Scholarship & Talent Reward Test

Duration : 90 Minutes

STaRT-2013
Please read the instructions carefully. You are allotted additional 5 minutes specifically for this purpose.

Max. Marks : 200

SAMPLE TEST PAPER CLASS : VII
Write your Name and STaRT-2013 Student Registration No. in the space provided below. Name Reg. No. 2 0 1 3

INSTRUCTIONS
A. General : 1. This Question Paper contains 50 questions.The question paper consists of 6 parts (Physics, Chemistry, Mathematics, Biology, General Awareness & Mental Ability). Please check before starting to attempt. 2. 3. Space is provided within question paper for rough work hence no additional sheets will be provided. Blank paper, clipboard, log tables, slide rules, calculators, cellular phones, pagers and electronic gadgets in any form are not allowed inside the examinaiton hall. 4. 5. 6. 7. 8. The answer sheet, a machine-gradable Objective Response Sheet (ORS), is provided separately. Do not Tamper / mutilate the ORS or this booklet. Do not break the seals of the question-paper booklet before instructed to do so by the invigilators.

SUBMIT the ORS to the invigilator after completing the test & take away the test paper with you.
Any student found/reported using unfair means to improve his/her performance in the test, shall be disqualified from STaRT-2013.

B. How to fill Objective Response Sheet (ORS) for filling details marking answers: 9. Use only HB Pencil/Blue or Black ball point pen for filling the ORS. Do not use Gel/Ink/Felt pen as it might smudge the ORS. 10. Write your STaRT-2013 Student Registration No. in the boxes given at the top left corner of your ORS with blue/black ball point pen. Also, darken the corresponding bubbles with HB Pencil/Blue or Black ball point pen only. 11. If any student does not fill his/her STaRT-2013 Student Registration No. correctly and properly, then his/her ORS will not be checked/evaluated. 12. Since it is not possible to erase and correct pen filled bubble, you are advised to be extremely careful while darken the bubble corresponding to your answer. 13. Neither try to erase / rub / scratch the option nor make the Cross (X) mark on the option once filled. Do not scribble, smudge, cut, tear, or wrinkle the ORS. Do not put any stray marks or whitener anywhere on the ORS. 14. If there is any discrepancy between the written data and the bubbled data in your ORS, the bubbled data will be taken as final. C. Question paper format and Marking scheme : 15. For each right answer you will be awarded 4 marks if you darken the bubble corresponding to the correct answer and zero marks if no bubble is darkened. In case of bubbling of incorrect answer, minus one (–1) mark will be awarded.

Best

of

Luck

DO NOT BREAK THE SEALS WITHOUT BEING INSTRUCTED TO DO SO BY THE INVIGILATOR

PART .I (PHYSICS) 1. The method to preserve milk from spoiling is known as (A) fermentation (B) pasteurisation (C) digestion The substance having highest specific heat is (A) kerosene (B) petrol (C) alcohol (D) oxidation (D) water Out of the following compounds. select the one that is not acidic in aqueous solution (A) sugar (B) carbon dioxide (C) sulphur dioxide (D) phosphorous pentaoxide The conclusion which can be drawn from the given figures is : 9. Both (A) and (B) (SPACE FOR ROUGH WORK) VII_SAMPLE PAPER-1 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 . Same amount of liquid have same level in different container. Liquids take the shape of vessel. (A) (B) (C) (D) Liquids have one free surface. 8. PART . When a ray of light incident at a glass slab at some angle then incident ray and emergent ray are : (A) Perpendicular to each other (C) Parallel to each other (B) Making some angle with each other (D) None of these 4. 7. The unit of time is : (A) light year 2.II (CHEMISTRY) 6. (B) parsec (C) leap year (D) angstrom A body is moving with uniform velocity of 10 ms–1. Twinkling of stars is on account of : (A) large distance of stars and storms in air (B) small size of stars (C) large size of stars (D) large distance of stars and fluctuations in the density of air When two bodies are rubbed against each other: (A) they acquire equal and similar charges (B) they acquire equal and opposite charges (C) they acquire unequal and similar charges (D) they acquire unequal and opposite charges 5. The velocity of the body after 10 s is : (A) 100 ms–1 (B) 50 ms–1 (C) 10 ms–1 (D) 5 ms–1 3.

(C) acid will get diluted. then (l. 60º.10. 2) (C) (2. Addition of water to an acid is avoided because the – (A) process is endothermic. (A) 80 16. then the angles are (A) 90º. g) is equal to : (A) (7752. If l and g are LCM and gcd (hcf) of 136 and 228 respectively. 30º (B) 100º. 4) (B) (3876. the side of the square would be : (A) 7 cm (B) 14 cm (C) 11 cm (D) 22 cm In a school.III (MATHEMATICS) 11. (D) 70º. 60º. 40º 14. Find the number of boys in school. 30º (C) 80º. Find the value of (A) –2 – 2 3 × 3 5 3 1 + – × 2 2 5 6 (B) 2 (C) 7 5 (D) –1 2 19. (B) process is exothermic. A thin wire is bent into the form of a circle of radius 7 cm. 5 (B) 125 (C) 400 (D) 500 17. 3876) (D) (4. If x = (A) 3/4 6 63 17 × × then the value of x is 119 8 9 (B) 2/3 (C) 3/8 (D) 3/5 12. 4 of the children are boys and the number of girls is 100. then total length of 8 2 2 pencil is (A) 6 cm 13. 50º 15. 7752) (SPACE FOR ROUGH WORK) VII_SAMPLE PAPER-2 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 . What can be maximum length of each smaller piece ? (A) 8 (B) 4 (C) 5 (D) 6 The angles of a triangle are in the ratio 3 : 2 : 1. (B) 8 cm (C) 11 cm (D) 9 cm Two wires 15 cm and 25 cm in length are to be cut into smaller pieces of equal length. 60º. 50º. If 1 1 1 of a pencil is black. The value of [– {– (– 2)}] + (– 7) × {– (– 3)} is (A) – 12 (B) 21 (C) –289 (D) – 23 18. (D) acid will lose its properties. If a square is made out of this wire. PART . of remaining is white and the remaining 3 cm is blue.

the sum of digit is 15. Then mean of 50 observation is – (A) 34 (B) 33 (C) 32 (D) 31 Instructions : Given below is a bar graph representing the production of cars in a factory during a week. 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 MON TUE WED THU FRI SAT 24. On which day of the week the production of cars was the lowest ? (A) Monday (B) Saturday (C) Tuesday (D) Thursday 25. Answer Q. In a two-digit number. (B) 10 sq cm (C) 11 sq cm 3 cm (D) 15 sq cm Out of 50 observations the mean of 25 observation is 30 and mean of rest 25 observation is 32. If 9 is added to the number. x is equal to – 9 9  9 (B) 81 (C) 72 (D) 9 21.24 to Q. The number is (A) 87 (B) 78 (C) 69 (D) 96 Find the area of the figure shown below : 1 cm 22. What is the total number of cars produced form Monday to Saturday ? (A) 330 (B) 300 (C) 310 (SPACE FOR ROUGH WORK) (D) 375 VII_SAMPLE PAPER-3 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 .20. In the equation (A) 162 2 2  2 x –  x – x  = 8. 3 cm 5 cm (A) 9 sq cm 23. the digits are reversed.25 that follows.

IV (BIOLOGY) 26. Simlipal Tiger Sanctury is in which of the following states ? (A) Rajasthan (B) Orissa (C) Gujarat Which of the following is a metamorphic rock ? (A) Slate (B) Sandstone (D) Karnataka 35. Who among the following Mughal rulers banned music and dancing ? (A) Aurangzeb (B) Humayun (C) Jehangir Which of the following is knows as the Jain Temple City ? (A) Girnar (B) Rajagriha (C) Varanasi Who built Char Minar ? (A) Ibrahim Qutb Shah (C) Ali Adil Shah (D) Babar 32. Pyruvic acid is reduced to lactic acid anaerobically in (A) liver 28. Transpiration is helpful in (A) loss of mineral (B) Loss of Water (C) Transportation of water & minerals in plant body (D) Loss of nutrients 30. Binary fission is a regular mode of multiplication in (A) yeast (B) Bacteria (C) Marchantia (D) Mosses PART .PART . (B) Quli Qutb Shah (D) Ibrahim Adil Shah II 34.V (GENERAL AWARENESS) 31. (C) Shale (D) Limestone (SPACE FOR ROUGH WORK) VII_SAMPLE PAPER-4 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 . (B) muscles (C) brain (D) skin The fusion of a male and female gamete results in the formation of (A) egg (B) sperm (C) oospore (D) zygote 29. Which of the following statement is correct about bile ? (A) It is secreted by liver through bile duct (B) It is stored temporarily in gall bladder (C) It do not possess any digestive enzyme but emusifies the fat (D) All are correct 27. (D) Allahabad 33.

1949 (D) 26thJanuary. 1949 (B) 14th November. 1. ? (A) 16 T. SIMPLE (A) 3. 6. 2. 1950 Who is a Sarpanch? (A) Prime Minister (C) Head of Electricity board 39. VII_SAMPLE PAPER-5 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 . 4. room is called bag.? (A) room (B) bag (C) rain (D) air Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence. J.36. N. (B) 0° longitude (C) 180° longitude (D) 0° latitude 38. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on : (A) 17th October. rain is called air and air is called water. 2. ? (A) A (B) 9 (C) 12 (D) 15 42. S. 2 (C) 3.VI (MENTAL ABILITY) Directions : (41 to 43) Find the missing term : 41. Which is used to carry the books. SCENE 4. 9. Q. 4. 4. (B) E (C) K (D) L 43. 2 (D) 3. If watch is called room. 1. (B) Panchayats President (D) Finance Minister 40. 4. 1. 1. Which level or tier of government is the Panchayati Raj system? (A) Third (B) Second (C) Fourth (D) First PART . 2. 6 8 4 9 12 6 15 20 ? (A) 5 (B) 10 (C) 20 (D) 25 44. 1 (SPACE FOR ROUGH WORK) 45. 1. bag is called rain. SOLID 3. 4. 1949 (C) 26th November. The first nuclear power station in India was commissioned in : (A) Gujarat (B) Rajasthan (C) Maharashtra (D) Uttar Pradesh The equator is : (A) 90° latitude 37. SIGN 2. 4 (B) 3.

'Needle' is related to 'Clock' as 'Wheel' is related to _________. (A) Work-Leisure (C) Expedite-Procrastinate 48. Which is the one that does not belong to that group ? 47. Q u es . birds. An s. 1 C 16 C 31 A 46 C 2 C 17 D 32 A 47 D 3 C 18 C 33 B 48 D 4 D 19 A 34 B 49 A 5 B 20 A 35 A 50 B 6 B 21 B 36 C 7 D 22 C 37 D 8 A 23 D 38 C 9 D 24 D 39 B 10 B 25 C 40 A 11 A 26 D 41 A 12 B 27 B 42 B 13 C 28 D 43 B 14 A 29 C 44 C 15 C 30 B 45 B VII_SAMPLE PAPER-6 RESONANCE Scholarship & Talent Reward Test STaRT-2013 . An s. dogs (A) (B) (C) (D) 50. Q u es . An s. How many 5's are there in the following sequence which are immediately followed by 3 but not immediately preceded by 7 ? 8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8 (A) One (B) Two (C) Three (D) Four Directions :(47 to 48) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. (A) Banana (B) Apple (B) Day-Night (D) Frequently-Always (C) Orange (D) Carrot Select from the four alternative diagrams. 49. An s. the one that best illustrates the relationship betweenpigeons.46. (A) Drive (B) Vehicle (C) Circular (D) Move Q u es . Q u es .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.