Kanun Keseksaan Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, cari Kanun Keseksaan Malaysia (Akta 574) adalah suatu akta yang digubal bagi memboleh seseorang ini diseksa di atas kesabitan jenayah. Ada dua perkara yang membolehkan kanun ini digunapakai:1.Seksaan bagi kesalahan yang dilakukan dalam Malaysia. Tiap tiap orang bolehlah dikenakan seksaan dibawah Kanun ini dan tidak dibawah mana mana undang undang lain bagi tiap tiap perbuatan atau ketinggalan yang berlawan dengan peruntukannya yang dilakukannya di dalam Malaysia. 2.Seksaan bagi kesalahan yang dilakukan diluar Malaysia tetapi boleh disisi undang undang dibicarakan di dalam Malaysia. Seseorang yang disisi undang undang kena dibicarakan kerana suatu kesalahan yang dilakukan di luar Malaysia hendaklah dibicarakan menurut peruntukan Kanun ini kerana apa apa perbuatan yang dilakukan di luar Malaysia sama seolah olah perbuatan itu dilakukan dalam Malaysia

Takrifan Anda mungkin fikir yang anda tahu apa itu jenayah? – bunuh, rogol, mencuri dan sebagainya. Namun terdapat banyak tingkah laku atau perbuatan lain yang juga boleh dikaitkan dengan perbuatan jenayah- daripada merompak, memandu dengan laju sehingga ke pencemaran alam sekitar. Mengambil kira semua tingkah laku ini, adakah boleh untuk kita memberikan takrifan khusus bagi jenayah? Adalah suatu yang amat sukar untuk mentakrifkan sesuatu undang-undang yang khusus seperti undang-undang jenayah. Kebanyakkan buku-buku undang-undang akan terus ke bahagian undangundang itu sendiri tanpa memberi sebarang takrifan khas dengan andaian orang ramai akan faham maksud perkataan itu sendiri. Akan tetapi maksud umum bagi perkataan jenayah contohnya, adalah agak berbeza dan sempit dari maknanya mengikut undang-undang. Contohnya: Maksud umum bagi kesalahan jenayah rogol adalah perlakuan seks secara paksa terhadap pasangan perogol itu. Akan tetapi dari sudut undang-undang adakalanya perlakuan seks secara consensus (rela) akan ditakrifkan sebagai rogol apabila salah seorang pelakunya adalah kanak-kanak di bawah umur. Selain dari itu perubahan atau pindaan pada undang-undang juga turut mengubah keadaan semulajadi yang mana sesuatu perbuatan itu yang sebelum ini diklasifikasikan sebagai bukan jenayah bertukar menjadi jenayah dan begitu juga sebaliknya. Di UK misalnya, homoseks adalah merupakan suatu kesalahan jenayah sehingga 27hb Julai 1967 apabila pindaan pada Sexual Offences Act 1967 membenarkan perbuatan sedemikian.

Selain dari itu. Terdapat pemecahan kontrak yang mana satu pihak menuntut gantirugi akibat pemecahan kontrak dari satu pihak lagi. adakah perbuatan rogol misalnya boleh diselesaikan dengan hanya memberikan pampas an kepada si mangsa dan perlaku jenayah kemudiannya di bebaskan? Kesalahan Moral Terdapat debat mengenai hal ini terutamanya di UK samada beberapa perbuatan tidak bermoral patut di klasifikasikan sebagai jenayah. Ia diselesaikan dengan HANYA MEMBERIKAN PAMPASAN KEPADA PIHAK YANG TERCEDERA. Adalah merbahaya untuk membetulkan perbuatan jenayah dengan HANYA MEMBERIKAN PAMPASAN KEPADA PIHAK YANG TERCEDERA. terdapat beberapa peruntukan undang-undang jenayah yang membabitkan soal moral seperti seks luar tabii dan homoseksual. Namun dalamsuatu kes jenayah. kes-kes jenayah adalah melibatkan kepentingan awam dan pampas an bukanlah penyelesaian bagi sesuatu kesalahan jenayah. 4 -5: “Jenayah adalah sesuatu yang kerajaan kenalpasti sebagai jenayah iaitu apabila ia ditulis dalam undang-undang jenayah dan pelaku akan menghadapi hukuman spesifik”. Berbahaya sekali membiarkan perbuatan jenayah itu diperbetulkan hanya dengan memberikan pampas an kepada pihak yang tercedera”. Dalam suatu tuntutan sivil – kontrak misalnya. Crime and Criminology -2nd edn.. Hakiki jenayah awam boleh dibuktikan melalui perbandingan antara tuntutan sivil dan jenayah. Ciri-Ciri Jenayah Peru diingatkan terlebih dahulu bahawa sesuatu perbuatan itu menjadi kesalahan jenayah melalui keputusan kehakiman dan badan perundangan. kesalahan MORAL turut dititikberatkan dan boleh jatuh sebagai kesalahan jenayah juga. Di Malaysia. Klasifikasi jenayah mungkin bertindihan dengan moral. Oxford: OUP. Kewajaran perbuatan tidak bermoral diletakkan di bawah ketegori jenayah ada dinyatakan oleh Lord Devlin yang menyatakan bahawa moral awam merupakan BAHAGIAN YANG AMAT PENTING bagi ikatan yang memelihara perhubungan masyarakat dan masyarakat tersebut mungkin menggunakan jenayah sebagai perlindung. – Sir Carleton Allen Antara perkara yang disentuh jenayah adalah suatu perbuatan SALAH SECARA TERUS dan mengancam keselamatan dan KESEJAHTERAAN MASYARAKAT.White dan F. namun bagi tujuan . Kesalahan Awam “Jenayah adalah jenayah kerana ia tediri daripada perbuatan salah secara terus dan darjah ancaman yang serius terhadap keselamatan ataupun kesejahteraan masyarakat. Kesimpulannya bebeza dengan pertelingkahan sivil yang hanya melibatkan individu tertentu. 2000).Haines.Takrifan Rasmi Jenayah Undang-Undang (R. Namun terdapat ciri-ciri yang biasanya dikaitkan dengan perbuatan jenayah itu yang mana perbuatan itu bukan hanya menggangu hak persendirian tetapi lebih daripada itu dan mempunyai kesan bahaya yang khusus terhadap masyarakat/AWAM.

White dan F. beban akan jatuh kepada pemilik komputer atau akaun laman sosial berkenaan untuk menjejaki sumbernya. dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. 2000). PINDAAN SEKSYEN 114A AKTA KETERANGAN 1950 Latarbelakang Isu:  Seksyen 114A Akta Keterangan 1950 merupakan pindaan terbaru terhadap Akta Keterangan 1950.. Seksyen 114A yang boleh diguna pakai dalam kes jenayah dan juga sivil mengandaikan bahawa pemilik. Edmund Bon telah melaporkan bahawa pindaan Seksyen 114A tidak perlu kerana polis boleh mendapatkan bukti cara lain dan tidak mempertanggungjawabnya terhadap pengendali perkhidmatan itu.Haines. Oxford: OUP. pelanggan sesebuah rangkaian atau laman web. Dibawah pindaan akta tersebut. Pindaan tersebut diluluskan Dewan Rakyat tanpa didebatkan terlebih dahulu pada 18 April 2012 dan melalui Dewan Negara pada 9 Mei 2012. editor. 8 CLP (126 – 127). Prinsip Umum. penipuan dan hasutan melalui talian. pengendali. atau pemilik komputer atau peralatan mudah alih dianggap bertanggungjawab menyiarkan atau mengulangsiarkan isi kandungan yang terdapat pada rangkaian laman sesawang atau peralatan terbabit.     .undang-undang kita cuma mendefinasikan sesuatu perbuatan itu sebagai jenayah apabila ia telah di masukkan di dalam sesuatu peruntukan undang-undang/statut. Rujukan:     R. Sekiranya pernyataan yang disiarkan pada laman sosial itu walaupun ianya bukan mewakili pemilik asalnya. Pindaan ini telah diwartakan dan mula berkuatkuasa mulai 31 Julai 2012. Akta Fitnah 1957. hos. Williams. Ia telah digunakan untuk menangkap dan mendakwa mereka yang dituduh melakukan fitnah. Seksyen baru ini telah digubal walaupun pada hakikatnya undang-undang yang sedia ada termasuk Akta Jenayah Komputer 1997. Text Cases And Materials (2nd) Smith & Hogan – Undang-Undang Jenayah. Jonathan Herring – Criminal Law. Crime and Criminology -2nd edn. Akta Hasutan 1948. Peguam hak asasi manusia. mereka iaitu pemilik perlu bertanggungjawab dengan penyiaran tersebut.

Twitter. Akta Keterangan yang dikatakan akan mengongkong kebebasan Internet. Sekiranya terdapat unsur hasutan. pemilik laman yang dikendalikan akan didakwa. Presiden KWMM (Kelab Wartawan Muda Malaysia) Dzulkarnain Taib berkata tujuan pindaan itu adalah bagi mengemaskini pengurusan aliran maklumat dalam dunia Internet yang jika tidak diselenggara dengan baik akan menjejaskan hak pengguna sendiri. pemilik akan didakwa dalam akta ini. Sekiranya bahan itu dimuat naik oleh pihak lain dengan menggunakan alamat IP pemilik jalur lebar berkenaan. Sama ia telah disiarkan atau diterbitkan semula atau dikongsi. pemilik individu itu akan didakwa sekiranya dapat dibuktikan sebaliknya. mereka akan didakwa kecuali jika dibuktikan sebaliknya. Individu atau organisasi yang mengendalikan atau menawarkan perkhidmatan forum. blog atau laman sesawang perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap segala kandungan tulisan yang telah ditulis oleh pengunjung laman terbabit. Individu yang telah berdaftar dengan pembekal perkhidmatan jalur lebar akan dibekalkan alamat IP hak milik individu tersebut secara tidak langsung. Ia bertujuan untuk mewujudkan kesedaran di kalangan pengguna Internet mengenai impak negatif pindaan tersebut terhadap kebebasan bersuara di talian. Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu Yang Berhormat Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Azizi menegaskan bahawa pindaan ke atas Seksyen 114A Akta Keterangan akan dikekalkan walau perkara itu menerima tentangan meluas daripada masyarakat sivil.Definisi & Ringkasan Seksyen 114A  Seksyen 114A menyatakan bahawa sekiranya terdapat unsur hasutan atau fitnah di dalam individu yang memiliki akaun laman sesawang seperti Facebook. pemilik akan didakwa dalam akta ini. blog dan lain-lain lagi akan didakwa walaupun bahan itu dimuat naik oleh pihak lain. Oleh itu sekiranya terdapat unsur fitnah atau hasutan yang telah disiarkan oleh pihak lain dengan menggunakan alamat IP individu tersebut melalui godam. Sekiranya unsur hasutan itu telah diterbitkan oleh pihak lain menerusi apa sahaja jenis gadget pemilik individu sama ada komputer. gambar atau nama samaran dalam mana-mana penerbitan yang menggambarkan dirinya sebagai pemilik atau penerbit dalam apa jua bahan terbitan umum.   . komputer riba atau telefon bimbit. Akta ini juga tertakluk kepada individu yang muncul sama ada menerusi nama. Begitu juga bagi mereka yang memiliki peralatan jalur lebar.     Reaksi Terhadap Seksyen 114A  Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) Malaysia akan melancarkan hari cegah siar Internet Selasa depan dalam kempen menentang pengenalan 114A. tablet.

Oleh sebab maklumat mudah berpindah dari satu pihak ke pihak   . NGO. Satu laman sesawang yang telah diwujudkan oleh CIJ (Centre for Independent Journalism) untuk membantah akta tersebut. berita dan maklumat melalui Internet. Lebih dari 100 pihak yang terdiri daripada pelbagai sektor termasuk bloggers. Mereka juga telah menyediakan satu petisyen. Begitu juga beberapa bloggers laman sesawang yang lain telah menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap perkara yang sama. maklumat ringkas dan laporan terkini kepada warga netizen mengenai bantahan Seksyen 114A. meminda ataupun menolak peruntukan kontroversi yang didapati menjadi satu ancaman kepada kebebasan bersuara dan bertentangan dengan prinsip undang-undang dalam anggapan tidak bersalah bahawa seseorang itu dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Datuk Saifuddin Abdullah. Penyembunyian identiti juga menggalakkan rakyat menyatakan pendapat tanpa rasa takut kepada mana-mana pihak. Ia merupakan sesuatu yang sukar dikesan. Menurut dari sumber pandangan kabinet lagi jika tiada tindakan diambil. Timbalan Menteri Belia dan Sukan Gan Ping Sieu dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin telah menyatakan bantahan terbuka mereka terhadap akta ini. Timbalan Presiden Gerakan Dato 'Chang Ko Youn menyokong langkah untuk mengkaji semula. ia akan menjejaskan kewibawaan kerajaan dan melemahkan pentadbiran. Menurut Pengerusi Kanan Suhakam (Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia) Hasmy Agam bahawa Seksyen 114A mungkin mempunyai kesan yang berpotensi dan negatif ungkapan menggalakkan. Mereka telah diberi amaran kerana ianya bertentangan dengan dasar kerajaan. Timbalan Menteri Pengajian Tinggi. sekali gus mengehadkan dan menyantak pada kebebasan bersuara. Ini dapat dilihat pada hari tersebut. netizen akan melihat satu popout Blackout tersebut.     Sudut Positif  Pindaan ini pada asalnya bertujuan untuk mengenal pasti individu yang bertanggungjawab ke atas penyiaran dan penyebaran bahan berunsur hasutan di Internet. Beban pembuktian mesti berada di pihak pendakwaan dan tidak akan beralih kepada pertahanan yang merupakan prinsip kardinal undang-undang. Individu tersebut dengan mudah mengambil kesempatan menyembunyikan identiti mereka di internet kerana kesukaran pihak berkuasa mengawal internet yang luas dan terbuka. Pihak berkuasa berpendapat bahawa Seksyen 114A di bawah Akta Keterangan 1950 ini memudahkan proses menjejaki dan mengenal pasti individu yang terlibat dalam penyiaran atau penyebaran bahan berunsur hasutan di Internet. Mereka telah bersepakat mengadakan kempen bermula dengan Hari Internet Blackout pada 14 Ogos 2012. penyebaran dan perkongsian idea-idea. tokoh dan laman sesawang tempatan membantah akta tersebut.

seksyen ini telah menyebabkan satu ancaman kebebasan bersuara di Internet serta mengancam prinsip asas keadilan. blog atau forum. demokrasi dan hak asasi manusia. Pindaan ini jelas mengandaikan kesalahan terletak pada individu yang identitinya diguna pakai dalam penyiaran atau penyebaran maklumat berbentuk hasutan tanpa menganbil kira faktor seperti kecurian identiti dan penggodaman komputer. Berdasarkan kesalahan yang telah dinyatakan pada akta tersebut. pihak berkuasa mengalami kesukaran untuk mengesan individu asal yang bertanggungjawab menyebarkan maklumat tersebut. Sudut Negatif  Setiap pemilik akaun Facebook.      Kesimpulan  Akta ini telah digubal untuk menyekat penyebaran fitnah yang sukar dikawal di alam maya. akaun tersebut secara tidak langsung menjadi pemilik kepada individu tersebut tanpa pengetahuannya.Twitter.yang lain.  Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. Sekiranya terdapat individu yang mewujudkan satu akaun Facebook yang baru dengan menggunakan nama individu yang lain. pemilik perlu dipertanggungjawabkan sepenuhnya ke atas setiap isi kandungan yang terdapat di lamanlaman tersebut termasuk komen dan artikel yang ditulis oleh pihak lain. Undang-undang yang diperkenalkan ini tidak akan dapat memerangi jenayah siber dengan berkesan kerana pindaan ini secara tidak langsung melindungi penjenayah siber dengan berkesan dengan meletakkan kesalahan ke atas mangsa mereka yang komputer atau akaun Facebook dan Twitter nya digodam. akta tersebut dapat mengurus negara dengan baik selain menentang sebarang cubaan pihak tertentu yang mahu merosakkan negara. Fitnah atau  . pemilik tersebut bertanggungjawab penuh atas tindakan penggodam tersebut. Sekiranya pemilik komputer atau talian Wifi diceroboh. Ia secara tidak langsung mendidik masyarakat supaya sentiasa bertanggungjawab dalam menyebarkan berita yang disampaikan kepada umum. Dalam masa yang sama ia dapat mengelakkan sebaran berita palsu yang telah dimanipulasikan oleh pihak tertentu hanya untuk kepentingan diri sendiri.

Reputasi dan kredibilti seseorang mampu dijaga dan keamanan negara dapat dijamin dengan baik.hasutan yang telah disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab mampu memberikan kesan dan reputasi yang sangat buruk terhadap pihak yang telah dianiaya.  Oleh itu dengan tertubuhnya akta ini. masyarakat akan mula berhati-hati sebelum menyebarkan berita palsu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful