PENDIDIKAN DAN BAHASA

JANUARI / 2011

HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

720102116238002

<EMEL ID>

PUSAT PEMBELAJARAN

: INSTITUT PERGURUAN KUALA TERENGGANU,

Bahagian kepala terletaknya bahagian pemipit yang menjadi tempat perletakan bibir semasa meniup. silinder yang terakhir mengandungi dua lubang berkembar di hadapan Struktur rekoder adalah seperti dalam Gambarajah 1. badan dan ekor ( kaki). Alat muzik ini mengandungi bahagia peniup atau pemipit( mouthpiece) yang dipasangkan ke laras silinder yang mengandungi tujuh lubang: enam di hadapan dan satu di belakang.ZURAIDAH BT. BAHAGIAN-BAHAGIAN REKODER Rekoder terbahagi kepada 3 bahagian utama iaitu kepala. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V 1. 1 .0 PENGENALAN 1.1 Latar Belakang Rekoder Rekoder tergolong dalam kumpulan alat muzik tiup( woodwind). Fipel boleh ditanggalkan.

Lima teknik tersebut ialah: 1. Penglidahan 4. Penjarian Semua teknik di atas sangat membantu dalam menghasilkan peniupan kualiti ton yang baik. Bagi teknik meniup rekoder. 2 . ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V Struktur rekoder adalah seperti dalam Gambarajah 2. Pernafasan 5. Postur 2.ZURAIDAH BT. terdapat lima teknik atau aspek yang perlu diamalkan supaya dapat menghasilkan peniupan kualiti ton yang baik. Embouchure 3.

ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V TEKNIK PERTAMA – POSTUR Berdiri selesa. Postur yang baik 3 . regangkan sedikit tangan Condong 45° Postur memainkan peranan semasa meniup rekoder.ZURAIDAH BT.

Rekoder dipegang dengan kecondongan 45 darjah dari badan. Gunakan „music stand‟ untuk meletakkan skor muzik dan ini juga dapat mengekalkan postur badan yang tegak. Cara ini adalah praktikal untuk permainan rekoder. Ini untuk memudahkan pergerakan tangan semasa penjarian. Masukkan bahagian pemipit di antara bibir. TEKNIK KEDUA – EMBOUCHURE Embouchure ialah penggunaan otot muka dan pembentukan bibir yang mengikut bentuk pipit (mouthpiece). Rekoder dipegang dengan jari tangan kiri di bahagian atas dan jari tangan kanan di bahagian bawah. tangan diregangkan sedikit agar tidak mengganggu pernafasan. Bibir juga jangan ditegangkan dan pastikan 4 . Postur semasa meniup rekoder ialah badan perlu tegak dan berada dalam keadaan selesa.ZURAIDAH BT. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V membantu untuk menghasilkan kualiti ton yang baik. Setelah itu. Rekoder diimbangkan dengan diletak pada bibir bawah dan ibu jari tangan kanan. Setelah itu bibir dirapatkan dan jangan gigit rekoder.

bunyikan „tu‟ semasa meniup. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V bibir dalam keadaan selesa. hanya pada not pertama berlaku penglidahan.ZURAIDAH BT. Bagi permainan secara ‘staccato’. bunyikan „tut‟ untuk penghasilan not pendek. TEKNIK KELIMA – PENJARIAN 5 . Bagi not tinggi. TEKNIK KETIGA – PENGLIDAHAN Penglidahan penting untuk penghasilan not rendah dan not tinggi. Bagi satu frasa. tekanan udara dari ruang diafragma dilepaskan perlahan-lahan serta terkawal. Tekanan udara yang lebih serta dilepaskan secara laju adalah untuk meniup not tinggi. Untuk not tengah. bunyikan „du‟ dengan lidah. Bunyi „du-ku‟ digunakan semasa „double tongueing’. Pergerakan lidah membantu pengeluaran udara dengan kadar yang sesuai dengan kualiti ton. Semasa memainkan not kaitan. Manakala not rendah menggunakan bunyi „lu‟. TEKNIK KEEMPAT – PERNAFASAN Untuk meniup not rendah. hanya satu pernafasan yang digunakan.

ZURAIDAH BT. Untuk tangan kanan. Jari manis bernombor 3 menutup lubang rekoder ketiga. Jari telunjuk bernombor 1 menutup lubang rekoder pertama. Tujuan lubang kecil ini adalah untuk menghasilkan bunyi syap dan flat. Lubang rekoder ketuju ditutup dengan jari bernombor tujuh iaitu jari kelingking. Terdapat dua pembukaan kecil pada lubang rekoder bernombor 6 dan 7. 2. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V Bagi tangan kiri.0 LANGKAH PENGAJARAN REKODER 6 . Lubang rekoder keenam ditutup dengan jari manis yang bernombor 6. Jari hantu bernombor 5 menutup lubang rekoder kelima. jari telunjuk bernombor 4 menutup lubang rekoder keempat. ibu jari bernombor 0 menutup lubang rekoder di bahagian belakang rekoder. Jari hantu bernombor 2 menutup lubang rekoder kedua.

ZURAIDAH BT. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V LANGKAH AKTIVITI CATATAN 7 .

Murid perlu membuat latihan penjarian rekoder terlebih bagi memberi keyakinan kepada muridmurid. 2. 3 2. Latihan pelonggaran otot – otot jari 2 Guru menyebut jari 1. 2.cepat dan sederhana 3. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V 1. Pelajar akan dibimbing untuk menyanyikan lagu Bintang kecil. Murid menunjukkan jari yang disebut oleh guru. 1 4.ZURAIDAH BT. 3. „de‟ dan‟ te‟ 2. Guru memberi latihan penjarian 1. Latihan pernafasan dan penglidahan Menggunakan lidah untuk membunyikan sukukata „tu tu tu tu tu tu‟ atau „ du‟. Murid diminta meletakkan jari pada lengan mengikut nombor yang disebut. Memainkan dengan aras dinamik lembut ( piano ) dan kuat ( forte ) 8 . Pegang pergelangan tangan kanan dengan jari 1 dan ibu jari tangan kiri. Slaid dan kibod ( Warm Up ) 1. 2 . 3 ( tangan kiri ). ( Latihan penjarian ) 1. 3 / 3. Guru akan memperdengarkan lagu Bintang kecil 1 kepada pelajar 2. Memainkan not asas B A G dengan tempo lambat.

Murid membaca skor lagu dengan secara humming „ 6 la. la. rangkai demi rangkai melalui pendengaran. murid-murid akan menyanyikan lagu tersebut dengan Menggunakan solfa.ZURAIDAH BT.rangkap ke rangkap hingga keseluruhan skor lagu tersebut. 2. Kemudian. ( Menepuk Pola Irama ) 1. 7 ( Meniup Melodi Lagu ) 1. la. Murid akan membuat latihan menepuk pola irama 5 skor lagu “Bintang Kecil” yang hendak dimainkan terlebih dahulu 2. 9 . ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V 4 ( Latihan Tiruan Melodi ) 1. 3. murid-murid akan meniup rekoder rangkai melodi lagu . da 3. da. Selepas itu. da.frasa ke frasa. Guru memainkan satu baris melodi lagu‟ Bintang Kecil‟ yang pendek. Murid akan membaca pola irama dari satu bar ke satu bar . la. la atau da. Murid membaca pola irama mengikut nilai not yang terdapat pada skor yang dipamerkan oleh guru 2. Membuat tepukan pola irama berulang kali sehingga murid dapat menguasai pola irama skor berkenaan ( Membaca Pola Irama Mengikut Not ) 1.frasa demi frasa. Murid meniup melodi lagu bar demi bar.rangkap demi rangkap hinggalah keseluruhan lagu.

Guru perlu memastikan murid perlu menguasai setiap bar.sebelum beralih kepada bar seterusnya. Murid memainkan keseluruhan lagu 4.frasa dan rangkap.barulah ditiup keseluruhan lagu. Bila sudah dapat menguasai setiap bar. Teknik pengulangan dan latih tubi pada bar yang agak susah dan mencabar perlu dilakukan guru bagi memastikan murid dapat menguasai not-not tersebut. 3. 5.ZURAIDAH BT. Murid akan bermain dalam kumpulan besar.0 CIPTAAN KAUNTER MELODI LAGU BINTANG KECIL LAMPIRAN 1 4.0 VIDEO LAMPIRAN 2 10 . 4. Teknik latih tubi boleh digunakan bagi memastikan murid menguasai not. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V 2. 3.

Riak wajah beliau yang sentiasa tersenyum dapat memberi motivasi kepada ahlinya.2 Teknik-teknik asas memimpin pasukan koir Konduktor yang bagus juga perlu memahami segala elemen-elemen muzik yang perlu dalam persembahan sesebuah ensembel koir. 5. Tugas utama seorang pemimpin ensembel bukan hanya sebagai ketua yang memberi isyarat mula dan berhenti.0 ANALISA VIDEO Memimpin ( conducting) bermakna satu komunikasi artistik antara pemimpin dan ensembel yang dipimpin ketika latihan serta ketika sesuatu persembahan berlangsung. mata. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V 5. 5. dinamik dan artikulasi yang dipelajari perlu disampaikan melalui pelbagai bentuk ekspresi tangan muka dan gesture. Tangan kanan dan kiri tidak mempunyai fungsi yang tetap dan pada asanya kedua-dua belah tangan memainkan fungsi yang berbeza. kelihatan pemimpin dapat memainkan peranannya dengan baik. memberi pelbagai isyarat dari permulaan hingga akhir dengan jelas. Fungsi tangan adalah amat penting semasa memimpin kumpulan koir. Kefahaman tentang elemen-elemen asas dalam muzik seperti tempo. Riak wajah pemimpin yang melibatkan mata berperanan sebagai memberi isyaratisyarat tertentu kepada ahlinya yang juga dinamakan gaya muzikal ( gerak spontan mengikut mud sesebuah lagu ). melodi. Begitu juga dengan lenggok badan serta kepala dapat membantu ahli-ahli koir membuat ekspresi mengikut gerak tubuh pemimpin. Tangan kiri dan tangan kanan mempunyai peranan tersendiri untuk memimpin kumpulan koir dengan baik. Beliau dapat mengawal dengan baik kumpulan orkestra dan kumpulan koir. gerak tangan.ZURAIDAH BT.1 Fungsi tubuh badan semasa memimpin kumpulan koir Kebolehan pemimpin koir bukan setakat menggunakan tangan semata-mata. malah ekspresi muka. Selain dari aspek pergerakan tangan dan tubuh badan. irama. malah beliau turut sama membunyikan seni kata lagu atau menyanyi bersama-sama ahli-ahli koirnya. seseorang konduktor juga harus memahami perkara asas kepada sesebuah gubahan 11 . ekspresi muka dan tubuh badan adalah amat penting. malah adalah untuk menentukan tempo. Di dalam video ini.

Konduktor pasukan koir ini dapat memberi tanda isyarat kepada ahli-ahli koir dengan menggunakan tangan kiri sebagai persediaan masuk menyanyi. Konduktor perlu tahu teknik-teknik asas untuk memimpin pasukan koir seperti detik permulaan lagu. Maka persembahan kumpulan koir ini sangat menarik dan berkesan di mana terdapat cresendo dan decresondo. Antara Isyarat tangan tanda cut-off. konduktor berperanan untuk menentukan tempo. Pemimpin harus tahu bagaimana isyarat yang biasa digunakan dalam teknik memimpin.pic serta elemen-elemen muzik yang lain. memulakan lagu serta menamatkan lagu. Dalam aspek muzikal. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V dari pelbagai aspek yang akan dipersembahkan. permulaan lagu hinggalah ke akhiran persembahan sehingga ahli-ahli koir menuruni pentas persembahan. Konduktor pasukan koir ini dapat menguasai teknik asas Bit berakhir. Isyarat cut-off lagu pada bit terakhir tidak sama seperti kita memberhentikan sesebuah kenderaan yang sedang membuat “ parking “.3 Cara memimpin koir Dalam tatacara memimpin koir pula.detik. Teknik asas yang utama yang perlu dikuasai oleh pemimpin koir ialah detik permulaan lagu. 5.dinamik. Dengan adanya orkestra yang mengiringi koir ini. ia dapat membantu ahli-ahli koir menyanyi dengan lebih baik dan dapat menyanyi permulaan lagu dengan seragam.fungsi seseorang konduktor pasukan koir adalah dari awalan menaiki pentas.ekspresi.ZURAIDAH BT. Ahli koir ini juga dapat menyanyi dengan baik bersama-sama kumpulan orkestra dan persembahan yang dipamerkan cukup menarik dan menghiburkan. Teknik asas Bit Berakhir ( Cut-off ) juga amat penting dikuasai oleh pemimpin koir. rangkap atau frasa untuk berhenti . Attack semasa permulaan lagu sangat penting. 12 . Konduktor kumpulan koir ini adalah ahli muzik yang terlatih dan profesional serta menguasai ilmu muzik secara formal. Cut-off adalah satu isyarat yang amat penting dan perlu dikuasai oleh seorang pemimpin koir. kebiasaannya dengan membuat genggaman kemas pada kedua-dua belah tangan.persembahan lagu ditamatkan dengan serentak dan mengikut tempo. Bit persediaan kebiasaannya adalah bagi memulakan masuk menyanyi selepas intro lagu dimainkan. Justeru pada permulaan lagu ini attack nya adalah sama pada setiap lapisan suara yang telah digubahkan.

mengetahui fungsi-fungsi tubuh badan. Konduktor yang berilmu dan berpengalaman akan dapat menghasilkan persembahan yang mantap dan bertenaga.mengira detik. Pergerakan tangan kiri menghala ke bawah berserta dengan tapak tangan kanan menghala ke bawah juga untuk menggambarkan dinamik gubahan tersebut. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V Konduktor yang berilmu akan dapat memimpin sesebuah persembahan dengan cemerlang. memimpin mengikut dinamik serta mud lagu.ekspresi muka.begitulah sebaliknya.pergerakan tangan. mata dan lenggok badan berperanan untuk menjelaskan kehendak lagu tersebut.0 KESIMPULAN Sesebuah kumpulan koir yang baik akan dipimpin oleh seorang konduktor yang benarbenar mahir dan mengetahui ilmu muzik. Pergerakan tangan secara „accent‟ digunakan konduktor untuk menggambarkan bahagian gubahan tersebut perlu dinyanyikan dengan tempo allegro dan bersemangat.mengawal tempo serta elemen-elemen yang lain. Beliau mampu mengawal dan mengkoordinasikan intepretasi lagu. Tangan kanan pula berfungsi oleh konduktor untuk memberi indikasi kelajuan tempo dan bit lagu. memahami skor gubahan lagu serta menguasai elemen-elemen asas muzik. Persembahan koir ini dapat dinilaikan konduktornya telah memimpin pasukan koir tersebut dengan cemerlang sangat profesional dari awalan hinggalah ke penghabisan lagu.ZURAIDAH BT. Konduktor juga bertindak sebagai ketua yang mengawal setiap tindak-tanduk ahlinya ketika berada di atas pentas persembahan. Sesebuah kumpulan koir sangat bergantung pada kepakaran beliau untuk memimpin. 6. Beliau juga adalah seorang konduktor yang mempunyai kemahiran yang tinggi dan luas dalam muzik. 13 .gesture tubuh badan. Konduktor ini menggunakan kedua-dua belah tangan kiri dan kanan untuk memberi arahan kepada ahlinya manakala memek muka. Manakala tangan kiri ke atas dengan tapak tangan menghala ke atas juga bagi mengawal dinamika gubahan lagu.

HBMS 3203 Pengajaran Muzik V. Prof. YM Raja Azuan Nahar Raja Adnan (2010). ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V RUJUKAN / REFERENSI 1. OUM 2. OUM 3. HBMS 3103 Pengajaran Muzik IV. HBMS 1203 Pengajaran Muzik 1 Sekolah Rendah. Ansary Ahmed (2008).ZURAIDAH BT.Madya Zaharul Lailiddin Hj Saidon (2010). OUM 14 . Prof.Dr.

hendaklah menunjukkan tajuk yang wajar. Jika RUBRIK TIDAK dibekalkan. Sediakan jawapan tugasan anda mengikut susunan KRITERIA PENILAIAN (ASSESSMENT CRITERIA) seperti tertunjuk dalam RUBRIK.  Taipkan jawapan anda dengan menggunakan saiz fon 12 Times New Roman dan langkau baris 1.    Tunjukkan bilangan perkataan di hujung tugasan anda. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V ARAHAN   Jangan menyalin soalan dan arahan tugasan dalam jawapan anda. 15 . Jadual dan gambar rajah jika ada.  Tugasan anda hendaklah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan TIDAK termasuk rujukan. Senaraikan secara berasingan.5. ikut arahan/garis panduan yang ditetapkan oleh Fakulti bagi tugasan kursus berkenaan.ZURAIDAH BT. rujukan/referensi dalam muka surat APENDIKS.

(tahun). Penerbitan 16 .ZURAIDAH BT. Tajuk Buku. ABDULLAH 720102116238002 HBMS 3203 PENGAJARAN MUZIK V APENDIKS RUJUKAN / REFERENSI Nama Pengarang.