PROIECT DIDACTIC

DATA: 4 mai 2006 CLASA: a IV a INVATATOARE: Laurentia Ciorpac DISCIPLINA:Istorie (Aceasta activitate se propune a fi o activitate transdisciplinara) SUBIECTUL: Unirea Principatelor romane si reformele lui Alexandru Ioan Cuza TIPUL LECTIEI: consolidare si sistematizare de cunostinte TIMPUL: 50 de minute SCOPUL ACTIVITATII: familiarizarea elevilor cu personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza si cu a momentului in care s-a infaptuit Unirea OBIECTIVE CADRU : - înţelegerea şi reprezentarea timpului şi a spaţiului istoric ; - cunoaşterea şi folosirea surselor istorice ; - investigarea şi interpretarea faptelor şi proceselor istorice ; - înţelegerea şi utilizarea limbajului de specialitate OBIECTIVE OPERAŢIONALE : - să demonstreze unitatea dintotdeauna a românilor prin : continuitatea pe aceleaşi meleaguri, lupta comună, unitatea de limbă, de cultură, de datini şi obiceiuri; - să prezinte Unirea ca ideal permanent al românilopr de pretutindeni, menţionând momente semnificative de luptă pentru formarea statului unitar român ; - să evidenţieze rolul revoluţionarilor de la 1848 în pregătirea unirii; - să desprindă însuşirile şi caracteristicile specifice domnitorului Alexandru Ioan Cuza ; - să conştientizeze importanţa realizărilor şi schimbărilor înfăptuite de Cuza ; - să inţeleagă noţiunea de reformă , integrând-o în contextul istoric ; - să participe activ şi afectiv la lecţie; - să manifeste interes pentru evenimentul istoric; - să localizeze în timp şi spaţiu evenimentul istoric

1

jocul de rol. foarfece. lectura individuala. O11 – sa realizeze postere care sa reprezinte Unirea si figura domnitorului.sa realizeze din piesele de puzzle puse la dispozitie portretul lui Alexandru Ioan Cuza. O6.sa completeze posterul cu imagini puse la dispozitie.sa delimiteze pe harta. O9. imagini cu domnitorul Alexadru Ioan Cuza. individual. materiale pentru fiecare echipa ( citate. manual pentru clasa a IV a. O2. O7 .I. Editura Sigma 2 . pe echipe MATERIALE: harta Romaniei de la 1859. Istoria romanilor.sa delimiteze spatial pe harta teritoriul Romaniei din1859 • • RESURSE: • PROCEDURALE: a) metode si procedee traditionale: explicatia. clopotel. exercitiul. cu stegulete. Romania din vremea domniei lui Cuza. Editura ALL * Simona Grigore Istoria romanilor. a ciorchinelui. metoda R. markere.sa participe activ la activitatile initiate in cadrul grupei de lucru. expunerea. O3. postere. lipici BIBLIOGRAFICE: a) de specialitate: *Liviu Burlec. informatii istorice. cu personalitati din perioada 1859-1866. legende.1. sinteza b) metode active de invatare: proiectul. etc). a diamantului c) forme de organizare: frontal.sa prezinte posterul realizat evindentiind aspectele prin care se diferentiaza de celelalte lucrari. OBIECTIVE AFECTIVE: O8.să manifeste atenţie şi toleranţă faţă de partenerul de dialog. OBIECTIVE PSIHOMOTRICE: O10. manual pentru clasa a IV a.A.sa stabileasca evenimentele importante petrecute in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. metoda cubului. conversatia.sa raspunda la intrebari referitoare la personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si Unirea de la 1859 avand la dispozitie un timp limitat. studiu de caz. 3. OBIECTIVE COGNITIVE: O1. comparatia.sa dramatizeze un text literar 2. O5. O12 .

stati frunte in frunte. Editur Euristica * Dumitru Almas.* Victoria Padureanu. “Povestiri istorice” b)psihopedagogice: Curriculum national www. Exercitiul Explicatia Frontal SPARGEREA GHETII 3’ -Joc de energizare: Cercurile Se formeaza doua cercuri concentrice cu numar egal de participanti Se dau diferite comenzi (stati nas in nas. Istoria romanilor. portretul domnitor ului. Editura Coressi * Aglaia Buduroi. matrriale – poster. Material complementar pentru clasa a IV –a. auxiliar pentru elevi si cadre didactice.didactic. etc) Toate comenzile se realizeaza in ritm alert -Executa comenzile impuse in timpul jocului de energizare 3 . -Se pregatesc pentru inceperea activitatii Harta. Istoria romanilor.ro OB OP EVENIMENTUL DIDACTIC DU RA TA 1’ CONTINUTUL INSTRUCTIV EDUCATIV ACTIVITATEA ELEVILOR RESURSE METODE SI PROCEDEE FORME DE ORGANI ZARE MATERIA LE MOMENT ORGANIZATORIC -Se pregatesc materialele ce vor fi folosite pe parcursul intregii activitati. materiale .puzzle.

C.C. se aseaza pe scaunul autorului.Elevii implicati in proiect ies pe rand in fata clasei. o palarie Poster Markere 4 . vin cu completari si fac aprecieri Conversat ia Proiectul Individu al Pe echipe Fisa de lucru Clopotel -Identifica trasaturile fizice si morale ale lui Alexandru Ioan Cuza. domnitorul Alexandru Ioan Cuza si realizarile acestuia pe parcursul domniei. S.CAPTAREA ATENTIEI 3’ ANUNTAREA SUBIECTULUI LECTIEI SI A OBIECTIVELOR PROPUSE DESFASURAREA LECTIEI 1’ Le cer elevilor sa alcatuiasca o propozitie istorica formata din cinci cuvinte dupa schema gramaticala: C. -Se realizeaza cu ajutorul unui puzzle pe care fiecare dintre echipe trebuie sal realizeze. Dupa gasirea propozitiei se repeta cuvant cu cuvant . -Puzzle este reprezentat de figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza (anexa 1) -Se precizeaza ca se va discuta pe tot parcursul orei de curs despre Unirea Principatelor Romane. -Ce ati avut de pregatit pentru astazi? (Elevii raspund ca au avut de pregatit un proiect despre Alexandru Ioan Cuza si de selectat intrebari si raspunsuri din manual despre domnitor) . P. individu al Creta -Realizeaza imaginea lui Alexandru Ioan Cuza Explicatia Exercitiul Conversatia Pe echipe Portretul domnitoru lui Alexandru Ioan Cuza Clopotel -Sunt atenti la explicatiile date Explicatia Frontal 15’ -Sunt atenti la ceea ce prezinta colegii lor. -S-au avut in vedere urmatoarele teme: * Unirea de la 1859 .Alcatuiesc propozitia dupa cerinta impartindu-se in grupe Frontal. precum si realizarile pe Individu al Materiale le elevilor. isi pun palaria de autor pe cap si citesc materialele pa care le-au intocmit.in ordine de catre toti copiii stabilindu-se astfel trei grupe a cate cinci copii.

Elevii isi adreseaza intrebari din lectie sub forma de joc.Din raspunsurile elevilor pe tot parcursul orei se realizeaza plan politic ale acestuia Lipici Adreseaza colegilor intrebari. fiind atenti sa prinda mingea pentru a raspunde la intrebari Metoda R. daca prinde mingea. Cel care adreseaza o intrebare arunca o minge catre un coleg care.A. *asociaza figura domnitorului Cuza cu figura altui domnitor roman.Se fac completari si aprecieri . *argumenteaza de ce domnia lui Cuza a fost cea mai importanta pentru tara si popor . *compara Unirea din anul 1859 cu Unirea din anul 1600. pe fetele caruia sunt sacrise cerintele Metoda ciorchinel ui Metoda diamantul ui Coala alba. prezinta ce urmari a avut acest eveniment. om nou” *aplica. 5 . marcher Individu Coala alba. raspunde la intrebare iar apoi continua jocul adresand la randu-i o intrebare altui coleg alegandu-l prin aruncarea mingii. . O minge mica Sunt atenti la cerinta si dau raspunsuri dezvoltate Metoda cubului Un cub.I.Se pun o serie de intrebari pe care elevii si le aleg prin aruncarea unui cub pe care sunt trecute sase cerinte: *descrie modul cum s-a infaptuit Unirea. *analizeaza afirmatia lui Kogalniceanu: “La legi noi.* Viata lui Alexandru Ioan Cuza * Cuza in literatura * Reformele * Sfarsitul domniei lui Cuza .

OBTINEREA PERFORMANTEI SI A TRANSFERULUI al Pe grupe materiale decupate. si . -Se pun la dispozitia elevilor mape cu materiale cu ajutorul carora vor alcatui postere care sa prezinte Unirea de la 1859 si personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. -Pe o harta care reprezinta Romania anului 1859 si fixata pe un panou de polistiren. foarfece -Prezinta posterele realizate. Expunerea Comparatia Frontal pe echipe 10’ EVALUAREA ACTIVITATII 3’ -Se prezinta posterele realizate.Cu ajutorul acestora se formeaza trei grupe. Unirea Mare.caracterizarea domnitorului sub forma de ciorchine (anexa2) care se realizeaza la tabla dar si de diamant (anexa3) In urma realizarii la tabla a diamantului se formuleaza propozitia “Domnitorul Cuza uneste Principatele romane ”. copiii vor iesi pe rand si vor marca prin stegulete rosii. fotografii . lipici.galbene si albastrte granitele si spatiul ocupat de Romania si cu stegulete verzi spatiul si granitele Transilvaniei. reprezentantul fiecarei echipe avand ca sarcina sa evidentieze aspectele deosebite ale posterului realizat si sa aleaga titlul posterului din mai multe titluri puse la dispozitie de invatator (anexa 4).Se precizeaza ca Unirea infaptuita in 1859 a fost numita Unirea Mica.Elevii ies si marcheaza spatiile propuse Brainstor ming Exercitiul Sinteza Frontal Harta care reprezint a Unirea mica 6 .

o imitatie de bolovan 7 . -Prezinta jourile de rol Explicatia Frontal Jocul de rol Frontal Costume populare. realizandu-se pe 1 Decembrie 1918. -Se precizeaza ca vor avea de realizat pentru ora urmatoare un eseu cu titlul “L-am cunoscut pe Alexandru Ioan Cuza” -Se prezinta jocul de rol:“Mos Ion Roata si Unirea” de I. Creanga -Isi noteaza tema pentru ora urmatoare.ANUNTAREA TEMEI PENTRU ACASA INCHEIEREA ACTIVITATII 1’ 5’ cu Transilvania.

ANEXA 1 8 .

ANEXA 2 CIORCHINE 9 .

Cuza Unifica Iubeste Dusmani Reforme Moldova Muntenia Tara Poporul Agrara Invatamant Armatei Justitiei 10 .

Cuz a cinstit drept domnest e intelege iubeste ANEXA 3 Domnitorul uneste Principatele Romane DIAMANT crezand 11 .I.Al.

ANEXA 4 12 .

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful