INDUSTRIA DE TEXTILE SI CONFECTIIPROMOTOR PENTRU TEXTILE INTELIGENTE SI TRADITII CULTURALE

Dr. ing. Carmen Ghituleasa
INCDTP Bucuresti

Cuprins:
 Aspecte privind industria textila si confectii la

nivel european si national
 Textilele inteligente in conexiune cu domenii

industriale diverse
 Povesti de succes INCDTP
 Industria de textile-confectii, industrie creativa si

culturala

Aspecte privind industria textila si confectii la nivel european si national

. Germania. Olanda. Austria si Suedia) contribuie mai mult la productia de textile.000 de agenti economici cu cca. EUR. EUR. o parte din noii membri (Romania si Polonia) si mai putin Spania si Franta. Germania. Bulgaria si Republica Cehă). 1.  Pe subsectoare. iar tarile nordice (UK. Slovacia. Portugalia). Polonia.  Industria textile-confectii a UE 27 este concentrata în 5 din cele 27 tari detinand 3/4 din productia UE 27: Italia. Spania si Marea Britanie  In alte tari sectorul textile –confectii joaca un rol important in economia nationala realizand peste 10% din exportul de produse manufacturiere (Portugalia. investitii: cca. peste 127. Romania. UE 27. cifra de afaceri: 172 mld. Belgia. Franta . 5 mld. contribuie mai mult la productia de confectii. Grecia.  2010. Lituania. Grecia. tarile sudice (Italia.Sectorul textile-confectii la nivel european  Traditie indelungata reprezentand unul din sectoarele industriale de baza ale economiei europene.9 milioane angajati.

construcţii.Raport anual 2011  Conform Platformei Tehnologice Europene pentru Viitorul Textilelor şi Îmbrăcămintei.  utilizarea produselor textile într-o multitudine de domenii industriale conexe (agricultură. auto. medicină). . direcţiile de urmat în acest sector industrial sunt:  trecerea de la produsele clasice la produsele multifuncţionale.Exportul mondial de textile si de confectii Sursa EURATEX.  trecerea de la confecţiile “de masă “ la produsele personalizate.2011 .

cale ferata. transport. horticultura si silvicultura Buildtech: constructii Clothtech: componente tehnice de incaltaminte si imbracaminte Geotech: geotextile si inginerie civila Hometech: componente tehnice de mobila. aquacultura.TEXTILELE TEHNICE utilizate in domenii industriale diverse             Agrotech: agricultura. aerospatial Oekotech: protectia mediului Packtech: impachetare Protech: protectie pesonala si a proprietatii Sporttech: sport si timp liber . textile de interior si acoperitori de pardoseli Indutech: filtrare. curatare si alte utilizari industriale Medtech: igiena si medicina Mobiltech: automobile. nave.

39% in PIB.  exista 4 clustere in acest domeniu in Romania.  sectorul contribuie cu 3.Industria romaneasca de T&C  1499 companii in textile. fiind reprezentat in toate judetele tarii. INCDTP fiind membru activ in toate. .89% in 2011.  sectorul contribuie la stabilitate sociala. 4480 in confectii si 1572 in sectorul de pielarie- incaltaminte  o importanta contributie la exportul national – 10.

în detrimentul lohn-ului. in special femei. însă investiţiile necesare sunt costisitoare.  in cadrul subsectorului articole de îmbrăcăminte. cu elemente de concentrare in 4 regiuni: NV.  România dispune de resursele necesare dezvoltarii producţiei de fire şi fibre de mătase şi lâna precum şi a producţiei de fibre liberiene de in şi cânepă. Astfel.Sectorul textile-confectii la nivel national  Sectorul industriei textile din Romania reprezinta o ramura economica de bază la nivel national. contribuind cu sold pozitiv la balanţa de comerţ exterior a ţării. acoperind intreg teritoriul tarii.  deţine o pondere însemnată în exportul economiei naţionale.  Caracteristici generale:  subsectorul articolelor de imbracaminte angajeaza cel mai mare numar de salariati din sectoarele industriei prelucratoare din Romania. se constată o revigorare a creaţiei proprii. industria este dependentă de importul de materii prime. în ultimii ani. NE. Centru si Bucuresti. .

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie Bucureşti  este singurul institut de profil din Romania. agenţi economici din domeniile specifice conexe: medicină. „Revista de Pielărie-Incălţăminte”.  dezvoltă activităţi de CDI cu caracter fundamental şi aplicativ. consultanţă şi asistenţă tehnică. editare şi publicare de documentaţii de specialitate (reviste: „Industria Textilă”. construcţii de maşini etc. cotată în categoria B de către CNCSIS. manuale. chimie. . dicţionare)  activitatea de cercetare se desfăşoară în cadrul programelor naţionale şi europene de CDI. universităţi. cataloage. cărţi. aeronautică. transfer tehnologic si valorificarea rezultatelor cercetarii in domenii nisa. confecţii. în consorţii care reunesc specialişti din institute de cercetare. certificare şi inspecţie. în scopul asigurării competitivităţii produselor solicitate pe piaţa internă şi externă. servicii: investigare şi testare de laborator.  laboratoarele de investigare din INCDTP sunt acreditate RENAR şi efectuează analize şi încercări pentru produse textile. piele şi încălţăminte (cca 100). managementul calităţii. cotată ISI.

acreditat. EPWS. COTANCE  Activitatea INCDTP se desfaşoară în colaborare cu organizaţii şi firme acoperind o mare parte din regiunile de dezvoltare ale ţării. decizia de autorizare nr. Transilvania Textile & Fashion (Regiunea Centru)  INCDTP.2007. INSME. RENAR. ISPIM.  pe plan internaţional: EURATEX. este membru în cadrul . ARoTT. reprezentând sectorul cercetare.12.12. SCCR. AGIR. TEXTRANET.TMV Sud –Est (Regiunea Sud – Est). ADCP. ACTE. 9434/6. 26/17. Romanian Textile Concept (Regiunea Bucureşti – Ilfov) si Tradiţii Manufactură Viitor . EUROCOTON. PRCP.  Incubatorul Tehnologic si de Afaceri ITA TEXCONF -entitate din infrastructura de transfer tehnologic pentru domeniul textile-confectii. TRICONTEX.INCDTP –cadru relational  membru al unor asociaţii şi reţele:  pe plan naţional: FEPAIUS. textile – medicale. certificat nr. UGIR. ASRO.2007 clusterelor textile din România: ASTRICO NE (Regiunea Nord – Est).

Textilele inteligente in conexiune cu domenii industriale diverse .

moda. moda (11. casa.4%). Astazi.3%). produsul textil trebuie sa creeze si sa ofere servicii purtatorului: caracteristici multifunctionale. protectiei si militar (30. transport (14. sport si timp liber (15. textile industriale. casa si constructii (22. militar. senzori. va inregistra pana in 2016 o crestere anuala de cca 23%. ponderea semnificativa a fost reprezentata de domeniul securitatii. In anul 2011. divertisment si jocuri si “computerul purtabil”. Domeniul de aplicatie este foarte divers: sport si timp liber. securitate civila si uz profesional. transport. evaluata in 2011 la 188. procesoarelor si dispozitivelor. cu potential de a produce transformari ale     produselor clasice prin utilizarea si aplicarea eficienta a senzorilor. constructii si geotextile. .1%).4%). Se estimeaza ca piata textilelor tehnice. ambalaje.Textilele inteligente  Ultima generatie de textile.actuatori.4%). agricultura.4%). medicina si sanatate (6.15 milioane Euro.

 materiale textile antibacteriene tratate cu nanoparticule de argint.Textilele –produse cu valente ridicate pentru aplicarea nanotehnologiilor si microelectronicii  materiale textile cu proprietăţi de îndepărtare a murdăriei.  materiale textile care cedează parfumuri conţinute în nanocapsule.  materiale textile cu dispozitive microelectronice integrate.  textile electroconductive.  materiale cu schimbare de fază (PCM).  materiale textile tratate cu nanoparticule de TiO2 pentru protecţie UV. . pentru reglarea temperaturii corpului.

Textile medicale Nano-particule de argint Bandaje Acticoat* SYLCRYST™(Smith & Nephew plc.com Bandaje Nucryst Acticoat pentru arsuri cu nanofibre de poliuretan & matase . UK): rayon/poliester acoperit cu particule de argint nanocristaline http://colloidalsilversecrets.blogspot.

wiley. http://emedicine.com http://wires.medscape. Aplicarea bandajului nonaderent pe proteza si piele.com .Textile medicale Tesut artificial pentru vindecarea ranilor si reconstructia dermului Mese chirugicale Mese pentru grefarea pe piele.com Grefa din politetrafluoretilena expandata (e-PTFE) plasata intre trunchiul brachiocefalic si artera carotida dreapta. http://emedicine.medscape.

de tipul barierelor bacteriologice respirabile. superhidrofobe. respectiv de articole subvestimentare tesute si tricotate cu proprietăţi deosebite din punct de vedere al functionalităţii si confortului. precum si standarde ridicate de igienă în purtare. care să contribuie la cresterea calităţii vieţii si a gradului de integrare socială.Transfer tehnologic . Ata chirurgicala neresorbabila sterilizata Halate chirurgicale teflonate Proiectarea si realizarea de produse tesute si tricotate inovative cu funcţionalităţi igienice si de confort.Textile medicale cu caracteristici multifunctionale Campurile operatorii destinate utilizarii in salile de operatii reprezinta produse cu functionalitati specifice. dar si cu functionalităţi terapeutice. care asigura o maximă protecţie pentru pacienţi si utilizatori. . pentru domeniul medical.

Elaborarea unor noi tipuri de biocizi sub forma de suspensii coloidale apoase de nanopulberi compozite de oxizi metalici semiconductori.: 32168. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – INCDTP.INCDIE ICPE-CA. 4. . Popa Iasi Consortiu: 1. Universitatea de Medicina si Farmacie “GRIGORE T. dopati cu nanoparticule de Ag. tip bariere bacteriologice respirabile. TiO2 sau ZnO. Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. Elaborarea unei metode de sinteza chimica originala. care sa asigure protectie microbiologica si confort in purtare. Crearea de retele nanoparticule/ materiale proteinice (hidrofobine) pe materiale textile II. 3. 2008-2011 Consortiu: INCDTP. Plasmei si Radiatiei – INCDFLPR. Institutul National de CercetareDezvoltare pentru Inginerie Electrica Bucuresti . I. simpla si eficienta a acestor noi tipuri de biocizi. Institutul National pentru Fizica Laserilor. ecologici si cu activitate bactericida si fungicida intensa. in special pacientilor si personalului medical. T. Sinteze nanoparticule oxido-metalice si pulberi compozite ale acestora metode chimice si electrochimice Depunere nanoparticule si/sau filme subtiri pe materiale textile prin ablatie laser pulsata (PLA) Nanostructuri superhidrofobe respirabile – LOTUS Proiect PNCDI II Parteneriate nr. POPA” – IASI. 2.Povesti de succes INCDTP – proiect Parteneriate Realizarea de nanostructuri superhidrofobe. INCDFLPR. ICPE-Cercetare Avansata.

. Buhusi. Aitex – Asociatia de Investigare de Industrie Textila.30. S.10. Romania. Univ.R. S. Sintex a. HIJOS DE MIGUEL IVORRA. SC Stofe Buhusi SRL.A. Grecia. Slovenia. Republica Ceha. Spania. din Maribor / Facultate de Inginerie Mecanica/Departamentul de Design si Materiale Textile. Romania.. Bucuresti. S. Spolsin Spol. Centrul Elkede de Tehnologie si Design S.2008 . Hijos de Miduel Ivorra Catalá. Fire si compozitii fibroase pe baza de argint. Fabricarea de textile multifunctionale pe baza de fire de bumbac cu argint – FUNTESIL Proiect Eureka traditional nr: 173-E.A. prin utilizarea de fire continand Ag sau aplicare de finisaje continand Ag. Spania.11. TEXTILE RESEARCH INSTITUTE (Polonia) Contract nr: 173-E 01.O. SC Magnum SX SRL.. AITEX (Spania).Povesti de succes INCDTP – proiect EUREKA Realizarea de materiale textile cu activitate antimicrobiana. Romania. SC Magnum SX SRL. 2008-2011 Consortiu: SC Stofe Buhusi SA. (Cehia). metode de analiza a proprietăţilor fizico-chimice şi biologice a compuşilor şi materialelor textile bactericide Elaborarea proceselor tehnologice de realizare a materialelor textile pe baza de argint Consortiu: Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie. tehnologii de obţinere a materialelor textile bactericide. INCDTP.2011 . (Spania).A.s.

com .com protectie UV www.Lycra tesatura Sport -100% fibre sintetice pentru managementul umezelii si confortul la purtare. http://www. rezistenta la caldura si raze UV http://www. cu o capacitate buna de extensie si recuperare excellenta.Textile pentru Sport/ timp liber /de protectie Shark’s skin modeled swimsuit .uk/contents Invista . http://susty. eliminarea umezelii. tesatura strech pe doua directii.org. fibre bi-component cu 100% poliester.Mectex. durabilitate.gore.microfibre nylon /elastan.com Sharklet™ suprafata –cu forma diamant si modele rigide proiectate conform dimensiunii si profunzimii pielii de rechin.innovationintextiles. LZR Pulse™. utilizata pentru costume de baie (Fastskin FS-Pro®).scienceinthenews. Italy. Fibre T400. intretinere usoara.

Echipamente pentru Sport si timp liber Produsul este destinat activităţilor organizate de antrenament pentru sport de performanţă – atletism. . dobandite accidental sau datorita inaintarii in varsta. Elementele textile de tip subvestimentar sunt special proiectate astfel incat sa asigure confortul psihosenzorial şi termofiziologic al persoanelor cu dizabilităţi neuro – locomotorii.Povesti de succes INCDTP . pentru antrenament si competitii. Este destinat copiilor şi juniorilor de la cluburile sportive Produsul este destinat confecţionării de costume pentru activităţile (ne)organizate specifice diverselor stiluri de arte marţiale.

compozitiei fibroase.usor de imbracta/dezbracat. ECHIPAMENT INDIVIDUAL DE PROTECTIE PENTRU ACTIVITATI DE TIMP LIBER ACTIV VANATOARE SI PESCUIT DOMENII DE APLICATIE •Sport si timp liber (vanatori si pescari) •Protejarea si intretinerea mediului inconjurator (angajati domenii silvice. eliminarea transpiratiei. prin folosirea softuri-lor specializate de confectii. de purtat. piscicol) Confort si performanta vs materiale textile multifunctionale in domeniul activitatilor sportive si de timp liber Program CEEX Matnantech. UTI – Facultatea de Textile si Pielarie . Echipamentul este complex proiectat din punct de vedere al: . organizate/ neorganizate de antrenament. forestiere. 2005-2008 Consortiu: INCDTP – coordonator. . . structural. inhibarea dezvoltarii necontrolate a unor bacterii nocive (in conditii de efort fizic de durata. INCD–FM. recuperare.Echipamente pentru Sport si timp liber realizate de INCDTP Produsul este destinat activităţilor sportive si de timp liber. respirabilitate. -design-ul se poate personaliza. ICECHIM. confectionarii. intensitate). pentru a asigura un nivel ridicat de confort la nivelul corpului uman prin: -izolare termica.optimizarea zonelor cu risc specific marit de impact si de frecare. intretinere. INCS. tip CAD – CAM.

durata medie de post-incandescenta: 0 s  rezistenta la caldura de convectie  rezistenta la caldura radianta 2. EIP impotriva caldurii si/sau focului Caracteristici :  rezistenta la propagarea limitata a flacarii . 100000 de cicluri rezistenta la rupere: min. 50 N rezistenta la permeatia substantelor chimice timp de permeatie : min 240 minute pentru metanol min. p-xilen si metanol indice de penetrare: sub 1% fata de : acid sulfuric 30%.Echipamente individuale de protectie realizate in INCDTP 1. hidroxid de sodiu 10%. EIP impotriva riscurilor chimice Caracteristici: rezistenta la abraziune : min. p-xilen si metanol . hidroxid de sodiu 10%. 450 N rezistenta la perforare: min. 2000 cicluri cu abraziv 00 rezistenta la flexiuni repetate : min.durata medie de persistenta a flacarii: 0 s . 30 minute pentru p-xilen: indice de respingere : peste 95% fata de: acid sulfuric 30%.

100 cicluri rezistenta la taiere prin transare: indice de taiere min. °C/W ( 3.min. STIMPEX S. 60 J 4.2008 Consortiu: INCDTP – coordonator.min. EIP impotriva socurilor mecanice     Manusi de protectie caldura de contact : 250° C .2005-06. 45 J Costum antitrauma .C.min.rezistenta la impact cu un proiectil cu viteza mica :. 75 N Complet de interventie la actiuni de restabilire a ordinii publice Casca .39 clo) Textile tehnice multifunctionale pentru imbracaminte de protectie Program CEEX Matnantech. ICECHIM.rezistenta la socuri mecanice . 5256 m2 . in cadere libera : min. 90 J . 0.rezistenta la impact cu un corp dur. ICPAO.Asachi“-Centrul de Cercetare si Transfer Tehnologic Polytech. 10. 5 rezistenta la sfasiere min. INCDPM. EIP impotriva frigului  coeficient de izolaţie termică (cu subvestimentar de tip uşor – tip A) min. S. Univ. timp de prag 15 s rezistenta la abraziune min.A.rezistenta la penetrare. Tehnica“Gh. .Echipamente individuale de protectie realizate in INCDTP 3. 63 J .

beststuff. -tastatura incorporata pentru controale radio localizata pe maneca si casti incorporate in gluga. USA) integreaza electrozii textili conductivi direct in materialul bluzei .nextag.com Textilele conductive utilizate ca senzori.Smart textiles – Electronice purtabile Textile utilizate ca suporturi pentru dispozitive electronice Jacheta radio HoodioTM Wild Planet Toys Inc and GapKids (USA).com NuMetrex Cardio Shirt (Textronics. rezistori. surse de alimentare sau cabluri pentru transmisia de date ca parte a dispozitivelor electronice Jacheta compatibila iPod realizata de Burton Snowboard (USA) http://www. http://www.

giz mag. XGX – cu GPS integr at http:// www.pdf Skipass jacket (stanga) si phone jacket (dreapta) .com Electronice purtabile Conversatii ale copiilor cu parintii utilizand telefonul mobil.com Sistem de incalzire personal Gen X-2 http://extra.shu .uk/dac/phili ps. cu dispozitive GPS. http://www.ac.Jachete Pure Polaris marca 'Ripper' and 'Diva' pentru Philips a realizat confectii avand tehnologie sporturi de iarna cu atasarea joystickului integrata.smart connections Manu sile XPlore. telefoane Fibretronic's si a controlerului iPod IP30 mobile si camere digitale http://fibretronic.

Smart textiles si electronice purtabile realizate de INCDTP Smart textile . de confort si a facilitatilor de utilizare • Demonstrarea functionalitatiii si utilitatii IET. tehnici de incorporare in arhitectura textila. UMF Carol Davila Bucuresti . diseminarea pe scara larga a informatiilor Program: CEEX Perioada de desfasurare: 2006-2008 Parteneri: INCD-Inginerie Electrica Bucuresti. senzori. Obiective specifice: • Crearea bazei documentare interdisciplinare a proiectului • Proiectarea si realizarea modelului experimental de confectie interactiva electronic (componente textile. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad.platforma convergenta pentru identificarea si procesarea informatiei personalizate mobile Obiectivul general: •Proiectarea si realizarea unui structuri textile interactive electronic pentru identificarea si procesarea informatiei personalizate mobile. de monitorizare si procesare a informatiei) • Definirea caracteristicilor functionale. UPB-CETTI Bucuresti.

Bucuresti . S.R.  Cercetari asupra inluentei tehnologiei de tricotare bistrat asupra descarcarii electrostatice  Realizarea structurilor bistrat cu proprietati predefinite Program: Parteneriate Perioada de desfasurare: 2012-2015 Coordonator: Universitatea Tehnica “Gh. ICPE-CA Bucuresti.C.Smart textiles si electronice purtabile realizate de INCDTP  Titlu proiect: “Haine ESD realizate din fibre cu miez conductor tricotate bistrat”  Obiective:  Simulari ale proprietatilor straturilor active pentru diferite fire si structuri bistrat predefinite.L. Asachi” din Iasi Parteneri: INCDTP Bucuresti. Tanex S.

cu proprietăţi ESD îmbunătăţite Program: CrossTexNet Perioada de desfasurare: 2012-2014 Coordonator: Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi Parteneri: INCDTP Bucuresti. Ar-Ge Hizmetleri Ltd. E. Model experimental Obiectiv general: Realizarea a unor materiale textile tricotate din fibre compozite conductoare. SC INTELECTRO SRL Iasi. Optimizarea precursorului.Y. Turcia .Smart textiles si electronice purtabile realizate de INCDTP  Titlu proiect: “Haine ESD realizate din fibre cu miez conductor”  Obiective specifice:  Cercetari asupra comportarii ESD/EMC a structurilor tricotate  Tricotare precursor Model experimental.D.

 iniţierea de acţiuni energice pentru diminuarea efectelor lipsei de cooperare între unele companii şi organizaţiile de cercetare din domeniul nanotehnologiilor şi al nanoparticulelor. cu toate că.Domeniul nano  În prezent sunt disponibile cantităţi reduse de informaţii privind potenţialul impact al nanoparticulelor asupra mediului şi sănătăţii umane. şi-au demonstrat efectele toxice compoziţia chimică. în unele cazuri.  definirea unei strategii clare privind ciclu de viaţă.  Obiectivele de bază ale acţiunilor care vizează impactul nanotehnologiilor şi al nanoparticulelor cuprind aspecte importante. ceea ce poate crea probleme deosebite. forma şi mărimea. . cu accent pe reciclare şi recuperare. după eliberarea în mediu.  aprofundarea studiilor privind relaţiile structură-funcţie şi zona de suprafaţă chimie-funcţionalitate şi toxicitate. ca formă şi suprafaţă. O problemă deosebit de importantă care preocupă cercetătorii este aceea că. care se referă la:  dezvoltarea de metode de analiză pentru detectarea nanoparticulelor. nanoparticulele nu pot fi detectate.

industrie creativa si culturala .Industria de textile-confectii.

UNITI IN DIVERSITATE  Industriile creative devin componente cu o importanta crescanda pentru economiile moderne post-industriale bazate pe cunoastere. ci si la identitatea culturala care joaca un rol important in promovarea diversitatii culturale. .  In ultimul deceniu mai multe guverne ale lumii au recunoscut acest lucru si au inceput sa promoveze politici speciale pentru a promova industriile creative.  Ele contribuie nu numai la crestere economica si la crearea de noi locuri de munca.

 Întarirea asa-numitului “nexus creativ” intre investitii. antreprenoriat. puse in valoare prin tehnologie  Economia creativa .  Identificarea dimensiunii politicii inovative. http://www.obiective cheie:  Reconcilierea obiectivelor cultural- nationale cu politicile tehnologice si de comert international. comert. tehnologie. identitate nationala.ingridvlasov. traditie.com .Creativitate: cultura.

 Dezvoltarea economiei creative prezinta interactiuni complexe .

practica de afaceri. si este strans legata de obtinerea de avantaje competitive in economie. marketing etc.  Creativitatea economica este un proces dinamic care converge catre inovatia in tehnologie.  Creativitatea stiintifica implica curiozitatea si vointa de a experimenta si realiza noi conexiuni in rezolvarea de probleme. Creativitatea artistica implica imaginatia si capacitatea de a genera noi idei si metode de interpretare a lumii. sunete si imagini. exprimate prin text.  Toate aspectele de mai sus implica creativitatea tehnologica intr-o masura mai mare sau mai mica si o anumita corelare .

sa promoveze istoria.sa contribuie la pastrarea identitatii nationale in era globalizarii.sa promoveze valentele spirituale proprii unui popor. original si traditional in portul popular romanesc. cultura si traditia. . cultura si creativitatea nationale ! Este ceea ce ne dorim sa realizam in Romania si in INCDTP si va invitam sa va alaturati acestei initiative ! Sa aratam ceea ce este mai frumos si bun.sa aduca in contemporan arta. . . in folclor si sa transpunem in tehnologie ! .Uniti in diversitate prin creatia vestimentara ! Creatia vestimentara este cea care reuseste : .

certex.28.ro Pagina web: www.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETAREDEZVOLTARE PENTRU TEXTILE SI PIELARIE Va multumesc pentru atentia acordata! str.ro .49. Fax: 004-021-340.55. 16. Lucretiu Patrascanu. sector 3. Bucharest Telefon: 004-021-340.15 E-mail: certex@ns.certex. nr.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful