You are on page 1of 10

Novel Kembara Amira

Pencarian emas oleh John O'Hara dan penerokaan khazanah sejarah di Desa Karpus bagaikan sebuah pementasan yang menemukan susur leluhur Tau. Pencarian yang mengheret Malique mengidentifikasi sejarah diri. Sejarah yang terlipat kemas dalam kalangan masyarakat rimba. Di tapak yang sama, Amira menghabiskan cuti persekolahannya, menyertai ibunya Profesor Zaidah dalam ekskavasi menjejak kewujudan tamadun manusia. Pertemuan Malique dan Amira merungkai konflik keluarga, sejarah tragis keluarga Tau.

KEMBARA AMIRA
Bab 1: Amira Amir dan rakannya, Jacinta menghabiskan cuti mereka dengan menyertai ibu Amira, iaitu Profesor Zaidah yang sedang menjalankan kajian arkeologi bersama-sama dengan pelajar tahun akhir di Bukit Mat Raya. Mereka ke sana dengan menaiki kereta api. Di dalam kereta api itu, Amira terpandang seorang pemuda berkulit agak gelap dan seorang tua yang berkulit putih. Dalam perjalanan, Amira membuka e-mel dan mengemaskinikan laman web ibunya supaya maklumat yang diperoleh ibunya itu dapat dikongsi bersama-sama dengan rakan-rakan ibunya di luar negara. Di dalam kereta api yang sama, Malique meluahkan rasa terkilannya kerana terpaksa mengikut kehendak ibunya agar mengikut lelaki tua yang dikenali dengan nama John O'Hara. Hatinya tertanya-tanya akan hubungan ibunya dengan O'Hara, tetapi mulutnya seakan-akan terkunci. Hari ini merupakan kali pertama dia meninggalkan ibunya. Di dalam hutan di Bukit Mat Raya, Profesor Zaidah meneruskan kajiannya. Sudah hampir 25 tahun dia mengamalkan disiplin ilmu tersebut. Hujan turun menyebabkan tali khemah terputus. Dr. Zawawi menyimpulkan bahawa tali tersebut putus akibat perbuatan khianat. Sebanyak 12 tapak cari gali telah diusahakan dan setiap tapak diuruskan oleh tiga orang pelajar. Profesor Zaidah menyembunyikan daripada pelajarnya tentang masalah yang bakal berlaku. Bab 2: Amira dan Jacinta tiba di Stesen Dahan Hijau dan menanti ketibaan Pak Lias untuk membawa mereka ke tapak cari gali. Setelah lama menanti, akhirnya Pak Lias tiba. Amira dan Jacinta bersarapan nasi goreng yang disediakan oleh Pak Lias. Ketika kereta bergerak, sebuah kenderaan pacuan empat roda memotong mereka. Amira ternampak lelaki yang dilihatnya dalam kereta api tadi. Hatinya tertanya-tanya tujuan lelaki itu. Pemuda tersebut, iaitu Malique juga tertanya-tanya tentang Amira, gadis yang dilihatnya menggunakan komputer riba di dalam kereta api. Roslan, pemandu kenderaan tersebut memberitahu tentang pemandu kereta yang membawa Amira. John O'Hara menganggap pelajar-pelajar universiti yang sedang menjalankan kajian arkeologi telah mengganggu rancangan yang telah diaturnya. Roslan menafikan mereka mengganggu kerana Profesor Zaidah dan anak buahnya melakukan kajian di sebelah

matahari naik. Rasidi secara tiba-tiba menimbulkan persoalan mengenai penyatan Prof. iaitu Itai seorang pemuda dan Tau pak ciknya . Amira dan Jacinta berbaring di dalam khemah untuk menghilangkan keletihan. Roslan berhati-hati ketika mendaki Bukit Kerengga yang curam. Perbualan mereka telah ditegur oleh Profesor Zaidah. sedangkan mereka di sebelah matahari jatuh. Dia memberikan Amira sedikit ikan bakar supaya . Pemuda itulah yang telah menyelamatkan Amira . Dia menasihati Jacinta agar bersabar atas sikap ayah Jacinta yang berkahwin baharu. Jacinta telah sampai sewaktu mereka bercakap . Profesor memberitahu situasi sebenar dan persaingan yang mereka hadapi . Mereka bergurau sambil menikmati hidangan . Mereka mengesyaki O'Hara untuk kejadian tersebut. Bab 5: Amira menunggu Malique di air terjun pada keesokan hari . Zaidah yang menyatakan bahawa kejadian tali terputus itu memang sudah dijangkakan . Dr. Bab 3: Malam itu. di Desa Karpus. Mereka berkenalan. Amira mengharapkan Jacinta berfikir secara mendalam akan tindakannya yang negatif terhadap ayah kandung sendiri. dia terlihat dua bayangan oranag Asli. Amira ingin mengetahui tujuan Malique berada di situ. Amira dan Jacinta ke dapur untuk menjamu hidangan . Bab 4: Amira ke air terjun untuk membersihkan dirinya. Apabila Amira membuka matanya. Amirahendak berhubung dengan Malique untuk men dapatkan cerita sebenar. Seterusnya. Jacinta hanya dapat melihat. ayahnya telah membelikannya tiket ke London untuk memujuknya agar menerima ibu baharunya. Malique pulang ke kemnya selepas memberi alamat e-mel kepada Amira untuk berhubung. Jacinta mempunyai kegemaran yang sama dengan Dr. Topik perbualan berubah apabila yang mengawal khemah menceritakan terdengar bunyi tapak kaki dan terbau asap rokok keretek. Malique berasa seperti hutan itu mempunyai talian dengannya. Amira terhuyung-hayang kerana air terlalu deras dan dia dibawa oleh arus itu . Amira menegur sikap Jacinta yang selama ini tinggal di asrama tanpa mahu pulang menemui ayahnya. Mereka berdua berjalan di air terjun mengikut arus sungai sambil berbual mengenai Malique dan O'Hara serta situasi yang dia hadapi . Zawawi dapat menyakinkan pelajar-pelajar bahawa kawasan itu selamat dengan memberikan alasan yang rasional kepada pelajar. Suasana sunyi. Jacinta telah datang mencari Amira yang sudah lama berada di situ . hanya kedengaran bunyi serangga malam. Profesor Zaidah mengingatkan Amira dan Jacinta agar ke tapak 10 untuk kerja penyelidikan. Untuk kali ini. Amira berjumpa dengan Malique yang turut ke sana. Setelah itu. Dia akan menelefon ayah Jacinta untuk memaklumkan bahawa anaknya sedang bercuti bersama-sama dengannya yang sedang membuat kerja lapangan di dalam hutan.Zawawi . Profeseor Zaidah mahu Amira dan Jacinta tidur awal.

Tau dengan bangganya bercakap tentang Itai yang telah berguru dengannya. Tau juga memulaukan dirinya daripada orang awam. Bab 8: Tau meluahkan kerisauannya terhadap hutan yang sedang diteroka tanpa batasan. Zawawi bercadang untuk menangguhkan projek ini tetapi profesor membantah cadangan itu kerana kesuntukan masa yang mereka hadapi. Dia risaukan masa depan kampung halamannya . Dr. Bab 9: Amira terkejut mendapat berita kemalangan ibunya. Amira ke khemah ibunya. O'Hara menceritakan perjalanan hidupnya yang begitu susah. Amira menyuruh Jc berehat dan mendapatkan Jc makanan. Amira juga takut berjumpa dengan ibunya yang agak marah terhadap tindakan anaknya yang membahayakan nyawa dia dan rakannya.dia mendapat tenaga untuk berjalan. Bab 6: Amira rasa bersalah apabila mendapat tahu keadaan Jacinta yang sangat lemah. Malique cuba mencungkil rahsia hubungan ibunya dengan O'Hara . Dia dapat merasakan perhubungan yang erat dengan hutan itu . Jacinta telah sedar tetapi kelihatan pucat dan letih. tetapi apabila telah lama menunggu mereka bertolak ke Desa Karpus . Zawawi risau akan . Zaidah menaiki pacuan empat roda yang dipandu Pak Lias ke stesen kereta api. O'Hara dan Malique bersembang untuk membuang rasa bosan . Zawawi risau projek ini akan tergendala . Mereka menunggu kedatangan Jacinta. Ibunya memarahi Amira kerana membuat sesuatu yang amat berbahaya. Prof meminta maaf kepada Amira kerana terlalu sibuk dengan kerjanya. Dr. Mereka hendak ke sana mengambil generator. Itai diserahkan kepada Ludin. Bab 7: Malique ke Pulau Pinang mengikuti O'Hara . Pelajar -pelajar yang turut serta dalam ekspedisi mencari Jacinta telah memuji kehebatan Tau dan Itai dalam menjejak orang . Dia bersama-sama Jacinta yang masih belum sedar. Pak Lias cuba mengawal tetapi usahanya tidak berbuah . Itai telah menjadi seorang yang telah mempelajari segala ilmu perhutanan yang diwariskan kepada Tau. Ludin turut melahirkan rasa simpatinya terhadap Tau yang melalui banyak keperitan dan masih berusaha menjaga hutan ini. Semasa balik dari Penang. Secara tiba-tiba kenderaan yang dipandu hilang kawalan. Dia rasa bertanggunjawab menyelamatkan hutan itu . O'Hara tidak menjawab malah berdiam diri buat seketika dan telah menukar topik perbualan . Itai datang melawat Jc dan dia diperkenalkan kepada Jc. Prof. Mereka memberikan penjelasan secara dalam kepada Itai mengenai projek cari gali ini dan kebaikannya dalam menyelamatkan hutan ini . Dia bercakap dengan abangnya Ludin mengenai perkara ini. Dr. Amira meminta maaf dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan itu sekali lagi . Prof Zaidah hanya dapat bersyukur kerana mereka tidak terbabas ke dalam gaung. Mereka menghimpit ke tebing di sebelah kiri untuk menyelamatkan diri daripada terbabas ke dalam gaung di sebelah kanan .

Prof Zaidah pula cuba menerangkan kepada Ludin betapa berharganya tulang-tulang itu dan proses mencari gali itu serta macam mana tulang-tulang itu dapat berada di sana . Itai bercadang untuk menghadiahkan emas kepada Jc supaya dapat menjadikan dia gembira dan ramah seperti biasa. menjelaskan kepada Ludin perkara yang menyebabkan mereka lebih bersemangat . Ayah Ludin telah datang ke sana untuk menolong Prof mengubati lukanya . Mereka hendak ke sana pada keesokan hari untuk melawat Amira dan bertanya tujuan Amira hendak berjumpa dengannya. Malique pula datang berjumpa dengan Amira untuk bertanya khabar. Ah Chin tidak menjaga pekerjanya dan pergi berburu. Itai sangat gembira dapat mengunakan komputer riba Amira. Dia juga mengesyaki Johnny sudah kembali ke sana . Malique meminta Roslan membawanya ke Desa Karpus . Roslan risau dia akan diapa-apakan oleh pekerja baru itu kerana melaporkan kepada O'Hara . Bab 12: Ikatan buluh di tangan Profesor dibuka dan dia dapat bekerja seperti biasa. Ah Chin dimarahi oleh sebab tidak menjalankan tugasnya. Dia telah berkahwin dengan Ipah menggantikan tempat abangnya supaya Ludin dapat menjadi ketua kampung . Prof. . Bab 11: Tau melihat Desa Karpus dari jauh. Penemuan tulang itu dapat menyelamatkan hutan itu. Malique mengajak Roslan ke bandar selepas selesai bekerja di sini Malique mula berfikir tentang Amira yang ingin berjumpa dengannya. Itai ingin mencari maklumat tentang ayurvedic dan perubatan tradisional dalam ensiklopedia. Mereka menanti Roslan datang mengambil mereka. Bab 10: Malique dan O'Hara telah tiba di stesen kereta api.keselamatan mereka. Dia sempat bersalaman dengan Prof. Dia memikirkan rutinnya yang akan melawat tempat ini setiap hari tetapi kini tidak boleh lagi kerana telah dipasang lampu . Rusdi ingin mengetahui rahsia di sebalik misteri waktu malam supaya penghuni Desa Karpus dapat menjalankan kerja dengan lebih bersemangat. Itai secara tiba-tiba bertanya kepada Jacinta adakah dia tidak bercuti bersama keluarganya ? Jc cuba mengelak daripada bercakap dengan Itai . Roslan menyampaikan berita penghuni Desa Karpus yang heboh kerana seorang telah hanyut dan seorang lagi sesat. Mereka mempunyai dua anak . Malique dapat mengagak bahawa budak yang dihanyutkan arus itu ialah Amira. Tau teringatkan masa silamnya dengan Ipah. Roslan agak lewat kerana pekerja baru telah minum dan bergaduh . Tangan Prof sudah menjadi lebih baik. Johnny telah merampas semuanya daripada dia dan meninggalkannya. Malique teringatkan perbualannya dengan Roslan ketika dia dihantar ke stesen kereta api . Malique telah mendapat notebook untuk memulakan kerjanya .

Bab 13: Amira mengikut Itai untuk mengutip emas yang dikatakan Itai. Malique cuba menghidupkan enjin namun gagal untuk menggerakkannya. Wajah Itai pucat dan keadaan menjadi sunyi sepi. Apabila Ludin datang ke Desa Karpus. dia disambut dengan pertanyaan: Dimanakah Itai ? Ludin pula hendak bercakap secara berseorangan dengan Amira. Ah Chin telah membawa Roslan masuk ke dalam hutan untuk mencari pekerja yang telah hilang. . Malique datang berjumpa dengan Amira. Tau yang telah datang menolong mereka bagaikan menyembunyikan sesuatu. Mereka bercakap mengenai O'Hara dan kemungkinan hubungan dia dengan Malique. Secara tibatiba terasa seperti ditolak dari sebelah kanan. O'Hara marah kepada pekerja kerana operasi menggerudi akan menjadi lambat disebabkan perkara ini. Apabila menoleh ke belakang. Itai pula menceritakan misteri di kampungnya itu yang bagai berpenunggu. dia dapat melihat aliran lumpur bersama-sama dengan ranting kayu dan dahan-dahan menyerbu bagai air terjun dan menolak kereta itu menuju ke gaung. Roslan keluar dari kereta untuk menarik perhatian kenderaan yang di hadapan. Dia menyentap tangan Amira dan lari ke rumah Tau . Tau bagaikan tidak mengetahui apa-apa dan bertanyakan apa yang terjadi sehinggakan mereka berlari begitu. Bab 14 : Malique baru bangun tidur dan keadaan kem bagai ada sesuatu yang tidak kena. Itai cuba melepaskan diri dari tempat itu. Bab 15: Amira ke perkampungan Itai kerana sudah dua hari dia tidak datang ke Desa Karpus. O'Hara juga berjanji akan mendedahkan rahsia hubungan mereka sebelum mereka keluar dari hutan itu. Amira meluahkan kesanggupannya untuk berhadapan dengan apa-apa sahaja untuk mendapatkan emas itu buat Jc. Dia juga berasa Itai nampak sesuatu yang dia tidak nampak apabila matanya ditutup. seorang dengan tangannya yang terikat dan tubuh yang lain berbulu dari pinggang hingga ke leher. Tiba-tiba muncul satu lembaga lalu menyergah mereka. dia disambut baik oleh isteri Ludin dan Tau. Itai telah bersedia dengan parangnya dan Amira sempat menjerit lalu rebah. O'Hara berpuas hati dengan cara Malique menyediakan laporan itu. Itai menunjukkan dasar sungai yang dipenuhi emas itu namun Itai hanya membenarkan Amira mengambil hanya satu untuk Jacinta. Apabila Amira sampai ke perkampungan. Kenderaan yang mereka naiki tersekat dalam lumpur. Amira menyatakan tujuan sebenar dia menunggu Malique dan bukannya untuk perkara lain. Lembaga itu telah memukul orang yang tangannya terikat itu selain memaki orang itu kerana tidak mengendahkan amarannya. Malique mengikuti Roslan ke hutan untuk mencari pekerja yang hilang. Malique pergi ke khemah O'Hara dan dia dinasihati agar tidak melibatkan diri dalam urusan mencari pekerja yang hilang. Mereka dapat melihat dua lembaga . O'Hara cuba memujuk Malique bahawa suatu hari nanti pasti hutan ini akan musnah. Sewaktu dalam perjalanan pulang secara tiba-tiba Itai menarik tangan Amira. Dia berjanji pada dirinya yang dia tidak akan membocorkan rahsia itu.

Prof bertanyakan cara Tau hendak menolong mereka. Bab18: Mereka akhirnya sampai ke pergunungan batu kapur itu . Malique menyambung untuk menyediakan laporan dan dia juga teringat akan kawannya Roslan. Mereka mencari . Jc meminta pertolongan Tau untuk mencari Malique. Gua ini hanya didatangi orang asli untuk mengambil najis kelawar. Zawawi. Mereka mengikuti Tau untuk masuk ke dalam gua itu. Dia hanya dapat menunggu bantuan dari luar datang mencarinya . Mereka tidak sabar mahu melihat penemuan itu. Tau mengaku dialah yang menjaga kawasan itu setiap malam. Dia tidak tahu siapa yang mengubatinya dan memberikan dia makanan. Amira memanggil ibunya untuk menolong mereka dan memberi tunjuk ajar. kaki kanannya dibaluti dengan buluh. Itai dan Tau datang ke Desa Karpus. Pak Lias datang bersama Roslan yang membawa berita kehilangan Malique yang terjatuh ke dalam gaung. Amira dibawa masuk ke dalam bilik dan mereka bercakap . Itai tetap dengan pendiriannya untuk melihat apa yang Tau hendak tunjukkan. Amira berjanji akan membantu mereka selepas mereka kembali dari ekspedisi ini. Tau hendak berjumpa dengan professor. Amira lebih rela menghampakan Jc daripada menyebabkan masalah dalam perkampungan itu. Semua orang kembali bekerja apabila matahari mula terik. Barubaru ini dia bermimpikan suatu haiwan cuba mencederakannya tetapi sebuah lembaga datang membantunya. Jc dan Amira akan mengikuti Tau. Jc dapat mendengar suatu suara yang mempertikaikan tindakan Itai dan Mira yang mungkin menggadai perkampungan ini. Tau menyatakan keputusannya untuk membantu penghuni Desa Karpus demi menyelamatkan hutan itu. Amira memanggil Jc dan memberitahu ada sesuatu di situ. Mereka menjadikan tumbuhan renek dan akar-akarnya sebagai tangga. Bab 17: Malique tidak berdaya untuk bergerak. Terdapat lukisan menggunakan arang pada dinding gua tersebut . Ludin cuba membela Amira dan Itai. iaitu sebuah tembikar. Tau memperkenalkan Gunung Gua Gajah itu. Rusdi disuruh untuk mengambil alih tempat itu disebabklan dia lebih berpengalaman. Penemuan ini merupakan yang paling sempurna setakat ini. Amira tidak lagi dapat menyembunyikan apa yang mereka ambil. Dia teringat akan ibunya di Melaka dan cerita ibunya mengenai ayahnya yang meninggal awal. Bab 16: Kawasan khemah agak lembab disebabkan hujan dan kerja cari gali terbatas. Dr. Tau tidak dibenarkan bersuara kerana dia sudah membuang haknya . Jc meminjamkan komputer riba yang dibawanya kepada Itai yang bosan berkurung dalam bilik itu . Rusdi. Roslan datang meminta tolong Itai dan Tau yang mencari Jc dan Amira.Itai terbaring bagai tidak bermaya di atas katil . Tau ingin menunjukkan sesuatu kepada mereka. Amira bangga dengan penemuannya namun berasa penemuan tulang karpus merupakan lebih penting dan bermakna. Tau juga mempertahankan keputusan Itai.

Bab 20: O'Hara tidak pasti apa yang harus dibuatnya dan bagaimana hendak menjawab kepada Jennifer. Samantha dicampak melalui tingkap sejerus kemudian kapal itu telah meletup. Mereka gembira kerana ada yang sudi memberikan bantuan kepada mereka. Api merebak di bahagian enjin.bukti lain selain daripada coretan itu. Jennifer cuba mengelak soalan Jc mengenai hubungannya dengan hutan itu . Mereka akhirnya mencuba perkataan aurum. Disk itu dilindungi password. Roslan sampai ke kaki bukit dengan keretanya membawa O'Hara dan ibu Malique bersama-sama. mereka berehat dahulu. Setelah sampai di kaki bukit. Jennifer cuba menenangkan dirinya. Lembaga itu bagaikan mengenali ibu Malique namun tidak dapat mengingatkan kembali secara terperinci . Sayap pesawat itu telah patah merempuh pokok-pokok dan terbenam ke dalam tanah. Terdapat beberapa laporan dalam disk itu. Makhluk itu cuba meyakinkannya bahawa dia merupakan ayah Malique. Jennifer dalam perjalanan datang ke Desa Karpus. Amira menunjukan mobile disk yang dijumpainya. Roslan menawarkan dirinya untuk berpatah balik dan membawakan lampu suluh serta tali. O'Hara dan Jennifer (ibu Malique) menunggu di kaki bukit sementara yang lain naik ke gua itu. Makhluk berbulu itu berharap Malique tidak akan tertidur dan tidak terjaga sehingga manusia yang berada di kaki bukit itu pulang. Amira harap disk itu oleh digunakan dan dapat membantu mereka mencari Malique. Malique selalu menggantung disk itu di lehernya. Amira masih tidak dapat berbuat apa-apa selagi dia tidak menyelamatkan Malique dan berharap Tau akan membantu mereka. Jacinta. Dr. Bab 22: Ridley yang dalam perjalanan pulang ke Australia tidak dapat meneruskan perjalanan dan terpaksa melakukan pendaratan kecemasan. Apabila terjaga dia terus ke pondok kecil itu. Tau bermimpikan kehidupannya dengan Ipah dan Sabi. Itai tidak berhenti mencuba membuka disk itu. Tau menanti mereka di bawah dengan madu lebah. Rusdi berjaga menjumpai kapak batu zaman neolitik. Zawawi mengambil video. Jennifer telah datang dan dia diperkenalkan kepada pekerja-pekerja kem. Malique terkejut apabila melihat makhluk berbulu lebat itu. Parut di rusuknya itu menjadi bukti. O'Hara teringat akan perjanjian yang dibuatnya dengan Jennifer untuk menjaga Malique. Amira terlihat sesuatu yang bersinar dan mendapatkannya iaitu mobile disk . Bab 19: Penemuan itu telah menggembirakan penghuni Desa Karpus. Amira memanggil Jc dan Itai ke khemah mereka. Bab 21: Pak Cik Roslan dan Pak Lias turut menyertai mereka untuk mencari Malique dengan diketuai oleh Itai. Jidin . iaitu nama saintifik emas dan berjaya membuka disk itu.

Bab 25: Makhluk itu tidak mahu Sabi dibawa oleh mereka. Itai telah menceritakan kisah hidupnya yang kehilangan abangnya. Ludin dan kumpulan dari Desa Karpus telah tiba ke kaki bukit itu. Jidin teringat akan kata-kata moyang yang semua pokok mempunyai semangat dan haknya yang tersendiri. Mereka bersedia menghadapi serangan makhluk itu. Prof tidak faham mengapa mereka ke situ. Semua kelawar takut dan mula berterbangan dan kejadian itu telah melahirkan rasa bimbang terhadap mereka yang berada di dalam gua. Ludin merupakan abang ipar Jennifer. Keinginannya untuk berjumpa dengan abangnya masih tidak berubah walaupun sudah lama. Barulah dia teringat akan penemuan mobile disk kepunyaan Malique di dalam gua itu. Ibu Malique mengenali Ludin dan mereka berbual seketika. Di dalam pondok itu ada satu tubuh yang lemah terbaring. Itai memberitahu ada orang di atas kerana kedengaran bunyi orang di atas. Itai menjumpai kesan tapak kaki manusia dan memanggil semua untuk datang melihat dengan nada yangkuat. Apabila ditanya kepada Rusdi. Tiba-tiba kedengaran bunyi letupan dan apabila sampai di kawasan kejadian satu bayi yang bermata biru kelihatan . Mereka masuk ke dalam lubang itu dan mendapati lubang itu agak besar. Penduduk kampung itu menolak kehadiran Samantha. Itai berjalan mengikuti tapak kaki itu. Bab 24: Prof dapat merasai ketiadaan Jc dan Amira. Di puncak bukit terdapat kesan kedatangan orang dan ianya masih baru. Mereka memapah Malique. Itai dan Roslan melihat dalam pondok itu. Prof dapat mengagak yang mereka pasti terlibat dengan perkara mengenai Malique. Kesan tapak kaki itu menunjukkan ke arah aliran air itu . Ludin dan Tau mengikuti langkah ayahnya. dia memberitahu yang mereka ke gua itu. Malique memberikan amaran kepada mereka mengenai makhluk itu. Prof. Terdapat sebuah pondok di situ. Rusdi bertolak menuju ke gua dengan Ludin. Makhluk itu bergegas ke puncak gunung untuk memastikan Malique masih berada di situ tetapi terkejut melihat kehadiran orang di situ. Kesan tapak kaki mereka pun tidak terusik daripada mereka datang. Makhluk itu memanggil Malique dengan nama Sabi. Jc ingin naik ke atas bagi melihat situasi di atas namun dia dihalang daripada pergi ke atas kerana akan menyusahkan mereka yang di atas dan menyesakkan. Prof kesal dengan sikapnya yang sangat mementingkan kerjanya sehingga mengabaikan anaknya . Zawawi. Bab 23: Mereka telah mula mencari dalam gua namun tidak mendapat sebarang petunjuk. Makhluk itu bertubuh sasa dan berotot serta memegang parang yang panjang. Mereka sampai ke penghujungnya di mana mereka sampai ke puncak gunung. Makhluk itu mula menyerang namun mereka hanya cuba mengelak kerana makhluk itu sangat kuat. Dia mula mencari mereka sekitar Desa Karpus. Dr. . Itai memberikan amaran tentang sesuatu yang tidak senang dengan kehadiran mereka.sedang berburu seberapa banyak yang mungkin. Makhluk itu marah kerana mereka berani memasuki kawasannya.

Persoalan kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya. Profesor Zaidah dalam ekskavasi menjejak kewujudan tamadun manusia. Itai merupakan adik Malique. Hal ini digambarkan melalui watak Amira.Ludin sempat naik ke gua sebelum apa-apa yang buruk berlaku. Bab 26: Jc meminta penjelasan daripada Amira mengenai apa yang berlaku di atas tadi. Amira telah menerima e-mel daripada rakan-rakannya yang dijumpai di Bukit Mat Raya dan ibunya yang tersayang. sejarah tragis keluarga Tau. Hal ini digambarkan melalui sikap Prof Zaidah yang sanggup meninggalkan kerjanya demi mencari Amira di Gunung Gua Gajah. Amira bertemu dengan Malique dan Itai sehingga merungkai konflik keluarga. Malique telah berjanji akan menggagalkan projek mencari gali emas. Amira bercadang untuk membincangkan perkara ini di Desa Karpus. . Persoalan: 1. Tau telah berdiri dan meminta mereka mendengar penjelasannya dahulu. Tau turun ke bawah setelah dipujuk oleh Ludin. Prof memulakan perbincangan dan memberikan peluang untuk O'Hara membela kebenaran bagi pihak Jennifer. Bab 27: Amira telah menghabiskan satu semester . Amira sebagai watak utama menghabiskan cuti persekolahan dengan menyertai ibunya. Topeng berbulu itu ditanggalkankan dan jelas kelihatan wajah Tau di sebaliknya. Memorinya semasa di Bukit Mat Raya masih segar di mindanya. Malique ingin meluangkan masanya bersama-sama ayahnya dan adiknya. Jennifer bersahaja apabila berjumpa Tau dan ingin membawa Malique pulang. Tau meminta maaf atas apa yang telah berlaku di puncak bukit tadi . Makhluk itu menangis kerana ada yang ingin mengambil anaknya. O'Hara telah bercakap mewakili Jennifer. Dalam pengembaraan tersebut. Tema dan Persoalan Tema: Novel ini bertemakan pengembaraan seorang remaja perempuan dalam mematangkan hidupnya. Jennifer mengakui kebenaran yang dia isteri Tau dan Malique anak mereka.

Persoalan konflik keluarga. Hal ini digambarkan melalui watak Ludin yang menggunakan cara perubatan tradisional untuk menyembuhkan Prof Zaidah yang mengalami keretakan tulang tangannya. Persoalan ini digambarkan melalui sikap dingin Tau terhadap kehadiran orang luar ke kawasan Bukit Mat Raya kerana risau kawasan tersebut akan musnah. 4. iaitu Ipah melarikan diri bersama Johnny. Persoalan ilmu perubatan tradisional. Persoalan kecintaan terhadap alam sekitar.2. Persoalan perkahwinan kedua menimbulkan knflik jiwa dalam diri anak-anak. 3. Persoalan ini dipaparkan melalui konflik yang terjadi dalam keluarga Tau setelah isterinya. Konflik ini telah menyebabkan Jacinta selalu mengelak daripada berjumpa dengan keluarganya. 6. 5. Hal ini dapat dibuktikan melalui kerakusan manusia yang melakukan pembalakan haram dan penerokaan khazanah hutan untuk mencari emas. 7. Hal ini dipaparkan melalui hubungan baik Amira yang berbangsa Melayu dengan Jacinta yang berbangsa Cina . Persoalan kegiatan manusia yang merosakkan alam sekitar. Ipah telah meninggalkan anaknya yang baru dilahirkan dan membawa Sabi bersamanya menyebabkan terjadi perpecahan keluarga. Perkara ini terlihat melalui konflik jiwa yang dialami oleh Jacinta kerana tidak dapat menerima kehadiran ibu tirinya yang dikahwini oleh bapanya setelah kematian ibu kandungnya. Persoalan integrasi kaum.