ke ………………………. petani Samsung Proton Saga sekolah lalat 6. Makanan yang terdedah di atas meja itu telah dihinggap oleh……………………… 7. Orang ramai berlumba-lumba melihat kereta……………………. Soalan 11 hingga 15 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai.5. Cis . Semua ………………………. 8. Eh B. A.Indonesia yang ditangkap akan dihantar ke Pusat Tahanan Semenyih Soalan 6 hingga 10 Isikan tempat kosong dengan KATA NAMA yang sesuai. cantik sungguh rumah baru kamu ini! Kata Suzana kepada Anita. 10. Wah D. Aduh C. 11. Beberapa orang………………………sedang membanting padi di bendang.di bilik pameran itu. 9.

anak-anakku.……………………………………………………………………………………… 17. belajarlah bersungguh-sungguh!” A. 16. Amboi D. ”___________ . Amboi C. saya Munirah! Selamat datang ke sekolah ini. Aduh B. “_________ . Wah D. terjumpa : …………………………………………………………………………………………………………………………………… . A. Hai B. Aduh 14. Eh B. sakitnya perutku ini!” kata Wak Leman. Nah C. sakitnya gigiku! Kata Fairuz. A.12. Aduhai 15. A. makanan : ……………………………………………………………………………………………………………………………………… 19. Eh C. Aduh D. Wahai C. “_____________ . Oh D. berlari : ……………………………………………………………………………………………………………………………………… 18. Cis Soalan 16 hingga 20 Bina ayat daripada perkataan-perkataan yang diberikan. melukis : …………………………………………………………………………………………………………………………………… 20. “___________ . Ah B. mendenda : ……………………………………………. Amboi 13.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….Soalan 21 hingga 25 SUSUN SEMULA ayat-ayat di bawah supaya menjadi ayat-ayat yang betul. hari Ahad Setiap kami sekeluarga akan bersenam. sedang memberi rawatan ibu Doktor kepada ………………………………………………………………………………………………………………………………… 22. …………………………………………………………………………………………………………………………………………… . Ahmad masakan Melayu suka dan Ravi. 21. 23. balai polis dengan terletak berhampiran saya Sekolah ………………………………………………………………………………………………………………………………………… 25. sakit berkerja kerana dapat tidak Ayah ………………………………………………………………………………………………………………………………………… 24.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful