You are on page 1of 8

ANALISIS KOMSAS CERPEN “KASUT KELOPAK JANTUNG” Oleh: DR.

GHAZALI LATEH SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan Cikgu Harun yang menerima bungkusan hadiah setiap tahun, terutamanya pada Hari Guru teringat semula peristiwa yang berlaku tiga puluh tahun dahulu sewakta beliau bertugas sebagai guru di kawasan pedalaman. Cikgu Harun sememangnya seorang guru yang tegas dalam soal keceriaan pelajar dan kelas. Beliau memarahi Ahmad yang tidak memakai kasut sekolah walaupun sudah tiga minggu sesi pesekolahan bermula. Di padang sekolah, Ahmad sekali lagi dimarahi Cikgu Harun kerana tidak membawa pakaian sukan. Oleh sebab itu, Cikgu Harun mendenda Ahmad dengan menyuruhnya mancari tali rafia untuk mengikat kelopak jantung pisang pada bahagian kakinya untuk dijadikan “kasut”. Ahmad merupakan murid yang patuh akan arahan gurunya terus mengikat kelopak jantung pisang. Dia berasa malu atas denda yang dikenakan oleh Cikgu Harun yang sebenarnya mahu Ahmad membeli kasut sekolah demi keselamatan kakinya. Selepas hari persekolahan tamat, Ahmad berlari ke rumah supaya kasut kelopak jantungnya tidak dikesan oleh kawan-kawan. Sejak hari itu, Ahmad tidak hadir ke sekolah. Cikgu Harun hairan akan perkara tersebut dan mengetahui bahawa Ahmad ingin berhenti sekolah. Cikgu Harun yang berasa kesal atas dendanya terhadap Ahmad pula mengambil keputusan untuk pergi ke rumah Ahmad untuk mengetahui perkara yang sebenar. Akhirnya, dia mengetahui bahawa Ahmad tinggal bersama ibunya yang uzur dan tua tidak mampu membeli kasut sekolah dan terpaksa mengambil upah memetik cili di kebun orang lain. Cikgu Harun yang tersentuh akan kedaifan Ahmad telah membelikannya sepasang kasut dan sepasang uniform sekolah. Ahmad yang berterima kasih atas pemberian Cikgu Harun telah belajar dengan gigih dan menjadi seorang pengurus besar di sebuah syarikat pengeluar kasut terkemuka. Sejak itu, Ahmad menghadiahkan kasut kepada Cikgu Harun sebagai membalas jasa gurunya, Cikgu Harun. TEMA Penghargaan seorang murid terhadap jasa guru yang ikhlas membantunya sewaktu murid itu miskin dengan menekankannya kepentingan memakai kasut. PERSOALAN 1. Ketegasan guru di sekolah demi mendisiplinkan pelajar. Buktiya, Cikgu Harun yang tegas menyebabkan Ahmad takut untuk merenung wajahnya tepattapat. Selain itu, Ahmad dimarahi Cikgu Harun kerana tidak memakai kasut dan tidak membawa pakaian sukan. 2. Keprihatinan guru terhadap masalah murid. Buktinya, Cikgu Harun yang prihatin akan kemiskinan keluarga Ahmad telah membelikannya sepasang kasut dan sepasang uniform sekolah. 3. Keikhlasan murid membalas jasa guru. Buktinya, walaupun Ahmad sudah besar dan berjawatan tinggi, namun dia tetapi mengingati jasa Cikgu Harun dengan menghadiahinya sepasang kasut pada setiap Hari Guru. 4. Kepentingan memakai kasut di sekolah. Buktinya, Cikgu Harun tegas memastikan pelajar memakai kasut supaya muridnya tidak mengalami kecederaan kaki.

Cikgu Harun telah mendenda Ahmad memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang. Walaupun Cikgu Harun mengarahkannya memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang. Ahmad di sebuah pondok usang di hujung kampung. Walaupun miskin harta. Ahmad terpaksa mengambil upah memetik cili demi menampung perbelanjaan keluarga di samping membeli kasut sekolah. . 4. Cikgu Harun akan menerima hadiah berupa kasut berjenama mahal daripada anak muridnya yang mengingati jasa gurunya itu walaupun sudah 30 tahun berlalu. Beliau pernah mengajar di kawasan pedalaman 30 tahun yang lalu. Ahmad akhirnya menjadi seorang yang berjawatan tinggi di sebuah syarikat pengeluar kasut terkemuka di bandar masih mengingati jasa gurunya dengan menghadiahi Cikgu Harun sepasang kasut pada Hari Guru. kawasan pedalaman. ibu Ahmad amat menghormati tetamu kerana menjemput Cikgu Harun masuk ke rumah sementara menunggu Ahmad pulang ke rumah. Ibu Ahmad tidak bekerja lagi kerana sudah uzur. Cikgu Harun masih ingat bahawa dia pernah menegur Ahmad kerana tidak memakai kasut dan tidak membawa pakakian sukan ke sekolah. Hari Guru. Buktinya. Pada 16 Mei. WATAK DAN PERWATAKAN CIKGU HARUN Cikgu Harun sudah bersara daripada pekerjaan guru. Dia tinggal bersama anaknya. setiap Hari Guru. PLOT PERMULAAN 1. Cikgu Harus tahu benar pengirim hadiah itu dan bertanya kepada diri sendiri sama akan hadiah itu dihantar dengan ikhlas atau sindir atau kedua-duanya. Cikgu Harun mengingati peristiwa yang telah berlaku 30 tahun yang lalu apabila menerima bungkusan hadiah daripada salah seorang anak muridnya. AHMAD Ahmad merupakan seorang murid miskin yang tinggal di hujung kampung. Penghargaan murid terhadap jasa guru. Cikgu Harun. Cikgu Harun menerima sebungkus hadiah yang tidak dipos. PERKEMBANGAN 1. Dia yang prihatin akan kebajikan murid telah menghadiahkan sepasang pakaian sekolah dan sepasang kasut kepada Ahmad. Ahmad berasa malu dan sedih. 2. Dia terasa seperti disindir oleh Cikgu Harun dan banyak murid yang mengetawakannya. dia tetap menurut perintah tersebut.5. Dia terpaksa mengambil upah memetik cili hanya untuk mengumpulkan wang demi membeli kasut sekolah lantaran ibunya yang tua dan uzur. Beliau yang pernah bertegas dengan anak muridnya itu mendapat balasan baik daripada anak muridnya yang menghadiahinya sepasang kasut berjenama mahal pada setiap sambutan Hari Guru. 3. 2. Ahmad tidak pernah ponteng sekolah malah sentiasa mengikut arahan gurunya. Oleh sebab itu. IBU AHMAD Ibu Ahmad seorang wanita separuh umur yang sudah uzur.

5. Cikgu Harun mula disapa penyesalan yang bukan sedikit ketika itu. Cikgu Harun sudah bersara tetapi jasanya tetap dikenang oleh Ahmad. Mana ada guru yang mahu murid-murid berhenti sekolah. Saspens – peristiwa yang menimbulkan tanda tanya dalam kalangan pembaca Bukti: Besok. Dialog – pertuturan antara watak yang dapat menghidupkan cerita. Monolog – watak bercakap sendiri tanpa didengar atau disedari oleh sesiapa. seorang murid hendak berhenti sekolah. Cikgu Harun mengambil keputusan untuk pergi ke rumah Ahmad dan mendapati ibunya sudah uzur dan Ahmad bekerja sebagai pemetik cili untuk menampung kehidupan keluarga. TEKNIK PLOT 1. Hari berikutnya juga Ahmad tidak datang. Bukti: Ahmad terkejut dengan kehadiran Cikgu Harun di rumahnya dan Cikgu Harun terkejut melihat Ahmad masih memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang yang didenda oleh Cikgu Harun. Ahmad tidak hadir ke sekolah selama seminggu. Ahmad hanya mampu mengucapkan terima kasih atas bantuan Cikgu Harun. Kawan Ahmad menyampaikan khabar bahawa Ahmad ingin berhenti sekolah. Cikgu Harun membuat keputusan untuk membelikannya sepasang kasut sekolah baharu dan sepasang pakaian sekolah baharu serta mengarahkan Ahmad supaya kembali ke sekolah. 2. tempat duduk Ahmad kosong. 3. 3. 4. 2. Amad sudah berjaya menjawat jawatan tinggi.PERUMITAN 1. 3. Bukti: “Ahmad. 2. Jika tidak ada murid. 2. Monolog dalaman – kata-kata seseorang watak di dalam hati yang tidak diketahui oleh sesiapa. Cikgu Harun sedar bahawa Ahmad tidak datang. Cikgu Harun tersentuh dan berasa menyesal atas tindakannya mendenda Ahmad. Dia rajin ke sekolah walaupun terpaksa berjalan tanpa kasut. yakni tidak mampu membeli kasut sekolah sebagaimana yang diarahkan oleh Cikgu Harun. Selama ini.” bisik hati kecil Cikgu Harun. mana kasut?” tanya Cikgu Harun dengan suara yang keras. Kini. Bukti: Mana ada guru yang mahu muridnya gagal dalam pelajaran. Ahmad tidak pernah ponteng sekolah. negara akan kehilangan seorang warga yang berpendidikan. Hari selepasnya pun begitu. Ahmad memberitahu punca sebenar dia tidak ke sekolah. Murid dan guru itu saling melengkapi. Cikgu Harun sedar bahawa hadiah itu diberikan oleh Ahmad dengan hati yang ikhlas sebagaimana ditulis dalam surat yang disertai bersama bungkusan kasut itu. Ahmad menghadiahi Cikgu Harun sepasang kasut berjenama pada setiap Hari Guru. Kejutan – peristiwa yang tidak disangka-sangka oleh pembaca. Kini. Jika itu terjadi. PELERAIAN 1. Bukti: “Jauh juga rumah Ahmad. PUNCAK 1. 3. dari mana datangnya kerjaya seorang guru. seminggu sudah . 4.

Ahmad tidak hadir. Selain itu. 2. Kawasan pedalaman Bukti: Cikgu Harun pernah bekerja sebagai guru di kawasan pedalaman lebih tiga puluh tahun yang lalu. Cikgu Harun berasa ada sesuatu yang tidak kena. Selain itu. 7. kejadian beliau mendenda anak muridnya memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang LATAR TEMPAT 1. Kebun sayur Bukti: Ahmad bekerja sebagai pemetik cili di kebun sayur untuk menampung perbelanjaan keluarga. murid-murid melakukan aktiviti sukan dan bersenam kecuali Ahmad. 6. Suasana sepi sekali. Zaman moden Bukti: Cikgu Harun sudah bersara dan tinggal di bandar pada zaman moden ini. Dia pasti itulah rumah Ahmad seperti yang diberitahu oleh anak-anak muridnya yang lain. Imbas kembali – teknik watak mengingati peristiwa yang sudah berlaku. Rumah Ahmad Bukti: Cikgu Harun pergi ke rumah Ahmad untuk menjenguknya dan mengenal pasti sebab dia tidak hadir ke sekolah. Bukti: Sebaik sahaja sampai si sebuah rumah. Cikgu Harun memandang sekeliling. 6. Bukti: Cikgu Harun mengingati peristiwa yang sudah berlaku lebih 30 tahun. 4. Ahmad sudah menjadi pengurus besar di sebuah syarikat pengeluar kasut terkemuka. Pekan Bukti: Cikgu Harun pergi ke pekan untuk membeli sepasang kasut sekolah baharu dan sepasang uniform sekolah baharu kepada Ahmad supaya dia dapat ke sekolah semula. Padang sekolah Bukti: Di kawasan padang. LATAR MASA 1. Rumah Cikgu Harun di bandar Bukti: Cikgu Harun menerima bungkusan kasut baharu di rumahnya. Pemerian – gambaran suasana atau keadaan oleh penulis. Cikgu Harun juga bertanya kepada pelajar-pelajarnya tentang sebab Ahmad tidak hadir ke sekolah. Dia cuba mendapatkan maklumat daripada murid-murid yang lain. Bilik darjah Bukti: Cikgu Harun pernah menegur Ahmad kerana tidak berkasut ke sekolah. 2. tidak ada penghuni dilihat oleh Cikgu Harun dalam rumah yang layak disebut pondok itu. 7. 5. 3. 30 tahun yang lalu . Di situlah juga Ahmad didenda memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang.

5. 4. . 6. Ahmad terpaksa mengambil upah memetik cili dalam usia yang muda. Masyarakat yang mengenang jasa guru Bukti: Ahmad seorang murid yang amat mengenang jasa Cikgu Harun. Masyarakat guru Bukti: Cikgu Harun yang sudah bersara mengingati peritiwa yang berlaku lebih 30 tahun yang lalu. 5. Waktu pagi tiga minggu selepas sekolah dibuka Bukti: Ahmad dimarahi oleh Cikgu Harun kerana tidak memakai kasut sekolah dan tidak membawa pakaian sukan untuk aktiviti pendidikan jasmani di padang. 7. Bukti: Cikgu harun pergi ke rumah Ahmad untuk mengetahui sebab dia mahu berhenti sekolah. Dia pernah dimarahi oleh Cikgu Harun kerana tidak memakai kasut ke sekolah dan tidak membawa pakaian sukan. Cikgu Harun telah mendenda Ahmad memakai “kasut” yang diperbuat daripada kelopak jantung pisang. Selepas sekolah tamat / tengah hari Bukti: Ahmad yang malu selepas didenda memakai kasut kelopak jantung telah lari ke rumah. Suatu petang selepas seminggu Ahmad tidak hadir ke sekolah. 3. Dia terasa seperti disindir oleh Cikgu Harun dan banyak murid yang mengetawakannya. Dia dan ibunya tinggal di sebuah pondok di hujung kampung. 2. Masyarakat miskin Bukti: Ahmad dan ibunya tinggal di sebuah pondok kecil kerana hidup dalam kesederhaan. Masyarakat pelajar Bukti: Ahmad merupakan pelajar sekolah yang belajar dalam tahun tiga di kawasan pedalaman. Masyarakat yang tabah menghadapi kemiskinan Bukti: keluarga Ahmad tabah menghadapi kemiskinan hidup. 16 Mei Bukti: Cikgu Harun mendapat hadiah berjenama mahal daripada muridnya setiap sambutan Hari Guru. 4. Setiap kali sambutan Hari Guru. dia akan menghantar bungkusan berisi kasut berjenama mahal untuk dihadiahkan kepada Cikgu Harun.Bukti: Cikgu Harun masih ingat bahawa dia pernah menegur Ahmad kerana tidak memakai kasut dan tidak membawa pakakian sukan ke sekolah. Hal ini membuktikan bahawa dia amat menghargai jasa gurunya walaupun sudah berjaya dalam kehidupan. Lagipun. Ahmad tidak hadir ke sekolah selama seminggu dan kawannya memberitahu Cikgu Harun bahawa Ahmad ingin berhenti sekolah. 3. Ahmad berasa malu dan sedih. LATAR MASYARAKAT 1. Tempoh seminggu Bukti: Selepas didenda oleh Cikgu Harun.

-Ahmad pun datang terkebil-kebil. Paradoks – gabungan antara unsur positif dan negatif dalam satu ayat. . dan separuh umur. nak. Mana ada guru yang mahu murid-murid berhenti sekolah. 6. 8. -Ahmad berjalan macam lembu sakit kaki. Gaya bahasa dialog Bukti: “Ahmad. Personifikasi – penggunaan unsur kemanusiaan dalam unsur bukan manusia. Dia telah pun menduga. budak hingusan. lurus bendul. Malah Ahmad terasa dirinya seperti tidak berkaki langsung. angkat muka. -Kadang-kadang dilihatnya Ahmad seperti lurus bendul. -Ahmad memandang kosong ke wajah Cikgu Harun seperti mahu meminta sesuatu. NILAI MURNI DAN PENGAJARAN 1. tertunduk-tunduk seperti ayam kalah menyabung. -Terasa ketika itu kasutnya macam kaki gajah yang untut dan tidak cantik. -Selepas sebelah. Nilai murni -Keinsafan Pengajaran : Kita mestilah sedar akan kesilapan yang kita lakukan supaya tidak mengulanginya. 5. Repitasi – pengulangan kata. Peribahasa – ungkapan menarik yang digunakan oleh pengarang Buktinya: berkaki ayam.GAYA BAHASA 1. Bukti: Atau sindiran dan keikhlasan yang telah bergumpal menjadi satu. Bukti: Soalan itu bukan yang pertama. Waktu rehat Ahmad tidak keluar. Penggunaan ayat yang ringkas dan pendek. Seperti kaki ayam yang mencakar najis. Sinkof – penggunaan singkatan kata Buktinya: tak. mana kasut?” tanya Cikgu Harun dengan suara yang keras. Bukti: Mana ada guru yang mahu muridnya gagal dalam pelajaran. Bukti: -Suara anak kecil itu tidak mahu keluar bagai ada sesuatu yang tersengkang pada batang tenggoraknya. Bukti: Ahmad amat menghormati Cikgu Harun dan tidak pernah mengingkari arahannya. ni 7. 2. 4. Simile – unsur perbandingan secara langsung oleh penulis. 3. 2. Terasa kakinya seperti kaki monyet. Dia tidak bercakap banyak. berkecil hati. kaki itik. dan kaki tiang rumahnya yang usang. Bukti: Rasa bersalah mula mengerang perasaannya. dah. sebelah lagi dipasangkan seperti memakai kasut sekolah. Nilai murni à Menghormati orang yang lebih tua Pengajaran : Kita mestilah menghormati orang yang lebih tua dan yang lebih berpengalaman daripada kita.

Nilai muri -Kegigihan Pengajaran : Kita mestilah gigih belajar supaya menjadi manusia yang berjaya. Nilai muri -Keikhlasan Pengajaran : Kita mestilah ikhlas semasa memberikan hadiah kepada seseorang. Nilai muri -Bertanggungjawab Pengajaran :Kita mestilah memikul tugasan yang diberikan dengan penuh bertanggungjawab. Ahmad yang tidak membawa kasut dan pakaian sukan. Bukti: Cikgu Harun sabar menghadapi masalah anak muridnya. 3. Bukti: Ahmad gigih belajar tidak pernah ponteng sekolah walaupun miskin sehingga berjaya menjadi seorang pengurus besar syarikat kasut berjenama. 6. Bukti: Ahmad belajar bersungguh-sungguh sehingga berjaya menjawat jawatan tinggi dalam sebuah syarikat kasut berjenama. Ahmad ikhlas memberikannya hadiah berupa sepasang kasut berjenama demi menghargai jasa gurunya. 5. Nilai muri -Baik hati Pengajaran : Kita mestilah menghulurkan bantuan kepada sesiapa yang memerlukannya mengikut kemampuan kita demi mengurangkan beban mereka. Bukti: Cikgu Harun membelikan Ahmad sepasang kasut sekolah dan sepasang uniform sekolah.Bukti: Cikgu Harun sedar bahawa dendanya agak keterlaluan dan dia tersentuh dengan keputusan Ahmad yang mahu berhenti sekolah kerana tidak mampu membeli kasut sekolah. 4. 7. 9. Bukti: Cikgu Harun tahu bahawa anak muridnya. 8. Bukti: Ahmad dan ibunya tabah menghadapi kemiskinan dan dia sanggup mengambil keputusan untuk berhenti sekolah demi bekerja memetik cili untuk menampung perbelanjaan keluarga. Nilai muri -Ketabahan Pengajaran :Kita mestilah tabah menghadapi cabaran dalam kehidupan demi mematangkan diri. Nilai muri -Kesungguhan Pengajaran : Kita mestilah belajar bersungguh-sungguh demi mengubah kehidupan keluarga yang miskin. Analisis komsas baharu Antologi Kasut Kelopak Jantung Disediakan oleh: Cikgu Tan CL . Nilai muri -Kesabaran Pengajaran : Kita mestilah sabar menghadapi segala masalah dalam kehidupan. Bukti: Cikgu Harun seorang guru yang bertanggungjawab kerana dia memastikan semua anak muridnya memakai pakaian sekolah yang sesuai untuk menjalankan aktiviti bersenam di padang.

. (d) Kemiskinan bukan penghalang seseorang itu untuk berjaya dalam pelajaran. Tindakannya itu telah menyebabkan Ahmad ponteng sekolah. Klimaks: Cikgu Harun pergi ke rumah Ahmad setelah beberapa hari Ahmad tidak hadir ke sekolah. (e) Kita perlu menghargai jasa guru. Plot: Permulaan: Cikgu Harun yang telah bersara menerima hadiah berupa kasut berjenama daripada bekas pelajarnya. Perkembangan: Cikgu Harun kerap memarahi Ahmad yang tidak berkasut ke sekolah. (b) Ketegasan seorang guru yang mahu akan murid-muridnya berjaya. Persoalan: (a) Ketabahan dalam menuntut ilmu. Peleraian: Cikgu Harun bersimpati akan nasib Ahmad.Analisis Cerpen Tingkatan 1: Tajuk: Kasut Kelompak Jantung Penulis: Ghazali Lateh Tema: Kesusahan hidup seorang pelajar miskin dalam menempuh alam persekolahan dan usaha gigih seorang guru dalam mendidik anak muridnya. Kenangan ketika mengajar di kawasan pedalaman kira-kira tiga puluh tahun yang lalu berputar semula. Hadiah daripada Cikgu Harun itu mendorong Ahmad belajar bersungguh-sungguh sehingga berjaya. Beliau membeli sepasang kasut sekolah dan pakaian seragam sekolah yang baharu untuk Ahmad. Cikgu Harun melihat sendiri keadaan hidup keluarga Ahmad yang tinggal di pondok buruk dalam serba kekurangan dan kedaifan. (c) Kesusahan hidup masyarakat di pedalaman. Beliau mendenda Ahmad dengan menyuruh Ahmad memakai kasut daripada kelopak jantung pisang.