RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Lompat Jauh : Melompat : 11 Mac 2013 : 8.10 – 8.40 pagi : 4 Maju : Lelaki – 8 orang : Perempuan – 7 orang

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor : Murid dapat membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul. Kognitif : Murid dapat mengenal pasti teknik lompat jauh yang betul.

3. Guru meminta murid untuk membentuk satu bulatan yang besar. Memanaskan badan dan regangan. : Aplikasi (Applying). Murid membuat aktiviti memanaskan badan mengikut urutan yang betul berpandukan guru. Kehadiran 2. 2. Bahagian/masa Permulaan 5 minit Aktiviti 1. BSPP/Catatan Nilai : kerjasama. Kesihatan 3. Mengalami (Experiencing). Penerapan nilai Strategi utama : Bertanggungjawab terhadap tugasan yang diberikan oleh guru.Afektif: Menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. . Pakaian Fokus pembelajaran / organisasi 1. Catatan: Menerusi aktiviti ini pelajar dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a) mewujudkan kesediaan diri b) kesedaran tubuh badan. Guru memulakan aktiviti memanaskan badan dalam bulatan tersebut.

Murid memerhatikan demonstrasi yang ditunjukkan oleh guru berkenaan dengan teknik lompatan lompat jauh yang betul. BSPP : Nilai : Tolong-menolong Berani. 2.Perkembangan 15 minit Melompat dengan teknik lompatan yang betul. 3. Murid dikehendaki membuat latihan ansur maju oleh guru.Murid melakukan lompatan dengan memijak bangku tersebut sebelum mendarat sambil menyentuh ‘pancing span’. Jujur Pancing span Bangku Ciri Strategi : Aplikasi (Applying) . Murid mendengar penerangan guru berkenaan dengan teknik lompatan yang betul. Ansur maju 1 Murid membuat lompatan ansur maju sambil menyentuh ‘pancing span’ . 1.Lompatan berbantukan bangku dan ‘pancing span’. 2. Ansur maju 2 1.

1. Aktiviti menyejukkan badan dilakukan dengan iringan muzik. Nilai : Kerjasama Jujur Ciri Strategi : Mengalami (Experiencing) Penutup 5 minit Menyejukkan badan: ‘Action Song’ 1. .Kemuncak 5 minit Melompat ke medan daratan dengan betul. Guru memberi teguran dengan kadar segera kepada murid yang melakukan kesalahan dalam lompatan. 3. BSPP : Nilai: Kerjasama Komputer riba Pembesar suara Aktiviti Dalam pergerakan perlahan ikut arahan yang diberi oleh guru dengan iringan muzik. murid membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul seperti yang telah ditunjukkan oleh guru. 2. 2. Secara individu. Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan berpandukan guru. Murid membentuk satu bulatan yang besar.

Bergerak seperti:       burung sedang terbang pokok yang ditiup angin benih yang baru tumbuh pemain luncur ais alunan ombak pokok yang layu dan mati .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful