Pendahuluan
Pelbagai latihan yang dilakukan untuk meningkatkan kemahiran dalam permainan bola baling. Salah satu latihan yang boleh meningkatkan kemahiran dalam bola baling ialah latihan kemahiran pergerakan kaki. Latihan ini merupakan latihan yang sering dilakukan dalam mana-mana permainan sukan. Latihan kemahiran pergerakan kaki merujuk kepada pergerakan yang akan dilakukan secara berulang dan juga mmelibatkan peralatan sebagai alat bantu dalam latihan tersebut. Latihan tersebut akan diketuai oleh guru pembimbing dan telah dirancang berdasarkan kemahiran sedia ada guru tersebut. Latihan yang akan dilakukan mempunyai unsur yang boleh meningatkan ketangkasan, ketahanan, dan kemahiran. Setiap yang dilakukan mempunyai matlamat serta tujuan tertentu yang boleh diaplikasikan dalam mana-mana permainan.

2.1.  Melaksanakan simulasi latihan kemahiran acahan yang berkesan kepada murid.  Melicinkan kemahiran lokomotor murid.0 Objektif  Meningkatkan kemahiran acahan murid dalam sukan Bola Baling.  Membina kefahaman murid tentang konsep asas kemahiran Bola Baling.  Memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan.  Membolehkan murid membangun dan mengekalkan kekuatan daya kardiavaskular semasa bermain.  Membantu murid memperbaiki dan mempertingkatkan mutu pergerakan kaki dan tangan yang tepat dan betul. .0 Matlamat  Memberikan peluang kepada murid untuk mempelajari teknik-teknik permainan Bola Baling dengan betul.  Melahirkan murid yang berdisiplin dan mahir berkomunikasi dengan murid lain.0 Rasional  Dapat melahirkan sifat kepimpinan murid semasa bermain.  Meningkatkan kemahiran kognitif murid. 3.  Melahirkan murid yang berkemahiran dalam permainan Bola Baling.  Melatih murid mahir dalam teknik gerakan kaki.

tugasan ini telah memberikan saya peluang untuk mengaplikasikan ilmu dan teori-teori hasil pembentangan yang telah dibentangkan oleh rakan-rakan semasa interaksi dalam kuliah. Melalui rujukan ini. Secara amnya. teori. saya telah menggunakan prinsip-prinsip. Sepanjang dua minggu melaksanakan tugasan kerja kursus pendek ini. konsep dan prosedur-prosedur yang harus dijalankan sebelum bermulanya pengelolaan aktiviti. Dalam tugasan ini. banyak ilmu pengetahuan yang amat bermanfaat telah saya perolehi melalui proses pencarian rancangan aktiviti latihan kemahiran Bola Baling. saya telah mengetahui bagaimana pelaksanaan program aktiviti kemahiran acahan dan aktiviti yang sesuai sebagai pengukuhan konsep murid. Dalam tugasan ini saya telah mempelajari langkah dan cara melaksanakan pengelolaan program aktiviti dalam Bola Baling. Ini sebagai satu kesedaran kepada saya untuk belajar membuat rancangan pengajaran . Ianya banyak membantu saya untuk menyediakan rancangan pengajaran yang memenuhi matlamat dan objektif P&P. Kumpulan kami telah memilih kemahiran acahan ini sebagai program latihan yang akan dilaksanakan dikalangan murid-murid sekolah rendah. Pelbagai rujukan internet dan buku-buku telah saya pilih untuk mendapatkan maklumat dan bahan mengenai format penulisan Rancangan Pengajaran Harian.Refleksi Oleh: Fanly Soh Swee Fong Bersyukur kepada Tuhan kerana akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan ini dengan baik dan tepat pada masanya.

Selain itu. saya amat menghargai setiap kerjasama dan bantuan daripada ahli-ahli kumpulan yang sentiasa komited dengan pelaksanaan tugasan ini. di mana saya perlu melaksanakan P&P berdasarkan rancangan pengajaran yang disediakan. Banyak idea dan pengetahuan yang telah kami kongsikan bersama semasa membuat perbincangan tugasan dan ini telah banyak membantu menyiapkan tugasan dengan sempurna. Ini sebagai panduan melaksanakan sesuatu aktiviti supaya tidak lari daripada skop pembelajaran yang diingini. Keseluruhannya. Peluang ini memberikan saya manfaat yang amat berguna apabila saya bergelar guru nanti. saya ingin berterima kasih kepada Pensyarah Gerko yang telah banyak memberikan penerangan dan membimbing mengenai kehendak soalan tugasan kerja kursus ini kepada kami.dan cara bagaimana nak mengelolakan sesuatu aktiviti apabila diberikan tanggungjawab oleh pihak sekolah nanti. .

Fangballspiel pada abad pertengahan di Jerman dan sebagainya. Harpaston di zaman Rom. Permainan bola baling yang ada sekarang dibentuk pada akhir abad ke-19 di Eropah Utara. Hazena atau Czeska Hasenka di Bohemia dan Slovakia. iaitu Haandbold di Denmark. Dane Holger Nielsen juga membuat perkara yang sama pada tahun 1898 (tetapi hanya diperkenalkan pada tahun 1906). Satu lagi peraturan bola baling telah dibuat pada 29 Oktober 1917 oleh Max Heiser. Terdapat juga rekod tentang permainan seperti bola baling ini dalam abad pertengahan di Perancis dan juga di Inuit. Pertandingan yang dimaksudkan adalah di antara Jerman dan Belgium pada tahun 1925 dan seterusnya pertandingan bola baling wanita. Pada sekitar abad ke-19 pula. Jerman.PENGENALAN Sejarah Bola Baling Permainan seakan-akan bola baling sudah ada sejak dahulu lagi seperti permainan Urania di zaman Greek kuno. Selepas tahun 1919. iaitu di antara Jerman dan Austria pada tahun 1930. peraturan tersebut dipertingkatkan oleh Karl Schelenz. iaitu di Denmark. terdapat permainan yang agak serupa dengan bola baling dimainkan. . R. pertandingan bola baling antarabangsa yang pertama telah diadakan menggunakan peraturan baru tersebut. Greenland pada zaman pertengahan lagi. Norway dan Sweden. Ernst telah membuat satu peraturan baru bola baling pada tahun 1897. Karl Schelenz dan Erich Konigh dari Jerman. Pada tahun 1925 pula. serta Gandbol di Ukraine.N.

Kesatuan Bola Baling Amatur Antarabangsa (IAHF) telah ditubuhkan oleh Avery Brudge di Amsterdam. laporan IHF menyatakan bahawa ia . Pada tahun yang sama. Romania. Di Malaysia. Pada tahun 1938. Sweden telah menjadi juara. sebanyak 68 buah negara telah mendaftar dengan IMF. Pada tahun 1946. (IAHF) telah ditukar kepada Kesatuan Bola Baling Antarabangsa (IHF). semasa Perang Dunia Kedua. dan Kejohanan Wanita dan Lelaki Remaja Dunia selepas itu. Rusia. China dan Korea adalah di antara negara yang terkuat di mana pasukan wanita Korea Selatan telah memenangi pingat emas dalam Sukan Olimpik tahun 1988 manakala pasukan lelakinya telah memenangi pingat perak. Sementara itu. Enam buah negara telah menyertainya dan negara Jerman telah muncul sebagai juara. Manakala di Asia pula. Jepun. Tetapi. Permainan ini juga sama seperti versi permainan di Ireland dan Uruguay. Kesatuan ini menggalakkan permainan menggunakan tujuh orang dalam satu pasukan. bilangan pemain telah ditambah menjadi sebelas orang dan dimainkan di padang bola sepak. bola baling buat pertama kalinya dipertandingkan dalam Sukan Olimpik yang diadakan di Berlin.Di Jerman. IHF juga telah mengadakan Kejohanan Wanita Dunia semenjak tahun 1957. Pada tahun 1926. Jerman. ia dikenali sebagai Raffbold pada mulanya. undang-undang permainan ini telah diubahsuai dan diguna pakai sehinggalah ke hari ini. permainan bola baling diperkenalkan oleh Lim Hock Han pada tahun 1976. Di dalam kejohanan tersebut. Kesatuan Bola Baling Asia pula ditubuhkan pada tahun 1974 semasa Sukan Asia di Teheran sedang berlangsung. Seterusnya pada tahun 1936. Pada hari ini. Hungury dan Poland merupakan pasukan yang hebat ketika itu. Yugoslavia. Czechoslovakia. Pada tahun 1956. permainan ini dikenali sebagai Torball yang dimainkan seramai tujuh orang. Ibu pejabat kesatuan ini berada di Kuwait. Dan pada bulan Disember 2006. sekali lagi Jerman telah menjadi juara dalam Kejohanan Bola Baling Sedunia yang disertai oleh 10 buah Negara. Pada tahun 1917. Kejohanan Bola Baling Sedunia sekali lagi diadakan pada tahun 1956 oleh IHF. Permainan ini telah diasaskan oleh Heizer di Jerman. Kesatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) telah menubuhkan satu jawatan kuasa khas untuk menyelaraskan permainan ini.

Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan secara rasminya telah didaftarkan pada 11 Sep. jurulatih. kementerian Pendidikan telah ditubuhkan pada tahun 1978. Di peringkat sekolah. Di Malaysia. sejak itu. Cheah Hai Su telah dilantik sebagai presiden dan Lian Chin Nam sebagai Naib Presiden. pegawai dan pengadil. Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan yang pertama telah diadakan pada 2 Jun 1982. Ia mula diperkenalkan pada tahun 1976 oleh Lim Hock Han. 1985 dimana 11 pasukan telah mengambil bahagian.sudah mempunyai 159 keahlian yang terdiri daripada 1. permainan bola baling mula diperkenalkan pada tahun 1976 kepada sekumpulan guru dan pelajar di Selangor oleh Encik Lim Hock Han. 1985. Mulai tahun 1987. kursus-kursus . MSSM telah menganjurkan dua kursus iaitu di Kompleks TUDM.130. Seterusnya satu jawatankuasa kerja bola baling yang dipengerusikan oleh Encik Cheah Hai Su dari Unit Pendidikan Jasmani Dan Sukan. Ketika itu. Di maktab perguruan pula. Kejohanan Bola Baling Kebangsaan pula telah diadakan pada 7 Dis. Sejarah Bola Baling di Malaysia Permainan bola baling di Malaysia dianggap satu permainan yang baru. permainan bola baling telah diterima sebagai satu permainan yang dipertandingkan di peringkat kebangsaan di bawah kelolaan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). permainan ini telah disenaraikan dalam kegiatan kokurikulum pelajarnya dan menjadi salah satu permainan yang dipertandingkan antara maktab-maktab perguruan dalam Pestarama Maktab mulai tahun 1985. beliau bertugas sebagai pengarah Bahagian Sukan di Pejabat Pendidikan Selangor dan kemudian di Universiti Malaya. Pada tahun 1986 persekutuan ini telah menjadi ahli gabungan Kesatuan Bola Baling Asia.000 kumpulan yang berjumlah 31 juta orang termasuk pemain. Lumut tahun 1985 dan di Sekolah Menengah Sains Selangor pada tahun 1986 untuk melatih guru dari semua negeri dalam aspek kejurulatihan dan pengadilan.

Wilayah Persekutuan. Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan bagi lelaki dan wanita buat kali pertama telah diadakan pada 2 jun 1982. Peraturan dan Undang-Undang Bola . kejohanan ini telah disertai 12 buah pasukan dari Selangor. Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan telah didaftarkan secara rasmi pada 11 september 1982. di peringlat sekolah. MSSM telah menganjurkan dua kursus bola baling bagi melatih guru dalam aspek pengadilan dan kejurulatihan. persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didafarkan secara rasmi pada 11 september 1982.bola baling untuk gurur-guru telah dijalankan untuk mempopularkan permainan ini di kalangan pelajar sekolah. Melaka. Pahang dan Universiti Malaya. Persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didaftarkan secara rasmi pada tahun 1985.

Bersaiz lebih kecil berbanding bola sepak bagi memudahkan pemain memegang dan mengawalnya dengan sebelah tangan (walaupun kedua-dua tangan dibenarkan). Terdiri daripada 6 orang pemain dalam satu pasukan termasuk 1 penjaga gol. Pertukaran pemain boleh dilakukan secara bebas. 10 minit masa tambahan diberikan jika kedudukan seri. Gol dikelilingi garisan separa bulatan yang jarak umumnya berukuran 6 m dari gol. Satu lagi garisan separa bulatan pula adalah pada jarak 9 m dari gol. Pembantu pengadil. Pengadil   Ketua pengadil. Jika kedudukan masih seri selepas masa tambahan.  Sesetengah versi bola baling Amerika menggunakan bola yang digunakan dalam permainan bola tampar. o Setiap pengadil akan menjaga kawasan masing-masing. Pemain    Dua pasukan berlawan dalam satu sama. Terdapat garisan pembahagi di tengah gelanggang dan satu gol di tengah salah satu penghujung. pemenang akan ditentukan dengan setiap pasukan akan diberikan 5 balingan bagi . 5 minit lagi akan diberikan sekiranya kedudukan pungutan gol masih sama. Gelanggang     Berukuran 40 m panjang x 20 m lebar. Tempoh Permainan     Tempoh permainan bola baling ialah selama 30 minit dalam dua sesi.

Bola dibaling dari luar kawasan D (kawasan gol) dan pemain tidak dibenarkan masuk ke kawasan D. Para pemain berada di garisan tengah gelanggang sebelum permainan dimulakan. Formasi Permainan  Formasi yang sering digunakan: o Formasi 6-0 (Formasi yang digunakan oleh pasukan Scandinavian dari Eropah) o Formasi 5-1 o Formasi 4-2 o Formasi 3-3 (Formasi yang digunakan oleh pasukan HC Motor Zaporyshe dari Ukraine. Ia juga sering digunakan oleh pasukan dari Eropah Timur. Satu balingan percuma akan diberikan kepada pemain yang membuat satu double dribble.setiap pemain kecuali penjaga gol. . Pemain tidak boleh memegang bola lebih daripada 3 saat. Pergerakan dribble dilakukan dengan sebelah tangan. tetapi apabila kedua-dua tangan memegang bola selepas membuat dribble. Cara Permainan      Pemain mesti menggunakan tangan untuk membaling bola. Balinga dilakukan pada jarak 7 meter dari gol. maka pemain lain pula akan membuat dribble seterusnya.

Terdapat juga pemain yang terus diberikan kad merah kerana melakukan kekasaran terhadap pemain lain tanpa diberikan amaran (kad kuning). pengadil akan meniup wisel sebagai tanda permainan diteruskan. Pasukan yang memperoleh jaringan penalti yang terbanyak dikira sebagai pemenang. 2 minit penalti.    Selepas kehilangan bola semasa menyerang.  Sekiranya pemenang tidak dapat ditentukan pada 10 jaringan pertama. Cubaan untuk menjaringkan gol pula perlu dilakukan di luar kawasan D. Selepas jaringan berjaya dibuat. Balingan penalti tu juga diberikan jika di dalam kawasan D. pemain tersebut akan diberikan kad kuning (tanda amaran). atau . Pemain akan mengambil tiga langkah dan bola mesti dipukul ke bawah seperti dalam permainan bola keranjang. pemain pertahanan menghalang pergerakan pemain lawan yang ingin membuat jaringan. balingan penalti pada jarak 7 meter dari gol diberikan. sama ada menyentuh dengan tujuan menolak atau dengan bahasa kasar. pasukan akan diberikan balingan penalti sehingga terdapat pasukan yang gagal menjaringkannya. atau jika or if the infraction was during a clear scoring opportunity.  Penalti akan diberikan kepada pemain jika terdapat perlakuan kasar di antara mereka. Pemain akan kehilangan bola sekiranya melangkah lebih dari tiga langkah tanpa melakukan dribbleatau selepas memberhentikan dribble mereka.  Balingan penalti mesti dibuat pada kawasan perimeter yang ke-7 selepas wisel dibunyikan. para pemain bergerak ke garisan tengah gelanggang semula dan perlu berdiri sambil dapat mengawal bola. bola perlu diletakkan ke bawah. Dalam kes yang lebih ekstrem. Pengadil mungkin memberikan balingan 9 meter percuma kepada pasukan yang menyerang.  Jika pemain mencela atau memprotes keputusan pengadil. Hanya penjaga gol dibenarkan berada di kawasan D. atau kad merah (disingkir dari permainan).

sekiranya pemain menendang atau memukul pemain lawan. pengadil boleh mengarahkannya keluar dari gelanggang. KEMAHIRAN AKTIVITI-AKTIVITI DALAM BOLA BALING (i) Kemahiran:  Hantaran  Menangkap/ menyambut  Menggelecek  Melantun  Mengacah  Menghadang  Menjaring  Menjaga gol .

pelajar akan belajar untuk mengawal diri bagaimana untuk melakukan acahan.PENGENALAN RPH Kumpulan kami telah sebulat suara untuk memilih jenis kemahiran iaitu kemahiran mengacah. Dalam aktiviti tersebut. Kami telah memilih tajuk ini dan merangka satu rancangan pengajaran harian yang akan digunakan di sekolah kelak. berpasangan dan berkumpulan. . Kumpulan kami telah mencipta 3 jenis aktiviti untuk meningkatkan kemahiran mengelecek iaitu secara individu.

00 Pagi (1 Jam) : 4 Bestari : 21 Orang (lelaki:13 perempuan: 8 ) : Kemahiran dalam bola baling : Mengacah Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini.PERALATAN RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) Mata Pelajaran Masa Kelas Bil Murid Tunjang Tajuk/Kemahiran : Pendidikan Jasmani : 8.: . murid dapat.00.9.

4. Penggabungjalinan : Pendidikan Sivik dan Matematik KESEPADUAN : Koordinasasi Penerapan Nilai Murni Alatan KOMPONEN : Bekerjasama.I. murid dikehendaki berlari sambil membawa bola dengan k tangan. Semasa berlari sambil membawa bola. Dalam barisan. kayu( 3). Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah bermain bola baling di waktu pendidikan jasmani sebelum ini. Aktiviti diteruskan dengan berpatah balik mengikut giliran murid. murid dikehendaki mengelak daripada kon sehingga melepasi semua kon tersebut. . Psikomotor: murid dapat melakukan kemahiran asas pergerakan kaki dalam bola baling dengan teknik yang betul 5 kali dari 10 percubaan Kognitif : murid dapat menyatakan kesalahan dalam kemahiran pergerakan kaki dan kedudukan anggota badan yang baik semasa melakukan aktiviti pergerakan kaki bola baling. Setiap aktiviti dibuat dalam lima kali ulangan dalam 10 set. kon(8) wisel (2). II. III. Afektif : memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan. Regangan dimulakan dengan kepala hingga hujung kaki dalam kiraan 8. 3. 2. 5. ISI PELAJARAN        AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Set Induksi Masa :10 minit. Murid dipecahkan kepada empat kumpulan iaitu lima orang satu kumpulan. dedikasi. Doa Belajar Membuat regangan Pengenalan Kemahiran Murid membaca doa belajar secara beramai-ramai Murid diminta untuk membuat dua barisan secara mengadap dan melakuka berpasangan. : Bola baling (21) . Guru menunjukkan dan menerangkan tentang kemahiran gerak kaki dalam bola Langkah 1 Masa : 15 minit  Aktiviti secara individu 1.

7. 8.6. 4. Ikut arah Langkah 2 Masa : 15 minit  Aktiviti berpasangan 1. rakan di hadapannya akan menangkap bola tersebut. 6.kanan. Seorang murid akan membaling bola ke arah kiri dan kanan tanpa bergerak dari asalnya. A . Berseorangan bergerak ke kiri. Murid yang membaling bola bebas untuk menghantar bola tanpa memberikan isy kepada rakannya itu. Mula tanpa menggunaka bola dan kemudian dengan bola dan dihalang oleh raka Aktiviti ini diulang sebanyak 5 kali dan ulangan sebanyak 3 set. 7. 3. Guru mendemonstrasi kemahiran gerakan kaki iaitu ’lay up’. Manakala. 5. depan dan belakang Mula tanpa bola kemudian dengan menggunakan bola. 2. Pergerakan kaki tig berturut-turut dan dihalang oleh rakan. Seterusnya murid diminta untuk membuat barisan dimana 2 orang murid berdiri satu sama lain.

A k bertukar peranan pula dengan B. A akan menghantar bola kepada B. Setiap kumpu terdiri daripada lima orang. 2) A akan menghantar bola dari luar kawasan D ke dalam kepada Seterusnya. B =C 1) Bahagikan murid kepada dua kumpulan iaitu A dan B. C akan cuba menghalang B dari mendapatkan bola un menjaring. A C B = A.manakala C pasukan lawan un menghalang. C te berperanan sebagai penghalang untuk B menjaring. menjaring dan menghadang. 3) Seterusnya. Dua orang dari pasukan yang sama. dan akan mendapatkan bola untuk menjaring sambil melompat. dan B perlu mencari ruang untuk mengambil bola d menjaringkan bola. A dan B satu pasukan. manak seorang bertindak sebagai pihak lawan atau penghalang un menjaringkan gol. 4) Aktiviti ini berulang sehingga murid-murid dapat mengusai kemahi mengelecek. kemahiran menjaring secara melompat dipraktikkan.Langkah 3 Masa : 10 minit  Aktiviti berkumpulan secara bertiga 1) Aktiviti secara bertiga. Kemuncak: .

3) Kumpulan yang dapat menjaringkan paling banyak gol dalam masa 7 m permainan dikira menang. Guru membuat diikuti oleh murid. 4) Setiap kumpulan harus mengatur strategi masing-masing. Gol A Gol B Penutup Masa : 10 minit •Aktiviti menyejukkan badan •Refleksi    Murid dalam satu bulatan dan duduk. . aktiviti menyejukkan badan salam keadaan duduk d Guru memberikan ruang refleksi kepada murid tentang aktiviti yang te merka lakukan.Permainan kecil Masa: 15 minit 2) Setiap kumpulan dikehendaki menjaringkan gol di kawasan lawan sam melakukan gelecek untk mengelakkan pihak lawan membuat jaring Semua harus menggunakan teknik ”lay up” dan terus menghantar a menjaringkan bola ke kawasan lawan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful