BAB 2 – SEL SEBAGAI UNIT ASAS Salam..Jom belajar sains.

Nota bab 2 ini adalah khusus untuk pelajar tingkatan 1..calon2 PMR juga perlu mengetahui asas dalam sains ini..Selamat belajar!!!

Sel
Apa itu sel? Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup. DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. DNA). . Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. Sel-sel tumbuhan (Plant cells) Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus.Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus .

Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya.Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). . Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut.

.Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. euglena. Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. chlamydomonas dan yis. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). amoeba dan paramecium. Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope).

reptilia. ikan dan beberapa haiwan kecil lain. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. alga. burung. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. .Organisma unisel. amfibia.

Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan. Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. . .Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan.Makanan utamanya adalah bakteria.Organ perkumuhannya adalah vakuol.Bernafas melalui membran sel.Makanan utamanya adalah zooplanktons. Setiap sel adalah berbeza saiz.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air. . membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan. bernafas. Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel. . untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. . mengeluarkan sisa buangan. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . bergerak. .Bernafas melalui insang.Boleh membesar. bentuk dan struktur.Organisma multisel. . Proses kehidupan organisma unisel dan multisel.Membiak dengan cara bertelur.Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission). . . Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan. Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel.Boleh membesar. .  Organisma multisel (ikan) . membiak. . . Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. .

pundi kencing. Sebagai contoh. dan tekanan. Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya. . dinding perut.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. Sel darah merah. otot tissu dan tisu saraf. Ia dibahagikan kepada otot licin.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. dan menyokong organ-organ dan badan. pundi hempedu. Tisu penghubung .Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu.Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. . buah pinggang. paru-paru. Tisu otot . dan dinding usus besar. dan vena darah. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). .Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium.    Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ. panas. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel.  Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. sentuhan. Tisu saraf . tisu penyambung. tisu penghubung (connective tissue). melindungi. Sel epitelium.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Tisu otot terdapat didalam badan. dan otak.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. sejuk. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. usus kecil. Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. .       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf.Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). otot rangka dan otot jantung. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. jantung. Sel tulang. adaptasi. Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama. . jantung. Sel otot rangka. tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). Sel sperma (pembiakan lelaki).

organ seperti hidung. bronkus. Membuang produk sisa toksik. Sebagai contoh.Contoh organ manusia. paru-paru. Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). . dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan.

Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. Sistem rangka (skeletal system). Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Menyerap. mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. .Sistem pembiakan (reproductive system). Menghasilkan anak. Sistem limfa (lymphatic system). Sistem pernafasan (respiratory system).

Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. Sistem endokrin (endocrine system). oksigen. dan lain-lain ke seluruh badan.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). hormon. Mengangkut bahan-bahan makanan. Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. Sistem saraf (nervous system). .

pernafasan dan penghadaman secara serentak. Sel-sel. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh selsel badan. tisu.Sistem otot (muscular system).    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. . Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. Membantu pergerakan badan. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar.

Sebagai contoh. Melalui pengkhususan sel. dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama . pencernaan atau perkumuhan. Fungsi yang berbeza di melalui pengkhususan sel. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan.Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. organorgan dan sistem. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful