Kepelbagaian Sumber Bumi

Bumi (earth) adalah satu-satunya planet dalam sistem solar yang didiami oleh hidupan. Air, udara, tanah, mineral, bahan api fosil dan benda hidup adalah sumber yang paling penting di bumi. Air, udara, tanah, mineral dan bahan api fosil adalah sumber yang tidak hidup. Sumber-sumber asas ini amat diperlukan untuk mengekalkan proses kehidupan manusia dan semua organisma yang hidup di bumi.

Air

Air meliputi dua-pertiga daripada permukaan bumi. Hanya kira-kira 1% sahaja air bumi yang digunakan. Kira-kira 97% lagi adalah air laut dan 2% dibekukan dalam bentuk glasier dan kawasan kutub. Semua hidupan di bumi memerlukan air untuk terus hidup. Kehilangan air dalam sel hidup dipanggil dehidrasi (dehydration).

Udara

Udara yang terdapat di sekeliling bumi dipanggil atmosfera (atmosphere). Udara mengandungi gas penting yang menyediakan bahan-bahan untuk menyokong kehidupan. Semua hidupan memerlukan oksigen untuk bernafas. Tumbuhan memerlukan udara untuk menjalankan fotosintesis (photosynthesis).

Tanah dan mineral

Tanah (soil) yang meliputi kebanyakan permukaan tanah bumi dipanggil kerak (crust). Tanah adalah suatu campuran zarah mineral dan batu, tinggalan organisma mati, air dan udara.

Bahan api fosil

pokok getah). bahan pakaian dan bangunan. Ianya tidak boleh dipisahkan dengan menggunakan kaedah kimia kepada apa-apa komponen yang lebih ringkas/mudah lagi. Emas (gold). nibung. manakala 20 dicipta oleh para saintis. Unsur / Elemen Elemen (element) atau unsur adalah bahan yang paling ringkas/mudah (simplest substance). dan kapal terbang. Daripada jumlah tersebut. untuk memanas. Terdapat beberapa unsur yang mempunyai atom dari jenis yang sama. dan bahan api. gas asli dan arang batu. 92 jenis unsur adalah terjadi secara semulajadi di bumi. Sumber makanan yang diperolehi daripada ayam dan makanan laut dan sayur-sayuran dan buah-buahan. Arang batu digunakan dalam loji janakuasa untuk menghasilkan elektrik. Semua unsur (element) adalah terdiri daripada hanya satu jenis atom sahaja. yang bergabung untuk membentuk molekul. dan buaya) dan tumbuhan (seperti kapas. Sumber bahan untuk pakaian diperolehi daripada kulit haiwan (seperti biribiri. rotan. dll. atau sebagai bahan api kenderaan. . Sumber bahan binaan diperoleh dari kayu. Benda-benda hidup      Benda-benda hidup/hidupan (living things) seperti haiwan dan tumbuhan adalah sumber yang penting bagi manusia untuk mendapatkan makanan. bas. keretapi. Gas asli digunakan dalam industri pembuatan. Produk petroleum (seperti petrol dan diesel) digunakan pada kereta. Terdapat 112 jenis unsur. Bahan api fosil terdiri daripada petroleum (minyak). Sumber bahan api diperolehi daripada minyak sawit dan pokok getah. memasak. Contoh-contoh unsur: 1. casuarina.    Bahan api fosil (fossil fuels) terdiri daripada fosil tumbuhan dan haiwan berusia ratusan juta tahun. ulat sutera.

7. 3. 8. Unsur-unsur boleh dikelaskan kepada logam (metal) dan bukan logam (nonmetal). 4. 5. Logam 87 jenis logam telah dikenal pasti. semua atom adalah sama. Nitrogen. 6. Hidrogen (hydrogen). Oksigen (oxygen). Aluminium. Besi (iron). Zink (zinc).2. Contoh-contoh logam:          Kalium (potassium) Kalsium (calsium) Magnesium Merkuri/raksa (mercury) Natrium (sodium) Perak (silver) Kuprum/tembaga (copper) Platinum Emas (gold) . Karbon (carbon). Dalam unsur-unsur seperti oksigen dan kuprum.

fosforus) 2. helium. oksigen. Tetapi. radon) Sebatian Sebatian (compounds) terbentuk apabila dua atau lebih jenis unsur (element) bergabung secara kimia (combine chemically). Cecair (cth: bromin) 3. Zarah terkecil dalam suatu sebatian adalah molekul (molecule). Pepejal (cth: karbon. iodin. krypton. argon. Contoh-contoh bukan logam:           Hidrogen (hydrogen) Oksigen (oxygen) Fluorin (fluorine) Klorin (chlorine) Karbon (carbon) Fosforus (phosphorus) Bromin (bromine) Iodin (iodine) Nitrogen Sulfur (sulphur) Kebanyakan bukan logam wujud dalam bentuk gas pada suhu bilik (room temperature). neon. sulfur. fluorin. Contoh: Air (water) adalah suatu sebatian. Gas (cth: hidrogen. .Bukan Logam 17 jenis bukan logam telah dikenal pasti. klorin. terdapat juga beberapa bukan logam yang wujud sebagai pepejal dan cecair. Contoh-contoh bentuk bukan logam pada keadaan suhu bilik: 1. Keterangan di bawah menunjukkan beberapa jenis sebatian serta komponenkomponennya. xenon. Molekul air terdiri daripada dua atom hidrogen dan satu atom oksigen yang bergabung secara kimia. selenium.

dua atom oksigen.  Natrium klorida (Sodium chloride) Komponen:  Satu atom natrium. enam atom hidrogen. satu atom klorin. Benzena (Benzene) Komponen: Enam atom karbon. . Karbon dioksida (Carbon dioxide) Komponen: Satu atom karbon.

Air (Water) Komponen: Satu atom oksigen. Metana (Methane) Komponen:  Satu atom karbon. dua atom hidrogen. tiga atom hidrogen. Ammonia Komponen:  Satu atom nitrogen. Komponen-komponen dalam suatu sebatian hanya boleh dipisahkan secara kimia. . empat atom hidrogen. dengan menggunakan haba yang tinggi (pemanasan) atau menggunakan tenaga elektrik (elektrolisis). Komponen-komponen sebatian tersebut tidak boleh dipisahkan secara fizikal (cannot be physically separated). sebagai contoh.

titisan air terpeluwap (condense) pada dinding tabung uji. Semasa pemanasan pepejal hitam (karbon) terbentuk. Selepas pemanasan dan dibiarkan sejuk. Kesimpulan: Gula dipecahkan kepada karbon (unsur) dan air (sebatian) apabila dipanaskan. Pemerhatian: 1. 2. . Gula berwarna putih sebelum pemanasan. Memecahkan sebatian merkuri oksida (mercury oxide) Sedikit merkuri oksida (mercury oxide) dimasukkan ke dalam tabung uji yang kering dan dipanaskan.Memecahkan (breaking down) sebatian dengan pemanasan 1. Pemerhatian: 1. Merkuri oksida berwarna kuning sebelum pemanasan. 2. 3. Memecahkan sebatian gula (sugar) Satu sudu gula dimasukkan ke dalam tabung uji yang kering dan dipanaskan dengan kuat (heated strongly).

manakala gas dalam Q menghasilkan bunyi 'pop' apabila diuji dengan kayu uji yang menyala. Memecahkan sebatian air tulen (pure water) Pemerhatian: Gas tidak berwarna dikumpulkan ke dalam kedua-dua tabung uji. gas yang dilepaskan didapati boleh menyalakan kayu uji berbara. 2. P dan Q. Memecahkan (breaking down) sebatian dengan elektrolisis 1. Semasa pemanasan. Kesimpulan: Air adalah sebatian daripada unsur oksigen dan unsur hidrogen. Gas dalam P menyalakan kayu uji berbara. Kesimpulan: Merkuri oksida dipecahkan kepada merkuri (unsur) dan oksigen (unsur) apabila dipanaskan. Memecahkan sebatian kuprum (II) klorida (copper (II) chloride) . Pemecahan air oleh arus elektrolisis menghasilkan gas oksigen dalam P tiub dan gas hidrogen dalam tiub Q. Merkuri berwarna perak (silver) terbentuk pada dinding tabung uji. 2.2.

contohnya.Pemerhatian: Gas berwarna kuning kehijauan (greenish-yellow) dan berbau sengit (pungent smell) dikeluarkan pada elektrod positif. Kesimpulan: Sebatian kuprum (II) klorida dipisahkan kepada unsur-unsurnya. Campuran Campuran (mixtures) adalah terdiri daripada dua atau lebih bahan (substances) yang digabungkan secara fizikal (combined physically). iaitu klorin (gas berwarna kuning kehijauan) dan kuprum (pepejal berwarna perang kemerahan) apabila arus elektrik melaluinya. dengan mengacau (stirring). Bahan-bahan di dalam campuran tidak bersatu (do not unite) oleh tindak . Mendakan kuprum berwarna perang kemerahan (reddish brown copper precipitate) didapati terhasil pada elektrod negatif.

Campuran homogen (homogenous mixture) terbentuk apabila bahan dicampur dengan sama rata dan identiti setiap bahan tidak dapat dikenal pasti dengan mudah. Penurasan (Filtration) 10. rempah. larutan garam biasa dan minuman ringan. air. Kari Komponen: Santan kelapa. udara. Makanan ringan Komponen: Garam. Penyulingan (Distillation) . pengawet. gula. garam. Air limau Komponen: Garam. humus. oksigen. mineral. magnesium. gas lengai (inert gas). sel darah. wap air. plasma. Tanah Komponen: Air. Pengayakan (Sieving) 11. tanah liat. habuk. serbuk cili. Contohnya. Air laut Komponen: Natrium klorida. nutrien. gula. Jeruk buah-buahan Komponen: Buah-buahan. Penyejatan (Evaporation) 12. Bahan yang terdapat di dalam suatu campuran boleh dipisahkan secara fizikal dengan menggunakanproses-proses berikut: 9. Contohnya. Campuran heterogen (heterogenous mixture) terbentuk apabila bahan boleh dikenal pasti dengan mudah. gula. pasir. pewarna. oksigen. Keterangan di bawah menunjukkan beberapa jenis campuran serta komponennya. o o o o o o o o Udara Komponen: Nitrogen. mikroorganisma. komponen-komponen di dalam campuran boleh dipisahkan dengan secara fizikal (physical means). oksigen. kalsium. air. kerikil. cuka air. karbon dioksida. tanah gambut. garam. Darah Komponen: Hormon. perisa. gula. Jadi.balas kimia. limau.

16. 14. 1 . Sebagai contoh. serbuk besi (ferum) dan sulfur membentuk suatu sebatian yang dipanggil ferum (II) sulfida apabila ianya dipanaskan. 15.13. Kromatografi (Chromatography) Pengekstrakan (Extraction) Menggunakan magnet (Using a magnet) Pemendakan (Precipitation) Campuran boleh bertukar kepada suatu sebatian dengan cara pemanasan (heating).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful