25 de principii manageriale

Madalina Sava, seria I, grupa 2
1.Comunicarea eficienta cu subordonatii este un principiu foarte important pentru ca astfel se evita sau se rezolva mult mai usor eventualele tensiuni care ar putea aparea intre acestia si care ar avea repercursiuni la nivelul performantei. 2. Managerul nu trebuie sa petreaca mai mult de 4 ore in biroul sau, pentru a aavea suficient timp sa interactioneze cu subordonatii si sa se puna la curent cu statusul proiectelor si departamentelor. 3. Managerul trebuie sa aiba bune abilitati de planificare, sa poata estima corect perioada de timp necesara pentru efectuarea unei sarcini, astfel evitand depasirea deadline-urilor si scazand probabilitatea aparitiei unor situatii neasteptate. 4. Managerul trebuie sa ofere feedback subordonatilor in mod constant si corect, fara sa se teama sa dea feedback constructiv si fara sa aiba retineri in a da feedback pozitiv 5. In cadrul unei organizatii este bine sa existe o conducere unitara , astfel incat fiecare subordonat sa primeasca task-uri si sa fie responsabil doar in fata unui sigur superior. Astfel se poate localiza mult mai usor responsabilitatea in cazul unei erori. 6.Principiul echitatii este unul foarte important pe care managerul trebuie sa il impuna in mediul de lucru, printr-un comportament corect si impartial atunci cand interactioneaza cu subordonatii. 7. Principiul diviziunii muncii . Acest principiu presupune separarea si specializarea activitatilor in vederea concentrarii actiunilor pentru cresterea eficientei, de care managerul trebuie sa fie reponsabil. 8. Un bun manager reuseste să creeze condiţiile necesare de muncă pentru subalternii săi, ce le-ar permite să-şi folosească la maximum potenţialul intelectual şi fizic. 9. Principiul selectarii angajatilor cu aptitudini relevante, suficient de competenti pentru a realiza task-urile necesare. 10. Principiul asigurarii unor instrumente corect proiectate si in deplina functionalitate, intr-un mediu de lucru potrivit.

in acelasi timp asigurand o continua formare a intregii echipe. 18. 16. astfel incat sa nu puna presiune inutila pe subordonati. Principiul promovarii in cariera: managerul trebuie sa asigure posibilitatea promovarii pentru subordonatii cu rezultate exceptionale. Un manager trebuie sa utilizeze resursele materiale si umane pe care el are la dispozitie in asa fel incat nevoile subordonatilor sa fie acoperite si task-ul sa fie potrivit celui caruia il primeste si il realizeaza . nu poate monitoriza rezultatele eficient. 12. 13. Managerul trebuie sa lase loc pentru propuneri sau idei noi din partea subordonatilor. Principiul stimularii initiativei. 20. este un sistem dinamic si sa poata aborda stiluri siferite de management in functie de nivelul lor de competenta. 15. 19. managerul trebuie sa fie obiectiv. 14. . Un manager trebuie sa tina cont de faptul ca o echipa este formata din oameni. nu poate motiva si nu poate dirija daca este nevoie de o schimbare a directiei. fara sa fie implicat in desfasurarea efectiva a proiectului. lasand suficient timp la dispozitie angajatilor pentru a pune intrebari. Principiul apropierii intre stiinta si subordonat. permitandu-le sa se exprime si sa contribuie la dezvoltarea organizationala. 17. Implicarea pe tot parcursul desfasurarii proiectelor: Daca un manager doar delega sarcini si verifica rezultatele. Principiul utilizarii adecvate a resurselor. aplicate uniform si impartial. pentru a clarifica eventualele nelamuriri si pentru a se ajusta la noile proceduri. Un manager trebuie sa stie sa implementeze in cadrul echipei sale factorii care stau la baza ehipei organizationale. Principiul familiarizarii angajatilor cu cultura organizationala. ceea ce presupune motivarea subordonatului spre instruire si continua dezvoltare. Propunerea unor target-uri realiste: in momentul stabilirii obiectivelor.11. Un manager trebuie sa anunte in timp util echipa de schimbarile organizationale ce urmeaza sa aiba loc. Principiul separarii vietii personale de activitatea profesionala si dezvoltarea regulilor si implementarilor impersonale. iar target-ul sa poata fi atins la timp.

25. in caz de nevoie. nu isi are locul in comportamentul unui bun manager.21. 23. delegarea de sarcini. in acelasi timp respectand faptul ca fiecare angajat are propriile sale scopuri si vise individuale. Este necesar sa aiba o baza de cunostinte teoretice si practice pe care sa le imbunatateasca continuu. Atitudine motivanta: Managerul indeplineste un rol de model pentru subordonati. model pentru subordonati si atat timp cat este un bun profesionist. de care trebuie sa tina cont pentru a le integra intr-un scop comun. Teama de a fi dat la o parte.Prezenta unei viziuni: un manager care vrea sa isi motiveze echipa trebuie sa fie capabil sa creeze o viziune la care angajatii sai sa adere din proprie initiativa. Daca managerul se demotiveaza cu usurinta la intampinarea unor dificultati.Motivarea eficienta: Este bine ca un manger sa constientizeze importanta motivarii si tipul de motivare de care angajatii sai au nevoie pentru a desfasura munca intr-un mod cat mai eficient 24. intocmirea planurilor. nu exista motive obiective pentru a fi inlaturat. dar la fel de importanta este si expertiza in domeniul unde activeaza. Aceste lucruri sunt necesare in toate procesele de management (crearea de strategii.Pregatirea unui inlocuitor: Un leader trebuie sa pregateasca o persoana din cadrul echipei care sa il inlocuiasca. Acesta este mentor. 22. descurajeaza intreaga echipa. evaluare si monitorizare etc.) . pentru a asigura continuitatea. El contribuie la mentinerea unui bun nivel de motivare si energie la nivel de echipa (dar raportata la realitate).Expertiza in domeniul de activitate :Pentru un leader sunt foarte importante abilitatile de conducere a unei echipe.