Fasa (Masa

)

Aktiviti/Strategi P&P

Fokus Pembelajaran

Organisasi

Catatan

Permulaan 1.kehadiran ( 1 minit ) 2.kesihatan 3.pakaian

 guru memastikan murid yang tidak hadir dan bertanya tentang kesihatan.  guru menasihati murid yang mempunyai masalah kesihatan supaya melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri sendiri.  guru memastikan murid memakai pakaian yang sesuai dan mengasingkan murid yang tidak memakai pakaian PJ untuk diberikan denda yang sesuai Skitel Murid

G
Berbaris dalam posisi menegak Petunjuk o Alatan = Flash kad o Kesepaduan = sains anatomi o Kaedah = penemuan berbimbing o Strategi = perbincangan o Nilai = kerjasama

1.Kad gambar  guru menunjukkan kad gambar ( gastroknemius) kepada murid-murid.  Murid-murid meneka nama otot.

G

Guru

Apabila wisel ditiup sekali lagi pelajar dikehendaki berhenti Pelajar paling banyak mendapt ekor dikira sebagai pemenang. Guru beritahu nama otot dan menerangkan definisi daya tahan otot. Badan. Skitel G G Guru 2. Apabila wisel ditiup semua pelajar bergerak sambil cuba mencuit ekor rakan yang lain. ( 3 minit) ( Gaya A : Arahan ) a) Memanaskan badan Cuit Ekor Rakan - Setiap pelajar dibekalkan oleh guru sepotong riben untuk dijadikan ekor. Pelajar juga berusaha menjaga ekor mereka dari dicuit.berlari sambil mencuit ekor. Skitel Murid Murid dalam keadaan posisi bebas Alatan Petunjuk 1. - Aktiviti dijalankan dalam kawasan grid yang telah ditetapkan - Mata.memerhatikan rakan Kaki.mengelak dari terlanggar rakan. Ekor ( riben ) .

Tangan  Berdiri tegak. keatas dan kebawah. gastroknemius) 1.  Tapak tangan dibuka.Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya A : Arahan ) ( 2 minit ) b) Regangan 1.biseps dan trapezius)  Pinggang (oblik eksternal)  Kaki dan Paha (kuadriseps. Dalam kiraan 8 setiap anggota badan.  Tangan dan bahu (triseps.  Berat badan dipindahkan kearah tangan.  Diikuti dengan sebelah kiri  Perlakuan ini dilakukan dalam kiraan 8 - Pelajar berkumpul dalam bentuk Ladam Kuda Gambar 1 G kepala Gambar 2 2. hamstring. 3.  Tolak tangan kehadapan. Kepala  Menoleh kekanan dan akan ditahan dengan tangan. Pinggang G = Guru Tangan = Murid Gambar 3 . Anggota :  kepala.  Siku diluruskan. kaki buka seluas bahu. Membuat regangan secara berkumpulan 2.

.  Badan ditolak dan rakan menyokong dari belakang Gambar 4 2. Imbangan badan c) Kelonggaran Otot seluruh badan di goyangkan seperti getaran lebah untuk diberi ruang bagi kelonggaran otot untuk melakukan aktiviti seterusnya.  Kaki diangkat sebelah dan sebelah lagi akan menyokong badan. Kaki dan Paha  Lutut diluruskan. Pinggang  Tangan luruskan keatas.1.

1. Menyatakan secara lisan maksud daya tahan otot b. 1. Burpee 3. Bangkit tubi - Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. Langkah 2 - Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus.aktiviti Daya Tahan Otot - Bahagikan murid kepada 3 kumpulan. Tekan tubi Bangkit tubi Burpee ( Gaya B: Latihan ) - Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang Aktiviti.Fasa (Masa) Perkembangan ( 10 minit ) Langkah 1 Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan (Gaya A : Arahan ) a. Tekan tubi 2. - Kumpulan B berada di Stesen 2. - Murid membaca kad penerangan aktiviti pada setiap stesen. - Kumpulan C berada di stesen 3 . - Kumpulan A berada di Stesen 1. Contoh aktiviti daya tahan otot. Stesen - Badan berada dalam keadaan lurus. Tekan tubi Setiap kumpulan akan berada pada 1 stesen aktiviti.

Berdiri. Duduk dekam.Tilam Gimnastik .Skitel 4 unit .Borang semak .Manila kad 3keping .Borang skor markah ( rujuk lampiran ) . Tangan diluruskan. Kaki dibuka seluas bahu. bahu.Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan Stesen 2 : Burpee Berdiri diatas bebola kaki. kemudian turun semula.pelekat 1 gulung .Kon 4 unit . Kaki melunjur ke belakang. Duduk dekam semula. Tekan tubi Stesen 1 Stesen 3 : Bangkit Tubi Lutut dibengkokkan. Naikkan badan hingga tangan atau siku mencecah lutut. Siku diluruskan. Jangan mengangkat kaki ketika menaikan badan. Burpee Alatan: .Wisel 1 unit .

X Y X Y  Kad arahan mengandungi 1) Nama aktiviti 2) Arahan pelaksanaan 3) Gambar pelakuan aktiviti. B c 3. c) Guru akan memantau setiap aktiviti yang dijalankan. Masa rehat 1 minit adalah pertukaran antara stesen ke stesen lain. . 30 saat masa melakukan aktiviti di setiap stesen. e) Borang skor disediakan untuk mencatat bilangan ulangan setiap aktiviti.Fasa (Masa) Kemuncak ( 10 minit ) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya C : Resiprokal ) Latihan Litar Pertukaran kumpulan di setiap stesen:   A Alatan: 1.  Pemerhati mencatat pada borang senarai semak.Wisel a) Murid melaksanakan aktiviti disetiap stesen secara berpasangan.Borang semak ( rujuk lampiran )  Penilaian dengan senarai semak dan skor markah pada setiap aktiviti.Pen 2. d) Rakan akan membuat pemerhatian dan senarai semak pada setiap aktiviti yang dijalankan. b) Murid akan dibantu oleh kad arahan yang telah disediakan pada setiap stesen. Borang Skor X Y 4.

G . g) Pertukaran kumpulan disetiap stesen akan berlaku dimana dari stesen A ke B dan ke C h) Selesai satu pusingan tukar dengan rakan yang membuat pemerhatian. Penutup ( 5 minit )   Lakukan aktiviti secara berulang-ulang dalam masa yang telah ditetapkan.  Wisel digunakan untuk memulakan dan menamatkan setiap aktiviti yang dilaksanakan oleh murid. Menyejukkan badan Regangan Menurunkan kadar nadi ke paras normal diantara 80 hingga 90 dsm.f) Setiap murid akan melakukan aktiviti ini sebanyak 2 kali ulangan. Siku dibengkokan Tolak siku kebelakang. Murid membentuk baris U di hadapan murid    Lutut dibengkokan.

Perbincangan 1.Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang 2. Menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Sukan berbasikal dimana situasi berkayuh basikal dengan kadar yang laju dan sukan renang dimana perenang membuat kuak secara berulangulang dengan pantas. Melengkapkan lembaran kerja 2. Petunjuk G = Guru = Murid Alatan: 1.Lembaran Kerja (Rujuk Lampiran) Refleksi:_________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ . Soalan: 1.Nyatakan 2 contoh situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot ? Jawapan: 1.Apakah maksud daya tahan otot? 2.

Murid : 7 Ogos 2012 ( Selasa ) : 8.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN ( RPH ) PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub. melakukan burpee ubah suai pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti.1. iii.i)Tekan tubi ii)Bangkit tubi iii) Burpee Tarikh Masa Kelas Bil.5 Daya Tahan Otot : . . melakukan tekan tubi pada setiap stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. ii. melakukan bangkit tubi pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. murid-murid dapat : 1.Tajuk : Pendidikan Jasmani : (1) Kecergasan Fizikal : 1. Psikomotor i.00 pagi : Tahun 5 : 30 orang Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran.

Afektif i. menunjukkan sikap kerjasama dengan berperanan mencatat skor markah rakan semasa melakukan aktiviti berpasangan dalam aktiviti Resiprokal ii.2. iii. menyebut sekurang-kurangnya 2 aktiviti harian yang melibatkan daya tahan otot semasa sesi soal jawab dijalankan. ii. Strategi Utama :i ) Gaya A : Arahan Ii ) Gaya B : Latihan iii) Gaya C :Resiprokal . Pengalaman Sedia Ada : Murid telah didedahkan dengan aktiviti kecergasan fizikal daya tahan otot seperti tekan tubi semasa di tahun 4 pada sesi lepas. menyenaraikan sekurang-kurangnya 2 situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot semasa melengkapkan lembaran kerja. menunjukkan sikap tanggungjawab dalam melaksanakan aktiviti disetiap stesen semasa melakukan aktiviti latihan litar. Kognitif i. menyatakan maksud daya tahan otot semasa menjawab lembaran kerja. 3.

Lampiran a) Kad Imbasan Otot Tangan Otot Kaki Otot Perut Otot Lengkap .

Stesen B (TEKAN TUBI) KAD ARAHAN    Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus. Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. Letak tapak tangan secara bersilang di atas dada. Stesen A (BANGKIT TUBI) KAD ARAHAN     Baling dengan lutut fleksi. Ulang lakuan ini.b) Kad Penerangan Aktiviti a. c. . Stesen C (BURPEE) KAD ARAHAN     Berdiri seluas bahu Dekam dan lunjurkan kaki ke belakang. Lonjak ke posisi dekam semula dan bersiri. Badan berada dalam keadaan lurus. Ulang lakuan ini b. Bangkit dan sentuh paha dengan siku dan baring semula.

Skor Nama Murid / Jumlah A Tekan Tubi Bangkit Tubi Burpee Masa B C b.c) Borang a. Semak Jumlah Nama Murid Stesen 1 Masa Stesen 2 Masa Stesen 3 Masa Skor .

kenal pasti kecergasan D. latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang rendah  Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) .d) Lembaran Kerja JAWAB SEMUA SOALAN BERIKUT. tiada risiko dalam aktiviti  Kekuatan otot menggunakan: A. latihan bersistematik C. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang rendah C. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang banyak D. latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang banyak B. melakukan aktiviti memanaskan badan dan senaman regangan B.  Perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali: A.

mengawal imbangan dan kestabilan badan . I sahaja B. Deltoids D. meningkatkan saiz dan kekuatan otot B. I dan III D. II dan III C. Quadriceps C. Deltoid  Berikut adalah faedah latihan kekuatan otot kecuali: A. Gluteus D. membantu melakukan pergerakan eksplosif C. Hamstring C. menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang D. semua di atas  Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. Quadriceps B. Hamstring B. Calf muscles  Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali: A.A.

dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan. Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot.kerja menjadi kurang efisien B. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan . antaranya ialah: A. C. risiko kecederaan otot ketika bersukan dapat dikurangkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful