NOTA II

BAB 5 MUSIM Musim merupakan salah satu daripada pembahagian besar di dalam jangka masa tahunan, pada umumnya berdasarkan pada perubahan tempoh setahun berdasarkan cuaca. Musim terjadi akibat putaran tahunan Bumi mengelilingi Matahari dan kecondongan paksi Bumi berbanding satah putaran. Musim a) Iklim Sederhana –Musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk b) Iklim Tropika – musim kering, musim lembap

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI .KEJADIAN EMPAT MUSIM TARIKH KEDUDUKAN MATAHARI KEJADIAN HEMISFERA UTARA HEMISFERA SELATAN TEMPOH SIANG DAN MALAM 21 MAC TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM BUNGA (FEBAPRIL) MUSIM BUNGA (FEBAPRIL) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG .KS 24 JAM MALAM .KU 24 JAM SIANG .SIANG LEBIH PANJANG DI HU 21 JUN TEGAK DI SARTAN (HU) SOLSTIS MUSIM PANAS (MEIJULAI) MUSIM SEJUK (MEI-JULAI) 23 SEPT TEGAK DI KHATULISTIWA EKUINOKS MUSIM LURUH (OGOS-OKT) MUSIM BUNGA (OGOS –OKT) SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG 22 DIS TEGAK DI GARISAN JADI (HS) SOLSTIS MUSIM SEJUK (NOV-JAN) MUSIM PANAS (NOVJAN) -KU 24 JAM MALAM .  perubahan bermusim jangka panjang dalam corak suhu. www.KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS PERUBAHAN IKLIM Perubahan iklim adalah perubahan jangka panjang iklim dalam tempoh masa dari berdekad ke berjuta tahun.

03%. nitrogen dioksida meningkat melebihi tahap normal. Proses Kesan Rumah Hijau Kesan rumah hijau berlaku apabila komposisi gas-gas rumah hijau seperti. akan memerangkap haba lalu melambatkan proses pembebasan haba. Kesan Rumah Hijau    Menyebab berlakunya pemanasan global Kawasan yang mengalami pencemaran yang teruk akan lebih mengalami suhu yang lebih panas Pemanasan global akibat kesan rumah hijau akan menganggu iklim dunia akibat suhu yang tidak menentu. Apabila komposisinya meningkat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI .    pemendakan kelembapan angina musim. karbon monoksida.Flora dan fauna juga turut diganggu aturan atau kitaran hidupnya seperti bunga di kawasan sejuk berbunga lebih cepat dari kebiasaan dan sebagainya www. karbon dioksida. molekul-molekul gas ini yang bersifat penyimpan haba. komposisi gas ini tidak akan melebihi 0. KESAN RUMAH HIJAU Apakah itu kesan rumah hijau? Kesan rumah hijau merupakan fenomena yang sangat berkait rapat dengan pemanasan global. di dalam atmosfera sesuatu ruang tertutup. Punca daripada    proses-proses dinamik di Bum daya-daya luaran termasuk kelainan pada kepanasan cahaya matahari kegiatan manusia. Secara amnya.WanitaSihat.

Punca Berlaku Kesan Rumah Hijau Faktor semulajadi seperti letusan gunung berapi yang membebaskan pelbagai gas antaranya sulfur dan oksida.CFC.nitrogen oksida. 3.Gas-gas inilah yang membentuk satu layer atau lapisan yang menghalang pembalikan sinaran ultraunggu matahari secara semula jadi.kereta dan sebagainya.WanitaSihat.Membebaskan gas berbahaya daripada kilang. www. Kenaikan suhu dunia akan mencairkan ais terutamanya di Artik.Dijangka ais di Artik akan cair kesemuanya pada tahun 2099.kesannya pastilah buruk kerana pencairan ais ini akan menyebabkan kenaikan paras air laut yang mampu menenggelamkan kawasan rendah termasuklah pulau-pulau kecil di seluruh dunia.Penggunaan racun serangga serta baja kimia turut membebaskan gas kesan rumah hijau 4. 1.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI .karbon monoksida.Lapisan ini juga akan menyebabkan gas yang lain turut berkumpul di lapisan ini.halon dan sebagainya.Penternakan berskala besar turut membebaskan gas ammonia yang menyumbang pencemaran alam sekitar serta membentuk kesan rumah hijau.(pencemaran udara) 2.Walaupun mengambil masa. Faktor manusia iaitu melakukan pencemaran dan membebaskan pelbagai gas seperti karbon dioksida.Menggunakan alatan yang membebaskan CFC .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful